VERSKE SEKTE.....???

Pozdrav svima,
cinjenica je da sve vise ljudi odlazi iz pravoslavne crkve.Ti ljudi su po pravilu zigosani i okarakterisani kao slabici, izdajice...Da li se iko pita sta ih je navelo da krenu tim putem?Slab karakter,problemi, ili jednostavno zelja da se dobiju neki odgovori.
Kada jednog lokalnog pravoslavnog svestenika upitate da vam razjasni neke nejasnoce (licno iskustvo),a on vam umesto odgovora da knjigu koju treba da procitate jer naprosto nema vremena da se bakce sa vama, onda vam ne preostaje nista drugo nego da potrazite nekog ko je malo spremniji za razgovor.A takve je zaista tesko naci, pogotovo u malim sredinama.Treba li onda kriviti te ljude, koji trazeci odgovore zavrse u malim hriscanskim zajednicama .Tamo se obicno ima i vremena i razumevanja.Pitam se onda ko je tu odgovoran.Ovcica koja je zalutala, ili pastir koji je nije pazio?

Ima puno "nasih" vernika koji su spremni da pomognu,samo ih treba naci jer oni ne vrbuju ljude po ulicama,skolama...izbor je nas......a Isus je jednom rekao:
"Ja sam u tebi i svuda oko tebe
ne u zgradama od kamena i drveta.
Podigni kamen i ja cu biti tu,
polomi drvi i naci ces me"
Znaci verovati i traziti odgovore koji su tu,ne cekati da nam ih neko servira kako mu volja...biti free mind and free soul nema nista lepse od toga!!!!
:wink:

Bimba-Eki:
Ima puno "nasih" vernika koji su spremni da pomognu,samo ih treba naci jer oni ne vrbuju ljude po ulicama,skolama...izbor je nas......a Isus je jednom rekao:
Znaci verovati i traziti odgovore koji su tu,ne cekati da nam ih neko servira kako mu volja...biti free mind and free soul nema nista lepse od toga!!!!
Biti free mind je stvarno pozeljno,ali treba biti i open mind i biti spreman uociti sta je dobro, a sta ne bez obzira o kome se radi.Ako jedan "sektas"zivi primernim zivotom, a nasuprot njemu pripadnik jedne velike crkve pliva u porocima, onda nema mnogo dileme oko toga ko je veci hriscanin...Pravo ispovedanje vere vidi se konkretno na tome kako covek zivi svoj zivot,bez obzira kojoj crkvi pripada.

Ima li i jedna osoba na ovoj diskusiji koja se ne bi složila sa mnom kada kažem da su priznate religije i sekte jedno te isto u osnovi.

Razlikuju se svakako: u broju članova, starosti učenja, agresivnosti, unutrašnjem ustrojstvu, načinu "regrutacije" novih članova, itd.

Ali toliko osobina su iste: univerzalno "učenje", skup pravila koja treba "poštovati" da bi se došlo do "cilja", verovanje u neviđene i gnostički neproverljive postavke, ideja "Jednog" od kog sve počinje, "proroci" koji su u kontaktu sa "Jednim" a ostali slobodni da mu veruju, sveti spisi, obećanja zagrobnog života... sami možete nastaviti.

Stoga dolazimo do toga da je sama diskusija besmislena, ili je treba prosto preimenovati u "Verske organizacije sa malim brojem članova...???"
jer svi znamo da su danas rasprostranjene religije u nastanku imale mali broj članova, dakle bile su ono što danas nazivamo "sekte" po svim karakteristikama.

Sizif:
Ima li i jedna osoba na ovoj diskusiji koja se ne bi složila sa mnom kada kažem da su priznate religije i sekte jedno te isto u osnovi.

Razlikuju se svakako: u broju članova, starosti učenja, agresivnosti, unutrašnjem ustrojstvu, načinu "regrutacije" novih članova, itd.

