Verenička i Partner viza - Australija

Zdravo ljudi.
Nisam ni sanjala da nas ima ovoliko.
Pa da pocnem. :D

Moj decko i ja smo u vezi dve godine. Zivimo na telefonu. On svake godine dolazi na sest nedelja, ja sam se vratila iz Australije u nedelju. Jako nam je tesko sada jer smo proveli dosta vremena zajedno.

Moj proces dobijanja turisticke vize je bio iznenadjujuce lak. Ne znam da li sam ja to prizvala svojim verovanjem da cu je dobiti, da li smo imali srece ili zato sto on radi za drzavu, ali zahvalna sam u svakom slucaju.
Sva moja dokumenta sam pripremila, prevela i skenirala unapred. On je takodje pripremio svoja. Seli, popunili sva polja, dodali sva dokumenta. I cekali. Tri dana kasnije telefonski intervju. Devojka iz ambasade je zvucala kao istrazitelj. Iako sam se unervozila strasno odgovorila sam na sva pitanja skroz iskreno. Pitanja su se odnosila na nasu vezu, moje skolovanje... Na kraju razgovora mi je rekla da cu biti brzo obavestena. Bukvalno nakon 15 minuta mi je stigao mail da mi je viza odobrena. SRECI NIGDE KRAJA.
Sada razmisljamo o sledecem koraku. Danas sam bukvalo provela dan citajuci razne forume, iskustva i gov sajt.
Planiramo da ponovo predamo za turisticku.

Imam vise pitanja:

1. Da li se neko vencao u Australiji dok je bio kao turista?
2. Da li je pametnije da sacekamo i vencamo se u Srbiji kada se vratimo zajedno?
3. Koja je razlika izmedju visa 820/801 i 309/100?
4. Da li se za vreme cekanja privremene vize moze dobiti turisticka viza?
5. I kako neko ide preko ambasade u Becu, a neko preko ambasade u Beogradu?

Hvalaaaaaa ljudi unapred.

Aplicirali smo se za bracnu vizu 15.7.2017. I na dan nase svadbe s
29.9.2017. Su nam poslali da suprug uradi lekarski pregled. Mozete li mi reci koliko cesto se lekarski ovako rano trazi? Da li je to dobra stvar? Inace jos uvek ni intervju nismo imali.

Milice, sasvim je u redu da traže rano, važi 12 meseci. Moja mama je uradila pre apliciranja za vizu, tako da je sve ok.

- - - - - - - - - -

Zdravo ljudii.
Da li zna neko koliko se ceka na odobrenje permanent partner vize, naravno nakon dve godine od dobijanja temporary vize. Na sajtu pise da je proccessing time od 17 do 43 meseca. Da li se stvarno toliko dugo ceka?

Nisi razumeo dobro. Nakon dve godine od apliciranja za bračnu vizu (ne od dobijanja privremene) , aplicira se za permanent. Čeka se oko godinu dana, to su iskustva ljudi koje ja znam.

- - - - - - - - - -

Zdravo ljudi.
Nisam ni sanjala da nas ima ovoliko.
Pa da pocnem. :D

Moj decko i ja smo u vezi dve godine. Zivimo na telefonu. On svake godine dolazi na sest nedelja, ja sam se vratila iz Australije u nedelju. Jako nam je tesko sada jer smo proveli dosta vremena zajedno.

Moj proces dobijanja turisticke vize je bio iznenadjujuce lak. Ne znam da li sam ja to prizvala svojim verovanjem da cu je dobiti, da li smo imali srece ili zato sto on radi za drzavu, ali zahvalna sam u svakom slucaju.
Sva moja dokumenta sam pripremila, prevela i skenirala unapred. On je takodje pripremio svoja. Seli, popunili sva polja, dodali sva dokumenta. I cekali. Tri dana kasnije telefonski intervju. Devojka iz ambasade je zvucala kao istrazitelj. Iako sam se unervozila strasno odgovorila sam na sva pitanja skroz iskreno. Pitanja su se odnosila na nasu vezu, moje skolovanje... Na kraju razgovora mi je rekla da cu biti brzo obavestena. Bukvalno nakon 15 minuta mi je stigao mail da mi je viza odobrena. SRECI NIGDE KRAJA.
Sada razmisljamo o sledecem koraku. Danas sam bukvalo provela dan citajuci razne forume, iskustva i gov sajt.
Planiramo da ponovo predamo za turisticku.

