Vesti sa...

vest o kojoj bi trebali razmisliti

Bolnička hrana završi u kontejneru
8. oktobar 2009. | 00:04 | Izvor: Politika
Beograd -- Istraživanje među pacijentima u Srbiji pokazalo da je hrana nedovoljna, neukusna i neprilagođena bolesnicima i da zato završava u kontejneru, piše “Politika”.

Poslednja istraživanja u Srbiji pokazuju da je svaki četvrti pacijent pothranjen, a da oko 70 odsto bolesnika ne pojede ni četvrtinu ili ništa od obroka koje dobiju u ustanovama u kojima se leče.EU je sličan problem rešila uvođenjem obroka koji zadovoljavaju dnevne potrebe organizma.

Kakva se hrana servira u bolnicama i koliko obroka završi u kontejnerima, pitanja su o kojima se u Evropskoj uniji države sistemski bave tražeći magičnu formulu dobre nege pacijenata i što racionalnije potrošnje novca iz zdravstvenih fondova.

“Do sada je pojam bolničke hrane isključivo vezivan za bolničku kuhinju. Međutim, postoji prava revolucija u ovoj oblasti, a to je uvođenje kliničke ishrane. To su pripremljeni ili fabrički obroci koji se piju ili daju kroz venu, a to zavisi od stanja pacijenta i dijagnoze koja je postavljena”, kaže dr Marina Panišić, predsednica Nacionalnog udruženja za parenteralnu i enteralnu ishranu Srbije i hirurg na Vojnomedicinskoj akademiji.

Ovakav sistem, dodaje, sprovode nutritivni timovi koji izračunavaju jednodnevne potrebe za hranom svakog pacijenta u zavisnosti od stanja u kojem se nalazi.

Kod komplikovanih slučajeva lekari zajedno određuju koja vrsta hrane se daje, na koji način i koja količina prema individualnim dnevnim potrebama.

Prema njenim rečima, od 2003. godine, kada je osnovano udruženje NUPENS, insistira se na edukaciji lekara kako bi se nutricija, odnosno ishrana, uvela u zdravstvo. Postavlja se pitanje da li je ovakva ishrana skupa za Srbiju.

Panišićeva naglašava da svetska statistika pokazuje da je ona jeftinija ukoliko se uzme u obzir da se uz pomoć ovakvih obroka pacijent neuporedivo brže oporavlja, pa se skraćuje i vreme njegovog lečenja u zdravstvenoj ustanovi.

“Problem je što hrana nije registrovana kao lek. Postoje pacijenti kojima je ta hrana dodatak, ali i oni kojima je zaista lek. Zato i ne možemo da je propisujemo na recept kod određenih dijagnoza.. Hrvatska je u ovoj oblasti veoma napredovala. Oni su imali hranu na recept, pa su posle zaoštrili propise, pa pacijenti sada plaćaju 20 odsto participacije”, objašnjava Panišićeva.

Komentari: 4 Hronološki Preporučeni

http://www.index.hr/vijesti/clanak/...svijesti-i-zatim-me-izbo-turpijom/454277.aspx
Strava u srpskom Trenutku istine: "Otac me silovao do besvijesti i zatim me izbo turpijom"
Strava u srpskom Trenutku istine: "Otac me silovao do besvijesti i zatim me izbo turpijom

POTRESNA životna priča 49-godišnje Julke Mitrović iz Velikog Sela šokirala je Srbiju. U sinoćnoj epizodi showa Trenutak istine, emitiranoj na RTV-u Pink, otkrila je kako ju je otac alkoholičar silovao još od kad je bila djevojčica. U razgovoru za Alo! je ispričala i detalje noćne more koju je proživljavala. Čak ni majka, iako je i nju otac zlostavljao te joj je čak jednom pred djecom htio odrubiti glavu sjekirom, nije bila na Julkinoj strani.

"Imala sam 11 godina. Silovao me na podu sobe. Tada sam i izgubila nevinost. Vrištala sam, molila: `Nemoj, tatice! Nemoj, molim te!`. Prijetio je da će mi pobiti braću i sestre budem li se opirala. Kada više nisam mogla izdržati, jednog dana sam sama sa školskom torbom na leđima iz škole otišla u policiju i molila da me spase od oca! Kad sam ga prijavila policiji, smjestili su me u Zvečansku (dom za nezbrinutu djecu, op.a.). Sjećam se majke koja me došla posjetiti sa velikim sladoledom za mene. Molila me da kažem kako sam sve slagala. Govorila je da braća i sestre neće imati što jesti ako ga pošaljem u zatvor... I ja sam pristala", ispričala je Julka, koju je pobješnjeli otac, po povratku kući, odveo u kolibu u šumi, silovao do besvijesti i zatim je izbo turpijom.

