VERA...ŠTA JE TO...

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Prosto nisam verovao samom sebi da nisam mogao da zaključim jednu elementarno jednostavnu biblijsku činjenicu.Čitajući bibliju suočio sam se sa jednim malim problemom,ne uspevajući da protumačim ovo u vezi čega postavljam pitanje:

Ko je Kainov otac...

Biću zahvalan bilo kome ko mi odgovori i to malo pojasni.
z:hi:
felix.gif

ko je kainov otac? pa lepo pise u prvoj mojsijevoj,glava ,4;1,2

u plemenu adamovom se pominje samo sitova loza, to je iz razloga sto, sit ostavlja potomstvo ,koje ce biti ispred boga pravednije nego kainovo, i cak ih bog naziva svojim sinovima, a kainovo potomstvo sinovima i kcerima ljudskim, avelj se ne pominje zato sto nije ostavio potomstvo,:grudvanje2:

Živeo Zmija i Zmajevi na čelu sa drugom Vujadinom! z:lol:

Па нека живе а живео и ти мени.
Него дај ти мени објасни, кад је Бог створио човека по свом изгледу то је било у Рају. А кад га је избацио из раја он му је променио изглед. У ствари човек је сам себи промено изглед учинивши грех јабуке. То ми некако није јасно, јер је рекао Еви да ће сада рађати у Боловима. Да ли је она пре требала рађати безболно као и Змија? А то би се могло повезати и са невиним рођењем Исуса.

A šta je osnov vere u Boga...

Ako ja kažem da postoje samo dva osnova i to:

1.- strah od smrti i
2.- strah od boga

siguran sam da to nikako ne bi bilo prihvatljivo.

A kada bih ja rekao da je najveća čovekova radost da stalno vidi smrt pred očima verovatno bi mi mnogi rekli da sam malo...''odlepio''

Ali...ako to isto kaže...

https://video.google.com/videosearc...sa=X&oi=video_result_group&resnum=4&ct=title#

onda je to nešta drugo.I šta mislite o onom...smrt,smrt,smrt,smrt,smrt,,,SMRT...
:bye:
felix.gif

strah boziji je pocetak svake mudrosti, govori premudri salomon,

naravno da covek treba da ima straha bozijega, jer bez njega nece nista uspeti,niti spoznati ostale strane boga,

a strah od smrti, pa tu se ne misli o strahu od umiranja,nego o strahu da nas smrt ne zatekne nespremne da izadjemo ispred bogaz:lol:z:lol:z:lol:, mnogi ce , mislim koji ne shvataju sustinu reci onoga koji govori,pomisliti da su hriscani neke kukavice koje se plase smrti,ali istorija to demantuje, jer su hriscani smelo ispovedali svoju veru i bili zestoko i surovo muceni i ubivani,

znaci ovde se misli da nas smrt ne ugrabi nespremne, zato covek treba ispred sebe stalno da misli o smrti da bi uvek bio pripravan za izlazak pred boga:snesko3:

vujadin
Re: VERA...ŠTA JE TO...

Ovoga pusta si razmišljao veoma solidno i veoma konkretno.I to mi se dopada.Iz biblije se lepo vidi da ni Kain a ni Avelj nisu Adamovi sinovi.Prvi Adamov sin je Sit (Set) a što se lepo vidi 5. poglavlju 1. Mojsijeve....

Ovo je pleme Adamovo. Kad Bog stvori čovjeka, po obličju svojemu stvori ga. Muško i žensko stvori ih, i blagoslovi ih, i nazva ih čovjek, kad biše stvoreni. I poživje Adam sto i trideset godina, i rodi sina po obličju svojemu, kao što je on, i nadjede mu ime Sit.