Ali toliko osobina su iste: univerzalno "učenje", skup pravila koja treba "poštovati" da bi se došlo do "cilja", verovanje u neviđene i gnostički neproverljive postavke, ideja "Jednog" od kog sve počinje, "proroci" koji su u kontaktu sa "Jednim" a ostali slobodni da mu veruju, sveti spisi, obećanja zagrobnog života... sami možete nastaviti.

Stoga dolazimo do toga da je sama diskusija besmislena, ili je treba prosto preimenovati u "Verske organizacije sa malim brojem članova...???"
jer svi znamo da su danas rasprostranjene religije u nastanku imale mali broj članova, dakle bile su ono što danas nazivamo "sekte" po svim karakteristikama.

Hej ja se apsolutno slazem s tobom. Specijalno po pitanju hriscanskih crkvi. Ovde u Americi kad bi rekao da one nisu jedno te isto zato sto je neka mala, ili sto nema dugu istoriju, ili zbog nekih tehnickih detalja, to bi bilo stvarno nepametno.
Postoje razliciti putevi kojim ljudi pokusavaju da pridju Bogu, pa sad neko je manje a neko vise uspesan boze moj. Ali blacenje po drugima, po cemu je Srbija nazalost poznata, nije bas lepo. Ako ti bre neko nudi religozu ne-pravoslavnu literaturu fino se zahvali i odbij. Kad su ljudi zadovoljni i srecni sa svojom religijom oni nece biti uznemireni, a jos manje nece na noz docekivati sve sto je drugacije, a u principu to je isto. Ja sam citao sve sto bi mi doslo pod ruku,i ima jako dobre hriscanske literature, ali sam nasao da budizam i hindu opisuju mnoge stvari i aspekte zivota mnogo detaljnije i ti stvarno vidis "Hey makes sense". Mi samo napadamo ako je nesto doslo sa zapad a da u stvari o tim drugim religijama i filzofijama jako malo znamo.
Moram jos da pomenem i mog brata od tetke (48 godina) koji je pop citav zivot. On je meni stvarno drag ali taj nema pojma da ista religiozno objasni pa se ja pitam sto je uopste zavrsio teologiju. Valjda da bi pevao. Vecina nasih popova je takva. Kad su me pitali odakle mi takve ideje, a ja kazem iz drugih ne-pravoslavnih knjiga, oni odmah "To je djavo rekao". Pa sad sto ih ljudi napustaju presudite sami.
Cmok.

Cmoki:
Sizif:

Hej ja se apsolutno slazem s tobom. Specijalno po pitanju hriscanskih crkvi. Ovde u Americi kad bi rekao da one nisu jedno te isto zato sto je neka mala, ili sto nema dugu istoriju, ili zbog nekih tehnickih detalja, to bi bilo stvarno nepametno.
Postoje razliciti putevi kojim ljudi pokusavaju da pridju Bogu, pa sad neko je manje a neko vise uspesan boze moj. Ali blacenje po drugima, po cemu je Srbija nazalost poznata, nije bas lepo. Ako ti bre neko nudi religozu ne-pravoslavnu literaturu fino se zahvali i odbij. Kad su ljudi zadovoljni i srecni sa svojom religijom oni nece biti uznemireni, a jos manje nece na noz docekivati sve sto je drugacije, a u principu to je isto. Ja sam citao sve sto bi mi doslo pod ruku,i ima jako dobre hriscanske literature, ali sam nasao da budizam i hindu opisuju mnoge stvari i aspekte zivota mnogo detaljnije i ti stvarno vidis "Hey makes sense". Mi samo napadamo ako je nesto doslo sa zapad a da u stvari o tim drugim religijama i filzofijama jako malo znamo.
Moram jos da pomenem i mog brata od tetke (48 godina) koji je pop citav zivot. On je meni stvarno drag ali taj nema pojma da ista religiozno objasni pa se ja pitam sto je uopste zavrsio teologiju. Valjda da bi pevao. Vecina nasih popova je takva. Kad su me pitali odakle mi takve ideje, a ja kazem iz drugih ne-pravoslavnih knjiga, oni odmah "To je djavo rekao". Pa sad sto ih ljudi napustaju presudite sami.
Cmok.

