VERSKE SEKTE.....???

Mislim da bi rad i postojanje, svih verskih sekti trebalo zabraniti zakonom.Srbiju su izgleda resili da uniste i fizicki ,i duhovno.Te koji vrbuju Srbe u sekte treba povesati po trgovima za primer.

Kako pricas ,tako ces i da prodjes.Kad hulis na BOGA
vrati se kad tad,mozda ne tebi,jer uvek se zalomi na nekom do koga ti je stalo,Zato brate pomoli se ,i povremeno otidji do crkve,da popalis svece.

Kako pricas ,tako ces i da prodjes.Kad hulis na BOGA
vrati se kad tad,mozda ne tebi,jer uvek se zalomi na nekom do koga ti je stalo,Zato brate pomoli se ,i povremeno otidji do crkve,da popalis svece.

Ako smo vec pravoslavni, a ja volim da podvucem i bas ono - ortodoksni, trebalo bi da nam kriterijum bude taj mocni princip ljubavi. Da li su clanovi sekta srecni?- mozda,uostalom jedno vreme je srecna i prostitutka kad dobije dobre pare,
-da li su slobodni?
-da li mogu da se lepo duhovno razvijaju ili samo kanalisano u okvire interesa sekti iliti udruzenja i sl.?
Kazu da nasa vera ima nesto sto ni jedna nema - BLAGODET. Sve ostalo sto ce nekad udariti u zidove necijih interesa i biti ukoceno u rastu....sta sa tim?!?!

u SVAKOM slučaju slažem se sa mišljenjem da je osnova normalnog društva apsolutna sloboda veroispovesti dokle god to ne ugrožava nikog drugog i mislim da je naše društvo maksimalno netolerantno i HUŠKAČKI NASTROJENO prema bilo kojem obliku ispoljavanja mišljenja koje ne podpada pod neku tradicionalističku konzervativnu formulu. Pod tim na primer mislim na činjenicu da se na zvaničnom sajtu pravoslavne crkve pod kategorijom SEKTI navode npr. BAPTISTI I METODISTI kojih iako to nije bitno,
ima mnogo više nego članona srpske pravoslavne crkve u svetu i njihove doktrine nisu ni najmanje opasne ili ekstremne, a sigurno su mnogo tolerantnije od gore pomenute crkve!

carica:
Kao neko ko je u kontaktu sa najiskrenijim i najcistijim izdancima naseg drustva,ja ne mogu dovoljno da vam opisem moju mrznju prema sektama.Nisu oni ni pravna lica,ni slobodni mislioci,oni su najgora nocna mora koja moze nekoga da snadje.
P.S.Ja sam zastupnik smrtne kazne!!!!!!Pa shvatite kako hocete.
CARICE! Veliki poljubac za tebe.Tacno! Samo metak u celo i gotovo.A za Get a ******* job!!!Radite nesto korisno u zivotu, pa necete imati takvo misljenje. 8)

Jeronimo:
Da li verske sekte mozemo smatrati prihvatljivim za drustvo ako gledamo sa aspekta prava na slobodu veroispovesti i na drugoj strani smatrati ih neprihvatljivim sa aspekta ucenja koja propagiraju i sukoba sa tradicionalnim religijama. Sta mislite??? Da li ih prihvatiti ili ne??
NE!A ove sto ih podrazavaju treba zaposliti sto rece nepotpisani.

Jeronimo:
Da li verske sekte mozemo smatrati prihvatljivim za drustvo ako gledamo sa aspekta prava na slobodu veroispovesti i na drugoj strani smatrati ih neprihvatljivim sa aspekta ucenja koja propagiraju i sukoba sa tradicionalnim religijama. Sta mislite??? Da li ih prihvatiti ili ne??
E, o cemu vi raspravljate.Ja sam ORTODOKSNI SRBIN i ne J**EM! sektase ni 3%, a neki su cak od mene i mog drustva dobili po labrnji.A za momke koji se potpisuju djavo i sl. vi ste deco totalno nezreli.Ocigledno da vam roditelji nisu odradili posao kako treba.Nisu deca za svakog.

