Veseli vernici

• Začetnik teme Začetnik teme Jasna
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
veruj, pravoslavni veruju a sekte znaju. ti živi i radi u svojoj veri oni nek žive u svom znanju.
jer niko ništa ne zna samo veruje, a ego sve zna samo ne zna da ne zna.
o bogu znamo koliko i mrav o nama.
da li nešto postoji da ne razumeš u pravoslavlju, nema, sve razumeš i znaš (pošto imaš internet).
kad bi ti i ja npr seli bez biblije i bez priručnika, svetih otaca ... i pričali o pravoslavlju ili sa nekim agnostikom koji je proučavao pravoslavlje da li bi smeo da izjaviš da više znaš o pravoslavlju?
Ovde na krsti makija vidim.ko saradnika bozijeg.Nemoj da ga odvlacis od tog puta..Nas pavle kaze nikad nisam mislio da cu biti patriharh ali kad su me izabrali sta sam mogao da se odricem.

Koji oni? O čemu uopšte pričamo?
Osim što spamujemo temu.. :lol:
pa vede
Screenshot_20240309-210211~2.png

Ovde na krsti makija vidim.ko saradnika bozijeg.Nemoj da ga odvlacis od tog puta..Nas pavle kaze nikad nisam mislio da cu biti patriharh ali kad su me izabrali sta sam mogao da se odricem.
Када је сујета присутна онда долази до гордости, свађе. Није несрећа што ми имамо супротна гледишта, јер се ствар мора сагледати са више страна.

isključiv, suprotno gledište za njega je hula (pokupio od sektaša)

А пред нашим духовним очима да нам је слога и љубав и да их узајамним праштањем чувамо као зеницу ока. Ономе, пак, ко нас злурадо запита ко је овде остао победник, а ко побеђени да знамо и мирно и јасно и себи и њему одговори: Овде су се срела браћа која су то била и остала.

voli da se takmiči u igri "ko je u pravu?", za njega je ovo fajt.

Позвани смо да чинимо сагласно своме звању, онолико колико можемо и колико нам је Бог дао. Ни мање, ни више, а оно што ми не успемо да учинимо, то остаје да учини Господ и надопуни наше недостатке.

piše više nego što zna tj prepisuje a treba bar razumeti a ne potvrđivati.

pa ako patrijarh Pavle nije bio hrišćanin ja lično ne znam ko je.

Када је сујета присутна онда долази до гордости, свађе. Није несрећа што ми имамо супротна гледишта, јер се ствар мора сагледати са више страна.
А пред нашим духовним очима да нам је слога и љубав и да их узајамним праштањем чувамо као зеницу ока. Ономе, пак, ко нас злурадо запита ко је овде остао победник, а ко побеђени да знамо и мирно и јасно и себи и њему одговори: Овде су се срела браћа која су то била и остала.

Teoloska rasprava nije i ne moze biti fajt ali to automatski podrazumeva prezentiranje Biblijskih dokaza na najbolji moguci nacin da bi sagovornik sve to mogao razumeti.Ovo je dakle cilj a ne obavezni ishod !

Позвани смо да чинимо сагласно своме звању, онолико колико можемо и колико нам је Бог дао. Ни мање, ни више, а оно што ми не успемо да учинимо, то остаје да учини Господ и надопуни наше недостатке.

Ne znam zašto Makija u tom svetlu vidiš, kada je ugledni primer za to Robi.
Maki iznosi svoje gledište beskompromisno, ali nikada u raspavi sa njim
nisam doživela da vređa moju inteligenciju ili da mi se ruga ili izvrće
napisano, kako to Robi čini. On prosto ne bira sredstvo da bi do cilja
došao, a cilj je poraziti protivnika.

