Верници и верујући

@Koslav75
Trudim se ceo život da ne verujem ni u ono što vidim dok ne dodirnem (figurativno rečeno) tako se stvarno trudim da mislim svojom glavom koliko je to moguće, jer ipak moram prvo da čujem i pročitam šta su mnogi ljudi rekli, pa onda o svemu tome da razmišljam i tek onda da formiram sopstveno mišljenje.
Па знам како то иде, а знам и одакле долазе те инсинуације које упиру прстом у неке ствари чупајући их из контекста, па ти предлажем да мимо ових "официјелних" извора и "рекла казала" православних извора, консултујеш и неког од светитеља цркве на одређену тему која те занима да би имао потпунију слику, многе књиге се могу сад наћи на нету.

Sam Gospod nas Isus Hristos je i Sam ulaziou hramove. Isterivao one koju ih nisu postovali i Sam citao u njima. Crkve su gradjene takoreci od prvih godina Hriscanstva. Najraniji hram koji je do sada pronadjen je sagradjen pocetkom drugog veka u Efesu.
Храмови као такви нису били уобичајени у периоду пре гоњења, просто јер је било противзаконито правити цркву за Бога који је забрањен. Постојале су катакомбе, и разна друга окупљања ван њих.

Ja mislim da nema veze koja je religija, da svuda ima.
Духе, ја мислим да има, зато и питам.
Католици су мало тврђе религиозни од православаца (говорим о хришћанима, муслимани су нешто друго).
Мој проблем је у томе што ја нисам религиозан, а желим да разјасним себи неке појмове који се користе.

Пре двадесетак година сам купио и прочитао књигу Водич кроз светске религије, у оригиналу: THE ELIADE GUDE TO WORLD RELIGION, чији су аутори Мирча Елијаде и Јоан П. Кулиано, и у њој су наведене 33 религије. Имам је сад пред собом.
Да скратим, Мирча Елијаде религију дефинише као аутономни систем. Отуда је хришћанство у тој књизи само једна од 33 религија, и он се не упушта у поделе у хришћанству.
Како је са верницима и верујућим у осталим религијама не знам.

• Podržavam
Reactions: DUH
  • Podržavam
Мислим да ту има и политике, личне.
Атеизам се данас као по неком правилу поистовећује са комунизмом, а пошто је комунизам сад прокажен онда људи прибегавају формулацији верујући. У дипломатији се то зове креативна двосмисленост.

За оно друго што сам питао, за католике, готово сам сигуран да је тамо проценат оних који се изјашњавају као верујући занемарљиво мали. Они су по питању вере много доследнији и дисциплинованији од православаца. Тврђе је чувају и бране, тако да би и мала нејасноћа у изјашњавању наишла на оштру осуду.

Верник мора озбиљно да верује у невероватне приче као у ону о Нојевој барци. Не сме да размишља о томе како је Ноје успео да ухвати и лава и лавицу, тигра и тигрицу, бизоне, јелене и све остале, како их је са ондашњом техником довезао у своје двориште, чиме их је хранио док је путовао по беле медведе и док је правио барку...
То су питања ко је би, користећи елементарну логику, поставио и мали Перица.

Зато су верујући прибегли оном има нешто.

• Podržavam
Мислим да ту има и политике, личне.
Атеизам се данас као по неком правилу поистовећује са комунизмом, а пошто је комунизам сад прокажен онда људи прибегавају формулацији верујући. У дипломатији се то зове креативна двосмисленост.

За оно друго што сам питао, за католике, готово сам сигуран да је тамо проценат оних који се изјашњавају као верујући занемарљиво мали. Они су по питању вере много доследнији и дисциплинованији од православаца. Тврђе је чувају и бране, тако да би и мала нејасноћа у изјашњавању наишла на оштру осуду.

Верник мора озбиљно да верује у невероватне приче као у ону о Нојевој барци. Не сме да размишља о томе како је Ноје успео да ухвати и лава и лавицу, тигра и тигрицу, бизоне, јелене и све остале, како их је са ондашњом техником довезао у своје двориште, чиме их је хранио док је путовао по беле медведе и док је правио барку...
То су питања ко је би, користећи елементарну логику, поставио и мали Перица.

Зато су верујући прибегли оном има нешто.
Dakle ne valja biti vernik onda,jer onda vernik je jednako slepi pratilac bez pogovora.
I snjim onda nemaš šta da pričaš što se odbija od onog što on "prati",baš kao slepi navijači zvezde ili partizana,ni po koju cenu drugačije,druga strana ne valja,samo je njihova pravilna,a da ih malo preispitaš,naići ćeš na zid sa prostim odgovorom "jer je tako" i taj zid nema opravdanje,jednostavno postoji.

Back