Vlasi — balkanski fenomen

Oni bi toga momka iz zajecara proglasili Vlahom ovde :lol:

Elem, car Dušan je bio 2m i 14 cm visok za ono vreme
Kao sto to radite i sa mnom :lol:
Malo sam Vlahinja, malo Bugraka, po potrebi.
U Zajecaru inace nema Vlaha. Bugara jos manje.

Nasla sam jednu tabelu za visinu ( nas Evropljana) kroz vekove:
ZeitKörpergröße
MännerFrauen
5300–2000 v. Chr.163,5 cm151,5 cm
2000–750 v. Chr.165,2 cm153,6 cm
750–20 v. Chr.166,1 cm155,9 cm
20 v.–450 n. Chr.165,5 cm153,3 cm
450–700 n. Chr.167,9 cm156,2 cm
700–1000 n. Chr.167,3 cm155,4 cm
1000–1500 n. Chr.166,3 cm154,7 cm
1500–1800 n. Chr.167,8 cm155,3 cm
19. Jahrhundert[2]167,6 cm155,7 cm
Deutschland 2003[3]177 cm165 cm
D, 2005–2013[4][5][6]178 cm165 cm

Jedna zanimljivost. Ranije su u vojsku, ratove isli samo muskarci
od odredjene visine i onda su najlepsi i najstasitiji ginuli, a kod kuce
ostajali ovi majusni, zenili se, pravili malu decu.Zbog toga su Francuzi
relativn niski, krupni nastradali u ratovima Napoleona.

Nasla sam jednu tabelu za visinu ( nas Evropljana) kroz vekove:
MännerFrauen
ZeitKörpergröße
5300–2000 v. Chr.163,5 cm151,5 cm
2000–750 v. Chr.165,2 cm153,6 cm
750–20 v. Chr.166,1 cm155,9 cm
20 v.–450 n. Chr.165,5 cm153,3 cm
450–700 n. Chr.167,9 cm156,2 cm
700–1000 n. Chr.167,3 cm155,4 cm
1000–1500 n. Chr.166,3 cm154,7 cm
1500–1800 n. Chr.167,8 cm155,3 cm
19. Jahrhundert[2]167,6 cm155,7 cm
Deutschland 2003[3]177 cm165 cm
D, 2005–2013[4][5][6]178 cm165 cm

Jedna zanimljivost. Ranije su u vojsku, ratove isli samo muskarci
od odredjene visine i onda su najlepsi i najstasitiji ginuli, a kod kuce
ostajali ovi majusni, zenili se, pravili malu decu.Zbog toga su Francuzi
relativn niski, krupni nastradali u ratovima Napoleona.
Jesi li ti ukačila poentu mog odgovora?
Ne znam koliko je ovo tačno oko Francuza

Pozvao sam se na njega zato što mi je Lanselot tražio nešto. Nemam ništa pri ruci, a to sam pronašao za sada jedino preko Google pretraživača. Čovek je tražio da barem nečim potkrepim, da ne bude da mi veruje samo na reč; pre 6-7-8 godina smo pričali ovde na forumu, davno pre nego što je RIstić napisao taj članak 2019. god., o tome da nema nikakvih dokaza da je car Dušan bio visok 214 i 215 centimetara, te da je po stručnim procenama bio dosta niži od toga...postavio sam to jer je to jedino što sam pronašao; cenim da je bolje nego da mi Lanselot veruje slepo na reč.
According to Steckel's analysis, heights decreased from an average of 68.27 inches (173.4 centimeters) in the early Middle Ages to an average low of roughly 65.75 inches (167 cm) during the 17th and 18th centuries.

According to Steckel's analysis, heights decreased from an average of 68.27 inches (173.4 centimeters) in the early Middle Ages to an average low of roughly 65.75 inches (167 cm) during the 17th and 18th centuries.
А ко је овај Стекел, антрополог, историчар? Написао си то као да је он веома популарно име у науци...

А у околним селима Зајечара?

