CrniĐavo
Elita
- Poruka
- 17.474
Da, da ..u jednom se vrtiš u krug....a u drugom se penješ spiralom![]()
Istina s' Tobom.

Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Da, da ..u jednom se vrtiš u krug....a u drugom se penješ spiralom![]()

Ne vredi. Više ne vladam sobom i moram da se nosim prema krevetu uz jedno laku noć uvaženim sagovornicima uz ovo...
''Čovek uvek može navući masku na lice, a u sebi ostati onaj koji je bio. Ali šta ako maska sraste s licem? S vremenom ti postane sve teže igrati dvostruku igru, pa počneš sam sebe uveravati da doista i misliš to što govoriš, kako bi u vlastitim očima ostao čist. Ukratko, mozak ti se okameni.''Ivo Brešan![]()
Na osnovu čega li si napisala ovako...
ako nisi pogrešno pratila...
Zapravo taj pasus je nekako najinteresantniji nekom pravom verniku, nekom ako tako mogu reći, uobičajenom hrišćaninu verniku, možda zato što sam primetio da u našim krajevima vernici podrazumevaju da treba na slepo verovati bibliji ili popu ili knjizi oca Nikolaja ili čemu već.
A ovaj čovek čiji je pasus priča o Veri, "Faith" na engleskom. Srpski je nešto siromašniji po ovom pitanju pa se i "Faith" i "Belief" isto prevode. Ovo nije intelektualna vera nego vera kao predanost posvećenost i pobožnost, dakle vera u tom smislu, kao kad veruješ u boga. Dakle ti sad pričaš o nečemu sasvim drugom, o iskustvima materijalnog sveta.
A ako ćemo o iskustvima materijalnog sveta, bilo je duhovnih škola koje su smatrale upravo to što ti pričaš - da se istinska mudrost može steći samo tako što čovek zaista doživi život u svoj svojoj punoći i stekne iskustva, pa čak i neprijatnih stvari, naravno. Mogu reći da se ja trudim probati razne stvari, jer ako nisam probao lično, kako onda da pričam o tome, na osnovu toga što sam čitao u knjizi? Iskustvo zaista menja mnogo toga.
Inače mislim da je taj citat koji sam napisao gore sjajan, i svaki hrišćanin bi trebao to da ima na umu, možda zato što ih toliko malo tako razmišlja.
E, narode, spalim pljugu pa i ja da se tornjam u Zombilend![]()

Na osnovu toga što si se kao zaprepastio ideji da malo dijete, koje je u tvojim postovima moglo da ima 2 ili 3 ili 20 godina, ne može da poima priču o bubrezima ili sličnim temama.
Sada, vjera u Boga je kao vjera djeteta u bubrege. U startu je uzimaš zdravo za gotovo, neko je rekao i ti si povjerovao. Vremenom, vidiš, čuješ da radi i prosto znaš. I dalje ne vidiš svoje bubrege, kao što i dalje ne vidiš Boga. Ipak, radi. Pitanje je samo da li čovjek koji čuje Boga vjeruje ili tu više nema mjesta za vjeru?
Svako ko ima djecu zna da djeca postavljaju pitanja vezano za sve što vide ili čuju. Zna i da jedno pitanje vodi drugom i tako se dolazi i do bubrega i svemira i smrti i života. Sjajni su to razgovori.
Ti si kao bio šokiran činjenicom da neko djetetu nešto priča.
Nisi dijete, svjestan si ti činjenice da su svi tvoji odgovori bili izvrtani u nešto što nije ni rečeno, npr. 2-3-20 godina, davanje malom djetetu definicija funkcije bubrega, Mocart, Deda mraz-paketić, pa onda ti smješko pada u bendek.
Sada, vjera u Boga je kao vjera djeteta u bubrege. U startu je uzimaš zdravo za gotovo, neko je rekao i ti si povjerovao. Vremenom, vidiš, čuješ da radi i prosto znaš. I dalje ne vidiš svoje bubrege, kao što i dalje ne vidiš Boga. Ipak, radi. Pitanje je samo da li čovjek koji čuje Boga vjeruje ili tu više nema mjesta za vjeru?
Vidiš ovako možeš da dovedeš nekoga u šah mat poziciju. Na osnovu ovoga što je rečeno došli smo do dva rješenja: ili si ti loš roditelj ili je tvoja namjera u prepiskama koje si meni uputio bila samo da me izbaciš iz takta.
