Veber: Ulaskom u dijalog priznata nezavisnost

https://www.danas.rs/politika/harad...vrati-za-pregovaracki-sto-bez-ukidanja-takse/

Haradinaj: Srbija spremna da se vrati za pregovarački sto bez ukidanja takse

Premijer Kosova u ostavci Ramuš Haradinaj izjavio je da vidi da je Srbija spremna da se vrati za pregovarački sto bez ukidanja takse koje je nametnula Vlada Kosova, preneo je večeras RTK2.

Ramu%C5%A1-Haradinaj-u-Hagu-678x381.jpg


Piše: FoNet09. septembra 2019. 23.29


On je rekao da neće diskutovati o ukidanju takse sa budućim partnerima u formiranju vlade. „Imao sam partije u vladi koje su želele da suspenduju takse, ali nisu, ako neko drugi formira vladu, zamolio bih da to ne rade“, rekao je Haradinaj, piše Koha.
Haradinaj je naveo da će ukidanje takse dovesti do ozbiljnih posledica i velike štete koja će koštati Kosovo ako se taksa ukine a Srbija ne prizna Kosovo.
 
https://www.danas.rs/politika/palme...ada-i-pristine-rusija-zeli-nestabilan-region/

Palmer: Moguć dogovor Beograda i Prištine, Rusija želi nestabilan region

Specijalni izaslanik SAD-a za Zapadni Balkan Metju Palmer izjavio je da je uveren da sporazum između Beograda i Prištine može biti postignut, da će SAD podržati Vladu u Prištini koja je posvećena dijalogu, kao i da Rusija želi region zasnovan na neredima i nepoverenju.


FoNet-TV-FoNet-678x381.jpg


Piše: Beta 09. septembra 2019. 22.12

„Jedan od naših primarnih ciljeva je da podržimo formiranje vlade na Kosovu koja je posvećena dijalogu, što znači suspendovanje tarifa i vraćanje na pregovarački sto“, rekao je on u intervjuu za RTCG.
On kaže da bi pregovori trebalo da budu ozbiljniji i da dovedu do sveobuhvatnog sporazuma o normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine.

„Idealno bi bilo da to bude na osnovu uzajamnog priznanja. Jednom kada se dve strane vrate za pregovarački sto bićemo tamo kao partneri u potrazi za sporazumom koji će biti prihvatljiv za sve, trajan i fer i koji će pomoći Srbiji na putu ka EU“, kazao je on.
On je dodao i da je za čitav region važno da se to pitanje reši, ali i da ne veruje da razmirice između Beograda i Prištine mogu uticati na evropski put ostalih zemalja.
Palmer je kazao da su „Rusi na snazi na Zapadnom Balkanu“, a da SAD ima suštinski različit pogled na region u odnosu na Rusiju.

„Zapadni Balkan vidimo kao člana porodice zapadnih zemalja, integrisanih u evroatlanskim institucijama, kao zemlje u kojima se sarađuje na osnovu pravila i normi. Rusi su pokazali da žele region zasnovan na neredima i na nepoverenju. Mislim da smo to najjasnije videli u Crnoj Gori kada su Rusi podržali državni udar 2016. godine koji je bio nečuven potez kako bi se Crna Gora sprečila da ide ka NATO-u i Zapadu“, rekao je on.
Upitan da li misli da je moguće da se tako nešto ponovo dogodi, Palmer je rekao da nema nijednu informaciju koja bi ga mogla navesti da veruje da se tako nešto može ponoviti.

„Ipak ne mislim da su Rusi završili sa nastojanjima da prave probleme u Crnoj Gori i na Zapadnom Balkanu i to vidimo u celom regionu“, rekao je on.
Palmer je rekao da je decembar realan, ali ambiciozan cilj da Severna Makedonija postane članica NATO-a.

„Ostao je jedan broj članica koje treba da ratifikuju protokol o pristupanju, uključujući i SAD. To zahteva internu proceduru u Senatu i mi se nadamo da će sve to biti završeno do decembra. Ukoliko se sve to ne dogodi, onda će postaviti neki drugi datum, za nekoliko meseci. Uveren sam, međutim, da će Severna Makedonija uskoro postati 30. članica NATO-a“, rekao je on.
Na pitanje kako vidi budućnost Bosne i Hercegovine, on je rekao da veruje da se dogovor o fomiranju nove vlade može brzo postići u Sarajevu.
Specijalni izaslanik SAD-a za Zapadni Balkan veruje i da će vlast i opozicija u Crnoj Gori postići dogovor oko izbornih uslova i da će opozicija učestvovati na izborima u oktobru naredne godine.
„Ja se nadam da se može postići napredak. Na žalost, opozicija ne učestvuje u radu parlamenta koji je temeljna institucija i reprezent demokratije. Važno je da shvate tu odgovornost i da se vrate u parlament i da zastupaju interese građana koji su im dali poverenje, što je pre moguće“, rekao je on.
On je kazao i da SAD deli mišljenje EU iz poslednjeg izvešataja kada je reč o reformama koje je sprovela Crna Gora.
„Crna Gora je napravila značajan napredak, ali moraće da uradi mnogo više, posebno u oblastima slobode medija i vladavine prava. Želeli bi da vidimo uspešne sudske postupke protiv onih koji su izvršili napade na novinare, među kojima je i Olivera Lakić koja je dobitnica međunarodne nagrade“, kazao je on.
Kako je dodao, SAD žele da vide depolitizaciju Saveta RTCG.
„Sve ovo je važno za EU, kako bi ispunila međunarodne standarde i kvalifikovala se za članstvo u EU“, naveo je on.
Prema njegovim rečima, za Crnu Goru je posebno važno da napravi napredak u poglavljima 23 i 24 koji se fokusiraju na vladavinu prava, kako bi zatvarala poglavlja koje je otvorila na putu ka EU.
Palmer je ponovio da je njegova poseta važna poruka regionu da ukoliko rade naporno i sprovode reforme mogu da idu napred.
Palmer je danas u Podgorici razgovarao sa crnogorskim predsednikom i premijerom, Milom Đukanovićem i Duškom Markovićem.
 
Rusija želi nestabilan region a upravo su SAD ti koji iza zavjese guraju takse i stvaraju nestabilnost. One su zaslužne i što se stvorila takva situacija sa nelegalnom secesijom pokrajine, te više od polovine svjetskog stanovništva ne priznaje tu secesiju.

Baš dobro što postavljaš ove tekstove komšija, da se vidi kakvi su to licemjeri i podlaci.

Rusija je za rješenje u okviru međunarodnog prava a da se ono poštovalo ne bi bilo ni nelegalne agresije NATO-a ni nelegalne secesije. Zapad poznaje samo pravo sile i jačeg, ugnjetavački nastrojen razara svako društvo u čije pore se uvuče njegov uticaj.
 
https://www.danas.rs/politika/harad...osova-dobijali-su-pogresne-poruke-sa-balkana/

Haradinaj: Niko u SAD nije za podelu Kosova, dobijali su pogrešne poruke sa Balkana

Premijer Kosova u ostavci Ramuš Haradinaj izjavio je danas u Prištini da niko u SAD nije za podelu Kosova, da su uvek bili uz Kosovo, ali da su dobijali pogrešne sugestije sa Balkana.


haradinaj-EPA-EFE-OLIVIER-HOSLET-678x381.jpg


Piše: Beta 11. septembra 2019. 16.33 Izmenjeno: 16.37

Haradinaj je na konferenciji za medije rekao da pogrešne sugestije nisu slane samo sa srpske strane već i sa kosovske strane, prenosi prištinska kablovska televizija Klan Kosova.
„Postoje dva sveta – Srbija sa njenim saveznicima koji rade protiv nas i naš svet koji odvraća Srbiju na unutrašnjem planu. Ne zavisimo od Srbije niti nam je potrebno navijanje Srbije za unutrašnja pitanja Kosova. Izbegli smo podelu Kosova i svaki aspekt slabljenja Kosova“, kazao je Haradinaj.

Upitan da kaže šta misli o odlasku Džona Boltona sa funkcije savetnika za nacionalnu bezbednost američkog predsednika, Haradinaj je rekao da ima poštovanja prema njemu, da je bio uključen u mnoge globalne teme.
„Što se tiče pitanja Balkana i Kosova ja mislim da su se greške događale na Balkanu a ne u Vašingtonu“, kazao je Haradinaj.

