večni život - Da li bi bio dosadan?

• Začetnik teme Začetnik teme čoli
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Bog je dopustio jedno vreme zlo sa svrhom.. sto opet ne znaci da nije kontrolisao stvari

ali kad bude delovao potpuno ce sve biti u njegovim rukama...

pravednici koji su umrli ce vaskrsnuti na zemlji ociscenoj od zla :)

Zlo sa svrhom?
Pošto vidim da se dobro razumete, kao da čitate misli jedno drugom...reci mi koja je svrha masovnih istrebljenja, nesreća, pirodnih katastrofa, ratova, mrtvorođene dece, bolesti, pandemija...?

Ova tema bi mogla da izbaci na videlo mnoge stečene zablude i nasleđene psihičke karakteristike

Mislim da bi vecan zivot bio dosadan...

Mislim da smrt, prolaznost, shvatanje da nikog ne zaobilaze, cine da cenimo mnogo vise zivot koji imamo, vreme sa dragim ljudima, provedeno u ljubavi, bila ona prema nekome, necemu, svakom trenutku koji nam je poklonjen.

Carpe diem, memento mori. (Iskoristi dan, seti se da ces umreti.)

Ne. Ono što ljudi smatraju hrišćanstvom velikim delom nije ono što je Hristos učio. Bog nije protiv uživanja. Onome ko je stupio u istinsko zajedništvo sa Hristom, to zajedništvo je najslađe i najmilije uživanje, koje ništa na ovoj Zemlji ne može zameniti.
Večni život se ne zadobija odricanjem od letovanja. Naravno da Bog nije protiv životnih zadovoljstava. U večni život će ući ljudi koji vole svog bližnjeg kao samog sebe. Onaj ko svoja uživanja stavi ispred potreba ljudi koji su oko njega pokazuje da ne voli svog bližnjeg kao samog sebe, i takvom čoveku bi bilo mučenje da večno boravi u Božijoj blizini. Zato neće ni biti tamo.
http://forum.krstarica.com/showpost.php?p=10863674&postcount=152
Najbolje da se vas dvojca dogovorite shta je uzivanje, shta je dushekorisno, a shta zadovoljstvo na ushtrb drugih.
Takav čovek nije ispunio smisao svog življenja. A smisao je ljubav.
Nije svakome isto.

Zašto bismo se nas dvojica dogovarali? Očigledno je da nemamo iste stavove po pitanju nekih stvari.

onisfor:
i takvom čoveku bi bilo mučenje da večno boravi u Božijoj blizini

A mozes li ti meni odgovoriti na ovo pitanje, sam si izjavio da bi gresnom coveku bilo mucenje da bud eu blizini boga. Ali covek u paklu bi trebao takodje da se muci? Koja je razlika za gresnog coveka da li ce se muciti u bozijoj blizini ili u paklu? Ili ce ipak gresnici otici u raj, radi mucenja?:lol:

A mozes li ti meni odgovoriti na ovo pitanje, sam si izjavio da bi gresnom coveku bilo mucenje da bud eu blizini boga. Ali covek u paklu bi trebao takodje da se muci? Koja je razlika za gresnog coveka da li ce se muciti u bozijoj blizini ili u paklu? Ili ce ipak gresnici otici u raj, radi mucenja?:lol:

Pitanje je da li pakao, onakav kakvim ga mi zamišljamo, uopšte i postoji.

prichali smo o zabavi, ne o braku, koji je bogom ustanovljen, i ti stihovi prichaju o tome da se chini preljuba

19. Нека ти је као кошута мила и као срна љупка; дојке њене нека те опијају у свако доба, у љубави њеној посрћи једнако.
20. Зашто би, сине, посртао за туђинком и голио недра туђој
tj. imao odnose sa zhenom sa kojom nisi u braku.

a shto se tiche zabave, evo shta je pisao isti chovek chije si mi rechi citirao

1. Боље је име него добро уље, и дан смртни него дан у који се ко роди.
2. Боље је ићи у кућу где је жалост него где је гозба, јер је онде крај сваког човека, и ко је жив, слаже у срце своје.
3. Боља је жалост него смех, јер кад је лице невесело, срце постаје боље.
4. Срце је мудрих људи у кући где је жалост, а срце безумних у кући где је весеље.
5. Боље је слушати грдњу мудрога него да ко слуша песму безумних.

