Ne , ne radi se tu o rubnim situacijama pogledaj malo statistiku koliko ljudi gladuje danas u svetu
Industrija mesa je jedan od najvecih krivaca za to. Kada bi se povrsine sa kojih se trenutno dobija stocna hrana iskoristile za direktnu ljudsku ishranu (nista se mnogo ne mora menjati, soja i ovas su savrsene sa ljudsku ishranu, ja ih jedem stalno) dobili bi vise od 10 (deset) puta vise hrane nego sto sada dobijamo- racunato po kolicini proteina, a skoro 13 (trinaest) puta vise gledano kolicinski u kilogramima. Dakle, kada bi ljudi postali vegetarijanci, imali bi 10, 11 puta vise hrane nego sada, pa ako to ne bi pomoglo u borbi protiv gladi i nedostatka hrane koja postoji u nekim oblastima, ne znam sta bi.
zatim ljudi koji žive u džungli, pustinji, na ostrvima i krajnjem severu nisu tu zalutali, već tu žive hiljadama godina. Ekonomski je neizdrživo i nemoguće da neko ko živi u tim područjima na primer u severnom pojasu uvozi hranu čitav život umesto da gaji i lovi živorinje (irvase , foke ).
To sto par hiljada Eskima i nekih plemena u dzhungli zivi izolovano i nije im "prakticno" da budu vegetarijanci ne opravdava tebe ili mene u jedenju zivotinja.
Još ga nisu demantovali...
Kao sto ti mene nisi demantovao u argumentu da je ubijanje zivotinja za ishranu lose (nemoralno/ eticki pogresno/ nelegitimno).
Е овакви ставови ткз. "љубитеља животиња" а које имамо задовољства видети на сваком кораку данас, јесу нешто што је ето новије доба са својим разним лобијима и покретима изнело на површину. Бес, бес избија из њих.
To i meni smeta. Emocije su izvor mnogih zala, negativne emocije tipa bes, tuga i slicne njima treba sto manje praktikovati, najbolje nimalo.
Ево, ти би рецимо ако наиђеш на човека који је суров према животињи био исто тако , (и још горе зар не), суров према том човеку.
Daleko od toga. Prvo sto bih ja delovao iz etickih pobuda, braneci eticki Aksiom neagresije (koji kaze da je nasilje legitimno primenjivati samo nad onim koji je inicirao nasilje nad nekim), i uvek nasilje primenjujem srazmerno nasilju onoga ko je napadac, i ne samo nikad preko toga, nego i nikad sa surovoscu (dakle, ako je neko surov, moje nasilje prema njemu bi bilo daleko manje od onoga sto je on cinio). Ako bi ikakva emocija mogla da se poveze sa mojim delovanjem, to bi bila empatija.
Изједначавате људе и животиње при чему стављате животиње испред људи .
Ljudi su jednaki sa zivotinjama po nekim stvarima i to treba priznati. Ljudi su bica koja imaju zelju za zivotom, osecaju bol i imaju zelju da ne osecaju bol, a zivotinje su iste kao i mi po tim stvarima. Tako da kao sto ljudi treba da imaju pravo na zivot i nenapadanje od strane ljudi, ista ta prava treba da imaju i zivotinje. Skoro svi ljudi poseduju i razum, pa u skladu sa tim treba da imamo i prava na slobodu i vlasnistvo, ali posto se zivotinje razlikuju po tome od nas, ta prava ne bi trebalo da imaju. Dakle treba primetiti po cemu smo mi isti sa zivotinjama, a po cemu razliciti, i u skladu sa tim odrediti neke principe.
Довољно је да неко мрко погледа неку звер а да то изазове ваш БЕС.
Kod mene nema besa. Ja sam covek koji naginje ka stoicizmu, bavim se meditacijom, i vec dugi, dugi niz godina nisam reagovao emocionalno na bilo sta, vec uvek prvo razmislim razumno o svom ponasanju.
жељу за казном, мучењем, суровошћу према том човеку. Погледајте коментаре у новинама. Позиви на смртну казну! На четрдесет година робије, на сакаћење оног ко је био суров према некој животињи и слично.