A Zar mi ovo ne lici na Ivana Miljkovica a?????
p0z

Bojan:
Aljona primi moje pozdrave, ali moram da kazem da se ne slazem sa onim sto si rekla. Ti kazes da si pravnica, ali veruj mi da sa pravnog ili bilo kog drugog osnova mi nemamo prava govoriti u losem svetlu o bilo kojoj religiji ma koliko mala ona bila. Cak ni onako generalno i gotovo uvek bez ikakvih konkretnih dokaza. Ne znam gde zivis. Ja zivim u USA i veruj mi da su sve religije ukljucujuci i one koje nazivas sektama prihvacene na ravnopravnoj osnovi. Da se ovde pojavi neki novinar u medijima i govori ruzno o drugim
tzv. "neoficijalnim" religijama to bi mu bilo zadnje jer bi posle platio milionsku odstetu. Nazalost u Srbiji su mediji puni netolerancije prema malim religijama i uvek pricaju kako su one tu da uniste srpski narod ili tako nesto. Kako se tamo neko zaverio protiv nas, a to je sve bez dokaza. Ne zelim da me iko pogresno razume. Ja sam Srbin i normalno da volim Srbiju kao majku, ali kolektivna svest prema malim religijama u Srbiji je jako netolerantna. Na njih se gleda kao da su marsovci.
E sad je tu caka sto srbija hoce da se pridruzi EU i modernom svetu. To podrazumeva i da se prihvate standardi tog modernog sveta a jedan od njih je i postovanje religioznih prava drugih. Mozemo mi i da pricamo onako los o sektama i kao nismo nista lose ucinili, ali to bi ovde bilo neprihvatljivo. Moze i da se donese i neki zakon o tome ali on mora da se sprovede u zivot obicnih ljudi, pa kad ce to sve da se desi u Srbiji ja ne znam. Svet nece da se pridruzi nama vec mi njemu.
Jos jednom sve najbolje.
Bojan.
U medijima se sa punim pravom pojavljuju negativne kritike o raznim sektama, medjutim pravna regulativa Srbije i Crne Gore je takva da se protiv sekti ne moze nista uraditi. Policija nesto pokusava, ali sta da se radi kad ne postoje nikakvi zakoni, vec su sekte potpuno ravnopravne sa ostalim religijama. cak se vecina sekti registruje kao "udruzenje gradjana", a sta se iza toga krije to znaju samo oni mucenici koji u porodici imaju nekog ko je uvucen u sektu. Tako da smo mi, na zalost, po zakonima vec na tom prokletom Zapadu!

Aleksandra Br.:
...pravna regulativa Srbije i Crne Gore je takva da se protiv sekti ne moze nista uraditi. Policija nesto pokusava, ali sta da se radi kad ne postoje nikakvi zakoni, vec su sekte potpuno ravnopravne sa ostalim religijama.

Aleksandra, bravo! Zaista, iskrena čestitka. Sekte jesu isto što i religije, samo imaju manji broj članova.

Ja razumem i tvoje ogorčenje jer kada govoriš o sektama jer ti nesvesno misliš isključivo na one koje ljude skreću na stranputice, svakom duševno zdravom čoveku očigledne.

Ali znaj da postoje i sekte koje su, iako imaju mali broj članova, mnogo manje agresivne i pogrešne u svojoj očiglednosti kao što su pojedine religije.

Znaj i da postoje ljudi koji su ogorčeni programiranim mišljenjem bilo ono posledica sekte ili religije. A to je već naš problem...

