Vlasi — balkanski fenomen

pa jezik šefe. genetika.

Genetika to ne moze. Niko ne tvrdi da su Praturci, Pramadjari ili Anglosahsonci igrali najvecu genetsku ulogu u formiranje nacija Turaka, Madjara i Engleza.

Niko ne smatra vise da je to bilo.

A jezik. Mi o jeziku Ilira nemamo pojma niti dal je bio jedan ili sto, dal je to uopste bilo iste jezicke porodice, mi ne znamo nista.

ako je govor neromaniziranih ilira bio blizak govoru severnih slovena teško da bi ga prepoznali u današnjem jeziku. posebno što je došlo do dalje evolucije govora. a to upravo imamo.

Dokaza za tako nesto nema, mi ne znamo nista o ilirskom jeziku.

danas se,naivno, samo romanizirani stanovnici ilirkuma smatraju potomcima starosedoca. šta je s potomcima starih helena jesu li i oni potpuno romanizirani?

Opsednutost autohtonosti nisam primetio kod Rumuna. Ta je nastala kod Albanaca i eto nasi novoromanticari se ponasaju kao najgori siptarski sovinisti.

Evo to ti je klasicno sta je Poper reko. Sta bi tebe ubedilo da Iliri nisu Sloveni. Posto nepostenje slovenskih imena nije. Logicno je da ima makar par imena koji na slovenski nesto znace. INace to je isti argumenat koji imaju Albanci, sto nema Albanaca u spiskovima o Kosovu kriju iza srpskih imena.

Idemi na zivac da argument hiljadu puta oboren vazi ovde. BB skola danas sigurno ne tvrdi da genetski danasnji Srbi za Ilirima nema veze. Tako da genstudije to i ne mogu oboriti. Pricaju i ljudi o "seobi Turaka", a kod njih je jos ociglednije da su vecinski poreklom od predturskog anatolskog stanovnistva.
Daj povlašeni mitomanu daj prestani upotrebljavati reč Srbi.

Komunistički trojanski konj Vojislav Šešelj lupeta gluposti kao uvek. Za Srbe kaže da su svi pomalo Vlasi , a za sve bosansko-hercegovačke muslimane da su svi srpskog porekla iako je genetika kod Srba i muslimana veoma slična. Ako su Srbi pomali Vlasi onda su i Bošnjaci, Hrvati, i Crnogorci pomalo Vlasi. Dakle radi se o potpunom retardu koji nema pojma o čemu govori.

Poljka??? Polka tuglio Polka ;)
Он не зна да је полка чешки плес, а не пољски и да је настала половином XIX века, да није нека стара игра, већ је настала у новије доба.
Тако је то када је човек уверен да много зна... кад оно међутим.

Komunistički trojanski konj Vojislav Šešelj lupeta gluposti kao uvek. Za Srbe kaže da su svi pomalo Vlasi , a za sve bosansko-hercegovačke muslimane da su svi srpskog porekla iako je genetika kod Srba i muslimana veoma slična. Ako su Srbi pomali Vlasi onda su i Bošnjaci, Hrvati, i Crnogorci pomalo Vlasi. Dakle radi se o potpunom retardu koji nema pojma o čemu govori.

Geni ne cine narod, niti postoje srpske/slovenske, ni vlaske/romanske gene.

A gde Seselj uopste tvrdi da Bosnjaci i Hrvati nisu pomalo Vlasi???

Он не зна да је полка чешки плес, а не пољски и да је настала половином XIX века, да није нека стара игра, већ је настала у новије доба.
Тако је то када је човек уверен да много зна... кад оно међутим.
Тачно, претпостављао сам да Пољка, извини Полка -- заборавио сам да је и ви називате Полка а не Пољкa -- има везе са Пољацима. Исто као што ти и неки други претпостављате да румунски плес Sârba има везе са Србима.

Будећи да је Полка изворно из Бохемије, понављам питање: Да ли ти мислиш да кад Немци, Словенци, Пољаци, итд плешу Полку икоме пада на памет да су можда Чешког порекла?

