VERA...ŠTA JE TO...

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
the-tree-hugger
Re: VERA...ŠTA JE TO...

Izuzetno mi je drago što si se onako ljudski i spontano izvinila bodyexumf-tu.

bodyexumf

Ja sebe smatram panteistickim sadukejom ,jednostavno religiozni neuroni mi se pale i ferceraju kada ugledam lepotu prirode ili zena.Smatram da je Bog(um) stvarao univerzum,naravno hiljadu puta mi se javi i sumnja.Volim da citam sta su filozofi pricali o Bogu,ne kontam ideju vecnog zivota i to je to.Jednostavno sam tako vaspitan,ziveo u takvom okruzenju,imao razna zivotna iskustva ...
Neko je hriscanin,drugi budista,treci ateista,za mene je sve to buckuris koji cini ovaj svet zanimljivim ...

Malo smo slični.I meni se pale neki neuroni na lepotu prirode i lepotu žena ali kod mene za razliku od tebe to nisu RELIGIOZNI neuroni.A koliko da imaš u vidu...ono sa lepotom žene...vodi u greh kada je u pitanju vernik.

A malo si me zbunio sa onim da se smatraš panteističkim sadukejom.I Sa ovim malo protivrečiš samom sebi.Sadukeji osnovani od Davidovog sveštenika Davida imali su osnovno učenje da doslovno veruju samo onom šta je zapisano u bibliji.A kako ti neke stvari iz biblije ne prihvataš nekako ne ide ono da se možeš smatrati sadukejom.Može da prodje ono da se smatraš panteističkim u smislu verovanaja da je sve...Bog.A da li su saukeji bili nešta kao...sekta...ali statusna sekta...
:bye:
felix.gif

bodyexumf

Osećam da si iskreno napisao ono da se ne slažeš sa gomilom stvari koje stoje u bibliji ali mi nije jasno da je verniku dopušteno da se ne slaže sa bilo čim što je zapisano u bibliji kao svetoj knjizi od boga datoj.Ali neovisno od toga izuzetno cenim tvoju ličnu hrabrost da se sa nečim iz biblije ... ne slažeš.Nisam ni ja budiste nikada nazvao ludacima niti pomišljam na tako nešto.Oni imaju svoje učenje i svoje verovanje.Neke stvari su kod njih zanimljive kao recimo ovo...

"...Sve sto je ovde i tamo je.Ono sto nije ovde,nije nigde...'' buda
felix.gif

Pa ja nisam ni rekao da sam vernik.Ja sve sto sam rekao je da postoji mogucnost da ako Bog postoji da se on i inkarnira na Zemlji i da je to ono u sta vernici veruju...Pisao sam i da mi nije jasno zasto bi inkarnirani Bog proglasio coveka koji ozeni razvedenu zenu preljubnikom,da mi ona knjiga otkrovenja zvuci kao gomila besmislica i da u bibliji nema nijedne jedine shale ...

Shale u konvencionalnom smislu,da Graucho ne intervenise :)

Poslednja izmena:
the-tree-hugger

Izuzetno mi je drago što si se onako ljudski i spontano izvinila bodyexumf-tu.

bodyexumf

Malo smo slični.I meni se pale neki neuroni na lepotu prirode i lepotu žena ali kod mene za razliku od tebe to nisu RELIGIOZNI neuroni.A koliko da imaš u vidu...ono sa lepotom žene...vodi u greh kada je u pitanju vernik.

A malo si me zbunio sa onim da se smatraš panteističkim sadukejom.I Sa ovim malo protivrečiš samom sebi.Sadukeji osnovani od Davidovog sveštenika Davida imali su osnovno učenje da doslovno veruju samo onom šta je zapisano u bibliji.A kako ti neke stvari iz biblije ne prihvataš nekako ne ide ono da se možeš smatrati sadukejom.Može da prodje ono da se smatraš panteističkim u smislu verovanaja da je sve...Bog.A da li su saukeji bili nešta kao...sekta...ali statusna sekta...
felix.gif

To sam se vise zezao kada sam opisivao sebe,rekao sam da ne verujem u vecan zivot i da mi taj koncept nije jasan.Ja kolko znam sadukeji nisu verovali u vaskrs,andjele i sta ti ja znam,mozda i gresim

vera je deluzija velikog broja ljudi koja je prihvacena u drustvu kao normalna osobina svakog.
odsustvo deluzije se smatra bolescu-barem u teksasu, islamskim zemljama, srbiji, i tako dalje...

da li bi neko mislio da sam luda ako bih stvorila svog izmisljenog prijatelja bez oblika koji je svuda i sa kojim pricam i koji cuje moje misli?

zar ti ljudi nisu u ludnici?

