Vladimir Nazor, partizan i rodoljub !!!

Možda je u pitanju zabranjena ljubav:

Veće učešće eminentnih ličnosti homoseksualnih sklonosti u KPJ i partizanskom pokretu moglo je uticati na ublažavanje stavova ostalih članova partizanske elite prema homoseksualnosti.

Slavni hrvatski pisci Vladimir Nazor i Ivan Goran Kovačić upravo su takve ličnosti, ali se njihova homoseksualnost ignoriše. Odnos između Nazora i Kovačića u biografijama ova dva pisca ne opisuje se eksplicitno kao homoseksualan, a biografi nastoje da izbegnu to pitanje težeći da heteroseksualizuju njihov odnos. Brojna svedočenja iz tog vremena jasno sugerišu da je tada u Zagrebu bilo dobro poznato da je veza između Nazora i Kovačića bila i homoseksualna. I same ustaše su napadale partizane tvrdnjama da je među njima mnogo homoseksualaca, misleći pre svega na par Nazor-Kovačić.

https://lgbti.ba/kako-se-kaznjavala-homoseksualnost-u-jugoslaviji/

:per:

Питам због чега није отишао 1941 године?

Ко каже да је добио понуду и да је одбио?

Назор је писао све и свашта можда та његова Ода и није објављена него је остала негде у његовим папирима, треба потражити детаљније изворе одакле се појавила.
Sada je problem zasto Nazor nije otisao u partizane 41, nego 42. Inace veliki broj intelktualaca je ceo rat proveo u Nedicevoj Srbiji, podrzavali taj rezim, primali platu.. Na pr. Veljko Petrovic pisac i pesnik, koji je ceo rat proveo u Beogradu, nije mu padalo na pamet da ode u partizane ni 44, a ceo rat je proveo setajuci se od Knez Mihajlove do Kalemegdana, dok je Nazor u to isto vreme sa Partizanima prelazio Neretvu, i spavao po Bosanskih gudurama. Nazor je vec bio u odmaklom dobu ( 66. godina ), kada je otisao u Partizane. Sada je Nazor problem sto nije otisao u partizane 41, nego 42, a masa njih je ostala radila kod Nedic i ceo rat proveli u toplom i zasticenom, oni nisu problem.

U uvodnom tekstu imas linkove i literaturu. u Knizi Ko je Ko u Ndh stoj za Nazora
bg130 (2).png

Objavljena su sabrana dela od Nazora, svaki papir sto je pisao, i nema te fantomske pesme. Ravnogorska misao je objavila kao Nazor ''napisao'' Odu Poglavniku, ali nema izvor. Za tu fantomsku odu se ne zna ni kada je nastala, ni gde su je nasli, ne zna se nista ...ali se ta pesma bez ikakvih dokaza potura Nazoru.
Inace ta Oda Poglavniku jako lice na Odu Poglavniku koju je napisao nadbiskup Saric 41

Ono u bazilici Svetog Petra,
Vidje tebe u vjećnom gradu pjesnik.
Njemu s tobom zagrljaj drag je bio,
K'o dom nas mio.

Sam Bog tebe prati dobri, jaki,
Da izvedeš za dom nas sveto djelo,
Tebi Ante Starčević nadahnuće,
uzorom bio.

Vi nam oba hrvatski uzornici,
Pradjedovska branite sveta prava,
Dok je sunca, oba ste kruna nam,
vječna vam slava!

Ti si za dom žrtvovao svega sebe,
smjelo k'o heroj, od vjere junak živi,
Za slobodu ust'o si našeg Doma,
Ustašo divni!

Dobar genij, dubok si kao mistik,
zalud vuci urliču sa svih strana,
Ti si prorok, gorom i dolom klićes,
"Bog i Hrvati!"

Ја сам те питао шта је радио две године у Загребу, а не да ми то упоређујеш са неким његовим колегама писцима у Београду, које узглед ти све сматраш сарадницима окупатора.То што је имао 66 година не прави разлику и Коста Пећанац и Илија Бирчанин су такође били његових година тада.
Такође се каже да су га киднаповали па одвели у партизане о каквом родољубљу је онда реч.