Teoloska rasprava nije i ne moze biti fajt ali to automatski podrazumeva prezentiranje Biblijskih dokaza na najbolji moguci nacin da bi sagovornik sve to mogao razumeti.Ovo je dakle cilj a ne obavezni ishod !
Njemu si odgovorila a meni nisi,primetila si opasnost na vreme i junacki si se povukla,jel tako ?
U redu,nista strasno, i to je neka strategija.... :D

Evo kako izgleda ''teološka rasprava'' sa tobom. Strategije, opasnosti, junaci,
povlačenje.. ratna terminologija, ukratko..

bogte ko da se borimo za makijevu dušu. :D

kad nisi pratila njihove beskrajne dijaloge onda i ne možeš da vidiš.
jer ako ja tebi kažem da ništa ne razumeš a isto se ponašam, kakav sam, bolji, gori, isti?

Njemu si odgovorila a meni nisi,primetila si opasnost na vreme i junacki si se povukla,jel tako ?

a i evidentirana si lično kod jehove
čisto da znaš
ti si našla kursisti subotnje škole da soliš pamet.

ma o kakvoj teološkoj raspravi ti pišeš. jedino ako kurs subotnje škole smatraš kad prođeš da si teolog
Teoloska rasprava ne podrazumeva da je vode teolozi nego da je tema teologija....isto kao sto je slucaj i sa ekonomskom raspravom,politickom raspravom i t.d.
E sad ako se insistira na strucnu teolosku raspravu onda se podrazumeva da je vode teolozi po zvanju ili mozda neki koji to nisu po zvanju ali jesu po znanju te materije.

Ovo sto si citirala jeste sarkasticna konstatacija a ne teoloska rasprava...sa jedne takve si se povukla na samom pocetku jos juce kada sam te pozvao da zajednicki proucimo Jov.14 poglavlje ali si ti odustala konstatacijom da ti moja pitanja navodno nisu dovoljno inspirativna...
Steta,a bas je bila dobra prilika da vidis kako se vodi jedna temeljna analiza zadate materije iz Svetog Pisma.

Teoloska rasprava ne podrazumeva da je vode teolozi nego da je tema teologija....isto kao sto je slucaj i sa ekonomskom raspravom,politickom raspravom i t.d.
E sad ako se insistira na strucnu teolosku raspravu onda se podrazumeva da je vode teolozi po zvanju ili mozda neki koji to nisu po zvanju ali jesu po znanju te materije.
ali nisi teolog nego propagiraš adventizam (ako nisi znao to je svima jasno sem tebi) , teologija je nešto drugo mnoge discipline i strani jezici su u igri (starogrčki, starojevrejski) a ti nisi pokazao ništa od toga i sebe stavljaš u rang teologa.
ti smeš da pišeš o medicini ali ne smeš da lečiš, jedino ako ti poveruje neka budala da si lekar zato što pišeš o medicini.
aj ne treba puno pameti da bi ovo shvatio.

Iskreno ti kazem da mi to nikada nije i nece biti cilj jer je pravi cilj jednog hriscanina ukazati na Biblijsku realnost kako to najbolje zna i ume.
Da,ja se ponekad koristim i sarkazmom ali je to gotovo po pravilu to radim ili defanzivno kad sam bezobrazno i neosnovano napadnut ili kada je neko prekoracao crvene linije pristojnog ponasanja cak i tada kada nisam direktno involviran.

U svakom slucaju izvini ako sam nekad nastupio suvise ostro,i ja sam covek koji moze pogresiti cak i tada kada su mi namere najbolje...
...sve je to skola koja se uci tokom zivota,cak i na forumu.

Na svetosavlju pronadjoh lep odgovor ali naravno posto smo sujetni i nismo u otackoj veri tesko ga prihvatamo.Ima i makija u prici.Pozitivno naravno ali mi to vidimo bas kako pise capisio si nam veru a pojma nemas.
Зашто наши људи од првог дана не изучавају веру својих отаца, него упиру очи на разна људска схватања и проживљавања религиозности старих исконских лутања и заблуда. У том залажењу у бесмисао? Од вере се тражи егзотика и спољашња разлика само због тога што је на пример, наш свештеник недостојан свог позива, или нема способности да нам пренесе лепоте Православља? Тиме ми га видимо као власника наше вере? Наша вера је наша, и у разним периодима историјског живота Цркве њене разне службе су покретане ради сведочења о њеној чистоти и правилности исповедања. Свако има право да у својој црквености и са правилним односом према њеном уређењу, сведочи и штити своју веру. Ту нема елитизма, али је потребно реално знање, које огромна већина наше нације нема. Зато падамо у сујеверје и обичаје и погрешно усмеравамо нашу веру чак до бесмисленог исповедништва

