VERA...ŠTA JE TO...( drugi deo )

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Znanje takve vrste je posledica samo jednog - nezadovoljenih potreba ljudskih. Želje.
U raju u kojem su bili Adam i Eva, toga nije bilo. Čovek je imao zadovoljene sve potrebe, bio je smiren i na najvišem mogućem stepenu duhovnosti.

:dontunderstand:

Eva i Adam u raju imali sve potrebe zadovoljene, bili smireni na najvišem stepenu duhovnosti a...poželeli onu vočkicu ...meni to nije logično...a tebi...

Upravo zobg toga "JA" koje postoji nastala je sva tragedija ljudska...
Čovek koji u potpunosti se oslobodi sebe, vraća se u provbitno stanje...
Tada ne gubi svest o sebi i svetu, kao što se čini, nego samo ima potpuno i ispravnu svest..ne iskrivljenu kao sada..

Kada se čovek kako ti kaza u potpunosti oslobodi sebe...šta je onda taj čovek u smislu identiteta...

Nekako bivam u uverenju da recimo ti sada imaš potpuno ispravnu svest o sebii ali ...Eva i Adam je pre učinjenja greha nisu imali....

Kako nema, kada je čovek postao svestan sebe i sveta?
Pa zar nije upravo pojeo jabuku da bi saznao?

Kako mi se ovo dopada. Znači ništa ne bi bilo niti od biblije niti od religije niti verovanja u boga da nije bilo...zmije.

Kako je moguće da sada ne znamo??
Zašto je jabuka onda pojedena...?

Sada ne znamo nešta drugo. Ne znamo zašto je zmija imala glavnu ulogu u toj priči...
Ne znamo zašto je saznanje o dobru i zlu Eve i Adama toliko strašan greh...
Ne znamo šta bi bilo da se Evi i Adamu nisu otvorile oči i da nisu postali svesni sebe...nakon učinjenja greha...

da li je bog mislio na prvu smrt ili drugu smrt kad je rekao umrecete?
Mislio je na zakon koji kaže: "Plata za greh je smrt." Adam i Eva su prekršili taj zakon, i pravedno je da budu uništeni i kraj priče. Ali mi smo dobili drugu šansu, tj Bog je pristao da on plati naš greh, tj da bude On taj koji će primiti kaznu umesto nas, tj Adama i Eve. Isus Hrist je platio otkup za nas, i dao šansu onima koji Ga hoće da budu jednog dana vaskrsuti. To je ono što mi ničim ali ničim ne zaslužujemo. Mi ne možemo zaslužiti spasenje, to je jednostavno Božji dar. S tim što nam je Bog dao kriterijume pod kojima možemo biti spašeni, tj da težimo moralnom i pobožnom životu...da bi se pripremili za život koji man se nudi.
Prva laž koja je izgovorena u Edemu je bila upravo ova. "Nećete vi umreti laže Bog!" Danas ista ta "zmija" plasira iste laži, govoreći da čovek neće umreti, već da je duša besmrtna, da čovek poseduje nekakvu dušu koja će nakon naše smrti nastaviti da živi i sl. nebuloze. Božji plan je i više nego jasan, zato treba čitati Sveto Pismo da se sa nama ne bi manipulisalo na ove i slične načine.

E samo da još postavim jedan zanimljiv citat..o veri je :)

"Vera ima, ne čovek koji misli da Bog sve može, već koji veruje da će sve postići uz Božiju pomoć" Sv. Jovan Lestvičnik

:)

A evo i nečeg što se meni na neki način dopada...iskreno rečeno...

''Tražio sam snagu a Bog mi je dao teškoće da ih savladam. Tražio sam mudrost a Bog mi je dao probleme da naučim da ih rešavam. Tražio sam uspeh a Bog mi je dao pamet i ruke da radim. Tražio sam hrabrost a Bog mi je dao opasnosti da ih pobedim. Tražio sam ljubav a Bog mi je dao namučene ljude da im pomognem. Tražio sam milost, a Bog mi je dao prilike da ih steknem. Nisam dobio ništa, ništa što sam tražio. Dobio sam sve, sve što mi je bilo potrebno.''​

Monah Kalist​

A evo i nečeg što se meni na neki način dopada...iskreno rečeno...

