Vernost.

quote_icon.png
Original postavio Thucydides

Vece je prijateljstvo kod muslimana nego kod nas i vjerujem da su Turci bolji ljudi od Evropljana.
Kad ubije zenu zbog preljube to je znak i da bi poginuo za nju. Kod nas se sad vise ne dize ni glas

Je l vidis sta si uradio? Cuo te Zrenjaninanac i javio se sa nekoliko rafala.
Morao bi da osetis neku odgovornost..:)

Izdaja i odustajanje nije isto. Svako ima pravo na odluku šta će sa sobom, ne sa drugom osobom. Napuštanje nije izdaja. Odrastite. Kad vas neko neće, vi tu ništa ne možete. Ostale stvari se sa manjim ili većim uspehom leče. I nije problem ni ako ubijete "izdajnicu". Nikakav, naročito ako za njom ostaje neko ko ju je podigao od "kile mesa" i ko će vas na tenane... za svaku njenu suzu, sa odrano koleno kod je odrastal... neko kome ne ostane ništa drugo da obavi nego da zaštiti uspomenu kad nije mogao ćerku. I očas posla smo u krvnoj osveti. Sve smo mi nečija deca. I te devojčice su naše i vaše ćerke. Najlakše je zapucati to je tren. Život je sve pre i posle toga.

Kako se slabi ljudi bore protiv reda i zakona. No otkud vam samopouzdanje? Da nije cika Jeshua uticao na "strength through unity"? Eto, cak i Jesha je kobojagi protiv Jeshue a njegov je direktni poslanik.

Ne, to je znak da je patološki posesivan.
Utoliko bolesniji ako, nakon ubistva žene, ne izvrši samoubistvo.

Kod Evropljana mnogi pocine i samoubistvo, e sad, pitanje je kako to funkcionise kod muslimana. Mozda ima neka religijska klauzula. Uglavnom, za preljubu se kod njih ubija po zakonu, pa sto onda ne ja nego neki stranac? Ja ne volim slabost. Ko je od vas samom sebi dokazao da ima dugu i istrajnu volju? U tome je danas sva vrijednost, sva snaga.

Kod Evropljana mnogi pocine i samoubistvo, e sad, pitanje je kako to funkcionise kod muslimana. Mozda ima neka religijska klauzula. Uglavnom, za preljubu se kod njih ubija po zakonu, pa sto onda ne ja nego neki stranac? Ja ne volim slabost. Ko je od vas samom sebi dokazao da ima dugu i istrajnu volju? U tome je danas sva vrijednost, sva snaga.

Snaga volje je u somokontroli, ne u konroli drugih. Baš kao i istrajnost.

Ako partnerska vernost simbolizuje odanost, to što bi poginuo za svoju ženu mu ne daje pravo da odlučuje o njenom životu. Naprotiv. Ideja o umiranju za nekoga je toliko izvitoperena da se koristi kao psihološki štit za nametanje svoje volje i osećaja odgovornosti drugom. Pa šta ako bi umro, ako ona ne želi ni da živi ni da umire sa njim? Spremnost na vernost, kao tip "žrtve" ne obavezuje do te mere osobu kojoj je posvećena. Ili je neobavezuje nikako ako odbija i osobu i gest.

Tesko da ce ona imati neki jak razlog da ne zivi sa nekim muskarcem. Svaki razlog licne prirode je slabost, a slabici vuku u propast. Zene nikad nece sankcionisati slabost i propast. One su uvijek spremne da zive kao da je poslednji dan, u "ovde i sada". Zato je licemjerno ako se opet sutradan probude.

Tesko da ce ona imati neki jak razlog da ne zivi sa nekim muskarcem. Svaki razlog licne prirode je slabost, a slabici vuku u propast. Zene nikad nece sankcionisati slabost i propast. One su uvijek spremne da zive kao da je poslednji dan, u "ovde i sada". Zato je licemjerno ako se opet sutradan probude.

