.U bibliji se nigde ne govori o sudbini. U bibliji se govori o božijoj promisli za svakog pojedninca. Onako brzopleto, mnogi poistovećuju tu božiju promisao sa sudbinom. A što se tieče onog da je božija volja ako se desi nešta što nije moglo da bude drukčije, ja bih rekao ovako. Samo kada se desi nešta kao iznenadno ozdravljenje nekog ko je na samrti, onda se po pravilu horski peva ono...da je to bila božija volja. Medjutim, kada mnogi ali mnogi umiru a ne ozdrave onda naravno nema božije volje.
.
Bozja promisao za svakog pojedinca, je kao zelja roditelja sta ce njegovo dete biti kad poraste. Sto je dete samostalnije, ima vecu slobodnu volju to su razlike cesce... Naravno da se kod nekih roditelja njihove zelje poklope sa onim sto dete odrastanjem postane...
Za razliku od sudbine gde je konacan ishod u potpunosti, dakle apsolutno, odredjen kod Bozije volje ili promisli on moze imati razlicite konacne ishode i cak ni Bog ne zna sta ce u konacnom biti ishod. Ako bi se Bog prejako umesao i nuzno doveo do nekog ishoda to bi ujedno znacilo i da je u toliko ukinuo slobodnu volju tog coveka, a to se ne desava...
Mislim da je uvodjenje Bozije promisli umesto sudbine veliki napredak u razvoju ljudske misli i ponasanja. Covek je definitivno i skoro u potpunosti odgovoran za svoje ponasanje. Ne treba ni u tome preterivati, vaspitanje ma sa koje strane dolazilo i drugi uticaji takodje su regulatori ponasanja. Sa svescu o Bogu i odredjenim normama ponasanja raste i odgovornost coveka...
.Medjutim, kada mnogi ali mnogi umiru a ne ozdrave onda naravno nema božije volje.
.
Naravno da ima. Smrt je tema koja prevazilazi ovo o cemu bih sad da pisem. Pored Svetle stane postoji i Tamna strana.
Ima hriscana koji i tada kazu to je Bozija volja ili promisao. Ja se u osnovi ne slazem sa tim. Da li bi u prvobitnom uspostavljanu zakonitosti u prirodi postojalo nesto sto bi moglo objasniti takve pojave? Ja mislim da jeste pa se po tom to moze dakle u nekoj dubljoj analizi i pokazati kao istinito, ali nikako kao trenutno Bozije delovanje, naravno da su ovo samo moja razmisljanja.
.Zašto bi nešta što bib iblo ''sudbinski predodredjeno'' moralo da se ispuni do detalja. Zašto sudbinu ne bi smo shvatili kao neku osnovnu predodredjenost u smislu trajanja života i recimo načina umiranja. Slobodnom voljom čovek može neke stvari birati ali svojom slobodnom voljom ne može uticati na to da li će recimo ozdraviti ili umreti i tako u tom smislu. Nije mi jasno kako bog koji je izmedju ostalog i sveznajuć ne može znati šta će običan smrtnik svojom voljom izabrati.
.
Pitanja na koja trazis odgovor su u vecini takva da o njima svako moze imati svoj stav a svak ko pokusa da kaze da je iskljucivo njegov stav ispravan je unapred osudjen da bude proglasen za uobrazenog coveka cije misli i nemaju neku vrednost.
Kao sto vidis Bozija promisao je pojam na koji si ti ukazao kao Biblijski i ja sam ga kao takvog prihvatio u ovoj diskusiji.
Mozemo se dogovoriti da na osnovu tvog znanja i malo pretrazivanja po internetu itd. usvojimo znacenje nekih pojmova pa tako ja ne bih onda koristio "sudbinski predodredjeno" kao pojam u razgovoru. Mada u nekim situacijama mozda i bih ali bi tad svima bilo jasno da je sudbina nesto sto se ne koristi u okviru Biblije i hriscanstva nego je to pojam koji se koristio ranije (a koristi se i danas ali izan Biblijskog i hriscanskog nacina razmisljanja o svetu) i imali bi smo jasno znanje sta za nas to znaci.
Svojom voljom mi uticemo i na duzinu svog zivota, a cesto mozemo uticati i na neke bolesti pa sve do ozdravljenja. Slobodna volja se ispoljava na primer u izboru hrane... Pozitivan stav i dobro raspolozenje... Opet moram naglasiti nista ne treba apsolutizovati, pomoc lekara je neophodna, mada danasnji lekari nemaju ni priblizno znanja koliko se ocekuje da imaju, ne mislim samo na vec poznata znanja nego medecina kao nauka jos uvek ima mnogo manje znanja nego sto obican covek moze pomisliti. O postojanju zlih namera cak i kod nekih lekara, nerazumevanju ...
Pojam sveznajuceg Boga u mom nacinu razmisljanja je potpuni promasaj, jer dovodi do toga da nema slobodne volje...
Moguce je da su nekim djacima u skoli nastavnici delovali kao sveznajuci pa su to posle u nekim svojim zeljama, recimo o zasticenosti, preneli na Boga.
.''Istine koje najmanje želimo da čujemo jesu
one koje bi nam najviše koristile da ih čuje.
Ali sta je istina ?
Vise ljudi koji posmatraju isti dogadjaj, svak sa svog mesta gde se nalazi sa vojim predznanjima... mogu imati razlicito vidjenje istine o tom dogadjaju.
Ovo misljenje koje je citirano je po meni povezano sa pojmovima: savest, karakterom...
Kao sto rekoh istina moze biti opasnija od maca, pa ne treba apsolutizovati taj stav.
Kad bi covek prihatio da saslusa drugacije, tudje, misljenje o sebi cesto bi bilo u prilici da se oslobodi nekih svojih zabluda.
Poslednja izmena: