Velika Srbija

O čemu ti to? Čak i najistočniji srpski (timočki poddijalekt) se od bugarskog razlikuje koliko hrvatski od slovenačkog. Redukcija padeža nema nikakvog uticaja, npr na bugarskom se ćerka kaže d’šterja, kuća se izgovara ‘k’šta’, mačka je ‘kot’, a Timočani kažu čerka, kuća, mačka. Bugarski jezik npr nema srednji rod, a u istočnoj Srbiji je skoro baš sve gramatićki srednjeg roda, umesto tri pokazne zamenice (to/toj, ovo, ono) imaju samo dve, kao npr u engleskom.

Pogledajte prilog 1785101
Pogledajte prilog 1785102
Uzea si 3 najnasumicnije rici
Ko da kazen da mi i janezi kazemo kruh nogomet i šport pa pricamo isto

Nisam tvrdia da su oni Hrvati, a i ne pamtim da sam ih uopće nešto komentira. I koji Herceg od sv.Save?? Ne pamtim da sam ga ikad spominja jer i ne znam za njega.

PS šta se tiče BiH nju najčešće dovodim u kontekst prije provale Osmanlija pa tako i prije pojave muslimana.
Nisi čuo za Stepana Vukčića Kosaču, Hercega od Svetog Save po kom je Hercegovina dobila ime? Istorijska Hercegovina se na engleskom zove Duchy of Saint Sava, nije da ne znaš, zato izmišljaš one svoje “migracije” sa Brača (pa pravo pod Turke) u Široki Brijeg, godine 1800., naravno, bez decimala, i naravno bez izvora. Inače, znakovito je da su pre austrougarske okupacije i pravoslavni i katolici u Hercegovini smatrali Svetog Savu za sveca i čudotvorca.

In order to emphasize his feudal rank among other lords and consolidate his feudal domain, Stjepan decided to take a new title. Since the autumn of 1448, he started to style himself as "Herceg" (from German title Herzog or Duke).[34][35] Initially, he was mentioned in one document as "Herceg of Humand Primorje" (1448), but from the beginning of 1449 and further on, he styled himself as "Herceg of Saint Sava" (Latin: Dux Sancti Sabae), after Saint Sava (†1236), the first Serbian Archbishop. The title "Duke of Saint Sava" had considerable symbolic value, because Saint Sava's relics, which were located in monastery Mileševa within Stjepan's domains, were considered miracle-working by people of all Christian faiths in the region.[36][37][38][13][39]

Zapazi ispod italijanski naziv Vojvodstva od Svetog Save:
A0453760-B914-42A1-9D55-28A183BFC781.jpeg

C2B5D923-9BA3-49F0-B190-7A3C1A04D984.jpeg

Nisi čuo za Stepana Vukčića Kosaču, Hercega od Svetog Save po kom je Hercegovina dobila ime? Istorijska Hercegovina se na engleskom zove Duchy of Saint Sava, nije da ne znaš, zato izmišljaš one svoje “migracije” sa Brača (pa pravo pod Turke) u Široki Brijeg, godine 1800., naravno, bez decimala, i naravno bez izvora. Inače, znakovito je da su pre austrougarske okupacije i pravoslavni i katolici u Hercegovini smatrali Svetog Savu za sveca i čudotvorca.

In order to emphasize his feudal rank among other lords and consolidate his feudal domain, Stjepan decided to take a new title. Since the autumn of 1448, he started to style himself as "Herceg" (from German title Herzog or Duke).[34][35] Initially, he was mentioned in one document as "Herceg of Humand Primorje" (1448), but from the beginning of 1449 and further on, he styled himself as "Herceg of Saint Sava" (Latin: Dux Sancti Sabae), after Saint Sava (†1236), the first Serbian Archbishop. The title "Duke of Saint Sava" had considerable symbolic value, because Saint Sava's relics, which were located in monastery Mileševa within Stjepan's domains, were considered miracle-working by people of all Christian faiths in the region.[36][37][38][13][39]

Pogledajte prilog 1785106
Pogledajte prilog 1785107
Ja san reka da su mi dosli iz primorja u siroki
I vidi cuda, prezivaju se primorci. Upisi acta croatica prezime primorac pa vidi di se nalaze desilo se oko 1800, koja godina gori doli nije ni bitna. Ako nisi znao a to ti dalmatinac more potvrdit, boduli(otocani)su bili sirotinja.
Migracije prema osmanlijama su imao pa je tako masu dalmatinaca poslu u bosnu a masu hercegovaca u dalmaciju. Uzmi za primjer prezime raguz iz nezavisne dubrovacke republike kojih ima svukud po hercegovini. Al sta ces, rusi narativ da su to razliciti narodi.

