Vegeterijanstvo i filozofija

mozda lutam, ili lupam. nizi oblik svesti u kom smislu?
ja ti govorim o saznajnim mogucnostima zivotinje i saznajnim mogucnostima coveka. tako da stojim pri tvrdnji da samo zelis da napravis zvucno poredjenje koje blage veze sa stvarnosti nema.
prvo covek ne zeli da istrebi odredjenu zivotinjsku vrstu upravo iz njegove potrebe za tom vrstom. covek nece istrebiti svinju jer mu je svinja potrebna.
drugo covek koji je proglasen nizim oblikom svesti je itekako svestan da je predmet necije tiranije, sto stvara posledice po covekovo pre svega psihicko stanje, a zivotinja koja se rodi na farmi nije ni svesna onoga izvan farma a kamo li neceg veceg.
ne mogu da verujem kakvo poredjenje pravis..ok zastupas bezmesnu ishranu ali ovo vec lici na fanatizam

tvoja odbrana destrukcije koju izaziva industrija mesa je fanatizam.ti pravdas klanje na traci time sto zivotinja ne poseduje visi nivo svesti pa ides dotle da dokazes da zivotinja u stvari ne poseduje nikakvu svest.
kako moze neko ko je mentalno zaostao da ima svest o tome da je predmet necije tiranije? Upravo se eugenika zalagala za ubijanje takvih
uopste, "pripitomljavanje" koje je u stvari podjarmljivanje zivotinja je preteca robovlasnistva

tvoja odbrana destrukcije koju izaziva industrija mesa je fanatizam.ti pravdas klanje na traci time sto zivotinja ne poseduje visi nivo svesti pa ides dotle da dokazes da zivotinja u stvari ne poseduje nikakvu svest.
kako moze neko ko je mentalno zaostao da ima svest o tome da je predmet necije tiranije? Upravo se eugenika zalagala za ubijanje takvih
uopste, "pripitomljavanje" zivotinja je preteca robovlasnistva
ajde sa lepo i ti stavi citat kad i gde sam ja to tacno rekla.

Poslednja izmena:
Svako ima pravo da izabere pravac pa tako i vegetarijanci. No proizvoditi to u neupitnu moralnu i eticku vrlinu, humanost bez premca predstavlja klasicno ideolosko zastranjivanje. Nema tu nikakve filozofije koja naprecac prisvaja bioloske, nutricionisticke, racionalisticke, humanisticke, eticke a na kraju i drustveno organizacione, sistemske vrednosti. To su gluposti. Ljudsko drustvo od svog nastanka pa do danas ide prirodno detirminisanom putanjom razvoja. Iseci tu liniju i umetnuti na silu ovakve kvazifilozofske vegetarijanske doskocice nije moguce, pa pozivanje na "svest" predstavlja tek manifestaciju nemoci umisljeno naprednih.

1.) Ovo je propaganda vecina hrane za zivotinje covek uopste ne moze da svari.
Navedi koje to hrave? Zito, ovas, socivo, soja? Ja se pretezno hranim time, kao i dosta vegetarijanaca.

2.) Kako objasnimo da u Africi na losoj zemlji ljudi zive o stocarstva.
Kako?

Svako ima pravo da izabere pravac pa tako i vegetarijanci. No proizvoditi to u neupitnu moralnu i eticku vrlinu, humanost bez premca predstavlja klasicno ideolosko zastranjivanje. Nema tu nikakve filozofije koja naprecac prisvaja bioloske, nutricionisticke, racionalisticke, humanisticke, eticke a na kraju i drustveno organizacione, sistemske vrednosti. To su gluposti.
To je glupost isto koliko i biti protiv kanibalizma iz etickih razloga. Zasto je lose ubijati i jesti bebe ili dementne ljude, ili retardirane, ili ljude u komi (oni su svi na umnom nivou zivotinja, i nizem), a u redu je ubijati zivotinje i jesti ih?