?:
Jeronimo:
E, o cemu vi raspravljate.Ja sam ORTODOKSNI SRBIN i ne J**EM! sektase ni 3%, a neki su cak od mene i mog drustva dobili po labrnji.A za momke (ствар jе у томе да неки одрасли људи иду тамо и, мислим, њих jе велик квантитет уколико младићи. Зло, које оствараjу сатанисти и други сектама jе ствар разума одраслих, а не момцев. Момци и девоjке су играчке у руцах одраслих) koji se potpisuju djavo i sl. vi ste deco totalno nezreli.Ocigledno da vam roditelji nisu odradili posao kako treba (стога родитељи су не веруjу!!! Ако родитељи не веруjу о чему ми можемо говорити!!!????).Nisu deca za svakog.

Pozdrav svima na diskusiji.
Veruj te ne mogu a da ne odgovorim, jer vecina ima krajnje napadacki i netoleranta stav prema malim verskim zajednicama. Brate stvarno ne razumem da se sve sto je i malo razlicito svata kao neka pretnja, kao da nas neko napada, sto je krajnje besmisleno. Pa gde to ima po svetu. Ustvari i ima ali u ko zna kakvim divljim zemljama. A to sto je takav stav prema sektama u Srbiji i nije slucajno. Problem su nasi mediji koji stalno pricaju u negativnom svetlu o njima i sire netoleranciju, pa kad dodje do napada na njih svi samo cute. Mnogo je propagande koja Srbiju vise vodi u srednji vek nego u neko buduce normalno i tolerantno drustvo. Pa stalno ima provokacija prema protestantskim crkvama, pa zapalili kucu onoj hindu zajednici, i to stvarno nije prihvatljivo. To je elementarno pravo svakog pojedinca da pridje Bogu onim putem kojim sam odabere. Mozda je neko ko nije moje vere blizi Bogu od mene. Mozda je on osoba sa daleko boljim kvalitetima. Mozda bi nam on pre pomogao nego nasi "najnajrodjeniji". A mozda mnogi na ovoj diskusiji smatraju da smo mi jedini na svetu, pa ako je neka verska zajednica mala automatski je beznacajna (citaj destruktivna), dok mnoge od njih imaju daleko vise sledbenika po svetu i mnogo duzu istoriju. Mozda nasi zvanicnici idu u zemlje gde su oni vecina i mole za pare. Oni sigurno ne dolaze kod nas. Sigurno je da ce nasi jednom biti upitani o osnovnim ljudskim pravima "Pa znate mi u EU imamo odredjene standarde koje morate dostici", a taj proces je malo dugorocniji. Ne menja se kolektivna svest jednog drustva preko noci.
I mi cemo mozda diskutovati i diskutovati o nasim plemenitim duhovnim dostignucima i napadacemo druge imalo razlicite, kako su se oni zaverili da nas uniste, isperu nam mozak, a drugi ce lakse da putuju na taj zapad (Bog te mazo pa skoro sve nase komsije) i zivece bolje, zivece zivot. Verujte mi, verujte mi
Bojan.

Ma da smo nastavili putem naseg kralja Milutina ne bi nam zemlja sada bila puna takvih smradova,pod kakvim li se god imenom oni krili.On je bogumile terao sa prostora Srbije,a kazna za one koji su sirili bogumilsko ucenje bila je bukvalno "odsecanje jezika".
A komsije i ostali svet...kakve to veze ima sa nasom verom??? Sto bi rekao nas Vladika Nikolaj "Nauku i zanate mozemo primiti od zapada,ali veru nikada jer je ni sam zapad nema" Ajde nateraj nekog muslimana ili jevreja da prede u neku sektu..pa nema sanse,samo smo mi pravoslavci takve budale da,i pored toga sto nas malo ima,dovodimo sebe do istrebljenja!
U redu je imati prijatelje drugih vera i nacionalnosti,ta prijateljsva cak mogu da budu i veoma jaka,ali brate neka svako cuva svoju veru

Problem su nasi mediji koji stalno pricaju u negativnom svetlu o njima i sire netoleranciju, pa kad dodje do napada na njih svi samo cute.

