Vlasi — balkanski fenomen

Ne, samo 100% Srbin Hercegovac. :)

У реду. Вероватно си оне плаве хаплогрупе која је настала на Балкану у ледено доба. :D

- - - - - - - - - -

Човече нисам ја Стојан, шта си се ухватио тог Стојана више!

Промовишеш да је Балкан прапостојбина Влаха, а кад ти ја кажем да су Илири дошли из средње Европе у 12 веку BC и да су потекли из Бел Бејкер културе и кад ти кажем да су Трачани дошли из данашње Украјине, онда немаш коментар!?
То за Илире и Трачане је опште позната ствар.

Добро, ако ниси Стојан, извини. Престаћу.

Па шта желиш да прокоментаришем у вези са прапостојбином? Сви људи широм света потичу из Африке.

У реду. Вероватно си оне плаве хаплогрупе која је настала на Балкану у ледено доба. :D

- - - - - - - - - -

Добро, ако ниси Стојан, извини. Престаћу.

Па шта желиш да прокоментаришем у вези са прапостојбином? Сви људи широм света потичу из Африке.

Ево шта наука каже у вези Влаха односно Румуна

У реду. Бар како ја схватам тај термин, Влах не означава неопходно један јединствени етницитет него скуп сродних етницетата.

Јасно, Власи се деле у више грана. Мене у последње време интересује питање влашких сточара који су били изузетно покретни и селили су се по читавом Балкану, а и шире. Чини се да је баш 12. век време кад се дешавају највеће миграције па ми због тога делује логично да су и Морлаци у већим групама населили јадранско залеђе у то време. Уосталом појава стећака се везује за њих, а то пада отприлике у 12. век. Такође се подудара и са настанком Другог бугарског царства, које се назива још и Влашко-бугарским, ваљда због већег прилива Влаха на те просторе.

Треба обратити пажњу на распоред хаплогрупа. За сад је сигурно једно: имамо западнобалкански, илирски простор са доминацијом хаплогрупе I2a и источнобалкански, трачки простор са комбинацијом три хаплогрупе E1b, J2b2 и R1b источна. Чини се извесним да ови влашки сточари који се расељавају по Балкану шире хаплогрупу I2a на простор Бугарске и данашње Румуније. Такође је интересантно да је простор данашње Албаније једини део илирског историјског простора где хаплогрупа I2a не преовлађује. Зато сам и споменуо данашњу Албанију као могућу прапостојбину Влаха сточара ; о томе чини ми се и Малколм говори. Ту се можда догодила смена популације: могући долазак Арбанаса и расељавање Влаха.

Што се тиче историје потомака романизованих староседеоца на територији данашње Хрватске или рецимо Словеније, мало се о томе зна. На пример, која је етимологија речи Влај?

Речју Влај, људи из приморске Далмације, називају становнике далматинског залеђа (Загоре). Етимологија је јасна, јер су ови из залеђа потомци словенизованих Влаха (Влаја) који говоре икавским дијалектом.

Обично, Власи се сматрају православцима. Занемарује су чињениица да је црква била једна до једанаестог века. Ако се Морлаци не помињају пре дванаестог века то не значи да су се тек тада појавали у тим пределима, јер раније мало се а њима писало.

Не мора да значи, наравно, али је индикативно свакако.

Јасно, Власи се деле у више грана. Мене у последње време интересује питање влашких сточара који су били изузетно покретни и селили су се по читавом Балкану, а и шире. Чини се да је баш 12. век време кад се дешавају највеће миграције па ми због тога делује логично да су и Морлаци у већим групама населили јадранско залеђе у то време. Уосталом појава стећака се везује за њих, а то пада отприлике у 12. век. Такође се подудара и са настанком Другог бугарског царства, које се назива још и Влашко-бугарским, ваљда због већег прилива Влаха на те просторе.

Треба обратити пажњу на распоред хаплогрупа. За сад је сигурно једно: имамо западнобалкански, илирски простор са доминацијом хаплогрупе I2a и источнобалкански, трачки простор са комбинацијом три хаплогрупе E1b, J2b2 и R1b источна. Чини се извесним да ови влашки сточари који се расељавају по Балкану шире хаплогрупу I2a на простор Бугарске и данашње Румуније. Такође је интересантно да је простор данашње Албаније једини део илирског историјског простора где хаплогрупа I2a не преовлађује. Зато сам и споменуо данашњу Албанију као могућу прапостојбину Влаха сточара ; о томе чини ми се и Малколм говори. Ту се можда догодила смена популације: могући долазак Арбанаса и расељавање Влаха.

