VERA...ŠTA JE TO...( drugi deo )

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
U predmetnoj sufi pričici radi se o veri u religioznom smislu. A da te pitam. Da li je možda djavolu bilo u interesu da se potrudi da istinu ljudi pretvore u veru onako...i zbog njega samog. Zamisli da nema te vere u boga...da li bi onda mogla da postoji i priča o samom djavolu...

Ne, bre... Bilo bi isto, samo sto bi ljudi tada znali da postoje bog i djavo, a ovako samo veruju, sumnjaju. Mozda postoje a mozda i ne postoje. Ispada da oni postoje samo su ljudi slepi kod ociju. :D

Ма пази овако.
Када верници кажу да је Библија тачна (ма шта сваки понаособ подразумевао тиме) онда их сви питају "а ко је то видео и какви су докази за то?". И тиме се завршава прича о религији а почиње прича о доказима?! И тако на свакој теми..."Аха, значи ходао је по води? Да није он Чак Норис?"....
Па рекох да питам за основу овог исказа....

Pa naravno da pitaju ljudi o dokazima. Ziveo kod mene u zgradi jedan Gagi i svima nam je pricao da ima tigra u podrumu, helikopter na krovu zgrade i da mu je deda car Kine. Mi mu trazimo da nas odvede da vidimo tigra, on se sve nesto izvlaci. I tako danima. Mi deca se pokupimo svi dzumle i sidjemo u podrum, a nigde tigra. Spopadnemo Gagija da je lazov, a on kaze da nije, kaze da se tigar razboleo i da ga je odveo kod lekara. Sledeci put je morao da ga pozajmi cirkusu za predstavu, pa posle Ceci za spot, dok na kraju nije doslo do toga da mu se otrgao za povodca kad ga je setao po Zvezdari i pobegao, pa su dosli specijalci i upucali tigra. Eto... A nas osecaj se menjao od strahopostovanja (prvi put kad smo culi za tigra) do iscekivanja da vidimo tigra, preko razocaranja sto je tigar bolestan, pa do nade da ce se oporaviti i da cemo ga ipak videti. I tako u krug, s tim sto je sa svakim krugom osecaj slabio i na kraju doveo do potpune neverica i ravnodusnosti kad su specijalci upucali tigra. Naravno da vec tada nismo verovali Gagiju da uopste ima tigra. Mi smo svi tada dobili jednu lekciju da ne verujemo u svacije reci, a Gagi je dobio novo ime Gagi Lazov (koje nosi i dan danas). I eto, mozda je Biblija jos samo jedan Gagi Lazov. Kad mi pokaze tigra, verovacu. :D

Eno, pune ludnice onih koji su ih videli...

E baš zato što su pune, nama ide kako ide, jer su oni zdravi, koji oko sebe vide lude, a ne vide sebe same, svi na svojim mestima.
Roditelji kurvari i lopovi svoju decu šalju kod psihijatra, govoreći kako nešto sa njima nije u redu, ali gde čuda, upravo su takvi roditelji uzrok, koji se manifestuje na deci, tako da ova ne žele da prihvate kurvarstvo i lopovluk za normalno ponašanje, i onda, normalno, bivaju proglašena za nenormalne.
Kada budeš videla ovakve slučajeve, onda ćeš biti svesna šta govoriš, a do tada ostani dobro u svojim uverenjima, kako forma određuje suštinu, tj. da u ludnicama su ludi, a u mantilima su zdravi itd.

Poslednja izmena:
aj jos edared

ljudi su glupi.poverovace u laz zato sto zele/hoce da ta laz bude istinom i/ili zato sto se plase da bi ta laz mogla biti istinom, a kad jednom poveruju donesu odluku i zauzmu stav ucinice sve sto je u njihovoj moci da to i opravdaju i pred sobom i pred drugim ljudima.

istinu ili znas ili ne znas..a vera/uverenje je prihvatanje necega sto bi moglo biti kao necega sto jeste

aj jos edared

ljudi su glupi.poverovace u laz zato sto zele/hoce da ta laz bude istinom i/ili zato sto se plase da bi ta laz mogla biti istinom, a kad jednom poveruju donesu odluku i zauzmu stav ucinice sve sto je u njihovoj moci da to i opravdaju i pred sobom i pred drugim ljudima.

