Vlada Srbije donela dve važne odluke: Jedna u vezi sa dokumentima o tragediji u Novom Sadu, druga o novcu za fakultete

Jerinić: Nijedan uslov studenata za okončanje blokada fakulteta nije ispunjen​

Nijedan zahtev studenata, koje su postavili kao uslov za okončanje blokada fakulteta, nije ispunjen, rekla je narodna poslanica Zeleno-levog fronta i profesorka prava Jelena Jerinić, komentarišući jučerašnju izjavu da je ispunio sve zahteve predsednika Srbije Aleksandra Vučića, ističući da njemu zahtevi nisu ni bili upućeni.

Jos jednom dokaz da nista ne treba resavati demokratskim putem vec samo ulica.

Na ulici cete dobiti novac, izboriti se za bolje sutra, promeniti Zakon.
Oni su sistem, instrukcija
Dogma, korupcija
Teror institucija
Represija ubija
Mafija, murija
Država hajdučija
Kadija, sudija
A mi smo revolucija

Jerinić: Nijedan uslov studenata za okončanje blokada fakulteta nije ispunjen​

N1danas 13:08
Jerinić: Nijedan uslov studenata za okončanje blokada fakulteta nije ispunjen 1
foto (BETAPHOTO/MILAN ILIĆ)

Nijedan zahtev studenata, koje su postavili kao uslov za okončanje blokada fakulteta, nije ispunjen, rekla je narodna poslanica Zeleno-levog fronta i profesorka prava Jelena Jerinić, komentarišući jučerašnju izjavu da je ispunio sve zahteve predsednika Srbije Aleksandra Vučića, ističući da njemu zahtevi nisu ni bili upućeni.

Komentarišući to što su studenti juče prvi put od početka blokada fakulteta iskoračili na ulicu, protestujući ispred zgrade Predsedništva tokom obraćanja Vučića, što se moglo čuti i u programu uživo, Jerinić kaže da će oni verovatno povremeno izlaziti na ulicu, ali da će uvek moći da se vrate na svoje fakultete.

„Autonomija univerziteta omogućava studentima da na ovaj način izražavaju svoje mišljenje i na neki način autonomija univerziteta ih štiti da to mogu da rade. Oni će povremeno, verovatno, izlaziti na ulicu, ali će uvek moći da se vrate na svoje fakultete, koje, između ostalog, po zakonu i policija ne sme samo inicijativno da ulazi“, objašnjava ona.
Jerinić za N1 ističe da studenski protesti i blokade fakulteta nemaju veze sa političkim strankama i da je mišljenja da to tako treba i da ostane.
„Naravno, političke stranke treba da podržavaju te proteste, treba kroz svoje kanale komunikacije da pozivaju građane, ali treba da imaju svoje odvojene aktivnosti. Mislim da je upravo ta decentralizacija različitih protesta i različitih vidova građanske neposlušnosti i bunta ono u čemu se SNS uopšte ne snalazi“, kaže Jerinić.
Prema njenoj oceni, to je kriza za režim, ali ne i za društvo.

„Mislim da je to neka vrsta buđenja, konačno, građana i građanki, zbog toga što SNS zapravo navikao da sam pravi krize, da ih fabrikuje, bilo tako što se govori o tome da postoje planovi za atentat na Vučića, ili se prave neki izmišljeni ratovi itd. Ali ovo je nešto što se ne može tako lako kontrolisati. Tako da mislim da te odvojene aktivnosti i stranaka i aktivističkih organizacija treba i dalje da se nastave“, navela je profesorka Jerinić.

Jutro nakon protesta, Vučić se ponovo obratio mladima VIDEO​

1733050132-vucic_press_-01122024_0001-750x500.jpg
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obratio se danas javnosti Foto:F. S./ATAImages
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da će mladima za kupovinu stana od 75.000 evra biti potrebno učešće od 1.000 evra.

„Dobijajući poruke preko društvenih mreža od mnogo mladih ljudi, shvatio sam da i taj nivo od 2.250 evra za stan od 75.000 evra mora da bude niži“, kazao je on ;video poruci objavljenoj na Instagram nalogu „budućnostsrbijeav“.
Istakao da je zato od ministra finansija Siniše Malog i Vlade Srbije tražio da pronađu rešenje i dobio obećanje da će to rešenje pronaći do kraja dana, da nivo učešća za stan od 75.000 evra bude man

Podsetio je i Vlada Srbije jutros donela odluku da se iznos sredstava za materijalne troškove visokoškolskih ustanova uveća za 20 odsto u odnosu na iznos utvrđen Zakonom o budžetu za 2024. godinu.

