VERA...ŠTA JE TO...

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Pa niko nece tako da se izjasni al kad pomislim kolko tema je zatvoreno posle nekih mojih komentara a i kolko je onih koji su jedva cekali da se ponovo aktiviras na tvojim temama i drugim, pa sad ne ucestvuju u diskusiji ...

:eek:

A mozda oni cekaju da se ja ispucam sa temama, ..., tad bi to trajalo vise godina.

:per:

:bye:

Što se mene tiče ovde si uvek dobrodošao a to tim više jer imam osećaj da pišeš iskreno iznoseći svoja mišljenja o onom o čemu u datom trenutku pričamo. Naravno dobrodošli su i svi oni koji se pojave sa svojim mišljenjem. A kako je ovo tema o onom o čemu se ne može izneti neki generalno opšte prihvaćeni stav, upravo to dopušta mogučnost različitih sukoba mišljenja.

Što se mene tiče ovde si uvek dobrodošao a to tim više jer imam osećaj da pišeš iskreno iznoseći svoja mišljenja o onom o čemu u datom trenutku pričamo. Naravno dobrodošli su i svi oni koji se pojave sa svojim mišljenjem. A kako je ovo tema o onom o čemu se ne može izneti neki generalno opšte prihvaćeni stav, upravo to dopušta mogučnost različitih sukoba mišljenja.

Hvala, nastavicu da pisem.

:mrgreen:

Ovo je na neki način veoma zanimljivo...ili mi se možda čini da je tako...

"Tvrdnja da je vernik srećniji od nevernika, nije istinitija od tvrdnje da je pijanac srećniji od treznoga"​
G.B.Šo​
:think:

Pojam srece nije jednostavan.

Sreca je kad covek moze da uziva u malim stvarima i od njih napravi nesto za sebe znacajno.

Naravno to mora biti prava stvar, dogadjaj, u tom trenutku.

Neki znacajno veci dogadjaj ne mora i cesto i nije sa vise zadovoljstva primljen tj. covek nije srecniji.

Da ne sirim pricu previse, vernik ima osecaj da ima zastitu od Boga i bica kojima Bog to odredi. Ima smisao da i posle smrti nastavlja sa egzistencijom. Dakle razumne razloge zasto veruje.

Nevernik takodje moze imati smisao zivota ali sva nada mora biti u njemu samom. Nema taj dodatni osecaj zasticenosti.

Neverni moze biti i moralno mnogo bolji od nekih koji se smatraju da su vernici i onih koji se samo prikazuju kao vernici.

Problem je sto je u Starom zavetu Bog stavljao na takva iskusenja vernike da to prevazilazi moje shvatanje realne potrebe. Takodje i kazne kao sto su potop ... mi nisu shvatljive. Za mnoge vernike je bolje da ne ulaze u takve analize jer bi imali mnogo problema da to objasne sebi razumom, pa mi je shvatljivo da crkva izbegava tumacenje Starog zaveta i svodi ga na minimum.

Pijanac nije dostojan komentara, on ne pije sa zeljom da mu bude bolje i toga je svestan, ali je spreman naci hiljadu razloga zasto to cini, a iskreno ni sam ne veruje ni u jedan od njih.

Trezan covek ima najcesce puno razloga za brigu a malo za srecu.

Pojam srece nije jednostavan.

Slažem se.

Sreca je kad covek moze da uziva u malim stvarima i od njih napravi nesto za sebe znacajno.

Slažem se.

Neki znacajno veci dogadjaj ne mora i cesto i nije sa vise zadovoljstva primljen tj. covek nije srecniji.

Slažem se.

Da ne sirim pricu previse, vernik ima osecaj da ima zastitu od Boga i bica kojima Bog to odredi. Ima smisao da i posle smrti nastavlja sa egzistencijom. Dakle razumne razloge zasto veruje.

I zato što ima osećaj zaštite od boga, zato vernik biva srećnijim. Ne mislim tako. A jedino što nikada sebi ne bih dopustio jeste to da bivam srećnim zbog nadanja u večni život.Ja ne živim nadanje, već život ovaj i sada a sve nakon smrti me ne interesuje. I umem da budem srećan zadovoljavajući se malim stvarima.

A u vezi sa onim ...razume razloge zašto veruje...rekao bih ovako. Ne mislim da se to razume, već se verom prihvata a što proizilazi iz podsvesnog straha od fizičke konačnosti, umiranja i smrti.

Nevernik takodje moze imati smisao zivota ali sva nada mora biti u njemu samom. Nema taj dodatni osecaj zasticenosti.