VLADIMIR NAZOR UKIDA SRPSKI JEZIK
PORED "nacionalističkog zastranjivanja prema Srbima" Titovog glavnog ratnog poverenika za Hrvatsku, Andrije Hebranga, podozrenje prema Srbima, koji su bili glavni nosioci antifašističkog pokreta u Hrvatskoj, nije krio ni nominalni šef partizanskog dela Hrvatske, Vladimir Nazor. On je još 1944. "kao Hrvat i predsjednik hrvatske države" tražio da se čak i u "Biltenu" Titovog povereništva za informacije, koji je tada izlazio u Hrvatskoj, zabrani upotreba srpskog, a da se svi tekstovi štampaju na hrvatskom jeziku. Nazivajući srpski jezik "jezikom beogradske čaršije", on je šefu Pres-biroa Povereništva za informacije Prvoslavu Vasiljeviću otvoreno rekao:
- Nas Hrvate to vrijeđa i mi nećemo jezik beogradske čaršije. Dok ste ovdje na našoj teritoriji imate da pišete hrvatski, a kad odete u Srbiju pišite i govorite kako god hoćete, mene se to ništa ne tiče.
https://www.novosti.rs/dodatni_sadrzaj/clanci.119.html:603816-Revizija-istorije-pocela-u-Glini

Vladimir Nazor je velikohrvat,domoljub kako bi Hrvati rekli.
Jeste i matora pede.. homoseksualčina која је наскакивала на млађаног Ивана Горана Ковачића док овај није написао Јаму, од муке. I skončao samoubijstvom.

Ima čak ona partizanska pesma-

Oj Nazoru, ti odveži čamac,
Ivan Goran sjest će ti na pramac

Poslednja izmena:
TOMISLAV (1942, NDH)

Oružje zveči. Bjesne mrke čete.
I Mađar bježi na brzim konjima,
Za njim Hrvati ko zmajevi lete.

Gone ga preko ravni i bregova,
Šumama gustim, gudurama tamnim,
Tamo do sivih Dravinih valova.

Kagan je rijeku prošo, mrk je stao.
"Junače, tko si?" - Na drugome brijegu
Pobjednik mladi gromko zavikao:

"Arpade, ti si vjetrina što hara,
Ja sam ti hrašće jedro i stoljetno
Na koje zalud vihor se obara.

Ti bijesan rušiš, ja sveđ vedar zidam;
Ti ko zvijer banu da moriš i kolješ,
Ja od zla branim, ljute rane vidam.

Za ime što me pitaš, varvarine?
Čuvar sam vjerni ognjišta otaca,
Lav stražar rodne rijeke i doline.

Susjede, dom si na svojemu gradi,
Zovi me zid mjedeni, plot krvavi;
Prohtjel' se tebi jednom natrag, znadi:

Tu ćeš me naći. Čekam te na Dravi."

Vladimir Nazor

Sada je problem zasto Nazor nije otisao u partizane 41, nego 42. Inace veliki broj intelktualaca je ceo rat proveo u Nedicevoj Srbiji, podrzavali taj rezim, primali platu.. Na pr. Veljko Petrovic pisac i pesnik, koji je ceo rat proveo u Beogradu, nije mu padalo na pamet da ode u partizane ni 44, a ceo rat je proveo setajuci se od Knez Mihajlove do Kalemegdana,
Takozvana Nedićeva Srbija nije bila saveznik nacista nego od strane nacissta okupirana teritorija.Nije sprovodila genocid kao Hrvatska i Hrvati.Nije ni bilo razloga da neko ide u partizane.U partizane je iz tzv.Nedićeve Srbije išao je samo najgori ološ.

Autor Miloslav Samardzic. :per: Ovo je prava pesma patrijote komicne od velikog Nazora.

Јеси ли се насједила на гаришту куће своје,
ох, та кућа б'једна! -
тражећ оком и руком кол'јевчицу малог Јове,
иконицу светог Ђорђа и ђерђефић твоје Руже?
Све је сада дим и пепел, све прогута чаћа тавна -
ти, сломљена крепка грана, најбједнија међ женама,
мајко православна!