To je glupost isto koliko i biti protiv kanibalizma iz etickih razloga. Zasto je lose ubijati i jesti bebe ili dementne ljude, ili retardirane, ili ljude u komi (oni su svi na umnom nivou zivotinja, i nizem), a u redu je ubijati zivotinje i jesti ih?

ajde otkacite se od ovih morbidnosti srljate u ekstrem bespotrebno.
ako neko ne zeli da jede meso, postujem. osim ukoliko je los vegetarijanac prejedajuci se sendvicima od soje.
bas juce gledam ovog legendarnog dzejmi olivera koji je u svojoj grupi gojaznih imao i vegetarijance. vrlo zanimljivo... prednost dajem dzejmiju koji se jadan upro da edukuje ljude o zdravoj ishrani - ukljucujuci i meso, nad vegetarijancima koji se prezderavaju.

ajde otkacite se od ovih morbidnosti srljate u ekstrem bespotrebno.
A nije morbidnost ubijati bica koja osecaju bol i zelju za zivotom i neosecanjem bola, i onda im drati kozu, seci delove tela i onda misicno tkivo termicki obradjivati da bi postalo jestivo i zacinjavati da bi mogli da izdrzimo to da pojedemo, to nije morbidnost? Kanibalizam mora da se pomene da se ljudima srusi iluzija da postoji neka magicna linija koja deli ishranu od etike. Da, ishrana moze da te cini eticnim ili neeticnim, naravno da je nemoralno ubijati svesna bica i zdrati njihove leseve.

bas juce gledam ovog legendarnog dzejmi olivera koji je u svojoj grupi gojaznih imao i vegetarijance.
Zumance, mleko i mlecni proizvodi (sem nemasnih), cokolada, masline, kokos, kostunjavo voce- sve to sadrzi zasicene masti, dakle- goji i steti zdravlju.

Ti jedes seno, travu i celu soju biljku, medicinsko cudo.
Nisam znao da se seno i trava gaje za stocnu ishranu. A soju jedem celu, da, proklijam je i jedem.

Soybeansprouts.jpg

Lepo na zemlji samo ima trave a ne moze se zitarica gajiti na njoj.
Pa na takvim mestima ljudi ne bi trebalo ni da zive.

Poslednja izmena:
lutas,prvo si rekla da zivotinje nemaju svest niti ikakvu predstavu o bilo cemu pa zbog toga se mogu ubijati i drzati u uslovima i klati na traci
eugenicki pokret a kasnije i nacizam su odredjene grupe ljudi proglasavale nizim oblicima svesti i organizovali to sto su organizovali

Ово се зове "Консеквенцијашење" тј. на противников став дода се други који му је сличан да би се онда извела најчешће злобна конклузија. Тиме саговрник буде експресно ућуткан.

Пример: А хвали што су Французи прогали Карла десетог. Б одмах узвраћа на то: "Дакле, хоћете да отерамо нашег краља"

Овим сам парафразирао једну дијалектичку смицалицу коју је споменуо Шопенхауер у својој Еристичкој дијалектици зато што је овај твој пост јасан пример тога.
На чињеницу коју је споменула Златна Ирис да животиње немају свест попут човекове, будући да немају ум, и да самим тим не могу доживљавати патњу на исти начин као човек, ти си узвратио попут овог приемра горе: "То је радио Хитлер у еугеници значи ти подржаваш Хитлера...бла, бла." На то се своди.
Наравно, на такве оптужбе саговорник остаје нем и расправа се завршава.

Пустимо на страну еугенику, Хитлера, Нацизам и слично и бавимо се чињеницама. Чињеница је да животиње немају ум, самим тим не размишљају и то је довољно да закључимо да оне не могу дожвљавати патњу као човек.
Написао сам у посту број 2 на овој теми да:
нe mozemo uporedjivati coveka i zivotinju. Covek razmislja, zivotinja ne. To je razlika kao nebo i zemlja. Razliaak kao izmedju mesecara i budnog . Samosvest dolazi tek sa umom i mogoucnoscu refleksije, ako toga nema nema patnje...iz prostog razloga jer nema onog ko pati. Mislis li da svinja koju kolju razmislja. "Evo ja svinja kakav jad trpim". Ne ! Bez toga ima transcendenntih desavanja tacno ali nema icega sto bi licilo na nas i nasa razmisiljanja u toj situaciji. ili na nase patnje.

