VERA...ŠTA JE TO...

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Mislim da je tu svemogući malo omanuo u svojoj svemogučnosti...

Sudije 1:19...

''Jer Gospod beše s Judom, te osvoji goru; ali ne izagna one koji življahu u dolini, jer imahu gvozdena kola.''

:think:

Doba Sudije = doba gvozdena

Hananeji su zivili u dolini i poznali tu tehniku za gvozde.Izrael je naucio tu tekniku 200 god. posle i to su mu Ititi dali.

Sto je interesantno to da se procita cela knjiga od Sudije, ne samo komadic, pa cete da razumete zasto Bog je pomogao Izrael.

U Starom i u Novom zavetu Bog se obraća samo tom jednom izabranom narodu.

Da li to znači da drugi narodi mogu imati druge Bogove?

To nije tacno.Ako citate Bibliju od pocetka do kraja, vidice te da Bog se prestavlja , Bog, ne samo za Izrael ali za celi svet.
Vidicete isto da centar Bibliji , od pocetka do kraja je Isus Hrist.

Svet je propao zbog prvog Adama.
Spasen sa drugim Adamom = Isus Hristos
A ko moze da bude Spasitelj = Bog
Znaci, Isus Hristos je Bog.

Jovan 1.1-3

U početku beše Reč, i Reč beše u Boga, i Bog beše Reč.

Priče 8:30, Isa. 9:6, Zah. 13:7, Filip. 2:6, Otk. 19:13

2 Ona beše u početku u Boga.

Priče 8:30

3 Sve je kroz Nju postalo, i bez Nje ništa nije postalo što je postalo.

Poslanica Jevrejima 1.10

10 I opet: Ti si, Gospode, u početku osnovao zemlju, i nebesa su dela ruku Tvojih:

1 Moj. 1:1, Ps. 102:25

To nije tacno.Ako citate Bibliju od pocetka do kraja, vidice te da Bog se prestavlja , Bog, ne samo za Izrael ali za celi svet.

Jovan 1.1-3

Poslanica Jevrejima 1.10

10 I opet: Ti si, Gospode, u početku osnovao zemlju, i nebesa su dela ruku Tvojih:

Može li to konkretnije? Citiraj gde se Bog obraća neizabranom narodu ili narodima.

Gde se obraća izabranicima, pa to je svuda prisutno.

Poslanica Jevrejima 1.10

Doba Sudije = doba gvozdena

Hananeji su zivili u dolini i poznali tu tehniku za gvozde.Izrael je naucio tu tekniku 200 god. posle i to su mu Ititi dali.

Sto je interesantno to da se procita cela knjiga od Sudije, ne samo komadic, pa cete da razumete zasto Bog je pomogao Izrael.

Krilce, zaašto zamenjuješ teze. Nismo pričali o tome ...zašto je bog pomagao Izraelce. Pričali smo o tome zašto nije mogao da izagna one koji su imali gvozdena kola...

A nije li tebi zanimljivo da su Hananeji poznavali neku tehnologiju u vezi sa gvoždjem a da Jahvin izabrani narod o tome nije imao pojma...:hahaha:

Jovan 1.1-3

Poslanica Jevrejima 1.10

Šta je bre ovo krilce...Da li znaš koliko ima stihova iz biblije koji konkretno naznačuju mnogo drugih bogova i narode koji su u njih verovali...:think:

Odgovor očekujem kako je rečeno tek sutra.

Da pripomognem neki su nešto nalazili u delima apostolskim, ali tek kad budu citirali onda ću komentarisati.

Isto tako ću i ja postupiti. A dok nam krilce ne predoči neki odgovor vidi ovaj stih iz biblije...

Ovadija 1:8...

''U onaj dan, govori Gospod, neću li pogubiti mudre u zemlji edomskoj i razumne u gori Isavovoj?''

A možda je to čovek imao u vidu kada je rekao...

''Imaj smelosti da budes razuman.'' Emanuel Kant

Isto tako ću i ja postupiti. A dok nam krilce ne predoči neki odgovor vidi ovaj stih iz biblije...

Ovadija 1:8...

''U onaj dan, govori Gospod, neću li pogubiti mudre u zemlji edomskoj i razumne u gori Isavovoj?''

A možda je to čovek imao u vidu kada je rekao...