A sto se medija tice oni cak i ne obraduju ovu temu onoliko koliko bi trebalo,kao da im neko zatvara usta....bojim se da su koreni zasli i suvise duboko!!!!

Aleksandar Stričević:
Da se ja pitam, NA LOMAČU!
ne pitas se!
Ako si bezgresan, onda budi ti prvi koji ces nekog baciti na lomacu!!!
Ali ako si gresan, onda i tebe treba baciti na lomacu!
Pre nego izjavis tako sto, trebao bi najpre pogledati u sebe a posle osuditi druge!
Ali na kraju, ko smo mi, ti i ja, da sudimo???

Bimba-Eki:
Ma da smo nastavili putem naseg kralja Milutina ne bi nam zemlja sada bila puna takvih smradova,pod kakvim li se god imenom oni krili.On je bogumile terao sa prostora Srbije,a kazna za one koji su sirili bogumilsko ucenje bila je bukvalno "odsecanje jezika".
A komsije i ostali svet...kakve to veze ima sa nasom verom??? Sto bi rekao nas Vladika Nikolaj "Nauku i zanate mozemo primiti od zapada,ali veru nikada jer je ni sam zapad nema" Ajde nateraj nekog muslimana ili jevreja da prede u neku sektu..pa nema sanse,samo smo mi pravoslavci takve budale da,i pored toga sto nas malo ima,dovodimo sebe do istrebljenja!
U redu je imati prijatelje drugih vera i nacionalnosti,ta prijateljsva cak mogu da budu i veoma jaka,ali brate neka svako cuva svoju veru
de reci mi, kad tako dobro znas o tvojoj veri, koja su nacela tvoje vere? U sta ti verujes, kome se i sta molis?

Anonymous:
Bimba-Eki:
de reci mi, kad tako dobro znas o tvojoj veri, koja su nacela tvoje vere? U sta ti verujes, kome se i sta molis?

Verujem u Sveto Trojstvo....Oca i Sina i Svetoga Duha!Molim se Gospodu za oprostaj svih mojih grehova (kojih i te kako imam)i za spasenje duse svoje!
Nacela...pokajanje pre svega......a na koji nacin ti obogacujes svoj duh i da li se molis necemu uopste

Bimba-Eki:
Anonymous:
Bimba-Eki:

Verujem u Sveto Trojstvo....Oca i Sina i Svetoga Duha!Molim se Gospodu za oprostaj svih mojih grehova (kojih i te kako imam)i za spasenje duse svoje!
Nacela...pokajanje pre svega......a na koji nacin ti obogacujes svoj duh i da li se molis necemu uopste

Bimba Bimba kume stari.
Ne svidja mi se sto druge nazivas smradovima ma ko god oni bili. Jednostavno nemamo pravo na to. Nemam sumnje u tvoja verska osecanja, ali pazi ima i onih koji bi prisli ideji da ako smo losi prema ljudima druge vere bolji smo pripadnici svoje. Sad nismo mi nikog direktno osudili samo smo ga malo pred sudijom nacrnili pa mu sudija zabo noz u ledja, onako smradski. Pa zar nismo imali slicno iskustvo u ovim ratovima, da ako smo gori prema drugoj naciji bolji smo prema svojoj, a to je ludost ma sa koje strane ona dosla.
Take nothing personal, just discussing.

Jeronimo:
Bog nam je dao slobodu.Nasa je odgovornost kako cemo je iskoristiti.Mnogi clanovi tzv verskih sekti (mislim na one hriscanske)su zaista iskreni vernici.Isto tako, mnogi pripadnici tradicionalnih religija umnogome lice na fariseje koje je Hrist prozivao.Gde je istina?Mislim da je na ovo pitanje veoma tesko odgovoriri.

Anonymous:
Bimba-Eki:
Anonymous:
Bimba-Eki:

Bimba Bimba kume stari.
Ne svidja mi se sto druge nazivas smradovima ma ko god oni bili. Jednostavno nemamo pravo na to. Nemam sumnje u tvoja verska osecanja, ali pazi ima i onih koji bi prisli ideji da ako smo losi prema ljudima druge vere bolji smo pripadnici svoje. Sad nismo mi nikog direktno osudili samo smo ga malo pred sudijom nacrnili pa mu sudija zabo noz u ledja, onako smradski. Pa zar nismo imali slicno iskustvo u ovim ratovima, da ako smo gori prema drugoj naciji bolji smo prema svojoj, a to je ludost ma sa koje strane ona dosla.
Take nothing personal, just discussing.