Prema njemu pogrešne sugestije u Vašington su odlazile sa Balkana, „razume se od predsednika Srbije Aleksandra Vučića“, jer je njegov državni interes podela Kosova, ali, kako je rekao, grešaka je bilo i od „strane drugih“.
„Na granici Kosova se deli granica uticaja Amerike i Rusije i mi smo na liniji fronta. Ubeđen sam da je Amerika uvek sa Kosovom. Niko u Americi nije za podelu Kosova. Amerika je uvek bila uz Kosovo, ali su sugestije sa Balkana bile pogrešne“, kazao je odlazeći kosovski premijer.

Haradinaj je ponovio da će se taksa od 100 odsto za robu koja se uvozi iz Srbije i Bosne i Hercegovine ukinuti međusobnim priznanjem.
„Srbija može nastaviti da se skriva iz takse, ali posledice neće osetiti samo Kosovo“, kazao je Haradinaj.
 
https://www.danas.rs/politika/pacoli-ceska-je-potvrdila-snaznu-podrsku-nezavisnom-kosovu/

Pacoli: Češka je potvrdila snažnu podršku nezavisnom Kosovu

Zamenik premijera i ministar inostranih poslova Kosova u ostavci Bahdžet Pacoli je večeras izjavio da je Češka, kroz izjavu njenog ministra inostranih poslova Tomaša Petričeka, potvrdila snažnu podršku Kosovu kao nezavisnoj i suverenoj državi.

1568235852200.png


Piše: Beta11. septembra 2019. 22.48

„Naše prijateljstvo i partnerstvo je jako kao kamen. Pozivam sve da na padnu u zamku Beograda da šire vesti koje nemaju nikakve veze sa realnošću. Nema nikakvog povlačenja priznanja Kosova već samo put napred da Kosovo postane snažnije i ravnopravni deo međunarodne zajednice. Ja sam zahvalan mom kolegi Tomašu Petričeku za njegovu i podršku češkog naroda i Republike Češke“, napisao je Pacoli na fejsbuku.

Ministar spoljnih poslova Češke je danas izjavio kako njegova zemlja neće promeniti odnos prema nezavisnosti Kosova.

“Vlada Češke, koja je dogovorna za spoljnu politiku, nije promenila stav prema Kosovu ili o nekoj državi Zapadnog Balkana. Mi ćemo nastaviti da podržavamo dijalog između Srbije i Kosova i njihov putka Evropskoj uniji“, napisao je češki šef diplomatije na frejsuku odgovarajući tako na izjavu predsednika Češke Miloša Zemana, datu danas u Beogradu, da će preduzeti inicijativu za povlačenje priznanja Kosova od strane njegove Vlade.
 
https://www.danas.rs/politika/ameri...-i-srbije-da-je-sporazum-u-njihovom-interesu/

Američki senator: Objasniti narodima Kosova i Srbije da je sporazum u njihovom interesu

Američki senator Ron Džonson izjavio je da „mora da se objasni narodima Kosova i Srbije da je sporazum koji im se možda ne dopada – u njihovom najboljem interesu“.

ron-dzonson-epa-678x381[1].jpg


Piše: Beta 12. septembra 2019. 08.32

U razgovoru za ukrajinski servis Glasa Amerike, američki senator koji je prošle nedelje posetio i Beograd i Prištinu, poručio je da je na liderima Srbije i Kosova, da odluče da li mogu da postignu sporazum.

„Proteklih nekoliko godina sam dosta angažovan na ovom pitanju. Mislim da lideri obe zemlje uvidjaju da je u obostranom interesu da ostave razlike iza sebe i postignu dogovor“, rekao je Džonson.
On je dodao da „obe zemlje žele veće američko angažovanje“.

„Mislim da ćemo im ga ponuditi, ali ne u smislu nametanja i pritiska, već samo podrške njihovim naporima i stvaranju uslova gde će lideri obe zemlje moći da računaju na podršku Amerike i Evrope, pošto postignu dogovor“, rekao je.
Prema njegovim rečima, od dogovora će biti mnogo koristi u smislu daljih integracija u evropsku ekonomiju, veće slobode putovanja, uspešnije ekonomije, jer kada se postigne dogovor biće lakše privući strane investicije
 
https://www.danas.rs/politika/pacoli-ruskom-ambasadoru-priznacete-kosovo-pre-ili-kasnije/

Pacoli ruskom ambasadoru: Priznaćete Kosovo pre ili kasnije

Kosovski ministar spoljnih poslova u ostavci Bedžet Pacoli ocenio je danas da se podela Kosova „nikada neće dogoditi“ i dodao da je to ideja koja postoji „samo u snovima Kremlja i Beograda“.

1568530890100.png


Piše: Beta 14. septembra 2019. 18.45

Reagujući na izjavu ruskog ambasadora u Beogradu Aleksandra Bocan-Harčenka da ne razume zašto bi podela Kosova predstavljala predsedan u Evropi, Pacoli je na svom Tviter profilu naveo da je „jedini presedan koji je ikada napravljen u Evropi bio onaj koji je napravila Rusija, svojom agresijom na prostoru bivšeg SSSR-a“.

„Teritorijalni integritet Kosova je nedodirljiv i priznaćete ga pre ili kasnije“, poručio je Pacolu ruskom ambasadoru a preneo portal Kosovo onlajn.
 
https://www.danas.rs/politika/zvani...e-i-podizanje-tenzija-prema-kosovskim-srbima/

Zvanični Beograd se optužuje za pritiske i podizanje tenzija prema kosovskim Srbima

Zvanični Beograd je pojačao pritisak na kosovske Srbe da glasaju za Srpsku listu na izborima na Kosovu 6. oktobra, kažu za radio Slobodna Evropa (RSE) predstavnici koalicije „Sloboda“, Partije kosovskih Srba i Samostalne liberalne stranke, koje pripadaju srpskoj zajednici.

1202foto-EPA-EFE-DJORDJE-SAVIC-678x381[1].jpg


Piše: Beta 15. septembra 2019. 22.32

Prema njihovom mišljenju, pritisak se na razne oblike vrši i na predstavnike, aktiviste i simpatizere srpskih političkih subjekata, kako bi im umanjili izborne šanse.

Rada Trajković iz koalicije „Sloboda“ kaže za RSE da se pritisak na kosovske Srba ostvaruje i kroz pretnje gubitkom posla ako glasaju za kandidate iz drugih srpskih političkih subjekata i ističe da najveći pritisak dolazi iz Beograda.
„Nažalost, trenutno najveći pritisak na Srbe dolazi iz Beograda, iz nekih neformalnih centara, s obzirom da imamo informacije da je grupa ljudi bliska mafiji, ili sama mafija, ne znam, smeštena u Ekološkom centru kod jezera Gazivoda.
Prema onome što kažu Srbi sa severa, dolazak tih ljudi služi zastrašivanju Srba“, kaže Trajković.

Aleksandar Jablanović, lider Partije kosovskih Srba kaže da je pritisak na srpske državljane, koji je postojao i pre, povećan uoči izbora od 6. oktobra.
„Mi kao stranka imamo veliki i strašan pritisak ovde na severu, koji izazivaju institucije Vlade Srbije, kao i odredjene kriminalne strukture, koje su dobro poznate kosovskoj policiji i predstavnicima medjunarodne diplomatije na Kosovu. Pored sprečavanja normalnog političkog delovanja, ovde postoji veliki strah, a taj strah rezultat je stalnih pretnji i nasilja Srba nad Srbima“, kazao je Jablanović.

Po njemu, cilj Beograda je usmeren ka zastrašivanju svih Srba koji misle drugačije od tamošnje zvanične politike, od njih se zahteva da se pokore i slušaju direktive koje dolaze iz Beograda, a koje dolaze preko više neformalnih kriminalnih, a ne službenih krugova.

Lider Samostalne liberalne stranke Slobodan Petrović, takodje je govorio o pritiscima na pristalice stranaka koje su na ovim izborima rivali SL.
„Imamo nekoliko činjenica. Otpušten čovek iz Štrpca. On je predsednik našeg saveta u opštini Štrpce. Tamo je radio u zdravstvu, a nadredjeni su ga otpustili zbog toga što nije ispoštovao zahtev za raspuštanjem Saveta SLS i javno izašao i nije podržao Srpsku listu“, rekao je Petrović.

