VERA...ŠTA JE TO...

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
.U bibliji se nigde ne govori o sudbini. U bibliji se govori o božijoj promisli za svakog pojedninca. Onako brzopleto, mnogi poistovećuju tu božiju promisao sa sudbinom. A što se tieče onog da je božija volja ako se desi nešta što nije moglo da bude drukčije, ja bih rekao ovako. Samo kada se desi nešta kao iznenadno ozdravljenje nekog ko je na samrti, onda se po pravilu horski peva ono...da je to bila božija volja. Medjutim, kada mnogi ali mnogi umiru a ne ozdrave onda naravno nema božije volje.
.

Bozja promisao za svakog pojedinca, je kao zelja roditelja sta ce njegovo dete biti kad poraste. Sto je dete samostalnije, ima vecu slobodnu volju to su razlike cesce... Naravno da se kod nekih roditelja njihove zelje poklope sa onim sto dete odrastanjem postane...

Za razliku od sudbine gde je konacan ishod u potpunosti, dakle apsolutno, odredjen kod Bozije volje ili promisli on moze imati razlicite konacne ishode i cak ni Bog ne zna sta ce u konacnom biti ishod. Ako bi se Bog prejako umesao i nuzno doveo do nekog ishoda to bi ujedno znacilo i da je u toliko ukinuo slobodnu volju tog coveka, a to se ne desava...

Mislim da je uvodjenje Bozije promisli umesto sudbine veliki napredak u razvoju ljudske misli i ponasanja. Covek je definitivno i skoro u potpunosti odgovoran za svoje ponasanje. Ne treba ni u tome preterivati, vaspitanje ma sa koje strane dolazilo i drugi uticaji takodje su regulatori ponasanja. Sa svescu o Bogu i odredjenim normama ponasanja raste i odgovornost coveka...

.Medjutim, kada mnogi ali mnogi umiru a ne ozdrave onda naravno nema božije volje.
.

Naravno da ima. Smrt je tema koja prevazilazi ovo o cemu bih sad da pisem. Pored Svetle stane postoji i Tamna strana.

Ima hriscana koji i tada kazu to je Bozija volja ili promisao. Ja se u osnovi ne slazem sa tim. Da li bi u prvobitnom uspostavljanu zakonitosti u prirodi postojalo nesto sto bi moglo objasniti takve pojave? Ja mislim da jeste pa se po tom to moze dakle u nekoj dubljoj analizi i pokazati kao istinito, ali nikako kao trenutno Bozije delovanje, naravno da su ovo samo moja razmisljanja.

.Zašto bi nešta što bib iblo ''sudbinski predodredjeno'' moralo da se ispuni do detalja. Zašto sudbinu ne bi smo shvatili kao neku osnovnu predodredjenost u smislu trajanja života i recimo načina umiranja. Slobodnom voljom čovek može neke stvari birati ali svojom slobodnom voljom ne može uticati na to da li će recimo ozdraviti ili umreti i tako u tom smislu. Nije mi jasno kako bog koji je izmedju ostalog i sveznajuć ne može znati šta će običan smrtnik svojom voljom izabrati.
.

Pitanja na koja trazis odgovor su u vecini takva da o njima svako moze imati svoj stav a svak ko pokusa da kaze da je iskljucivo njegov stav ispravan je unapred osudjen da bude proglasen za uobrazenog coveka cije misli i nemaju neku vrednost.

Kao sto vidis Bozija promisao je pojam na koji si ti ukazao kao Biblijski i ja sam ga kao takvog prihvatio u ovoj diskusiji.

Mozemo se dogovoriti da na osnovu tvog znanja i malo pretrazivanja po internetu itd. usvojimo znacenje nekih pojmova pa tako ja ne bih onda koristio "sudbinski predodredjeno" kao pojam u razgovoru. Mada u nekim situacijama mozda i bih ali bi tad svima bilo jasno da je sudbina nesto sto se ne koristi u okviru Biblije i hriscanstva nego je to pojam koji se koristio ranije (a koristi se i danas ali izan Biblijskog i hriscanskog nacina razmisljanja o svetu) i imali bi smo jasno znanje sta za nas to znaci.