''Imaj smelosti da budes razuman.'' Emanuel Kant

Možda to ima veze sa onom narodnom poslovicom: U tuđem dvorištu je sve lepše.

Nerazumni su u nekim religijama bili pod božjom milošću. :dontunderstand:

Može li se verovati u O V O

Ja verujem da postoji nešto što je stvorilo svet i unelo red u njega. Da sve ne bi unapred bilo predodređeno uvedene su neke pojave, pri tom je slobodna volja jedna od njih.

Slobodna volja je izložena mnogim uticajima tako da su ti uticaji nekad takvi da se u tim momentima ne može govoriti o slobodnoj volji.

Isus se trudio da ispuni proročanstva, proroka izabranog naroda, do te mere da se postavlja pitanje njegove slobodne volje.

Ja verujem da postoji nešto što je stvorilo svet i unelo red u njega. Da sve ne bi unapred bilo predodređeno uvedene su neke pojave, pri tom je slobodna volja jedna od njih.

Slobodna volja je izložena mnogim uticajima tako da su ti uticaji nekad takvi da se u tim momentima ne može govoriti o slobodnoj volji.

Isus se trudio da ispuni proročanstva, proroka izabranog naroda, do te mere da se postavlja pitanje njegove slobodne volje.

Da je Isus imao slobodnu volju bilo bi nemoguće da ...se zbude pismo. Činjenica je da je Isus postupao samo shodno volji svog oca i onog zapisanog u pismu. Uprošćeno rečeno, Isus je samo odradjivao ulogu koja mu je data scenarijem. :think:

Da je Isus imao slobodnu volju bilo bi nemoguće da ...se zbude pismo. Činjenica je da je Isus postupao samo shodno volji svog oca i onog zapisanog u pismu. Uprošćeno rečeno, Isus je samo odradjivao ulogu koja mu je data scenarijem. :think:

Scenarijo koji se završava smrću. Glavna ličnost namerno ide u smrt.

I Sokrat nije hteo bežati od smrti, ali čini mi se nije namerno išao u smrt.

Scenarijo koji se završava smrću. Glavna ličnost namerno ide u smrt.

I Sokrat nije hteo bežati od smrti, ali čini mi se nije namerno išao u smrt.

Sokrat nije namerno išao u smrt ali ju je prihvatio keo poslednju izvesnost. Druga je priča sa glavnim likom koji po scenariju opušteno ide u smrt. Poznato je da je Isus više puta naznačivao da mora biti onako kako je u pismu prorokovano. Po logici stvari Isus je znao da ta ista proročstva naznačiše da će onako po scenariju umreti ali da će odmah potom u sve onom fizičkom telu vaskrsnuti i odlepršati gore kod tate na dalje konsultacije. :think:

Sokrat nije namerno išao u smrt ali ju je prihvatio keo poslednju izvesnost. Druga je priča sa glavnim likom koji po scenariju opušteno ide u smrt. Poznato je da je Isus više puta naznačivao da mora biti onako kako je u pismu prorokovano. Po logici stvari Isus je znao da ta ista proročstva naznačiše da će onako po scenariju umreti ali da će odmah potom u sve onom fizičkom telu vaskrsnuti i odlepršati gore kod tate na dalje konsultacije. :think:

Vaskrsenje je ključ širenja hrišćanstva. Ali zašto onda po vaskrsenju njegovi najbliži ga ne prepoznaše?

Mudrost koju je širio, čuda koja je pravio sve je to u pozadini u odnosu na njegovo lično vaskrsenje.

A opet ga ne poznaše.

Vaskrsenje je ključ širenja hrišćanstva. Ali zašto onda po vaskrsenju njegovi najbliži ga ne prepoznaše?

Mudrost koju je širio, čuda koja je pravio sve je to u pozadini u odnosu na njegovo lično vaskrsenje.

A opet ga ne poznaše.

E to je već neka druga priča. O tome sam poprilično ranije pisao na temi biblija pa ne bih ovde o tome. Ovu temu doživljavam kao mesto gde se može onako opušteno pričati o veri i verovanju u ...bilo šta. :think:

Poslednja izmena:
E to je već neka druga priča. O tome sam poprilično ranije pisao na temi biblija pa ne bih ovde o tome. Ovu temu doživljavam kao mesto gde se može onako opušteno pričati o veri i verovanju u ...bilo šta. :think:

Baš zato i ne pišem više na temi Biblija... Tamo se po naslovu očekuje da se traže citati, da se sa raznih delova Biblije traži podrška argumentima...

