fisherman1, zahvaljujem ti se.
Te dakle, ako mene neko pita, licno mislim da je najjednostavnije pratiti Heraklitove fragmente, ali buduci da fragmenti (uopste) ne samo da su redovno istrgnuti iz konteksta sireg kazivanja, nego cesto su i iz njih poispadali neki delovi, bicu slobodan da Heraklitove izjave koristim uz sopstvenu dopunu (u ovom postu sivo obojeno), bez pretenzije da je Heraklit upravo tako mislio, te na samo moju odgovornost.
U fragmentu (br.30):
"Svet/kosmos ovaj (tu on podrazumeva sveopste postojanje u nacelu),
isti za sve (tu on podrazumeva sve kosmicke skupine u beskraju prostora i vremena)
nije stvorio nijedan bog (tu on podrazumeva sve sile koje bi se mogle nazvati bogom - kao odlucujucim silama)
i nijedan covek (tu on podrazumeva sve drustvene grupacije/jedinke koje su drugi ljudi bili nazivali bogovima zbog izuzetne moci njihovoga uticaja na drustvo pa u nekoj meri i na prirodu),
nego je uvek bio i jeste i bice vatra vecno ziva, koja se s merom pali i s merom gasi.
(tu on podrazumeva sveprisutan princip ekpanzija i kontarkcija svake skupine postojecih stvari koje se u kriticnom momentu pocinju siriti i u kriticnom momentu pocinju skupljati, naizmenicno).
- Dakle, Heraklit kaze da uzrok svega je zakon sveopsteg principa sabijanja i ekspolodiranja svake zajednice postojecih stvari, koji sam po sebi nije direktni akter pojedinacnih dogadjaja u nekoj konkretnoj zajednici postojanja, nego je samo sveopsi akter neke faze u kojoj se nalazi postojanje (kao ovo iz koga mi virimo u tajne znanja).
- Bogovima pak smatra one sile koje u nekom konkretnom slucaju konkretno dejstvuju na konkretne tokove stvari kao presudni faktori toka nekih dogadjanja na nekom odredjenom podrucju.
Recimo, svaka zvezda deluje svojim svojstvima na sebi okolne planete, i njeno dejstvo je tu svakako jedan ododlucujuci (bozanskih faktora), ali ni jedna od njih nije stvorila postojanje u celini, niti samo od njenog dejstva zavisi tok stvari u postojanju njenog solarnog sistema. Nego tok stvari, rezultat (ono sto ima vise ili manje dobre ili vise ili manje lose posledice) zavise od sadejstva odnosno sukoba sa dugim presudnim (bozanskim) silama, kao sto su gravitacije planeta, dominirajuci elementi njihovoga sastava u nekoj fazi (otuda smene prirodnih bogova na zemlji i na nebu, tj. u atmosferi).
* A isto tako, ta zakonitost sukoba moci vazi i kada su u pitanju ljudi kao bozanski faktor u drustvu.
Zato on u fragmentu (B53) kaze:
"Rat je otac svega i vladar svih (tu on podrazumeva i ljude koji se mogu smatrati bogovima i ljude koji se ne mogu smatrati bogovima);
neke je nacinio bogovima a druge ljudima (tu on podrazumeva razliku u zavisnosti od moci uticajnosti na opstedrustvene tokove);
neke robovima a druge slobodnima (tu on podrazumeva da se neki ljudi nisu oslobodili ropstva drustvenim okolnostima jer ne mogu da vode ovakav rat, dok se drugi jesu oslobodili ropstva okolnostima, ali i dalje moraju da ratuju sa njima)."
Dakle, i da nisam upotrebio (ili zloupotrebio) Heraklita, mi smo mogli jos iz daljine videti da politeizam opisuje ratove bogova, pri cemu je logicno da ni jedan bog ne moze bas kako mu se hoce, dok tek u monoteizmu mi dobijamo filozofiju boga bez konkurencije, i pitanje: zasto on kada mu se moze kako mu se hoce nije svet nacinio ovakvim ili onakvim.
Te ovde je najbitnije znati da monoteizam odgovore trazi u nicim limitiranom idealizmu filozofije (gde oni mogu biti samo formalni),
dok politeizam odgovore trazi u realizmu limitiranom zakonom sukobljavanja (gde ih je mozda davno ili pradavno vec bio i nasao).
Ali ni dobijeni odgovori nisu imuni ni na sukobe medju bogovima ni na sukobe medju ljudima.
Na pimer, kada Jehova od Izraela trazi da ne prihvati ni kakvog drugog gospodara ni kakvog drugog boga, on time zeli zastiti svoje interese od konkurencije koju ima ne samo medju bogovima, nego i medju ljudima koji nemaju dovoljno impresivnu moc da bih ih bilo ko nazvao bogovima, nego su samo klasicni gospodari drugih naroda.
A taj i toliko mocni Jehova koji je u odnosu na monoteisticku koncepciju za svet nezainteresovanog boga u mnogim velikim ratovima strah i trepet medju narodima celog poznatoga dela sveta nije u stanju da Izrael spreciti ni da konacno po sopstvenoj volji postavi svoje drustveno urednenje sa sve raznoraznim hramovima, a kamo li da nacini coveka po sopstvenoj volji.
Da, tacno je da u bibliji postoje fragmenti gde se on hvali i da je nacinio coveka i da je nacinio nebo i da je nacinio zemlju.
Ali se zaboravlja da su to samo fragmenti njegovih izjava.
Naime bitno je koja sila odnosno sile su nacinile sve to, ali samo za onoga ko je nacinio tacnu studiju o tome, jer samo takav oblik boga moze bar nesto uraditi svesno.
- Za razliku od nesvesnih bogova koji su nacinili i cinili stvari bukvalno i bez ikakvog namernog plana,
- svesni bogovi sve stvari prvo nacine u detaljnim studijama
(studiju koja razjasnjava) coveka, (studiju koja razjasnjava) zemlju, (studiju koja razjasnjava) nebo,
i koju "razapnu" iznad svega toga da bi od gore mogli imati bolji pregled situacije.
Ali sve to traje u stanju koje je ratno, i opstanak im nicim nije definitivno garantovan, mada su svi bili besmrtni kroz mnoge mnoge vekove, dok nisu postali "samo legende" tamo nekih primitivnih ljudskih shvatanja.
Zato danas mi, ovako uznapredovani vladamo "bogovima" i ima dooobro da ih iskritikujemo!
Sta su nam tooo napravil?!