Aleksandra Br.:
Bojan:
Aljona primi moje pozdrave, ali moram da kazem da se ne slazem sa onim sto si rekla. Ti kazes da si pravnica, ali veruj mi da sa pravnog ili bilo kog drugog osnova mi nemamo prava govoriti u losem svetlu o bilo kojoj religiji ma koliko mala ona bila. Cak ni onako generalno i gotovo uvek bez ikakvih konkretnih dokaza. Ne znam gde zivis. Ja zivim u USA i veruj mi da su sve religije ukljucujuci i one koje nazivas sektama prihvacene na ravnopravnoj osnovi. Da se ovde pojavi neki novinar u medijima i govori ruzno o drugim
tzv. "neoficijalnim" religijama to bi mu bilo zadnje jer bi posle platio milionsku odstetu. Nazalost u Srbiji su mediji puni netolerancije prema malim religijama i uvek pricaju kako su one tu da uniste srpski narod ili tako nesto. Kako se tamo neko zaverio protiv nas, a to je sve bez dokaza. Ne zelim da me iko pogresno razume. Ja sam Srbin i normalno da volim Srbiju kao majku, ali kolektivna svest prema malim religijama u Srbiji je jako netolerantna. Na njih se gleda kao da su marsovci.
E sad je tu caka sto srbija hoce da se pridruzi EU i modernom svetu. To podrazumeva i da se prihvate standardi tog modernog sveta a jedan od njih je i postovanje religioznih prava drugih. Mozemo mi i da pricamo onako los o sektama i kao nismo nista lose ucinili, ali to bi ovde bilo neprihvatljivo. Moze i da se donese i neki zakon o tome ali on mora da se sprovede u zivot obicnih ljudi, pa kad ce to sve da se desi u Srbiji ja ne znam. Svet nece da se pridruzi nama vec mi njemu.
Jos jednom sve najbolje.
Bojan.
U medijima se sa punim pravom pojavljuju negativne kritike o raznim sektama, medjutim pravna regulativa Srbije i Crne Gore je takva da se protiv sekti ne moze nista uraditi. Policija nesto pokusava, ali sta da se radi kad ne postoje nikakvi zakoni, vec su sekte potpuno ravnopravne sa ostalim religijama. cak se vecina sekti registruje kao "udruzenje gradjana", a sta se iza toga krije to znaju samo oni mucenici koji u porodici imaju nekog ko je uvucen u sektu. Tako da smo mi, na zalost, po zakonima vec na tom prokletom Zapadu!

Da si ti seko bogdom ovde. Vracala se ne bi. Ne vezano za religiju, znas li sta nas svet prvo uoci kad dodje ovde. Da narod nije divalj. Da svako moze da kaze i ispolji bilo koja osecanja (religiozna, nacionalna...). I to nikomene smeta. Nekom to nista ne znaci, ali cim sletis u BG vidis koliko je sati. Ej bre mi bi svi umrli da vidimo Srbiju na zapadu, ali to zavisi ponajpre od ljudi koji u njoj zive.

Cmoki:
Sizif:

Cmok.

Pozdrav Sizifu i Cmokiju, otprilike razmisljam slicno na zadatu temu.U mom okruzenju najcesce vlada misljenje "ako nisi sa nama, onda si protiv nas" i "jedino je put kojim mi idemo uski put koji vodi do Boga".I onda kada ti tu poslednju recenicu kaze pet razlicitih ljudi sa razlicitim verovanjima, i zaista ne preostaje nista drugo nego da dignes ruke od svega i dalje nastavis sam...I jos nesto:veoma je maglovit sam termin "sekti".U isti kos se trpaju i hriscanske zajednice, i i istocnjacke religije i destruktivne grupe, sto je apsolutno besmisleno.Pa, kada se nekom ko je malo manje upucen samo spomene naziv neke zajednice koja je u nasem drustvu etiketirana kao "sekta", odmah se pomisli na najgore aspekte "verskog" izrazavanja karakteristicnog za destruktivne organizacije.I jos nesto.Stice se utisak da je nedopustivo u isto vreme biti Srbin, a pripadati nekoj verskoj zajednici koja nije pravoslavna crkva.Onda nekako ispadne da bas i nisi Srbin, vec nekakav izrod i bruka za svoj narod...Kako to sve nema smisla.Ispada da je sve drugo vaznije, nego jednostavno biti COVEK.

itaka.s:
...U mom okruzenju najcesce vlada misljenje "ako nisi sa nama, onda si protiv nas" i "jedino je put kojim mi idemo uski put koji vodi do Boga".I onda kada ti tu poslednju recenicu kaze pet razlicitih ljudi sa razlicitim verovanjima, i zaista ne preostaje nista drugo nego da dignes ruke od svega i dalje nastavis sam...

