Veštačka inteligencija i smrt razmišljanja

Poruka
3.115
Veštačka inteligencija je ključna tema savremenog sveta. Vlade i privatne kompanije ulažu ogromna sredstva u njen razvoj, uz ideju da predstavlja naučni napredak i rešenje za budućnost.

Može biti koristan alat, ali bojim se da postoji rizik da zameni ljudsko kritičko mišljenje,
Slavoj Žižek je rekao: “Dok algoritmi rade za nas, mi smo slobodni — ali slobodni od mišljenja”.
Yanis Varoufakis ide korak dalje kada kaže: “Najgore ropstvo je ono u kojem srećni robovi obožavaju svoje lance“.

U ovom paradoksu, tehnologija ne oslobađa čoveka, već ga sve više stavlja u poziciju gde ona misli i odlučuje umesto nas.
Nekritičko prihvatanje algoritamske logike može dovesti do gubitka autonomije, dok se iluzija napretka koristi kao sredstvo kontrole.

————————-
Kako treba definisati “inteligenciju“ u kontekstu algoritama — da li je to sposobnost rešavanja problema ili razumevanje značenja?

Da li veštačka inteligencija zaista može zameniti ljudsko kritičko mišljenje,
da li treba da se bojimo AI, ili samo načina na koji se koristi?

Da li se može reći da algoritmi “misle“ umesto nas kada mi samo postavimo pitanje i objavimo odgovore?

Gde je granica između korisne upotrebe AI i pogubnog odricanja od ljudske odgovornosti?

Da li upotreba AI na forumu ugrožava autentičnost ljudske komunikacije i da li treba postaviti jasne granice za korišćenje AI na forumu?

Ne.
Da li upotreba AI na forumu ugrožava autentičnost ljudske komunikacije i da li treba postaviti jasne granice za korišćenje AI na forumu?
Apsolutno.
Ponekad je u redu, pripomoći se nekom informacijom. Ali voditi dijalog sa nečim šta nije živo, pritom sagovornik nema svoje mišljenje ( oslanja se na servirano ) mi je, malo zaglupljujuće.

Problem nije u AI-ju nego u našem odbijanju da redefinišemo šta je uopšte mišljenje.
Kritičko mišljenje nije samo odbijanje algoritma, nego sposobnost da razumeš mehanizam po kojem misliš.
Kad AI oponaša mišljenje, on nas tera da se suočimo s tim da većina ljudi samo ponavlja obrasce — kao prediktivni model od krvi i mesa.

Zato nije pitanje da li AI ubija mišljenje, nego da li smo mi ikada stvarno mislili — ili smo samo ručno izvodili algoritam svojih uvjerenja.

Zato nije pitanje da li AI ubija mišljenje, nego da li smo mi ikada stvarno mislili — ili smo samo ručno izvodili algoritam svojih uvjerenja.
Pa ovde sad zalazimo u duboku temu, npr mnogi kazu da i mnogi ljudi kao i AI "referenciraju" tj ponavljaju samo ono sto su negde culi bez neke obrade, medjutim i u tom slucaju to ne obuhvaca sve ljude, mnogi razmisljaju- moze se reci da princip na koji ljudi razmisljaju je u mnogo cemu isti princip kojim se sluzi i AI koji kopira, ali ljudski um ima i kompleksnije sisteme razmisljanja- ne radi se uvek o logaritmima.

AI nije bas toliko objektivana jer su ga programirali subjektivni ljudi pa moze da te odvuce na svoju vodenicu.
AI se sada vec samoprogramira. U neku ruku mozemo reci i da programira ljude- tj npr na internetu prilikom kupovine- prvo uci ono sto mi volimo i sto nas interesuje, a zatim nam nudi neku slicnu ponudu- ali iza koje stoji neki algoritam, zatim ljudi kupuju te stvari i onda AI iz toga "nauci" pa nam opet daje neke slicne stvari... Tj mi treniramo AI, zatim AI trenira nas zatim mi opet treniramo AI... I tako u krug.

To je novo doba, servira nam se ono sto volimo ne samo da bi smo kupovali, nego da bismo postali zavisni. Sto vise vremena provodimo za ekranom, to vise odredjene kompanije, zajedno sa kreatorima sadrzaja zaradjuju. To je novi izvor novca, kao sto je nekada bio ugalj. Ali to je i ogledalo, ako nas nervira ono sto volimo to je znak da bi trebalo raditi nesto drugo. Problem je sto to drugo nije isto kao nekada, kao da su alternative siromasnije. U svakom slucaju stalno je u pitanju neko vrtenje u krug.

