VERA...ŠTA JE TO...

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Mogu li to da shvatim da SPC kategorično negira kreaconističku doktrinu o starosti zemlje...

I da te pitam i ovo. Da li SPC prihvata onako ''saborski'' bilo koje kreacionističko učenje...

I da te pitam i ovo. Kada kažeš da se ne naša u smislu tvoja i moja, nego samo tvoja crkva,zalaže za ekumenski dijalog, šta to znači...Da neće slučajno visoko predstavnik SPC ići u Zagreb da se zajedeno sa Papom pokloni na grobu A. Stepinca, kada Papa poseti hrvatsku na 50 togodišnjicu Stepinčeve smrti...
:bye:

Koliko znam SPC se do sada nigde nije izjašnjavala po tom pitanju.Dakle ni za TE ni za kreacionizam.
Ne verujem da će neko od predstavnika SPC ići u Zagreb.Ekumenski dijalog obuhvata zajednička okupljanja zajedno sa predstavnicima RKC i ostalih hrišćanskih Crkava.Dakle,sve suprotno od onoga što kažu ovi "SIPC".

Koliko znam SPC se do sada nigde nije izjašnjavala po tom pitanju.Dakle ni za TE ni za kreacionizam.
Ne verujem da će neko od predstavnika SPC ići u Zagreb.Ekumenski dijalog obuhvata zajednička okupljanja zajedno sa predstavnicima RKC i ostalih hrišćanskih Crkava.Dakle,sve suprotno od onoga što kažu ovi "SIPC".

To prihvatanje i pojačan intezitet tog ekumenskog dijaloga, meni nekako ukazuje da će veoma, relativno brzo biti osmi sabo, koji kako stvari stoje teško da neće biti jeretički...
Šta misliš o tome...

To prihvatanje i pojačan intezitet tog ekumenskog dijaloga, meni nekako ukazuje da će veoma, relativno brzo biti osmi sabo, koji kako stvari stoje teško da neće biti jeretički...
Šta misliš o tome...

U istoriji je bilo jeretičkih sabora,pa nije isključena mogućnost da će ih biti u budućnosti.Medjutim,nemamo razloga za brigu jer kao što Hristos reče:"Sazidaću Crkvu svoju i vrata adova neće je nadvladati".
Koliko znam,svepravoslavni Sabor bi trebalo da se održi za godinu-dve dana,i predstoji im veliki posao...kada se uzme u obzir da je jedan takav sabor poslednji put održan u 8.veku.Što se tiče mojih shvatanja,široko sam otvoren prema ekumenskom dijalogu i najmanje očekujem da se prevazidju sve one predrasude koje su se nakupile tokom hiljadugodišnje razdvojenosti,a koje nam(pogotovo danas) stavrno nisu potrebne.A o jedinstvu...otom potom.:)
Zašto misliš da bi takav Sabor bio jeretički?

Koliko znam,svepravoslavni Sabor bi trebalo da se održi za godinu-dve dana,i predstoji im veliki posao...kada se uzme u obzir da je jedan takav sabor poslednji put održan u 8.veku.

Sada mi nešta malo nije jasno. Poslednji vaseljenski sabaor je održan tamo neke 787 godine u NIkeji. Reci mi...da li je to bio svepravoslavni sabor, katolički sabor ili sabor hriščanske crkve...Po onom kako si ti napisao proizilazi da je Nikejski sabor 787 g. bio svepravoslavni sabor...:think:

Što se tiče mojih shvatanja,široko sam otvoren prema ekumenskom dijalogu i najmanje očekujem da se prevazidju sve one predrasude koje su se nakupile tokom hiljadugodišnje razdvojenosti,a koje nam(pogotovo danas) stavrno nisu potrebne.A o jedinstvu...otom potom.:)

Čemu neka široka otvorenost ka nečenu kada unapred znaš da ne možeš ništa iole bitnije od toga očekivati...

Zašto misliš da bi takav Sabor bio jeretički?

Hriščanski vaseljenski sabor je nezamisliv bez RKC. A kako se zna da ta crkva uvažava onaj naopako okrenuti krst...to samo po sebi kazuje ... dovoljno...

Sada mi nešta malo nije jasno. Poslednji vaseljenski sabaor je održan tamo neke 787 godine u NIkeji. Reci mi...da li je to bio svepravoslavni sabor, katolički sabor ili sabor hriščanske crkve...Po onom kako si ti napisao proizilazi da je Nikejski sabor 787 g. bio svepravoslavni sabor...
Sabor hrišćanske Crkve,tj.Vaseljsnski Sabor.
Čemu neka široka otvorenost ka nečenu kada unapred znaš da ne možeš ništa iole bitnije od toga očekivati...
Zato što Crkva po svojoj prirodi ekumenistička.Parafraziraću Mitropolita Jovana(Zizjulasa) koji kaže da se ne trebamo nadati jedinstu ali da je naša obaveza da učestvujemo u ekumenskom dijalogu.
Hriščanski vaseljenski sabor je nezamisliv bez RKC. A kako se zna da ta crkva uvažava onaj naopako okrenuti krst...to samo po sebi kazuje ... dovoljno...
Naravno,ako se ne dodje do jedinsta ne može biti vaseljenski...zato sam i rekao svepravoslavni.Kakav naopako okrenuti krst?