Svojom voljom mi uticemo i na duzinu svog zivota, a cesto mozemo uticati i na neke bolesti pa sve do ozdravljenja. Slobodna volja se ispoljava na primer u izboru hrane... Pozitivan stav i dobro raspolozenje... Opet moram naglasiti nista ne treba apsolutizovati, pomoc lekara je neophodna, mada danasnji lekari nemaju ni priblizno znanja koliko se ocekuje da imaju, ne mislim samo na vec poznata znanja nego medecina kao nauka jos uvek ima mnogo manje znanja nego sto obican covek moze pomisliti. O postojanju zlih namera cak i kod nekih lekara, nerazumevanju ...

Pojam sveznajuceg Boga u mom nacinu razmisljanja je potpuni promasaj, jer dovodi do toga da nema slobodne volje...

Moguce je da su nekim djacima u skoli nastavnici delovali kao sveznajuci pa su to posle u nekim svojim zeljama, recimo o zasticenosti, preneli na Boga.

.''Istine koje najmanje želimo da čujemo jesu
one koje bi nam najviše koristile da ih čuje.

Ali sta je istina ?

Vise ljudi koji posmatraju isti dogadjaj, svak sa svog mesta gde se nalazi sa vojim predznanjima... mogu imati razlicito vidjenje istine o tom dogadjaju.

Ovo misljenje koje je citirano je po meni povezano sa pojmovima: savest, karakterom...

Kao sto rekoh istina moze biti opasnija od maca, pa ne treba apsolutizovati taj stav.

Kad bi covek prihatio da saslusa drugacije, tudje, misljenje o sebi cesto bi bilo u prilici da se oslobodi nekih svojih zabluda.

Poslednja izmena:
Ovo zvuči zanimljivo...

"Sudbina nije stvar slučajnosti, već je stvar izbora. To nije nešto što treba čekati, već nešto što treba postići

W. J. Brajan
ali...kada se malo više razmisli, rekao bih da bi to moglo pre da se odnosi recimo na ....uspeh...ili pak...cilj.

A šta bi mi rekao na ono tipa, da je naša sudbina u božijim rukama...i da bog za svakog pojedinca ima unapred odredjena ili ti predodredejena zbivanja.
Suština je u tome da Bog nema unaprijed pripremljenu susbinu za svakog pojedinca nego je upravo, kako Brajan kaže, sudbina stvar izbora, odnosno slobodne volje svakog pojedinca. Na čovjeku je da odlučuje šta će misliti i raditi i tako oblikovati svoju sudbinu. A Bog samo zakonima na kojima je sazdao ovaj svijet kanališe sudbinu. Znači, bog je dao slobodu izbora ljudima. Jeste da to dođe, bezmalo kao: ko uzme - kajaće se, ko ne uzme - kajaće se još više. Ali ... mimo toga ništa ne možemo užiniti. :)

Neki znaju boga lično, ti materijalizuješ misao....pa sam ja kako stvari stoje negde na marginama zbivanja...:think:

P.S. Probao sam da materijalizujem misao o ljubavi imajući ogromnu volju da to učinim kada ono...medjutim...Izgleda da sam daleko od bilo kakve mogučnosti u tom smilsu.:bye:
Čekaj. Svaka fizička radnja koju čovjek počini je u stvari materijalizacija prethodnih misli. Slažeš se? A što se tiče materijalizacije ljubavi iliti doživljavanje Boga, vjerovao ili ne - i to se postiže. I bez malo svi to mogu postići. Ali mnogi misle da je to obična glupost. I zato i ne pokušavaju. :mrgreen:

Čekaj. Svaka fizička radnja koju čovjek počini je u stvari materijalizacija prethodnih misli. Slažeš se? A što se tiče materijalizacije ljubavi iliti doživljavanje Boga, vjerovao ili ne - i to se postiže. I bez malo svi to mogu postići. Ali mnogi misle da je to obična glupost. I zato i ne pokušavaju. :mrgreen:

Ali on ne postiže...
Sam ti rekao..

Bozja promisao za svakog pojedinca, je kao zelja roditelja sta ce njegovo dete biti kad poraste. Sto je dete samostalnije, ima vecu slobodnu volju to su razlike cesce... Naravno da se kod nekih roditelja njihove zelje poklope sa onim sto dete odrastanjem postane...

