VERA...ŠTA JE TO...

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
A ovde ?

''Bojati se smrti gore je nego umreti.''
''Ne bojimo se smrti, nego razmišljanja o smrti.''​

:think:
Seneka ni niko ne zna kako je umrijeti(koje emocije osjecamo i radnje vrsimo kada umiremo)Tako da on ne moze znati da li je prvi dio recenice tacan.
Drugi dio recenice je specijalni slucaj i mogao bi se poopstiti jer recenica ne vrijedi samo za smrt nego za sve pojave kojih se bojimo a za koje ne znamo kako izgledaju

Verujući ljudi teško da su svesni da snaga njihovog duha i produhovljenosti ima uporište na krhkim i stakalenim nogama straha od nestajanja. Svaka vera u religioznom smislu proističe iz verovanja da je upravo ona ispravnija od ostalih i da je ona ona prava. A svaka vera u religioznom smislu se zasniva na strahu od smrti od nestajanja. I kada se to ima u vidu nije neobično što verujući imaju problem da one koji to nisu ubede u svoj religijski sistem vrednosti.

Za verovanje može da se kaže da je to idealizovana slika o svetu ali neuklopljiva u sam realni svet. Verovanje nije samo puko nadanje u nešta. Čovek se može nadati da će ga strefiti dobitak na loto-u ali mu to neće izmeniti život. Ali...ako čovek veruje da će dobiti na loto-u onda će njegovo ponašanje postati istovetno ponašanju onog koji je stvarno dobio hebenu sedmicu. Onaj koji je dobio tu sedmicu taj realno može trošiti taj novac a onaj koji je verovao da će dobiti može pozajmiti novac i trošiti ga. A šta će da bude kada shvati da je njegovo verovanje bilo pogrešno...
:bye:
Ovo si potpuno u pravu.
Ljudi vjeruju iz koristoljublja na ovome ili onome svijetu a ne sto zaista vjeruju.

Za verovanje može da se kaže da je to idealizovana slika o svetu ali neuklopljiva u sam realni svet. Verovanje nije samo puko nadanje u nešta. Čovek se može nadati da će ga strefiti dobitak na loto-u ali mu to neće izmeniti život. Ali...ako čovek veruje da će dobiti na loto-u onda će njegovo ponašanje postati istovetno ponašanju onog koji je stvarno dobio hebenu sedmicu. Onaj koji je dobio tu sedmicu taj realno može trošiti taj novac a onaj koji je verovao da će dobiti može pozajmiti novac i trošiti ga. A šta će da bude kada shvati da je njegovo verovanje bilo pogrešno...
:bye:

Koja glupost...

Nije smjesno kada neko ostane bez teksta jer nema sta pametno da kaze nego je smjesno sto neko prica gluposti samo da ne bi ostao bez teksta.

Da. Sada sam siguran da ti ne razmišljaš o onom šta češ napisati. Ako mi neko priča neku priču pa ga onda pitam nešta veoma konkretno a on ostane bez teksta jer nema šta pametno da kaže da li je to znak da mu je cela priča...kakva li...

Seneka ni niko ne zna kako je umrijeti(koje emocije osjecamo i radnje vrsimo kada umiremo)Tako da on ne moze znati da li je prvi dio recenice tacan.

Da li li se ti plašiš smrti...ili straha od smrti...

Drugi dio recenice je specijalni slucaj i mogao bi se poopstiti jer recenica ne vrijedi samo za smrt nego za sve pojave kojih se bojimo a za koje ne znamo kako izgledaju

Ne znamo kako izgleda prilično toga ali se zbog toga ničeg od toga ne plašimo.
z:poz:

Htio sam da napisem ,samo onda kada smo sigurni ili bar pretpostavljamo da nas neko gleda.
Evo sada sam ti nacrtao.

''Crtež'' ti je svojstven tvojoj konfuziji od priče. Ne mogu ja znati šta si ti hteo da kažež jer znam samo ono što si ...kazao... A kaza ovako:

Samo onda kada smo svjesni ili mislimo da nas neko gleda

Napišeš glupost pa mi onda nešta kao...crtaš...:hahaha1:

Kako cete se zbog emocije(straha) poceti osjecati istu emociju .Ne mozete ponovo poceti da osjecate strah ako vec osjecate strah.Pitanje je prilicno neozbiljno
vasa tvrdnja:
"Ne znamo kako izgleda prilično toga ali se zbog toga ničeg od toga ne plašimo." nema nikakve veze sa mojom tvrdnjom da sve pojave kojih se bojimo a za koje ne znamo kako izgledaju vrijedi da se bojimo i razmisljanja o tim pojavama.