Што се тиче Sârbe, о којој си се ти толико одушевио да је доказ о неком дубоком српском присуству у румунској култури, ако мало проучиш ту културу видећеш да су значење и етимологија Sârbe контроверзне. Сам облик Sârbă је неправилан за неки старији плес. Правилни облик би био Sârbească, што би недвосмислено значилo српски (плес).

Opsednutost autohtonosti nisam primetio kod Rumuna. Ta je nastala kod Albanaca i eto nasi novoromanticari se ponasaju kao najgori siptarski sovinisti.
hbote... 30-60% ljudi vuče antičko poreklo po prvoj muškoj liniji i ti ih positovećuješ s šiptarskim nacionalistima. ovo znači da svako od nas nosi 30-60% genetike stanovnika ilirikuma. (ako treba da pojasnim samo reci).

a, ako baš insistiraš na opsednutosti onda bi to bila severnoslovenska.

nije reč opsednutosti već u nedostatku istorijske istine. dakle o što valjanijoj predstavi o nama samima i našoj istoriji/našem poreklu.

danas se,naivno, samo romanizirani stanovnici ilirkuma smatraju potomcima starosedoca. šta je s potomcima starih helena jesu li i oni potpuno romanizirani?
pitao sam te za govornike grčkog. što preskačeš?

Genetika to ne moze. Niko ne tvrdi da su Praturci, Pramadjari ili Anglosahsonci igrali najvecu genetsku ulogu u formiranje nacija Turaka, Madjara i Engleza.

Niko ne smatra vise da je to bilo.

A jezik. Mi o jeziku Ilira nemamo pojma niti dal je bio jedan ili sto, dal je to uopste bilo iste jezicke porodice, mi ne znamo nista.
Dokaza za tako nesto nema, mi ne znamo nista o ilirskom jeziku.
Genetika i jezik su usko povezani. To možda nije tako kad ubaciš prosvetno ili religijsko nasilje pa počneš izmišljati jezik. Govornim jezikom ljudi iskazuju svoje misli a kad se rodiš darivaju ga preci učenjem. Nomadski narodi (čitaj vlahi ) su bili prinuđeni na komunikaciju što je dovelo do jezičkih promena koje su podsticale razumljivost medju njima tj. formiranje jezka koji je razumljiv i jednima i drugima.

Ako neko zna nešto o jeziku ilira onda smo to mi.

Mnogo šta je u našem jeziku dar antičkih predaka sa ilirikuma. Dokaz za to su silni sinonimi u srpskom a u stvari ostaci različitih govora. Ali se niko nije naučno posvetio da to odmeri u nekom preseku s govorima ostalih slovena.

Dao sam primer ovde reči RE što znači teći, te potom reči VIR, RO, PA, SA,KA...pa reči MAJA što znači majka. Slaven je otvorio temu mali ilirski rečnik pa tamo možete replicirati. Inače nisam, nešto učestvovao u toj raspravi jer se tema svela na pronalaženje nakaradno zapisanih arhaizama...plus dodaj tome da su i stariji forumaši zaboravili mnoge arhaizme.

Poslednja izmena:
""Prema Solariću je „iliričeski inače srpski“ jezik koji se razlikuje od drugih južnoslovenskih jezika i to: nešto manje od bugarskog ('slaveno-bugarskog') a više od slovenačkog ('slaveno-krajinskog'). Iliričeski se razlikuje i od hrvatskog kajkavskog ('slaveno-rvatski') i hrvatskog čakavskog ('Istrijanski, Rvatsko-primorni i Dalmatinski'). Solarić kaže da slovenački i hrvatski kajkavski ne spadaju u iliričeski, odnosno srpski, a za čakavski kaže da je nešto bliži srpskom od ovih. „Ova jezička slika, opšteprihvaćena u ono vreme, potpuno se poklapa sa sistematizacijom srpskog jezika i književnosti Vuka Karadžića i Šafarika. Mada nije upotrebljavao pojmove: štokavski, kajkavski i čakavski dijalekat, iz Solarićevog opisa se vidi da je on jasno razlikovao te dijalekte“ (Milosavljević 1999:308).""
https://www.zapadnisrbi.com/zasluzni-srbi/knjizevnost/80-pavle-solaric?showall=1

:ok:

Evo to ti je klasicno sta je Poper reko. Sta bi tebe ubedilo da Iliri nisu Sloveni. Posto nepostenje slovenskih imena nije. Logicno je da ima makar par imena koji na slovenski nesto znace. INace to je isti argumenat koji imaju Albanci, sto nema Albanaca u spiskovima o Kosovu kriju iza srpskih imena.