Što se mene tiče ja to ne vidim tako. Kao roditelj nekada malog deteta nisam imao nikakvu želju u smislu šta še to dete biti kada odraste u čoveka. Smatrao sam da nemam nikakvo moralno pravo da u okvir svoje želje,stavljam ono što će kasnije biti izbor po slobodnoj volji deteta. A što se tiče božije promisli u analogiji sa željom roditelja prema svom detetu, ni to mi nekako nije prihvatljivo.
Nije li malo apsurdno da bog ima neku svoju promisao za svakog čoveka a pri tom mu nije poznato da li će taj čovek da veruje u njega. Znano je da bog ljubi samo one koji ga prihvate a ne i one druge za koje je namenio strašni sud i pakao. Nešta tu i nije u skladu sa logikom.

Za razliku od sudbine gde je konacan ishod u potpunosti, dakle apsolutno, odredjen kod Bozije volje ili promisli on moze imati razlicite konacne ishode i cak ni Bog ne zna sta ce u konacnom biti ishod. Ako bi se Bog prejako umesao i nuzno doveo do nekog ishoda to bi ujedno znacilo i da je u toliko ukinuo slobodnu volju tog coveka, a to se ne desava...

Kada kažeš sudbina da li to znači da veruješ, da ona kao takva postoji ? A ovo za božiju promisao, da ni sam bog ne zna da li će njegova promisao biti ostvarena, nikako mi nije jasno. Ako je bog sveznajuć i svemoguć, kako je moguće da ne zna da li će se njegova savršena božija promisao ostvariti ? Nije mi jasno zašto, na osnovu čega izjednačuješ božiju bolju i božiju promisao ?
Zašto misliš da bi bilo ukidanje slobodne volje čovekove kada bi se bog intezivnije umešao u smislu ostvarenja njegove promisli ? Pri tom imam u vidu da je osnovni smisao čovekove slobodne volje u biblijskjom smislu podredjivanje te volje božijoj. A poznato je da i andjeli imaju slobodnu volju a koja se svodi samo na to da bude podredjena božijoj volji.

Mislim da je uvodjenje Bozije promisli umesto sudbine veliki napredak u razvoju ljudske misli i ponasanja. Covek je definitivno i skoro u potpunosti odgovoran za svoje ponasanje. Ne treba ni u tome preterivati, vaspitanje ma sa koje strane dolazilo i drugi uticaji takodje su regulatori ponasanja. Sa svescu o Bogu i odredjenim normama ponasanja raste i odgovornost coveka...

A ko to uvodi božiju promisao umesto sudbine ? Ni bog otac ni bog sin o tome nisu ništa govorili. Slažem se sa tobom da je čovek u potpunosti odgovoran za svoje ponašanje. Pri tom isto važi kako za vernika tako i za onog koji to nije. A ta čovekova odgovornost za svoje ponašaje nema nikakve veze sa svešću o bogu. Jer da ima, sledila bi veoma apsurdna činjenica da oni koji nisu vernici, ne mogu biti odgovorni za svoje ponašanje.

Pitanja na koja trazis odgovor su u vecini takva da o njima svako moze imati svoj stav a svak ko pokusa da kaze da je iskljucivo njegov stav ispravan je unapred osudjen da bude proglasen za uobrazenog coveka cije misli i nemaju neku vrednost.

Sa ovim se slažem u potpunosti.

Kao sto vidis Bozija promisao je pojam na koji si ti ukazao kao Biblijski i ja sam ga kao takvog prihvatio u ovoj diskusiji.

Mozemo se dogovoriti da na osnovu tvog znanja i malo pretrazivanja po internetu itd. usvojimo znacenje nekih pojmova pa tako ja ne bih onda koristio "sudbinski predodredjeno" kao pojam u razgovoru. Mada u nekim situacijama mozda i bih ali bi tad svima bilo jasno da je sudbina nesto sto se ne koristi u okviru Biblije i hriscanstva nego je to pojam koji se koristio ranije (a koristi se i danas ali izan Biblijskog i hriscanskog nacina razmisljanja o svetu) i imali bi smo jasno znanje sta za nas to znaci.

Kao hriščanski vernik nemoj koristiti ono ''sudbinska predodredjenost''

Pojam sveznajuceg Boga u mom nacinu razmisljanja je potpuni promasaj, jer dovodi do toga da nema slobodne volje...