A uvezi sa pitanjem KO je bio Kainov otac,nije mu nikakva zmija bila otac a na pitanje ko mu je bio otac odgovorio je...

kennedy_bakircioglu

Odlično.To se zove odgovor.Asmodej je bio Kainov otac.A Asmodej je bio zli duh ali i veliki ''ženskaroš'' pa se je nešta muvao i oko Eve ali i oko Sare.U knjizi o Tobiji ima nešta o tome.A tog Asmodeja je kasnije Solomon svojom magijom bio nešto kao potčinio sebi koristeći ga za neke svoje poslove.
felix.gif

То се не слаже са Потопом. И то су нагађања јер Ева лепо каже да је Бог обдарио са још једним сином, братом Авеља. Него ви као да нисте свесни, колики је то грех био да их Бог због тога греха истера свију из Раја. И колики је био и други грех кад их је Бог морао свију уништити са Потопом. Ипак, ако је Асмодеј био Змија онда има неке логике.

Мислиш са Маријом? Онда он није зли Дух.

pa razlika je velika ,duh sveti kao zivotodavac i bog,, i demon preljubocinac, ,koji samo moze da navodi ljude na,greh..

taman posla, zasto tako nesto da lupam, , mislio sam sa tako necijim mamicama, hitlerovom staljinovomitd, jer takvi mogu da budu samo demonski sinovi,,

mislim takodje da je to, sto se tvrdi o tom demonu najveca glupost, z:lol:

Korahe

Vjerujem, jer je svijet prožet vječnim Moralnim zakonom Božijim, zakonom sklada, proporcija i reda. Taj zakon je: u Vasioni poredak, u prirodi sklad, u duši savjest, u društvu moral, a u svakom čovjeku urođeni Zakon dobra.

Kada se površno pročita,ovo onako retorički zvuči veoma lepo.Medjutim,kada se malo razmisli o napisanom uočava se ceo niz nelogičnosti.Kažeš da je svet prožet Moralnim zakonom božijim a da je u svakom čoveku urodjeni Zakon dobra.Trudio sam se ali nisam uspeo da shvatim šta to zapravo znači.

Ako je u čoveku urodjen zakon dobra,čemu onda postojanje moralnog božijeg zakona.Nije li logično da čovek u kojem je urodjen zakon dobra samim tim ne može činiti ništa što nije dobro i moralno.Malo mi je nerazumljiva definicija božijeg moralnog zakona kao zakon sklada proporicije i reda.Ne razumem šta može biti zakon proporcije.
A ono da je moralni zakon božiji u društvu definisan kao...moral veoma je zanimljivo u kontekstu sa onim da je usvakom čoveku urodjen zakon dobra.Poznato je da ono što je moral u društvu nema univerzalnu jednom datu definiciju.Poaznato je je moral promenljiva kategorija zavisno od ''društva'' koje ga je sebi kao moral definisalo.Negde je nešta moralno a negde to isto nije.Nekada je nešta bilo moralno ali to nije danas.

A kada je u pitanju moral veoma je diskutabilno samo postojanje božijeg morala.
Sklon sam da mislim (moguće je i da grešim) da postoji samo ljudski moral jer kada bi postojao božiji moral po meri i kriterijumima boga kao nečeg apsolutnog bilo bi apsurdno bilo kakvo pitanje u vezi sa moralom.

Skromno mislim da su sve moralne vrednosti i svest o njima u samom čoveku i da čovek o moralu ne može naučiti ništa iz biblije kao knjige.Ćovek koji ne zna šta je moral o tome ne može ''naučiti'' ništa iz biblije.Da bi čovek znao šta je moral potrebno je odredjeno životno iskustvo,obrazovanje,razum i mudrost.Moral je nešto što ne može da se nauči iz biblije jer je to isto kao kada bi neko hteo da nauči igrati fudbal redovno gledajući prenose nekih utakmica.A kada je reč o božijem moralu veoma je diskutabilno koliko je moralan onaj redosled zapovesti božijih.