''Tražio sam snagu a Bog mi je dao teškoće da ih savladam. Tražio sam mudrost a Bog mi je dao probleme da naučim da ih rešavam. Tražio sam uspeh a Bog mi je dao pamet i ruke da radim. Tražio sam hrabrost a Bog mi je dao opasnosti da ih pobedim. Tražio sam ljubav a Bog mi je dao namučene ljude da im pomognem. Tražio sam milost, a Bog mi je dao prilike da ih steknem. Nisam dobio ništa, ništa što sam tražio. Dobio sam sve, sve što mi je bilo potrebno.''​

Monah Kalist​
Pa, to je to! :D

Mislio je na zakon koji kaže: "Plata za greh je smrt." Adam i Eva su prekršili taj zakon, i pravedno je da budu uništeni i kraj priče.

Ali u vreme Eve i Adama nije postojao Pavle koji je mnogo ali mnogo kasnije rekao...

Rimljanima 6:23...

''Jer je plata za greh smrt, a dar Božji je život večni u Hristu Isusu Gospodu našem.''

I na osnovu čega ubiranje ona ''jabukice'' toliko strašan greh za...smrt...Zar taj plemeniti bog nije mogao da im oprosti...

Prva laž koja je izgovorena u Edemu je bila upravo ova. "Nećete vi umreti laže Bog!"

U bibliji ne piše tako. Ne piše ono...laž...

Postanak 3:4-5...

''A zmija reče ženi: Nećete vi umreti; Nego zna Bog da će vam se u onaj dan kad okusite s njega otvoriti oči, pa ćete postati kao bogovi i znati šta je dobro šta li zlo.''

Danas ista ta "zmija" plasira iste laži, govoreći da čovek neće umreti, već da je duša besmrtna, da čovek poseduje nekakvu dušu koja će nakon naše smrti nastaviti da živi i sl. nebuloze. Božji plan je i više nego jasan, zato treba čitati Sveto Pismo da se sa nama ne bi manipulisalo na ove i slične načine.

Besmrtna ili ti sada Mona bi se sa ovim složila jer učenje JS negira pravoslavnu doktrinu o besmrtnosti duše. Ne znam da li si svestan toga da si ovim šta si i kako napisao pravoslvano učenje poistovetio sa ...da balgo kažem učenjem zmije...

Da to nije malo previše...

A kako je to bog poimao dobro a kako zlo...u čemu je razlika izmedju poiumanja dobra i zla od strane boge i od strane čoveka...
Pa vidis, tu postoje dve mogucnosti.
Prva je da je bog sveznajuci i da samim tim ima neko poimanje dobra i zla viseg reda.
A druga je da nema razlike, jer jedino cime bog prednjaci u odnosu na ljude je besmrtnost.
E onda u pricu ulazi stvaralacka moc.
Jer ispada da je bog stvorio ljude po svom liku i uprpio se kad su naucili razliku izmedju dobra i zla, kada su dobili znanje, jer nekako je kontao da ne bi bas mogao da bude prvi medju jednakima. Pa hajde brze bolje da ih ucinim smrtnima, da sad kad imaju klicu znanja, da ne dopustim da se klica kroz vecnost razvija pa izmedju ostalog skontaju da i oni mogu da stvaraju svetove. Zato, hajde vi lepo tutanj iz raja i u smrtnost.

