Plati i nestani

Dessree

Obećava
Poruka
91
U Japanu postoji biznis koji zvuči kao scena iz trilera – plati i nestani bez traga. 🫥🇯🇵

Fenomen se zove jōhatsu – “isparavanje”. Svake godine desetine hiljada ljudi odluči da izbriše svoj život: zbog dugova, srama, nasilja u porodici ili jednostavno želje da krenu iznova.

Najluđe je što je to potpuno legalno. Policija uglavnom ne traži odrasle koji su svesno nestali, a zakoni o privatnosti štite njihov izbor.

Postoje čak i firme – yonige-ya – koje nude uslugu „noćnog nestanka“. Oni ti spakuju stvari u tišini, prebace te na novu adresu i pomognu da prekineš sve kontakte sa starim životom.

Neki idu i korak dalje – mijenjaju lične podatke, ime, pa čak i cijeli identitet kako bi potpuno nestali iz sistema. Kao da se resetuješ i postaneš nova osoba.

-- Sta vi mislite o ovome...? Da li bi ste kojim slucajem izabrali ovu uslugu?

SNS ili Super NS bi radije da ne nestane, agencija milo djuka i bez vlasti nedodiriva je ruka...
Koliko samo tu ima saradnje djuka radikali.....nije ni bosna zaboravljena, toliki krimosi su bili pozivani u Srbiju na gostovanja...

Ja zaista ne znam šta naš zakon kaže o ovome. Znam onaj slučaj izgubljene lične karte i krađe identiteta, al nisam čula za brisanje identiteta osim u filmovima gde zaštićeni svedoci dobijaju nov identitet.

Ako je neko žrtva nasilja ili progona onda ima smisla. Čak bi bila korisna regionalna saradnja za takve slučajeve.

Inače koja je svrha? Ako ti dosadi stari život, prosto odeš i nikom ne objašnjavaš
Nema potrebe za formalnom promenom identiteta

Back