Изгледа да нису. Јуче су се цео дан Тадић и Путин крстили у православном храму поред упокојеног Алексија а на крају су га и целивали.

vujadin

A može li nekima treći izbor da bude ...vera u sebe....

Da li možeš onako iskreno da mi odgovoriš...od kada si vernik i od kada redovno ideš u crkvu...A pri tom imaj u vidu da je greh na takvo pitanje ne odgovoriti iskreno.
felix.gif

Верник сам од кад себе памтим. У цркву не идем често због разних разлога. Кад код сам требао поверовати у себе пре сам поверовао у Бога, и у Његову помоћ сам увек веровао. Ако верујеш у себе онда је то исто као да вараш себе. Ти кажеш да знаш да знаш. То ти је исто као кад кажеш да знаш само оно што знаш да знаш. А колико је то знање? Сваки пут си ми дао неки линк до твог знања. Да ли мислиш да све оно што пише у том линку преставља знање, и какво? Ниси одговорио ни на ону Параболу - ко има даће му се још....- Јер не знаш одговор, а ипак си поставио питање? Вера и религија се могу поставити под исто значење, али је вера ипак снажнији изражај религије. Ево ти једна мала истинита прича од снаге оних који верују. Била два Личанина морнара АУ монархије и спасе се из бродолома и заветују се међу собом да подигну Цркву Св. Николи у Ријеци. Добију дозволу од Двора под условом да саграде Цркву на сто метара у мору удаљено од обале. И они на то пристану. И пренесу једно обално брдо, камен по камен, у море. И кад су затрпали море на даљини од сто метара од обале, тамо саграде Цркву Св. Николе која је и данас на том месту. А град Ријека се развио око те Цркве још сто метара даље у море и у велику ширину. То је учињено вером.

deizi

Slušaj Jerohinac ovo sto je naprijed napisano nisu gluposti.Osim ako ti mislis da si najpametniji i da je glupost napisao vladika Hrizostom. Kada procitas par duhovnih knjiga javi se da komentarises neciju glupost, pardon apsurd. A ti ako razmisljas na drugi nacin to je OK ali ne mozes ti tumaciti duhovne stvari bolje od onih koji su u tome godinama, kao što je vladika Hrizostom, a ja sam tumacila onako kako sam procitala u knjizi, nisam i nikada necu pisati neprovjerene informacije.

Ne mislim da sam najpametniji ali za razliku od tebe ono što mislim je moje mišljenje za razliku od tebe koja nemaš svoje mišljenje već za svoje prihvataš neka tudja.

Kada pominješ Vladiku Hrizostoma verovatno ne misliš na arhiepiskopa Hrizostoma Kiusisa poglavara grčke ISTINSKE pravoslavne crkve.Verovatno misliš na vladiku bihačko-petrovačkog....
20070716103615.jpg

A znaš li nešta onako o tom Hrizostomu...Znaš li kakva mu je i kolika kuća u rodnom selu Vodjenici...Znaš li kako mu je opremljen stan u Šipovu...Znaš li koliko automobila ima i da nešto onako ...ljudski...voli da ih menja...

Da li znaš da taj vladika ovozemaljski život živi veoma luksuzno na visokoj nozi kako bi se reklo...Da li znaš koliko je puta prijavio navodne provale i kradju znatnih suma KM ili
australijskih dolara a koje je ustvari ON stavljao u svoj djep...Da li znaš da je taj vladika za kradje sumnjičio pravoslavne vernike...srbe a prijavljivao ih muslimanskoj miliciji...O mnogo čemu ti nemaš pojma a zaletela si se da baš knjigu od tog vladike naznačiš kao izvor tvoje mudrosti.No da ne detaljišem o tome.

A što se tiče duhovnih knjiga napiši koja ti je najomiljenija o kojoj najviše znaš pa da malo diskutujemo u vezi nje.Naravno uz pretpostavku da ti ta Hrizostomova sveta knjiga nije jedina koju si pročitala.
felix.gif

deizi

Ne mislim da sam najpametniji ali za razliku od tebe ono što mislim je moje mišljenje za razliku od tebe koja nemaš svoje mišljenje već za svoje prihvataš neka tudja.