Јеси ли се находала ногама што једва носе
ох, те ноге болне!
Јеси ли се уморила тражећ Руму, краву своју,
краву своју, хранитељку старе баке и дјечице?
Да л' је вуци растргоше ил' је сакри шума тавна?
Не мучи се! За кога би сада били сир и мл'јеко,
мајко православна?

Је си ли се наплакала над судбином друга свога,
о друже љубљени!
Издајом га уловише, као пса га измлатише,
мучили га, везали га, бацали га у тамнице.
И он кога срце вукло дјела вршит тешка и славна,
као хром се богаљ врати да ти умре на рукама,
жено православна.

Јеси ли се накукала изнад оне страшне јаме,
о јамо проклета!
Гдје са гркљаном пререзаним дјеца твоја сада леже
покрај баке, и гдје мајку своју зову, за њом плачу;
и боје се, јер је рупа пуна људи, влажна, тавна?
Шутиш. Печат шутње јад је на уста ти ударио,
мајко православна.

Бл'једиш, тањиш и кочиш се, но бол немој гушит своју,
бол ти предубоку!
Пусти нека тужба твоја одјекује широм земље
и нек траје вјековима. Нека чују у што сада
прометну се сјета твоја, твоја туга стара, давна.
- Шутиш. Бл'једиш. И ореол мучеништва већ те круни,
мајко православна.

У попаљеном српском селу
код Вргинмоста
I 1943
Mstislave, jesi ikad čuo za HPC? Da li je ovde jednom rečju pomenuto da je u pitanju srpska majka?

Bolje pogledaj u svoje dvoriste i kako su nedicevci i ljoticevci docekali svabe i sta je Milance pisao o mladoj hrvatskoj demokraciji i njenom hrabrom poglavniku u svojoj kvinslinskoj stampi.
Daj da vidimo te fotografije dočeka švaba od strane nedićevaca i ljotićevaca i te članke iz kako kažeš Nedićeve štampe u kojoj se glorifikuje NDH !

Ја сам те питао шта је радио две године у Загребу, а не да ми то упоређујеш са неким његовим колегама писцима у Београду, које узглед ти све сматраш сарадницима окупатора.То што је имао 66 година не прави разлику и Коста Пећанац и Илија Бирчанин су такође били његових година тада.
Такође се каже да су га киднаповали па одвели у партизане о каквом родољубљу је онда реч.

VLADIMIR NAZOR UKIDA SRPSKI JEZIK
PORED "nacionalističkog zastranjivanja prema Srbima" Titovog glavnog ratnog poverenika za Hrvatsku, Andrije Hebranga, podozrenje prema Srbima, koji su bili glavni nosioci antifašističkog pokreta u Hrvatskoj, nije krio ni nominalni šef partizanskog dela Hrvatske, Vladimir Nazor. On je još 1944. "kao Hrvat i predsjednik hrvatske države" tražio da se čak i u "Biltenu" Titovog povereništva za informacije, koji je tada izlazio u Hrvatskoj, zabrani upotreba srpskog, a da se svi tekstovi štampaju na hrvatskom jeziku. Nazivajući srpski jezik "jezikom beogradske čaršije", on je šefu Pres-biroa Povereništva za informacije Prvoslavu Vasiljeviću otvoreno rekao:
- Nas Hrvate to vrijeđa i mi nećemo jezik beogradske čaršije. Dok ste ovdje na našoj teritoriji imate da pišete hrvatski, a kad odete u Srbiju pišite i govorite kako god hoćete, mene se to ništa ne tiče.
https://www.novosti.rs/dodatni_sadrzaj/clanci.119.html:603816-Revizija-istorije-pocela-u-Glini
Kave veze sada ima Kosta Pecnanac i Ilija Bircanin ?
Ko sa 66 godina odlazi u partizane, govori koliko je njemu bio problem da ostane u NDH. Da mu je sve bilo super ne bi na napustao Zagreb.
Nazor je pisac i bavio se tim poslom i prevodi sa Italijanskog.
Nazor je pobegao iz NDH kako sam kaze:
"Pobjegao sam iz ropstva i sramote takozvane Nezavisne države Hrvatske, da se nadišem ovdje slobode i da se prožmem osjećajem nacionalne časti i ljudskog dostojanstva...
(Vladimir Nazor Pisana poruka naslova „Prodičimo Hrvatstvo koje su izdajice i mlitavci ukaljali“ napisana Dalmatincima, negdje u Hercegovini, u ožujku 1943."
Novosti su do sada objavili vise falisifikata tipa da je Tito naredio da bombarduje Srbija, ali da je zabranio saveznicima da bombarduju Hrvatsku, a Kardelj je zabranio da se bombarduje Slovenija...da su ustase oslobadjale Srbiju , a bila je domobranska pukovnija....
Interesantno je da novosti nisu napisali izvor gde su nasli da je Nazor hteo da ''ukine'' srpski jezik.
Tito je Maspo rasturio hrvatske nacionalste 70-tih, a kamoli da bi moglo da se desi 44, i da je to jos trazio Nazor koji je otisao u partizane i napisao Majku Pravoslanu.

