Jehova, Jahve ili Gospod?

Па јесте то најстарији облик Елон-а Илион као Троја Илиос
то је небеско божанство одвојено од Елохима.
Šta mi nije jasno
Ako se Bog prvi put predstavio imenom jhvh otkud onda ovo

13. А Мојсије рече Богу: Ево, кад отидем к синовима Израиљевим, па им кажем: Бог отаца ваших посла ме к вама, ако ми кажу: Како Му је име? Шта ћу им казати?

14. А Господ рече Мојсију: Ја сам Онај што јесте (јхвх). И рече: Тако ћеш казати синовима Израиљевим: Који јесте, Он ме посла к вама.

Kako su Izraelci znali za jhvh-a

Jakov se rvao sa utelovljenim anđelom...ne sa Bogom...
pa to se zali piscu biblije da nije znao sta pise, a ne meni
https://biblija.biblija-govori.hr/glava.php?knjiga=Postanak&prijevod=sve&glava=32
Postanak 32,29 Onaj reče. "Više se nećeš zvati Jakov nego Izrael, jer si se hrabro borio i s Bogom i s ljudima i nadvladao si.
Postanak 32,30 Onda zapita Jakov: "Reci mi svoje ime!" Odgovori onaj: "Za moje me ime ne smiješ pitati!" I tu ga blagoslovi.
Postanak 32,31 Onom mjestu Jakov nadjene ime Penueljer - reče - "Vidjeh Boga licem u lice, i na životu ostadoh.

Tomislav Dretar Postanak 32:31

Jakov nazva to mjesto Peniel to jest Lice-od-Boga, jer `ja vidjeh Boga licem u lice i moj život bi spašen

ויקרא יעקב שם המקום פניאל כי־ראיתי אלהים פנים אל־פנים ותנצל נפשי

Vaijikra jakov šem hamakovm peniel, ki-raiti elohim panim el-panim, vatinasel nafši.

14. А Господ рече Мојсију: Ја сам Онај што јесте (јхвх). И рече: Тако ћеш казати синовима Израиљевим: Који јесте, Он ме посла к вама.
tu nema sansi da se umetne jhvh, nije da sam hebrajista, ali svako objasnjenje im je bilo sve ludje od prethodnog, ali nas prevod je ovde odlican

ovde je mogao samo da kaze ako je ime, ali ne, on koristi i prvo i trece lice jednine potpuno bespotrebno ako kazuje ime - znaci da nema ime, ili nece da ga kaze

Šta mi nije jasno
Ako se Bog prvi put predstavio imenom jhvh otkud onda ovo

13. А Мојсије рече Богу: Ево, кад отидем к синовима Израиљевим, па им кажем: Бог отаца ваших посла ме к вама, ако ми кажу: Како Му је име? Шта ћу им казати?

Kako su Izraelci znali za jhvh-a
Како петокњижје датирају много касније од неких пророка од којих многи не знају за Мојсија он стиже негде у 4. веку п.н.е и то не као искристалисана теологија помиње ссе као Магуш или Маги , каи Муза као Орфејев учитељ и тако даље имаш 5 верзија егзодуса из оног времена од којих неки стижу и у 1. век н е до Помпеја како је Мојсије довео свој народ у Јерусалим и тамо поставио своје свештенике.
Сад то са именом је обична игранка шта би било на палеохебрејском.
Како постоје на стотине таблета са тим именом и није било страно на блиском истоку и није био еклузивитет само Јевреја рекох био је раширен култ али није имао посебну причу.
Обзиром да су неки Јевреји имали храм Јахве на Елефантини од 5. века п.н е. и остали су папируси и огромна количина докумената преписка са персијским властима и са првосвештеником Јерусалима од којег траже средства за обнову храма.
Како је храм имао жртвовања али је био синкретички и нека друга египатска божанства је славио. Он не добија никакву осуду од првосвештеника Јерусалима већ љубазан усрдита преписка.
Гад Барнеа мисли да има везе са Кнубом то је егупатски Бог створитељ људи са ликом и точком.
Како каже ако су Египћани дозволили храм на свом светом несту које је било ту 1000 година пре тога Јахве има везе са Кнумом који није врховни Бог већ створитељ људи нешто попут Енкија.