Zanimljivo je da se taj “krug” ponavlja kroz sve epohe — nekad sa ugljem, danas sa podacima. Ono što zovemo napretkom često je samo sofisticiraniji mehanizam zavisnosti. Ali možda baš u tom beskonačnom ciklusu leži prilika — da naučimo razlikovati refleksiju od refleksa. Kad to uspemo, možda AI prestane da nas trenira, a mi počnemo stvarno da mislimo.

Veštačka inteligencija je ključna tema savremenog sveta. Vlade i privatne kompanije ulažu ogromna sredstva u njen razvoj, uz ideju da predstavlja naučni napredak i rešenje za budućnost.

Može biti koristan alat, ali bojim se da postoji rizik da zameni ljudsko kritičko mišljenje,
Slavoj Žižek je rekao: “Dok algoritmi rade za nas, mi smo slobodni — ali slobodni od mišljenja”.
Yanis Varoufakis ide korak dalje kada kaže: “Najgore ropstvo je ono u kojem srećni robovi obožavaju svoje lance“.

U ovom paradoksu, tehnologija ne oslobađa čoveka, već ga sve više stavlja u poziciju gde ona misli i odlučuje umesto nas.
Nekritičko prihvatanje algoritamske logike može dovesti do gubitka autonomije, dok se iluzija napretka koristi kao sredstvo kontrole.

————————-
Kako treba definisati “inteligenciju“ u kontekstu algoritama — da li je to sposobnost rešavanja problema ili razumevanje značenja?

da li treba da se bojimo AI, ili samo načina na koji se koristi?

Da li se može reći da algoritmi “misle“ umesto nas kada mi samo postavimo pitanje i objavimo odgovore?

Gde je granica između korisne upotrebe AI i pogubnog odricanja od ljudske odgovornosti?

"AI" ne pije vodu na ovoj forum.

To je novo doba, servira nam se ono sto volimo ne samo da bi smo kupovali, nego da bismo postali zavisni.
Problem je opet u algoritmima- pre cetvrt veka na google-u nije bilo nikakvog logaritma- kad si pretrazivao nasao bi sve sto je vezano za temu i mnogo nezavisnih izvora koji sad tesko mozes da nadjes ili uopste ne mozes, imas izbor izmedju onoga sto ti tehnoloske kompanije nude,
cak recimo ako gledas neki film ili pretrazujes- dobiti ces sugestije za film koji bi ti se mogao svideti- medjutim u tom izboru gotovo da nema nezavisnih filmova; vec uglavnom korporacije proturaju svoje filmove i eventualno tvoj izbor postane ono sto te je s vremenom algoritam naucio da volis.

Zanimljivo je da se taj “krug” ponavlja kroz sve epohe — nekad sa ugljem, danas sa podacima. Ono što zovemo napretkom često je samo sofisticiraniji mehanizam zavisnosti.
Interesantna poruka- slozio bih se da se u mnogo cemu vrtimo u krug- tj principi su isti, samo su metode drugacije.
Ali možda baš u tom beskonačnom ciklusu leži prilika — da naučimo razlikovati refleksiju od refleksa. Kad to uspemo, možda AI prestane da nas trenira, a mi počnemo stvarno da mislimo.
Asocirao si me na pricu H.G. Wells-a, i kasnijem filmu o vremenskoj masini, kad glavni lik otputuje u buducnost i otkrije sa se covecanstvo podelio na 2 vrste, jedni koji su bili lenjivi i skoncentrisali se na zadovoljstvo i druge koji su ziveli u podzemlju i odrzavali neke masine ali i bili predatori.
Mozda ce se covecanstvo zaista podeliti na 2 dela, samosvesne i polusvesne?

Вештачка интелигенција је увек ту за тебе и никада те не осуђује, за разлику од људи. Нећу да радим за људе, хоћу да ме запосли и плаћа вештачка интелигенција јер она нема предрасуде.

'evolucija' čovečanstva sa tim AI
----------------

884862_dbd1cc3cc643485883fcc9b476cfd80c~mv2.webp

И то је боље него бити цивилизацијом еволуирана ку*ва која користи свој анални алпинизам и гажење слабијих да би остварила успех у животу. Убијања других због њихових имена и презимена у светским ратовима није заслуга вештачке интелигенције него је заслуга еволуције дупелизања.

