pa zato i rekoh da je u odredjenom istorijskom momentu jahve postao njihov bog, zapravo jakovljev, ako uzmemo da je to taj momenat kada postaju izabrani narod, ali ranije je bio neki opsti, generalnim globalni Bog El, i on se ne pominje u jednom delu, U ONOM GDE je Adam prvi, a Eva od njegovog rebra, dok drugi izvestaj o stvaranju kaze da su musko i zensko istovremeno stvoreni po oblicju bozijem... jevreji su svesni da nisu postojali kao narod od samog pocetka, i neko je prosto
kompilirao ova dva izvestaja, nista nije sakrio, a mi samo trebamo da rekonstruisemo sve, analizom, sintezom, genezom...
ja sam se cak postovetio sa tim prvim, adamom, samo 2 sina sam imao, kaina i avelja. ne priznajem taj njihov drugi izvestaj, makar u njega ubacivali genealogiju kako bi napravili poveznicu sa samim sobom
Isus kada kaze da se ne moze grad sakriti kada na gori stoji, on upravo pravi aluziju na Enohov grad, od Kajina, ali tu pretpotovsku genealosku liniju jevreji ne pominju dalje, vec je seku, i ubacuju svoju sa trecim sinom... da li mi zaista verujemo da je covecanstvo spalo samo na one koji su se spasili potopa u nojevoj barci?
Eva rece treci sin od Boga u zamenu za Avelja, a potom su kceri covecije legale sa palim andjelima - pa zato i bi potop! Oni su slagali za Evu.
i opet se vracam, na generalnog Boga planetarnog Ela i njihovog nacionalnog Jahve koji je po logici morao kasnije da dodje, falsifikat je njegovo ubacivanje u raj, i vidis da su misljenja podeljena koji je izvor stariji:
The
Yahwist (J) source is generally considered older than the
Elohist (E) source according to the documentary hypothesis. The Yahwist source is typically dated to the 10th-9th centuries BCE, while the Elohist source is dated to the 9th century BCE. Some scholars, however, propose a later date for the Yahwist source, placing it in the exilic period (6th century BCE).
====================
It seems at first slightly awkward to introduce the figure of a city
between those of the sun and the lamp, both these having to do with light.
Matej 5,14 Vi ste vidjelo svijetu;
ne može se grad sakriti kad na gori stoji.
Matej 5,15 Niti se užiže svijeća i meće pod sud nego na svijećnjak, te svijetli svima koji su u kući.
znaci videlo svetu je sunce, ono svima svetli, a svetiljka je njihova menora - vidis kako Isus povezuje opste sa posebnim, globalno i nacionalno? a taj grad je moja poveznica, i verujem jos mnogih, jer mi je nemoguce da svi poticemo od noja i njegove barke