Kao nevernik imam smisao života ali bez nadanja u bilo šta. I ne treba mi osećaj zaštičenosti da bih imao smisao života. Ako je neko srećan samo zbog toga što ima taj osećaj zaštičenosti onda je malo teže da je istinski srećan sada i ovde. Verujući su ''srećni'' u svom uverenju da će posle smrti biti u večnom životu a malo je onih koji se prepuštaju životu sada i ovde u ovozemaljskom životu.

Neverni moze biti i moralno mnogo bolji od nekih koji se smatraju da su vernici i onih koji se samo prikazuju kao vernici.

Slažem se.

Problem je sto je u Starom zavetu Bog stavljao na takva iskusenja vernike da to prevazilazi moje shvatanje realne potrebe. Takodje i kazne kao sto su potop ... mi nisu shvatljive. Za mnoge vernike je bolje da ne ulaze u takve analize jer bi imali mnogo problema da to objasne sebi razumom, pa mi je shvatljivo da crkva izbegava tumacenje Starog zaveta i svodi ga na minimum.

Slažem se u velikoj meri.

Trezan covek ima najcesce puno razloga za brigu a malo za srecu.

A šta biva onda ako je taj trezan čovek vernik...šta biva sa njegovom srećom...

никакав сем такав
ал не мора да значи да је онај прави:)

Sale prijatelju. Nisam ni napisao da to jeste onaj pravi. Napisao sam ovako.

Možda je moguće da je hteo da ukaže na apsurdnost one tvrdnje da samo bogom ili ti ljubavlju ispunjen vernik može biti srećan.

Skapirao sam kako ovo ide....

A pazi ovo. Kada bih ja rekao ovako:

"Pakao je mesto gde grešnici doista gore u večnoj vatri, a ne samo religiozni simbol stvoren da zastrašuje vernike."

to ne samo da ne bi imalo nikavu upotrebnu vrednost već bih i sam morao da se razmislim ...šta mi bi.

Medjutim kako je citirano izjavio Papa Benedikt XVI i to skro 2007 godine to onda biva nešta sasvim drugo.

Šta misliš o tome...:think:

Sale prijatelju. Nisam ni napisao da to jeste onaj pravi. Napisao sam ovako.

Možda je moguće da je hteo da ukaže na apsurdnost one tvrdnje da samo bogom ili ti ljubavlju ispunjen vernik može biti srećan.

Skapirao sam kako ovo ide....

A pazi ovo. Kada bih ja rekao ovako:

"Pakao je mesto gde grešnici doista gore u večnoj vatri, a ne samo religiozni simbol stvoren da zastrašuje vernike."

to ne samo da ne bi imalo nikavu upotrebnu vrednost već bih i sam morao da se razmislim ...šta mi bi.

Medjutim kako je citirano izjavio Papa Benedikt XVI i to skro 2007 godine to onda biva nešta sasvim drugo.

Šta misliš o tome...:think:

мислим о томе када ти нешто кажеш да више уважавам него што каже неки папа.

Za laku noć jedna pesma koja mi zvuči beskrajno moćno...

Ako možeš da vidiš uništeno delo svog života
i bez reči da ga ponovo gradiš.
Ako bez uzdaha i protesta
podnesesš gubitak onoga sto si dugo tekao.
Ako mozes da budeš zaljubljen,
a ne lud od ljubavi.
Ako možes da budeš jak,
a da ipak ostnesš nežan.
Da ne mrziš one koji tebe mrze,
a da se ipak braniš i boriš.
Ako možes da slušaš kako tvoje reći
izvrču nevaljalci da razdraže glupane
i da čujes kako luda usta o tebi lažu.
Ako možeš da sačuvaš dostojanstvo u glavi.
Ako možeš da budeš jednostavan, ali ne i prost
iako si savetodavac kraljeva.
Ako možeš da voliš sve prijatelje kao braću,
a da ti nijedan ne bude sve i svja.
Ako možeš da razmisljaš, posmatraš i upoznaješ,
a da nikad ne postaneš skeptik i rušilac!
Ako možeš da sanjaš,
a da ti san ne bude gospodar.
Ako možeš da maštaš, a da ne budeš maštalo.
Ako možeš da budeš ćvrst, ali nikada divalj.
Ako možeš da budeš hrabar,
ali nikada neobazriv.
Ako možeš da budeš dobar i pametan,
a da nisi ćistunac.
Ako možeš da zadobijes pobedu nakon poraza
i da te dve varke podjednako primiš.
Ako možeš da saćuvaš hrabrost i glavu
kada je svi izgube...
Tada će kraljevi, sreća i pobeda
biti zauvek tvoji poslušni robovi.
I ono sto više vredi od svih kraljeva i sve slave...
Bičes covek!!!