Sabor hrišćanske Crkve,tj.Vaseljsnski Sabor.

Ovo je OK. Sada razmisli i pokušaj da više ne grešiiš u smislu ...svepravoslavni sabor...jer to do sada nije postojalo.

Zato što Crkva po svojoj prirodi ekumenistička.Parafraziraću Mitropolita Jovana(Zizjulasa) koji kaže da se ne trebamo nadati jedinstu ali da je naša obaveza da učestvujemo u ekumenskom dijalogu.

A to je po meni vrhunac licemerja.

Naravno,ako se ne dodje do jedinsta ne može biti vaseljenski...zato sam i rekao svepravoslavni.Kakav naopako okrenuti krst?

Ovakav...

popesata.jpg

A u Vatikanu imaš i ovo...

13serpent.jpg

A i mnogo toga još...

Zašto bi to bilo licemerje?Na osnovu sadašnje situacije jasno je da nema šanse za ujedinjenjem,ali to ne znači da plodova neće biti u budućnosti.
Prvi pt vidim to.
Što se tiče aždaje,ona je prisutna i u našim srednjovekovnim manastirima.Uglavnom,zmija je imala i drugo značenje sem da predstavlja djavola.Bila je i tema ovde na forumu gde su o tome razgovarali.

Zašto bi to bilo licemerje?Na osnovu sadašnje situacije jasno je da nema šanse za ujedinjenjem,ali to ne znači da plodova neće biti u budućnosti.
Prvi pt vidim to.
Što se tiče aždaje,ona je prisutna i u našim srednjovekovnim manastirima.Uglavnom,zmija je imala i drugo značenje sem da predstavlja djavola.Bila je i tema ovde na forumu gde su o tome razgovarali.

Plodova u tom smislu će biti samo onda kada pravoslavna crkva izgubi svoj identtet.A tome se, nekako mi se čini i teži.
Ima još štošta što češ ovde videti prvi put. I da te pozdravim uz jedno laku noć.

A za laku noć jedna zanimljiva pričica o čoveku i smrti.

Neki je starac skupljao u šumi drva za zimu. Jednog dana nosio je na sebi teško breme. Umorio se pod teretom. Konačno je odložio drva na zemlju da se malo odmori i
predahne. “O, kad bi me već jednom smrt uzela” – jecao je.
“Na ovoj zemlji samo podnosim muku i bol.” I smrt se nađe pokraj njega.
“Šta želiš od mene, da umreš ?” – upita ga smrt.
“Samo da mi ovaj moj teret podigneš opet
na ramena”
odgovori starac žurno.

Сан о испуњењу свих жеља

Неки је младић сањао да је ушао у велику трговину. За тезгом је био анђео и послуживао. – Што ви овде продајете? – упита младић. – Све што желите, одговори анђео. Младић почне набрајати: - Хтео бих: крај свих ратова на свету, више правде за угњетаване, великодушности и сношљивости према странцима, више љубави у породицама, рада за незапослене и…и…- Анђео му преда једну омотницу и рече:
- Изволи. Овде је семење, а ти се побрини да од њега нарасту плодови.

Немојмо само маштати и желети, урадимо нешто и сами за добро овога света. Семе имамо, Бог нам га је дао. А ми морамо да га умножавамо добрим делима.

Verujete li da onako redosledeom...

"Pazite na svoje misli jer one postaju reči,
pazite na svoje reči jer one postaju dela,
pazite na svoja dela jer ona postaju navike,
pazite na svoje navike jer one postaju karakterom,
pazite na svoj karakter jer on postaje vašom sudbinom."
Mahatma Gandi

može biti ovako...
Obzirom da je u ovom pasusu Gandija sadržan moj potpis molio bih te za detaljniji komentar. OK?

Verujete li da onako redosledeom...

"Pazite na svoje misli jer one postaju reči,
pazite na svoje reči jer one postaju dela,
pazite na svoja dela jer ona postaju navike,
pazite na svoje navike jer one postaju karakterom,
pazite na svoj karakter jer on postaje vašom sudbinom."
Mahatma Gandi

može biti ovako...

Ne postaje svaka misao rec,
ne postaje svaka rec delo,
ne postaje svako delo navika,
ne postaje sve navika i deo karaktera,
karakter ne odredjuje sudbinu.