Ja trazin samo odgovor kad smo polatoliceni?
Ja cu rec da su muslimani od 1463-1878 poturceni, a kad su hrvati pokatoliceni?

Baza mi šta svako od njih ima neku svoju toriju o Hrvatima i Hrvatskoj i niko da mi objasni ako nas je već Vatikan izmislia kako su uspili nagovorit cili svit pa tako i njihovu pravoslavnu braću, Ruse pogotovo, da pristanu na takvo nešto? I zašto bi neko prista na to, a pogotovo Rusi? Eto možda se sad neko udostoji odgovorit..

Baza mi šta svako od njih ima neku svoju toriju o Hrvatima i Hrvatskoj i niko da mi objasni ako nas je već Vatikan izmislia kako su uspili nagovorit cili svit pa tako i njihovu pravoslavnu braću, Ruse pogotovo, da pristanu na takvo nešto? I zašto bi neko prista na to, a pogotovo Rusi? Eto možda se sad neko udostoji odgovorit..
U lazi su kratke noge. Nema smisla puno prica.
Austrija je upisivala ljude po religiji i jeziku, ne po naciji

Pogledajte prilog 1785106
Pogledajte prilog 1785107
Cuj stepan. Ne bi da je ukrajinac. Zva se stipan. Pricalo se ikavicon ko vecina hrvata

Srbi su bili i katolici, na primer Dubrovnik pre Jugoslavije i Titovog AVNOJA, primer je dubrovački srpski katolički molitvenik iz 1512, inače prilagođeni pravoslavni časoslov.
DA bi bili srbi moraju imati porijeklo jezik i kulturu
1.dubrovnik je bia hrvatska u ndh, u banovini, u doba trojedine kraljevine slavonije,dalmacije i hrvatske-nikad nije bia dio srbije. Porijeklo otpada
2.Jezik je u doba drzica bia ikavski vecinon tipa cvitovi svitlo dok se prvo korisila glagoljica prema konavoskon natpisu.. jezik otpada
3.Bili su katolici pa su se mišali s hrvatim
Prezimena lucic raguz su dosla u hercegovinu
Prezimena vuletic boskovic u dubrovnik
Dakle, cak i da nisu hrvati, misali su se s hrvatima

Cuj stepan. Ne bi da je ukrajinac. Zva se stipan. Pricalo se ikavicon ko vecina hrvata
Ajde više ne lupaj, ne brukaj se više:

Tijekom trećeg braka s bavarskom princezom Cecilijom, u korespodenciji je koristio njemačku transliteraciju njegove titule vojvoda – Hercog (što je, u narodnom jeziku, evaluiralo u herceg). Teritorij pod njegovom vlašću, protezao se od Lima do Cetine i od Rame do Kotorskog zaljeva. Na tom je prostoru bio poput samostalnog vladara. Nakon toga dobio je titulu hercega od Svetoga Save (dux sancti Sabe), gospodara humskoga i velikog vojvode rusaga bosanskoga, kneza drinskoga i k tomu.[2][3]

Herceg Stjepan stolovao je u više rezidencija, najčešće u dva grada: ljeti u Blagaju, a zimi u (Herceg) Novom. Težnje za privrednim osamostaljenjem došle su do izražaja i u njegovim naporima da grad Novi razvije u pomorsko i trgovačko središte (1449. godine osnovao je radionicu sukna). Pritom je izbio rat s Kotorom i Dubrovnikom, koji je trajao 1451 – 1454. Drugi konavoski rat, a u njega su se upleli i hercegovi protivnici (kralj i ban Stjepan Tomaš, hercegov sin Vladislav Hercegović Kosača, vlastela Vlatkovići i pojedini hercegovi vazali).

Manje fantazija, De Administrando Imperio konstatuje da je ovo što si napisao teško lupetanje
Pogledajte prilog 1785121
Pogledajte prilog 1785122
Jel tebi ulazi u tu glavu da razni obrazovani i školovani ljudi iz cilog svita nakon šta su pročitali DAI, a i još mnoge druge izvore, spise, dokumente, knjige itd. ne dile mišljenje tebe i ostalih neukih . Ako želiš zbilja nešto naučit o Hrvatima za početak kreni od ove knjige koju je napisa jedan Rus, a znakovita je naziva: Aleksander V. MAYOROV- Velika Hrvatska

I šta je najsmišnije od svega ovu knjigu pa tako i naslov "Velika Hrvatska" odobria je preCjednik Ruske Federacije na kojeg većina vas velikosrba onanira. Koje li ironije 😂

PS Bijele Hrvate imaš tu do Samovog carstva iako su neki Slovaci mišljenja kako bi Samovo Carstvo tribalo bit upravo - Velika Hrvatska :)

Samovo Carstvo i Tajanstvena Bijela Hrvatska

Poslednja izmena od moderatora:

Back