Kada pominješ Vladiku Hrizostoma verovatno ne misliš na arhiepiskopa Hrizostoma Kiusisa poglavara grčke ISTINSKE pravoslavne crkve.Verovatno misliš na vladiku bihačko-petrovačkog....
20070716103615.jpg

A znaš li nešta onako o tom Hrizostomu...Znaš li kakva mu je i kolika kuća u rodnom selu Vodjenici...Znaš li kako mu je opremljen stan u Šipovu...Znaš li koliko automobila ima i da nešto onako ...ljudski...voli da ih menja...

Da li znaš da taj vladika ovozemaljski život živi veoma luksuzno na visokoj nozi kako bi se reklo...Da li znaš koliko je puta prijavio navodne provale i kradju znatnih suma KM ili
australijskih dolara a koje je ustvari ON stavljao u svoj djep...Da li znaš da je taj vladika za kradje sumnjičio pravoslavne vernike...srbe a prijavljivao ih muslimanskoj miliciji...O mnogo čemu ti nemaš pojma a zaletela si se da baš knjigu od tog vladike naznačiš kao izvor tvoje mudrosti.No da ne detaljišem o tome.

A što se tiče duhovnih knjiga napiši koja ti je najomiljenija o kojoj najviše znaš pa da malo diskutujemo u vezi nje.Naravno uz pretpostavku da ti ta Hrizostomova sveta knjiga nije jedina koju si pročitala.
felix.gif

znas li za onu recenicu u bibliji koja kaze; nema nista lepse nego kada je bogastvo pomesano sa poboznoscu?

stnco

Pa ako su PLOTSKA zadovloljstva isto što i telesna, kako onda da ispunimo ono:množite se ljudi.
Ja želim da budem blažen samo neko treba da mi kaže kako se prave deca bez zadovloljstva a i bez rooda.

Nisi najbolje razumeo šta je bog zapovedio.Lepo je rekao...množite se...ali nije rekao ono...uživajte u plotskom zadovoljstvu.A to bi značilo...stekni porod...i kraj...nema dalje.
Plotska uživanja su po bibliji sotonin ''izum'' i kao takva ne smeju da se upražnjavaju jer u suprotnom nema ono biti...blažen.
felix.gif

Pogrešno vujadine.Kada ti ne bi bio vernik...da li bi išao u crkvu zbog religije...
Ne bi vujadine...ne bi...U crkvu se ide zbog VERE u večni život,jer bez vere ne bi bilo ni crkve ni religije.I crkva i religija se zasnivaju na veri i samo na veri.

Ја у цркву идем због религије а не због вере. Јер кад бих ишао због вере онда бих отишао у најближу цркву, али због религије морам ићи у ону цркву која припада мојој религији.

Ja pak mislim da ljudi nauče raditi sa kompom ne zbog toga što veruju da će naučiti već zbog toga što im je to na neki način ...potrebno.Isto tako ljudi nauče strane jezike ne zbog toga što veruju da će uspeti da nauče već što imaju ...volju da to učine a opet zbog neke potrebe.A mala deca nauče azbuku ne zbog toga što veruju već zbog toga što...uče slova naravno uz pomoć učitelja ili učiteljice.

Ни ово ти није тачно, јер без вере да ћеш научити одустаћеш од учења. А мало дете се исто привољава на разне начине да би учило, и то са базом вере. А оно за Титу ниси ти крив што не знаш, јер верујеш у оно што си научио о том времену. А ја друкчије знам из личног искуства.

BOKYSTAMY

a od kada ti tako setas ,sa vere na veru ,tragajuci za istinom,, kada si pre posecivao manastire , crkve, bolesne, izucavao knjige, kakva je tebe muka i nevera naterala , da svojim temama proveravas znanja vernika, ubivas nekima i poslednji atom vere, sta je tvoj cilj,,,, ? odgovori na svako pitanje iskreno,

Kada se govori o veri u religijskom smislu,taj pojam ne može da se uokviri samo u hriščanstvo.Mislim da se možemo složiti u vezi sa tim.A možeš mi verovati da me nije naterala nikakva muka i nevera da proveravam znanje ...vernika.Mene prvenstveno interesuju emotivna stanja vere,stanja svesti kod vernika pri ispovedanju vere.Jedino u nekim slučajevima kada neko od vernika akcenat stavi na ZNANJU i poznavanju biblije i vere onda se upuštam u diskusiju da vidim koliko zapravo zna.Inače najviše uvažavam vernike koji jednostavno kažu da veruju i to obrazlože nekim svojim rečima ne naglašavajući bilo koje svetootačko tumačenje njihovog verovanja.