"On je bio životinja od čovjeka, monstrum"

"Ponio je sa sobom bocu rakije i rekao mi da ću živjeti dok se boca ne isprazni. Moje vriske slučajno je čuo jedan od susjeda koji je prolazio šumom. Od tog dana, stalno sam bježala, lutala... Išla sam u policiju. Kao mala sam vjerovala da je policija sve, da će me zaštititi. Sjećam se inspektorice Ane. Ništa mi nije vjerovala. Razmišljala sam o tome da skočim kroz prozor i završim sve. Nisu mi ništa vjerovali i vraćali su me ocu. Ljut, vezivao mi je noge i ruke, skinuo bi me golu, ošišao bi me na ćelavo i tukao me za kaznu. Krv bi se slijevala niz mene i to je trajalo, dok u jednom trenutku više nisam osjećala bol. On je bio životinja od čovjeka, monstrum", rekla je Julka. Očevo ime nikad ne izgovara: "On nema ime. Kojim imenom da ga nazovem? Takvi ljudi su bezimeni, ne zaslužuju imati ime. To je neizlječiva bolest. Zatvor je za ljude, ali oni nisu ljudi".

Od oca je uspjela pobjeći kao 14-godišnjakinja. Tad se udala za nasilnog Roma koji ju je nastavio batinati. Rodila mu je troje djece, a abortirala je oko 50 puta, jer nije htjela rađati djecu koju nije mogla uzdržavati. Od Roma je pobjegla 1990. godine i udala se za vozača buldožera na deponiju na kojem je ranije s Romima skupljala stvari. I on ju je tukao.

Vijest o smrti oca je 1997. godine pročitala u novinama: "Nađen je mrtav na željezničkoj postaji. Navodno se ubio pucajući si u glavu. Bilo mi je drago što je mrtav, osjetila sam olakšanje u nekom smislu, ali bila sam zatečena, bilo je prejednostavno. Očekivala sam više. Nadala sam se da će umrijeti najgroznijom smrću, da će se mjesecima raspadati i umrijeti u najgorim mukama. Godinama sam govorila sebi: `Daj Bože da mu se vrati sva moja bol`... Očekivala sam, ali moja bol se izgleda nije vratila".

Nisam pljuvao po vladi u Americi
Četvrtak - 08.10.2009
vucic-v.jpg

Prvi put, posle 20 godina bavljenja politikom, Aleksandar Vučić posetio je Sjedinjene Američke Države. Kao jedan od predavača na prestižnom univerzitetu „Vudrou Vilson“, sa američkim studentima dotakao se istorije i geografije Srbije, od političkih zvaničnika tražio ekonomsku pomoć za našu zemlju, a o aktuelnoj srpskoj vladi ni ružne reči nije prozborio.

To, kako kaže, radi samo kada je u našoj zemlji. Vučić se sastao i s predstavnicima Stejt dipartmenta.

- Nisam ja predstavnik vlasti, pa da budem priman na visokom nivou. Ipak, sastao sam se sa desk ofiserom za Srbiju, šefom za južnu Evropu, ljudima zaduženim za ekonomiju Srbije, predstavnicima agencija, lobi grupa...
- Kako je primljeno vaše predavanje na Univerzitetu „Vudro Vilson“?
- Kažu mi da je bilo četiri do pet puta više ljudi nego kad su dolazili neki naši predsednici i premijeri. Iskreno, posebno me je fasciniralo da njihovi studenti fantastično poznaju Srbiju, ne samo političke prilike, već i istoriju, društvo, geografiju... Znaju gde se nalaze Šekovići u Bosni (što malo ko u i Srbiji zna, da budemo realni...). Dejtonski sporazum znaju gotovo napamet, gotovo svako mesto na Kosovu. To je sve primer kako jedna ozbiljna zemlja priprema svoje kadrove za budućnost.