Sudbina ne postoji jer kad bi postojala covek ne bi imao slobodnu volju...

Govori istinu, ili ono sto mislis da je istina, svuda i u svakoj prilici i jedino ce te Bog mozda voleti.

:think:

Сан о испуњењу свих жеља

Неки је младић сањао да је ушао у велику трговину. За тезгом је био анђео и послуживао. – Што ви овде продајете? – упита младић. – Све што желите, одговори анђео. Младић почне набрајати: - Хтео бих: крај свих ратова на свету, више правде за угњетаване, великодушности и сношљивости према странцима, више љубави у породицама, рада за незапослене и…и…- Анђео му преда једну омотницу и рече:

Немојмо само маштати и желети, урадимо нешто и сами за добро овога света. Семе имамо, Бог нам га је дао. А ми морамо да га умножавамо добрим делима.

Od kada se Ljubav prodaje?

Govori istinu, ili ono sto mislis da je istina, svuda i u svakoj prilici i jedino ce te Bog mozda voleti.

:think:
Obrnuto ipak važi. A sudbina je čovjekov život koji postiže materijalizacijom svojih misli, dakle - baš svojom slobodnom voljom.

Сан о испуњењу свих жеља

Ja sam nekako sklon mišljenju, da je mnogo bitnije da se čovek uzdrži od činjenja zlog dela. Uzdržati se samo od jednog zlog dela, može imati veću vrednost od rutinskog činjenja više dobrih dela.

A nije mi najasnije šta uopšte znači ono...činiti dobra dela ... u ovo današnje vreme. Kada recimo neko, ti, ja bilo ko, vidimo nekog obogaljenog i gladnog beskučnika, sigurno niko neće učiniti dobro delo time što češ ga dovesti u svoj stan recimo da u njemu prezimi.

Mislim da ovo zvuči mnogo prihvatljivije.

Zašto misliš da sudbina ne postoji samo zbog posedovanja slobodne volje. ?

Ovo zvuči zanimljivo...

"Sudbina nije stvar slučajnosti, već je stvar izbora. To nije nešto što treba čekati, već nešto što treba postići​
W. J. Brajan​
ali...kada se malo više razmisli, rekao bih da bi to moglo pre da se odnosi recimo na ....uspeh...ili pak...cilj.

A šta bi mi rekao na ono tipa, da je naša sudbina u božijim rukama...i da bog za svakog pojedinca ima unapred odredjena ili ti predodredejena zbivanja.

Nisam siguran da će baš svakog bog možda kako ti kaza, voleti zbog iskrenosti. Šta ako neko bogu kaže, onako iskreno, da ne veruje u njegovo postojanje...hoće li ga bog zbog iskrenosti voleti...:think:

Obrnuto ipak važi. A sudbina je čovjekov život koji postiže materijalizacijom svojih misli, dakle - baš svojom slobodnom voljom.

Neki znaju boga lično, ti materijalizuješ misao....pa sam ja kako stvari stoje negde na marginama zbivanja...:think:

P.S. Probao sam da materijalizujem misao o ljubavi imajući ogromnu volju da to učinim kada ono...medjutim...Izgleda da sam daleko od bilo kakve mogučnosti u tom smilsu.:bye:

Greskom obrisah sve sto sam napisao, sad ce morati skraceno.

"Zašto misliš da sudbina ne postoji samo zbog posedovanja slobodne volje. ?"

Sudbina, tj. sudbinska predodredjenost, je predhriscanski termin kod Srba, sa hriscanstvom se kaze Bozja volja, kad se smatra da se nesto desilo a da nikako drugacije nije moglo biti. Naravno ja se sa ovim ne slazem ...

Kad bi bilo "sudbinski predodredjeno" tj. moralo se ispuniti, drugacije receno zapisano Bozijom voljom, onda bi se sve do namanjeg detalja moralo ispuniti onako kako je zapisano. Slobodna volja koju je Bog dao coveku omogucava coveku da bira tako da ni Bog ne zna kakav ce izbor biti ako ima slobodne volje a ima je.

Kad bi bilo onako kako je Bog zapisao onda ako bi covek slobodnom voljom nesto drugo izabrao Bog bi bio lazov. A ako se sve mora desiti onako kako je zapisano onda to ni Bog ne moze menjati iz istog razloga, jer bi bio lazov. Bog koji ne moze nista promeniti je apsolutno nemocan Bog.

Sudbinska predodredjenost nije nesto sto se i mora ostvariti. Ako je nekom sudbinski predodredjeno da se bavi naukom on se ne mora baviti naukom. Ako je nekom sudbinski predodredjeno da prodaje kokice on ne mora prodavati kokice.

Ako postoji Boziji cilj a ne ostvari ga onaj ko po stimulansima, "sudbinskoj predodredjenost", i Bozijoj volji, trebao uraditi, uradice to neko drugi...