Na to sam ti ukazivao ranije.
Kad bi covek prihatio da saslusa drugacije, tudje, misljenje o sebi cesto bi bilo u prilici da se oslobodi nekih svojih zabluda.

Baš tako. I rekao bih ovako. Ako mi jedan čovek na nešta ukaže a ja to odbacim onda bi to noglo da bude logično,zbog mogučosti da taj čovek greši. Ako mi 5 ljudi ukaže na istu stvar, postojala bi minimalna mogučnost da oni greše ali ako mi 10 ljudi kaže jedno te isto...onda već moram da se upitam zašto kod mene nešta nije onakvim kakvim bi trebalo da bude.
:bye:

Suština je u tome da Bog nema unaprijed pripremljenu susbinu za svakog pojedinca nego je upravo, kako Brajan kaže, sudbina stvar izbora, odnosno slobodne volje svakog pojedinca.

Ne može se nikako govoriti o sudbini u kontekstu sa bogom i njegovom promisli za čoveka. Sudbina nije stvar izbora jer čovek ne može nikakvom slobodnom voljom preduprediti mogučnost da...recimo pogine u bezazlenoj saobračajnoj nesreći. Kada čovek recimo zakasni na neki avion pa se taj avion kasnije sruši i svi poginu, da li je to nešta što je sudbinom predodredjeno ili je pak taj čovek svojom voljom hteo da zakasni a što bi bilo malo apsurdno, zar ne...

Na čovjeku je da odlučuje šta će misliti i raditi i tako oblikovati svoju sudbinu.
Odlukom o tome šta će misliti i šta će raditi čovek oblikuje sali...svoj život ali ne i sudbinu. Nemoj brkati te pojmove.
A Bog samo zakonima na kojima je sazdao ovaj svijet kanališe sudbinu.

:dontunderstand: šta to znači. Čovek je kao oblikuje a bog je kanališe...:think:
Ako pažljivo proučiš bibliju, primetičeš da u istoj nema niti jedne jedine reči o nikakvoj sudbini.Samom bogu je pojam sudbine nepoznat.

Ja bih radije rekao realizacija umesto onog materijalizacija. :think:

"Baš tako. I rekao bih ovako. Ako mi jedan čovek na nešta ukaže a ja to odbacim onda bi to noglo da bude logično,zbog mogučosti da taj čovek greši. Ako mi 5 ljudi ukaže na istu stvar, postojala bi minimalna mogučnost da oni greše ali ako mi 10 ljudi kaže jedno te isto...onda već moram da se upitam zašto kod mene nešta nije onakvim kakvim bi trebalo da bude."

Mada smo se u vecini stvari izjasnili prilicno slicno, razlika deluje znatno vecom jer ne koristimo usaglasene pojmove. Ja bar nemam jasno definisane pojmove, ali sa malo truda se moze videti sustina...

Sa prethodnim citatom se ne slazem u osnovi.

Kad mi jedan covek kaze da nesto nisam ispravno zakljucio a ja njegovo misljenje cenim to je dovoljan razlog da se ozbiljno zabrinem i pokusam da shvatim gde je problem.

Kad mi milion ljudi horski ili pojedinacno kazu da se ne slazu sa mojim misljenjem a ja pojedinacno a ni takvo horsko misljenje ne cenim, mogu samo da se slatko nasmejem na to.

Ali sta je istina ?

Vise ljudi koji posmatraju isti dogadjaj, svak sa svog mesta gde se nalazi sa vojim predznanjima... mogu imati razlicito vidjenje istine o tom dogadjaju.

Ovo misljenje koje je citirano je po meni povezano sa pojmovima: savest, karakterom...

Kao sto rekoh istina moze biti opasnija od maca, pa ne treba apsolutizovati taj stav.

Ako je tacno ovo sto sam bio napisao a nisi to komentarisao, evo jedno pitanje koje bi se moglo postaviti i u okviru teme Biblija... ali kako ja nisam poznavalac Biblije postavicu ga ovde.

Da li Bog hoce da slaze, da bi zastitio jos nedorasle ljude od nekad surove istine ?

Kad mi jedan covek kaze da nesto nisam ispravno zakljucio a ja njegovo misljenje cenim to je dovoljan razlog da se ozbiljno zabrinem i pokusam da shvatim gde je problem.

