vezivanje za predmete

ja se i dan danas pokrivam sa mojim prvim cebetom iz bebecih dana. :lol: nije da sam nesto preterano vezana stavise kada sam se odselila nije mi nedostajalo to cebence i duzi vremenskiperiod nije mi smetalo da ga nemam. medjutim kada sam ponovo dosla u strau kucu bilo mi je jako drago da sam ga pronasla i ponovo se pokrivam sa njim.
ajd dobro ne smeta da ga ponekad pozajmim deci :lol:

Zanimljiva je paralela sa mobilnim telefonima..
koji jeste posato kucni ljubimac svih nas ali
ne verujem da postoji emotivna povezanost
osim upotrebne..jer u tom slucaju mozemo se
odricati i kasike i tanjira i paragvajdera i sokovnika
i kola i svega sto upotrebljavamo u zivotu

E koliko se vi vezete za stvari nezive prirode? recimo uz vas nozic, hemijsku itd...

Da, vezana sam jako za jedan mali pribor, ima i nezamenljivu upotrebnu vrednost (jer tako nešto ne mogu da nađem da kupim) i uspomena je, tako da je za mene potpuno neprocenjiv.
Pre nekoliko meseci desio mi se požar. Prvo što sam ugrabila u panici da spasem bio je taj pribor i sve drugo da izgori mogla bih da prežalim...

Zanimljiva je paralela sa mobilnim telefonima..
koji jeste posato kucni ljubimac svih nas ali
ne verujem da postoji emotivna povezanost
osim upotrebne..jer u tom slucaju mozemo se
odricati i kasike i tanjira i paragvajdera i sokovnika
i kola i svega sto upotrebljavamo u zivotu

Apsolutno.
Ali čovek se zaista može odreći većine materijalnog jer je kao vrsta apsolutno prilagodljiv .
Pa recimo ja bih ipak dozvolila mogućnost da je s mobilnim, kod mnogih ljudi, zaista samo - ne emotivna vezanost nego više navika na isti.

Realno da te bace u neku šumu da živiš, bez mobilnog , bez neta...i da je situacija takva da u toj šumi moraš da ostaneš, da ti se život svede na nju - taj čas bi bi se navikao a ubrzo i zaboravio možda koliko si pre bio zavisan od elektronike.
Naravno to su radikalne okolnosti, veštački stvorene okolnosti koje su teško ostvarive ali je poenta prosto da čovek može bez većine svih tih gluposti

Covek je u sustini sebicno i samozivo stvorenje
tako da bi se tesko odrekao onoga sto mu zivot
cini udobnim i lagodim..samotnjacki zivoti po
sumama i planinama u kolibama samo uz vatru
i potok su retki i posledica su nekih kurslusa u
glavama tih osoba..naravno pricamo o ljudima
koji zive u urabanim sredinama i nama poznatim i prihvatljivim..
dok na primer Indijanci u Amazonskim sumama koji nisu
videli ni belog coveka a kamoli mobilni nemaju tih problema
ali je pitanje da li bi se odrekli svojih ogrlica za koje veruju
da imaju isceliteljski moc i da ih cuvaju od demona ili svojih krzna na
kojima spavaju ili svog koplja sa kojim lovi..

Back