Kako ono beše...
"Moramo biti veoma ozbiljni i trezveni kada govorimo o svojoj veri. Često kažemo da verujemo u ovo ili ono a u stvari smo od nekog drugog prihvatili da je to istina. Nije nas briga da to dublje istražimo.I sve dok ova istina ili iluzorna istina nije slomljena ili uništena, mi je uzimamo zdravo za gotovo. To je loša vera. Ono što treba da učinimo kad se susretnemo sa takvom vrstom vere je da se konfrontiramo sa njom putem iskustva. Treba da pitamo sebe da li imamo neko iskustvo u vezi sa tim i ako nemamo treba da to bude polje koje ćemo istražiti. Ne možemo reći Ja sam siguran, ja to razumem iskustveno."
I ''faith'' i ''belief'' mogu da se prevedu kao vera ali ''faith'' može značiti i pouzdanje i poverenje dok ''beleif'' može značiti iA ovaj čovek čiji je pasus priča o Veri, "Faith" na engleskom. Srpski je nešto siromašniji po ovom pitanju pa se i "Faith" i "Belief" isto prevode. Ovo nije intelektualna vera nego vera kao predanost posvećenost i pobožnost, dakle vera u tom smislu, kao kad veruješ u boga.
Mogu reći da se ja trudim probati razne stvari, jer ako nisam probao lično, kako onda da pričam o tome, na osnovu toga što sam čitao u knjizi? Iskustvo zaista menja mnogo toga.
Inače mislim da je taj citat koji sam napisao gore sjajan, i svaki hrišćanin bi trebao to da ima na umu, možda zato što ih toliko malo tako razmišlja.
Pa trebalo je onda da naglasis da se citat odnosi iskljucivo na religijski pojam vere.Mi se ovde dotaknemo svakakvih vera, ne samo religijskih.
Imam svasta nesto da ti odgovorim na ovaj post, ali sam stvarno umorna, tako da cu odgovoriti neki drugi put. A verujem i ostali, jer si napisao jako interesantnu stvar za razmenu misljenja.
Nešto nisi pričljiv večeras...Dobro ti veče čoveče...
Pričali smo o nečem drugom kao suštini a ono kako ti kaza sasvim malo dete si ti ubacila u priču o unutrašnjim organima, bubrezima, deda mrazu i bogu, pa si u vezi bubrega, deda mraza i boga napisala ovako...
Inače ako nisi znala malo dete od 2-3 godine nema svest o samom sebi, ne zna za svoje ''JA'' već sebe oslovljava imenom ili nadimkom. I baš će u tom uzrastu da ima studiozan pristup ...unutrašnjim organima.
Da nisi malo preterala...I sada ja treba da shvatim da su tebi kao detetu od 2-3 godine do perfekcije objašnjavali funkciju bubrega a posebno ono o...svemiru, smrti i životu... i to u vreme kada su te roditelji uverili da postoji deda mraz...
Nije isto kada se sa sasvim malim detetom priča naravno na nivou malog deteta a nešta je drugo kada ti predočiš tvrdnju da si o unutrašnjim organima a posebno bubrezima bila edukovana u toj meri da bi ti pozavideli i studenti medicine a da si uporedo sa tim čvrsto verovala u ...deda mraza. I to na način da ti je više značio sam deda mraz nego poklon od njega.
Da li si ti napisala ovo...
Možda sam ja loš roditelj ali bih kada bih ponovo tek postao otac sada odraslog čoveka bio isto tako loš roditelj. Nisam imao nameru da tebe izbacujem iz takta ali sam imao nameru da ti jasno stavim do znanja u čemu se ne slažem sa tvojim mišljenjem. Kako verovatno nisi upoznata ovde na ovoj temi komentarišem sve napisano a biva da si ti navikla da nešta napišeš kao na nekim drugim temama a da to od postavljača teme bude ignorisano.
. Nema veze, ne smeta mi.Prilično se dobro snalazim sa engleskim. Mislim da obojica kapiramo na šta sam mislio, ne na veru kao tehničko poverenje da je neka informacija tačna nego u religijskom smislu.I ''faith'' i ''belief'' mogu da se prevedu kao vera ali ''faith'' može značiti i pouzdanje i poverenje dok ''beleif'' može značiti i
mišljenje, opšte verovanje, ubedjenje .