''Crtež'' ti je svojstven tvojoj konfuziji od priče. Ne mogu ja znati šta si ti hteo da kažež jer znam samo ono što si ...kazao... A kaza ovako:

Napišeš glupost pa mi onda nešta kao...crtaš...:hahaha1:

Ako tudju nepreciznost isticete da se ismijavate sa osobom (sto vidim iz smajlija) a ne da ukazete na nju i da se konstruktivna rasprava nastavi ne trebate ni komunicirati sa ljudima.
Vi vrlo cesto pisete gluposti na koje vam ukazujem ukljucujuci i ne dovrsene recenice ali nikada to ukazivanje ne prati provocirajuci smajli.Meni nije problem da shvatim svoju nepreciznost i ispravim se a vama je itekako problem da ispravite sebe.

Kako cete se zbog emocije(straha) poceti osjecati istu emociju .Ne mozete ponovo poceti da osjecate strah ako vec osjecate strah.Pitanje je prilicno neozbiljno
vasa tvrdnja:
"Ne znamo kako izgleda prilično toga ali se zbog toga ničeg od toga ne plašimo." nema nikakve veze sa mojom tvrdnjom da sve pojave kojih se bojimo a za koje ne znamo kako izgledaju vrijedi da se bojimo i razmisljanja o tim pojavama.

Kada smo pričali o strahu od smrti i bojanju od razmišljanja o smrti u kontekstu sa onom Senekinom izjavom, ti si konstatovao da se takav strah može osetiti i za sve druge dogadjaje za koje ne znamo kako izgledaju. Onda sam ja napisao ono što si citataom naznačio. I stojim iza toga. A ti to nisi shvatio. Ako iskustveno ne znamo kako recimo izgledaju ona dešavanja na suncu to nikako ne znači da zbog toga treba da osećamo strah pa i onda kada bi o tome razmišljali.

Ako tudju nepreciznost isticete da se ismijavate sa osobom (sto vidim iz smajlija) a ne da ukazete na nju i da se konstruktivna rasprava nastavi ne trebate ni komunicirati sa ljudima.
Vi vrlo cesto pisete gluposti na koje vam ukazujem ukljucujuci i ne dovrsene recenice ali nikada to ukazivanje ne prati provocirajuci smajli.Meni nije problem da shvatim svoju nepreciznost i ispravim se a vama je itekako problem da ispravite sebe.

Biće mi veoma drago ako mi konkretno ukažeš na svaku moju napisanu glupost. Baš onako kako ja ato učinim onda kada ti napišeš nešta takvo.

Možda ću te razočarati ali budi siguran da nemam nikakav problem u smislu ispravljanja samog sebe.

Kada smo pričali o strahu od smrti i bojanju od razmišljanja o smrti u kontekstu sa onom Senekinom izjavom, ti si konstatovao da se takav strah može osetiti i za sve druge dogadjaje za koje ne znamo kako izgledaju. Onda sam ja napisao ono što si citataom naznačio. I stojim iza toga. A ti to nisi shvatio. Ako iskustveno ne znamo kako recimo izgledaju ona dešavanja na suncu to nikako ne znači da zbog toga treba da osećamo strah pa i onda kada bi o tome razmišljali.
pogledajte uslove u mojoj tvrdnji a onda pogledajte uslove u vasoj tvrdnji i vidjecete da vasa tvrdnja nije suprotna mojoj tvrdnji niti je obrnuta mojoj tvrdnji.

Moji uvjeti su:
ako eznamo kako pojave izgledaju i bojimo se tih pojava
zakljucak moj:
bojimo se i razmisljanja o tim pojavama
Vasi uslovi su potpuno drugaciji
ako ne znamo kako izgledaju pojave i razmisljamo o tim pojavama
Zakljucak
ne mora znaciti da ih se trebamo bojati

Znaci vasi uslovi su drugaciji i konstrukcija zakljucka je ne mora da znaci a moja je uvjek se.
Vasa tvrdnja ne obara ni ne potvrdjuje moju tvrdnju.

Na kraju da kazem da se naravno slazem sa vasom tvrdnjom.

pogledajte uslove u mojoj tvrdnji a onda pogledajte uslove u vasoj tvrdnji i vidjecete da vasa tvrdnja nije suprotna mojoj tvrdnji niti je obrnuta mojoj tvrdnji.

Moji uvjeti su:
ako eznamo kako pojave izgledaju i bojimo se tih pojava
zakljucak moj:
bojimo se i razmisljanja o tim pojavama
Vasi uslovi su potpuno drugaciji
ako ne znamo kako izgledaju pojave i razmisljamo o tim pojavama
Zakljucak
ne mora znaciti da ih se trebamo bojati

Znaci vasi uslovi su drugaciji i konstrukcija zakljucka je ne mora da znaci a moja je uvjek se.
Vasa tvrdnja ne obara ni ne potvrdjuje moju tvrdnju.

Na kraju da kazem da se naravno slazem sa vasom tvrdnjom.

Još samo jedna Senekina.

"Imperare sibi maximum imperium est.''​
'' Vladati nad sobom najveća je vlast."

Šta misliš o njoj ?

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back