On je naveo i da će za 10 minuta krenuti postavljanje na sajt Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture svih dokumenata koji se odnose na nadstešnicu na železničkoj stanici u Novom Sadu, od prokjekta do nadzora.
Vučić je istakao da su ti dokumenti odavno u tužilaštvu i da je on samo naknadno tražio od ministarstva da ih vidi, te da je bila laž da su sakriveni, tajnai nepostojeći.
„Borićemo se za mladost Srbije, borićemo se za budućnost Srbije, a ko hoće političke proteste, uvek su dobrodošli. Ja uživam u političkim protestima jer mi daju dodatnu snagu, daju mi dodatnu energiju i dodatnu volju da se borim za Srbiju“, poručio je Vučić.

Poslednja izmena:

Studenti FDU: Zahtevi ne samo da nisu ispunjeni, već nisu ni pomenuti tokom obraćanja Vučića​

1733599521-DSCF6342-750x500.jpg
Studenti Fakulteta dramskih umetnosti
Studenti Fakulteta dramskih umetnosti (FDU) u Beogradu saopštili su večeras da predsednik Srbije Aleksandar Vučić nije ispunio njihove zahteve i najavili nastavak blokade.

Studenti FDU naveli su u saopštenju da obraćanje Vučića predstavlja napad na studente, profesore, dekane, rektore i političke protivnike – napad na sve one koji su u proteklim danima izražavali nezadovoljstvo.
„Mi, kao studenti, optuženi smo za primanje stranih finansija i sprovođenje ‘hibridnog rata’ u nečije tuđe ime. Ovim povodom se ograđujemo od svih političkih stranaka i obeležja i podsećamo da je naš jedini cilj hitno ispunjenje naših zahteva“, naglasili su studenti FDU u saopštenju.
Kako su naveli, zahtevi studenata FDU ne samo da nisu ispunjeni, već nijednom nisu ni pomenuti tokom obraćanja Vučića.

„Predsednik je, ocenjujući turbulentno stanje u državi, izjavio da niko, nigde, ni za šta ne želi da preuzme odgovornost. Nastavkom blokada, koje će trajati sve do ispunjenja naših zahteva, mi preuzimamo odgovornost za našu budućnost. Nakon skupa, studenti su se vratili na i dalje blokirane fakultete“, istakli su studenti FDU.

Što? Dali su časnu pionirsku reč da nisu organizovali proteste za pare?
Platili 300 klinaca da glume studente samo im nisu rekli da treba i da se skače na policiju, pa su morali sami bez dece...i ako je opozicija (uzgred svi se ogradjuju od te "opozicije" manijaka ) danas, nova s i N1....neko je pogrešio profesiju....ali za 3 i po miliona dolara treba razmisliti ....još se ovde i ne ubija i ne apsi, a pare stižu....

Može da smeta nekih imaginarnih i navodnih 3M evra koje je neko, negde dao za rušenje vođe a da im ne smeta 65M evra spucanih za rekonstrukciju stanice gde najmanje 70% oprano i ukradeno a od preostalih para je tako kvalitetno urađen posao da je 15 ljudi poginuli par mesece posle svečanog otvaranja.

Zaista ozbiljni psihijatrijski slučajevi

Poslednja izmena od moderatora:
Doneo je neke fascikle, ako je to prava dokumentacija to ne smije radit. Jel nije ta originalna dokumentacija trebala biti u policiji i državnom tužilaštvu.

Valjda si video da su registratori prazni, podiže ih sa dva prsta

Ako si ikada nosio pun registrator znaš i sam da za to treba dve ruke a ne dva prsta

Ne može drugačije da rezonuje nego kao primitivni radikal: Daš nekom pare i rešio si problem. E sad se malo prešao, nisu potkupljivi studenti, imaju konkretne zahteve i traži se odgovornost konkretnih ljudi. Niko mu nije tražio povoljnije kredite :lol: I hajde da vidimo kakav to stan može u BG da se kupi za 75.000 i kolika bi bila mesečna rata, hm.

Back