Ovi jedan
Aktivan član
- Poruka
- 1.852
Leki otkad tvoji žive u okolici sela Rvati u Raškoj? I zašto je L. Miloš svojevrimeno naziva Rašane - Srborašanima?
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Pa šta je bilo 20.svibnja 1579?Da za razliku od velike većine vas ja znam svoje korijenje pa i to da smo od 20.svibnja 1579. dio Hrvatskog naroda, da smo katolici znatno duže od toga i ono šta je najbitnije da smo tu od davnina. Koliko to od vas može reći za svoje pretke i uz to nečim potkrijepit kako su oni dio Srpskog bića prije 19.st. i da vaše obitelji(plemena) žive 500 god na istom mistu u Srbiji?
PS povijest svih ovih krajeva je bila burna kroz cili srednji vijek tako da vlaško-hrvatska "netrpeljivost" u 15. st. nije ništa čudno. Pa Split i Trogir su znali ratovat među sobom radi granica ili Split i Poljička republika iz istog razloga pa šta je onda čudno da su se u nekim trenucima sukobljavali vlasi sa Splićanima, Trogiranima ili Šibenčanima??
Isto tako ti vlasi su od davnina služili Hrvatskim plemićima koji su ih upravo i štitili od Splićana i Trogirana pa su ovi izluđivali jer bi banovi stajali na stranu nas vlaja iako bi često bili u krivu. Samo nemoš bez nas vlaja znali su to i Šubići![]()
Piše sve u prvom upisu: "Nadvojvoda Karlo udijeli 20. svibnja 1579. zatražene privilegije i naredi generalu Ivanu Ferenburgu i senjskom kapetanu Kasparu Raabu da imaju štititi Vlahe oko Trogira."Pa šta je bilo 20.svibnja 1579?
Sve je to tralala dok ne uradis Y dnk barem, pa onda mozemo pricati kako i sta.Piše sve u prvom upisu: "Nadvojvoda Karlo udijeli 20. svibnja 1579. zatražene privilegije i naredi generalu Ivanu Ferenburgu i senjskom kapetanu Kasparu Raabu da imaju štititi Vlahe oko Trogira."
Dakle samim činom potpisivanja te privilegije gore navedena vlaška plemena/porodice postaju (ponovo) dio Hrvatskog naroda od te godine. Naravno da ti potpisnici nisu postali priko noći Hrvati, al su svoje potomke odgajali u tom duhu, a tako je ostalo sve do danas.
A to šta su ranije već bili dio Hrv naroda pa su u nekom trenutku prestali je opet dug period jer i mi smo tu "od davnina" pa se svašta moglo izdogađat u tih nekoliko stoljeća kako smo tamo već obitavali ka vlaška plemena. Gledaj(te) to ka na naše iseljenike čiji se unuci možda više ne izjašnjavaju ka Hrvati, al iz nekog razloga se jedan praunuk odlučia vratit nazad u svoju pradomovinu i on nanovo možda ne "postaje" Hrvat svojim povratkom, al zato svoje potomke tako odgaja. Slikovito, al da dobijete sliku onog šta žečim reć.
Zbilja si ograničen.Ma naravno da se samo sa Srbima dovode u vezu jer kako bi bilo drugačije kad se obrazuješ na Informer Istori Čenelu
PS iako ne sumnjam da vlasi većinom imaju veze s vama jer tribalo je nekako posrbit Šumadiju i ostatak zemlje nakon šta su se Osmanlije pasle tamo 400 i kusur godina![]()
Početak odjeljka koji si postavio bukvalno kaže da su Vlasi neprijatelji starosjedilaca HrvataPiše sve u prvom upisu: "Nadvojvoda Karlo udijeli 20. svibnja 1579. zatražene privilegije i naredi generalu Ivanu Ferenburgu i senjskom kapetanu Kasparu Raabu da imaju štititi Vlahe oko Trogira."
Dakle samim činom potpisivanja te privilegije gore navedena vlaška plemena/porodice postaju (ponovo) dio Hrvatskog naroda od te godine. Naravno da ti potpisnici nisu postali priko noći Hrvati, al su svoje potomke odgajali u tom duhu, a tako je ostalo sve do danas.
A to šta su ranije već bili dio Hrv naroda pa su u nekom trenutku prestali je opet dug period jer i mi smo tu "od davnina" pa se svašta moglo izdogađat u tih nekoliko stoljeća kako smo tamo već obitavali ka vlaška plemena. Gledaj(te) to ka na naše iseljenike čiji se unuci možda više ne izjašnjavaju ka Hrvati, al iz nekog razloga se jedan praunuk odlučia vratit nazad u svoju pradomovinu i on nanovo možda ne "postaje" Hrvat svojim povratkom, al zato svoje potomke tako odgaja. Slikovito, al da dobijete sliku onog šta žečim reć.
Nisam ni očekiva da ćeš svatitPočetak odjeljka koji si postavio bukvalno kaže da su Vlasi neprijatelji starosjedilaca Hrvata
Dok su Trogirani poslije borbi sa Splićanima i Šibenčanima bili osigurali mimo uživanje svoga teritorija, iznenada se pojavi novi neprijatelj, koji je pokušao mučki bez oružja da se ugnijezdi na ovom zemljištu i da istisne starosjedioce Hrvate, koji su vijekovima svaki njegov pedalj natapali znojem svoga lica i krvlju svoga života. Taj neprijatelj bili su Vlasi ili Morlaci, koji su kao čobani čuvali svoja stada u brdima između Dalmatinskog Zagorja i Bosne.
Zaključak koji ti izvlačiš na osnovu daljnjeg teksta je da su ti Vlasi bili sastavni dio hrvatskog naroda, pa su prestali da budu, pa su opet to postali i sve to objašnjavaš primjerom iseljenika i njihovih potomaka?!?! Zašto su ti Vlasi bili sastavni dio hrvatskog naroda? Jer su služili hrv.velikašima? Jesu onda bili dio turskog naroda kad su služili Turcima, mlečanskog kad su služili Mlecima, trogirskog kad bi služili pojedinim trogirskim plemićima....
Što se navedenog datuma tiče, iz ostatka teksta se jasno vidi da su se Vlasi nastavili ponašati kao i do tada, isključivo se vodeći vlastitim interesima, tako da ja ništa posebno u 20.svibnju 1579 ne vidim.
Opet, šta da ti kažem, ti gradi svoj identitet kako ti želiš, ako ti ne smeta da bude izgrađen na ovakvim nelogičnostima, ne smeta ni meni...
Ne znam, morao bi tražiti a ne da mi se. Seobe su, na žalost, jedna tragična činjenica srpske istorije koje nas u dobroj mjeri i definišu kao narod.Nisam ni očekiva da ćeš svatit
PS Koliko vas ima zapisano da je njegovo pleme već 500 god na istom komadu zemlje u Srbiji? Dvoje? Petero? Desetero? Ili niko od vas?
I meni ovo diglo živac moran priznatNe znam, morao bi tražiti a ne da mi se. Seobe su, na žalost, jedna tragična činjenica srpske istorije koje nas u dobroj mjeri i definišu kao narod.
P.S. Koliko ima srpskih istoričara koji su neko novopridošlo vlaško pleme nazvalo neprijateljem strosjedilačkih Srba? Dvoje? Petero? Desetero? Ili nijedan?