A u vezi onoga... da šetam izvere u veru,tragajući za istinom...mislim da si to malo pogrešno shvatio.Ja ne tražim ''istinu''.To traženje istine je specifično kod recimo JS.
Po meni je malo apsurdno celi ovozemaljski život...tražiti istinu.To traženje istine o Bogu i u Bogu,koje vernik sebi postavi za cilj lišava ga mogučnosti da primeti da mu u tom iščekivanju večnog carstva ovaj ovozemaljski život jednostavno promiče neispiunjen i neoživotvoren.Inače nemam nikakv cilj jer jednostavno volim da pričam sa ljudima o tome.A što se tiče vernika na netu ima koliko hočeš hriščanskih verskih foruma na kojima učestvuje zanemarljivo mali broj vernika.A zanimljivo je da vernici ne osećaju potrebu da se verski izjašnjavaju na takvim forumima gde jednostavno nema suprotnih mišljenja.Zbog toga su takvi forumi i posećeni onako kako su posećeni...minorno.
felix.gif

nikoneko

Hahaha e baš si me nasmejao ,elem veliko je carstvo Njegovo i za sve ima mjesta i nema rezervnih igrača

Nemoj biti siguran da ima mesta za sve.Zar si zaboravio da je ono glavno carstvo već odavno popunjeno ...pravim igračima...a oni rezervni su ostali.Mislim na onih 144.000 onih ''ekstra talentovanih igrača''

A kakvo će stanje biti u onom ''zemaljskom carstvu'' veoma je diskutabilno jer će do tog strašnog suda zemlja biti poprilično...PRENASELJENA.
felix.gif

BOKYSTAMY

Kada se govori o veri u religijskom smislu,taj pojam ne može da se uokviri samo u hriščanstvo.Mislim da se možemo složiti u vezi sa tim.A možeš mi verovati da me nije naterala nikakva muka i nevera da proveravam znanje ...vernika.Mene prvenstveno interesuju emotivna stanja vere,stanja svesti kod vernika pri ispovedanju vere.Jedino u nekim slučajevima kada neko od vernika akcenat stavi na ZNANJU i poznavanju biblije i vere onda se upuštam u diskusiju da vidim koliko zapravo zna.Inače najviše uvažavam vernike koji jednostavno kažu da veruju i to obrazlože nekim svojim rečima ne naglašavajući bilo koje svetootačko tumačenje njihovog verovanja.

A u vezi onoga... da šetam izvere u veru,tragajući za istinom...mislim da si to malo pogrešno shvatio.Ja ne tražim ''istinu''.To traženje istine je specifično kod recimo JS.
Po meni je malo apsurdno celi ovozemaljski život...tražiti istinu.To traženje istine o Bogu i u Bogu,koje vernik sebi postavi za cilj lišava ga mogučnosti da primeti da mu u tom iščekivanju večnog carstva ovaj ovozemaljski život jednostavno promiče neispiunjen i neoživotvoren.Inače nemam nikakv cilj jer jednostavno volim da pričam sa ljudima o tome.A što se tiče vernika na netu ima koliko hočeš hriščanskih verskih foruma na kojima učestvuje zanemarljivo mali broj vernika.A zanimljivo je da vernici ne osećaju potrebu da se verski izjašnjavaju na takvim forumima gde jednostavno nema suprotnih mišljenja.Zbog toga su takvi forumi i posećeni onako kako su posećeni...minorno.
felix.gif

jasno je, i samo jos nesto ak moze?, kakav je bio razlog poseta manastira ,crkava, bolesnih ljudi ?

bodyexumf

Pa ja nisam ni rekao da sam vernik.Ja sve sto sam rekao je da postoji mogucnost da ako Bog postoji da se on i inkarnira na Zemlji i da je to ono u sta vernici veruju...Pisao sam i da mi nije jasno zasto bi inkarnirani Bog proglasio coveka koji ozeni razvedenu zenu preljubnikom,da mi ona knjiga otkrovenja zvuci kao gomila besmislica i da u bibliji nema nijedne jedine shale ...