- O čemu ste sve u Americi razgovarali?
- Rekao sam im da ni ova ni buduća vlada neće priznati nezavisnost Kosova, da smo za poštovanje Dejtonskog sporazuma i da nikada ne možemo da podržimo ukidanje Republike Srpske... Na svakom koraku sam im isticao da su nam investicije jako važne. Čak sam im na svakom koraku crtao grafikon da objasnim kako moramo da uvežemo i EU i Rusiju i SAD da bismo izvukli našu ekonomiju.
- Kakav stav ste zauzeli prema aktuelnoj srpskoj vladi, s kojom niste u „ljubavi“?
- Verovatno su to od mene očekivali, ali nisam želeo da ih kritikujem. Rekao sam da ću to nastaviti da radim čim sletim na surčinski aerodrom, ali da tome nije mesto u Vašingtonu. Čak sam svuda vodio i diplomatskog predstavnika koji je izveštaje slao u ministarstvo.
- Da li ste pominjali odnos prema NATO, kao i bombardovanje 1999. godine?
- To je bilo jedno od pitanja na univerzitetu. Ta godina ne može da se zaboravi, ali moramo da idemo napred. Prošlo je određeno vreme, nešto je od toga istorija, ali mi imamo decu, budućnost i ozbiljan čovek o tome mora da misli. Ima nekih ludaka u ovoj zemlji koji hoće da kažu da je moguće vladati, a da nemate ničiju podršku. Ja ima kažem da je to nemoguće! Njih bi narod motkama razgonio s vlasti!
- Istok ili zapad?
- I jedni i drugi. I Rusija i SAD. Moskva i Vašington. Nije stvar koga volimo više, već su nam potrebni i jedni i drugi, a mora im se nametnuti da i mi njima postanemo potrebni.
- Da li će se neko iz SNS-a sastati sa predsednikom Medvedevim?
- Nema još detalja, ali postoje neki pregovori. Tomislav Nikolić je u kontaktu sa ljudima iz ambasade, a mi ćemo pre naše skupštine 15. novembra svakako potpisati sporazum o saradnji s Jedinstvenom Rusijom, partijom Vladimira Putina.
- Hoće li Tomislav Nikolić krenuti vašim američkim stopama?
- Naravno, već postoje razgovori na tu temu, a do posete bi moglo da dođe već početkom naredne godine. Ja sam bio neka vrsta prethodnice, dvosmernog upoznavanja.
- Da li su vaši domaćini pokazali predrasude za vašu političku prošlost?
- Možda i jesu imali, ali mi to nisu rekli, niti čime pokazali.

Počela Međunarodna konferencija u Kosovskoj Mitrovici
Međunarodni Radio Srbija - Pre 35 minuta

Međunarodna konferencija "Kosovo i Metohija u civilizacijskim tokovima", u čijem radu učestvuje oko 300 naučnika, počela je u Kosovskoj Mitrovici. Među učesnicima skupa, koji će trajati do nedelje, nalazi se i 90 naučnika iz Rusije, Evrope i SAD-a. Prema rečima dekana Filozofskog fakulteta Dragog Malikovića, skup je prilika da se odgovori na pitanje kakav treba da bude život na Kosmetu, ali pre svega za srpsku zajednicu čija je egzistencija ozbiljno ugrožena. Skup je blagoslovio vladika raško prizrenski Artemije koji je podsetio da je Kosovo tokom istorije stradalo od mnogih neprijatelja i osvajača, ali nikad više kao u poslednjih 10 godina u vreme vladavine međunarodnog protektorata UN. Srpski akademik Mihaljo Marković je u uvodnom izlaganju ocenio da je svaki pokušaj secesije apsolutno neprihvatljiv, nezakonit i kažnjiv. Pre svega sudbinu Kosova odrediće spremnost Srba da se bore za najstariji deo svoje zemlje, rekao je Marković.

nesto me interesovalo...i pronadjem ovaj tekst koji kaze....

Vladika Artemije blagoslovio hiljadu ženskih grehova
17.06.2009.

kaže Milutin Atanacković, vlasnik internet sajta "Pakibitija"

Internet sajt "Pakibitija", na kojem je objavljen i "Podsetnik za ispovest u ženskom rodu", spisak više od hiljadu potencijalnih ženskih "grehova" kojih bi pravoslavna hrišćanka trebalo da se seti na ispovedanju, radi sa blagoslovom vladike raško-prizrenskog Artemija Radosavljevića i starešine Saborne crkve u Beogradu Petra Lukića, inače duhovnika vlasnika sajta Milutina Atanackovića.

"Nije tačno da radimo bez blagoslova Srpske pravoslavne crkve i da smo pod uticajem ruskih ekstremista, a zašto to u crkvi niko nije potvrdio to morate pitati njih", kaže za "Borbu" Atanacković. On tvrdi da je "Podsetnik", u kojem je jedan od grehova i "zadovoljstvo od dodira u autobusu", star više od sto godina, da je autor neko od svetih otaca, te da je preuzet iz jedne knjige, ali i da nema nameru da ga objašnjava čitaocima "Borbe" jer, kako kaže, ako su vernici, razumeće.

