gost 271475
Buduća legenda
- Poruka
- 26.923
Misliš, nema popravnog kod onoga, koji nije učinio da pobedi strah?
Mislim... ne možeš da vratiš vreme.
Jednom kukaFica, uvek kukaFica.
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Misliš, nema popravnog kod onoga, koji nije učinio da pobedi strah?
Da, a svaka opasnost, kao krajnji negativan ishod, ima bol. I upravo je to onaj deo, elemenat, opasnosti, straha, što čini njegovu suštinu, dakle, bol.
Ne. Nema svaka opasnost kao kranji negativni ishod bol. Strah biva u funkciji stavljanja čoveka u odredjeno stanje pripravnosti kada se u delićima sekunde donosi odluka da li se opasnosti ako je realna suprostaviti ili od nje jednostavno pobeći.Ti jednostavno brkaš odredjene kategorije nemajući pojma šta je zapravo šta. Kakvu li to bol prouzrokuje neka opasnost koja u čoveku pokrene osećaj straha pa čovek jednostavno da kažem pobegne od te opasnosti. I zašto bi uvek opasnost imala samo neki negativan ishod i to u vidu bola kako ti naglašavaš...
Jer, čovek se ikada ne boji onoga što kao krajnji ishod može da ima bol. Čovek se, u suštini, plaši bola.
Sasvim je neka druga stvar kada se recimo čovek plaši, oseća strah od odlaska zubaru znajući da će da boli ...ali ipak na kraju ode...zar ne...Poenta priče o strahu i strahovima je u onom strahu pred kojim se čovek nadje iznenada, suočen sa opasnošću realnom ili fiktivnom-umišljenom. A ti si sve zbrkao u jednu gomilu.
Čovek, koji poznaje bol, kojem ide u susret, i koji može da predvidi intenzitet i širinu tog bola, Taj može i da kontroliše svoj strah. A ako je svestan koliko bola može da podnese, tj. koja je njegova mera bola, onda može i da ide bolu u susret, i takav čovek ne oseća strah, jer se ne plaši bola koji očekuje.
Auuuuuu.....koja nebuloza.... Čovek ide u susret bolu...zašto li...da uživa...Da nisi ti neki mazohista...Možda ti tačno znaš koliko bola može da te uzbudi...
Po tebi, čovek izmeri količinu bola koju može da podnese pa tako krene u neku opasnost ne osećajući strah...Ne mogu da verujem da si uopšte mogao osmisliti takve nebuloze.
Pa ima, jer rekoh, krajnji negativni ishod straha jeste bol. A ako shvatiš krajnji ishod, ako shvatiš mogući bol, koji bi mogao dd osetiš, i ako znaš da li bi taj bol Ti mogao podneti, da li ide preko Tvoje mere, ili je u granicama Tvoej mere, onda bi mogao da kontrolišeš svoj strah.
Strah od smrti kao primarni strah čovekov, koji je veoma rasprostranjen kod mnogih ljudi, nema za ishod nikakvu bol jer smrt sama po sebi ne boli. A o tvojim mazohističkim bolovima u funkciji uživanja i meri koju možeš podneti suvislo je detaljnije komentarisati.
Po tebi čoveče proizilazi da je hrabar čovek ustvari mazohista...Hrabar čovek u nekoj svojoj hrabrosti prevladava strah ali...bez prethodnog merenja neke boli koju bi mogao da podnese.