G0AiPLf.jpg

https://www.paundurlic.com/vlaski.recnik/ojeziku.php

Svaki Grad, tvrđava ili bilo šta znamenito je obleženo belim?
Не знам исходиште садашњих становника ових градова: Бор, Неготин, Зајечар, Мајданпек. Већина вероватно је новијег порекла, односно тамо су се доселили током развитка рударских погона почевши почетком двадесетог века.

Da napomenemo, u 12. vijeku, oko 1150. godine, Ana Komnena spominje Vlahe u Aleksijadi. Vlah je srpska rijec. Ana Komnena princeza koristi srpsku rijec kao opsteprihvacenu u romejskom carstvu za te Romeje. Po cemu se ti Romeji koje Ana Komnena naziva Vlasi razlikuju od ostalih Romeja, osim sto ih Ana zove Vlasi? To je kljucno.
Je li Ana Komnena Slavenka, ili su ovi Vlasi neki drugi Romeji drugaciji od Ane Komnene?

Da napomenemo, u 12. vijeku, oko 1150. godine, Ana Komnena spominje Vlahe u Aleksijadi. Vlah je srpska rijec. Ana Komnena princeza koristi srpsku rijec kao opsteprihvacenu u romejskom carstvu za te Romeje. Po cemu se ti Romeji koje Ana Komnena naziva Vlasi razlikuju od ostalih Romeja, osim sto ih Ana zove Vlasi? To je kljucno.
Je li Ana Komnena Slavenka, ili su ovi Vlasi neki drugi Romeji drugaciji od Ane Komnene?

Niko ne kaže da je to srpska reč, već da je samim Vlasima strana.

Niko ne kaže da je to srpska reč, već da je samim Vlasima strana.
Ne strana, no da sebe tako ne imenuju barem ovi na našem prostoru.
Kao kad bi reko, da je reč "šipac,balija,gedžo,..." primatelju takvog pogrdnog naziva strana, al to za sebe niko ne koristi.
Ima rariteta, kad neko za sebe to kaže pa i danas, al pokušava da to bude u pozitivnom kontekstu.

Додуше има и нешто босанских муслимана који кажу да су Косаче (самим тим и Влатко Вуковић) били источнобосански Власи.

Koliko sam primetio, teze o vlaškom poreklu Kosača tj. da su to posrbljeni Vlasi pokrenuo je zapravo Mihailo Dinić? A Esad Kurtović npr. pobija to tumačenje i kaže da se tu radi o nekim Vlasima pod Kosačama; to je tumačenje koliko primećujem i prihvatila bošnjačka istoriografija.

Reč bi trebalo da je o ovom citatu:

Boguth Chersoeuich, Calomrch Mirçetich, Vlacchus Bogutcouich, Stiepan Mirçetich, Dabisius Boban, Goychus Chersoeuich morovlachi de catune Chersoeuich faciunt manifestum quod ipsi confitentur habuisse et recepisse a ser Stepho de Luccari salmas centum salis qualibet trium modiorum quas promictiter et obligauit se infra duos menses proxime futuris faciunt debere portare et assignare Zorano Milgostich et Miladino Chranislauich in Praça vel in Gorasdi ad forum vlachi de Cosaça sub pena soluendi dicto ser Stepho yperperos decem pro qualibet salma.

https://bs.wikipedia.org/wiki/Spomeni_Goražda_u_srednjem_vijeku

Da se podsetimo još jednom pežorativnog konteksta, kod muslimana:
Да, на овим просторима, посебно у Босни, у комотном дискурсу муслимана појам влах се у правилу и готово увијек користио као погрдан надимак (зато се у приложеном тексту и пише почетним малим словом) за Србе.
И то не само да се користио као погрдан назив за Србе кроз прошлост, него се користи и данас.
Такоје рецимо лидер ИВЗ у БиХ, реис Кавазовић током предизборне кампање за локалне изборе 2016-е (од заустављеног дијела) поручио;
"Нећемо халалити никоме ко буде могао а не буде хтјео, свако ко се може регистрирати, свако ко може дозволити да влах не влада у Сребреници, понављам, да влах не влада у Сребреници, нек му је хараб ако то не учини".
Под појмом влах наравно мисли на српског кандидата за начелника Сребренице, а колико је овај погрдан назив за Србе укоријењен у бошњачком корпусу говори да га користи чак и лидер ИВЗ.