Komentarišući sam "Podsetnik" Atanacković je rekao i to da se na samim ispovestima "mogu čuti mnogo gore stvari od pomenutih u Podsetniku". Sajt "Pakibitija", što znači "ponovo rođen", postoji dve i po godine, autori tekstova su jedna monahinja i četiri monaha, a urednica je jedna svršena studentkinja književnosti. Na nedavnom gostovanju na pravoslavnom "Radio Iskonu" u emisiji "Pravoslavlje kao inspiracija", Atanacković je pomenuo i to da je "Pakibitiju", kao najposećeniji strani pravoslavni portal, prošle godine nagradila Ruska pravoslavna crkva, a da je on sam ove godine za sajt Saborne crkve u Beogradu dobio nagradu Društva za informatiku Srbije u Privrednoj komori Srbije.

"Posetioci sajta najviše gledaju ikone, čitaju molitve, tekstove pravoslavne tematike, a u zadnje vreme slušaju i muziku. Inače, najviše je posetilaca s područja Češke, zatim iz Hrvatske, pa tek onda iz Srbije", rekao je Atanacković za Radio Iskon. Podsećanja radi, u "Podsetniku za ispovest u ženskom rodu", čiji se autor na sajtu ne pominje, kao ženski greh se navodi i "pravljenje kuvarskih specijaliteta", "zevanje pred ljudima", "obedovanje u restoranu", "pokazivanje oštroumnosti", "druženje sa onima koji vole svet", "odlazak nedeljom u šumu na branje pečurki i jagoda" i drugi.

nesto me interesovalo... a sto se ovog teksta tice, zanimljivo i je ono "hiljadu zenskih grehova". nekako mi je.... ne bih znao sta da kazem, a da zvuci pristojno

mozda bi mogla jedna tema, pa da razgovaramo

ps.pogledaj samo navedene "grehove"
Довољно је некоме рећи да је грешан па смо се огрешили о Господа јер људима није дато да суде.
Тешко је православље, читао сам и Куран и Талмуд, али православље је нешто посебно и није лако и нисам срео човека да га је разумео.

Euleks oslobodio Vučkovića svih optužbi za ratni zločin
Autor: Beta | 08.10.2009. - 17:38

Odlukom Vrhovnog suda Kosova, sudsko veće sastavljeno od Euleks sudija, oslobodilo je svih optužbi Miroslava Vučkovića iz Kosovske Mitrovice, optuženog za ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

Vučković je nakon hapšenja u avgustu 1999. godine pet godina proveo u pritvoru nakon čega je pušten da se brani sa slobode.
Advokat Miro Delević podsetio je da je Vučković presudama UNMIK-ovog Okružnog suda tri puta proglašavan krivim i da je Vrhovni sud Kosova dva puta vraćao predmet na ponovni postupak.
Delević je dodao da je Vučković trećom presudom Vrhovnog suda Kosova oslobođen krivice.
"Presudom koja je doneta sinoć, pravda je konačno zadovoljena", kazao je Delević.

Euleks oslobodio Vučkovića svih optužbi za ratni zločin
Autor: Beta | 08.10.2009. - 17:38

Odlukom Vrhovnog suda Kosova, sudsko veće sastavljeno od Euleks sudija, oslobodilo je svih optužbi Miroslava Vučkovića iz Kosovske Mitrovice, optuženog za ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

Vučković je nakon hapšenja u avgustu 1999. godine pet godina proveo u pritvoru nakon čega je pušten da se brani sa slobode.
Advokat Miro Delević podsetio je da je Vučković presudama UNMIK-ovog Okružnog suda tri puta proglašavan krivim i da je Vrhovni sud Kosova dva puta vraćao predmet na ponovni postupak.
Delević je dodao da je Vučković trećom presudom Vrhovnog suda Kosova oslobođen krivice.
"Presudom koja je doneta sinoć, pravda je konačno zadovoljena", kazao je Delević.

:dontunderstand::dontunderstand::dontunderstand::dontunderstand:

Turci osvajaju Nemačku kao Kosovari Kosovo!“

Tilo Saracin
"Turci osvajaju Nemačku kao Kosovari Kosovo: visokim natalitetom", izjavio je član upravnog odbora Nemačke savezne banke Tilo Saracin. Uprkos izvinjenju, koje je ubrzo usledilo, talas kritike ne jenjava.

Sve je počelo intervjuom koji je bivši dugogodišnji berlinski senator Tilo Saracin dao časopisu "Letr internasional". (Treba napomenuti da Berlin ima status savezne pokrajine u kojoj se vlada naziva senatom, a njeni članovi senatorima). Saracin je odnedavno član upravnog odbora Nemačke savezne banke „Bundesbank“. Zgražavanje su posebno izazvale sledeće dve rečenice: "Turci osvajaju Nemačku isto tako kao što su Kosovari osvojili Kosovo - pomoću visoke stope nataliteta" i "Ne moram odati priznanje nikome ko živi od države, a tu istu državu ne prihvata, ne brine se kako treba za obrazovanje svoje dece i stalno proizvodi nove male devojčice s feredžama."