Ja kada komentarisem na tim vestima, uvek ukazem da su oni koji su za mucenje coveka koji je mucio zivotinju podjednako bolesni i zli kao i on.
Ја не кажем да треба бити суров према животињама. Jер тај чин показује нечији садистички карактер који ће он у првој прилици испољити и на људима.
Upravo. Al evo kad si pomenuo smrtnu kaznu, meni je zanimljiv slucaj iz stare Grcke, gde je mladic osudjen od strane Atinskog gradskog saveta na smrtnu kaznu jer je uhvacen kako je mucio golubove kopajanjem ociju i secenjem. Naravno, ja licno ne podrzavam takve drasticne mere, ali zanimljivo je kako su oni tako nesto prepoznavali jos pre vise od 2000 godina, a kod nas imamo potpuno bolesno stanje gde se ljudi koji muce zivotinje uopste ne sankcionisu, cak ni oni koji muce ljude, npr kazne za silovanja su vise nego sramno male.
covek je svastojed i prirodno je da jede meso
Covek moze da bude svastojed i bez da jede meso, jeduci jaja, mleko i sireve. Sa druge strane, u poruci gde sam rekao isto to sam i objasnio da nije prirodno za coveka da jede meso zbog duzine naseg sistema za varenje u kom meso satima i satima truli i postaje toksicno i infektivno, i time izaziva ogroman broj zdravstvenih stanja koji muce ljude.
ne vidim slicnost u mucenju i ubijanju zivotinje sa namerom da posluzi za ishranu
Objasnio sam slicnost- i jedno i drugo je nepotrebno ubijanje.
sa druge strane mogu i da shvatim vegeterijance ako stvari posmatramo iz ugla da smo mi kao bica sa visim stepenom svesti od zivotinja
Upravo, razmisljas u lepom pravcu, pozivanje na zivotinjsko ponasanje je potpuno neispravno, jer covek ne treba da kopira zivotinje po ponasanju, ali kao bica koja razmisljaju o eticnosti svojih postupaka, moramo da razmisljamo i nasem odnosu prema zivotinjama, jer nasi postupci nisu ograniceni samo na druge ljude, nego postupamo i sa zivotinjama.
covek MOZDA moze da opstane a da mu zdravlje ne bude ugrozeno i ako ne jede meso.
Ovo ne da nije mozda, nego cinjenice kazu potpuno suprotno. Vec hiljadama godina postoje vegatarijanci, koji ne samo da su zivi i zdravi koliko i ostali ljudi, nego su po pravilu zdraviji, iz razloga sto je meso nezdravo, to sam objasnio vec dva puta zbog cega.
mogu li se zaista ishranom bez mesa i koriscenjem kojekakvih zamena nadoknaditi ono sto dobijamo mesom. i da li su ti aditivi koje verujem da jedan vegetarijanac mora da uzima
Ne postoji nijedan potreban nutritivni sastojak koji vegetarijanac ne moze lako i u dovoljnoj kolicini da unese u svojoj ishrani, a pored toga sto vegetarijanska ishrana ima sve sto je potrebno coveku (tako da nisu potrebni nikakvi aditivi), meso je ne samo nepotrebno nego je i nezdravo, kao sto rekoh, vec sam to objasnio, ali evo opet:
Najubedljiva cinjenica koja pokazuje da covek ne treba da jede meso je duzina naseg trakta za varenje. Svi mesojedi imaju kratak probavni trakt, najvise tri puta duzi od duzine tela, da bi brzo izbacili meso, a biljojedi imaju 6, 7 i vise puta duzi probavni trakt od tela. Ljudski probavni trakt je oko 5 puta duzi od nase visine.
Zasto je to bitno? Zato sto meso krece da truli da posle par sati, i onda postaje nejestivo i otrovno i kako vreme odmice, sve vise i vise toksicno i infektivno. Zbog duzine probavnog trakta, ljudima se meso zadrzava u organizmu minimum 20ak sati, a ako se radi o zilavim i crvenim mesima cak i do 70 sati. Jedenje mesa, koje uvek satima i satima truli u ljudskom organizmu, je izvor najveceg broja zdravstvenih problema koje ljudi imaju.