Значи животиња на тој фабричкој траци није свесна да је на фабричкој траци и да иде у смрт. Она и не зна шта је смрт, она не размишља.
А замисли човека на тој траци. Он за разлику од животње размишља. Он антиципира будућност. Зна да је у фабрици, да је на траци која га води у смрт. То појачава патњу до степена до кога жвитоња никада у својој несвести не може доћи будући да нема ум да не размишља , да није свесна нити себе нити прошлости нити будућности.

И сада ви пројектујете свој духовни склоп на животиње иако је разлика као небо и земља. Осуђујете људе а величате звери. Уздижете их изнад човека.

"Ljudi mogu da budu zdravi i bez ubijanja zivotinja. Jer kada jedu meso, ucestvuju u oduzimanju zivotinjskog zivota samo zarad zadovoljavanja sopstvenog apetita"
Tolstoj

"Dok god covek brutalno unistava ziva bica, niza od sebe, nikada nece biti zdrav i spokojan. Dok god ljudi kolju zivotinje, klace se i izmedju sebe"

Pitagora

Пустимо на страну еугенику, Хитлера, Нацизам и слично и бавимо се чињеницама. Чињеница је да животиње немају ум, самим тим не размишљају и то је довољно да закључимо да оне не могу дожвљавати патњу као човек.
нe mozemo uporedjivati coveka i zivotinju. Covek razmislja, zivotinja ne. To je razlika kao nebo i zemlja. Razliaak kao izmedju mesecara i budnog . Samosvest dolazi tek sa umom i mogoucnoscu refleksije, ako toga nema nema patnje...iz prostog razloga jer nema onog ko pati. Mislis li da svinja koju kolju razmislja. "Evo ja svinja kakav jad trpim". Ne ! Bez toga ima transcendenntih desavanja tacno ali nema icega sto bi licilo na nas i nasa razmisiljanja u toj situaciji. ili na nase patnje.

Значи животиња на тој фабричкој траци није свесна да је на фабричкој траци и да иде у смрт. Она и не зна шта је смрт, она не размишља.

Ne želim da te osuđujem...ali moram ti reći da ipak griješiš, veoma...valjda što više živiš u knjigama nego u svijetu...

Rođen sam na selu. Dok sam tamo živio vidio sam, svake godine negdje u decembru, kad biva klanje svinja za zimnicu...je s' ti to ikad vidio? NISI, znam, jer da jesi ne bi pričao gluposti. Naime, kada svinju uhvate i povedu na mjesto klanja...ona toliko skiči, vrišti, plače, zapomaže, traži pomoć od 'boga' i od naroda...ona zna da je kraj blizu. Ona prepoznaje namjeru onih koji su je uhvatili i poveli na mjesto klanja. A interesantno je to recimo, da prije toga, u svom životnom dobu, nikada nije imala susret sa klanjem...??? Zašto je to tako interesantno? Znanje o klanju je prenešeno genetski, te kad dođe vrijeme, svinja i te kako prepozna taj momenat i plače...pokušava da promijeni sudbinu...

Kao dijete, bježao sam od tog mjesta klanja....daleko, zatvarao sam uši, ne zato što nisam hrabar, već zato što nisam mogao da slušam taj plač...a ništa nisam mogao da izmijenim. Tačno sam znao šta taj plač govori...da moli i preklinje...a to znači da misli; traži nekoga da prepozna njenu poruku...i bolio me je plač više od noža...

Svinja i te kako misli a li ne stvara projekcije i dugoročne planove, jer se prema životu ponaša onako kako je život i namjeren: U SADA. U sada, takođe se koristi misao, ali ne da stvara takve nebuloze kao ti recimo, u ovih par ispisanih redova, i da ih uz to još postavljaš na pedistol života.

