Sama cinjenica da ja recimo sutra iz dosade, dokolice ili cega vec, mogu da osnujem sektu dosta govori o samom fenomenu sekti. Ne zelim da potcenjujem nicije opredeljenje u sta ili koga ce ko da veruje.
Istina je da masa sekti manipulise psihom ljudi i to ljudi raznih uzrasta, s tim sto za svaku ciljnu grupu imaju posebnu "pricu". Mozda oni jesu sa pravne strane "ispravni" (mada je i to pod velikim znakom pitanja, posto znamo svi kako ovde u Srbiji funkcionise pravna drzava), ali koriste razne metode da uvuku ljude u svoje redove. Interesantno je da oni u svom delovanju momentalno odustaju od svoje price ukoliko naidju na osobu koja ZNA sta hoce i nastavljaju dalje u svom pohodu. Kada dodju u susret sa osobama koje su psihicki nestabilne, koje su dozivele neku porodicnu ili zivotnu tragediju, dakle osobe koje "traze" objasnjenje za takvu svoju sudbinu, oni su tu da odmah postave pitanje tipa "A gde je TVOJ Bog bio kada se to dogodilo? Da On postoji tebi nikad ne bi ....bla...bla..." To je samo pocetak price, a kraj....?!?!?!
Pre par dana sam gledala na BK u emisiji Vanje Bulica "Crni biseri", zenu koja je pricala svoj slucaj susreta sa sektom. Naime njen sin je "upao" u sektu preko interneta (chat). Ona je jako lepo ispricala dokle je sve otislo kada je njen sin prestao da posecuje taj chat i kada je odbio dalju "saradnju" sa sektom. Ono sto je mene zaprepastilo u toj prici je da su ona i njen muz morali da paze na sina 24 h jer su ga pratila nepoznata lica automobilom kod njegove skole, da mu je neko non stop ubacivao viruse u kompjuter i da su imali pretece telefonske pozive. Oni su se obratili policiji, ali kod nas jednostavno ne postoji jasno definisana pravna regulativa kada su takve vrste organizacija u pitanju. I to nije jedini slucaj. Policija obicno reaguje onda kada se dogodi nesto tipa..... ubio se, ubio ovog, onog... I da zavrsim...ta porodica je prodala svoju kucu, odselila se. Njihovo dete je sada OK, mada i dalje je pitanje kakve ce posledice na njegovu psihu ostaviti sve to sto je preziveo(strah, pretnje...).
Licno mislim da iza svega toga stoji naravno - NOVAC. Danas niko nista ne radi dzabe. Sekte novac dobijaju na dobrovoljnoj bazi od onih koje uvuku u svoje redove, samo se postavlja pitanje koliko takvi ljudi(ja bih ih nazvala zrtve) imaju sposobnost jasnog rasudjivanja u takvim situacijama.
Gospodo, ako neko na Vas utice, ovako ili onako, dovodi Vas u stanje da radite neke stvari koje inace ne bi, i to radi svoje materijalne koristi, pitala bih se gde su tu ljudska prava na kojima se toliko potencira kod nas i da li ta prava i pravila vaze i za neke tzv. nevladine organizacije. Gde pocinje a gde se zavrsava "sve je stvar licnog izbora"?
Ja mogu da shvatim da mnogo mladih ljudi zeli da se "pronadje", da bude "drugaciji", ali ne jede se sve sto leti.