VERA...ŠTA JE TO...

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nije baš da se na temi biblija ...traže citati...A isti su tu i tamo veoma potrebni u slučaju da neko priča neku priču koja direktno protivreči nečem u bibliji zapisanom. A da se ovde može opuštenije pričati, to stoji.

A veoma je zanimljivo koliko je Isus proveo u grobu da naznačim ...mrtav. Ne naznačujem to onako...slučajno.

U vezi sa tim veoma je bitan onaj ''Jonin znak'' ili ti ''Jonino čudo'' E sada moram malo stihova iz biblije...

Matej 12:39-40...

''A On odgovarajući reče im: Rod zli i preljubotvorni traži znak; i neće mu se dati znak osim znaka Jone proroka. Jer kao što je Jona bio u trbuhu kitovom tri dana i tri noći: tako će biti i Sin čovečiji u srcu zemlje tri dana i tri noći.''

Kao prvo se nameće jedna zanimljivost. Jona je u trbuhu kitovom bio tri dana i tri noći ali...živ i tako živ živcat se svo vreme molio bogu.

A Isus u navodnom grobu nije bio živ...nije li to malo čudno...

A koliko je Isus bio u tom grobu...Zasigurno ne postoji nijedno iole ubedljivo objašnjuenje. A objašnjenja ima mnogo ali stvarno mnogo...manje ili više nategnutih onako u apologetskom smislu. :think:

Ja uspeh da nabrojim dva dana i dve noći, nikako ne dostižem do broja tri.

Drugo uskrsnuće se desilo pre tih graničnih vrednosti koje mi ograničavaju brojanje, te može biti samo manje ili jednako.

Eto sad baš gledah u Jevanđelju po Marku.

Je si to računao od Petka navečer ili Četvrtka navečer???

Računao sam u svim mogućim kombinacijama. U suštini je nemoguće da se izbroje tri dana i tri noći od zalaska sunca na onaj veliki petak do izlaska sunca na vaskrsnu nedelju.

Kada znamo da tri dana traju 72 sata a uz to znamo da je Isus veoma dobro znao da dan ima 12 sati... Jovan 11:9..''.Isus odgovori: Nije li dvanaest sahata u danu? Ko danju ide ne spotiče se, jer vidi videlo ovog sveta''

A kada znamo da je naravno shodno napisanom u bibliji Isus u grobu proveo deo petka, celu subotu i deo nedelje to ne može da bude tri dana i tri noći. Ima anekih kombinacija da je Isus razapet u četvrtak ali onda nema onog...veliki petak. A ima i tumačenja da je razaept u sredu sa glavnom pričom da su u toj nedelji postojala dva sabata. No da se ne smaram sa tim.:think:

Od petka uveče, ali tada ima samo jedan dan i eventualno dve noći.

Da li si na to mislio ili na nešto drugo?

Meni nikako nije jasno zašto bi se uopšte brojalo od četvrtka. U vezi sa tim ima ono uobičajeno u narodu u smislu primera. Ako jedan čovek ne vidi svog prijatelja recimo od četvrtka uveče pa ga ponovo vidi ranim jutrom u nedelju obično bi rekao ...gde si ti nisam te video tri dana...

Medjutim tu nema ona 72 sata već nekih 60 sati ili 2 ipo dana. U ovom smislu bi moglo da se uzme da je Isus bio u grobu tri dana i tri noći ali...to nije to...malo je previše nategnuto a opet pak ne bi bilo velikog petka već ...velikog četvrtka...:think:

Meni nikako nije jasno zašto bi se uopšte brojalo od četvrtka. U vezi sa tim ima ono uobičajeno u narodu u smislu primera. Ako jedan čovek ne vidi svog prijatelja recimo od četvrtka uveče pa ga ponovo vidi ranim jutrom u nedelju obično bi rekao ...gde si ti nisam te video tri dana...

Medjutim tu nema ona 72 sata već nekih 60 sati ili 2 ipo dana. U ovom smislu bi moglo da se uzme da je Isus bio u grobu tri dana i tri noći ali...to nije to...malo je previše nategnuto a opet pak ne bi bilo velikog petka već ...velikog četvrtka...:think:

Jevanđelje po Marku glava 15. 42.

"I kad bi u veče (jer bijaše petak, to jest u oči subote)"

15.43.

"Dođe Josif iz Arimateje, pošten sveštenik, koji i sam carstva Božijeg čekaše, i usudi se te uđe k Pilatu i zaiska tijelo Isusovo."

Nije mi jasno što se pominje četvrtak kad se jasno kaže petak?

:dontunderstand:

Od petka uveče, ali tada ima samo jedan dan i eventualno dve noći.

Da li si na to mislio ili na nešto drugo?

Zato što ima u jednom evanđelju da je dan prije nego u drugim evanđeljima.
Ne nogu se sjetiti u kojem ali znam s tema kontradikcije prošle godine.
Znači ako je u četvrtak navečer "navodno" umro u 9 sati po noči onda imamo slijedeće:
Nemoj sad da mi se jave oni da sam rekao da nije umro pa kako sad je umro.
I nije po mom uopće.
Ali ovde samo pratim što NZ nam svjedoči s nekim informacijama.

3 sata od Četvrtka
24 od Petka
24 sata od Subote
i max 6 sati od Nedjelje kad Magdalena došla rano pred zoru.