Zar ne bi bilo moralno da je prvo napisano ono...NE ubij,Ne,kradi,NE laži...umesto činjenice da je prvo napisano...parafraziram...ne veruj drugima već samo meni jer swam ja jedini

A veoma je diskutabilno ko je uopšte moralniji...bog ili čovek...Iz biblije je poznato da je bog imao svoje omiljene likove kojima je opraštao i preljube i druge grehove u proporciji koliko mu je priloženo žrtvi u krvi i sa koliko poltronstva.Takav ''božiji moral'' dosledno je zadržala i do dana današnjeg ...svaka crkva.

Neko ko nije baš moralan može učiniti moralni greh ali će mu isti biti oprošten ako se uredno moli i po malo dotira crkvu.Ali zato moralan čovek koji ima odgovornost samo prema svojoj savesti pa shodno tome nikada neće učiniti moralni greh biva suvišnim i nepoželjnim kako crkvi tako i samom bogu.

I da se vratim na ono ...da je u svakom čoveku urodjen zakon dobra...kako to ti napisa.
I ako se prihvati da je tako...kako je moguće da čovek sa takvim urodjenim zakonom dobra može i pomisliti na neki ... greh.I kako se takva tvoja tvrdnja može staviti u odnos sa onim...da smo svi grešni samim rodjenjem...

Ne razumem da možemo biti grešni po rodjenju a sa urodjenim zakonom dobra.A voleo bih kada bi mi to razjasnio... koliko toliko.
felix.gif

Korahe

Kada se površno pročita,ovo onako retorički zvuči veoma lepo.Medjutim,kada se malo razmisli o napisanom uočava se ceo niz nelogičnosti.Kažeš da je svet prožet Moralnim zakonom božijim a da je u svakom čoveku urodjeni Zakon dobra.Trudio sam se ali nisam uspeo da shvatim šta to zapravo znači.

Ako je u čoveku urodjen zakon dobra,čemu onda postojanje moralnog božijeg zakona.Nije li logično da čovek u kojem je urodjen zakon dobra samim tim ne može činiti ništa što nije dobro i moralno.Malo mi je nerazumljiva definicija božijeg moralnog zakona kao zakon sklada proporicije i reda.Ne razumem šta može biti zakon proporcije.
A ono da je moralni zakon božiji u društvu definisan kao...moral veoma je zanimljivo u kontekstu sa onim da je usvakom čoveku urodjen zakon dobra.Poznato je da ono što je moral u društvu nema univerzalnu jednom datu definiciju.Poaznato je je moral promenljiva kategorija zavisno od ''društva'' koje ga je sebi kao moral definisalo.Negde je nešta moralno a negde to isto nije.Nekada je nešta bilo moralno ali to nije danas.

A kada je u pitanju moral veoma je diskutabilno samo postojanje božijeg morala.
Sklon sam da mislim (moguće je i da grešim) da postoji samo ljudski moral jer kada bi postojao božiji moral po meri i kriterijumima boga kao nečeg apsolutnog bilo bi apsurdno bilo kakvo pitanje u vezi sa moralom.

Skromno mislim da su sve moralne vrednosti i svest o njima u samom čoveku i da čovek o moralu ne može naučiti ništa iz biblije kao knjige.Ćovek koji ne zna šta je moral o tome ne može ''naučiti'' ništa iz biblije.Da bi čovek znao šta je moral potrebno je odredjeno životno iskustvo,obrazovanje,razum i mudrost.Moral je nešto što ne može da se nauči iz biblije jer je to isto kao kada bi neko hteo da nauči igrati fudbal redovno gledajući prenose nekih utakmica.A kada je reč o božijem moralu veoma je diskutabilno koliko je moralan onaj redosled zapovesti božijih.

Zar ne bi bilo moralno da je prvo napisano ono...NE ubij,Ne,kradi,NE laži...umesto činjenice da je prvo napisano...parafraziram...ne veruj drugima već samo meni jer swam ja jedini

A veoma je diskutabilno ko je uopšte moralniji...bog ili čovek...Iz biblije je poznato da je bog imao svoje omiljene likove kojima je opraštao i preljube i druge grehove u proporciji koliko mu je priloženo žrtvi u krvi i sa koliko poltronstva.Takav ''božiji moral'' dosledno je zadržala i do dana današnjeg ...svaka crkva.

