Sudbina, tj. sudbinska predodredjenost, je predhriscanski termin kod Srba, sa hriscanstvom se kaze Bozja volja, kad se smatra da se nesto desilo a da nikako drugacije nije moglo biti. Naravno ja se sa ovim ne slazem ...
U bibliji se nigde ne govori o sudbini. U bibliji se govori o božijoj promisli za svakog pojedninca. Onako brzopleto, mnogi poistovećuju tu božiju promisao sa sudbinom. A što se tieče onog da je božija volja ako se desi nešta što nije moglo da bude drukčije, ja bih rekao ovako. Samo kada se desi nešta kao iznenadno ozdravljenje nekog ko je na samrti, onda se po pravilu horski peva ono...da je to bila božija volja. Medjutim, kada mnogi ali mnogi umiru a ne ozdrave onda naravno nema božije volje.
Kad bi bilo "sudbinski predodredjeno" tj. moralo se ispuniti, drugacije receno zapisano Bozijom voljom, onda bi se sve do namanjeg detalja moralo ispuniti onako kako je zapisano. Slobodna volja koju je Bog dao coveku omogucava coveku da bira tako da ni Bog ne zna kakav ce izbor biti ako ima slobodne volje a ima je.
Zašto bi nešta što bib iblo ''sudbinski predodredjeno'' moralo da se ispuni do detalja. Zašto sudbinu ne bi smo shvatili kao neku osnovnu predodredjenost u smislu trajanja života i recimo načina umiranja. Slobodnom voljom čovek može neke stvari birati ali svojom slobodnom voljom ne može uticati na to da li će recimo ozdraviti ili umreti i tako u tom smislu. Nije mi jasno kako bog koji je izmedju ostalog i sveznajuć ne može znati šta će običan smrtnik svojom voljom izabrati.
Kad bi bilo onako kako je Bog zapisao onda ako bi covek slobodnom voljom nesto drugo izabrao Bog bi bio lazov. A ako se sve mora desiti onako kako je zapisano onda to ni Bog ne moze menjati iz istog razloga, jer bi bio lazov. Bog koji ne moze nista promeniti je apsolutno nemocan Bog.
Biva mi veoma mogućom hriščanskom tvrdnjom da sudbina ne postoji jer bi to značilo da bi i bog bio podredjen toj istoj sudbini. A nekako ne ide da boža bude podredjen bilo čemu. No sve u svemu o ovome se može mnogo polemisati.
Sudbinska predodredjenost nije nesto sto se i mora ostvariti. Ako je nekom sudbinski predodredjeno da se bavi naukom on se ne mora baviti naukom. Ako je nekom sudbinski predodredjeno da prodaje kokice on ne mora prodavati kokice.
Takva vrsta sudbinske predodredjenosti ne mora da se ostvari. Malo je nezgodno što se obično ostvari ona predodredjenost u smislu predodredjenosti trajanja života i načina umiranja.
"jedino ce te Bog mozda voleti" To "mozda" mislim da sam napisao samo zbog onih koji kazu da je Bog Ljubav. Licno mislim da istina moze biti opasnija i od maca i da na zalost moze poseci dobre ljude a da su oni drugi uglavnom slabo osetljivi na nju. Postoje situacije kad je laz bolja od istine...
Ne sećam se ko je rekao ovako:
''Istine koje najmanje želimo da čujemo jesu
one koje bi nam najviše koristile da ih čujemo.''
Zvuči veoma životno i veoma moćno.
I da zavrsim po meni Bog vise trazi od oni koji su ga na neki nacin spoznali...
To bi mogli da nam meritorno kažu oni koji javno tvrde da poznaju boga.