Ne razumem. Čovek sam bira kome će biti odan. Zašto bi se obavezivao na odanost nekome koga smatraš nedostojnim? U stvari, zaboravi. Licemerno je da se žene probude, a svet je opstao zahvaljujući samodovoljnim muškarcima koji nemaju ni majke, ni sestre ni prijateljice. O seksualnim relacijama da ni ne govorimo. Zna se ko piški stojeći i ima pravo odluke. :worth:

Čak ni čin samoubistva koji bi usledio ne daje ni mrvicu na legitimitetu ubistva nekoga ko te više neće. Ne može se odlučivati za drugog, a time što ćete i sebi napakostiti iskamčiti "moralnu opravdanost" da odlučujete o prevelikoj ljubavi. Najčešće se radi o modelu- Nisam toliko jadan da možeš da me ostaviš kao da sam bezvredan, zato što ja mogu da odlučujem o tvoj životu. To je stav, koji po meni, treba ozbiljno tretirati i lečiti.

Apsolutno si u pravu.

Takodje je za lecenje odluka da zivis sa nekim koga ne volis jer ti odgovara iz drugih razloga,
a ovo zato sto svojom odlukom odlucujes o tudjem zivotu.

Kad vec pominjes samokontrolu i odlucivanje.

Apsolutno si u pravu.

Takodje je za lecenje odluka da zivis sa nekim koga ne volis jer ti odgovara iz drugih razloga,
a ovo zato sto svojom odlukom odlucujes o tudjem zivotu.

Sve naše odluke utiču i na druge ljude, tu nema sumnje. Ali mislila sam na direktnu odluku da nekoga upucaš, udaviš.. da ga lišiš života. Da, svakako da treba imati obzira prema ljudima kojima smo okruženi, ni to ne dovodim u pitanje. Ali na kraju dana, svako nosi svoj deo odgovornosti. Sem mrtvih. Njima imputiramo šta nam bude zgodno, zato što više ne mogu da se brane.

Sve naše odluke utiču i na druge ljude, tu nema sumnje. Ali mislila sam na direktnu odluku da nekoga upucaš, udaviš.. da ga lišiš života. Da, svakako da treba imati obzira prema ljudima kojima smo okruženi, ni to ne dovodim u pitanje. Ali na kraju dana, svako nosi svoj deo odgovornosti. Sem mrtvih. Njima imputiramo šta nam bude zgodno, zato što više ne mogu da se brane.

Tako je i kad odlucis da budes sa nekim, a on je ubedjen da je to iz ljubavi koju postizes samokontrolom onda ti odlucujes za njega, ali kada ponovo odlucis da nisi dobro odlucila prvi put, dajes prava onom drugom da odlucuje umesto tebe kao sto si ti uradila.Oboje su za lecenje.

Tako je i kad odlucis da budes sa nekim, a on je ubedjen da je to iz ljubavi koju postizes samokontrolom onda ti odlucujes za njega, ali kada ponovo odlucis da nisi dobro odlucila prvi put, dajes prava onom drugom da odlucuje umesto tebe kao sto si ti uradila.Oboje su za lecenje.

Dobro.
Da li to znači da niko nema pravo da se predomisli? Da se okolnosti promene? Teško je sa strane govoriti ko koga voli ili ne voli. Ljudi pod ljubavlju podrazumevaju mnogo toga, ali samo u književnosti je partnerska ljubav beskonačna. To je, po meni, privilegija roditeljske ljubavi.

Dobro.
Da li to znači da niko nema pravo da se predomisli? Da se okolnosti promene? Teško je sa strane govoriti ko koga voli ili ne voli. Ljudi pod ljubavlju podrazumevaju mnogo toga, ali samo u književnosti je partnerska ljubav beskonačna. To je, po meni, privilegija roditeljske ljubavi.

Partnerska ljubav je sasvim definisana ugovorom o partnerstvu i ja nigde nisam nasao da su u romanima partneri oni koji su ljubavnici.
Mnogo toga podrazumevaju oni sto ne znaju sta je ljubav. Moze da prestane ljubav , ali znas kako? Ljubav ne prestaje, mozes da odlucis da ne zivis sa nekim, ali ako si ga voleo i dalje ga volis. Pitaj one koji vole i reci ce ti. Ostalo je foliranje, pa i takva vernost.

Dobro.