A neka bol je u manjoj ili većoj meri veoma često sastavni deo čovekovog osećaja.
Strah je čoveku zaštita od bola. Ako hoćeš da kontrolišeš svoj strah, upoznaj se sa potencijalnim bolom, pogledaj mu u oči, i vidi da li si spreman da podneseš taj bol.
Nebuloza kao i obično. Po tvom mišljenju čovek samo treba da se uplaši od mogućeg bola recimo u stomaku, grudima, glavi i sličnog i odmah bude zaštićen od bola i ...nema bola.
Strah od smrti nije zaštita od nikakvog bola. Strah recimo od zatvorenog prostora nije zaštita od bola, jer u tom strahu koji je konstantan čovek oseća teskobu a ne bol a te dve stvari su drastično različite jedna drugoj.
Naravno. Čovek, kada razumom ili srcem pobedi u sebi strah, to znači da je spreman da podnese određenu bol, koja je bila sakrivena iza tog straha.
Nebuloza. Kada čovek prevlada strah u sebi od drugih od svega drugog pa i od samog sebe on to ne čini da bi mazohistički uživao u nekom bolu koji bi po njegovoj meri mogao da podnese kako to ti kažeš. Prevladjujući strah od smrti čovek sebi samo priušti osnovni preduslov da opušteno živi ovde i sada u ovozemaljskom životu bez mazohističke nastranosti da uživa u nekom bolu koji je pažljivo izmerio.
Npr. čovek, koji svojom voljom pobedi strah od vožnje rolerima, spreman je da prihvati bol u slučaju da tresne o asfalt. I što više uspe da pobedi strah u sebi, što brže sebi dozvoli da rolera, to znači da je prihvatio potencijalnu bol, koji je taj strah, dok je u njemu bio, mogao da izazove, i koji je bio zid između njega i njegove boli.
Kada čovek vozi rolere on to čini upravo zbog potrebe da malo povisi adrenalin i pri tom mu ni na kraj pameti ne pada nikakva bol zbog mogučnosti pada.
Ti govoriš o iznenadnoj pojavi, i čovek u takvim okolnostima reaguje instinktivno, tj nesvesnom voljom. Jer, rekoh ranije, instinkt u čoveka je čovekova nesvesna volja.
Pa zar osećaj straha u principu nije nešta što se pojavljuje iznenada pod okolnostima koje nisu bile predvidljive...Naravno ako izuzmemo one fobične strahove.
Pa naravno. Neko se uplaši od samog mraka, npr kada se nađe sam u mračnoj šumi, prestravi se, iako, npr. oko njega nema ama baš ikakve opasnosti. Dakle, svojom voljom je u sebi proizveo strah, tj, stvorio zid, a time i neku vrstu zaštite, jer će takav čovek, npr. početi da u strahu doziva u pomoć, ili će se sakriti u neki zaklon i slično.
Nebuloza. Onaj koji se plaši mraka u mračnoj šumi, zasigurno se neće naći na takvom mestu.
Pa naravno. I virus ima svoju volju, a moje mišljenje je da virus uopšte nije svestan onoga što čini.
Ovo ti je biser od nebuloze. Virus ima slobodnu volju ali nije svestan onoga šta čini niti ima pojma o tome da ima slobodnu volju...![]()