"voleti zbog iskrenosti. Šta ako neko bogu kaže, onako iskreno, da ne veruje u njegovo postojanje...hoće li ga bog zbog iskrenosti voleti"

Malo sam preterao. Parafraziracu jedan razgovor dvojice budista onako kako sam ga zapamtio, posto je opste poznat mislim da ne moram da ga trazim i citiram.

Pitanje: Sta bi rekao detetu sta je budizam?

Buda je svuda i Buda je sve.

Zasto bi to uradio?

Da zaustavim plac deteta.

A kad dete prestane da place ?

Onda ne Buda.

"jedino ce te Bog mozda voleti" To "mozda" mislim da sam napisao samo zbog onih koji kazu da je Bog Ljubav. Licno mislim da istina moze biti opasnija i od maca i da na zalost moze poseci dobre ljude a da su oni drugi uglavnom slabo osetljivi na nju. Postoje situacije kad je laz bolja od istine...

I da zavrsim po meni Bog vise trazi od onih koji su ga na neki nacin spoznali...

Poslednja izmena:
Sudbina, tj. sudbinska predodredjenost, je predhriscanski termin kod Srba, sa hriscanstvom se kaze Bozja volja, kad se smatra da se nesto desilo a da nikako drugacije nije moglo biti. Naravno ja se sa ovim ne slazem ...

U bibliji se nigde ne govori o sudbini. U bibliji se govori o božijoj promisli za svakog pojedninca. Onako brzopleto, mnogi poistovećuju tu božiju promisao sa sudbinom. A što se tieče onog da je božija volja ako se desi nešta što nije moglo da bude drukčije, ja bih rekao ovako. Samo kada se desi nešta kao iznenadno ozdravljenje nekog ko je na samrti, onda se po pravilu horski peva ono...da je to bila božija volja. Medjutim, kada mnogi ali mnogi umiru a ne ozdrave onda naravno nema božije volje.

Kad bi bilo "sudbinski predodredjeno" tj. moralo se ispuniti, drugacije receno zapisano Bozijom voljom, onda bi se sve do namanjeg detalja moralo ispuniti onako kako je zapisano. Slobodna volja koju je Bog dao coveku omogucava coveku da bira tako da ni Bog ne zna kakav ce izbor biti ako ima slobodne volje a ima je.

Zašto bi nešta što bib iblo ''sudbinski predodredjeno'' moralo da se ispuni do detalja. Zašto sudbinu ne bi smo shvatili kao neku osnovnu predodredjenost u smislu trajanja života i recimo načina umiranja. Slobodnom voljom čovek može neke stvari birati ali svojom slobodnom voljom ne može uticati na to da li će recimo ozdraviti ili umreti i tako u tom smislu. Nije mi jasno kako bog koji je izmedju ostalog i sveznajuć ne može znati šta će običan smrtnik svojom voljom izabrati.

Kad bi bilo onako kako je Bog zapisao onda ako bi covek slobodnom voljom nesto drugo izabrao Bog bi bio lazov. A ako se sve mora desiti onako kako je zapisano onda to ni Bog ne moze menjati iz istog razloga, jer bi bio lazov. Bog koji ne moze nista promeniti je apsolutno nemocan Bog.

Biva mi veoma mogućom hriščanskom tvrdnjom da sudbina ne postoji jer bi to značilo da bi i bog bio podredjen toj istoj sudbini. A nekako ne ide da boža bude podredjen bilo čemu. No sve u svemu o ovome se može mnogo polemisati.

Sudbinska predodredjenost nije nesto sto se i mora ostvariti. Ako je nekom sudbinski predodredjeno da se bavi naukom on se ne mora baviti naukom. Ako je nekom sudbinski predodredjeno da prodaje kokice on ne mora prodavati kokice.

Takva vrsta sudbinske predodredjenosti ne mora da se ostvari. Malo je nezgodno što se obično ostvari ona predodredjenost u smislu predodredjenosti trajanja života i načina umiranja.

"jedino ce te Bog mozda voleti" To "mozda" mislim da sam napisao samo zbog onih koji kazu da je Bog Ljubav. Licno mislim da istina moze biti opasnija i od maca i da na zalost moze poseci dobre ljude a da su oni drugi uglavnom slabo osetljivi na nju. Postoje situacije kad je laz bolja od istine...

Ne sećam se ko je rekao ovako:

''Istine koje najmanje želimo da čujemo jesu
one koje bi nam najviše koristile da ih čujemo.''

Zvuči veoma životno i veoma moćno.

I da zavrsim po meni Bog vise trazi od oni koji su ga na neki nacin spoznali...

To bi mogli da nam meritorno kažu oni koji javno tvrde da poznaju boga.
P.S. Moram da se srušim u krevet jer mi sutra valja malo kokičariti. Laku noć, pa se čujemo....

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back