U tim stvarima nema ,,predomisljanja" ljudi moji o cemu vi pricate uopste? Ako se neko odlucuje za brak sa nekim, ta odluka mora da bude cvrsta i nema posle toga povlacenja. Takodje, ako postoji ljubav, onda je ona do kraja. Jer ljubav je ljubav ako traje do kraja, zauvek.
Ono tipa ,,voleo sam nekog a sad ga vise ne volim", to nije ljubav. Ljubav znaci da volis nekog i to znaci da ga volis do kraja. Znaci sad ga volim a sutra ne, jednostavno ako nekog volis onda ga volis i kraj price. Nema tu predomisljanja. Brak je vrlo vazna stvar i ako se jednom udje u brak, nema povlacenja. A pre nego sto se udje u brak mora dobro da se razmisli o tome i odluka mora da bude jasna i odlucna i konacna.

Nema posle predomisljanja i oduatajanja.

- - - - - - - - - -

Partnerska ljubav je sasvim definisana ugovorom o partnerstvu i ja nigde nisam nasao da su u romanima partneri oni koji su ljubavnici.
Mnogo toga podrazumevaju oni sto ne znaju sta je ljubav. Moze da prestane ljubav , ali znas kako? Ljubav ne prestaje, mozes da odlucis da ne zivis sa nekim, ali ako si ga voleo i dalje ga volis. Pitaj one koji vole i reci ce ti. Ostalo je foliranje, pa i takva vernost.

Tako je. Ko voli on voli zauvek.

- - - - - - - - - -

Ljubav i vernost NISU POVEZANI.

Naravno da jesu. Ako nekog volis bices mu veran. Ako nekog obozavas takodje ces mu biti veran. Ne samo u bracnoj ljubavi, nego i u ljubavi prema roditeljima, bliznjima, porodici, narodu, otadzbini, itd.

Eto, ja ne moram da slusam svoje roditelje, ali ih slusam zato sto ih volim. Eto to ti je isto jedan primer.

Ljubav i veenost su itekako povezani.

Poslednja izmena od moderatora:
Da ti se objasni čemu služi država u ovom 21 veku?
Prvenstveno služi kretenima za iživljavanje,lapanje lovudže I igranje vrhunskog rialitija zvanog politika!
Zato su I ti tzv.patrioti sve smešniji!
Koga oni obožavaju I kom su verni:Vučićevoj prčiji?
S njegovom "državom" sam samo u tehničkoj vezi...takva mu još I Vlada...:mrgreen:

Objasnio sam to vec Blajbiju, Dragoljube. Vernost Otadzbini i drzavi nema veze sa vlastims i vladarima koji su trenutno na celu. Jer vlasti su prolazne, rodna zemlja tj. Otadzbina nije ona ostaje posle svake vlasti. Kad si veran Otadzbini ti si veran sebi, svojoj porodici, bliznjima, prijateljima, svom narodu. Na kraju krajeva, time si veran i svojim precima koji su takodje ginuli za tu zemlju, i cijom zrtvom ti, ja i svi mi, zivimo na toj istoj zemlji.

E zato treba biti veran Otadzbini i to nije isto sto i biti veran vlastima. Vlast i vladar moraju da zasluze da ljudi budu i njima verni. Eto, recimo, Vucic to ne zasluzuje, kao ni Tadic i cela ta dosmnlijsko-naprednjacka bulumenta sa sve SPS-om. Ali postoje vlasti i vladari koji zasluzuju da im covek bude veran. Recimo, takav je bio veliki Kralj Petar Prvi. Ili njegov dostojni potomak pokojni princ Tomislav. Takvim ljudima i vladarima bih do smrti bio veran i nikad ne bih oklevao da se borim uz njih ili za njih. Takvi ljudi to zasluzuju.

Ili recimo, vernost Japanaca njihovom caru nije samo zato sto su ga smatrali bozanstvom i misticnim ocem citavog naroda, vec i zato sto je on to zasluzivao jer je dostojno izvrsavao svoju ocinsku duznost. Zato se japanski general ubija da ,,prati svog cara i na onom svetu" i zato kanikaze tako fanaticno ginu u borbi za cara i Otadzbinu. Za cara se gine jer on to zasluzuje, jer je dostojni otac, a za Otadzbinu jer je to velika duznost prema , porodici, precima. To su narodi koji neguju vrednosti kao sto je cast. Prezivele kamikaze (dvojica njih) osecaju sramotu sto su preziveli jer nije casno ostati ziv i ne izvrsiti duznost do kraja. Sav taj mentalitet Japanaca ogleda se u poslednjem ritualu koje su kamikaze vrsile pred poletanjem, narocito ritualni let kada se oprastaju od cara i otadzbine za kpje ce dati svoje zivote.

