VERA...ŠTA JE TO...

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Hocu da kazem da pravi vernik MORA biti ispravan. To je i poenta.

Pre nego što si ovo napisao trebao si da razmisliš o nekim, da kažem sitnicama. Kao prvo veoma je diskutabilan termin ono...pravi vernik...I ko je uopšte pravi vernik po tebi ? A što se tiče onog mora ja bih radije rekao ...treba. Vidi ovako. Kada roditelji krste dete sa nekoliko meseci života ono postaje vernik, zar ne...I šta biva kasnije...Samo zbog toga što je kršteno a da toga nije bilo ni svesno, to dete kada odraste nešta mora...mora da bude ispravan vernik.

I da te pitam. Da li je moguće da postoji jedan jedini ispravan vernik imajući u vidu mnogo toga što je Isus rekao...

Vidi, covek koji potrosi pare koje nisu njegove verujuci da ce dobiti 7icu ostaje u dugovima.

Upravo je to poenta onog što sam napisao u smislu odnosa verovanja i nadanja...Za razliku od nadanja verovanje je slepo uverenje da bilo koja fikcija zahvaćena verovanjem biva realnost. Kod snažnog verovanja, fikcija se poistovećuje sa istinom. Kod običnog nadanja nije tako, zar ne...Za onog lika koji je verovao da će dobiti sedmicu to dobijanje nije bila fikcija već istina koja sledi. I zbog toga i samo zbog toga u takvom razornom uverenju bi mogao da pozajmi novac kako bi neki deo potrošio onako unapred. Bilo bi mi drago saznanje da sam uspeo da ti predočim razliku izmedju verovanja i nadanja.

S druge strane, covek koji veruje u Boga i ponasa se u skladu s tim verovanjem ciste duse ce umreti, pa bilo Boga ili ne.
Kako to misliš da će čovek koji veruje u boga umreti čiste duše...Da li to znači da oni koji ne veruju u boga umiru prljave duše...

Vera nije cilj sama po sebi, vec je cilj ono sto ona propoveda.

Kako to misliš da će čovek koji veruje u boga umreti čiste duše...Da li to znači da oni koji ne veruju u boga umiru prljave duše...

Ali ne mozes biti vernik ako si rdjav covek. Mozes MISLITI da si vernik. Ako si dobar covek veci deo puta ka postajanju vernikom si presao, hteo ti to priznati ili ne, ili nazivao ti sebe vernikom ili ne.

Ne možeš ni zamisliti koliko vernika ima koji su daleko od onog Isusovog merila dobrog čoveka a koji se deklarišu kao vernici zbog razno raznih razloga. A malo mi nije jasno šta znači biti rdjav čovek...

Zapazi ovo. Ako je neko dobar čovek, zašto bi on morao biti vernik ? A iz onog tvog...Ali ne mozes biti vernik ako si rdjav covek...proizilazi da vernik može biti samo dobar čovek...Nešta u toj priči nije logično...
z:poz:

Pre nego što si ovo napisao trebao si da razmisliš o nekim, da kažem sitnicama. Kao prvo veoma je diskutabilan termin ono...pravi vernik...I ko je uopšte pravi vernik po tebi ?

A što se tiče onog mora ja bih radije rekao ...treba. Vidi ovako. Kada roditelji krste dete sa nekoliko meseci života ono postaje vernik, zar ne...I šta biva kasnije...Samo zbog toga što je kršteno a da toga nije bilo ni svesno, to dete kada odraste nešta mora...mora da bude ispravan vernik.

Ne mora. Ali prilika mu je pruzena.

I da te pitam. Da li je moguće da postoji jedan jedini ispravan vernik imajući u vidu mnogo toga što je Isus rekao...

Da, moguce je.

Upravo je to poenta onog što sam napisao u smislu odnosa verovanja i nadanja...Za razliku od nadanja verovanje je slepo uverenje da bilo koja fikcija zahvaćena verovanjem biva realnost. Kod snažnog verovanja, fikcija se poistovećuje sa istinom. Kod običnog nadanja nije tako, zar ne...Za onog lika koji je verovao da će dobiti sedmicu to dobijanje nije bila fikcija već istina koja sledi. I zbog toga i samo zbog toga u takvom razornom uverenju bi mogao da pozajmi novac kako bi neki deo potrošio onako unapred. Bilo bi mi drago saznanje da sam uspeo da ti predočim razliku izmedju verovanja i nadanja.