Да, на овим просторима, посебно у Босни, у комотном дискурсу муслимана појам влах се у правилу и готово увијек користио као погрдан надимак (зато се у приложеном тексту и пише почетним малим словом) за Србе.
И то не само да се користио као погрдан назив за Србе кроз прошлост, него се користи и данас.
Такоје рецимо лидер ИВЗ у БиХ, реис Кавазовић током предизборне кампање за локалне изборе 2016-е (од заустављеног дијела) поручио;
"Нећемо халалити никоме ко буде могао а не буде хтјео, свако ко се може регистрирати, свако ко може дозволити да влах не влада у Сребреници, понављам, да влах не влада у Сребреници, нек му је хараб ако то не учини".
Под појмом влах наравно мисли на српског кандидата за начелника Сребренице, а колико је овај погрдан назив за Србе укоријењен у бошњачком корпусу говори да га користи чак и лидер ИВЗ.

Kad čujem ovako haram, halal, pomislim gde li pamet u tvrdnjama da u srpskom jeziku ima drastično više (ironije li) turcizama nego u bošnjačkom...

..da ne pričaju ovako samo pripadnici islamske zajednice, a ne baš obični narod Muhamedove vjere tamo..? 🤔

Питање је зашто Муслимани а и Хрвати користе терм Власи као пежоративан термин за босанске Србе. Зашто не називају све Србе Власима?

Већ сам чуо одговор да се ради о средњовековном сталежном појму који није имао никакво етничко значење. Међутим ти средњовековни Власи су имали погоднији статус од Србља. Да нису Власи имали бољи живот Србљи не би настојавали да напусте свој сталеж као потчињени земљорадници женидбом у Влахе. А нема двојбе да су настојавали јер је тај потез био забрањен законом који се редовито понављао у повељама теком век и по српске средњовековне државе.

Истовремено стално овде чујем да су уствари ти власи били чобани најнижег друштвеног положаја.
Или да су напротив, били део парамилитарних војних снага.

Све ове менталне конторције да би се крила асимилација неСрба.

Питање је зашто Муслимани а и Хрвати користе терм Власи као пежоративан термин за босанске Србе. Зашто не називају све Србе Власима?

Већ сам чуо одговор да се ради о средњовековном сталежном појму који није имао никакво етничко значење. Међутим ти средњовековни Власи су имали погоднији статус од Србља. Да нису Власи имали бољи живот Србљи не би настојавали да напусте свој сталеж као потчињени земљорадници женидбом у Влахе. А нема двојбе да су настојавали јер је тај потез био забрањен законом који се редовито понављао у повељама теком век и по српске средњовековне државе.

Истовремено стално овде чујем да су уствари ти власи били чобани најнижег друштвеног положаја.
Или да су напротив, били део парамилитарних војних снага.

Све ове менталне конторције да би се крила асимилација неСрба.

Na citat u kojem ti vrlo jasno piše da nazivaju sve Srbe Vlasima, ti postavljaš pitanje zašto to ne čine?

Gradaščević nije pretio knezu Milošu i vređao ga i ponižavao zato što je imao nekakav uvid u porodično poreklo Obrenovića. Nazvao ga je vlagom zato što je knez Srbije, zato što se nalazio na čelu srpske nacionalne države. Kafa se hvalisao odsečenim glavama, potpuno je nedvosmisleno da je mislio na srpski narod, upućujući pretnje srpskom knezu.

Pokušaji da se proglasi vlaški pežorativ nešto što je bilo od značaja isključivo na teritoriji zapadno od reke Drine, konstrukcija je modernog vremena, čiji je cilj odvajanje Srba u BiH od onih istočno od granice, bez utemeljenja u istorijskim izvorima. I ovi i oni pravoslavci pogrdno su zvani vlaškim etnonimom. Štaviše, ako je za verovati Kunibertu, a ja u izvorima nisam nešto pronašao, tako da je verovatno tačno, u suštini nikada nisu nazivali pravoslavne Srbima (ne u Bosni, nego nigde na svetu) sve do sredine XIX st.

Poslednja izmena:

Back