VERA...ŠTA JE TO...( drugi deo )

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Bog nikako nije voleo znanje kod ljudi. Kada su ono ljudi zahvaljujući nekom znanju počeli da zidaju kulu vavilonsku, pa kada je bog video da će ista biti veoma visoka, malo se uznemirio da će ljudi dospeti gore kod njega, pa je brže bolje rekao ono...hajde da sidjemo i da im jezike pometemo da ne razumeju jedni druge...

Znanje, razum imudrost nikako nije voleo a to je na mnogo mesta i sin mu veoma jsano rekao.

Phe, mozda je i bog nekad bio covek u nekom drugom rajskom vrtu koji je stvorio neki drugi bog. Samo sto je uspeo da pokupi i znanje i besmrtnost :D

Pa vidis, tu postoje dve mogucnosti.
Prva je da je bog sveznajuci i da samim tim ima neko poimanje dobra i zla viseg reda.
A druga je da nema razlike, jer jedino cime bog prednjaci u odnosu na ljude je besmrtnost.
E onda u pricu ulazi stvaralacka moc.
Jer ispada da je bog stvorio ljude po svom liku i uprpio se kad su naucili razliku izmedju dobra i zla, kada su dobili znanje, jer nekako je kontao da ne bi bas mogao da bude prvi medju jednakima. Pa hajde brze bolje da ih ucinim smrtnima, da sad kad imaju klicu znanja, da ne dopustim da se klica kroz vecnost razvija pa izmedju ostalog skontaju da i oni mogu da stvaraju svetove. Zato, hajde vi lepo tutanj iz raja i u smrtnost.

Mislis da nas sada samo to što smo smrtni razlikuje od Boga?

Mislis da nas sada samo to što smo smrtni razlikuje od Boga?

Mozda...prosto nismo imali vremena da prodjemo sve zajebe i iz njih naucimo nesto. Vidis da pravimo iste greske iz generacije u generaciju, nikako da odmaknemo dalje. A da imamo vecnost pred sobom...i u toj vecnosti iskustvo...verovatno bismo i dosli na neki visi stupanj svesti i duhovnosti... Imali bismo iskustveno znanje, nemerljivo mnogo takvog znanja. Zast mislis da nam se u nekom trenutku ne bi iskristalizovalo sve, svrha, poenta, sve? Zasto mislis da ne bismo i sami mogli da budemo bogovi? Zar imas toliko malo vere u ljude?

Mozda...prosto nismo imali vremena da prodjemo sve zajebe i iz njih naucimo nesto. Vidis da pravimo iste greske iz generacije u generaciju, nikako da odmaknemo dalje. A da imamo vecnost pred sobom...i u toj vecnosti iskustvo...verovatno bismo i dosli na neki visi stupanj svesti i duhovnosti... Imali bismo iskustveno znanje, nemerljivo mnogo takvog znanja. Zast mislis da nam se u nekom trenutku ne bi iskristalizovalo sve, svrha, poenta, sve? Zasto mislis da ne bismo i sami mogli da budemo bogovi? Zar imas toliko malo vere u ljude?

Kako ne odmičemo? Već smo počeli da pravimo neke veštačke, a prave živote. :)
Ne znam, Dju....ne mogu da razumem beskonačnost nikako.
To bi možda i bilo tako da svaki čovek odluči znajući dobro i zlo, odabere samo dobro...a šta bi bilo recimo da neki samo odabere zlo...
Neko dodje na par godina na malo vlasti, pa napravi zla dovoljnog za par vekova...

Nekako bivam u uverenju da recimo ti sada imaš potpuno ispravnu svest o sebii ali ...Eva i Adam je pre učinjenja greha nisu imali....
.

Pa onda je čovek u čovek u punom smislu..
Zašto bivaš u tom uverenju? Intuicija, ili znaš nešto što mi ne znamo? :D

Kada sa nekim pričam, razmenim mišljenja sa njim i kada uz to onako neprimetno prodju i neke ''test kombinacije'' nepogrešivo formiram neko vidjenje sagovornika kao ličnosti. Teško i retko se dogodi da u tom omanem.