9. Радуј се, младићу, за младости своје, и нека се весели срце твоје док си млад, и ходи куда те срце твоје води и куда очи твоје гледају; али знај да ће те за све то Бог извести на суд.

prichali smo o zabavi, ne o braku, koji je bogom ustanovljen, i ti stihovi prichaju o tome da se chini preljuba

19. Нека ти је као кошута мила и као срна љупка; дојке њене нека те опијају у свако доба, у љубави њеној посрћи једнако.
20. Зашто би, сине, посртао за туђинком и голио недра туђој
tj. imao odnose sa zhenom sa kojom nisi u braku.

a shto se tiche zabave, evo shta je pisao isti chovek chije si mi rechi citirao

1. Боље је име него добро уље, и дан смртни него дан у који се ко роди.
2. Боље је ићи у кућу где је жалост него где је гозба, јер је онде крај сваког човека, и ко је жив, слаже у срце своје.
3. Боља је жалост него смех, јер кад је лице невесело, срце постаје боље.
4. Срце је мудрих људи у кући где је жалост, а срце безумних у кући где је весеље.
5. Боље је слушати грдњу мудрога него да ко слуша песму безумних.

9. Радуј се, младићу, за младости своје, и нека се весели срце твоје док си млад, и ходи куда те срце твоје води и куда очи твоје гледају; али знај да ће те за све то Бог извести на суд.

Ne sećam se da smo pričali o zabavi, već o "životnim uživanjima", kako si sam rekao. Tačno je da stihovi koje sam citirao govore o braku. Zar bračna uživanja ne spadaju u "životna uživanja"?

A, evo šta još kaže Solomun:

"Hajde, jedi hleb svoj s radošću, i vesela srca pij vino svoje, jer su mila Bogu dela tvoja. Svagda neka su ti haljine bele, i ulja na glavi tvojoj da se ne premiče. Uživaj život sa ženom koju ljubiš svega veka svojega taštega, koji ti je dat pod suncem za sve vreme taštine tvoje, jer ti je to deo u životu i od truda tvojega kojim se trudiš pod suncem" (Propovednik 9:7-9).

Poslednja izmena:
pochelo je pricha o zabavi, o letovanju, i o nedushekorisnosti. naravno da nema nishta lozhe u uzhivanju u pravljenju dece sa svojom zhenom, ili u uzhivanju u utoljavanju gladi i zhedji.
Pretpostavljam da letovanja, kafići i internet nisu bili masovna pojava u vreme nastanka "svetih" knjiga. A da jesu, jedan od moralnih zakona bi svakako glasio "man' se, sine, četovanja....."

imas ovde odgovor

pod nazivom Zasto Bog dopusta zlo

http://forum.krstarica.com/threads/277384&page=19

postovi #457 i #458

Au, bre besmrtna...znaš da ne čitam ništa duže od dve rečenice...jel možeš da mi sabiješ suštinu, ukratko?
Ja mislim da za zlo nema opravdanja...validan razlog ne postoji, kada su onakve stvari (masovnih istrebljenja, nesreća, pirodnih katastrofa, ratova, mrtvorođene dece, bolesti, pandemija....) u pitanju...

Au, bre besmrtna...znaš da ne čitam ništa duže od dve rečenice...jel možeš da mi sabiješ suštinu, ukratko?
Ja mislim da za zlo nema opravdanja...validan razlog ne postoji, kada su onakve stvari (masovnih istrebljenja, nesreća, pirodnih katastrofa, ratova, mrtvorođene dece, bolesti, pandemija....) u pitanju...
Bog ima plan za sve nas... Chudni su putevi Gospodnji...:ok:

Back