Dobrodošao u svet realnosti.

To sam se vise zezao kada sam opisivao sebe,rekao sam da ne verujem u vecan zivot i da mi taj koncept nije jasan.Ja kolko znam sadukeji nisu verovali u vaskrs,andjele i sta ti ja znam,mozda i gresim

Odlično.To je već znanje.Sadukeji nisu verovali ni u vaskrs ni ZAGROBNI ŽIVOT ni u andjele a nisu priznavali ni starozavetne proroke.
felix.gif

vujadin

Верник сам од кад себе памтим. У цркву не идем често због разних разлога.

Zašto mi ne napišeš ovako...vernik sam od ...te i te godine...

То ти је исто као кад кажеш да знаш само оно што знаш да знаш. А колико је то знање? Сваки пут си ми дао неки линк до твог знања.

Dragi vujadine ja sam tek da kažem pod ove stare dane počeo da se ''družim'' sa kompom.A ogroman deo svog života sam proveo u...čitanju knjiga.

Ниси одговорио ни на ону Параболу - ко има даће му се још....- Јер не знаш одговор, а ипак си поставио питање?

Odgovor u smislu tumačenja kakvo ti želiš da čuješ dali su neki drugi a ja se sa istim nisam složio.Propustio si to vujadine.A u vezi sa tim Isus je tu svoju filozofiju izrekao onako spontano.Isto kao što je izrekao recimo i ovo...

I odgovarajući Isus reče im: Ne trebaju zdravi lekara nego bolesni.Luka 5:31

A što samo za sebe i ne čini mudrost već je više konstatacija za...decu.Pazi molim te mudrosti...da zdravima ne treba doktor nego bolesnima...
felix.gif

BOKYSTAMY

znas li za onu recenicu u bibliji koja kaze; nema nista lepse nego kada je bogastvo pomesano sa poboznoscu?

Meni je poznato ono Isusovo...da je bogatom veoma teško uči u carstvo njegovo.Znaš ono kada Isus onom bogatom reče...prodaj sve,razdeli sirotinji i podji samnom...

A u vezi bogastva i pobožnosti solidan je primer ...Solomon.
felix.gif

vujadin

Ја у цркву идем због религије а не због вере. Јер кад бих ишао због вере онда бих отишао у најближу цркву, али због религије морам ићи у ону цркву која припада мојој религији.

Neka bude kako kažeš.Moguće je da sam ja bio u zabludi da ti kao hriščanski vernik u crkvu ideš zbog vere u Boga.Možda sam bio i u zabludi da je religija neka vrsta duhovne povezanosti nekog broja vernika sa Bogom.

А оно за Титу ниси ти крив што не знаш, јер верујеш у оно што си научио о том времену. А ја друкчије знам из личног искуства.

Pogrešno vujadine.Ja ne verujem u ono što sam naučio o Titovom vremenu...ja sam dobar deo svog života ŽIVEO u tom vremenu.

I upravo zbog toga sam te pitao...od kada, od koje godine si postao vernik.Pokušaj da shvatiš da moje i najbezalenije pitanje nije ni malo...bezazleno.A ti češ shvatiti ...zašto.
felix.gif

Већ сам то навео. Имам двадесет олимпијада, да ли сам довољно стар да бих нешто знао, а памтим кад сам у политици прочитао о атентату на Александра у Марсељу, и сећам се да сам питао шта је то атентат?

Ипак ти не знаш значење оне параболе, ни како бих ја желео чути ни како је протумачена, јер мислим да није нигде објашњена. А то што се ти са неким објашњењем не слажеш то је твоје право, али у таквим случајевима коришћења тог права се објасни зашто, и понуди боље објашњење.

Исус није причао мудрости, него истине.

vujadin

Већ сам то навео. Имам двадесет олимпијада, да ли сам довољно стар да бих нешто знао, а памтим кад сам у политици прочитао о атентату на Александра у Марсељу, и сећам се да сам питао шта је то атентат?