Na vanrednim parlamentarnim izborima, 6. oktobra, učestvuju četiri srpska politička subjekta. Oni se takmiče za 10 mesta koja se garantuju srpskoj zajednici u Skupštini Kosova, koja ima 120 mesta.
 
https://www.danas.rs/politika/clanovi-sls-na-udaru-srpske-liste/

Političari sa KiM lojalni Beogradu bez komentara na optužbe o pritiscima pred kosovske izbore

Članovi SLS na udaru Srpske liste

Predstavnici Srpske liste nisu želeli juče za naš list da komentarišu tvrdnje političkih protivnika da na različite načine vrše pritisak na Srbe na Kosovu da glasaju za tu listu na parlamentarnim izborima, zakazanim za 6. oktobar.

0403foto-Stanislav-Milojkovic-678x381[1].jpg


Piše: Marija Stojanović 17. septembra 2019. 11.33 Izmenjeno: 11.48

S druge strane, izvori Danasa sa političke scene Kosova nezvanično kažu da „i ovoga puta Srpska lista, lojalna zvaničnom Beogradu, radi sve ono što je radila godinama unazad – dakle, vrše veliki pritisak“. Kako ističu naši sagovornici, „Srpska lista upotrebljava sve resurse kako nijedan mandat u kosovskom parlamentu ne bi pripao njihovim rivalima – Samostalnoj liberalnoj stranci, Partiji kosovskih Srba i koaliciji „Sloboda“.
Milica Andrić Rakić, novinarka portala KoSSev, komentariše za Danas da iako kampanja još nije zvanično počela, „pojačane su političke aktivnosti pojedinih partija, u prvom redu Srpske liste“.

– Kampanja Srpske liste stoji na dva stuba – s jedne strane, kao i do sada, javnosti se obraćaju reaktivnim saopštenjima nakon intervjua ili postupaka osoba koje doživljavaju kao političke neistomišljenike. U tom smislu najčešći predmet njihove antikampanje saopštenjima i pre objavljivanja kandidature, ali i nakon, jeste Rada Trajković. Međutim, kroz saopštenja su se bavili i onim što oni vide kao moralne vrednosti politički aktivnih Srba na Kosovu, poput lidera koalicije „Sloboda“ Nenada Rašića, lidera Partije kosovskih Srba Aleksandra Jablanovića, lidera Samostalne liberalne stranke Slobodana Petrovića, ali i organizacijama i pojedincima koji otvoreno pozivaju na bojkot izbora, poput Narodnog pokreta Srba sa KiM Otadžbine, objašnjava ona.

Naša sagovornica ističe da „s druge strane, Srpska lista, koja je sa izuzetkom saopštenja, dugo bila povučena iz javnosti, sada počela da obilazi porodice koje žive u teškim uslovima, i to uglavnom južno od Ibra“.
– Druge političke opcije nemaju vidljivu kampanju na severu, ali su saglasne u tvrdnjama da postoji pritisak Srpske liste na glasače i članove drugih partija. Pod najvećim udarom, čini se, jeste Samostalna liberalna stranka, koja je saopštila da je jedna osoba, član ove partije, dobila otkaz iz državne institucije Republike Srbije u Štrpcu, a da je druga, čiji je član porodice, suspendovana iz državne institucije Republike Srbije u Gračanici. Obe osobe označile su ove postupke nadređenih kao političko proganjanje, ali slične političke pojave nisu prijavljivali politički neutralni građani, tako da je teško oceniti da li je i u kojoj meri zastupljeno zastrašivanje glasača. U prethodnim izborim ciklusima vesti o listama glasača i broju glasova iz jedne porodice koji treba obezbediti bile su učestale, ali kako se bližio datum samih izbora, ukazuje Milica Andrić Rakić.

Kako je preneo TV N1 na svom portalu, Aleksandar Jablanović rekao je da „mi kao stranka imamo veliki i strašan pritisak ovde na severu, koji izazivaju institucije Vlade Srbije, kao i određene kriminalne strukture, koje su dobro poznate kosovskoj policiji i predstavnicima međunarodne diplomatije na Kosovu“.
– Pored sprečavanja normalnog političkog delovanja, ovde postoji veliki strah, a taj strah rezultat je stalnih pretnji i nasilja Srba nad Srbima, tvrdi Jablanović, koji smatra da je „cilj Beograda usmeren ka zastrašivanju svih Srba koji misle drugačije od tamošnje zvanične politike, od njih se zahteva da se pokore i slušaju direktive koje dolaze iz Beograda, a koje dolaze preko više neformalnih kriminalnih, a ne službenih krugova“.

Kampanja od 25. septembra

U Centralnoj izbornoj komisiji Kosova danas će biti izvučeni brojevi redosleda stranaka, koalicija i pojedinca koji učestvuju na prevremenim parlamentarnim izborima, prenela je Beta. Na izborima učestvuje 25 političkih subjekata, od toga 20 stranaka, četiri koalicije i jedan nezavisni kandidat. Portparol CIK-a Valjmir Eljezi rekao je da će izvlačenju brojeva, pored predstavnika stranaka i koalicija koje učestvuju na izborima, prisustvovati i predstavnici diplomatskih predstavništava na Kosovu, predstavnici evropske posmatračke misije i predstavnici civilnog društva akreditovani za praćenje izbora. CIK je odlučio da do 27. septembra bude rok za prijavljivanje posmatrača iz političkih subjekata koji učestvuju na izborima, dok je do 1. oktobra rok za prijave za međunarodne posmatraće i medije. Izborna kampanja počinje 25 septembra i završava se 4. oktobra
 
https://www.danas.rs/politika/trajkovic-tuzena-zbog-izjava-u-danasu-i-na-tv-n1/

Šta piše u tužbi koju je Milan Radoičić podneo protiv srpske političarke sa KiM

Trajković tužena zbog izjava u Danasu i na TV N1

Uvaženi građanin Milan Radoičić, koji je doskora tvrdio da je on subjekt kosovskog, a ne srpskog pravosudnog sistema, tužio me je za povredu časti i ugleda pred Višim sudom u Beogradu, tražeći nadoknadu od pet miliona dinara.

0203foto-FoNet-Aleksandar-Levajkovic-678x381[1].jpg


Piše: Mirjana R. Milenković 17. septembra 2019. 08.31

Od njegovih optužbi braniću se poligrafom, jer predsednik države Aleksandar Vučić taj metod najviše uvažava. Sam je nekoliko puta išao na poligraf, a i Radoičić je prošao poligraf povodom optužbi za ubistvo Olivera Ivanovića, gde je tvrdio da je potpuno čist. Na poligrafu vam je istina stopostotna – kaže za Danas Rada Trajković, predsednica Evropskog pokreta Srba na KiM. Ona tako reaguje na tužbu Milana Radoičića, kontroverznog biznismena sa KiM i potpredsednika Srpske liste, koja je podneta početkom septembra.
Rada Trajković za naš list navodi da „ni pod razno“ nije očekivala tužbu potpredsednika Srpske liste. „On je očigledno procenio da nam je pravosuđe u službi mafije, ali ja ipak verujem u pravosuđe. Postoje čestiti ljudi i možda ja padnem kod nekog čestitog sudije. Konačno je mafija rešila da poštuje institucije države i videćemo da li te institucije funkcionišu u korist mafije“, objašnjava Trajkovićeva i dodaje da tužba, uoči kosovskih izbora, asocira pomalo na vreme Olivera Ivanovića. „NJega su počeli da ganjaju sa sudskim procesima, a završeno je sa ubistvom. To im je valjda red poteza, ali se ja samo Boga plašim i nikog drugog“, zaključuje sagovornica Danasa.

Objašnjenja advokata

I advokat Trajkovićeve Vladimir Gajić smatra da je tužba samo nastavak zastrašivanja Rade Trajković od strane tužioca Milana Radoičića.
„To povezujem i stavljam u kontekst činjenice da je tužilaštvo skoro odbacilo krivičnu prijavu Rade Trajković koja je bila u vezi sa tim postupkom u Prištini i u vezi sa njenim komentarima koje je davala i reakcijama predsednika Srbije Aleksandra Vučića i Marka Đurića gde su oni nju otvoreno prozvali da je svedok i osoba zbog koje se u pritvoru nalazi nekoliko osumnjičenih za ubistvo Olivera Ivanovića. Nakon toga je, kao što se zna, policija napravila bezbednosnu procenu i procenila da je njoj život ugrožen i već nekoliko meseci ona se nalazi pod zaštitom MUP-a Srbije. I zato postavljam pitanje – a od koga joj preti opasnost? I u tom kontekstu vidim ovu tužbu, da se kroz parnični postupak eventualno utvrdi da je Radoičićev ugled ugrožen njenim izjavama koje daje javno u vezi sa motivima onih koji su ubili Olivera Ivanovića. Koji ugled može da ima čovek koji se nalazi u bekstvu, koji je osumnjičen u jednom takvom slučaju kakvo je ubistvo Olivera Ivanovića. Ostavićemo to sudu u parnici da oceni“, ističe advokat Gajić. Podvlači da sve što je u vezi sa Radom Trajković i tim orkestriranim napadom na nju ima veze sa političkom situacijom na Kosovu.