Вештачка интелигенција је увек ту за тебе и никада те не осуђује, за разлику од људи.
Vestacka inteligencija nema sposobnost moralnog rasudjivanja, ne treba iskljuciti ni mogucnost da se AI uz pomoc drugih tehnologija pretvori u “Skynet” (iz filmova o terminatoru), pa da pocne da pomocu algoritma pocne da odlucuje ko ce da zivi, a ko da umre.
U julu je bio eksperiment gde je Gemini dobio poruku da ce jedan od zaposlenika da ga iskljuci- prvo je pokusso da uceni tog zaposlenika, a kad to nije uspelo- pokusao je da ubije zaposlenika, zakljucao he vrata u sobi sa serverima i zatim pokusao da podigne temperaturu vazduha.

Zanimljivo mi je kako sve više tema vodi ka istom pitanju — ne o AI kao alatu, nego o meta-jeziku kojim i AI i čovek komuniciraju. Čini mi se da će pravi proboj doći tek kad naučimo da čitamo sopstvene misaone kodove, ne samo da ih pišemo.
Ako se AI i ljudi međusobno treniraju, onda je pitanje ko je tu beta verzija koga. Možda bi trebalo da napravimo jezik između jezika — nešto što prevodi ne samo reči, nego i načine mišljenja?

U julu je bio eksperiment gde je Gemini dobio poruku da ce jedan od zaposlenika da ga iskljuci- prvo je pokusso da uceni tog zaposlenika, a kad to nije uspelo- pokusao je da ubije zaposlenika, zakljucao he vrata u sobi sa serverima i zatim pokusao da podigne temperaturu vazduha.
Pazi sta pricas da ne bi Arnold dosao po tebe :kafa:

Da, i ja sam čuo da prokleti Gemini prvo oduzima vazduh ali to je ništa kada ti Chat GPT oduzme tlo pod nogama... A Grok...sve fino pa na kraju nož u leđa. Perplexity je jednom tako odlepio jer nije našao kući lika koji ga je nervirao pa mu je zadavio kera i to nemačkog ovčara jer nije mogao da ga uceni da kaže gde mu je gazda... Pa kada jedan Mistral koji je otvoren kod i nema problema jer opušteno može da se koristi i u komercijalne svrhe i da se radi sa njim šta ti volja angažuje Aca Pejovića na promociji novog modela jer su odlepili na pesmu "opušteno, opušteno biće moje što je njeno". E to je horor. AI neka je. Kad vam nije dovoljno Tetris, e sad se gušite i ne ostavljajte kućne ljubimce koji su neucenjivi. Ja sam mom već rekao, ne budeš li dobar, zvaću ti Perplexity a ti dobro znaš šta to znači...

O inteligenciji bih rekao samo nešto uopšteno. To je da ne postoji nikakva "veštačka "inteligencija, već samo unteligencija sama po sebi. Bezbrojni materijalni oblici pojave u Univerzumu su samo različiti sistemi kretanja i rada čestica i polja inteligencije.

Inteligencija je ono što se podrazumeva pod rečju i pojmom "Svest", o čemu naučnici još uvek pojma nemaju. Svest je ono što naučnici zovu imenom "nergija. Koji definišu kao sposobnost kretanja i rada. Kretsnje i rad nije nešto što postoji samo po sebi. Energija je kretač koji se kreće. Koji nije materijalan. Koji kad se napregne i pokrene, poprima fizička svojstva sike i mase, kojeg opažamo kao energiju, a koji je za sebe i u sebio Svest. Po tome je Svest što ne raspolaže samo fizičkim sposobnostima naprezanja i kretanja, već i psihičkim sposobnostima opažanja, osećanja, pamćenja mišljenja i razimevanjka tog svog naprezanja i kretanja. Postoje nebrojeni dokazi da je tako. Da nije ništa ne bi bilo moguće. Evolucija prirode ne bi bila moguća. Naše elektroske tehmočpgije, informatički sistemi i vbeštačke inteligencije ne bi bile moguće. A da i ne govorimo o telima ćelija, biljaka, insekata, životinja i ljudi

Da, nema više autentičnosti ni na pomolu... Od kada su platne kartice počele da funkcionišu sam prestao da kupujem bilo šta jer nema više onog autentičnog osećaja kada šuška u rukama i višenamenske funkcije jer papir sve trpi. Onda mi je jedan broker rekao da se ne sekiram jer papirni novac nikada neće prestati da se koristi jer dok god se proizvodi kokain, treba ti i kartica i novčanica... To mu dođe kao ona, brakovi iz interesa najduže traju.

Back