Brojnost nekih proživljenih godina ne može biti garancija znanja.Ima mnogo i polupismenih ljudi koji dožive duboku starost.No to nije bitno za našu diskusiju.Pretpostavljao sam da si sa godinama tu negde i upravo zbog toga sam te pitao ono ...od kada koje godine si postao ...vernik.Dragi vujadine,ja te nisam pitao da li nešto znaš i da li nešto možeš znati.Pitao sam te ...od kada si vernik.I da ponovim...od koje ''olimpijade'' si postao vernik.A kako sam i pretpostaljao,ti na to nisi odgovorio.A možda je i bolje da na to ne odgovoriš jer bi bilo malo problematično da objasniš ...kako si to bio vernik od...početka pa do kraja onog kumunističkog sistema.Lično mislim da si umesto u crkvu išao na neko radno mesto te da je to bio tvoj slobodni izbor.Ne verujem da u ono vreme nisi bio u nekom radnom odnosu.I zato mi je razumljivo zašto izbegavaš da odgovoriš na jednostavno pitanje.I zato...povlačim to pitanje.

Ипак ти не знаш значење оне параболе, ни како бих ја желео чути ни како је протумачена, јер мислим да није нигде објашњена. А то што се ти са неким објашњењем не слажеш то је твоје право, али у таквим случајевима коришћења тог права се објасни зашто, и понуди боље објашњење.

Ovo...Jer ko ima, daće mu se; a koji nema, uzeće mu se i ono što ima. (Marko 4:25) po meni nije nikakava parabola već veoma jasna rečenica sa veoma razumljivim značenjem.Izgleda da je oduvek bilo poznato ono da...ko ima imaće a ko nema ...neće.Zar i danas nije tako.Bogati imaju i ''daje'' im se,siromašni nemaju a na neki način im se uvek po malo oduzima što inflacijom i sličnim.Tačno je da to nigde nije posebno ''protumačeno'' a to sam i naznačio kada sam postavio pitanje u vezi sa tim.
A u vezi sa nekim pokušajima nekog ''tumačenja'' objasnio sam razloge svog neslaganja.Ne bih sada da to ponavljam.Nadam se da češ sada shvatiti da sam tu rečenicu shvatio... dosledno onako kako je napisana...

Ne mogu da te razumem u vezi sa tvojim mišljenjem da je potrebno neko posebno,uzvišeno tumačenje jedne proste rečenice koja se može poistovetiti sa nekom vrstom narodne poslovice u ona vremena a koju je Isus koristeći svoje filozofsko znanje jednostavno izrekao u datom trenutku.

Исус није причао мудрости, него истине.

Sa ovim mogu da se složim...delimično.U nekim slučajevima je pričao prostu istinu kao što je...Jer ko ima, daće mu se; a koji nema, uzeće mu se i ono što ima...

U nekim slučajevima je pričao filozofsku mudrost ali je u nekim slučajevima pričao blage nebuloze pardon...parabole.Izvinjavam se ali moram da te podsetim da si pre neki dan tvrdio da je Isus pričao samo mudrosti,da je biblija knjiga mudrosti i tome slično.Malo si to zaboravio ali...razumljivo je...zbog onih 20 olimpijada.
felix.gif

vujadin

Brojnost nekih proživljenih godina ne može biti garancija znanja.Ima mnogo i polupismenih ljudi koji dožive duboku starost.No to nije bitno za našu diskusiju.Pretpostavljao sam da si sa godinama tu negde i upravo zbog toga sam te pitao ono ...od kada koje godine si postao ...vernik.Dragi vujadine,ja te nisam pitao da li nešto znaš i da li nešto možeš znati.Pitao sam te ...od kada si vernik.I da ponovim...od koje ''olimpijade'' si postao vernik.A kako sam i pretpostaljao,ti na to nisi odgovorio.A možda je i bolje da na to ne odgovoriš jer bi bilo malo problematično da objasniš ...kako si to bio vernik od...početka pa do kraja onog kumunističkog sistema.Lično mislim da si umesto u crkvu išao na neko radno mesto te da je to bio tvoj slobodni izbor.Ne verujem da u ono vreme nisi bio u nekom radnom odnosu.I zato mi je razumljivo zašto izbegavaš da odgovoriš na jednostavno pitanje.I zato...povlačim to pitanje.