Neko ko nije baš moralan može učiniti moralni greh ali će mu isti biti oprošten ako se uredno moli i po malo dotira crkvu.Ali zato moralan čovek koji ima odgovornost samo prema svojoj savesti pa shodno tome nikada neće učiniti moralni greh biva suvišnim i nepoželjnim kako crkvi tako i samom bogu.

I da se vratim na ono ...da je u svakom čoveku urodjen zakon dobra...kako to ti napisa.
I ako se prihvati da je tako...kako je moguće da čovek sa takvim urodjenim zakonom dobra može i pomisliti na neki ... greh.I kako se takva tvoja tvrdnja može staviti u odnos sa onim...da smo svi grešni samim rodjenjem...

Ne razumem da možemo biti grešni po rodjenju a sa urodjenim zakonom dobra.A voleo bih kada bi mi to razjasnio... koliko toliko.
felix.gif

usadjen je samo da ga potseca , a slobodnom voljom se krsi moralni zakon.

Nesto ovo Postanje nije kako treba.
"I stvori Bog covijeka po oblicju svojemu, po oblicju Bozijemu stvori ga; musko i zensko stvori ih" (1:27)
"........I bi vece i bi jutro, dan sesti."(1:31)
Iz ovoga proizilazi da je bog stvorio coveka sesti dan, ali zatim
".......jer Gospod Bog jos ne pusti dazda na zemlju, niti bijase covjeka da radi zemlju". (2:5)
"A stvori Gospod Bog covijeka od praha zemaljskog, i dunu mu u nos duh zivotni; i posta covijek dusa ziva" (2:7)

Dakle da li je Adam stvoren sestog ili sedmog dana ili se ovi stihovi mogu protumaciti da su Adam i prva zena Lilit stvoreni sestog dana, a naknadno je Adam postao dusa ziva ili je palnirano da covek uopste ne radi, a naknadno mu je nametnut posao.

Poslednja izmena:
Него дај ти мени објасни, кад је Бог створио човека по свом изгледу то је било у Рају. А кад га је избацио из раја он му је променио изглед. У ствари човек је сам себи промено изглед учинивши грех јабуке. То ми некако није јасно, јер је рекао Еви да ће сада рађати у Боловима. Да ли је она пре требала рађати безболно као и Змија? А то би се могло повезати и са невиним рођењем Исуса.

Otkud ti to da je čovek promenio izgled?
Jednostvno, kada je čovek bio u raju, bio je na radnom mestu i tu nije smelo da padne nikakvo udvarawe i te stvari.
Bog ih je slagao da će da budu bolovi jer su pojeli jabuku. Bolovi su bili jer je glava veća od kanala kojim treba da prođe.
Primeti da Adam i Eva nisu prvi ljudi. Za njih nije bilo predviđeno ono "razmnožavajte se bre". z:lol:
Uzgred, zmija se razmnožava jajima. Eventualno mož da dobije hemoroide. z:mrgreen:

BOKYSTAMY

usadjen je samo da ga potseca , a slobodnom voljom se krsi moralni zakon.

Ne razumem.Ako je u čoveku urodjen zakon dobra a da ga čovek krši slobodnom voljom onda nekako proizilazi da slobodna volja čovekova služi samo za to da bi čovek mogao kršiti zakon dobra i moralne norme.

A u tom pravcu nije mi teško da poverujem da je slobodna volja čovekova upravo ''izum'' svetih otaca jer se bez postojanja slobodne volje čovek ne bi mogao okriviti da je...grešan.
felix.gif

flpflp

Nesto ovo Postanje nije kako treba.
"I stvori Bog covijeka po oblicju svojemu, po oblicju Bozijemu stvori ga; musko i zensko stvori ih" (1:27)"........I bi vece i bi jutro, dan sesti."(1:31)
Iz ovoga proizilazi da je bog stvorio coveka sesti dan, ali zatim
".......jer Gospod Bog jos ne pusti dazda na zemlju, niti bijase covjeka da radi zemlju". (2:5)
"A stvori Gospod Bog covijeka od praha zemaljskog, i dunu mu u nos duh zivotni; i posta covijek dusa ziva" (2:7)

Dakle da li je Adam stvoren sestog ili sedmog dana ili se ovi stihovi mogu protumaciti da su Adam i prva zena Lilit stvoreni sestog dana, a naknadno je Adam postao dusa ziva ili je palnirano da covek uopste ne radi, a naknadno mu je nametnut posao.