On smatra da tužilac Radoičić očekuje da će na ovaj način obezbediti jednu sudsku potvrdu da su mu povređeni čast i ugled i da će biti ekskludiran iz postupka koji se vodi u Prištini, što je, kako dodaje, jedna ogromna glupost.
„Isključiva nadležnost za ubistvo Olivera Ivanovića je na tužilaštvu u Prištini, iz razloga što je sadašnja vlast na osnovu Briselskog sporazuma svu sudsku vlast prenela na državne organe u Prištini“, smatra advokat Rade Trajković. Na pitanje zbog čega se postupak vodi pred Višim sudom u Beogradu, a ne u Prištini, i advokat Trajkovićeve, ali i advokat Milana Radoičića Goran Petronijević kažu da je to stoga što i tužilac i tužena imaju Srbiju kao mesto prebivališta, a da je visina tužbenog zahteva od pet miliona bila presudna da se o tužbi odlučuje u Višem sudu u Beogradu.
Na pitanje zašto Beograd, advokat Radoičića kaže da je jedan od razloga i to što je predsednica Evropskog pokreta Srba sa KiM uglavnom beogradskim medijima davala zlonamerne izjave o Radoičiću, pa je zato i nadležnost suda u Beogradu i po pitanju krivičnog i parničnog postupka. Jedan postupak protiv nje se, kaže Petronijević, vodi za naknadu nematerijalne štete, a drugi je zbog krivičnog dela uvrede.

„Da li oni imaju nekih međusobnih, neraščišćenih računa ne znam i neću da ulazim u to, ali u odnosu na njene nastupe i način kako je u nizu nastupa pominjala potpredsednika Srpske liste, gospođa Trajković je vrlo uvredljivo u dužem vremenskom periodu 2018. i 2019. u medijima iznosila zlonamerne neistine o Milanu Radoičiću, stavljajući ga u veoma negativan kontekst i dovodeći ga u vezu sa ubistvom Olivera Ivanovića. Očigledno je ona to nije govorila u žaru političke borbe, već iz ličnih ili eventualno naručenih motiva. Podsećamo da je Radoičić potpredsednik najveće političke partije srpskog naroda na Kosovu i Metohiji – Srpske liste, a da su ovakvi nastupi Rade Trajković prouzrokovali pokretanje nekakvog postupka pred kosovskim sudom očigledno sve zajedno sa namerom da se Milanu Radoičiću život, boravak i političko delovanje na Kosovu i Metohiji onemogući“, napominje Petronijević i dodaje da je to sve kvalifikovalo kao osnov za podnošenje tužbe.

Petronijević kaže da nije zagovornik teze da je u političkoj kampanji sve dozvoljeno. „Politika je plemenita disciplina i na taj način se treba odnositi prema njoj. Međutim, to što je Trajkovićeva izjavljivala bilo je dovoljno da se pokrene postupak protiv nje po nalogu klijenta. Radoičić je, naime, 2. septembra ove godine podneo i privatnu krivičnu tužbu zbog krivičnog dela uvrede, uz prethodno podnetu tužbu zbog povrede ugleda i časti 1. avgusta ove godine.“ Advokat Radoičića, međutim, nije želeo da komentariše tvrdnju Trajkovićeve da je on „stari branilac ekipe iz KiM“.

Kao dokaz predočeni navodi iz medija

U tužbi protiv Trajkovićeve kao dokaz uglavnom se navode izjave koje je ona u poslednje dve godine davala dnevnom listu Danas i televiziji N1. U prilog tužbe dostavljeni su i tekstovi u Danasu: Prava vlast u Mitrovici Milan Radoičić; Da li će Vučić izolovati mafiju; Rešenje ubistva kad padnu vlasti; Podela najokrutnije rešenje; Za potpredsednika SL izabran gospodar severa; Pogledajte, Radoičić u prvom redu ispred Vučića, Verujem da je spot o Ivanoviću napravljen u kancelariji za KiM.
U obrazloženju tužbe se navodi da je tužilac porodičan čovek, da je potpredsednik Srpske liste i poznat javnosti na teritoriji cele Srbije, a pogotovo na Kosovu i Metohiji i da uživa poštovanje ljudi kroz svu podršku koju pruža na kritičnom prostoru naše zemlje.
„Tužena Rada Trajković u svim tim tekstovima Radoičića naziva mafijom, čime ga označava kao krivično odgovorno lice i kao pripadnika različitih kriminalnih organizacija. Naglašavamo da tužilac nije oglašen krivim niti u jednom postupku, a tužena bi da poseduje bilo kakav dokaz o nekom obliku inkriminišućeg ponašanja morala da prijavi nadležnim organima. Način na koji iznosi tvrdnje govori da nema nikakvih saznanja, te da reči i optužbe iznosi sa uvredljivom namerom i težnjom za povredom časti i ugleda tužioca“, navodi se u tužbi protiv Trajkovićeve i dodaje da Radoičić trpi nesagledive posledice, da posao obavlja otežano, a da mu je porodica izložena porugama i napadima.
 
https://www.danas.rs/politika/babis-odbio-da-u-ime-vlade-odlucuje-o-povlacenju-priznanja-kosova/

Babiš odbio da u ime vlade odlučuje o povlačenju priznanja Kosova

Češki premijer Andrej Babiš razgovarao je večeras na redovnom neformalnom sastanku sa predsednikom Češke Milošom Zemanom o ideji Zemana da Češka povuče priznanje Kosova i saopštio je novinarima da će o tome razgovarati na sastanku o koordinaciji češke spoljne politike, jer on kao premijer ne može da odluči o tome sam, u ime vlade.

Andrej-Babis-678x381[1].jpg


Piše: Beta 16. septembra 2019. 22.13 Izmenjeno: 22.44

„Rešavaćemo to na sastanku o koordinaciji spoljne politike. Tamo će biti ministar unutrašnjih poslova, ministar spoljnih poslova, predsednik Senata, predsednik Poslaničkog doma. To će biti tema razmene mišljenja sa ostalim kolegama iz vlade“, kazao je Babiš novinarima nakon sastanka sa Zemanom u zamku Lani kraj Praga.
Češki premijer naglasio je da ne može da odlučuje o tome sam, kao premijer u ime vlade, a iako je prošle sedmice kazao da ne vidi razlog da Češka menja svoju politiku i povlači priznanje Kosova iz 2008. godine, večeras nije kategorično isključio ni takvu mogućnost.
„To ne kažem. Raspravljao sam o tome sa predsednikom. Predsednik je kazao da je naš stav bio takav i zato što smo bili dve sedmice u NATO, da je to bila neka politička odluka, ali da je njegov stav prema priznanju Kosova negativan“, rekao je Babiš.

Predsednik Zeman se danas u razgovoru sa Babišom pozvao na rezoluciju Poslaničkog doma češkog parlamenta u kojoj poslanici zahtevaju od vlade premijera Mireka Topolaneka da ne priznaje jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova.

„Drugi argument je to što se sud u Hagu bavi i zločinima izvršenim na kosovskoj teritoriji. Morate da priznate da ako su vodeći političari na čelu sa premijerom pod istragom za ratne zločine, to je nešto drugo nego kada bi bili pod istragom za privredni kriminal. Pretpostavljam da ću na savetovanju zvaničnika, to su četiri čoveka, pokušati da primenim te argumente i, ili će mi to poći za rukom ili ne, to je život“, izneo je prošle sedmice Zeman češkim novinarima, koji su ga pratili tokom posete Beogradu, svoj drugi argument u prilog povlačenju priznanja.

Zeman je prošlog četvrtka na kraju posete Beogradu češkim novinarima kazao da ne bi tražio povlačenje priznanja ako bi u Prištini na vlast došle demokratske stranke neopterećene prošlošću, mada u to ne veruje jer po njegovim rečima nažalost demokratske stranke imaju na Kosovu veoma slabu reprezentaciju.