Upravo to. Ja sam poslednje četiri godine proveo u Windsoru, Kanada. U tom okrugu ima oko 250 (!?!?) registrovanih verskih objekata, i to na ukupno 300 hiljada stanovnika. Nema crkve koje nema, od Amiša, Apostola Beskonačne Ljubavi, (da, dobro ste čuli) preko Sledbenika Falun Dafe, Menonajta, Sajentologa, Vudua sve do Zoroastrijanaca.

I na veliku nesreću, niko nije izmišljen. I svi imaju svoju priču. I svi imaju svog vođu, pravila, tradiciju, "jedinstveni" put do "konačne istine".

A i ja sam shvatio šta je jedinstveno, za sve njih, bez izuzetka. Svi oni imaju neke svoje puteve, ali jedan je isti i zove se dolar. U svakoj od ovih crkvi imate načina da se olakšate za svugde od par centi pa do par miliona.

I niko ne sme da im pogleda u knjige, da se vidi koliko to oni zarađuju na "milost Gospoda", niko ne sme da im naplati porez, vlast ih ne dira jer bi time pogoršala svoj uticaj, kontrola radi, dolar vrti, vera se kupuje, potrošnja, ponuda, udri do zore...

Neka ih, bogove ne treba ljutiti.

Postavlja se pitanje sta se desava sa svim onim mnostvom "malih" ljudi koji u ovu pricu ulaze potpuno iskreno i bez zadnjih namera.Oni u sebi nose mnogo vere, a mnogo vere, nebrojeno je puta dokazano, stvara cuda.Svako ko jednom dozivi nesto sto bi se moglo nazvati nekim malim cudom, pocinje to da tumaci kao dobar znak da je na pravom putu i na pravom mestu.Sasvim je prirodno zatim da to svoje iskustvo zeli da prenese i drugim ljudima,i to stvara onaj utisak nametljivosti koji poneki vernici ostavljaju.U biti, koliko je uopste vazno jednom takvom coveku sta se desava iza kulisa.On je nasao svoj put, i smatra da je njime u svom zivotu samo dobio.A mislim da je sustina u samoj veri.
Zar ne ucestvujemo u ovom trenutku sami u necemu slicnom, i to svesno?Internet, uopsteno gledajuci predstavlja fantastican poligon za sticanje profita.I mi na ovaj nacin doprinosimo tome .Medjutim,sve dok nam to godi, i dok na taj nacin zadovoljavamo neke svoje potrebe kroz ove diskusije,to nam ne smeta.Naravno,(vracamo se opet na temu duhovnog) sve ovo ne opravdava one koji zele da se okoriste tako sto ce izmanipulisati tudjim osecanjima.Naprotiv.

Imam imam jedno malo piiiitaanjeee.

Pretpostavimo da smo obicni ljudi, sasvim sasvim obicni, ljudi koji veruju u Boga, ali opet ponajvise u ono sto vide i osete, ali ne i bas u ono sto procitaju ili cuju, jer nismo mi vise mali pa da nas i dalje lagulje.

Kako treba suditi o nekom duhovnom putu, ili nazovi to duhovnom ucenju, ili duhovnoj filozofiji, ili ucenju odredjene crkve ili religiozne grupe, bilo male, velike, srednje..., o tome koliko uspesno taj proces vodi ka Bogu, u smislu koliko je duhovno verodostojan, da li je to express voz u duhovni zivot ili vozic Cira. Razumete vi mene. Koliko je dobar ili los.