Slažem se sa tobom jer i ja mislim da nešta nije onako ...kako bi trebalo biti.A iz onog...
muško i žensko stvori ih... nije jasno KO je žena koja je tada stvorena ISTOVREMENO sa Adamom. Biće da se radi o ... Lilit...
felix.gif

flpflp

Slažem se sa tobom jer i ja mislim da nešta nije onako ...kako bi trebalo biti.A iz onog...
muško i žensko stvori ih... nije jasno KO je žena koja je tada stvorena ISTOVREMENO sa Adamom. Biće da se radi o ... Lilit...
felix.gif

Ja cak ne bih rekla ni da je u pitanju Adam, jer prema stihovima ispadne da je Adam stvoren naknadno sedmog dana, pazi kaze ne bese coveka da radi zemlju i onda ga stvara od praha, takodje u drugoj glavi. Nije mi jasno? Jedino da se pokusa sa nekim racionalnim objasnjenejm.

Ja cak ne bih rekla ni da je u pitanju Adam, jer prema stihovima ispadne da je Adam stvoren naknadno sedmog dana, pazi kaze ne bese coveka da radi zemlju i onda ga stvara od praha, takodje u drugoj glavi. Nije mi jasno? Jedino da se pokusa sa nekim racionalnim objasnjenejm.

To je i moje mišljenje, ali ne baš sedmog dana. Onda su ga već bolela leđa, pa je nastavio valjda u osmi dan zasejo rajski vrt, a Adama je možda pravio devetog dana.
A oni muško i žensko stvori ih - to su oni stvoreni petog dana. Drugo pleme - lovci i sakupljači. Ti su bili namenjeni za da žive po zemlji i da se razmnožavaju. Adam je trebalo da bude kućni ljubimac.

Otkud ti to da je čovek promenio izgled?
Jednostvno, kada je čovek bio u raju, bio je na radnom mestu i tu nije smelo da padne nikakvo udvarawe i te stvari.
Bog ih je slagao da će da budu bolovi jer su pojeli jabuku. Bolovi su bili jer je glava veća od kanala kojim treba da prođe.
Primeti da Adam i Eva nisu prvi ljudi. Za njih nije bilo predviđeno ono "razmnožavajte se bre". z:lol:
Uzgred, zmija se razmnožava jajima. Eventualno mož da dobije hemoroide. z:mrgreen:

Баш зато што се умножава јајима, можда је то био случај и са Евом? А ако је створио Адама по свом лику, онда га је створио да се и размножава као Дух Свети, бесполно. И због тога их и називају Синови Божји, као Исуса. А то је било могуће само у Рају, и само Адаму, Еви и Змији. Није ту било никакве лажи о Јабуци. Јабука има неку другу особину, од ове наше јабуке. Размишљајте, немојте само преписивати оно што нађете у Библији. Библија је у три странице објаснила све пре потопа, и у те три странице није могло стати више детаља. Састављачи тих догађаја су то сматрали непотребним јер је завршено, и настао је нови живот после потопа. Стварање света, греси, убиства, Дивови, дуги животи, Рај и живот ван Раја су стрпали све у три странице. И сад ми треба да погађамо на основу тих шкурих детаља шта је било и како?