Radjard Kipling

Papa neke stvari mora da kaže onako...po službenoj dužnosti...a da li i koliko sam pred sobom u to veruje...to zna samo on...:bye:

ми овде можемо отворена срца да кажемо шта мислимо и изнесемо своја осећања, док он има написано шта да каже, то је мртво слово на папиру, барем га ја тако доживљавам, вештачки ми делује и без духовности, а видео сам само двојицу на тв-у војтилу и јозефа.

Papa neke stvari mora da kaže onako...po službenoj dužnosti...a da li i koliko sam pred sobom u to veruje...to zna samo on...:bye:

Cinjenica je da mi u ovakvom dopisivanju mozemo iznositi na proveru i ono u sta verujemo i ono u sta ne verujemo pa se i obradujemo kad neko obori stav koji smo izneli.

Za vrhovne poglavare crkve bi morali da verujemo da govore istinu u koju veruju.

A kako mi to vidimo, to je nas problem...

Cinjenica je da mi u ovakvom dopisivanju mozemo iznositi na proveru i ono u sta verujemo i ono u sta ne verujemo pa se i obradujemo kad neko obori stav koji smo izneli.

Za vrhovne poglavare crkve bi morali da verujemo da govore istinu u koju veruju.

A kako mi to vidimo, to je nas problem...

Da li govori istinu ili ne, vrlo lako ćeš videti, tako što ćeš gledati kakva su dela onoga koji govori.
Ako vidiš da deli milostinju, a kada okrene leđa ukrade deset puta toliko, da li ćeš reći da je milostiv ili ćeš reći da je lopov i licemer?
Ako vidiš da pomaže čoveku, a kada okrene leđa zlostavlja desetoricu, da li ćeš reći da je dobar ili ćeš reći da je zlikovac i licemer?
Ako vidiš da je postupio po zakonu, a kada okrene leđa prekršio deset zakona, da li ćeš reći da je pravednik ili ćeš reći da je bezakonik i licemer?

ми овде можемо отворена срца да кажемо шта мислимо и изнесемо своја осећања, док он има написано шта да каже, то је мртво слово на папиру, барем га ја тако доживљавам, вештачки ми делује и без духовности, а видео сам само двојицу на тв-у војтилу и јозефа.

Fazon je u tome što ima jedna dogma o Papinoj nepogrgešivosti a po osnovu koje sve što kaže biva kao da je rekao bog sa neba. A tu dogmu o papinoj nepogrešivosti najverovatnije su utemeljili na ovim stihovima:

1 Timotiju 3:15...

''Ako li se zabavim, da znaš kako treba živeti u domu Božijem, koji je crkva Boga Živoga, stup i tvrđa istine.''

Matej 16:18-19...

''A i ja tebi kažem: ti si Petar, i na ovom kamenu sazidaću crkvu svoju, i vrata paklena neće je nadvladati.I daću ti ključeve od carstva nebeskog: i šta svežeš na zemlji biće svezano na nebesima, i šta razrešiš na zemlji biće razrešeno na nebesima.''

"Tvrdnja da je vernik srećniji od nevernika, nije istinitija od tvrdnje da je pijanac srećniji od treznoga"
G.B.Šo

"A šta biva onda ako je taj trezan čovek vernik...šta biva sa njegovom srećom..."

Mislim da G.B.SO unapred diskredituje vernike, poredeci ih sa pijancem.

Analogija je neprimenljiva te svakako ovu recenicu ne treba shvatiti ni kao korektnu misao a kamo li kao nesto vise.

To sto sam iskoristio tu po meni praznu recenicu da malo iznesem neke stavove i vidim gde se mozda ne slazem sa nekim, mi omogucava da razmotrim ta neslaganja.

Da li govori istinu ili ne, vrlo lako ćeš videti, tako što ćeš gledati kakva su dela onoga koji govori.

Kakve veze ima ono...govoriti istinu i uvek biti iskren...sa delima koja se čine.? Svojstvo iskrenog čoveka je da kazuje istinu i da prosto rečeno ne ume da laže. A onda kada tako iskren čovek i učini neko delo koje nije dobro samo po sebi uopšte ga ne može činiti neiskrenim.

Ima ljudi koji mogu u manjoj ili većoj meri lagati u datim okolnosima ali nikada neće učiniti nikakvo rdjavo delo. :think:

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back