I pretpstavimo da imamo dva izbora, jer mi smo sasvim obicni. Ono sto je oko nas to je i nas svet, nasa realnost.

Prvi je "tradicionalni" nacin. Ako je nesto novo, mlado za nas, znaci nije opravdano po "djedovskim nasledjem", automatski je daleko od Boga, nije bas verodostojno, nema istine ni malo, i bla bla bla.

Pak drugi je nacin da malo virnemo u ljude koji praktikuju taj duhovni proces i zapazimo da li ima nekih pomaka bilo na bolje ili nagore. Na primer, neko je pusio pa kad je dosao u kontakt sa tom duhovnoscu on je prestao da pusi, ili smo primetili da je bolji kao osoba, postuje npr. roditelje a pre ih batinao. Ili, zasto da ne, neko postao recimo musliman pa prestao da pije, ali je mozda recimo gori pema zenama. Ne zaboravimo, takav duhovni novajlija pak moze da ode i na dole i da se jos vise iskvari od kad je poceo da cita neku "mracnu" literaturu, npr. oni satanisti (buuuu al sam se najezuljio).

Znaci koji je nacin bolji da bi se donela presuda o tome da li je odredjeni duhovni proces dobar ili los? :wink:

Bojan7:
Znaci koji je nacin bolji da bi se donela presuda o tome da li je odredjeni duhovni proces dobar ili los? :wink:

Bojane, treba li tebi neki duhovni "vođa" da shvatiš da nije dobro biti alkoholičar, narkoman, siledžija ili prosto rečeno - socijalno neprihvatljiva osoba?

Svaka religija ima skup pravila, ali ja ne vidim da se i jedna dovoljno poklapa sa realističnim shvatanjem sveta. Svakoj religiji sa kojom sam se upoznao pronašao sam stvari preko kojih ne mogu da pređem.

Za dve popularne religije, islam i hrišćanstvo, mogu ti reći kritiku u tri reči - ideja "pati na ovom svetu da bi lepo živeo kad umreš" - to je totalna besmislica. Ja ne verujem u zagrobni život, verujem da posle smrti dolazi blaženo ništavilo, isto onako kakvo je bilo milionima godina pre našeg rođenja. Onoliko koliko sam doživeo pre nego što sam se rodio, toliko očekujem i posle smrti.

Ne verujem lažovima koji obećavaju kule i gradove posle smrti ili smaka sveta, to su jeftini prevaranti koji znaju da se niko nije žalio pošto je napustio ovaj svet. Tužno je što mnogi od njih koji to propovedaju i sami veruju u to, a njihova sreća je da nikada neće saznati šta biva posle smrti. Neće imati čime da saznaju.

[Znaci koji je nacin bolji da bi se donela presuda o tome da li je odredjeni duhovni proces dobar ili los? :wink:[/quote]

Mislim da pre svega uopste nismo u prilici da bilo sta presudjujemo, otkud nam pravo?Stvari su ponekad vrlo ocigledne.Jos uvek, mada sve teze, mozemo da napravimo razliku izmedju onog sto je dobro i onog sto nije dobro. U svim hriscanskim crkvama mogu se naci dobri i pravi ljudi.A svi oni idu razlicitim putevima.Bitno je ono, cime ti putevi, odnosno procesi, rezultiraju.

itaka.s:
Bimba-Eki:
Biti free mind je stvarno pozeljno,ali treba biti i open mind i biti spreman uociti sta je dobro, a sta ne bez obzira o kome se radi.Ako jedan "sektas"zivi primernim zivotom, a nasuprot njemu pripadnik jedne velike crkve pliva u porocima, onda nema mnogo dileme oko toga ko je veci hriscanin...Pravo ispovedanje vere vidi se konkretno na tome kako covek zivi svoj zivot,bez obzira kojoj crkvi pripada.