A da li su afrički crnci imali um tokom robovlasničkog perioda ii su ga stekli kasnije...??? Pretpostavljam nisu. I njih su, kao i svinje, slali na traku...doduše nisu ih jeli...Njihovi 'vlasnici' su isto kao i ti sada pretpostavljali da oni nisu jednaki sa njima...

Dakle, bavimo se činjenicama: činjenica je da si ti zaključio da životinje nemaju um. A misliš li da ga ja imam?

Ne želim da te osuđujem...ali moram ti reći da ipak griješiš, veoma...valjda što više živiš u knjigama nego u svijetu...

Rođen sam na selu. Dok sam tamo živio vidio sam, svake godine negdje u decembru, kad biva klanje svinja za zimnicu...je s' ti to ikad vidio? NISI, znam, jer da jesi ne bi pričao gluposti. Naime, kada svinju uhvate i povedu na mjesto klanja...ona toliko skiči, vrišti, plače, zapomaže, traži pomoć od 'boga' i od naroda...ona zna da je kraj blizu. Ona prepoznaje namjeru onih koji su je uhvatili i poveli na mjesto klanja. A interesantno je to recimo, da prije toga, u svom životnom dobu, nikada nije imala susret sa klanjem...??? Zašto je to tako interesantno? Znanje o klanju je prenešeno genetski, te kad dođe vrijeme, svinja i te kako prepozna taj momenat i plače...pokušava da promijeni sudbinu..

Као што рекох животиње немају ум, немају могућност стварања и разумевања појмова самим тим немају могућнсот рефелскије над прошлошћу и могућност антиципације будућности, нити свест о себи на начин како је ми имамо. Ти мислиш да свиња коју воде на клање зна да је воде на клање па све ламентира над својом судбином и позива се на морал па још како ти кажеш "тражи помоћ бога". Шта све раде пројекције.

Свиња скичи јер је то инстикт одбране од грабљиваца, врста одбрамбенг оружја намењена да се грабљивац збуни, уплаши и тако пружи ухваћеној животињи шансу за бег. То је и једини начин да се рецимо човек одбрани од лава или вука у шуми? Да виче., да га збуни. да га уплаши! дреком. То и човек инстиктивно ради.То је тај исти механизам који и свиња испољава када је у опасности. Скичи не зато што ламентира над својом судбином и контемплира о моралу.

А кад споменусмо морал.ЗАР СТВАРНО МИСЛИШ ДА ЖИВОТИЊЕ имају било какве везе са тиме?:neutral: Да ли би ето смео да преспаваш једну ноћ код тих "моралних" свиња ? Био би растргнут и поједен а да те твоје свиње и не буду свесне шта се десило . Природа није морална. Јачи побеђује међу животињама и то је сав њихов "морал". Моралност је наступила тек код човека са појавом ума и сусретом са његовом метафизичком природом . И то само код неких људи.

Poslednja izmena:
А кад споменусмо морал.ЗАР СТВАРНО МИСЛИШ ДА ЖИВОТИЊЕ имају било какве везе са тиме?:neutral: Да ли би ето смео да преспаваш једну ноћ код тих "моралних" свиња ? Био би растргнут и поједен а да те твоје свиње и не буду свесне шта се десило . Природа није морална. Јачи побеђује међу животињама и то је сав њихов "морал". Моралност је наступила тек код човека са појавом ума и сусретом са његовом метафизичком природом . И то само код неких људи.

Nahrani svoje svinje i garantujem ti da ćeš s njima u sobi moći mirno prespavati čitavu noć. Ne, one neće kontemplirati pomisao da te pojedu.

S druge strane, nahranjen čovjek...dok provodi noć sa svinjama (čak i onima kojih 'voli') dok ih voli...kontemplira kako će da ih isprži na žaru...ako ne te, a onda neke druge noći...kad za to dođe povoljno vrijeme.
Toliko o moralnosti.