I šta kaže Adam? :hahaha:,

;)

Adam je znao imenovati životinje u bibiji a u drugim tekstovima van biblije to imenovanje i znanje Adama je iznenadilo andjele ..
Dakle Adam nije duduk nego je imao neko vrstu instiktivna znanja koje čovjek posjeduje inače..
Poslije Adam je vjerovatno pao u polarizaciju i duša mu se podjelila no i to je po mome mišlljenju s svrhom jer bez podjela nema ni radosti sjedinjenja..

Utjeha...

:D

gledaj to kroz prizmu danasnje decurlije od recimo 10ak godina uzrasta koja barataju internetom televizijom kopjuterima mobilnim telefonima i ogromnu teskocu kojom tim istim spravama barataju 50ogdisnjaci koji su vojoj 10oj godini jedva i radio da su imali po neko tek TV..sa celih 2 programa

on the other hand

kakve su sve implikacije onog bozinog pitanija "ko ti kaza da si go?"

Pazi, to On govori prvom čoveku. Neko je rekao Adamu?
A Adam je rekao pre toga: "
Čuh glas Tvoj u vrtu, pa se poplaših, jer sam go, te se sakrih."

Dakle sam je sebi "rekao" :)
Što znači da se u njemu pojavio još jedan JA...koji je svestan nekih stvari koje ona prvi nije bio...neka dualnost. odlični preduslovi za sve sukobe kasnije u čoveku...

Da, jeste nešto Božije u nama, ali samo u potencijalu...
A i piše "budite savršeni, kao što je savršen otac vaš nebeski" :)

Kaza to Isus u Matej 5:48...
A zar odatle ne proizilazi da čovek može da bude savršen isto kao bog...samo ako to poželi...:think:

Uostalom, čovek će po hrišćanstvu biti besmtran, pa ne znam baš da će oni besmrtni biti Bogovi...

Kada čovek po hrišćanstvu bude besmrtan, večan, savršen i tome slično...u čemu će se razlikovati od boga...

Kako ne odmičemo? Već smo počeli da pravimo neke veštačke, a prave živote. :)
Ne znam, Dju....ne mogu da razumem beskonačnost nikako.
To bi možda i bilo tako da svaki čovek odluči znajući dobro i zlo, odabere samo dobro...a šta bi bilo recimo da neki samo odabere zlo...
Neko dodje na par godina na malo vlasti, pa napravi zla dovoljnog za par vekova...

Upravo se o tome radi, Srle. A zamisli da imamo vecnost. Sigurna sam da bi nam dojadilo stalno zlo, dojadila bi igra moci i prestiza jer bi prosto u nekom trenutku to prestalo da bude izazov. I onda bi se ljudi usmerili na stvaranje dobrih i novih stvari. :D Idealisticki koncept, ali prosto caskamo, a nikad nismo otisli dalje od Biblije, stalno se oko toga vrtimo. A vidis, samo jednu stvar promenis i otvaraju se potpuno nove ideje. Kapiram da je ovo prica "sta bi bilo kad bi bilo" ali mi je zanimljivo da iskoracimo malo iz sablona koji stalno ovde vrtimo. :D

Što znači da se u njemu pojavio još jedan JA...koji je svestan nekih stvari koje ona prvi nije bio...neka dualnost. odlični preduslovi za sve sukobe kasnije u čoveku...

Ovo si od mene sad čuo pa povezao jer sam napisao podjelu polarizaciju duše

ja mislim da je adam prognan iz raja a da nije i jedan jedini korak napravio iz njega..jednostavno mu se percepcija izmenlia novim rasudjivanjem koje je stekao..tj svet je ostao isti ali adam i eva su se promenili i njihovo poimanje sveta

takodje ne mislim da su Adam i Eva individualna imena ..pojedinacna..vec pre da su kolektivna imena ..
razvoj individualne svesti..moze biti da je svest bila kolektivna i da se jedan adam nije mogao individualno razlikovati od drugog adama..svi su bili Adam..i sve su bile Eva
cak i danas ima ostataka tih ljudi..npr aboridzina u australiji i mozda nekoh africkih plemena sa konfiguracijom od 42+2 hromozoma..mi imamo 44+2 sledeci evolucioni korak bi bio 46+2..moguce je da na planeti vec zive takvi ljudi

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back