Pogotak u crno! Bravo! Odlican zakljucak!

Prvo se mora razgraniciti sam pojam sekte...Sekta je verovanje manjinske grupe ljudi koje je izvan 4 svetske monoteisticke religije.
Taj naziv je nastao u srednjem veku kada je inkvizicija osudjivala sve "sumljive" vernike na lomacu.
Sto se tice vere ona je relativna i stvar pojedinca. Svi mi treba da radimo na svojoj duhovnosti i netrebamo da budemo pravoslavci samo zato sto smo rodjeni u pravoslavnoj porodici.
Pozdrav 8)

Neptun:
Prvo se mora razgraniciti sam pojam sekte...Sekta je verovanje manjinske grupe ljudi koje je izvan 4 svetske monoteisticke religije.
Taj naziv je nastao u srednjem veku kada je inkvizicija osudjivala sve "sumljive" vernike na lomacu.
Sto se tice vere ona je relativna i stvar pojedinca. Svi mi treba da radimo na svojoj duhovnosti i netrebamo da budemo pravoslavci samo zato sto smo rodjeni u pravoslavnoj porodici.
Pozdrav 8)

Vidis ima tu istine, ali u one 4 religije siguro ubrajas i hriscanstvo, a ono se deli i deli u beskraj pa mu svaka od hriscanskih crkvi opet dodje kao sektica u poredjenju sa onim izvornim hricsanstvom.
Da, svako ima pravo da odabere duhovi put koji zeli, ali kako napraviti society koje na to nece gledati kao na neko cudoviste je malo teze. Bitno je da duhovnost coveka cini srecnim, zadovoljnim i jacim bez obzira kojim putem ide. Kolio ima ljudi koji samo kazu ja sam ovo ili ono zato sto su rodjeni tu i tu, a ne slede nista i zive porocan zivot.

Svaka ti cast Djavolina, sta je sa vama ljudi kakve sekte?! Svako ko moze da dozvoli da na njega i njegova dela utice neko drugi ili nesto je za mene 100% glup i slab! Zar cete da dozvolite da nam deca rastu u takvom okruzenju, sve je to bezazleno na pocetku a posle? Pitala bih vas kako biste se osecali da ste vi na mestu te neke majke ili oca cije je dete bilo pod uticajem neke sekte. LJudi psihicki skrecu od takvih stvari, ubijaju, pravdaju se onim glupostima fore "neki unutrasnji glas mi je rekao..." la, la, la. Ja nisam neki super vernik pa da propagiram Boga, verujem da nesto postoji, ali je to za mene OKO mene, sve, i vazduh i voda i SVE ,to je Bog , nije on u crkvi, to su sluzi u danasnje vreme za uzimanje para. Zali Boze pa se takva duhovna i sveta mesta skrnave na takav nacin.

JaH_G|rL:
Stoorbak:
E sada ce neko pomisliti da se samo koljem sa Aljonom, ali ja u potpunosti podryavam rad sekti u smislu da svaki normalan covek ima pravo da veruje u shta yeli i hoce ?==
p0y
Upravo tako...a zar i samo hriscanstvo nije pocelo kao sekta?![/quote

JADE:
Svaka ti cast Djavolina, sta je sa vama ljudi kakve sekte?! Svako ko moze da dozvoli da na njega i njegova dela utice neko drugi ili nesto je za mene 100% glup i slab! Zar cete da dozvolite da nam deca rastu u takvom okruzenju, sve je to bezazleno na pocetku a posle? Pitala bih vas kako biste se osecali da ste vi na mestu te neke majke ili oca cije je dete bilo pod uticajem neke sekte. LJudi psihicki skrecu od takvih stvari, ubijaju, pravdaju se onim glupostima fore "neki unutrasnji glas mi je rekao..." la, la, la. Ja nisam neki super vernik pa da propagiram Boga, verujem da nesto postoji, ali je to za mene OKO mene, sve, i vazduh i voda i SVE ,to je Bog , nije on u crkvi, to su sluzi u danasnje vreme za uzimanje para. Zali Boze pa se takva duhovna i sveta mesta skrnave na takav nacin.