Nahrani svoje svinje i garantujem ti da ćeš s njima u sobi moći mirno prespavati čitavu noć. Ne, one neće kontemplirati pomisao da te pojedu.

S druge strane, nahranjen čovjek...dok provodi noć sa svinjama (čak i onima kojih 'voli') dok ih voli...kontemplira kako će da ih isprži na žaru...ako ne te, a onda neke druge noći...kad za to dođe povoljno vrijeme.
Toliko o moralnosti.

А закључак овога је да су животиње моралније од човека. Да је човек заправо ниже биће од њих.
То је та декаденција човечанстава уопште која нас све очигледније враћа у праисторију и религију обожавања животиња.. анимизам и тотемизам. Испада да су животиње вредније од човека иако је то ништа него бесмислица изазвна вашим пројекцијама.Потпуно изврнуте вредности.

Кажеш, ако нахраниш свињу она те неће растргунти...и то зовеш "морал" коме се ето ми људи требамо дивити. :roll:

А шта ако то оличење милосрђа и доброте огладни пре јутра??? :neutral: Рецимо закрче свињи црева негде око три сата ујутро, док си ти уљуљкан блаженим мислима о узвишености жиотињског света у блаженом сну. :)
Када се пробудиш можеш у том случају само пребројти шта је остало до тебе. Јел тако? :lol:

A šta ćemo s kanibalima?Ima li dobrovoljaca za prespavati u njihovom selu.Među pedesetak Fredi Krugera...?
Mislim da je ta vaša besmislena rasprava potekla od IDEJE da čovek ima um,a životinje su (po Šopenhaueru) bezumne...
Spinoza,taj među najinteligentnijim ikad živućim (uz Leonarda i Frensisa) bi hladno rekao da bezumlje ne može proizvesti
umnost.Tj.haos ne može da uspostavi red.Osim što je birao jasne i nedvosmislene iskaze da bi ih deducirao u takođe izgledne konkluzije,
veoma je pazio na značenje i čak,rekao bih iz čitanog,o strukturi reči,mada sam čitao prevode...Međutim UMOTVORINE životinja su vidne i
nisu proizvod haosa.a takođe je red prisutan u biljnom svetu,čak fraktalni red koji se ne može prenebreći.
Ono što Oziman i JA KOJI JESAM nazivaju UM,pa bila to stvar po sebi ili volja ili sila ili bog...-očigledno prožima sav živi svet -najmanje,a fraktalno
"uređenje"svemira govori da je TO univerzalno i da Baruh Spinoza nije samo bio filozof več i genije...

Ово се зове "Консеквенцијашење" тј. на противников став дода се други који му је сличан да би се онда извела најчешће злобна конклузија. Тиме саговрник буде експресно ућуткан.

Пример: А хвали што су Французи прогали Карла десетог. Б одмах узвраћа на то: "Дакле, хоћете да отерамо нашег краља"

Овим сам парафразирао једну дијалектичку смицалицу коју је споменуо Шопенхауер у својој Еристичкој дијалектици зато што је овај твој пост јасан пример тога.
На чињеницу коју је споменула Златна Ирис да животиње немају свест попут човекове, будући да немају ум, и да самим тим не могу доживљавати патњу на исти начин као човек, ти си узвратио попут овог приемра горе: "То је радио Хитлер у еугеници значи ти подржаваш Хитлера...бла, бла." На то се своди.
Наравно, на такве оптужбе саговорник остаје нем и расправа се завршава.

А замисли човека на тој траци. Он за разлику од животње размишља. Он антиципира будућност. Зна да је у фабрици, да је на траци која га води у смрт. То појачава патњу до степена до кога жвитоња никада у својој несвести не може доћи будући да нема ум да не размишља , да није свесна нити себе нити прошлости нити будућности.