istinu ili znas ili ne znas..a vera/uverenje je prihvatanje necega sto bi moglo biti kao necega sto jeste

Volja da se preispita nešto je jedno, a vera u nešto je drugo.
Do nepoznate istine se i ne može doći drugačije do putem vere, jer sve što je nepoznato, to je predmet vere.
Npr. naučnici koji rade u CERN-u veruju da postoji tzv. Božija čestica, ali to ne znaju, već do nepoznatog dolaze putem vere, tj. vođeni verom.
Kada bi isključio veru ljudima, ne bi bilo novih spoznaja.
Odbacivanje istine pak, tj. nemanje volje da se nešto vidi onako kako jeste, nije stvar vere, već je nešto sasvim drugo u pitanju, a ima veze sa koristoljubljem.

E baš zato što su pune, nama ide kako ide, jer su oni zdravi, koji oko sebe vide lude, a ne vide sebe same, svi na svojim mestima.
Roditelji kurvari i lopovi svoju decu šalju kod psihijatra, govoreći kako nešto sa njima nije u redu, ali gde čuda, upravo su takvi roditelji uzrok, koji se manifestuje na deci, tako da ova ne žele da prihvate kurvarstvo i lopovluk za normalno ponašanje, i onda, normalno, bivaju proglašena za nenormalne.
Kada budeš videla ovakve slučajeve, onda ćeš biti svesna šta govoriš, a do tada ostani dobro u svojim uverenjima, kako forma određuje suštinu, tj. da u ludnicama su ludi, a u mantilima su zdravi itd.

Ja stvarno ne znam sta da ti odgovorim na ovo...

Stvari tako funkcionišu, da čovek Boga razumom ne može "otkriti".. i ko god pokušava to, može mu se reći "džaba ste krečili" :D
Ali..."okrečite Beograd" :D haha...

Nema tu dokaza nikakvih....niti će ih biti.
A onaj koji pokušava da dokaže Boga nečim... ni sam verovatno dovoljno ne veruje.

Ali lepo je kad razumom pokušavaš tako objasniti sam sebi razne neobjašnjive stvari...
Kad čovek poveruje, onda i razum lako veruje, nadje odgovor nekakav, kao i na sve što nadje :)
Jer razumski objasniti da ima Boga, bar je isto toliko nerazumno, koliko reći i da ga nema... :)

Пошто смо дотакли појам сумње, које чињенице говоре у прилог томе да су Бог и ђаво шетали и водили овакав разговор?

Korisnik coco bil je postavio sufijsku pričicu o kojoj se može imati neko svoje mišljenje. Imajući u vidu okolnost da ta pričica nije iz svete nam biblije, tvojim pitanjem si samo predočio nedostatak tvog mišljenja u vezi sa istom.

A što se tiče činjenica za neke razgovore izmedju boga i sotone postoje neke biblijske činjenice.

Jov 2:1...

'' I Gospod reče Sotoni: Od kuda ideš? A Sotona odgovori Gospodu i reče: Prohodih zemlju i obilazih.

Jov 1:12...

''A Gospod reče Sotoni: Evo, sve što ima neka je u tvojoj ruci; samo na njega ne diži ruke svoje. I otide Sotona od Gospoda.''

U ove razgovre boga i sotone se ne može sumnjati, zar ne...
E sada, kada činjenicom stoji da su njih dvoje tu i tamo vodili neke razgovore, zašto ne bi bilo moguće da su vodili i onaj razgovor iz one sufi pričice...a to tim više jer je činjenično-biblijski poznato da je bog tu i tamo silazio na zemlju i razgovarao sa nekim ljudima.

:lol:
Video ih neko?
Ima snimak na youtubu?
Piše na Wikipediji?

Zanimljivo...veoma...

A da te pitam da li je boga i sotonu video neko, ima li snimak na youtubu, piše li u Wikipediji kada su vodili ove razgovore...