Сви преписи са првосвештеником и документа су на арамејском не постоји ништа на палеохебрејском.
Пар натписа на стећцима кратких и пар кратких писанија и готово нипта друго на палеохебрејском.

Отуда постоји основана сумња да је то језик измишљен у свете сврхе и свештеничке да никада није ни био говорни језик.
То не могу рећи са сигурношћу али постоје такве претпоставке.

moz' biti da se odvojio sa onim pobunjenim, te palim andjelima
o kome ti pricas? elohim je samo mnozina Bozijih andjela
Ел Елион се дуго помиње као врховни неутралан лик губи улогу у пснтенону и његов гласноговорник постаје Јахве ксо правдољубив лик који осуђује све то је оно у псалму
83. Ово су Е Елохимистички извори они не знају за Јахве.

Псалм 82 — дословни превод са масоретског текста

1.
Елохим стоји у скупштини Елa,
усред Елохима он суди:

2.
„Докле ћете неправедно судити
и пристајати уз зле? — Села.“

3.
Судите сиромаху и сирочету,
правду дајте пониженом и убогом.

4.
Избавите сиромаха и потребитога,
из руке злих их ослободите.

5.
Не знају и не разумеју,
у тами ходе,
љуљају се сви темељи земље.

6.
Ја рекох: „Богови сте,
и синови Елиона сви ви.“

7.
Али, као човек ћете умрети,
и пашћете као сваки кнез.

8.
Устани, Елохиме, суди земљи,
јер си Ти наследио све народе

Поновљени закон 32:8-9 — дословни превод са масоретског хебрејског

8. Када је Ел Елион (Вишњи) поделио народе,
распростирајући синове човечије,
одредио је границе народа
према броју синова Божјих.

9. А удео Јахвин народи,
А Јахвин део
Јаков је део наследства његовог.

Пази сад ово је Дутурономи или поновљени закони 5 књига Мојсија.
Сад замисли Мојсија или Исуса Навина да пише после екзодуса, свега ово да је ЕЛ Елион делио земље и границе људима према броју синова Божијих и Јахвин део је Јаков?

Како то може бити 5 књига кад је ово старије од прве 4?

А дуго је опстало нађено и у дед си скролс 1. век п.н е

Дакле колико смо ми данас први Хришћани и апостоли
Толико су Мазорети и данашњи Јевреји, Јевреји другог храма.

Сад замисли Мојсија или Исуса Навина да пише после екзодуса, свега ово да је ЕЛ Елион делио земље и границе људима према броју синова Божијих и Јахвин део је Јаков?

Како то може бити 5 књига кад је ово старије од прве 4?
zasto bi bilo starije ako samo nudi objasnjenje?

zasto bi bilo starije ako samo nudi objasnjenje?
Чекај у књизи Изласка Мојсије сазнаје име Бога. И у свим књигама је Јахве од раја и људи.
После тога у задњој књизи пише да то није Бог већ Бог Јакова.
Мени звучи сулудо.

Дакле не видиш да се овај наратив уопште не уклапа у остале 4 књиге ово није псалм?

Чекај у књизи Изласка Мојсије сазнаје име Бога. И у свим књигама је Јахве од раја и људи.
После тога у задњој књизи пише да то није Бог већ Бог Јакова.
Мени звучи сулудо.

Дакле не видиш да се овај наратив уопште не уклапа у остале 4 књиге ово није псалм?
pa zato i rekoh da je u odredjenom istorijskom momentu jahve postao njihov bog, zapravo jakovljev, ako uzmemo da je to taj momenat kada postaju izabrani narod, ali ranije je bio neki opsti, generalnim globalni Bog El, i on se ne pominje u jednom delu, U ONOM GDE je Adam prvi, a Eva od njegovog rebra, dok drugi izvestaj o stvaranju kaze da su musko i zensko istovremeno stvoreni po oblicju bozijem... jevreji su svesni da nisu postojali kao narod od samog pocetka, i neko je prosto kompilirao ova dva izvestaja, nista nije sakrio, a mi samo trebamo da rekonstruisemo sve, analizom, sintezom, genezom...
ja sam se cak postovetio sa tim prvim, adamom, samo 2 sina sam imao, kaina i avelja. ne priznajem taj njihov drugi izvestaj, makar u njega ubacivali genealogiju kako bi napravili poveznicu sa samim sobom