Misliš šta sam praktikovao? Sve ono što je davalo rezultate u praksi. Ali nisam siguran da li pravilno shvatam šta pitaš. "Pobožnost" nije metod, kao ni "verovanje u boga", onaj ko je samo eto tako "pobožan" ili "veruje u boga" bazirano na primer - na potrebi da ima neku strukturu koja će mu dati dodatni smisao, taj se neće pomeriti ni za pedalj.I koja si učenja u smislu pobožnosti, verovanja u boga ili u nešta drugo...iskustveno spoznao...
Zapravo jako se odnosi I (veliko slovo i) na hrišćane. To je jako hrišćanski citat, u svakom smislu.Nešto mi se javlja da predmetni citat teško može da se odnosi na hrišćane. Nešto mi se javlja i još nešto ali...da to za sada iskuliram.
Kod one tvoje priče sa detetom i o nevinosti, imam samo jednu malu primedbu - dete jeste savršeno ali zato što nema priliku da bude drugačije, to nije njegov izbor - ono je savršeno iz neznanja - kao Adam i Eva u priči - znanjem se gubi nevinost, samim tim što je svesno, ono je "izopšteno iz raja" i postaje ljudsko biće. Duhovni put i jeste upravo dostizanje toga stanja, ali sada u zrelom obliku, ponovo stečena nevinost, ali svesna.Da, ja sam spremna na zreo razgovor i na kriticki pristup mojim stavovima, ali sa tobom je to prosto nemoguce imati. Ti si taj koji je u toku ovog razgovora izmisljao. Ja sam rekla malo dijete, a ti si napravio raspon od 2 do 3 godine. To sto je tebi dijete od 4 do 8 godina veliko dijete to je tvoj problem.
Evo i sada se nastavlja, hajde nadji mi gdje sam rekla da su meni kao djetetu od 2-3 godine do perfekcije objasnjavali funkciju bubrega. Prvo si izmislio godine, a onda i perfektnu analizu. Cudi me da nisi spomenuo da sam u to vrijeme znala da citam i pisem. A da, spomenuo si to u nekom od ranijih postova.
E sada, posto mnogo volis da citiras, citiraj mi dio u kojem sam tvrdila da sam o unutrasnjim organima, a posebno bubrezima bila edukovana u toj mjeri da bi mi pozavidjeli i studenti medicine.
Nisi ti mene uopste izbacio iz takta. Posto sam od pocetka znala tok ovog razgovora jer je predvidiv nisam imala razlog za tako nesto. Ako malo ispratis kompletan razgovor vidjeces da si zapravo ti izbacen iz takta. Vrati se malo na onaj post gdje se cudis necemu sto sam rekla.
Uopste nemam problem sa ignorisanjem ili komentarisanjem svojih postova. Drago mi je da vodim konstruktivne razgovore, sto ovo sigurno nije. Odgovaram ti samo zato sto se jos uvijek u komentarima mojih stavova pozivas na lazi. Navodis da sam rekla nesto sto nisam. Vidis ja uopste nisam pratila tvoje postove kojim si nesto odgovarao drugima ili si ti nesto tvrdio, tako da ne znam da li te neko ignorise ili ne. Ti si mene vidim provjerio. Nema veze, ne smeta mi.
Znas, ja sam nekada na Krsti provodila dosta vremena. Odustala sam od dolazaka kada sam shvatila da se na Krsti skupljaju ljudi kojima je jedino bitno da nekoga izbace iz takta. Valjda se hrane tim. Ko bi ga znao? Ovih dana sam imala malo vise vremena pa sam navratila. Teme su dobre, ima sjajnih postova i sjajnih ljudi, bez obzira brane li teizam ili ateizam. Ipak, iskljucivo tebi mogu da zahvalim sto si me podsjetio na razloge zbog kojih sam otisla sa Krste.
Kod one tvoje priče sa detetom i o nevinosti, imam samo jednu malu primedbu - dete jeste savršeno ali zato što nema priliku da bude drugačije, to nije njegov izbor - ono je savršeno iz neznanja - kao Adam i Eva u priči - znanjem se gubi nevinost, samim tim što je svesno, ono je "izopšteno iz raja" i postaje ljudsko biće. Duhovni put i jeste upravo dostizanje toga stanja, ali sada u zrelom obliku, ponovo stečena nevinost, ali svesna.