Jov 1:12...

''A Gospod reče Sotoni: Evo, sve što ima neka je u tvojoj ruci; samo na njega ne diži ruke svoje. I otide Sotona od Gospoda.''

Jov 2:1...

''I Gospod reče Sotoni: Od kuda ideš? A Sotona odgovori Gospodu i reče: Prohodih zemlju i obilazih.''

Ма пази овако.
Када верници кажу да је Библија тачна (ма шта сваки понаособ подразумевао тиме) онда их сви питају "а ко је то видео и какви су докази за то?". И тиме се завршава прича о религији а почиње прича о доказима?! И тако на свакој теми..."Аха, значи ходао је по води? Да није он Чак Норис?"....
Па рекох да питам за основу овог исказа....

Sada sam se prosvetlio. Ona sufi pričica ne može biti verodostojna jer...nije zapisana u bibliji...:hahaha1:

Ne, bre... Bilo bi isto, samo sto bi ljudi tada znali da postoje bog i djavo, a ovako samo veruju, sumnjaju. Mozda postoje a mozda i ne postoje. Ispada da oni postoje samo su ljudi slepi kod ociju. :D

Izgleda da je poenta baš u tome. Ne sme da se zna da bog i sotona postoje jer ako bi se znalo svaka vera bi izgubila smisao.

''Ni u šta se tako čvrsto ne veruje kao u ono što se najmanje zna.''​
Monteskje​

Roditelju kurvari i lopovi...i zbog toga deca završe u ludnicama...
Neka je tebi tvoj bog u pomoći ako ti pomoći bude mogao...

Kada napišem ono...biblijska činjenica...trebao bi znati da to nema veze sa onim što činjenica jeste sama po sebi.

Šta je činjenica?
Ako ta nije po sebi činjenica,ta biblijska, koja jeste? Talmudska, Kuranska, Iz Ilijade i Odiseje :) , Istorijska, naučna, razumska, emocionalna, psihička, fizička, filozofska...ili neka sasvim lična? Subjektivna ili objektivna?

Činjenica mora postojati u vremenu i prostoru. Šta u bibliji nije činjenica?
Ovde ispada da govorimo o istorijskim činjenicama...jer je sve bilo. Da li je nekad u istoriji neka magarica progovrila? Možda jeste...otkud znaš da nije?
Činjenice imaju jedan problem - menjaju se. Nekad je postojao brontosaurus, sada ne...lišče je danas zeleno, za 3 meseca žuto. Možda je Lazar vaskrsao ...ko može reći da nije i reći da je to sigurno istina? Istina jeste to..da možda jeste, a možda i nije. Ništa više od toga.
Ja mogu reći danas, u svemiru ne postoji život..osim na Zemlji.
Glupost. Možda postoji, a možda i ne. To je najveće saznanje koje ja mogu imati o tome. Jedina činjenica.
Ne postoji nijedna činjica, koja je to zauvek. A ako je već promenjiva, pa kažeš, to je tako, za neko vreme kada se stanje izmeni, nećeš biti u pravu.
Obično to vreme je mnogo duže nego ljudski život, ali bez obzira, možemo govoriti samo o subjektivnim činjenicama, ili činjenicama objektivnim, ali objektivnim samo u tačno određenom vremenu.

Osim Boga naravno, koji je i nekako iznad iznad činjenice :)

Ovde ispada da govorimo o istorijskim činjenicama...jer je sve bilo. Da li je nekad u istoriji neka magarica progovrila? Možda jeste...otkud znaš da nije?

Naravno, ali na magarećem. :D

Činjenice imaju jedan problem - menjaju se. Nekad je postojao brontosaurus, sada ne...lišče je danas zeleno, za 3 meseca žuto. Možda je Lazar vaskrsao ...ko može reći da nije i reći da je to sigurno istina? Istina jeste to..da možda jeste, a možda i nije. Ništa više od toga.