Речју Влај, људи из приморске Далмације, називају становнике далматинског залеђа (Загоре). Етимологија је јасна, јер су ови из залеђа потомци словенизованих Влаха (Влаја) који говоре икавским дијалектом.

Не мора да значи, наравно, али је индикативно свакако.

Не знам да ли си чуо, али I2a је словенска хаплогрупа.

Озбиљно ? Да ниси и ти као и ''стручњаци'' са ''Порекла'' извлачио ДНК из илирских костију па знаш да она овде није била и пре Словена ?

Распрострањеност I2a хаплогрупе се савршено поклапа са простором који насењавају словенски народи https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/c/c8/I2_Haplogroup.gif

Ово на Сардинији, у Шпанији и у Курдистану су друге гране која су од словенске Динарик гране удаљена 20 000 година.

Што је овде мени смешно јесте да ако се нека хаплогрупа налази и међу Словенима, онда се назива словенском.

Узгред, оно што он прича није наука.

Код Румуна доминирају I2a (Dinaric) и R1a (M-458 и Z-280), а носиоци тих хаплогрупа у 90% случајева су народи који говоре словенским језицима.
Код Цинцара например доминирају R1b i J2b2, а код Грка и Албанаца E1b1b и J2b2.

Румуни су генетски ближи (бар по хаплогрупама) словенским народима, него Власима са југа Балкана илити Цинцарима, без обзира што Румуни и Цинцари говоре романским језиком.

Poslednja izmena:
Јасно, Власи се деле у више грана. Мене у последње време интересује питање влашких сточара који су били изузетно покретни и селили су се по читавом Балкану, а и шире.Чини се да је баш 12. век време кад се дешавају највеће миграције па ми због тога делује логично да су и Морлаци у већим групама населили јадранско залеђе у то време. Уосталом појава стећака се везује за њих, а то пада отприлике у 12. век.
Ако је знатан део романизованог становништа, падом Римског Царства и напуштањем Балкана од Ромеја у седмом веку, прешао претежно на сточарство, зашто би постали покретни тек у дванаестом веку? Да споменем да нису били номади јер су имали стална летишта на планинама и стална зимишта у долинама. Мада су били присутни широм Балкана, о њима се није писало на Западном Балкану јер нису учествовали у државне афере тамошњих Словена. У то време ти Словени нису много писали ни о себи.

Такође се подудара и са настанком Другог бугарског царства, које се назива још и Влашко-бугарским, ваљда због већег прилива Влаха на те просторе.
Не бих рекао да су се Власи појавили у бугрском подунављу тек у дванестом веку. Протовлашки се спомиња у Тракији у шестом веку (torna, torna, fratre) а Порфирогенит спомиња Романе на Дунаву у десетом веку. Мађарски хроничар Anonymus Bele regis notarius спомиња да су у деветом веку Мађари наишли на Влахе у Панонији.

Малколм идентифицира Косово као прапостојбину Влаха --у ужем смислу Румуна, Аромуна и Истрорумуна-- због међусобног језичког утицаја влашког, албанског и словенског. Премало се зна о раније романском језику Морлака, али на приморју су постојали далматински дијалекти коришћени у градовима (Дубровник, Сплит, Задар,итд).

Код Румуна доминирају I2a (Dinaric) и R1a (M-458 и Z-280), а носиоци тих хаплогрупа у 90% случајева су народи који говоре словенским језицима.
Код Цинцара например доминирају R1b i J2b2, а код Грка и Албанаца E1b1b и J2b2.

Румуни су генетски ближи (бар по хаплогрупама) словенским народима, него Власима са југа Балкана илити Цинцарима, без обзира што Румуни и Цинцари говоре романским језиком.

Ајд добро. Ти кажеш да Румуни су повлашени Словени, а ја кажем да Срби су пословењени Власи. Ипак се слажемо да им је генетика слична. :)

Ајд добро. Ти кажеш да Румуни су повлашени Словени, а ја кажем да Срби су пословењени Власи. Ипак се слажемо да им је генетика слична. :)
Мени је још интересантнија ствар од тога је да је генетика Румуна врло различита од генетике Аромуна (Цинцара).
Пошто генетика Румуна више личи на словенску него на палео-балканску, онда није тешко одговорити на питање да ли су прави Власи Румуни или Цинцари.