Баш зато што се умножава јајима, можда је то био случај и са Евом? А ако је створио Адама по свом лику, онда га је створио да се и размножава као Дух Свети, бесполно. И због тога их и називају Синови Божји, као Исуса. А то је било могуће само у Рају, и само Адаму, Еви и Змији. Није ту било никакве лажи о Јабуци. Јабука има неку другу особину, од ове наше јабуке. Размишљајте, немојте само преписивати оно што нађете у Библији. Библија је у три странице објаснила све пре потопа, и у те три странице није могло стати више детаља. Састављачи тих догађаја су то сматрали непотребним јер је завршено, и настао је нови живот после потопа. Стварање света, греси, убиства, Дивови, дуги животи, Рај и живот ван Раја су стрпали све у три странице. И сад ми треба да погађамо на основу тих шкурих детаља шта је било и како?

Oćeš da kažeš da je Eva zapravo bila ćurka? Ovo ti ne stoji počim niko ne bi dao svoje rebro za ćurku. Ako nije ćuran, to jest. A Adam nije bio, jerbo je po liku božjem sastavljen bio.
E sad, da li se bespolno razmnožavanje (koje nije razmnožavanje jajima) može smatrati savršenim? Posmatrajući svet okolo, ispada da ne može. Najprimitivnije životinje se razmnožavaju bespolno, složene životinje se razmnožavaju polno, jajima, a najsavršenije životinje - sisari rađaju žive mladunce.
Za očekivati je da složenije forme imaju i složenije tipove razmnožavanja. Ja bih pre zamislio svetog duha da se razmnožava kombinovanjem velikog broja jedinki da bi se dale prenosila kombinovana znanja. Kao što istočnjaci veruju u neki sveopšti splet naših umova.
E sda, što biblija neke stavri sabija u tri stranice, verovatno postoje razlozi. Možda nije od suštinskog značaja, možda im pogorela arhiva, a možda su jednostavno sve to izmislili. z:mrgreen:

Па питање није једноставно. Већ смо једном прелазили преко њега, и по мом мишљењу имају две могућности. Прва је, јер је логичнија, да је Змија са Евом имала Каина. Друга је, да је Адам са Змијом имао Каина. У ниједном случају Каин и Авељ нису од истих родитеља, Нису истог карактера, Авељ чобанин, по карактеру каубој. Каин земљорадник, сељак по карактеру. Мало је вероватно да је Каин убио Авеља због непримљене жртве од стране Бога. То би значило да му је Бог био познат и да је знао да му не може ништа, и искалио се на Авељу. По природи, да су од истих родитеља Авељ би био физички слабији, јер није физички радник као Каин који је био сељак земљорадник, и због тога је погино у борби са Каином. Али у Библији пише да га је Каин убио на превару, карактер Змије, и снага Змаја. Каинови потомци, по Библији су друкчији од Сетових, трећег сина Адама и Еве, или другог брата Авељова?. На овакво резоновање сам дошао због чињенице, по Библији, да је Ева преко Змије сазнала о својој сексуалности, а после и Адамовој. Надам се да ово неће никога навести на неку странпутицу.
Evo sada si napisao nešto što ja odavno znam. Zato ga i zovem Svenemogući. :D

Šta znači biti ...religiozan...a šta biti...vernik...

Kakav je odnos izmedju onog...biti religiozan i onog...biti vernik...

Može li neko biti religiozan a da pri tom nije vernik,može li vernik biti vernik a da pri tom nije religiozan...
felix.gif

Ja nisam religiozan ali sam vernik. No, predmet moje vere nije nikakav izmišljeni Bog. Ja verujem u moć nauke. E sada, može neko reći da se ne može verovati u nešto što je sasvim izvesno. Moć nauke je očigledna. Ali, baš ta očiglednost me je ubedila da verujem da će nauka sve današnje nepoznate stvari da objasni. Zato mislim da ja jesam vernik, ali ta će vera da se i ostvari, za razliku od vere u Boga koja će da ostane samo puka vera.

Bog Naučnik je poništio kletvu tog "predobrog" Boga, i danas žene rađaju bez bolova, ako žele.
Zato je Bog Naučnik veći bog od tog umišljenog Svenemogućeg Boga.