Ne, nego u htijenju necega kroz duzi period vremena. I jos ko ne primjecuje da se danas ljudi odaju i podaju trenutnim hirovima, kao ovaj dronjak od covjeka na forumu, oni tek pripadaju onim najvecim slabicima. Zbog toga su zene danas optimisticne, a izumiru. To je najveca slabost, da ne vidis i ne zelis da vidis da ides u smrt.

U tim stvarima nema ,,predomisljanja" ljudi moji o cemu vi pricate uopste? Ako se neko odlucuje za brak sa nekim, ta odluka mora da bude cvrsta i nema posle toga povlacenja. Takodje, ako postoji ljubav, onda je ona do kraja. Jer ljubav je ljubav ako traje do kraja, zauvek.
Ono tipa ,,voleo sam nekog a sad ga vise ne volim", to nije ljubav. Ljubav znaci da volis nekog i to znaci da ga volis do kraja. Znaci sad ga volim a sutra ne, jednostavno ako nekog volis onda ga volis i kraj price. Nema tu predomisljanja. Brak je vrlo vazna stvar i ako se jednom udje u brak, nema povlacenja. A pre nego sto se udje u brak mora dobro da se razmisli o tome i odluka mora da bude jasna i odlucna i konacna.

Ovo nije moguce kod robova, jer se oni podaju strastima kako im se ukaze prilika. Aristokratija je uvijek bila vladavina razuma. A kad pogledas one sive ljude koji svakog jutra kao roboti idu na posao i kad procitas sta to pisu po forumima, shvatis im razum ne znaci nista.
I bas tu se pokazuje da su tzv. "inteligencija" obicni robovi, jer im je strast do te mjere pomutila um da vise ne biraju ni da li je zensko ili musko.

Bez obzira na sve, oni sebe smatraju "prirodom", a i zivotinje bi im se cudile koliko su neprirodni.

Ne vazi za muskarce. :nono3:

Vazi samo za zene! :aha2:

Opet ti Blajbi pises o necemu o cemu pojma nemas. U islamskim zemljama se za preljubu i muskarac i zena kaznjavaju istom kaznom. Evo primera gde su kamenovali do smrti muskarce za preljubu:

Dvojica Iranaca kamenovana su do smrti u severoistočnom delu zemlje zbog preljube. Treći, takođe optužen za preljubu, uspeo je da pobegne.
http://www.rts.rs/page/stories/sr/story/10/svet/38252/kamenovanje-do-smrti-za-neverstvo.html

И ИСИЛ, такође, каменује и мушкарце због прељубе до смрти:

Pripadnici Islamske države obelodanili su da su u severnoj iračkoj provinciji Nineveh do smrti kamenovali dva muškarca zbog preljube
http://informer.rs/vesti/svet/12180/UBILI-ZBOG-PRELJUBE-Dzihadisti-kamenovali-muskarca-smrti

Дакле, нема изузетка, за прељубу се каменују и мушкарац и жена, или се бичују. Али, казна се примењује и над једним и над другим, јер они осуђују саму прељубу и зато не гледају ко ју је починио- кажњавају подјаеднако без обзира да ли је мушко или женско.

- - - - - - - - - -

И у другим исламским државама влада исти закон:

Muškarci i žene koji počine preljub bit će kažnjeni na osnovu sljedećih okolnosti: bičevanje, kamenovanje (do smrti)" - grozna sankcija iz šerijatskog zakona vraća se u Afganistan, otkriva Al Jazeera.

Nacrt novog kaznenog zakona u toj zemlji predviđa, naime, ponovnu uspostavu kazni, po kojima je, među ostalim, bio ozloglašen talibanski režim, svrgnutu američkoj vojnoj intervenciji 2001. godine.
http://www.vecernji.hr/svijet/kamenovanje-do-smrti-vraca-se-u-afganistan-905059

Da ti ne pominjem da to direktno pise u Kuranu i da je to tako po serijatskom pravu. Dakle, ista kazna je i za muskarce.

Back