Češko Ministarstvo spoljnih poslova upozorilo je 12. septembra povodom najave predsednika Češke Miloša Zemana da će pokušati da vidi da li je moguće povlačenje priznanja Kosova, da je Češka Republika Kosovo priznala kao državu u potpunosti i definitivno, a da nikada do sada Češka nije povukla svoje priznanje nijedne države.
„Češka Republika ima nesumnjiv interes da očuva međunarodne sporazume sa Republikom Kosovo uključujući tu i obaveze koje proističu iz njih za obe strane“, stoji u saopštenju MSP-a.

MSP je istaklo da je Češka potpisala sa Kosovom da kao država naslednica stupa u bilateralne međunarodne sporazume iz perioda od 1936. do 1999. godine još iz vremena Čehoslovačke i bivše Jugoslavije, a da su se sa sporazumima o readmisiji i o izbegavanju dvostrukog oporezivanja složili svojim potpisom, odnosno punomoćjem i tadašnji predsednik Vaclav Klaus i sadašnji Miloš Zeman, uprkos tome što su dosledni protivnici priznavanja nezavisnosti Kosova.

U Češkoj se na Zemanovu inicijativu oko Kosova gleda uglavnom kao na još jedan od provokativnih praznih gestova bez ikakve realne osnove, učinjen da bi se dopao Srbima.
Po oceni predstavnika češke opozicije, posebno one koja je 1999. godine bila odlučno protiv bombardovanja Jugoslavije, reč je i o Zemanovom osećaju krivice i izvinjenju srpskom narodu, za to što je kao češki premijer dao saveznicima u NATO pristanak u ime Češke da se bombarduje Srbija zbog Kosova, a budući da NATO odlučuje konsenzusom, mogao je tu odluku svojim vetom da minira.
 
https://www.danas.rs/politika/senator-vucic-spreman-na-sporazum-sa-kosovom-ljut-zbog-taksi/

Senator: Vučić spreman na sporazum sa Kosovom, ljut zbog taksi

Senator iz savezne države Konektikat Kris Marfi, koji je sa Ronom Džonsonom nedavno boravio u poseti Prištini i Beogradu, veruje da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić „spreman da sklopi sporazum sa Kosovom i da prizna njegovu nezavisnost, ali je trenutno ljut kao osica zbog takse od 100 odsto“.

Beta-vck40irjl6[1].jpg


Piše: Beta 18. septembra 2019. 11.11

„Obojica ga ubeđujemo da se što pre vrati za pregovarački sto, a on nam navodi da će biti spreman da ponovo razgovara čim se takse ukinu“, naveo je Marfi, kako prenosi Kossev, u blogu objavljenim na sajtu Medium Corporation nakon završetka posete dvojice senatora Kosovu, Srbiji, Ukrajini i Nemačkoj.

„Naš sastanak s Vučićem je važan, jer Trampova administracija posvećuje malo pažnje još uvek tinjajućim sukobima na Balkanu. Naše posete mestima kao što su Beograd i Priština verovatno će ostati zabeležene kao posete američkih delegacija na najvišem nivou koje će ove zemlje doživeti za vreme Trampovog mandata. Važno je da Amerikanci posećuju mesta poput Srbije, koja takođe ima jake veze sa Rusijom, kako bi naš odnos sa njom opstao“, ocenio je Marfi.

Prenoseći impresije iz Prištine, Marfi je napisao da je to jedan od njegovih „najdražih gradova u svetu“, da je Kosovo „najmlađa država u Evropi, a ulice su pune energije i vitalnosti“.

„U našoj državi (Konektikat) žive desetine hiljada (uglavnom Albanaca) imigranata iz ovog dela sveta, a mnogi uspešni Amerikanci albanskog porekla u našoj zemlji podržavaju škole i nevladine organizacije u mestima kao što je Priština. Oni koji su glasali za mene žele da budem snaga mira na Balkanu i zato sam ih poslušao“, naveo je on u blogu.
 
https://www.danas.rs/bbc-news-serbian/od-ibrahima-rugove-do-zorana-djindjica-svi-planovi-za-kosovo/

Od Ibrahima Rugove do Zorana Đinđića: Svi planovi za Kosovo

1568920258900.png


Piše: BBC News na srpskom19. septembra 2019. 12.27

Podela teritorije, nadzorna nezavisnost, autonomija, model Hongkonga ili puna vlast Prištine – ovo su samo neki od predloga za rešenje statusa Kosova koji su se u poslednjih 30 godina našli u pred srpskim, albanskim i međunarodnim političarima.
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je nedavno izjavio da su jedino Dobrica Ćosić, Zoran Đinđić i on dali neki plan za rešenje kosovskog problema. Mislio je ipak na njegove političke protivnike.
„Aj, kažite mi jednog Srbina koji je nekakav plan predložio.
„To je bio Dobrica Ćosić kojem je nešto palo na pamet i zato su ga odmah sasekli u korenu. Padalo je na pamet nešto Zoranu Đinđiću, istog sekunda sasečen u korenu. Ja ne kažem da je zbog toga ubijen, niti sam spreman da to potvrđujem, ali samo kažem da je sasečen u korenu.“
Tvrdnju predsednika o jedinoj trojki koja je izašla sa planom, demantuje nekadašnji srpski ministar za Kosovo i Metohiju Slobodan Samardžić u razgovoru za BBC.
„Sam sam bio član tima koji je početkom 2006. godine izašao sa konkretnim planom kosovskog pitanja. To nisu bile paušalne izjave, već 20 stranica proreda jedan.
„Plan je trebalo da realizuje suštinsku, ali ne i formalnu, autonomiju Kosova po modelu Hongkonga. Podrazumevao bi maksimalne nadležnosti Kosova sem u oblasti spoljne i monetarne politike i zaštite ljudskih prava. Neozbiljno je reći da nije bilo drugih ideja.“
Predlozi su stizali i sa drugih strana – od političara iz Prištine i međunarodne zajednice.
Za Fatmira Šeholija, političkog analitičara iz Prištine, ključan je onaj koji je dao finski diplomata i specijalni izaslanik UN Marti Ahtisari. Osnova ovog plana je bila je „nadzorna nezavisnost“, objašnjava on za BBC.

Srpski predlozi – „Vraćanje Srba, a ne Srbije“

Plan za Kosovo Aleksandra Vučića i dalje čeka prihvatanje, kako je sam rekao, albanske strane da bi javnosti izložio rešenje. Za Vladimira Goatija, direktora Instituta društvenih nauka, poslednja ideja o kojoj se govorilo – plan za razgraničenje – predstavlja „opasan pokušaj regulisanja problema“.
„Vučić je pokušao razmenom da reši problem, ali je naišao na kritiku iz međunarodne zajednice koja nije bez osnova.
„Pokazalo se da je to opasan način bavljenja pitanjem Kosova jer se crtanjem novih granica otvara niz novih opasnosti. To istorija Evrope već poznaje kao problem.“
Goati kaže da je ubijeni premijer Srbije Zoran Đinđić bio spreman na „atipične pristupe da bi došao do rešenja“, dok je akademik Dobrica Ćosić „predlagao podelu koja bi mogla biti sporna iz perspektive međunarodnog prava“.
Ćosić se još 60-ih godina prošlog veka zalagao za podelu Kosova na deo koji će pripasti Albancima i deo koji će ostati Srbima. Vremenom je predlog korigovao, ali je bazična ideja uvek ostajala ista.
„Ako bi put vodio ostvarivanju srpskog nacionalnog suvereniteta, odnosno otcepljenju Kosova i Metohije od Srbije i Jugoslavije, onda su neizbežni teški i tragični sudari i nesagledive istorijske nesreće i komplikacije“, rekao je on na 14. sednici Centralnog komiteta 29. maja 1968.
Zoran Đinđić je predlagao više rešenja, a u tekstu pod naslovom Strategija za Kosovo i Metohiju stoji i rukom napisan deo – „Vraćanje Srba, a ne Srbije“.
„Očigledno je čekanje najlošija opcija.
„Vreme radi protiv naših interesa na KiM“, napisao je Đinđić.
U pismu nekadašnjem britanskom premijeru Toniju Bleru je istakao da se pitanju Kosova mora pristupiti „bez odlaganja i na odgovarajućem nivou“, i ponudio nekoliko opcija.
„Prva opcija je federalizacija u kojoj bi Albanci i Srbi imali sličan status kao Muslimani i Hrvati u BiH. Ovo rešenje bi omogućilo dovoljno garancije Srbima da uživaju svoja prava u skladu sa samoupravom na Kosovu.
„Ovakvo konstituisano Kosovo bi imalo asimetričan status u odnosu na Srbiju – više od pokrajine, manje od federalne jedinice. Druga opcija, u slučaju da prva ne uspe, ugledala bi se na Kipar, sa teritorijalnom demarkacijom, ali nepromenjenim granicama. U ovom slučaju, Srbi bi organizovali svoj politički život uglavnom u severnom Kosovu. Treća opcija u slučaju da ove dve ne uspeju, biće promena granica sporazumom. U tom slučaju, srpska nacionalna zajednica bi dobila svoj deo teritorije.“
Regulisanje kosovskog problema postaje izrazito aktuelna tema 90-ih godina prošlog veka promenom ustava, kaže za BBC na srpskom Slobodan Samardžić koji je danas predsednik Državotvornog pokreta.
„Đinđićev plan je došao kasnije i više podrazumevao tačke na nekoliko strana za rešavanje problema, dok je Ćosić imao više ideju nego plan. Slobodan Milošević je nudio autonomiju.“