Znači;
3+24+24+6=59 sati
Što je 2 dana i 9 sati.

Znači ako je u četvrtak navečer "navodno" umro u 9 sati po noči onda imamo slijedeće:
I nije po mom uopće.

3 sata od Četvrtka
24 od Petka
24 sata od Subote

Znači;
3+24+24+6=59 sati
Što je 2 dana i 9 sati.

Kako god se okrene nema šansi da bude onih 72 sata. A fazon je u tome što se ni crkveni teolozi ne upuštaju mnogo u bilo kakvu tvrdnju u vezi sa tim. Jednostavno se preko toga prelazi jer svi znaju da se objasniti ne može.

Nego Pajdo, šta misliš o ovom. Katolička crkva kaže da se Craig Venter igra boga. A čovek je konačno stvorio prvi oblik veštačkog života. Vidi O V D E
:think:

Kako god se okrene nema šansi da bude onih 72 sata. A fazon je u tome što se ni crkveni teolozi ne upuštaju mnogo u bilo kakvu tvrdnju u vezi sa tim. Jednostavno se preko toga prelazi jer svi znaju da se objasniti ne može.

Nego Pajdo, šta misliš o ovom. Katolička crkva kaže da se Craig Venter igra boga. A čovek je konačno stvorio prvi oblik veštačkog života. Vidi O V D E
:think:

Ide sve k tome da čovjek je umjetno stvoren.

I nije po mom uopće.

3 sata od Četvrtka
24 od Petka
24 sata od Subote

Znači;
3+24+24+6=59 sati
Što je 2 dana i 9 sati.

Jevanđelje po Luci

glava 23. 54.

"i dan bijaše petak, i subota osvitaše."

Jevanđelje po Jovanu

glava 19.31.

"A budući da bješe petak, pa da tijela ne bi ostala na krstu u subotu..."

Jevanđelje po Mateju

glava 27. 62.

"Sutradan pak po petku..."

glava 28

" A po večeru subotnom na osvit prvog dana nedelje dođe Marija Magdalena i druga Marija da ogledaju grob."

Dakle nema dilem četiri jevanđelja jasno kažu da je u grob stavljen u petak veče a da u grobu nije bio u nedelju pre dana.

Dakle dve večeri i jedan dan.

Poslednja izmena:
Jevanđelje po Luci

glava 23. 54.

Jevanđelje po Jovanu

glava 19.31.

Jevanđelje po Mateju

glava 27. 62.

glava 28

" A po večeru subotnom na osvit prvog dana nedelje dođe Marija Magdalena i druga Marija da ogledaju grob."

Dakle nema dilem četiri jevanđelja jasno kažu da je u grob stavljen u petak veče a da u grobu nije bio u nedelju pre dana.

Kako onda ti gledaš na to sve?
Što zaključuješ??
Zašto se to ne poklapa???
I kako je moguće da 2000 godina nitko to nije vidio i pitao poponje oko toga??

Jevanđelje po Luci

glava 23. 54.

Jevanđelje po Jovanu

glava 19.31.

Jevanđelje po Mateju

glava 27. 62.

glava 28

I ne može drukčije pa da ori i gori...:think:

Što zaključuješ??

Primertili su to nadležni sveti oci ali nisu smatrali da je neophodno da zbog toga brišu ili prepravljaju sva jevandjelja koja kazuju o tome. Tu je fora kao sa onim problemom kada je Isus rodjen. Kaže se da u principu nije ni bitno kada je rodjen već zašto je rodjen...

Što zaključuješ??

Kako je gledam na sve to ti već pretpostavljaš, ali tek sa razvojem diskusije može se doći do nekog određenog stava. Ja činjenice koje neko iznosi volim proveriti i kad se uverim da na datom nivou posmatranja jesu činjenice tek onda pokušavam da ih uklopi u neko razmišljanja.

Rano je za iznošenje zaključaka, ali može pretpostavki.

Zavisno od pretpostavki zavisi i odgovor na to pitanje.

Ne može se tvrditi da to niko nije video. Seti se samo kako su prolazili oni koji su postavljali pitanja ili su govorili različito od zvaničnog stava...

:bye:

Danas je pedesetnica ili ti silazak svetog duha na apostole.

Duhovi2.jpg

Duhovi ili trojice ili silazak svetog duha na apostole iz novog zaveta veoma su slični pedesetnici iz Judaizma. U Judaizmu pedesetnica je bila praznik sedmica ili praznik žetve ili pak prvih plodova. Na taj dan je praznovan i spomen primanja Sinajskog zakona. Smatra se da je ono Sinajsko javljanje boga na neki način rodjendan Jevrejskog naroda a da su duhovi ili ti silazaka svetog duha na apostole rodjendan crkve hrišćanske.

A biva zanimljivim da se pedestnica u bibliji spominje samo u jednom stihu...

2 Dnevnika 8:13...

''Šta trebaše od dana na dan prinositi po zapovesti Mojsijevoj, u subote i na mladine i na praznike, tri puta u godini, na praznik presnih hlebova i na praznik sedmica i na praznik senica.''

Svim hrišćanskim vernicima, neka je srećan rodjendan crkve hrišćanske.

Poslednja izmena:
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back