Neovisno od toga koliko u tom slučaju ceniš mišljenje tog jednog čoveka, moraš ceniti i svoje mišljenje i barem biti u maloj dilemi.

Kad mi milion ljudi horski ili pojedinacno kazu da se ne slazu sa mojim misljenjem a ja pojedinacno a ni takvo horsko misljenje ne cenim, mogu samo da se slatko nasmejem na to

Sa ovim se slažem.

Ako je tacno ovo sto sam bio napisao a nisi to komentarisao, evo jedno pitanje koje bi se moglo postaviti i u okviru teme Biblija... ali kako ja nisam poznavalac Biblije postavicu ga ovde.

Da li Bog hoce da slaze, da bi zastitio jos nedorasle ljude od nekad surove istine ?

Neće. U tom smislu nikada nije slagao. Ali da je hteo i da je lagao iz drugih razloga to biva biblijskom činjenicom.

Pajdo bre..
Kad laže to nemoj bukvalno da shvaćaš to odmah trebaš promeniti u istinu.
Tako treba da shvatiš stvari..
Joj tebe..

Ajojjjjjjj....grešan li sam. Smetnuo sam sa uma da to nikako ne smem da shvatim kao laž...jer kada bog laže to figurativno znači da ukazuje na istinu.

Ti Pajdo znaš za ovaj stih ali dečko možda ne zna...

Druga Solunjanima 2:11..

''I zato će im Bog poslati silu prevare, da veruju laži''

Ajojjjjjjj....grešan li sam. Smetnuo sam sa uma da to nikako ne smem da shvatim kao laž...jer kada bog laže to figurativno znači da ukazuje na istinu.

Ja mislim da i ja i ti imamo problem s dijoptrijom.
Tu piše da će im silu istine da pošalje.
A pošto šalje SILU to znači da nema veze s nikakvom SILOM.
Nemoj samo bukvalno ovo s SILOM da shvatiš to je onako ...

Ja mislim da i ja i ti imamo problem s dijoptrijom.
Tu piše da će im silu istine da pošalje.
A pošto šalje SILU to znači da nema veze s nikakvom SILOM.
Nemoj samo bukvalno ovo s SILOM da shvatiš to je onako ...

Pajdo, Pajdo, kako sam ja stariji čovek ja sve nekako shvatim onako kako je napisano ili ti moderno rečeno onako bukvalno. Ali se moram potruditi da ono sa silom pne shvatam bukvalno...

A šta misliš o ovom...

Isaija 19:14...

''Gospod je izlio među njih duh prevaran, te učiniše da posrće Misir u svim poslovima kao što posrće pijan čovek bljujući.''

Odakle li savršenom bogu koji je kao no bi....a da...ljubav...duh prevaran...

Izgleda Pajdo da mi stvarno imamo problem kako sa dioptrijom tako i sa bukvalnim shvatanjem napisanog...

Pajdo...sutra moram i kokičariti pa moram u krevet. Valjda me neće opet prodrmati neki zemljotres.
Laku noć pa ćemo nastaviti.

Pajdo, Pajdo, kako sam ja stariji čovek ja sve nekako shvatim onako kako je napisano ili ti moderno rečeno onako bukvalno. Ali se moram potruditi da ono sa silom pne shvatam bukvalno...

A šta misliš o ovom...

Isaija 19:14...

''Gospod je izlio među njih duh prevaran, te učiniše da posrće Misir u svim poslovima kao što posrće pijan čovek bljujući.''

Odakle li savršenom bogu koji je kao no bi....a da...ljubav...duh prevaran...

Izgleda Pajdo da mi stvarno imamo problem kako sa dioptrijom tako i sa bukvalnim shvatanjem napisanog...

Pajdo...sutra moram i kokičariti pa moram u krevet. Valjda me neće opet prodrmati neki zemljotres.
Laku noć pa ćemo nastaviti.

Tko mu je kriv što se opio pa tetura???

Sutra ću na tu temu o tim kontradikcijama da ti malo pokušam da pojasnim...
Laku noć.

Valjda što je imalo da odrma je odrmalo...