Isus kada kaze da se ne moze grad sakriti kada na gori stoji, on upravo pravi aluziju na Enohov grad, od Kajina, ali tu pretpotovsku genealosku liniju jevreji ne pominju dalje, vec je seku, i ubacuju svoju sa trecim sinom... da li mi zaista verujemo da je covecanstvo spalo samo na one koji su se spasili potopa u nojevoj barci?
Eva rece treci sin od Boga u zamenu za Avelja, a potom su kceri covecije legale sa palim andjelima - pa zato i bi potop! Oni su slagali za Evu.

i opet se vracam, na generalnog Boga planetarnog Ela i njihovog nacionalnog Jahve koji je po logici morao kasnije da dodje, falsifikat je njegovo ubacivanje u raj, i vidis da su misljenja podeljena koji je izvor stariji:
The Yahwist (J) source is generally considered older than the Elohist (E) source according to the documentary hypothesis. The Yahwist source is typically dated to the 10th-9th centuries BCE, while the Elohist source is dated to the 9th century BCE. Some scholars, however, propose a later date for the Yahwist source, placing it in the exilic period (6th century BCE).
====================
It seems at first slightly awkward to introduce the figure of a city between those of the sun and the lamp, both these having to do with light.
Matej 5,14 Vi ste vidjelo svijetu; ne može se grad sakriti kad na gori stoji.
Matej 5,15 Niti se užiže svijeća i meće pod sud nego na svijećnjak, te svijetli svima koji su u kući.

znaci videlo svetu je sunce, ono svima svetli, a svetiljka je njihova menora - vidis kako Isus povezuje opste sa posebnim, globalno i nacionalno? a taj grad je moja poveznica, i verujem jos mnogih, jer mi je nemoguce da svi poticemo od noja i njegove barke

aha! sad razumem.
njihov je interes bio da prevladaju na tom bliskoistocnom prostoru, a sigurno su bili svesni je svet globalno veci, samo ih nije bilo briga - odatle njihov fokus ka jahvi koji im daje sta njima treba, na lokaciji koja njima treba, a el ostaje globalan bog, sama rec EL je genericka za mnoge narode i plemena

ne bi bilo logicno, da je obrnuto, da je jahve glavni, a el lokalni, nacionalni, a ovako je sve odlicno ispalo

pa zato i rekoh da je u odredjenom istorijskom momentu jahve postao njihov bog, zapravo jakovljev, ako uzmemo da je to taj momenat kada postaju izabrani narod, ali ranije je bio neki opsti, generalnim globalni Bog El, i on se ne pominje u jednom delu, U ONOM GDE je Adam prvi, a Eva od njegovog rebra, dok drugi izvestaj o stvaranju kaze da su musko i zensko istovremeno stvoreni po oblicju bozijem... jevreji su svesni da nisu postojali kao narod od samog pocetka, i neko je prosto kompilirao ova dva izvestaja, nista nije sakrio, a mi samo trebamo da rekonstruisemo sve, analizom, sintezom, genezom...
ja sam se cak postovetio sa tim prvim, adamom, samo 2 sina sam imao, kaina i avelja. ne priznajem taj njihov drugi izvestaj, makar u njega ubacivali genealogiju kako bi napravili poveznicu sa samim sobom

Isus kada kaze da se ne moze grad sakriti kada na gori stoji, on upravo pravi aluziju na Enohov grad, od Kajina, ali tu pretpotovsku genealosku liniju jevreji ne pominju dalje, vec je seku, i ubacuju svoju sa trecim sinom... da li mi zaista verujemo da je covecanstvo spalo samo na one koji su se spasili potopa u nojevoj barci?
Eva rece treci sin od Boga u zamenu za Avelja, a potom su kceri covecije legale sa palim andjelima - pa zato i bi potop! Oni su slagali za Evu.