Jade je li ti zivis i radis u Pristini. Ima jedna poruka tu negde sa potpisom Jade.

:arrow: sta je ovo?ljudi koji su ovo pisali ili nemaju pojma ili su i sami sektasi.
predlazem vam da se malo informisete sta su zaista sekte i koji su njihovi ciljevi!!!!!!
one doprinose raspadu drzave ,drustva,odvajanju pojedinca od porodice i otudjivanju,u zaradi i najcesce njeni propagatori (harizmaticne licnosti)ni sami ne veruju u tu gomilu sr...
PAMET U GLAVU!!!!!!!!!!!!!!

Jeronimo:
Da li verske sekte mozemo smatrati prihvatljivim za drustvo ako gledamo sa aspekta prava na slobodu veroispovesti i na drugoj strani smatrati ih neprihvatljivim sa aspekta ucenja koja propagiraju i sukoba sa tradicionalnim religijama. Sta mislite??? Da li ih prihvatiti ili ne??

Pa posle ovog nemilog dogadjaja u Vranju,kad je otac,sektas,zadavio 5-snju kcer,da bi je zrtvovao(o tome bruji stampa ovih dana),ja stvarno mislim da je izlisno odgovarati na nesto ovako.

Svako ko moze da dozvoli da na njega i njegova dela utice neko drugi ili nesto je za mene 100% glup i slab!

SVI smo podlozni uticajima, svakoga dana,i u raznim segmentima zivota.Samo ne razmisljamo o tome.Jedan "sektas" je pod uticajem manje grupe ljudi.Onaj ko to osudjuje, pod uticajem je vecine.Ali je ipak pod uticajem.I mnogo vise snage je potrebno odupreti se vecini, nego sloziti se sa njom. I zato ne smatram da su ti ljudi slabi,bar ne u tom smislu.

itaka.s:
Svako ko moze da dozvoli da na njega i njegova dela utice neko drugi ili nesto je za mene 100% glup i slab!

SVI smo podlozni uticajima, svakoga dana,i u raznim segmentima zivota.Samo ne razmisljamo o tome.Jedan "sektas" je pod uticajem manje grupe ljudi.Onaj ko to osudjuje, pod uticajem je vecine.Ali je ipak pod uticajem.I mnogo vise snage je potrebno odupreti se vecini, nego sloziti se sa njom. I zato ne smatram da su ti ljudi slabi,bar ne u tom smislu.
Vidi se da nisi bila clan bilo koje sekte cim tako liberalno razmisljas i hvala Bogu styo nisi...Ja sam upao u sektu preko devojke u koju sam bio zaljubljen..i ostao tamo skoro 4 godine, a posle mi je trebalo skoro 7 godina da po izlasku iz sekte povratim svoj mir, optimizam, da pocnem normalno da spavam, normalno da se ponasam i normalno da mislim. Sekta u kojoj sam ja bio je jedna od buducih tzv.new age religija, sarenis od svega po malo, ali najvise istocnjackih bogova i istocnjackih tehnika i sa veoma dobro razradjenim sistemom uticaja na ljudski um- preciznim instrumentima rusenja licnosti, oslabljivanja volje, potcinjavanja vodji (neprikosnovenom autoritetu)itd.itd. tako da na kraju postanes u potpunosti rob sekte i njenog vodje. Sve sto ste slusali ili gledali u filmovima je tacno. Na celu sekti su uglavnom lazni ucitelji koji vam rasture um i uniste zivot. Moj nisu uspeli, hvala Bogu.
Prema tome, lepo je biti liberalan i dozvoljavati ljudima da veruju u sta hoce i da rade sta hoce, ali prijatelji ja vam preporucujem da ako vas ikad neko od njih startuje- da pobegnete na drugu stranu ulice. Pozdrav, bivsi sektas

Back