И сада ви пројектујете свој духовни склоп на животиње иако је разлика као небо и земља. Осуђујете људе а величате звери. Уздижете их изнад човека.
Iz ovoga proistice da zivotinja ne moze da pati ali pre tog klanja se odvija proces zvan industrijski uzgoj zivotinja a on se sastoji od stvari koje dovode do toga da zivotinja oseti bol,patnju,mucenje,stesnjenost i slicno. Primer : prilikom transporta zivotinja do klanica mnoge od njih dehidriraju i kolabriraju a zbog brzine procesa rada nema se vremena baviti njima vec se izlomljene bacaju na gomilu,a one su tada i dalje zive.Mislis da za to vreme one ne dozivljavaju nikakav bol,patnju,teskobu? Uostalom,imas po yotube gomilu prizora torture nad industrijskim zivotinjama pa proceni sam. Ovde se vise i ne radi o odnosu coveka vec odnosu profita prema industrijskim zivotinjama. Profiterski nacin razmisljanja tacnije kapitalizam jednostavno nema vremena za eticke,zdravstvene,moralne i ostale vrste diskusija. Masine koje se koriste u industriji mesa idu na ubrzanje ubijanja i prerade zaklanih zivotinja. To stvara iluziju humanijeg ubijanja koliko sam cin ubijanja i moze biti human.

Свиња скичи јер је то инстикт одбране од грабљиваца, врста одбрамбенг оружја намењена да се грабљивац збуни, уплаши и тако пружи ухваћеној животињи шансу за бег. То је и једини начин да се рецимо човек одбрани од лава или вука у шуми? Да виче., да га збуни. да га уплаши! дреком. То и човек инстиктивно ради.То је тај исти механизам који и свиња испољава када је у опасности. Скичи не зато што ламентира над својом судбином и контемплира о моралу.
Bas zato sto svinja kao i covek ima zivot, zelju (ili instinkt kako god) za zivotom i neosecanjem bola, isto kao i covek, treba da ima isto pravo na zivot i nenapadanje od strane ljudi kao sto imaju i ljudi.

Bas zato sto svinja kao i covek ima zivot, zelju (ili instinkt kako god) za zivotom i neosecanjem bola, isto kao i covek, treba da ima isto pravo na zivot i nenapadanje od strane ljudi kao sto imaju i ljudi.

Bas svinje jedu sve pa i jedu i meso ako zatreba, ili ces ti da zabranis svinji to da radi ili da je dovedes na sud.

Pored toga ako bi covek prestao da jede svinje i kucne svinje bi izumreli posto nisu vise u stanju da zive u divljni.

I jos nesto ili ti mene zajebavas "seno se gaji", seno ti je ostatak zitarice koji ljudi nemogu da svare, kao i kod soje ono sta ti jedes je samo seme od soje a ne cela biljka. Stoka moze da jede sve sta ostane u proizvodnji biljke hrane kao zitarice.Ti izgleda nikad nisi bio na selu, drugacije ne mogu da objasnim takve izjave, samo jos fali da kazes kako su krave lila.

Poslednja izmena:
"Ljudi mogu da budu zdravi i bez ubijanja zivotinja. Jer kada jedu meso, ucestvuju u oduzimanju zivotinjskog zivota samo zarad zadovoljavanja sopstvenog apetita"
Tolstoj

"Dok god covek brutalno unistava ziva bica, niza od sebe, nikada nece biti zdrav i spokojan. Dok god ljudi kolju zivotinje, klace se i izmedju sebe"

Pitagora

Veliki broj izjava poznatih licnosti oko vegetarijanstva su ciste izmisljotine.

barbi, otkljucaj kafanu hocu da dam izjavu da je kovaceva kafana dozivela svoje prvo katancenje. a mogli bi da organizujemo i takmicenje cija kafana je imala najvise katancenja. i da se ta proglasi za trenutnog pobednika. :zper:

@tema - da sam imala nesto na temu da nakuckam, nakuckala bih ranije, nego mi je prva na koju sam naletela. :D

iebiga..sad više ne pričamo i, iebiga..ne postojimo..iebiga..

Back