Ja nisam religiozan ali sam vernik. No, predmet moje vere nije nikakav izmišljeni Bog. Ja verujem u moć nauke. E sada, može neko reći da se ne može verovati u nešto što je sasvim izvesno. Moć nauke je očigledna. Ali, baš ta očiglednost me je ubedila da verujem da će nauka sve današnje nepoznate stvari da objasni. Zato mislim da ja jesam vernik, ali ta će vera da se i ostvari, za razliku od vere u Boga koja će da ostane samo puka vera.

recimo da bi se slozio sa ovim
ali, da li mislis da je nauka sposobna da kontrolise samu sebe
i granice do kojih ide?
i sto je jos bitnije -
da li mislis da su ljudi zrelii da ne uniste i planetu i sami sebe koristeci nauku?
milion jos pitanja
pozz:)

E sad, da li se bespolno razmnožavanje (koje nije razmnožavanje jajima) može smatrati savršenim? Posmatrajući svet okolo, ispada da ne može. Najprimitivnije životinje se razmnožavaju bespolno, složene životinje se razmnožavaju polno, jajima, a najsavršenije životinje - sisari rađaju žive mladunce.
Za očekivati je da složenije forme imaju i složenije tipove razmnožavanja.
Način razmnožavanja životinskih vrsta pobuđuje opsežna filozofska razmišljanja.

Prvo da kažem, sve životinjske vrste su prilično složene i savršene, pa ne mislim da se one u tom pogledu mogu gradirati.

Najsitniji životinjski mikro organizmi razmnožavaju se prostom diobom pri čemu je taj čin za jedinku bezbolan. Jedinke mikroorganizama ne vode brigu o svom potomstvu.

Prve makro životinje (ribe, vodozemci) razmnožavaju se jajima, koje bezbolno izbacaju u vanjsku sredinu (voda) pri čemu posle toga ne vode više nikakvu brigu niti o jajima niti o potomstvu. Prve kopnene makro životinje (gmizavci), manje više, bezbolno polažu jaja u zemlju i više ne vode brigu ni o jajima ni o potomstvu.

Prethodno opisani tipovi životinja ne vode brigu o svom potomstvu. Sada dolaze tri tipa životinja koje to rade.

Prvi su insekti, kao prve leteće (i možda kopnene !) životinje. Oni se brinu o pravljenju specijalnih gnijezda u kojima potpuno bezbolno polažu jaja, ali se pose ne brinu o mladuncima, izuzev što vode kolektivan život.

Druge su ptice (morale su se pojaviti kasnije od insekata) koje polažau jaja, uz neznatan bol, takoođe u specijalno pravljena gnijezda, ali one, za razliku od insekata, vode brigu o mladuncima, donoseći im hranu, sve dok mladunci ne budu sposobni za samostalan život.

I treći su sisari. I čovjek, kao njihov najviši predstavnik. Proces ostavljanja potomstva kod sisara je najsloženiji i najbolniji, pogotovu kod krupnijih sisara, gdje i čovjek spada. Budući novi organizam najprije se razvija u tijelu ženke (žene) što traje relativno dugo. Tom prilikom tijelo ženke (žene) djelovanjem posebnih hormona stalno natiječe, prvenstveno da bi se proširio porodni kanal kroz karličnu kost, koji je u drugim okolnostima mnogo manjih dimenzija. I pored toga proširivanja sam porođaj je prilično bolan. Zašto? Je li moralo tako? Samo da napomenem: kad ne bi postojalo čvrste karlične kosti (sa otvorom u njemu od koga počinju ženski seksualni i porodni organi) tj. kada ovi organi ne bi imali čvrst oslonac nego, recimo elastičan, onda bi pri seksualnom činu muškarac praktično uništio ženski polni organ. Znači - moralo je kroz otvor karlične kosti. A zašto je moralo u tijelu žene? Je li jedini razlog da bi se tako vodila briga o potomstvu? I ne navodi li sve ovo na zaključak da je život inteligentno dizajniran?

Poslednja izmena:
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back