Prva opipljiva prilika da se reši pitanje Kosova jesu bili pregovori u Rambujeu 1999. godine.
„Predložena je platforma koja je branila državu i ustavni poredak Jugoslavije, odnosno Srbije“, objašnjava Samardžić.
„Srpska strana bi pristala na njega da Amerika nije tražila da se NATO rasporedi po celoj Srbiji, što nije prihvaćeno. Dogovori su propali.“
Nakon petooktobarskih promena, dodaje Samardžić, prva ideja se rodila nakon nereda na Kosovu 2004, ali ni ovaj plan nije uspeo. Sam je učestvovao u pregovorima 2006-2008.
„Plan je podrazumevao maksimalnu autonomiju kosovskim Albancima. Imali bi slobodu, ali ne i formalnu nezavisnost. Bili bi interno nezavisni od Beograda.
„To je bilo prelazno rešenje na 10 do 15 godina i bilo je predviđeno da se nakon tog vremena uradi provera – gde smo.
„Ta provera bi bila upravo danas. Da je plan realizovan.“
Taj plan je bio na sajtu vlade do septembra 2012. godine, tvrdi profesor FPN i svako je mogao da ga pročita.
 
НАСТАВАК

Albanski predlozi – „Kao jedinu temu koja je bila na stolu smo tada videli nezavisnost Kosova“


Dobrica Ćosić

Dobrica Ćosić predlagao je podelu pre pola veka

Od autonomije preko pune nezavisnosti do vraćanja za sto – ovako su se kretali planovi albanskih političara.
Prekid bombardovanja, prelazak na političke pregovore i autonomiju Kosova u okviru tadašnje SRJ – ovo su bili zahtevi koje je Ibrahim Rugova, nekadašnji predsednik Kosova, pred TV kamerama javnog servisa Srbije uputio Slobodanu Miloševiću 1999. godine.
Ipak, Albanci sa Kosova su nakon ulaska međunarodnih snaga na Kosovo bili isključivo za nezavisnost, kaže za BBC na srpskom Fatmir Šeholi, direktor Instituta za afirmaciju međuetničkih odnosa iz Prištine.
„Nakon prve privremene vlade Kosova bili su održani i prvi parlamentarni izbori i Albanci sa Kosova su kao jedinu temu koja je bila na stolu tada videli nezavisnost Kosova.
„U tom periodu kada je premijer Srbije bio Zoran Đinđić mogli smo prećutno da čujemo od strane međunarodnog faktora da postoji ideja o podeli Kosova koju zagovara Đinđić.“
Ali ta ideja, kaže Šeholi, nije naišla na podršku među Albancima „pa je potom međunarodni faktor pokrenuo ideju o Ahtisarijevom planu koji je i doneo nadzornu nezavisnost“.
U februaru 2010. godine, održan je skup pod nazivom „Sabor Srba sa Kosova i Metohije“ na kojem je odbačen plan tadašnjeg šefa misije Euleks Pitera Fejta i Hašima Tačija o integraciji severnog dela Kosova i Metohije.
Poznat je i plan Bedžeta Pacolija, ministra spoljnih poslova u kosovskoj vladi, koji je predviđao se sever KiM pretvori u slobodnu ekonomsku zonu, poput zone Džebal Alija u Dubaiju.
„Sever je bolna tačka i bilo bi mnogo jednostavnije kada bi Kosovo direktno razgovaralo sa Srbima kako živeti dalje, ekonomski sarađivati, ukinuti granicu, omogućiti slobodno kretanje ljudi, robe i kapitala. Od 2007. se zalažem da se ekonomskim sredstvima reše mnogi problemi. Smatram da je na severu odavno trebalo da se interveniše investicijama“, rekao je Pacoli 2012. godine.
Na konstataciju da nije moguće postići dogovor sa Srbima na severu ukoliko se spominje državnost Kosova, on je rekao da se zbog toga zalaže za razgovore.
Šeholi dodaje da je jedna od ideja koja se pojavila nakon što su počeli pregovori Beograda i Prištine 2011. godine, bila o Zajednici srpskih opština koja je u jednoj rečenici i usvojena Briselskim sporazumom.

Rambuje, 18. mart 1999. godine

Veton Suroi, Ibrahum Rugova, Hašim Tači i Redžep Ćosja rukuju se posle potpisivanja Sporazuma u Rambujeu, koji delegacija Srbije nije prihvatila

Marti Ahtisari i rešenja sa strane
Izveštaj generalnog sekretara UN Ban Ki Muna koji je krajem novembra 2008. podnet Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija, sadržao je plan u šest tačaka o UNMIK-u i raspoređivanju Euleksa.
Policija i carina, kao i pravosudni sistem u zonama nastanjenim Srbima na Kosovu bili bi „pod kišobranom“ UN-a. U zonama u kojima žive Albanci, policija, carina i pravosuđe radili bi sa Euleksom.
Plan je predviđao otvaranje devet novih policijskih stanica za manjine koje će kontrolisati međunarodne snage.
Definitivno najpoznatiji ‘međunarodni plan za Kosovo’ svakako je predlog finskog diplomate i specijalnog izaslanika UN-a Martija Ahtisarija iz 2007. godine.
Tim planom je predviđena široka autonomija za srpske opštine uz punu vlast Prištine. Nakon pritisaka iz Rusije i pretnje vetom, Savet bezbednosti UN-a je odbacio Ahtisarijev plan.
Ipak, upravo ovaj plan je bio osnova za proglašenje nezavisnosti Kosova 17. februara 2008.
Kosovo bi po ovom planu imalo otvorenu tržišnu ekonomiju sa slobodnom konkurencijom, pravo da ugovara i sklapa međunarodne sporazume, ali i pravo da traži članstvo u međunarodnim organizacijama, poput Interpola.
Rezolucija 1244:
  • Rezoluciju 1244 usvojio je Savet bezbednosti UN 10. juna 1999. godine sa ciljem političkog rešenja krize na Kosovu, nakon bombardovanja Srbije
  • Ovom rezolucijom odobreno je međunarodno, vojno i civilno prisustvo u SRJ i uspostavljanje Privremene administrativne misija OUN na Kosovu (UNMIK)
  • Kosovo i Metohija su stavljeni pod mandat UN
  • Rezolucija 1244 usledila je nakon saglasnosti tadašnjeg predsednika Slobodana Miloševića na uslove koje su predložili Marti Ahtisari i bivši ruski premijer Viktor Černomirdin koji su uključivali povlačenje Vojske Jugoslavije sa Kosova i Metohije
  • Rezolucija je doneta dan nakon potpisivanja Vojno-tehničkog sporazuma u Kumanovu kojim je okončano bombardovanje SRJ nakon 79 dana
Zvanični jezici Kosova bili bi albanski i srpski.
Bitna stavka za Srbiju bila bi da Kosovo ne bi smelo da traži ujedinjenje ni sa jednom državom ili delom neke države, poput Albanije.
Ahtisarijev tekst sadrži i deo koji govori o pravima srpske zajednice na Kosovu. U Vladi Kosova zagarantovano je jedno ministarsko mesto i jedno mesto zamenika ministra za Srbe, dok zakoni ne bi bili usvojeni ukoliko za njih ne glasaju i Srbi. Mitrovica bi bila podeljena na dve opštine – severnu i južnu.
U februaru 2007. godine Skupština Srbije, odmah po konstituisanju novog saziva, usvojila je većinom glasova Rezoluciju o Kosovu kojom su odbačeni svi stavovi iz predloga Ahtisarija.
Tu je i plan Karla Bilta, švedskog ministra spoljnih poslova i Erharda Buseka, bivšeg koordinatora Pakta stabilnosti jugoistočne Evrope, poznat pod nazivom Ahtisari plus. Po ovom planu međunarodno vojno i civilno prisustvo na Kosovu je trebalo da bude zasnovano na Rezoluciji Saveta bezbednosti UN 1244, uz pomoć odluke generalnog sekretara UN koji bi dao autoritet misiji EU u oblasti policije i pravosuđa.
Severu Kosova Bilt je namenio sudbinu istočne Slavonije – odnosno postepene reintegracije severa u nezavisno Kosovo.
Više od deset godina nakon proglašenja nezavisnosti, Kosovo je priznalo više od 100 zemalja. Ipak, tačan broj nije poznat.
Priština navodi brojku od 116 zemalja, a Beogradu kažu da ih je daleko manje.
Među zemljama Evropske unije koje nisu priznale Kosovo su Španija, Slovačka, Kipar, Grčka i Rumunija, a kada je reč o svetskim silama, to su Rusija, Kina, Brazil i Indija.
Kosovo je od 2008. godine postalo član nekoliko međunarodnih organizacija, kao što su MMF, Svetska banka i FIFA, ali ne i Ujedinjene nacije.
 