i opet se vracam, na generalnog Boga planetarnog Ela i njihovog nacionalnog Jahve koji je po logici morao kasnije da dodje, falsifikat je njegovo ubacivanje u raj, i vidis da su misljenja podeljena koji je izvor stariji:
The Yahwist (J) source is generally considered older than the Elohist (E) source according to the documentary hypothesis. The Yahwist source is typically dated to the 10th-9th centuries BCE, while the Elohist source is dated to the 9th century BCE. Some scholars, however, propose a later date for the Yahwist source, placing it in the exilic period (6th century BCE).
====================
It seems at first slightly awkward to introduce the figure of a city between those of the sun and the lamp, both these having to do with light.
Matej 5,14 Vi ste vidjelo svijetu; ne može se grad sakriti kad na gori stoji.
Matej 5,15 Niti se užiže svijeća i meće pod sud nego na svijećnjak, te svijetli svima koji su u kući.

znaci videlo svetu je sunce, ono svima svetli, a svetiljka je njihova menora - vidis kako Isus povezuje opste sa posebnim, globalno i nacionalno? a taj grad je moja poveznica, i verujem jos mnogih, jer mi je nemoguce da svi poticemo od noja i njegove barke
У ту подели се још увек многи слажу али нико не датује тако далеко да су извори настали на крају леденог доба.
Могу постојати се приви неки од 5-6 век п.н е 4. века п.н е.

Та далека датовања су урадили библисти у 19. веку.

У ту подели се још увек многи слажу али нико не датује тако далеко да су извори настали на крају леденог доба.
Могу постојати се приви неки од 5-6 век п.н е 4. века п.н е.

Та далека датовања су урадили библисти у 19. веку.
ne znam detalje, samo vidimo da se razmimoilazimo koji izvor je stariji, jahvisticki ili elohisticki, a po meni bar logika je strani elohizma, a zatim su ovi gurali jahvu sve dublje u proslost, ali eto nisu ga ugurali bas svuda, a i kako bi ako ni nacije ne postoje na pocetku, pa ni njihova

pa to se zali piscu biblije da nije znao sta pise, a ne meni
https://biblija.biblija-govori.hr/glava.php?knjiga=Postanak&prijevod=sve&glava=32
Postanak 32,29 Onaj reče. "Više se nećeš zvati Jakov nego Izrael, jer si se hrabro borio i s Bogom i s ljudima i nadvladao si.
Postanak 32,30 Onda zapita Jakov: "Reci mi svoje ime!" Odgovori onaj: "Za moje me ime ne smiješ pitati!" I tu ga blagoslovi.
Postanak 32,31 Onom mjestu Jakov nadjene ime Penueljer - reče - "Vidjeh Boga licem u lice, i na životu ostadoh.

Tomislav Dretar Postanak 32:31

Jakov nazva to mjesto Peniel to jest Lice-od-Boga, jer `ja vidjeh Boga licem u lice i moj život bi spašen

ויקרא יעקב שם המקום פניאל כי־ראיתי אלהים פנים אל־פנים ותנצל נפשי

Vaijikra jakov šem hamakovm peniel, ki-raiti elohim panim el-panim, vatinasel nafši.
32:24 A kad osta Jakov sam, tada se jedan čovjek rvaše s njim do zore.
32:27 A čovjek mu reče...

Nije Bog. A Prorok Osija je precizniji.

Osija 12,4 U utrobi uhvati za petu brata svojega, i u sili svojoj bori se s Bogom;
Osija 12,5 Bori se s anđelom, i nadjača; plaka, i moli mu se; nađe ga u Vetilju, i ondje govori s nama.

Utelovljeni anđeo se rvao sa njim...to je sve što je Jakov realno video...

To što kaže ''borio se s Bogom''...na Božjoj strani, a ne protiv Boga. Svi se mi borimo s Bogom a ne protiv njega...
Anđeo je nosio važnu poruku od Boga...zato kaže video sam Boga...to što anđeo nosi je Božje...
Ne može niko videti Boga u svojoj slavi i ostati živ...kao što ne može čovek gledati u 'obično' sunce bez posledica...

Back