Imam vise pitanja:

1. Da li se neko vencao u Australiji dok je bio kao turista?
2. Da li je pametnije da sacekamo i vencamo se u Srbiji kada se vratimo zajedno?
3. Koja je razlika izmedju visa 820/801 i 309/100?
4. Da li se za vreme cekanja privremene vize moze dobiti turisticka viza?
5. I kako neko ide preko ambasade u Becu, a neko preko ambasade u Beogradu?

Hvalaaaaaa ljudi unapred.

Državljani Srbije, Crne Gore, Bugarske i još nekih zemalja, mislim čak i Rumunije idu preko Beograda. Državljani Bosne idu preko Beča.
820/801 nije najsrećnija opcija jer se čeka duže od godinu dana, a toliko maksimalno traju turističke vize. Caka je u tome da moraš biti u Aus u trenutku apliciranja i odobrenja vize.Kod 309/100 je obrnuto, moraš biti van Australije.
Za partner vizu možeš aplicirati i ako se ne venčaš, nego planiraš da se venčaš, pod uslovom da si u vezi duže od 12 meseci.
Može se dobiti.
Pročitaj pažljivo sve još par puta, jer sve što si me pitala, piše na vladinom sajtu :)

Mozes dobiti turisticku vizu dok cekas privremenu, ja sam se prijavila nakon 3,4 meseca , i odobrili su mi je na 12 meseci

- - - - - - - - - -

Hvala NAATI, lose sam napisala, znam da se vrsi prijava nakon 2 godine od prijave za privremenu. Samo sam se sokirala kada sam videla da se ceka od 17 do 43 meseci, mislila sam da to obave za 2,3 meseca. Znaci nista od studiranja i ove godine haha

Mozes dobiti turisticku vizu dok cekas privremenu, ja sam se prijavila nakon 3,4 meseca , i odobrili su mi je na 12 meseci

- - - - - - - - - -

Hvala NAATI, lose sam napisala, znam da se vrsi prijava nakon 2 godine od prijave za privremenu. Samo sam se sokirala kada sam videla da se ceka od 17 do 43 meseci, mislila sam da to obave za 2,3 meseca. Znaci nista od studiranja i ove godine haha

Ne mora da znači, ima? opcija i da upi?e? studije u Trimestru 2, ili Semestru 2 :)

Pozdrav Milane,
Moja mama i njen suprug su odmah priložili uverenja o nekažnjavanju. Form 40 nismo popunili, čekamo da traže :) To je sve ok. Znači rade brzo !

Zanima me samo kako ste uspeli da zavrsite prvo apliciranje bez forme 40sp? To je forma od sponzora jel tako? Tj moji podaci I sve?
Sada cujem da se ceka da se.trazi, ja sam sve to odmah popunila. Sto ne popunite bez njihovog trazenja? Mozda vam ubrza proces.

Isustvo , ništa više. Godina prevodim za razme aplikante i verujem da razumem kako funkcioniše sistem.
Ja verujem da je njihova situacija drugačija. Živeli su zajedno u Srbiji, sad žive zajedno u Australiji, ni dan nisu razdvojeni. On je već u Australiji, i ne mora da popunjava one delove kako planira da izdržava sebe i suprugu u budućnosti u Australiji jer je već tu i već je izdržava. Mama ih je obavestila da su do kraja aprila u Australiji, posle toga će tek moći da joj odobre vizu, jer je potrebno da bude van Australije.
Imigracionom treba par dana da reše vizu, imaju listu dokumenta, i to proveravaju da li se slaže sa ček listom ili ne, nije to kvantna fizika, i ne usporava se ili ubrzava proces značajnije. Jedino što traje je lekarski, zato smo ga uradili odmah. A čeka se isključivo jer se daje prostor sponzorima da se povuku, dolazi do raskidanja veza i slično. Inače, papirološki, to je maksimalno nedelju dana i gotovo.

Nismo priložili odmah jer smo mislili da ne mora pošto se svakako na početku on line aplikacije unose svi podaci sponzora. Kontali smo da to treba samo ako se poštom šalje aplikacija. Ali eto, svejedno su nam tražili. Nije mi samo jasno ovo za policiju što su tražili iz AUS..tamo piše ako si u poslednjih 10god bio u Aus duže od 12 meseci onda mora uverenje od njihove policije a žena nije bila toliko tamo..Inače sva ostala dokumenta smo odmah priložili. Nadamo se da će nam još samo lekarski tražiti.:)

Milane, juče su nas zvali iz ambasade, tj. mamu na srpski broj, pa se nije javila jer je u romingu.
Onda su zvali na moj australijski, kažu da nisu znali da su mama i njen suprug u Australiji, iako smo popunili onaj deo na Immi account Uptade us.
Takođe su rekli da je najbolje mejlom poslati takva obaveštenja.
Žena je zamolila da popunimo 40SP i da tokom vikenda to priložimo, kaže to je neophodno da bi prvi sekretar ambasade mogao preliminarno da pregleda aplikaciju. Nisam je pitala kako se zove, zbunila sam se kad sam čula da oni ne znaju da je mama u Australiji. Tražili su da pričaju sa njenim suprugom, i pitali su i njega kada je došao i dokle ostaje. I on se sav spetljao, nije znao sa kim priča, mislio neka komšinica iz Zrenjanina :D
Sve u svemu, jako fina žena i moj utisak je da su veoma profesionalni i rekla bih dobronamerni. Ovo pišem jer ima raznih iskustava, pa i komentara ovde.

