Korahe
Re: VERA...ŠTA JE TO...
Kada se površno pročita,ovo onako retorički zvuči veoma lepo.Medjutim,kada se malo razmisli o napisanom uočava se ceo niz nelogičnosti.Kažeš da je svet prožet Moralnim zakonom božijim a da je u svakom čoveku urodjeni Zakon dobra.Trudio sam se ali nisam uspeo da shvatim šta to zapravo znači.
Ako je u čoveku urodjen zakon dobra,čemu onda postojanje moralnog božijeg zakona.Nije li logično da čovek u kojem je urodjen zakon dobra samim tim ne može činiti ništa što nije dobro i moralno.Malo mi je nerazumljiva definicija božijeg moralnog zakona kao zakon sklada proporicije i reda.Ne razumem šta može biti zakon proporcije.
A ono da je moralni zakon božiji u društvu definisan kao...moral veoma je zanimljivo u kontekstu sa onim da je usvakom čoveku urodjen zakon dobra.Poznato je da ono što je moral u društvu nema univerzalnu jednom datu definiciju.Poaznato je je moral promenljiva kategorija zavisno od ''društva'' koje ga je sebi kao moral definisalo.Negde je nešta moralno a negde to isto nije.Nekada je nešta bilo moralno ali to nije danas.
A kada je u pitanju moral veoma je diskutabilno samo postojanje božijeg morala.
Sklon sam da mislim (moguće je i da grešim) da postoji samo ljudski moral jer kada bi postojao božiji moral po meri i kriterijumima boga kao nečeg apsolutnog bilo bi apsurdno bilo kakvo pitanje u vezi sa moralom.
Skromno mislim da su sve moralne vrednosti i svest o njima u samom čoveku i da čovek o moralu ne može naučiti ništa iz biblije kao knjige.Ćovek koji ne zna šta je moral o tome ne može ''naučiti'' ništa iz biblije.Da bi čovek znao šta je moral potrebno je odredjeno životno iskustvo,obrazovanje,razum i mudrost.Moral je nešto što ne može da se nauči iz biblije jer je to isto kao kada bi neko hteo da nauči igrati fudbal redovno gledajući prenose nekih utakmica.A kada je reč o božijem moralu veoma je diskutabilno koliko je moralan onaj redosled zapovesti božijih.
Zar ne bi bilo moralno da je prvo napisano ono...NE ubij,Ne,kradi,NE laži...umesto činjenice da je prvo napisano...parafraziram...
ne veruj drugima već samo meni jer swam ja jedini
A veoma je diskutabilno ko je uopšte moralniji...bog ili čovek...Iz biblije je poznato da je bog imao svoje omiljene likove kojima je opraštao i preljube i druge grehove u proporciji koliko mu je priloženo žrtvi u krvi i sa koliko poltronstva.Takav ''božiji moral'' dosledno je zadržala i do dana današnjeg ...svaka crkva.
Neko ko nije baš moralan može učiniti moralni greh ali će mu isti biti oprošten ako se uredno moli i po malo dotira crkvu.
Ali zato moralan čovek koji ima odgovornost samo prema svojoj savesti pa shodno tome nikada neće učiniti moralni greh biva suvišnim i nepoželjnim kako crkvi tako i samom bogu.
I da se vratim na ono ...da je u svakom čoveku urodjen zakon dobra...kako to ti napisa.
I ako se prihvati da je tako...kako je moguće da čovek sa takvim urodjenim zakonom dobra može i pomisliti na neki ... greh.I kako se takva tvoja tvrdnja može staviti u odnos sa onim...da smo svi grešni samim rodjenjem...
Ne razumem da možemo biti grešni po rodjenju a sa urodjenim zakonom dobra.A voleo bih kada bi mi to razjasnio... koliko toliko.