Jasno mi je sta si hteo da kazes od samog pocetka, ali primer je prilicno nespretan i uvredljiv.

Ne moras da verujes u Boga da bi mu bio po volji. Sustina nije u priznavanju bozijeg postojanja vec u nacelima bozijim.

Kao sto i ne moras da verujes u djavola da bi mu bio sluga.

Zapazi ovo. Ako je neko dobar čovek, zašto bi on morao biti vernik ?

Zato sto je BITAN deo nacela vere vec ispunio. On je vernik, hteo to ili ne. Isto kao sto je los covek djavolov sluga, hteo to ili ne.

A iz onog tvog...Ali ne mozes biti vernik ako si rdjav covek...proizilazi da vernik može biti samo dobar čovek...Nešta u toj priči nije logično..

Pa kako? Procitaj sta si napisao! Pa savrseno je logicno! :)

Problem je u tome što to nije baš očigledno. Kada neki lik opasan razornim eksplozivom raznese i sebe i druge zbog verskog uverenja

Kog verskog uverenja?! CAK ni islam to ne dozvoljava. To sto su krstasi sa krstom na grudima pobili silne ljude i opljackali Carigrad nema veze sa verom. Covek je majstor slobodnog tumacenja i iskrivljivanja bozijih zapovesti u cilju losih stvari.

i kada ga vera čiji je sledbenik veliča nije od nikakvog značaja to što ti kažeš da je on samo ubica.

Velica ga vera? Jesi li siguran?

Kog verskog uverenja?! CAK ni islam to ne dozvoljava. To sto su krstasi sa krstom na grudima pobili silne ljude i opljackali Carigrad nema veze sa verom. Covek je majstor slobodnog tumacenja i iskrivljivanja bozijih zapovesti u cilju losih stvari.

Ne stvarno nema veze sa verom. Krstaški ratovi su vodjeni pod uticajem ondašnje crkve koja je tražila da se nasilno oslobodi Isusov grob u Jerusalimu a koji je prethodno naravno vojnički porobljen od strane muslimana. Stoji da je kao i u svakom ratu i u tim ratovima bilo onog...sticanja nekog plena ali suštiana tih ratova je bila na verskoj osnovi. Carski vojnici nisu na desnom ramenu nosili znak krsta čisto onako...pomodarski. Kapiraš li ti to...
z:poz:

Ne stvarno nema veze sa verom. Krstaški ratovi su vodjeni pod uticajem ondašnje crkve koja je tražila da senasilno oslobodi Isusov grob u Jerusalimu a koji je prethodno naravno vojnički porobljen od strane muslimana. Stoji da je kao i u svakom ratu i u tim ratovima bilo onog...sticanja nekog plena ali suštiana tih ratova je bila na verskoj osnovi. Carski vojnici nisu na desnom ramenu nosili znak krsta čisto onako...pomodarski. Kapiraš li ti to...

Ne, nema veze sa verom. I papa nosi krst, ali...

Lako je iza Isusovog groba sakriti tovar vizantijskog zlata.

Mislio sam na pomoc u vidu normi ponasanja i delovanja.

Nisi li nekih desetak postava unazad napisao da svi znaju razliku izmedju dobra i zla neovisno da li su vernici ili nisu i da kao takvi svi oni znaju za norme ponašanja...

Da te podsetim. Napisao si. E sada...onom ko sve to zna, moralno se ponaša i deluje kao dobar čovek ...kakva pomoć od boga može biti potrebna...u tom smislu...

Nisi li nekih desetak postava unazad napisao da svi znaju razliku izmedju dobra i zla neovisno da li su vernici ili nisu i da kao takvi svi oni znaju za norme ponašanja...

Da te podsetim. Napisao si. E sada...onom ko sve to zna, moralno se ponaša i deluje kao dobar čovek ...kakva pomoć od boga može biti potrebna...u tom smislu...

Napisao sam, tako je.

Zasto da ne? Ja ne bih odbio dobronameran savet cak i kad sam znam da tako treba i ispostovao bih svakog ko je dobronameran, a ti?

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back