Hocu da kazem da pravi vernik MORA biti ispravan. To je i poenta.
Pre nego što si ovo napisao trebao si da razmisliš o nekim, da kažem sitnicama. Kao prvo veoma je diskutabilan termin ono...pravi vernik...I ko je uopšte pravi vernik po tebi ? A što se tiče onog mora ja bih radije rekao ...treba. Vidi ovako. Kada roditelji krste dete sa nekoliko meseci života ono postaje vernik, zar ne...I šta biva kasnije...Samo zbog toga što je kršteno a da toga nije bilo ni svesno, to dete kada odraste nešta mora...mora da bude ispravan vernik.
I da te pitam. Da li je moguće da postoji jedan jedini ispravan vernik imajući u vidu mnogo toga što je Isus rekao...
Vidi, covek koji potrosi pare koje nisu njegove verujuci da ce dobiti 7icu ostaje u dugovima.
Upravo je to poenta onog što sam napisao u smislu odnosa verovanja i nadanja...
Za razliku od nadanja verovanje je slepo uverenje da bilo koja fikcija zahvaćena verovanjem biva realnost. Kod snažnog verovanja, fikcija se poistovećuje sa istinom. Kod običnog nadanja nije tako, zar ne...Za onog lika koji je verovao da će dobiti sedmicu to dobijanje nije bila fikcija već istina koja sledi. I zbog toga i samo zbog toga u takvom razornom uverenju bi mogao da pozajmi novac kako bi neki deo potrošio onako unapred. Bilo bi mi drago saznanje da sam uspeo da ti predočim razliku izmedju verovanja i nadanja.
S druge strane, covek koji veruje u Boga i ponasa se u skladu s tim verovanjem ciste duse ce umreti, pa bilo Boga ili ne.
Kako to misliš da će čovek koji veruje u boga umreti čiste duše...Da li to znači da oni koji ne veruju u boga umiru prljave duše...
Vera nije cilj sama po sebi, vec je cilj ono sto ona propoveda.
Kako to misliš da će čovek koji veruje u boga umreti čiste duše...Da li to znači da oni koji ne veruju u boga umiru prljave duše...
Ali ne mozes biti vernik ako si rdjav covek. Mozes MISLITI da si vernik. Ako si dobar covek veci deo puta ka postajanju vernikom si presao, hteo ti to priznati ili ne, ili nazivao ti sebe vernikom ili ne.
Ne možeš ni zamisliti koliko vernika ima koji su daleko od onog Isusovog merila dobrog čoveka a koji se deklarišu kao vernici zbog razno raznih razloga. A malo mi nije jasno šta znači biti rdjav čovek...
Zapazi ovo.
Ako je neko dobar čovek, zašto bi on morao biti vernik ? A iz onog tvog...Ali ne mozes biti vernik ako si rdjav covek...proizilazi da vernik može biti samo dobar čovek...Nešta u toj priči nije logično...