Ovde se može opuštenije pristupiti razmatranju. Sa citatima a može i bez njih pod uslovom da se ne izmišlja nešto što ne postoji.

Koliko je Isus proveo u grobu? Petak nekoliko sati, subotu i možda nekoliko sati u nedelju.

Formalno recimo bio u tri različita dana u grobu a suštinski negde oko 30-40 h.

Da se neko za to vreme promeni do neprepoznavanja, verovatno može ali se ne dešava često. U slučaju nekih teških bolesti verovatno može, ali Isus je bio zdrav...

Ja cu ti sutra odgovoriti, jer trebam sve da prevedem i imam mini-recnik.

Provedite svi lepi dan.:bye::bye::bye:

Malo si prekoracila rok koji si sama postavila. No ja cu sa nestrpljenjem cekati i dalje tvoj odgovor. Nista strasno se nece desiti ako priznas da nisi nasla nista sto bi potkrepilo tvrdnju koju želiš da dokažeš. Možda ti neko kasnije pomogne u tome.

Nemoj nepotrebno :dash: istina će pre ili kasnije postati jasna i tebi i meni.

Ima i drugih koji mogu znacajno doprineti diskusiji samo ako to budu hteli.

Baš zato i ne pišem više na temi Biblija... Tamo se po naslovu očekuje da se traže citati, da se sa raznih delova Biblije traži podrška argumentima...

Ovde se može opuštenije pristupiti razmatranju. Sa citatima a može i bez njih pod uslovom da se ne izmišlja nešto što ne postoji.

Koliko je Isus proveo u grobu? Petak nekoliko sati, subotu i možda nekoliko sati u nedelju.

Formalno recimo bio u tri različita dana u grobu a suštinski negde oko 30-40 h.

Da se neko za to vreme promeni do neprepoznavanja, verovatno može ali se ne dešava često. U slučaju nekih teških bolesti verovatno može, ali Isus je bio zdrav...

Nije baš da se na temi biblija ...traže citati...A isti su tu i tamo veoma potrebni u slučaju da neko priča neku priču koja direktno protivreči nečem u bibliji zapisanom. A da se ovde može opuštenije pričati, to stoji.

A veoma je zanimljivo koliko je Isus proveo u grobu da naznačim ...mrtav. Ne naznačujem to onako...slučajno.

U vezi sa tim veoma je bitan onaj ''Jonin znak'' ili ti ''Jonino čudo'' E sada moram malo stihova iz biblije...

Matej 12:39-40...

''A On odgovarajući reče im: Rod zli i preljubotvorni traži znak; i neće mu se dati znak osim znaka Jone proroka. Jer kao što je Jona bio u trbuhu kitovom tri dana i tri noći: tako će biti i Sin čovečiji u srcu zemlje tri dana i tri noći.''

Kao prvo se nameće jedna zanimljivost. Jona je u trbuhu kitovom bio tri dana i tri noći ali...živ i tako živ živcat se svo vreme molio bogu.

A Isus u navodnom grobu nije bio živ...nije li to malo čudno...

A koliko je Isus bio u tom grobu...Zasigurno ne postoji nijedno iole ubedljivo objašnjuenje. A objašnjenja ima mnogo ali stvarno mnogo...manje ili više nategnutih onako u apologetskom smislu. :think:

Malo si prekoracila rok koji si sama postavila. No ja cu sa nestrpljenjem cekati i dalje tvoj odgovor. Nista strasno se nece desiti ako priznas da nisi nasla nista sto bi potkrepilo tvrdnju koju želiš da dokažeš. Možda ti neko kasnije pomogne u tome.

Nemoj nepotrebno :dash: istina će pre ili kasnije postati jasna i tebi i meni.

Ima i drugih koji mogu znacajno doprineti diskusiji samo ako to budu hteli.

Baš ništa se neće strašno desiti ako barem sama sebi prizna da nema ničega čime bi potkrepila ono što je htela. A ja bih najviše voleo kada bi nam krilce pisala nešta svojim rečima bez traženja uporišta po ''izveštajima''. :think:

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back