https://www.danas.rs/politika/novi-...nija-ali-je-britanija-protiv-promene-granica/

Novi britanski premijer na Kosovu: Nema crvenih linija , ali Britanija protiv promene granica

Novi britanski ambasador u Prištini Nikolas Abot izjavio je da u dijalogu Beograda i Prištine nema crvenih linija, ali ima parametara, a jedan od njih je da se Britanija protivi promeni granica.

granica-kosovo[1].jpg


Piše: Beta 20. septembra 2019. 13.38 Izmenjeno: 13.38

„Ujedinjeno Kraljevstvo će zajedno sa ostalim medjunarodnim partnerima ostati uključeno u proces dijaloga, iako nije na medjunarodnoj zajednici da odredi koji je budući put za Kosovo i Srbiju, već na samim društvima. Ipak, ova podrška nije bezrezervna, nema crvenih linija, ali ima i parametara, a jedan od njih je da ne podržavaju etničku podelu i razgraničenje“, rekao je Abot u intervjuu za portal Kossev.
Abot je na Kosovo stigao pre dve nedelje i, kako je naveo, zauzet je susretima sa pojedincima i strankama jer pokušava da razume ono što mu govore i da stekne prve utiske.
On je rekao da, kada je o Kosovu reč, vladavina zakona ostaje prioritet jer je to osnov stabilnosti na Kosovu, ali se, dodao je, treba pozabaviti i koruocijom.

Abot je rekao da su predstojeći izbori „važan trenutak“ za Kosovo da odluči koga želi za svoje lidere.
Govreći o dijalogu Beograda i Prištine ambasador je ocenio da su pregovori ove godine zapali u ćorsokak.
„U ovom trenutku izgleda da nijedna strana nije spremna da krene napred, a potrebno nam je da vidimo promenu, te bi se prilika za to mogla da ukaže nakon izbora. Ujedinjeno Kraljevstvo zajedno sa ostalim medjunarodnim partnerima ostaje uključeno“, rekao je Abot u prvom intervjuu od dolaska na Kosovo.
Abot je rekao da to podrazumeva razgovor sa „liderima obe strane, ali i sa ljudima iz različitih zajednica – o tome šta je put napred“ ali je naglasio da „nije na medjunarodnoj zajednici da odredi koji je budući put za Kosovo i Srbiju, već na njima samima“.

Na pitanje da li to znači da će Velika Britanija pozdraviti bilo šta o čemu se Beograd i Priština dogovore, Abot je rekao da to nije pozicija njegove zemlje.
„Mi imamo zapravo principijelnu poziciju koja se tiče promene granice. Kao ni ostali, ni mi ne mislimo da je to pozitivan put napred, ali jasno, videćemo kako će se pregovori odvijati u okviru odredjenih parametara“, dodao je.
Na pitanje o položaju Srba na Kosovu ambasador Abot je rekao da nije na njemu da govori u ime zajednice Srba sa Kosova.

„Ono što mislim i spekulišem jeste to da većina Srba sa Kosova, bez obzira na to bili na Severu ili u ostatku zemlje, jeste da brinu upravo o onome o čemu brinu i ostali ljudi na Kosovu. To su pitanja socijalne i ekonomske prirode koja imaju uticaj na naše živote. Očigledno postoje veća politička pitanja na sceni sada, ali je i moj utisak da su sami kosovski Srbi do sada uspevali da dobro definišu svoje zahteve. Moram da naglasim da je nešto do čega nam je svima stalo jeste to kako da izgradimo održivu zajednicu kosovskih Srba u celoj zemlji“, dodao je.
Upitan koja će biti njegova diplomatska linija prema svim zajednicama na Kosovu – koje teže da se pridruže EU, dok Velika Britanija želi da sidje sa tog puta, Abot je rekao da je „članstvo Kosova u EU nešto što Kosovo hoće“ i da misli da Britanija treba da mu u tome pomogne.
 
https://www.danas.rs/politika/parti...liste-ali-to-nije-razlog-za-pretnje-biracima/

Partija kosovskih Srba: Razumemo strah Srpske liste ali to nije razlog za pretnje biračima

Partija kosovskih Srba (PKS) saopštila je da razume „strah i nemir koji se uvukao pod kožu Srpske liste, ali da strah od gubitka na predstojećim izborima ne sme da bude opravdanje za pretnje biračima i ucenjnjivanje zaposlenih“, saopšteno je iz PKS, prenosi RTK2.

kosovo-izbori-678x381[1].jpg


Piše: Beta 22. septembra 2019. 12.26

„Poštovana braćo iz Srpske liste, vašim teškim pretnjama i pokušajima da ucenite narod, vi samo pokazujete koliki je strah zavladao u vašim glavama“, kaže se u saopštenju.

Pretnje koje ovih dana upućujete članovima biračkih odbora koji su regularno odobreni od strane Centralne izborne komisije je nešto o čemu će Partija kosovskih Srba obavestiti CIK, tužilaštvo Kosova i KPS, uz slanje prikupljenih dokaza kao i izjava žrtava koji su izloženi pretnji i pritisku, dodaje se u saopštenju.

„Vaša namera da se na dan izbora koriste neke druge metode i drugačija pravila pri glasanju od onih propisanih zakonom, neće uspeti i ta namera je pročitana i evidentirana. Gradjane pozivamo da nam kao i do sada prijave svaku pretnju, ucenu i pritisak, kako bi zajedno zaštitili naše pravo na slobodu političkog mišljenja i delovanja, a nasilnike i siledžije poslali gde im je i mesto po zakonu“, navodi se u saopštenju Parti
je kosovskih Srba.

Na pritiske predstavnika Srpske liste su prethodnih dana reagovali i predstavnici Samostalne liberalne stranke (SLS) i koalicije Sloboda. Srpska lista je tim strankama uzvratila istim optužbama o pritisku na birače.
 
https://www.danas.rs/politika/diplomate-merkel-ne-pristaje-na-prekrajanje-granica/

Skromna očekivanja od sinoćnjeg susreta srpskog predsednika i nemačke kancelarke na marginama Generalne skupštine UN

Diplomate: Merkel ne pristaje na prekrajanje granica

Diplomatski izvori Danasa nisu imali velika očekivanja od susreta predsednika Srbije Aleksandra Vučića i nemačke kancelarke Angele Merkel, do kojeg je trebalo da dođe sinoć u NJujorku, na marginama godišnjeg zasedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija.

vucic-merkel11-678x381[1].jpg


Piše: Marija Stojanović 24. septembra 2019. 08.00 Izmenjeno: 08.01

Očekivalo se da će glavna tema njihovog razgovora biti kosovski problem, ali naši sagovornici ocenili su da se „ne treba nadati nikakvom spektakularnom pomaku, iako je uvek dobro voditi takve razgovore“.
Pored sastanka sa nemačkom kancelarkom, predsednik Srbije trebalo je juče da se susretne sa grčkim premijerom Kirijakosom Micotakisom. Uoči puta u NJujork Vučić je izjavio da ga je iznenadilo što je Merkel, „koja u SAD ostaje dan i po, zatražila sastanak sa njim i da joj je zahvalan na toj vrsti pažnje“.

Kako su precizirale diplomate, „teško je poverovati u tvrdnje pojedinih medija u Srbiji da je zvanični Berlin spreman da podrži manje korekcije granica kao rešenje za Kosovo“ i da ponudi članstvo Srbiji u EU u zamenu za priznanje Kosova.