A sta treba da radim,da biram reci?Kako li tek oni nazivaju nas,hriscane,dok vrbuju na sve te slabe ljude koji padaju pod uticaj njihovog programiranja?

Bimba-Eki:
Anonymous:
Bimba-Eki:

Malo ko od " hriscana " to ne veruje.
Nasi zivoti, nase misli i nase reci su dokaz, da li smo se i pokajali i da li verujemo onome koji nas moze promeniti, koji nam moze oprostiti. Ako imamo zle misli i zle reci o nekom drugom, koji je razlicit od nas po bilo cemu, onda treba da se preispitamo kakav mi odnos imamo sa Bogom. Jer u Svetom Pismu pisei ovo: Zasto gledas trun u oku brata svoga a svome nevidis deblo?
Ako uistinu volimo Boga i Njemu se klanjamo, morali bi voleti one koji su nasi neistomisljenici, one koji su druge vere, koji su clanovi sekti, nase neprijatelje itd...
Ja polazim od sebe, i ja sam taj koji gresim, stoga oprosti mi ako su te moje reci uvredile. Nije mi to bila namera...Srdacan pozdrav

Malo ko od " hriscana " to ne veruje.
Nasi zivoti, nase misli i nase reci su dokaz, da li smo se i pokajali i da li verujemo onome koji nas moze promeniti, koji nam moze oprostiti. Ako imamo zle misli i zle reci o nekom drugom, koji je razlicit od nas po bilo cemu, onda treba da se preispitamo kakav mi odnos imamo sa Bogom. Jer u Svetom Pismu pisei ovo: Zasto gledas trun u oku brata svoga a svome nevidis deblo?
Ako uistinu volimo Boga i Njemu se klanjamo, morali bi voleti one koji su nasi neistomisljenici, one koji su druge vere, koji su clanovi sekti, nase neprijatelje itd...
Ja polazim od sebe, i ja sam taj koji gresim, stoga oprosti mi ako su te moje reci uvredile. Nije mi to bila namera...Srdacan pozdrav[/quote]

Dragi Strance,
Naravno svi smo mi gresnici,pitanje je samo koliko se iskreno kajemo i gledamo da greske ne ponavljamo.
Ja govorim samo i sektama i,mozda gresim,ali sam veliki protivnik istih.One prete nasoj veri,tradiciji,duhu...svemu.Nemam nista protiv razlicitosti.Imam puno prijatelja drugih veroispovesti i od njih sam naucila mnogo toga o islamu,judeizmu,vrlo lepo iskustvo i puno korisnih stvari naucenih iz hinduizma,nisam bas toliko ogranicena kao sto tebi izgleda.Svi su oni takode zeleli da znaju i o mojoj veri i tradiciji,kako je manastir Crna Rijeka "nikao" medu tim stenama mokrogorskim,sto nas bas kralj Milutin i kraljica Simonida docekuju na freskama na samom ulazu manastira Gracanica,pa odakle nama "Beli Andeo" ...Puno lepih stvari kojima su se mnogi divili ali me niko nije odvracao od toga i govorio mi kako treba da zaboravim sve to,kako bi neka druga vera za mene bila bolja,kako bi bas tamo pronasla sebe.
A jednom prilikom mi je jedan starcic,koji je pripadao nekoj sekti(necu da detaljisem),gomilao litraturu govoreci kako ce mi to razbistriti um i pomoci da shvatim ko sam ja...Zar to nije zalosno???Ne zbog mene jer moja je svest formirana ,zalosno je sto je taj starcic nekada bio nastavnik u skoli,pa mozete da zamislite na sta su ti casovi licili.
E to je ono sto me iritira,ta njihova nametljivost.
Pa anonimusu..mogla bi ja jos puno o tome samo mozda nekome dosadim...

Back