Kako se moglo i očekivati, odmah su usledile oštre reakcije. Nemačka savezna banka odmah se ogradila od tih i sličnih izjava, a i iz Saracinove Socijaldemokratske stranke (SPD) stigle su žestoke kritike. Nekoliko članova čak je zatražilo njegovo izbacivanje iz stranke. Socijaldemokratski političar Vural Eger je komentarisao: "Šokiran sam. Njegove reči su sramotne, odvratne i skandalozne." Kritičarima su se pridružili i sindikati i turska zajednica u Nemačkoj. Predsednik uprave jednog od najuticajnijih nemačkih sindikata ver.di Uve Fulong nazvao je Saracinove izjave "skandaloznim" i "desničarskim“.

Izjave nisu baš „uspele“

Saracin se javno izvinio u četvrtak (1.10.) i rekao da njegove reči treba promatrati u kontekstu. On je priznao da te izjave nisu baš "uspele", ali se svejedno poziva na podatke prema kojima u problematičnim delovima Berlina, pretežno naseljenim strancima, polovina stanovnika živi od socijalne pomoći, dok je prosek za čitav Berlin "samo" 20 posto. Takođe je ponovio kako se problem integracije stranaca može rešiti samo uspešnom integracijom dece doseljenika u nemačko socijalno okruženje: "Oni moraju da idu u školu, govore nemački i napreduju uz pomoć obrazovanja."

Predsednik Nemačke savezne banke Aksel Veber je od Saracina zatražio da "razmisli o ostavci" na funkciju člana upravnog odbora te ustanove budući da njegovo ponašanje, kako kaže Veber, "nije u skladu s ciljevima Bundesbanke". On je dodao da članove upravnog odbora određuje politika, pa ih zato samo ona može i smeniti.

Berlinsko Državno tužilaštvo je bez obzira na izvinjenje najavilo da će preispitati ima li razloga za pokretanje kaznenog postupka protiv Tila Saracina.
http://www.dw-world.de/dw/article/0,,4773853,00.html?maca=ser-TB_ser_b92_v2-4739-xml-mrss

Robinson: Međunarodna zajednica je zaboravila žrtve ratnih zločina
Blic - Pre sat i 46 minuta

Predsednik Haškog tribunala Patrik Robinson pozvao je danas pred Generalnom skupštinom UN u Njujorku na hapšenje begunaca Ratka Mladića i Gorana Hadžića, ali i na isplatu odštete žrtvama ratnih zločina u bivšoj Jugoslaviji.

"Ako oni (Mladić i Hadžić) ne budu privedeni pravdi, to će ostaviti mrlju na istorijskom doprinosu Ujedinjenih nacija izgradnji mira u bivšoj Jugoslaviji. Pozivam zemlje članice da učine sve što mogu da obezbede hitno hapšenje ovih begunaca", naglasio je sudija Robinson u govoru pred Generalnom skupštinom UN, predstavljajući godišnji izveštaj o radu Haškog tribunala.

Predsednik Tribunala apelovao je na najviše telo UN i da podrži stvaranje komisije koja bi razmatrala zahteve za odštetu žrtava ratnih zločina počinjenih tokom ratova u bivšoj Jugoslaviji.

"Moram da se složim da je međunarodna zajednica zaboravila žrtve. Trenutno, ne postoji efikasan mehanizam preko kojeg bi žrtve mogle da zatraže odštetu za svoje povrede uprkos činjenici da je njihovo pravo na obeštećenje duboko ukorenjeno u međunarodnom pravu", naznačio je Robinson.

Ocenjujući da je to pitanje od "naročite važnosti", Robinson je naglasio da je obeštećenje žrtava "u skladu sa naporima Tribunala da doprinese dugotrajnom miru i stabilnosti u regionu".

Kako je rekao, "pravda ne znači samo kažnjavanje počinilaca zločina već i obnavljanje dostojanstva žrtava tako što će im biti obezbeđena konkretna sredstva da obnove svoje živote".

Robinson je nagovestio da će suđenje Radovanu Karadžiću kao poslednji prvostepeni proces, biti "okončano početkom 2012." godine. Kraj tri druga suđenja, predsednik Tribunala predvideo je za početak 2011. Svi ostali prvostepeni postupci biće završeni tokom iduće godine. Postupci po žalbama, po Robinsonovim rečima, trebalo bi da se izricanjem pravosnažnih presuda završe do sredine 2013.

Prema strategiji koju je usvojio Savet bezbednosti UN, Tribunal bi sva prvostepena suđenja trebalo da okonča tokom 2010, a rok za završetak žalbenih postupaka je kraj 2012.