Pozdrav svima :)

Od celog pretrazivanja na netu a vezano za dobijanje iseljenicke vize za AU,ovde su najsvezije informacije :).
Htela sam da napisem svoje dosadasnje iskustvo sa Ozijima.
Muz ima australijsko drzavljanstvo i tamo je ziveo prethdnih 20 god. Mi smo u vezi 5 god a od toga 3.5 god u braku,imamo cerkicu koja uskoro puni 3 god, koja je automatski dobila australijsko drzavljanstvo iako je rodjena u Beogradu. 2013 se on doselio u Bg i otad smo ovde,zajedno.
2015 smo isli svi porodicno u Au (tada je isao i moj sin iz prethodne veze ) i nikakvih problema oko dobijanja turistickih viza sa mene i sina nismo imali.Jedina stvar je bila u tome sto su meni dali vizu na 3 meseca a sinu na 6 nedelja (koliko smo inace planirali da ostanemo )
Pre nekih mesec i po dana smo predali aplikaciju za moj PR,popunili sve forme,poslali dokumenta i u roku od nedelju dana su nam trazili police clearance za supruga (australijsko i srpsko ) i medical za mene.
Ja sam bukvalno medical zakazala danas za sutra .Otisla,odradila za nekih 1.5h sve,platila 190E i sada cekamo. Moram da priznam da se i sama cudim kako sve ide ovako brzo.
Ono sto mene zanima a nisam uspela da ukacim u svim ovim postovima jer ih stvarno puno ima je :koliko se cekaju rezultati pregleda i da li,kada viza bude odobrena,australijanci daju neki vemenski rok za koji moras da udjes u AU?
Hvala unapred :)

Ja samo da napisem da su rezultati mog pregleda predati ambasadi za manje od 24 h. Danas su mi poslali mail da su primili pregled i da ima status "predato" kao i da vise nikog ne moramo da kontaktiamo u vezi toga.
I dalje sam u cudu da su tako ekspeditivni :).

Pitanje za one koji su vec u AU...da li mozda znate koje su cene vrtica tamo (konkretno me Perth zanima )?

Zdravo svima svaki dan pratim forum ali duze vreme nisam pisao.Kod mene su prosli 10 meseca od apliciranja zadnje pre 2 meseca su trazili lekarski od supruge(ne znam zasto ovo traze mozda zasto sto je na disability support pension) I APC poslali smo to I poslali smo screen shot od komunikacije sa mesengera posle smo poslali I izvodi iz banke gde se vidi u nekoliko navrata da me supruga finansiski pomaze.Ne znam dali je normalno ali 10 meseca su prosli a jos nisu me zvali za intervju I lekarski na druge forume vidim da im traze lekarski posle mesec dva .Ako jos pratite ovaj forum tijana 2703 I drazen90 sta ima kod vas.I zivorad dali si dobio vizu.Pozdrav svima I nadam se da cemo svi sto pre dobiti vize

Ja samo da napisem da su rezultati mog pregleda predati ambasadi za manje od 24 h. Danas su mi poslali mail da su primili pregled i da ima status "predato" kao i da vise nikog ne moramo da kontaktiamo u vezi toga.
I dalje sam u cudu da su tako ekspeditivni :).

Pitanje za one koji su vec u AU...da li mozda znate koje su cene vrtica tamo (konkretno me Perth zanima )?

