Вјештаци и вјештице

Па ја и кажем, океј је да постоји женски род тамо где је то потребно и нормално, језик се томе природно прилагоди, али не треба вештачки измишљати глупости зарад наводне равноправности.
Би ли ти волела да те у анкети о цигаретама, уместо питања ”Да ли сте пушач?”, питају ”Да ли сте пушачица?”
Често се наводи реченица неке познате феминисткиње, нешто типа: „Ако имам право да се попнем на губилиште, имам право да се попнем и на говорницу!”
С друге стране, кад бих ја јавно изразио жељу да се попнем на неку говорницу, попио бих тужбу само тако! :mrgreen:

Opet isti argument o "pusacicama" :) Moze se pitati potpuno neutralno, kao sto i pitaju - da li konzumirate cigarete, da se ne bi dovodilo u vezu sa neformalno frazom seksualne konotacije.
Није битно како је формулисано питање, већ да ли би остала доследна и тврдила да је именици ”пушач” женски род ”пушачица”?

Није битно како је формулисано питање, већ да ли би остала доследна и тврдила да је именици ”пушач” женски род ”пушачица”?
sto da ne, neformalno. pusac ky/rca je dosta ustaljen termin, posebno kad se razgovara sa protivnicima u srpskom jeziku potpuno prirodnih mocionih sufiksa.

A, da, kaze se - popeti se na binu i popeti se za govornicu. I ja muku mucim sa predlozima na nemackom, nesvesna koliko maternji govornici imaju problema sa tim.
Ево примјера повишеног мјеста предвиђеног за држање говора.
1732212649438.png

Ако ћеш се овдје пењати ЗА говорнису, онда ти имаш проблем са српским, а не с њемачким. :lol:

Back