ali nisi teolog nego propagiraš adventizam (ako nisi znao to je svima jasno sem tebi)
A nije ti lakse da si napisao da samo propagiram hriscanstvo ?
, teologija je nešto drugo mnoge discipline i strani jezici su u igri (starogrčki, starojevrejski) a ti nisi pokazao ništa od toga i sebe stavljaš u rang teologa.
ti smeš da pišeš o medicini ali ne smeš da lečiš, jedino ako ti poveruje neka budala da si lekar zato što pišeš o medicini.
aj ne treba puno pameti da bi ovo shvatio.
Jel trebam ovde s tobom pricati starogrcki ili starojevrejski samo da bih ti pokzao da znam nesto vise od tebe ?
Ja sam kao covek uvek jednostavan kad raspravljam bilo sta i pokusavam stvari iznositi razumljivo i jasno da me svako moze razumeti...
...ali sam takodje jako fleksibilan u vezi toga stoga ukoliko mi neki sagovorniok nametne visi nivo diskusije onda se adaptiram kako bi mogli lakse komunicirati.
Ne znam koliko si ti od ovog imao prilike primetiti ali eto,ukoliko ti promaklo nije lose da ti skrenem paznju,cisto da budes u toku.

bogte ko da se borimo za makijevu dušu. :D

kad nisi pratila njihove beskrajne dijaloge onda i ne možeš da vidiš.
jer ako ja tebi kažem da ništa ne razumeš a isto se ponašam, kakav sam, bolji, gori, isti?
Pa i ja kad se upletem sa Robijem u beskrajne dijaloge, samu sebe
ne prepoznajem više. :lol:
Jedino mogu da se povučem, pa da on likuje dva dana što je pobedio
i onda je svim dobro.

Na svetosavlju pronadjoh lep odgovor ali naravno posto smo sujetni i nismo u otackoj veri tesko ga prihvatamo.Ima i makija u prici.Pozitivno naravno ali mi to vidimo bas kako pise capisio si nam veru a pojma nemas.
Зашто наши људи од првог дана не изучавају веру својих отаца, него упиру очи на разна људска схватања и проживљавања религиозности старих исконских лутања и заблуда. У том залажењу у бесмисао? Од вере се тражи егзотика и спољашња разлика само због тога што је на пример, наш свештеник недостојан свог позива, или нема способности да нам пренесе лепоте Православља? Тиме ми га видимо као власника наше вере? Наша вера је наша, и у разним периодима историјског живота Цркве њене разне службе су покретане ради сведочења о њеној чистоти и правилности исповедања. Свако има право да у својој црквености и са правилним односом према њеном уређењу, сведочи и штити своју веру. Ту нема елитизма, али је потребно реално знање, које огромна већина наше нације нема. Зато падамо у сујеверје и обичаје и погрешно усмеравамо нашу веру чак до бесмисленог исповедништва
ne znam koliko puta treba da ponovim činjenicu da Srbi nikad suštinski nisu ni prihvatili hrišćanstvo već deklerativno zato što crkva ima prefiks srpska. izbaci prefiks pa ni deklarisanih neće biti i popovi ostadoše bez posla.
e onda nas ubeđuju da smo sujeverni ono što smo hiljadama godina unazad radili i prenosili s kolena na koleno.
prosečan srbin kad vidi ikonu tajne večere kaže Isus i ekipa ali zato je pravoslavac do koske. za jahvea nikad čuo nije, ni ja dok nisam došao na forum.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back