КОНУЗИН РАЗГОВАРАО СА ПРЕДСТАВНИЦИМА КОСОВСКИХ СРБА

21:53
Бета

ЗВЕЧАН – Председник општине Звечан Драгиша Миловић рекао је да су представници Срба са севера Косова обавестили руског амбасадора Александра Конузина о политичкој и безбедносној ситуацији на северу Косова.
Конузин је у Звечану боравио на скупу „Косово и Метохија у цивилизацијским токовима”.
„Разговарали смо о посети руског председника (Дмитрија Медведева) Србији и руског амбасадора обавестили да ће дан пре посете руског председника делегација са Косова уручити амбасади Русије петицију против доласка Еулекса”, рекао је Миловић новинарима након састанка са Конузином.
Према његовим речима, говорило се и о улагању руских компанија у четири општине на северу Косова где Срби чине већину становништва.
„Подсетили смо руског амбасадора да наше општине желе да се побратиме са општинама или једном од области у Руској Федерацији, на шта је (Конузин) обећао да ће радити на реализацији те иницијативе”, рекао је Миловић.

Утврђен дневни ред расправе о независности Косова
Танјуг
[објављено: 09/10/2009]

Расправа, која почиње 1. децембра, трајаће десет дана, а правни тимови из Београда и Приштине имаће по три сата да изложе супротстављене аргументе
Хаг – Међународни суд правде (МСП) утврдио је дневни ред јавне расправе о легалности једнострано прокламоване независности Косова која је заказана за 1. децембар.
Расправа ће трајати десет дана, а правни тимови из Београда и Приштине имаће по три сата на располагању да изложе супротстављене аргументе, сазнао је Танјуг јуче у дипломатским изворима.
Најпре ће наступити правни тим Србије који ће настојати да докаже да је једнострано отцепљење јужне српске покрајине, које су прокламовали Албанци, нелегално и противно међународном праву.
Затим ће представници албанских власти у Приштини изнети аргументе којима бране право на независност настојећи да докажу да је Косово случај за себе („суи генерис”).
За усмену расправу у хашкој Палати мира пријавило се 29, од укупно 36 држава које су се умешале у овај спор, а њима је остављено по 45 минута да образложе властите ставове.
Како је Танјугу потврђено у Хагу, дневни ред расправе биће данас званично обелодањен на сајту МСП.
Писане поднеске суду УН у првој фази поступка доставиле су Чешка, Француска, Кипар, Кина, Швајцарска, Румунија, Албанија, Аустрија, Египат, Немачка, Словачка, Русија, Финска, Пољска, Луксембург, Либија, Велика Британија, САД, Србија, Шпанија, Иран, Естонија, Норвешка, Холандија, Словенија, Летонија, Јапан, Бразил, Ирска, Данска, Аргентина, Азербејџан, Малдиви, Сијера Леоне и Боливија.
Поднесак власти у Приштини суд третира као писани допринос, пошто Косово није чланица Уједињених нација.
Коментаре на писане изјаве, у другој фази поступка, поред Србије, доставило је још 13 држава: Француска, Норвешка, Кипар, Аргентина, Немачка, Холандија, Албанија, Словенија, Швајцарска, Боливија, Велика Британија, САД и Шпанија.
Судећи према досадашњим ставовима, представници 16 држава ће пред МСП бранити независност Косова, а 15 држава став Србије, која не признаје једнострано отцепљење своје јужне покрајине.
Сви достављени документи, поднесци и одговори засад су поверљиви, а о томе да ли ће бити обелодањени јавности на усменој расправи или накнадно – одлучиће судско веће.
Поступак за утврђивање саветодавног мишљења о овом проблему покренут је на основу одлуке коју је већином гласова Генерална скупштина УН усвојила 8. октобра 2008. године на захтев Србије.
Српски предлог подржало је 77 делегата, а „против” је било шест и то из Палауа, Науруа, Микронезије, Маршалских Острва, Албаније и САД. Независност Косова до сада су подржале 62 земље од 192 државе које су чланице Уједињених нација.
Суд у Хагу добио је оверене копије резолуције, на енглеском и француском језику, којом су Албанци 17. фебруара 2008. године прогласили независности Косова и Метохије.
Генерални секретар УН Бан Ки Мун доставио је МСП досије са свим документима који могу допринети разумевању овог питања.
У формулисању саветодавног мишљења учествује свих 15 судија МСП са различитим правним системима и традицијом.
Одлуку доносе већином од осам гласова, а треба је очекивати најраније половином идуће године.

