Vestice u muzici

VanderGraaf

Primećen član
Poruka
833
Upravo slusam Fleetwood Mac i pesmu "Rhiannon". Pesmu koja je napisala Steve Nicks a koja po naslovu ima korene u velskoj mitologiji. Pesmu o vesticama u najjednostavnijem smislu. Koliko su vestice, vradzbine i vorloci zastupljeni kao tema i inspiracija u muzici? Emerson, Lake and Palmer (ELP) imaju pesmu "The Hut of Baba Yaga" na svom albumu "Pictures at an Exibition". Naravno, album nije produkt vec obrada ELP, a delo je deo slovenskog folklora koje je siroj publici doneo Modest Musssorgsky istoimenim delom i na taj nacin nacinio Baba Yagu (mislim da se zove "Legenda o prelepoj Vasilisi") mozda najpoznatijom vesticom. Nakon ELP, Baba Yaga se jos pojavljuje u popularnoj muzici. Vestice kao tema i inspiracija se pojavljuju u muzici veoma cesto. Od folklornih balada pa do hevi metal pesama. Ni rana americka muzika nije ostala imuna na vestice. Hoodoo, je stigao u Ameriku sa prvim crnim robovima. Za razliku od Voodoo, Hoodoo se zasniva na kletvama za samoocuvanje i zastitu. Konekcija bez granica ka duhovnoj samosvesti, kazu. Mozda je "Screami`n Jay Hawkins" prvi napravio pesmu o vesticama jos 1956-te. sa "I Put a Spell on You". Nakon njega i kasnije mnogi americki bendovi crpe inspiraciju iz "witchcraft"-a. Creedence Celarwater Revival sa "Born on the Bayou", Miles Davis, Ella Fitzgerald i drugi.
Ipak, vestice se ni u jednom drugom pravcu ne spominju toliko koliko u rok muzici. Na pocetku sam spomenuo Steve Nicks koju su optuzivali da praktikuje crnu magiju, sto je ona naravno negirala. "Kao macka u tami" je stih iz njene pesme.

maxresdefault.jpg


Rok muzika je oduvek bila snazan izvor tema o vesticama. Vestice su obicno asocirane sa sedukcijom, misterijom i opasnoscu. Ove teme imaju veliki uticaj na muziku, i mnogi muzicari su stvarali muziku na osnovu toga. Licno, pesme u kojima je tema okult, tamna magija i witchcraft su me oduvek posebno interesovale. "Mr. Crowley" od Ozzy Osbourna, preko "Witchy Woman" od Eagles, pa do Marriane Faithfull "Witches Song" i Kate Bush "Walking the Witch" ili "Babooshka".
1999-te godine dok je George Harrison jos bio ziv, napao ga je neki psihopata koji je verovao da su Bitlsi u stvari vestice koji jasu na metlama (iako taj tip nije nazvao Dzordza i Bitlse vorlocima vec vesticama).
Bauhaus takodje ima pesmu "Hollow Hills" kojoj je tema witchcraft. Naravno, da ne izostavim Radiohead i brutalan spot "Burn the Witch". Eagles i vec pomenuta "Witchy Woman"..."Woo Hoo, she got the Moon in her eye".... Donnovan sa pesmom "Wild Witch Lady". I onda klasicne rok pesme kao "Voodoo Child" od Hendriksa, "Witch Hunt" od Rush, "Witch`s Promise" od Jethro Tull, "Tarot Woman" od Rainbow, "Black Magic" od Slayer, "Black Magic Woman"...i ko zna koliko jos kojih se ne mogu setiti ili za koje nisam cuo. I bas zbog toga, ako znate neku ili imate omiljenu pesmu sa temom vestica, vorloka i vradzbina, postavite.....
Steve Nicks, epizoda "American Horror Story: Coven".
 

Back
Top