Ne može se nikako govoriti o sudbini u kontekstu sa bogom i njegovom promisli za čoveka. Sudbina nije stvar izbora jer čovek ne može nikakvom slobodnom voljom preduprediti mogučnost da...recimo pogine u bezazlenoj saobračajnoj nesreći. Kada čovek recimo zakasni na neki avion pa se taj avion kasnije sruši i svi poginu, da li je to nešta što je sudbinom predodredjeno ili je pak taj čovek svojom voljom hteo da zakasni a što bi bilo malo apsurdno, zar ne...
Izvini, ali, vrlo si težak za komunikaciju. Čak je i tehnički otežavaš. Ne mogu da te citiram valjano kad pišeš ovakve postove. (Citiraj sam sebe pa vidi šta je citat).

Uzmimo da je Bog sazdao ovaj svijet na zaonima koji vladaju kako u neživom svijetu tako i u živom svijetu, pa i što se tiče samih ljudi. Ljudi podliježu tim zakonima za svaku svoju fizičku (materijalnu) radnju, ali isto tako i za misaonu tj. nematerijalnu radnju. (Ti bez potrebe cepidlačiš oko toga šta je materijalno, fizičko, a šta nematerijalno, misaono, iako je za misaono podloga fizičko). I uzmimo da čovjek može spoznajom ovih zakona na kojima počiva ovaj svijet uvijek raditi (i misaono i fizički) tako da nikada ne dođe u sličnu situaciju koju ti gore potenciraš, a da je to omogućio upravo Bog kreirajući baš takve zakone. Ako Bog postoji, a ja sam u to siguran, ona je ovakva stvarnost veoma moguća.

: šta to znači. Čovek je kao oblikuje a bog je kanališe...
Ako pažljivo proučiš bibliju, primetičeš da u istoj nema niti jedne jedine reči o nikakvoj sudbini.Samom bogu je pojam sudbine nepoznat.
Ne znam kakvo je tvoje shvatanje i tumačenje Biblije. Ti se držiš njenih riječi kao pijan plota. Više je nego očigledno da su Bibliju pisali ljudi, a ne Bog. Biblija je samo ljudski pokušaj da se dođe do suštine Boga. A ljudi su podložni zabludama. Čak i da su bili nadahnuti od samog Boga dok su pisali Bibliju, opet su mogli izvesti pogrešne zaključke. Nigdje u Bibliji ne govori Bog, nego mu to ljudi stavljaju riječi u usta. A inače, sudbina se pominje u Bibliji, u oba zavjeta i na mnogo mjesta. (Kako vjerujete - tako će vam biti; Kakva su vam djela - tako će vam biti; parafraze).

Ne znam kakvo je tvoje shvatanje i tumačenje Biblije. Ti se držiš njenih riječi kao pijan plota. Više je nego očigledno da su Bibliju pisali ljudi, a ne Bog. Biblija je samo ljudski pokušaj da se dođe do suštine Boga. A ljudi su podložni zabludama. Čak i da su bili nadahnuti od samog Boga dok su pisali Bibliju, opet su mogli izvesti pogrešne zaključke. Nigdje u Bibliji ne govori Bog, nego mu to ljudi stavljaju riječi u usta. A inače, sudbina se pominje u Bibliji, u oba zavjeta i na mnogo mjesta. (Kako vjerujete - tako će vam biti; Kakva su vam djela - tako će vam biti; parafraze).

"Kako vjerujete - tako će vam biti; Kakva su vam djela - tako će vam biti; parafraze"

Sudbina bi se mogla iskazati recenicom: Tako ce ti biti verovao ili ne.

A toga u Bibliji naravno nema.

Ja sam nekako sklon mišljenju, da je mnogo bitnije da se čovek uzdrži od činjenja zlog dela. Uzdržati se samo od jednog zlog dela, može imati veću vrednost od rutinskog činjenja više dobrih dela.

A nije mi najasnije šta uopšte znači ono...činiti dobra dela ... u ovo današnje vreme. Kada recimo neko, ti, ja bilo ko, vidimo nekog obogaljenog i gladnog beskučnika, sigurno niko neće učiniti dobro delo time što češ ga dovesti u svoj stan recimo da u njemu prezimi.