ko bi rekao da ce ovaj pfr-um ponovo da...ozivi
Bas vas je lepo citatiko bi rekao da ce ovaj pfr-um ponovo da...ozivi
![]()
...ja bih ovde postovao,......ako su normalni ljudi,....
ako nisu, neću!![]()

Ne znam šta da ti kažem, jer mi nisu poznati tvoji kriterijumi ...normalnosti...
I eto povoda za moguću diskusiju. Šta znači ...biti normalan čovek...Ko i kako odredjuje šta je normalno a šta nije...Da li nešta za nekog može biti normalno a to isto za nekog drugog takvim nikako ne može biti...
![]()
...ja bih ovde postovao,......ako su normalni ljudi,....
ako nisu, neću!![]()

Znači biti po nekim prihvatljivim kriterijumima.
Normalni su dosadni smorovi.

Baš me interesuje šta znači...biti normalan...
Nekada je Frojd kratko rekao da je normalan onaj čovek koji ume da radi i da voli...
Meni je nekako strašno da se uguravam u neke okvire nekih prihvatljivih kriterijuma da bi me ljudi doživljavali kao normalnog. I zbog toga kada god to mogu gde mogu i koliko mogu bežim iz takvih okvira...osećajući puninu istinske slobode.![]()

...čim tu vidim Jecu, shvatam, diskusija može biti žučna,....
a, ono,....znam da Ninino kuče ujeda,...ko mi je kriv, kad sam ga čačakao!![]()

Pa ne znam... normalno bi valjda značilo prihvatljivo... + razumno, svesno, racionalno... ne vidim kakve veze ima sa radom, koji možeš i rutinski da obavljaš, ili sa ljubavlju... i patološki slučajevi umeju da vole, ali to ne znači da su normalni / zdravi.
I meni je strašno, zato mi je draže biti i iracionalna, pa i nenormalna, sve samo ne po šablonu. Neki prirodan otpor se javlja kada pokušavam, ili drugi pokušavaju da od mene naprave nešto prihvatljivo. Osim toga, kao nenormalan, uvek imaš dobar izgovor, bolji nećeš naći.
Ako trebam da se ponašam i radim onako kako se od mene očekuje, ne vidim gde sam u svemu tome ja i ono što ja hoću i ono što meni treba. I nije me nešto briga kako me ljudi doživljavaju. Ako hoće, neka prihvate, ako neće, nikoga neću zadržavati.![]()

...čim tu vidim Jecu, shvatam, diskusija može biti žučna,....
a, ono,....znam da Ninino kuče ujeda,...ko mi je kriv, kad sam ga čačakao!![]()

Normalan,....verovatno je izvedeno iz reči NORMA,....znači, iz toga da li se uklapaš u te norme, ili iz njih iskačeš, takvim se možeš, ili te mogu smatrati.Normu, kriterijum, možeš i ti postaviti a ne samo tvoja okolina, ili društvo.Sad, sve zavisi, koliko tu normu prihvate i ostali, kao kriterijum vrednovanja,....
Jecu, recimo, mnogi ne vole jer njen način komunikacije otskače od ,,prosečnog, uobičajenog,,.
Ja znam da nju bole uvo za to.Mene ne bole uvo, ali umem da ostvarim komunikaciju i sa takvom Jecom,...
Al mi teorija,....zaslužio sam užinu!![]()

Možda baš i nisam normalan ali se slažem sa svakom rečju napisanom. Da nismo možda ponekim stvarima neki onako viruelni bliži srodnici...![]()

Normalan,....verovatno je izvedeno iz reči NORMA,....znači, iz toga da li se uklapaš u te norme, ili iz njih iskačeš, takvim se možeš, ili te mogu smatrati.Normu, kriterijum, možeš i ti postaviti a ne samo tvoja okolina, ili društvo.Sad, sve zavisi, koliko tu normu prihvate i ostali, kao kriterijum vrednovanja,....
Jecu, recimo, mnogi ne vole jer njen način komunikacije otskače od ,,prosečnog, uobičajenog,,.
Ja znam da nju bole uvo za to.Mene ne bole uvo, ali umem da ostvarim komunikaciju i sa takvom Jecom,...
Al mi teorija,....zaslužio sam užinu!![]()

Možeš i ti da postaviš, ali šta se dešava ako bih recimo ja postavljala kriterijume? Ono što je normalno za mene nije normalno.
Jednostavno mi nije stalo do mišljenje velike većine... a to što me ne volu, njihov problem...
Pitanje je u stvari šta ljudima smeta pri takvoj vrsti komunikacije... ako pišaš uz vetar, zapišavaš im sujetu... ako pišaš niz vetar, zapišavaš po sebi. Pa sad ti vidi dal je bolje po drugima, ili po sebi.
A šta bi tek bilo kada bij ja postavljao kriterijume normalnosti....
Mož' da bidne...![]()
Mož'...mož'...veoma izvesno.

Možeš i ti da postaviš, ali šta se dešava ako bih recimo ja postavljala kriterijume? Ono što je normalno za mene nije normalno.
Jednostavno mi nije stalo do mišljenje velike većine... a to što me ne volu, njihov problem...
Pitanje je u stvari šta ljudima smeta pri takvoj vrsti komunikacije... ako pišaš uz vetar, zapišavaš im sujetu... ako pišaš niz vetar, zapišavaš po sebi. Pa sad ti vidi dal je bolje po drugima, ili po sebi.
Mož' da bidne...![]()