Idemi na zivac da argument hiljadu puta oboren vazi ovde. BB skola danas sigurno ne tvrdi da genetski danasnji Srbi za Ilirima nema veze. Tako da genstudije to i ne mogu oboriti. Pricaju i ljudi o "seobi Turaka", a kod njih je jos ociglednije da su vecinski poreklom od predturskog anatolskog stanovnistva.
Zapravo se Srbi kriju iza albanskih imena i prezimena.

Genetika i jezik su usko povezani. To možda nije tako kad ubaciš prosvetno ili religijsko nasilje pa počneš izmišljati jezik. Govornim jezikom ljudi iskazuju svoje misli a kad se rodiš darivaju ga preci učenjem. Nomadski narodi (čitaj vlahi ) su bili prinuđeni na komunikaciju što je dovelo do jezičkih promena koje su podsticale razumljivost medju njima tj. formiranje jezka koji je razumljiv i jednima i drugima.

Mnogo šta je u našem jeziku dar antičkih predaka sa ilirikuma. Dokaz za to su silni sinonimi u srpskom a u stvari ostaci različitih govora. Ali se niko nije naučno posvetio da to odmeri u nekom preseku s govorima ostalih slovena.

Dao sam primer ovde reči RE što znači teći, te potom reči VIR, RO, PA, SA,KA...pa reči MAJA što znači majka. Slaven je otvorio temu mali ilirski rečnik pa tamo možete replicirati. Inače nisam, nešto učestvovao u toj raspravi jer se tema svela na pronalaženje nakaradno zapisanih arhaizama...plus dodaj tome da su i stariji forumaši zaboravili mnoge arhaizme.

Pseudolingvistickih teza.

A cudo sto si naso bas rec za mamu, reci za roditelje su u celom svetu relativno slicne.

Tata je otac na Xhosa (jezik Mandele) i Tatan u Kvekua (jezik Inke.

A povezanost jezika i gena, je pseudonaucno i svakome jasno koji zna nesto o jeziku, ti bi ako bi bio usvojen od Kineza naucio Mandarin a o srpskom jeziku ne bi znao nista.

znači "voje maja".ovo je arhaizam koji se održao u nekih morlaka gde dominira E-V1

NIsam sigurno covek koji bez znanja kao vi, gleda reci i onda fantazira kako lice za srpskim.

Pored toga da Morlaci jesu ziveli pored Slovena.

I da rec mama i da ime maya postoji manje vise po celom svetu. Mama, Tata, Papa, Baba i.t.d su najstarije reci covecanstva i svugde su slicni.

I da rec mama i da ime maya postoji manje vise po celom svetu. Mama, Tata, Papa, Baba i.t.d su najstarije reci covecanstva i svugde su slicni.
Znam. ali ni to nisi umeo prepoznati. a kamoli ćeš reč voje. idi probaj google...
NIsam sigurno covek koji bez znanja kao vi, gleda reci i onda fantazira kako lice za srpskim.
vidiš. onaj koji ne pozna govor vlastitog naroda smatra da je istina što Karl Poper govori o njegovom narodu.

A šta kaže Poper jeu li grci potpuno romanizirani?

eto vidiš. onaj koji ne pozna govor vlastitog naroda smatra da je istina što Karl Poper govori o njegovom narodu.

A šta kaže Poper jeu li grci potpuno romanizirani?

Poper je filozof bio a ne istoricar.

I nije se bavio Srbima. Nego sta je nauka, a sta ne.

I slicnost nekih reci u dva jezika, nije dokaz za nista, nisam lingvista a to o lingvistici znam. To nije robota za kafanske teorije.

Poslednja izmena:

Back