Mešaš trenutna stanja i zakone, po kojima se promene vrše.
Trenutna stanja su promenjive u vremenu, dok zakoni, po kojima se promene vrše, nisu promenjive u vremenu, ne menjaju se, tj. uvek su isti, i zato su istina.

Naravno, ali na magarećem. :D.

A otkud znaš da nije postojala jedna magarica koje je pola sata pričala na ljudskom? :D

Mešaš trenutna stanja i zakone, po kojima se promene vrše.
Trenutna stanja su promenjive u vremenu, dok zakoni, po kojima se promene vrše, nisu promenjive u vremenu, ne menjaju se, tj. uvek su isti, i zato su istina.

Trenutna stanja nisu promenjiva u vremenu, jer su trenutna, u tačno određenom trenutku, ali stanja jesu promenjiva u vremenu :D
A zakoni...siguran sam samo da su nepromenjivi u vremenu dok se ne promene :D

A otkud znaš da nije postojala jedna magarica koje je pola sata pričala na ljudskom? :D

Pa eto, pouzdano znam, jer bi to bilo u suprotnosti sa zakonima istine.
Kao što bi bilo u suprotnosti sa zakonima istina da Ti golišav zaroniš na 10.000 metara u dubinu okeana i izroniš živ.

Trenutna stanja nisu promenjiva u vremenu, jer su trenutna, u tačno određenom trenutku, ali stanja jesu promenjiva u vremenu :D
A zakoni...siguran sam samo da su nepromenjivi u vremenu dok se ne promene :D

Nije rečeno trenutna stanja su promenjiva u vremenu, već trenutna stanja su promenjive u vremenu, ali u suštini i jedno i drugo je isto.
Jer samim tim što je stanje trenutno, ono znači da je u pitanju promenjiva.

A što se zakona tiče, pa eto, još ni jedan magarac nije progovorio, osim onako alegorijski. :D

Šta je činjenica?
Ako ta nije po sebi činjenica,ta biblijska, koja jeste? Talmudska, Kuranska, Iz Ilijade i Odiseje :) , Istorijska, naučna, razumska, emocionalna, psihička, fizička, filozofska...ili neka sasvim lična? Subjektivna ili objektivna?

Činjenica mora postojati u vremenu i prostoru. Šta u bibliji nije činjenica?
Ja mogu reći danas, u svemiru ne postoji život..osim na Zemlji.
Glupost. Možda postoji, a možda i ne. To je najveće saznanje koje ja mogu imati o tome. Jedina činjenica.
Ne postoji nijedna činjica, koja je to zauvek. A ako je već promenjiva, pa kažeš, to je tako, za neko vreme kada se stanje izmeni, nećeš biti u pravu.
Obično to vreme je mnogo duže nego ljudski život, ali bez obzira, možemo govoriti samo o subjektivnim činjenicama, ili činjenicama objektivnim, ali objektivnim samo u tačno određenom vremenu.

Osim Boga naravno, koji je i nekako iznad iznad činjenice :)

Činjenica je ono što se izvan svake razumne sumnje može veoma pouzdano i veoma konkretno utvrditi racionalnim pristupom i to tako da utvrdjena činjenica mora imati uporište u veoma jasnom dokazu. Činjenice se ne utvrdjuju pristrasno, verovanjem da nešta jeste činjenica. A kada kažeš da su činjenice promenljive to bi moglo da se kaže ali za...istinu. A kada kažeš da je bog iznad činjenice nekako proizilazi da je bog nešto kao aksiom...:think:

Pa eto, pouzdano znam, jer bi to bilo u suprotnosti sa zakonima istine.
Kao što bi bilo u suprotnosti sa zakonima istina da Ti golišav zaroniš na 10.000 metara u dubinu okeana i izroniš živ.

Pa što je ljudima nemoguće, Bogu je moguće :D

Nije rečeno trenutna stanja su promenjiva u vremenu, već trenutna stanja su promenjive u vremenu, ali u suštini i jedno i drugo je isto.
Jer samim tim što je stanje trenutno, ono znači da je u pitanju promenjiva.

:hahaha: dobro je što danas imam dobru volju da te razumem, pa te razumem :D

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back