Lekarski ide brzo, i mami je bilo gotovo u roku od par dana. Rok za ulazak u Aus će ti biti 12 meseci ili od lekarskog, ili od uverenja o nekažnjavanju, u zavisnosti šta je starije. Mi smo u Pertu, mislim da je svuda ista priča. Vrtići su skupi, tvoja seća je što ćeš odmah imati Permanent, pa ćeš imati pravo na refundaciju dela troškova. Koliko sam ja shvatila, refundacija pokriva oko 7 meseci ( po broju sati), a ostalo je iz džepa. Naravno, Centrelink će dotirati samo ako imate mala primanja. Imaš onlajn kalkukator na Centrelinku, pa možeš da proveriš. Na oba deteta ćeš imati dečiji + pomoć oko kirije ako iznajmljujete. Kada nude imao 4 godine, može da ide u državni vrtić, koji je pri školi, i obično je samo 2 ili 3 dana nedeljno. Sve nakon toga, kao boravak je skušpo, i plaća se i za decu u osnovnoj školi.
Retko koja žena ovde radi kada joj je dete malo, ne isplati se, videćeš koja će ti biti najbolja opcija.
Vrtić je oko 150 $ po danu, puna cena. Montesori vrtić je oko 2000 $ mesečno. Moj sin je sličnog uzrasta kao tvoj. Ja radim po potrebi prevođenje, oko 3 sata dnevno, a za to vreme ga čuva ili moja mama ili svekrva, ne isplati mi se da ide u vrtić.
Moj savet ti je da čim dobiješ permanent, predaš za nostrifikaciju škole koju si završila, da ne bi imala prazan hod, i da bi našla dobro plaćen posao.
Vidimo se u Pertu :)

- - - - - - - - - -

Ne znam koji je rok za Makedoniju, ali uglavnom se vize odobre u roku od 12 do 15 meseci, nekom i brže. Srećno :)

- - - - - - - - - -

Baš mi je drago, i mi smo Zrenjaninci ???? Milan je inace, napravio sam profil ovde jer sam se pre logovao preko facebook-a
E pa baš lepo :) Imaju invaziju Zrenjaninaca u aplikacijama :D

Lekarski ide brzo, i mami je bilo gotovo u roku od par dana. Rok za ulazak u Aus će ti biti 12 meseci ili od lekarskog, ili od uverenja o nekažnjavanju, u zavisnosti šta je starije. Mi smo u Pertu, mislim da je svuda ista priča. Vrtići su skupi, tvoja seća je što ćeš odmah imati Permanent, pa ćeš imati pravo na refundaciju dela troškova. Koliko sam ja shvatila, refundacija pokriva oko 7 meseci ( po broju sati), a ostalo je iz džepa. Naravno, Centrelink će dotirati samo ako imate mala primanja. Imaš onlajn kalkukator na Centrelinku, pa možeš da proveriš. Na oba deteta ćeš imati dečiji + pomoć oko kirije ako iznajmljujete. Kada nude imao 4 godine, može da ide u državni vrtić, koji je pri školi, i obično je samo 2 ili 3 dana nedeljno. Sve nakon toga, kao boravak je skušpo, i plaća se i za decu u osnovnoj školi.
Retko koja žena ovde radi kada joj je dete malo, ne isplati se, videćeš koja će ti biti najbolja opcija.
Vrtić je oko 150 $ po danu, puna cena. Montesori vrtić je oko 2000 $ mesečno. Moj sin je sličnog uzrasta kao tvoj. Ja radim po potrebi prevođenje, oko 3 sata dnevno, a za to vreme ga čuva ili moja mama ili svekrva, ne isplati mi se da ide u vrtić.
Moj savet ti je da čim dobiješ permanent, predaš za nostrifikaciju škole koju si završila, da ne bi imala prazan hod, i da bi našla dobro plaćen posao.
Vidimo se u Pertu :)

- - - - - - - - - -

Ne znam koji je rok za Makedoniju, ali uglavnom se vize odobre u roku od 12 do 15 meseci, nekom i brže. Srećno :)

- - - - - - - - - -

E pa baš lepo :) Imaju invaziju Zrenjaninaca u aplikacijama :D

Hvala puno na odgovoru :)
Bas su im skupi vrtici,zaista se ne isplati slati dete osim ako nemas neki ekstremno dobro placen posao :D
Meni klinka ovde u Bg ide u privatni vrtic a posto sam fitnes instuktor pa mi je radno vreme fleksibilno nemam problem da se organizujem mada je cak i ovde to nekad problematicno jer imamo firmu i suprug puno radi pa se srecemo na vratima kada ja uvece imam treninge.
Super je kad imas pomoc baba i deda,nazalost mi to nemamo ni ovde a tek tamo necemo imati.
Moj neki plan je bio da nostrifikujem ovu diplomu koju imam ali da se tamo doskolujem na TEIF -u(to bi trajalo nekih godinu dana ako sam dobro razumela kada smo gledali sajt ) jer bih onda mogla svakako da nadjem bolje placen posao.
Moja prica je verovatno malo drugacija jer je muz Ozi i dugo je ziveo tamo,tamo mu je i brat pa ne idemo,sto se kaze,na slepo..i upoznat je sa australijskim sistemom mada pretpostavljam da je moguce da su se neke stvari i promenile za ovih skoro 5 god koliko je ovde u BG.
Ako sam te dobro razumela,ja bih onda trebalo da udjem u AU do novembra sledece godine (ako gledam po lekarskom )? ja pisem kao da sam vec dobila vizu :))))