Утврђен дневни ред расправе о независности Косова
Танјуг
[објављено: 09/10/2009]

Расправа, која почиње 1. децембра, трајаће десет дана, а правни тимови из Београда и Приштине имаће по три сата да изложе супротстављене аргументе
Хаг – Међународни суд правде (МСП) утврдио је дневни ред јавне расправе о легалности једнострано прокламоване независности Косова која је заказана за 1. децембар.
Расправа ће трајати десет дана, а правни тимови из Београда и Приштине имаће по три сата на располагању да изложе супротстављене аргументе, сазнао је Танјуг јуче у дипломатским изворима.
Најпре ће наступити правни тим Србије који ће настојати да докаже да је једнострано отцепљење јужне српске покрајине, које су прокламовали Албанци, нелегално и противно међународном праву.
Затим ће представници албанских власти у Приштини изнети аргументе којима бране право на независност настојећи да докажу да је Косово случај за себе („суи генерис”).
За усмену расправу у хашкој Палати мира пријавило се 29, од укупно 36 држава које су се умешале у овај спор, а њима је остављено по 45 минута да образложе властите ставове.
Како је Танјугу потврђено у Хагу, дневни ред расправе биће данас званично обелодањен на сајту МСП.
Писане поднеске суду УН у првој фази поступка доставиле су Чешка, Француска, Кипар, Кина, Швајцарска, Румунија, Албанија, Аустрија, Египат, Немачка, Словачка, Русија, Финска, Пољска, Луксембург, Либија, Велика Британија, САД, Србија, Шпанија, Иран, Естонија, Норвешка, Холандија, Словенија, Летонија, Јапан, Бразил, Ирска, Данска, Аргентина, Азербејџан, Малдиви, Сијера Леоне и Боливија.
Поднесак власти у Приштини суд третира као писани допринос, пошто Косово није чланица Уједињених нација.
Коментаре на писане изјаве, у другој фази поступка, поред Србије, доставило је још 13 држава: Француска, Норвешка, Кипар, Аргентина, Немачка, Холандија, Албанија, Словенија, Швајцарска, Боливија, Велика Британија, САД и Шпанија.
Судећи према досадашњим ставовима, представници 16 држава ће пред МСП бранити независност Косова, а 15 држава став Србије, која не признаје једнострано отцепљење своје јужне покрајине.
Сви достављени документи, поднесци и одговори засад су поверљиви, а о томе да ли ће бити обелодањени јавности на усменој расправи или накнадно – одлучиће судско веће.
Поступак за утврђивање саветодавног мишљења о овом проблему покренут је на основу одлуке коју је већином гласова Генерална скупштина УН усвојила 8. октобра 2008. године на захтев Србије.
Српски предлог подржало је 77 делегата, а „против” је било шест и то из Палауа, Науруа, Микронезије, Маршалских Острва, Албаније и САД. Независност Косова до сада су подржале 62 земље од 192 државе које су чланице Уједињених нација.
Суд у Хагу добио је оверене копије резолуције, на енглеском и француском језику, којом су Албанци 17. фебруара 2008. године прогласили независности Косова и Метохије.
Генерални секретар УН Бан Ки Мун доставио је МСП досије са свим документима који могу допринети разумевању овог питања.
У формулисању саветодавног мишљења учествује свих 15 судија МСП са различитим правним системима и традицијом.
Одлуку доносе већином од осам гласова, а треба је очекивати најраније половином идуће године.

Palau,Nauru,Mikronezija,Marsalska ostrva...*** gde je to na globusu :hahaha::hahaha::hahaha:

tači pozdravio dolazak evropskih posmatrača na izbore
Politika - Pre 9 sati

PRIŠTINA - Premijer Kosova Hašim Tači pozdravio je odluku o slanju posmatrača Evropske komisije za lokalne izbore na Kosovu 15. novembra.

"Mi smo snažno opredeljeni da imamo slobodne, fer i demokratske izbore, sa što većim učešćem i prihvatanjem od strane građana Kosova i međunarodne zajednice, kao visoke demokratske standarde u izgradnji nove demokratije, novih legitimnih i funkcionalnih opštinski institucija", rekao je Tači tokom sastanka sa šefom Kancelarije za veze EK u Prištini Rencom Davidijem.

Davidi je, kako se navodi u saopštenju iz Tačijevog kabineta, rekao da se radi o ekipi profesionalnih analitičara koji će na Kosovu boraviti tokom izbornog procesa, na dan izbora i u drugoj rundi ako je bude po opštinama.

"Više se radi o poslovima analitičkog karaktera. Oni će posmatrati način na koji rade institucije Kosova i kako će se održati izbori i druga pitanja vezana za izbore", rekao je Davidi.

Prema njemu, očekuje se da će se toj ekipi pred izbore priključiti i jedan broj poslanika, odnosno izaslanika Evropskog parlamenta, koji će posmatrati izbore.