Pa vidis, tu postoje dve mogucnosti.
Prva je da je bog sveznajuci i da samim tim ima neko poimanje dobra i zla viseg reda.
A druga je da nema razlike, jer jedino cime bog prednjaci u odnosu na ljude je besmrtnost.
E onda u pricu ulazi stvaralacka moc.
Jer ispada da je bog stvorio ljude po svom liku i uprpio se kad su naucili razliku izmedju dobra i zla, kada su dobili znanje, jer nekako je kontao da ne bi bas mogao da bude prvi medju jednakima. Pa hajde brze bolje da ih ucinim smrtnima, da sad kad imaju klicu znanja, da ne dopustim da se klica kroz vecnost razvija pa izmedju ostalog skontaju da i oni mogu da stvaraju svetove. Zato, hajde vi lepo tutanj iz raja i u smrtnost.
:rotf: :rotf: :rotf: :hahaha:

Zato, hajde vi lepo tutanj iz raja i u smrtnost.

Kako je po bibliji sve moguće nešto sam razmišljao o razlogu progona Eve i Adama iz raja. Oni tamo su kako biblija kaže imali travu, drveće, biljke, životinje ali...nisu imali rešeno stambeno pitanje. Kako nisu imali krov nad glavom, pa kako nisu imali ni frižider, ni tv, ni komp, ni valjanu garderobu a ni auto, sotona ih je nagovorio da jednostavno uzmu kredit od njega i da sve to regulišu. A da bi uzeli kredit od sotone morali su da svoj raj stave pod hipoteku. A kada je bog to provalio beše mu frka da raj ne postane vlasništvo sotone, pa je Evu i Adama sa sve zmijom proterao iz raja i na kapiju istog stavio onog heruvima sa vatrenim mačem, za svaki slučaj.

Kako je po bibliji sve moguće nešto sam razmišljao o razlogu progona Eve i Adama iz raja. Oni tamo su kako biblija kaže imali travu, drveće, biljke, životinje ali...nisu imali rešeno stambeno pitanje. Kako nisu imali krov nad glavom, pa kako nisu imali ni frižider, ni tv, ni komp, ni valjanu garderobu a ni auto, sotona ih je nagovorio da jednostavno uzmu kredit od njega i da sve to regulišu. A da bi uzeli kredit od sotone morali su da svoj raj stave pod hipoteku. A kada je bog to provalio beše mu frka da raj ne postane vlasništvo sotone, pa je Evu i Adama sa sve zmijom proterao iz raja i na kapiju istog stavio onog heruvima sa vatrenim mačem, za svaki slučaj.

Hahaha vidis, prvo su nastali bankari pa svi ostali :D

Ajd sad ozbiljno... Ispada da je jedino sto je ljude razlikovalo od boga bilo znanje. Sta ako se u znanju bas krije i taj recept stvaralacke moci? Pa kad su se ljudi dokopali znanja, uskracena im je mogucnost da tu moc razviju tj. dobili su ogranicenje-smrtnost. A sta ako ta klica stvaranja i dalje postoji u ljudima, samo nemaju vremena da je realizuju? Sta ako se ta klica stvaranja pokazuje u umetnosti? Umetnici stvaraju svetove, pisci narocito...

Poslednja izmena:
:rotf: :rotf: :rotf:

Hahaha vidis, prvo su nastali bankari pa svi ostali :D

Ajd sad ozbiljno... Ispada da je jedino sto je ljude razlikovalo od boga bilo znanje. Sta ako se u znanju bas krije i taj recept stvaralacke moci? Pa kad su se ljudi dokopali znanja, uskracena im je mogucnost da tu moc razviju tj. dobili su ogranicenje-smrtnost. A sta ako ta klica stvaranja i dalje postoji u ljudima, samo nemaju vremena da je realizuju? Sta ako se ta klica stvaranja pokazuje u umetnosti? Umetnici stvaraju svetove, pisci narocito...

Bog nikako nije voleo znanje kod ljudi. Kada su ono ljudi zahvaljujući nekom znanju počeli da zidaju kulu vavilonsku, pa kada je bog video da će ista biti veoma visoka, malo se uznemirio da će ljudi dospeti gore kod njega, pa je brže bolje rekao ono...hajde da sidjemo i da im jezike pometemo da ne razumeju jedni druge...

Znanje, razum imudrost nikako nije voleo a to je na mnogo mesta i sin mu veoma jsano rekao.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back