Htela sam da napisem samo jos jednu stvar za ljude koji ce mozda ubuduce aplicirati za vizu a tice se lekarskog :)... Kada sam pretrazivala na netu,bilo je puno nekih informacija da je problematicno ako imate tetovaze ali evo,cisto da znate ,to se gleda samo ako ste medicinski radnik,u suprotnom ih to ne zanima :)

Ono što ti niko neće reći, je da mnogo više vole kada imaš i njihovu kvalifikaciju. To je i logično, i mi u Srbiji pravimo razliku ko je gde završio koji faks, i oni vole da mi imamo njihove kvalifikacije. Moja koleginica je dobila punu registraciju kao nastavnik ali je niko nikada nije pozvao na intervju i radi neki potpuno drugačiji posao.
Ako budeš imala Health Care Card ( primanja ispod 52000 $ godišnje), onda će ti cena na Tejfu biti 50 % niža. Takođe, država plaća pomoć oko vrtića samo ako ti radiš ili studiraš full time ( Fakultet ili Tafe), ne da sediš kući a dete ti je u vrtiću.
Ja lično zagovaram doškolovavanje ili promenu karijere, jer je to jedini način da se zaradi više. Videćeš kada dođeš, ako imaš fakultet, dovoljno je da ovde završiš 1 godinu Postgraduate Diploma, koju god, i imaš potuno novo zanimanje. Plate na godišnjem nivou se kreću od 50k-60k sa srednjom školom, a sa fakultetom od 70k pa ....Sve zavisi koliko godina staža imaš.
Dobro je što su neka zanimanja poput policajca i nastavnika plaćena u Pertu više nego u ostalim delovima Australije, jer je ovde bio manjak kadra. Npr. nastavnik sa 9 godina staža u Pertu ima platu od 103 $ k , a u Melburnu oko 20 $k manje.
Sve u svemu, treba doći što spremniji, jer jednom kada počneš da radiš, jako teško se otrgneš iz tog kruga-toliko si umoran od posla koji je malo plaćen, da nemaš energije , volje, a ni novca da se prekvalifikuješ ili doškoluješ. Ja radim part-time, studiram, i svi se žrvtvujemo jer će nam to doneti bolju budućnost. Dobro je što imaš na koga da se osloniš, kao i većina žena na Partner vizi, jer neko mora da zalegne da radi da bi neko studirao.
Sve u svemu, Pert je super grad za život :)

Pa da,sve ima svoje :). Svakako ne bih sedela kuci dokona i slala dete u vrtic :D
Meni se Pert svideo kada sam bila, mada je stvarno totalno drugaciji od Beograda. Nemojte da mi se smejete ako vam kazem da je meni nedostajalo da vidim zgrade hahhaha,da mogu pesaka do prodavnice (jasno da sve zavisi i u kom delu grada zivis ali cinjenica je da ti tamo auto treba ) no dobro,ja sam tip kojem treba malo duze da se adaptira:D
Svakako sam spremna i na ovu zivotnu promenu i idem ka njoj open minded sto se kaze:)

Nadam se da ce svi koji cekaju ,dobiti vize sto pre :)

Zdravo svima ponovo, nazalost posle lekarskog I svega sto su tako rano trazili sada je zanemelo sve. Ali sta I ocekivati za 4/5 meseca cekanja. Dosla sam do jedne informacije pa me zanima ako je neko cui ili zna bolje. Zena koja je radila sa vizama, to mi je sestra u Australiji rekla kada se raspitivala nesto I zena jedna joj je rekla da ako se viza odobri do sada ne mogu tacno da se setim datuma, ali je pocetakto decembra u pitanju to je to. Ako se odobri do tog datuma pocetkom decembra onda super. Svi ostali su na pauzi do februara. Da li ima neko kome je, viza odobrena izmedju decembra I februara? Dobrodosla Angie. :)

Milice,
ovde ništa ne radi od 24.12. do 10.01., ni jedna vladina institucija. Ipak, tebi vizu odobrava Beograd, i oni imaju potpunu slobodu u odlučivanju, tako da je moguće da te kontaktiraju krajem decembra ako im još nešto treba. Obično se čeka nekoliko meseci, pa opet traže fotografije, da se uvere da ste i u periodu od kako ste aplicirali i postavili fotografije zajedno.

Back