Lokalni izbori na Kosovu 15. novembra su prvi izbori koje će samostalno organizovati institucije Kosova koje će potvrditi i rezultate izbora. U četiri prethodna slučaja izbore je organizovala Misije OEBS-a na Kosovu, dok je rezultate potvrđivao šef UNMIK-a.

Koštunica trgovao sa Mladićem
Autor: T.N. Đaković | Foto:V.Lalić | 09.10.2009. - 05:00
kostunica-v.jpg

Rade Bulatović, bivši šef Bezbednosne informativne agencije, informacije o kretanju Ratka Mladića koje je dobijao iz Tužilaštva Haškog tribunala nije koristio kako bi ovaj haški optuženik bio uhapšen, već da bi ga Vlada nagovarala na predaju.

Do ovih saznanja došao je „Blic“ tragajući za informacijom iznetom u godišnjem izveštaju Haškog tribunala, koji je juče pred Generalnom skupštinom Ujedinjenih nacija u Njujorku prezentovao predsednik ovog suda Patrik Robinson. Između ostalog, on je naveo i delove ocene Tužilaštva ovog suda o saradnji sa Srbijom. U tom delu se saopštava da su Savet za nacionalnu bezbednost Srbije i Akcioni tim za potragu za beguncima sproveli složene i široke akcije potrage za dvojicom optuženih. Ali i da „vladine službe trenutno podrobno analiziraju prikupljene informacije, uključujući i one koje su ranije bile dostupne, ali po kojima nije bilo postupano“.
O kom ranijem periodu je reč i kojim informacijama pitali smo Tribunal u Hagu.
- To su navodi Tužilaštva, ali sumnjam da će vam davati bilo kakva dodatna objašnjenja - odgovorila je Nerma Jelačić, portparol ovog suda.
- Ne možemo dalje da ulazimo u detalje, svako ulaženje u detalje moglo bi da dovede u pitanje samu potragu. To nije ni u čijem interesu - rekla je Olga Kavran, portparol Haškog tužilaštva.
Izvor „Blica“ blizak Tribunalu uporan je u tvrdnji da je reč o informacijama koje je Bulatović opstruirao. Da vladine službe zadužene za potragu i hapšenje Mladića u vreme Koštunice nisu postupale po informacijama iz Tribunala govorila je u svojoj knjizi „Lov“ i Karla del Ponte, bivša haška tužiteljka. Ona otkriva detalje razgovora s Vojislavom Koštunicom, tadašnjim premijerom, tokom posete Beogradu, posle hapšenja Zdravka Tolimira 31. maja 2007. godine.
- Koštunica mi je rekao da će za Srbiju biti teže da uhapsi Mladića nego što je za Hrvatsku bilo da uhapsi generala Antu Gotovinu jer ga srpske vlasti ne poznaju. „Mladića ne poznajemo. Nikada ga nismo videli. On je iz Bosne. Ne zna se gde se nalazi“, rekao mi je - navodi ona.
Bivša tužiteljka zapisala je i da je srpskom premijeru tada odgovorio da je Mladić bio u Srbiji i u Beogradu i da su „vlasti to vrlo dobro znale“. Upitala ga je da li u Srbiji uopšte postoji „politička volja da se to pitanje reši“.
- Po pitanju Mladića - da - odgovorio joj je Koštunica, ali Del Ponteova navodi da nije imala mnogo razloga da mu poveruje, pogotovo posle izjave da srpske vlasti „ne poznaju Mladića“.
Koštunica je tada, kako navodi Del Ponteova, uveravao hašku delegaciju da će poslednja faza saradnje s Tribunalom, posle hapšenja bivšeg generala Tolimira, biti lakša.

КПС одузела краву
09.10.2009 09:17

Радојице Ћирковић из Горње Гуштерица, општина Липљан, КПС полиција одузела је краву, сазнаје КИМ радио. Према његовим речима, тројица полицајаца су се појавила у његовој кући и без икаквог налога одузели му краву коју је он након крађе, успео да пронађе пре двадесет дана. "Та крава је украдена пре десет месеци, успео сам да је пронађем пре двадесетак дана у Коњуху, код једног Албанца који ми је рекао да је купио од неког препродавци. КПС полиција сад тврди да ја морам да вратим моју краву том човеку у Коњуху ", рекао је Ћирковић. Он додаје да му је речено да на Суду мора да се утврди коме припада крава. Капетан КПС полиције у Приштини Баки Кељани потврдио је да је КПС полиција одузела краву Ћирковић, образложивши да је то учињено по наредби Суда.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Joш један вид шиканирања Срба са циљем етничког чистог територија по угледу на нацистичку Немачку.

Back