Ovo...Jer ko ima, daće mu se; a koji nema, uzeće mu se i ono što ima. (Marko 4:25) po meni nije nikakava parabola već veoma jasna rečenica sa veoma razumljivim značenjem.Izgleda da je oduvek bilo poznato ono da...ko ima imaće a ko nema ...neće.Zar i danas nije tako.Bogati imaju i ''daje'' im se,siromašni nemaju a na neki način im se uvek po malo oduzima što inflacijom i sličnim.Tačno je da to nigde nije posebno ''protumačeno'' a to sam i naznačio kada sam postavio pitanje u vezi sa tim.
A u vezi sa nekim pokušajima nekog ''tumačenja'' objasnio sam razloge svog neslaganja.Ne bih sada da to ponavljam.Nadam se da češ sada shvatiti da sam tu rečenicu shvatio... dosledno onako kako je napisana...

Ne mogu da te razumem u vezi sa tvojim mišljenjem da je potrebno neko posebno,uzvišeno tumačenje jedne proste rečenice koja se može poistovetiti sa nekom vrstom narodne poslovice u ona vremena a koju je Isus koristeći svoje filozofsko znanje jednostavno izrekao u datom trenutku.

Sa ovim mogu da se složim...delimično.U nekim slučajevima je pričao prostu istinu kao što je...Jer ko ima, daće mu se; a koji nema, uzeće mu se i ono što ima...

U nekim slučajevima je pričao filozofsku mudrost ali je u nekim slučajevima pričao blage nebuloze pardon...parabole.Izvinjavam se ali moram da te podsetim da si pre neki dan tvrdio da je Isus pričao samo mudrosti,da je biblija knjiga mudrosti i tome slično.Malo si to zaboravio ali...razumljivo je...zbog onih 20 olimpijada.
felix.gif

isus je pricao bozanskim ,jezickim stilom, a bilo je ljudi koji nisu razumeli, i koji i danas istrazuju sta znaci, sta je izgovorio?

BOKYSTAMY

isus je pricao bozanskim ,jezickim stilom, a bilo je ljudi koji nisu razumeli, i koji i danas istrazuju sta znaci, sta je izgovorio?

Ovo me je zabrinulo.Šta bi tek bilo da je pričao ljudskim jezičkim stilom...A neštomalo ne razumem kako je moguće da ga ljudi onda nisu razumevali kada im je pričao božanskim jezičkim stilom.Pričao im božanskim,savršenim,sveznajućim,sverazumljivim jezičkim stilom a ljudi ga ...nisu razumeli.A da li je moguće da je ON pričao onima sa najnižim da kažem IQ koeficijentom a da to nije ni pokušavao onima koji su bili obrazovaniji i od nejga samog.
felix.gif

the-tree-hugger

Original postavio BOKYSTAMY Pogledaj poruku
obicno onaj koji ,izgubi veru u Boga , i sebe ,zavrsi u ludnici...

van gogh je zeleo da postane svestenik ali je zavrsio u ludnici.

Dodao bih samo da je rodjen ,odgajan i vaspitavan u svešteničkoj porodici da je kasnije pohadjao i teologiju koju je napustio da bi vremnom završio u ludnici i na kraju izvršio samoubistvo.
felix.gif

BOKYSTAMY

Ovo me je zabrinulo.Šta bi tek bilo da je pričao ljudskim jezičkim stilom...A neštomalo ne razumem kako je moguće da ga ljudi onda nisu razumevali kada im je pričao božanskim jezičkim stilom.Pričao im božanskim,savršenim,sveznajućim,sverazumljivim jezičkim stilom a ljudi ga ...nisu razumeli.A da li je moguće da je ON pričao onima sa najnižim da kažem IQ koeficijentom a da to nije ni pokušavao onima koji su bili obrazovaniji i od nejga samog.
felix.gif

pa obicno ono sto je govorio , morao je kasnije da objasnjava apostolima, a ni ostali nisu razumevali, , a sta bi bilo da im je pricao o vecim stvarima?

Изгледа да нису. Јуче су се цео дан Тадић и Путин крстили у православном храму поред упокојеног Алексија а на крају су га и целивали.

ne kazem ja da je lose oplakivati mrtve, samo smatram da je apsurdan koncept razgovora ni sa kim...
nisam bukvalno mislila ludaci, vec pomalo lucidni, zavarani nadrealnim koje nema osnovu u empirijskom svetu.
meni je verovanje u boga jednako verovanju u jednoroge ili vile.
bajka, pa bajka.

and they lived happily ever after.

off topic- nemam dlake na jeziku i koristim prejake/preostre reci. trudim se da se kontrolisem.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back