не посејати добро и не посејати зло, какава је сврха окретати главу од зла да га не би учинио, то је саучесниство.
тачно, ниси решио проблем ако си неког наранио и дао му да презими, то јесте добро дело али ниси решио проблем. генерално гледајући ми не можемо да изигравамо Бога јер смо немоћни за тако нешто, али довољно је да у човеку се не ствара мржња и да људска свест већ једном крене са мртве тачке.
када би убедио само једног мрзитеља и задртог у свом убеђењу ти си учинио добро дело и према њему и према себи и према Богу. јер самим тим си га спасио од сопственог пакла мржње.

To decko ne znam na kog se odnosi ?

:hahaha:

A sto se stiha tice tu se ne govori o tom da Bog laze. Moze se zakljuciti da Bog zna sta je laz i da je na neki nacin moze kontrolisati.

"da veruju lazi"

U cije lazi ?

Ne znam kakvo je tvoje shvatanje i tumačenje Biblije. Ti se držiš njenih riječi kao pijan plota.

Da li to znači da ono šta je i kako napisano u bibliji i nije baš tako važno. Da parafraziram Josipa Broza koji nekada kaza da se ne treba uvek držati zakona kao pijan plota.

Više je nego očigledno da su Bibliju pisali ljudi, a ne Bog.

To niko ama baš niko niti je sporio niti spori.

Nigdje u Bibliji ne govori Bog, nego mu to ljudi stavljaju riječi u usta.

To nije sporno. A ja upravo ukazujem na to koje su mu reči ljudi pripisivali kao njegove.

A inače, sudbina se pominje u Bibliji, u oba zavjeta i na mnogo mjesta. (Kako vjerujete - tako će vam biti; Kakva su vam djela - tako će vam biti; parafraze).

Ovo nema nikakve veze sa nekim ukazivanjem na sudbinu. Pokušaj da citiraš bibliju gde se govori o ...sudbini. Alo dosledno i izvorno o sudbini. A ono da će nekom biti kako veruje to nikako ne može da bude dokaz da biblija govori o sudbini. Može neko biti besprekorni vernik ali ga to nikako ne štiti od mogučnosti da se razboli od neke neizlečive bolesti, da pogine u saobraćajnoj nesreći i tome slično. A čovek može učiniti neko dobro delo i nakon toga poginuti na bilo koji način.

Tvoji parafrazirani stihovi kao i mnogo drugih sličnih, ne odnose se na sudbinu već ukazuju na potrebu čovekove odgovornosti. I ovaj stih je u tom smislu

''Ko seje bezakonje požnjeće nevolju''

Sudbina inače postoji u mnogim velikim religijama, recimo postoji i u Islamu. Ali u bibliji je nema. A bilo bi malo apsurdno kada bi je imalo jer bi onda na neki način isključivala mogučnost postojanja čovekove slobode. Ako bi postojala sudbina u biblijskom smislu onda bi božija pravda bila apsurdna sama po sebi.

A kada razmišljaš o sudbini pokušaj da shvatiš da se ono što se pod sudbinom (izvan biblije) podrazumeva, svodi na sudbinsku predodredjenost u ovom zemaljskom životu do trenutka smrti. A kada se u bibliji govori o predodredjenju od boga, govori se o onom šta će i kako sa čovekom biti tek nakon smrti, preciznije tamo na strašnom sudu. A ti to brkajući poistovečuješ.

Vidi ovaj stih 1 Timotiju 2:4...

‘’Koji hoće da se svi ljudi spasu, i da dođu u poznanje istine.’

Da li može da se shvati da je bog predodredio svim ljudima da budu spašeni. Može. Medjutim, postoje stihovi koji kažu da neće svi biti spašeni, a što bi značilo šta...Ako je bog nekim ljudima predodredio da će skončati u paklu, pa ako to uslovno prihvatimo kao sudbinu, to bi značilo da božiji plan za spas svakog čoveka biva bez ikakvog smisla.

"Kako vjerujete - tako će vam biti; Kakva su vam djela - tako će vam biti; parafraze"

Sudbina bi se mogla iskazati recenicom: Tako ce ti biti verovao ili ne.

A toga u Bibliji naravno nema.

Slažući se sa ovim, samo bih dodao da ono sudbina, ma kako to definisali svoje neko da kažem ''važenje'' ima samo dok je čovek živ, dok se božija promisao u smislu predodredjenja a sa čim se sudbina brzopleto poistovećuje, svoju suštinu ima tek nakon čovekove fizičke smrti.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back