Kod one tvoje priče sa detetom i o nevinosti, imam samo jednu malu primedbu - dete jeste savršeno ali zato što nema priliku da bude drugačije, to nije njegov izbor - ono je savršeno iz neznanja - kao Adam i Eva u priči - znanjem se gubi nevinost, samim tim što je svesno, ono je "izopšteno iz raja" i postaje ljudsko biće. Duhovni put i jeste upravo dostizanje toga stanja, ali sada u zrelom obliku, ponovo stečena nevinost, ali svesna.
Da, ja sam spremna na zreo razgovor i na kriticki pristup mojim stavovima, ali sa tobom je to prosto nemoguce imati. Ti si taj koji je u toku ovog razgovora izmisljao. Ja sam rekla malo dijete, a ti si napravio raspon od 2 do 3 godine. To sto je tebi dijete od 4 do 8 godina veliko dijete to je tvoj problem.
Ali u početku, kada si bio sasvim malo dijete neko ti je rekao da postoje bubrezi i da postoji Deda mraz. Deda mraz je prestao donositi poklone (baš je zločast) pa si spoznao laž, a bubrezi rade i dalje (hvala Bogu) i ostali su istina.
Evo i sada se nastavlja, hajde nadji mi gdje sam rekla da su meni kao djetetu od 2-3 godine do perfekcije objasnjavali funkciju bubrega. Prvo si izmislio godine, a onda i perfektnu analizu. Cudi me da nisi spomenuo da sam u to vrijeme znala da citam i pisem. A da, spomenuo si to u nekom od ranijih postova.
Meni su, kada sam bila mala, govorili o bubrezima i gdje su i šta rade, zato što su znali da to mogu shvatiti, a i interesovalo me je. .
E sada, posto mnogo volis da citiras, citiraj mi dio u kojem sam tvrdila da sam o unutrasnjim organima, a posebno bubrezima bila edukovana u toj mjeri da bi mi pozavidjeli i studenti medicine.
A možda je sa svoje tri godine znala i da čita i da piše a možda je govorila i nekoliko jezika....ma daj....
Ako malo ispratis kompletan razgovor vidjeces da si zapravo ti izbacen iz takta. Vrati se malo na onaj post gdje se cudis necemu sto sam rekla.
Odgovaram ti samo zato sto se jos uvijek u komentarima mojih stavova pozivas na lazi. Navodis da sam rekla nesto sto nisam.
Vidis ja uopste nisam pratila tvoje postove kojim si nesto odgovarao drugima ili si ti nesto tvrdio
A možda je sa svoje tri godine znala i da čita i da piše a možda je govorila i nekoliko jezika....ma daj....
Znas, ja sam nekada na Krsti provodila dosta vremena. Odustala sam od dolazaka kada sam shvatila da se na Krsti skupljaju ljudi kojima je jedino bitno da nekoga izbace iz takta. Valjda se hrane tim. Ko bi ga znao? Ovih dana sam imala malo vise vremena pa sam navratila. Teme su dobre, ima sjajnih postova i sjajnih ljudi, bez obzira brane li teizam ili ateizam. Ipak, iskljucivo tebi mogu da zahvalim sto si me podsjetio na razloge zbog kojih sam otisla sa Krste.

Misliš šta sam praktikovao? Sve ono što je davalo rezultate u praksi. Ali nisam siguran da li pravilno shvatam šta pitaš. "Pobožnost" nije metod, kao ni "verovanje u boga", onaj ko je samo eto tako "pobožan" ili "veruje u boga" bazirano na primer - na potrebi da ima neku strukturu koja će mu dati dodatni smisao, taj se neće pomeriti ni za pedalj.
Zapravo jako se odnosi I (veliko slovo i) na hrišćane. To je jako hrišćanski citat, u svakom smislu.
znanjem se gubi nevinost, samim tim što je svesno, ono je "izopšteno iz raja" i postaje ljudsko biće.

Ja mislim (a ne mora značiti da sam u pravu) da je dijete najbliže onome što njegova duša stvarno jeste i u pravu si to je zato što još nije steklo znanje, odnosno što nije izgradilo ego. Vremenom mu okolina nameće obrasce ponašanja, komplekse veće ili manje vrijednosti, osjećaj krivice i hrpu drugih stvari kojih se duhovna duša treba osloboditi na putu duhovnog razvoja. Sa svim ostalim što si naveo slažem se u potpunosti.
Koje znanje je u pitanju kod Adama i Eve...ovo ja nikako da skontam
Pre učinjenja greha oni nisu imali nikakvo znanje, jer su im se oči ...otvorile ...tek nakon učinjenog greha...