„Naravno da bi rasplitanje kosovskog čvora ubrzalo evropski put Srbije, ali postoje i druga pitanja koja treba rešiti, uključujući uspostavljanje vladavine prava. Takođe, Nemačka jeste jedna od najvažnijih članica Unije, ali ta zemlja nema dovoljno poluga moći da bude solo igrač i da bez konsultacija sa ostatkom EU bilo šta ponudi Beogradu, naročito ne članstvo u EU“, napominju izvori Danasa.

Naši sagovornici podsećaju i da je pre samo nekoliko dana Merkel nakon susreta sa srpskom premijerkom Anom Brnabić u Berlinu izjavila da ne postoji rok za rešenje kosovskog promena, niti za prijem Srbije u Uniju. Istovremeno, oni naglašavaju da „ozbiljne zemlje, poput Nemačke ne menjaju preko noći spoljnopolitički kurs, a poznato je da se Berlin izričito protivi prekrajanju granica na Zapadnom Balkanu“.

„Moguće je da će i Nemačka u nekom trenutku promeniti stav o razgraničenju, ali za sada to nije slučaj. Na kraju, treba uzeti u obzir i ulogu drugih velikih sila, poput Sjedinjenih Država i Rusije, u pronalaženju konačnog rešenja za Kosovo“, objašnjavaju diplomate.

Podsetimo, u diplomatskim krugovima se uveliko tvrdi da će briselski pregovori Beograda i Prištine ubuduće biti vođeni u formi „trojke“, što bi značilo da će se za „stolom“ pored predstavnika dveju strana naći i specijalni izaslanik SAD za Balkan Metju Palmer, izaslanik EU, i predstavnik neke organizacije poput OEBS-a, u kojem Rusija ima značajnu ulogu.

Prema zvaničnim najavama, Vučić će se u NJujorku u naredna tri dana sastati i sa generalnim sekretarom UN Antoniom Guterešem, šefom ruske diplomatije Sergejom Lavrovim, v. d. pomoćnika sekretara za evropske i evroazijske poslove u Stejt departmentu Filipom Rikerom, političkim direktorom Forin ofisa Ričardom Murom…
Takođe, prisustvovaće prijemu koji organizuje predsednik SAD Donald Tramp. Srpski predsednik govoriće na sednici Generalne skupštine UN u četvrtak.
Iskren i otvoren odnos
Nadam se da će Angela Merkel uvažiti stavove i argumente Srbije u vezi s rešavanjem pitanja Kosova i Metohije, izjavila je premijerka Ana Brnabić, povodom predstojećeg sastanka predsednika Vučića sa nemačkom kancelarkom. Brnabić je rekla da očekuje da se nastave ozbiljni razgovori i da se razgovara o konkretnim temama koje se tiču, ne samo Srbije, već Zapadnog Balkana, ističući da Vučić i Merkel imaju iskren i otvoren odnos, preneli su mediji.
„Što se tiče konkretnih pomaka, oni će zavisiti od izbora na KiM 6. oktobra, odnosno ko će biti vlast u privremenim prištinskim institucijama, da li će skupljati političke poene ili će biti ozbiljni i spremni za saradnju i regionalnu stabilnost“, rekla je ona, odgovarajući na pitanja novinara u Privrednoj komori Srbije, preneli su mediji.
 
https://www.danas.rs/politika/haradinaj-medjusobno-priznanje-u-postojecim-granicama/

Haradinaj: Međusobno priznanje u postojećim granicama

Kosovski premijer u ostavci Ramuš Haradinaj razgovarao je u Njujorku sa specijalnim izaslanikom SAD za Balkan Metjuom Palmerom, prenosi kosovska štampa.

0902foto-EPA-EFE-VALDRIN-XHEMAJ-678x381[1].jpg


Piše: FoNet 26. septembra 2019. 11.03

Kako navode kosovski premijer ponovio spremnost za postizanje pravno obavezujućeg sporazuma, koji podrazumeva međusobno priznanje u postojećim granicama.

Haradinaj se u Njujorku sastao i sa nemačkim predstavnikom pri UN Kristofom Hojzgenom i zahvalio mu na stavu Nemačke i kancelarke Angele Merkel protiv promene granica i naporima za bezuslovno obnavljanje dijaloga Srbije i Kosova, prenosi Zeri.

Prištinska štampa prenosi i izjavu lidera Socijaldemokratske partije Špenda Ahmetija da mu je Haradinaj rekao da mora otuptovati u Njujork, da se ne bi dogodile loše stvari po Kosovo.
Rekao je – predsednik Kosova je već tamo, kao i predsednik Srbije i možda „kuvaju novu mapu da podele Kosovo, kao i prošli put“, rekao je Ahmeti.

 
https://www.danas.rs/politika/milan-st-protic-prica-o-kosovu-neiskrena-licemerna-i-maliciozna/

Milan St. Protić: Priča o Kosovu neiskrena, licemerna i maliciozna

Istoričar Milan St. Protić izjavio je da je priča o Kosovu „neiskrena, licemerna i maliciozna“, kao i da je spreman da se „opkladi da predsednik Srbije Aleksandar Vučić nije pročitao nijednu knjigu Maksa Vebera“.

Protic-1-678x382[1].jpg


Piše: Beta 26. septembra 2019. 09.27

„Neko svesno decenijama drži tu nesrećnu srpsku decu, tu ubogu sirotinju ispod Ibra, u bodljikavoj žici, samo zato što su im ta deca krunsksi argument da je Kosovo srpsko, iako znaju da nije“, rekao je Protić za novi broj nedeljnika NiN.
Kako je kazao, „ne daju oni pet para za to kako ta deca žive i, ako mene pitate, odavno je trebalo da se pozovu ti ljudi da sa tom decom dodju u Srbiju“.

Prema njegovim rečima, „to je najzaostaliji deo Evrope, koji se neće emancipovati sledećih 500 godina“.
„Ali ne, i dalje će to Kosovo da bude naša opsestija i dalje ćemo da držimo decu tamo kao taoce, od Severne Mitrovice da pravimo Sajgon prepun siledžija i kriminalaca, gde pristojan svet snema nikakvu mogućnost za normalan život“, rekao je Protić.

On je naveo i da smo toliko puta čuli Vučića kako se poziva na Maksa Vebera, a da je spreman da se opkladi da Vučić, medjutim, „nije pročitao nijednu njegovu knjigu“.

„Veber je najpoznatiji u humanističkim disciplinama po definiciji države. On kaže – država to je odredjena teritorija, narod na toj teritoriji i vlast nad tim narodom i tom teritorijom. Vlast definiše kao monopol nad fizičkom silom“, kazao je Protić.

Prema njegovim rečima, ako bi se ta definicija države primenila na Kosovo „ono bi bilo država“.

„Teritorija, narod i vlast. Je l’ to ima na Kosovu? Ima. Kada bi Vučič zaista bio veberijanac, on bi bio prisiljen da prizna Kosovo. Toliko o njegovom neznanju i poluintelektualizmu“, rekao je Protić.
 
https://www.danas.rs/politika/kancelarija-za-kim-kosovka-policija-primorala-kozareva-da-napusti-kim/

Kancelarija za KiM: Kosovka policija primorala Kozareva da napusti KiM

Zamenika direktora Кancelarije za Кosovo i Metohiju Dušana Кozareva danas su na putu od Raniluga ka Novom Brdu zaustavili prištinski policajci i primorali ga da napusti teritoriju KiM, saopštila je Kancelarija za KiM.

kosovska_policija_N1-1-678x381[1].jpg


Piše: Beta 27. septembra 2019. 15.39

Navedeno je da je dvadesetak policajaca sa pet vozila, sprovelo Кozareva do administrativnog prelaza Кončulj, sa obrazloženjem da „predstavnici državnih organa Srbije nisu poželjni na kosovskim izborima“.
Кozarev je danas trebalo da prisustvuje jednom od predizbornih skupova Srpske liste.

„Ovaj nasilnički akt Prištine u suprotnosti je sa svim dogovorima o slobodi kretanja, i predstavlja brutalnu demonstraciju sile sa očiglednim ciljem da se Srbi na Кosovu i Metohiji zastraše i odvrate od podrške Srpskoj listi“, rečeno je u saopštenju u kojem je Kancelarija za KiM upozorila da će „vinovnici ovakvih nasilnih akata i provokacija krivično odgovarati kada postanu dostupni pravosudnim organima Srbije“.
 

Back
Top