TOMISLAV (1942, NDH)

Oružje zveči. Bjesne mrke čete.
I Mađar bježi na brzim konjima,
Za njim Hrvati ko zmajevi lete.

Gone ga preko ravni i bregova,
Šumama gustim, gudurama tamnim,
Tamo do sivih Dravinih valova.

Kagan je rijeku prošo, mrk je stao.
"Junače, tko si?" - Na drugome brijegu
Pobjednik mladi gromko zavikao:

"Arpade, ti si vjetrina što hara,
Ja sam ti hrašće jedro i stoljetno
Na koje zalud vihor se obara.

Ti bijesan rušiš, ja sveđ vedar zidam;
Ti ko zvijer banu da moriš i kolješ,
Ja od zla branim, ljute rane vidam.

Za ime što me pitaš, varvarine?
Čuvar sam vjerni ognjišta otaca,
Lav stražar rodne rijeke i doline.

Susjede, dom si na svojemu gradi,
Zovi me zid mjedeni, plot krvavi;
Prohtjel' se tebi jednom natrag, znadi:

Tu ćeš me naći. Čekam te na Dravi."

Vladimir Nazor
I sta fali pesmi ?

Хајде мало да пробамо да говоримо рационално.
Наши домољуби на Форуму су у праву када кажу да Назор био родољуб и да је зато прешао код ЈБТ -а.
Да био је родољуб , али хрватски, што значи да био против К.Ј., а као интелигентан човек је схватио да нацистичка творевина давања државности Хрватима кроз НДХ нема персепктиву у будућности , па је прешао у "хрватске партизане" како су себе у то време сами називали, код ЈБТ-а

Хајде мало да пробамо да говоримо рационално.
Наши домољуби на Форуму су у праву када кажу да Назор био родољуб и да је зато прешао код ЈБТ -а.
Да био је родољуб , али хрватски, што значи да био против К.Ј., а као интелигентан човек је схватио да нацистичка творевина давања државности Хрватима кроз НДХ нема персепктиву у будућности , па је прешао у "хрватске партизане" како су себе у то време сами називали, код ЈБТ-а
1942 Nazor je ''shvatio'' da NDH nema buducnost, a zato je Veljko Petrovic i ostali intelektualci u Nedicevoj Srbiji ostali do kraja, posto nisu videli da Nediceva drzava nema persepktivu....i do kraja su ostali za Nedica !!!

1942 Nazor je ''shvatio'' da NDH nema buducnost, a zato je Veljko Petrovic i ostali intelektualci u Nedicevoj Srbiji ostali do kraja, posto nisu videli da Nediceva drzava nema persepktivu....i do kraja su ostali za Nedica !!!
Nije postojala Nedićeva država pa nisu ni mogli da ocenjuju perspektive nečega što ne postoji.

Back