Распрострањеност I2a хаплогрупе се савршено поклапа са простором који насењавају словенски народи

Озбиљно ? А где је најјача фреквенција те хаплогрупе ? Ево да ти покажем:

Haplogroup_I2a.gif

1. Морлаци
2. Арумуни
3. Румуни и Молдавци

Озбиљно ? А где је најјача фреквенција те хаплогрупе ? Ево да ти покажем:

Pogledajte prilog 444892

1. Морлаци
2. Арумуни
3. Румуни и Молдавци
Ало сине, хаплогрупе I2a-Dinaric има више на истоку Европе него на Балкану.

21% код Украјинаца, 18% код Белоруса и 10% код Руса је много више носилаца него што има на Балкану.

Румуни и Молдавци имају I2a због јаког словенског уплива, код Цинцара доминирају R1b и J2b2, а Морлака (Ћића) има шачица у Истри (већина је кроатизирана) и нису још увек извшена генетска истраживања међу људима који имају морлачко порекло.

Poslednja izmena:
Ало сине, хаплогрупе I2a-Dinaric има више на истоку Европе него на Балкану.

Дечко, најјача фреквенција је на Балкану. То је најбитније.

21% код Украјинаца, 18% код Белоруса и 10% код Руса је много више носилаца него што има на Балкану.

Нетачни проценти.

Румуни и Молдавци имају I2a због јаког словенског уплива,

Стварно ? То тако случајно, јел ? Зашто је онда словенски народи Руси и Пољаци имају 3 односно 6 пута мање него Румуни ?

код Цинара доминирају R1b и J2b2,

Опет лаж. Јел видиш да се на карти све плави око Мосхопоља. Код Цинцара у Андон Поцију је има чак 42%.

а Морлака (Ћића) има шачица у Истри (већина је кроатизирана) и нису још увек извшена генетска истраживања међу људима који имају морлачко порекло.

На ''Српском ДНК пројекту'' већ имаш тестиране Влахе (Морлаке) и скоро сви су I2a: то су потомци Влаха Никшића, Влаха Озринића, Влаха Ненковића, Влаха Глеђевића, Влаха Малешеваца и др. Провери ако ми не верујеш.

Дечко, најјача фреквенција је на Балкану. То је најбитније.

Нетачни проценти.

Стварно ? То тако случајно, јел ? Зашто је онда словенски народи Руси и Пољаци имају 3 односно 6 пута мање него Румуни ?

Опет лаж. Јел видиш да се на карти све плави око Мосхопоља. Код Цинцара у Андон Поцију је има чак 42%.

На ''Српском ДНК пројекту'' већ имаш тестиране Влахе (Морлаке) и скоро сви су I2a: то су потомци Влаха Никшића, Влаха Озринића, Влаха Ненковића, Влаха Глеђевића, Влаха Малешеваца и др. Провери ако ми не верујеш.

Цинцари из Андон Поција одударају од осталих Цинцара због повећаног процента словенске I2a и R1b-BY611 (која се јавља искључиво код Албанаца). Код осталих Цинцара I2a је око 17-18%, а то је и опште цинцарски просек.

Ово је генетика Цинцара: J2 24,5% , R1b 21,5% , I2a 17,5% , E1b 16,5% , R1a 10% , G2a 3,5% , I1 3% , T 2% , J1 0,5%

Извор www.eupedia.com/europe/european_y-dna_haplogroups.shtml

Цинцари су ти у доњем делу (види под Vlachs/Aromuns), а можеш да видиш и да Белоруси имају 17,5%, а Украјинци 20,5% I2a.
За Цинцаре је стављено 20,5% I хаплогрупа, али од тога 3% одпада на I1, тако да је I2a 17,5%.

Poslednja izmena:
Мени је још интересантнија ствар од тога је да је генетика Румуна врло различита од генетике Аромуна (Цинцара).
Пошто генетика Румуна више личи на словенску него на палео-балканску, онда није тешко одговорити на питање да ли су прави Власи Румуни или Цинцари.

Небулозе. Ниједна етничка група у овом делу света није генетски хомогена. Као што сам рекао, за сваког Србина ја ћу ти пронаћи неког Албанца чија је -- по твојој логици -- генетика српскија. Не брини, има и понеког плавооког Албанца преко два метра.

Небулозе. Ниједна етничка група у овом делу света није генетски хомогена. Као што сам рекао, за сваког Србина ја ћу ти пронаћи неког Албанца чија је -- по твојој логици -- генетика српскија. Не брини, има и понеког плавооког Албанца преко два метра.

Румуни и Цинцари имају врло различит распоред хаплогрупа.

Код Румуна доминирају I2a и R1a, а код Цинцара J2b2 и R1b.

Back