Quantcast

Veber: Ulaskom u dijalog priznata nezavisnost

комшија

Buduća legenda
Poruka
43.582
https://www.danas.rs/politika/haradinaj-srbija-spremna-da-se-vrati-za-pregovaracki-sto-bez-ukidanja-takse/

Haradinaj: Srbija spremna da se vrati za pregovarački sto bez ukidanja takse

Premijer Kosova u ostavci Ramuš Haradinaj izjavio je da vidi da je Srbija spremna da se vrati za pregovarački sto bez ukidanja takse koje je nametnula Vlada Kosova, preneo je večeras RTK2.Piše: FoNet09. septembra 2019. 23.29


On je rekao da neće diskutovati o ukidanju takse sa budućim partnerima u formiranju vlade. „Imao sam partije u vladi koje su želele da suspenduju takse, ali nisu, ako neko drugi formira vladu, zamolio bih da to ne rade“, rekao je Haradinaj, piše Koha.
Haradinaj je naveo da će ukidanje takse dovesti do ozbiljnih posledica i velike štete koja će koštati Kosovo ako se taksa ukine a Srbija ne prizna Kosovo.
 

комшија

Buduća legenda
Poruka
43.582
https://www.danas.rs/politika/palmer-moguc-dogovor-beograda-i-pristine-rusija-zeli-nestabilan-region/

Palmer: Moguć dogovor Beograda i Prištine, Rusija želi nestabilan region

Specijalni izaslanik SAD-a za Zapadni Balkan Metju Palmer izjavio je da je uveren da sporazum između Beograda i Prištine može biti postignut, da će SAD podržati Vladu u Prištini koja je posvećena dijalogu, kao i da Rusija želi region zasnovan na neredima i nepoverenju.
Piše: Beta 09. septembra 2019. 22.12

„Jedan od naših primarnih ciljeva je da podržimo formiranje vlade na Kosovu koja je posvećena dijalogu, što znači suspendovanje tarifa i vraćanje na pregovarački sto“, rekao je on u intervjuu za RTCG.
On kaže da bi pregovori trebalo da budu ozbiljniji i da dovedu do sveobuhvatnog sporazuma o normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine.

„Idealno bi bilo da to bude na osnovu uzajamnog priznanja. Jednom kada se dve strane vrate za pregovarački sto bićemo tamo kao partneri u potrazi za sporazumom koji će biti prihvatljiv za sve, trajan i fer i koji će pomoći Srbiji na putu ka EU“, kazao je on.
On je dodao i da je za čitav region važno da se to pitanje reši, ali i da ne veruje da razmirice između Beograda i Prištine mogu uticati na evropski put ostalih zemalja.
Palmer je kazao da su „Rusi na snazi na Zapadnom Balkanu“, a da SAD ima suštinski različit pogled na region u odnosu na Rusiju.

„Zapadni Balkan vidimo kao člana porodice zapadnih zemalja, integrisanih u evroatlanskim institucijama, kao zemlje u kojima se sarađuje na osnovu pravila i normi. Rusi su pokazali da žele region zasnovan na neredima i na nepoverenju. Mislim da smo to najjasnije videli u Crnoj Gori kada su Rusi podržali državni udar 2016. godine koji je bio nečuven potez kako bi se Crna Gora sprečila da ide ka NATO-u i Zapadu“, rekao je on.
Upitan da li misli da je moguće da se tako nešto ponovo dogodi, Palmer je rekao da nema nijednu informaciju koja bi ga mogla navesti da veruje da se tako nešto može ponoviti.

„Ipak ne mislim da su Rusi završili sa nastojanjima da prave probleme u Crnoj Gori i na Zapadnom Balkanu i to vidimo u celom regionu“, rekao je on.
Palmer je rekao da je decembar realan, ali ambiciozan cilj da Severna Makedonija postane članica NATO-a.

„Ostao je jedan broj članica koje treba da ratifikuju protokol o pristupanju, uključujući i SAD. To zahteva internu proceduru u Senatu i mi se nadamo da će sve to biti završeno do decembra. Ukoliko se sve to ne dogodi, onda će postaviti neki drugi datum, za nekoliko meseci. Uveren sam, međutim, da će Severna Makedonija uskoro postati 30. članica NATO-a“, rekao je on.
Na pitanje kako vidi budućnost Bosne i Hercegovine, on je rekao da veruje da se dogovor o fomiranju nove vlade može brzo postići u Sarajevu.
Specijalni izaslanik SAD-a za Zapadni Balkan veruje i da će vlast i opozicija u Crnoj Gori postići dogovor oko izbornih uslova i da će opozicija učestvovati na izborima u oktobru naredne godine.
„Ja se nadam da se može postići napredak. Na žalost, opozicija ne učestvuje u radu parlamenta koji je temeljna institucija i reprezent demokratije. Važno je da shvate tu odgovornost i da se vrate u parlament i da zastupaju interese građana koji su im dali poverenje, što je pre moguće“, rekao je on.
On je kazao i da SAD deli mišljenje EU iz poslednjeg izvešataja kada je reč o reformama koje je sprovela Crna Gora.
„Crna Gora je napravila značajan napredak, ali moraće da uradi mnogo više, posebno u oblastima slobode medija i vladavine prava. Želeli bi da vidimo uspešne sudske postupke protiv onih koji su izvršili napade na novinare, među kojima je i Olivera Lakić koja je dobitnica međunarodne nagrade“, kazao je on.
Kako je dodao, SAD žele da vide depolitizaciju Saveta RTCG.
„Sve ovo je važno za EU, kako bi ispunila međunarodne standarde i kvalifikovala se za članstvo u EU“, naveo je on.
Prema njegovim rečima, za Crnu Goru je posebno važno da napravi napredak u poglavljima 23 i 24 koji se fokusiraju na vladavinu prava, kako bi zatvarala poglavlja koje je otvorila na putu ka EU.
Palmer je ponovio da je njegova poseta važna poruka regionu da ukoliko rade naporno i sprovode reforme mogu da idu napred.
Palmer je danas u Podgorici razgovarao sa crnogorskim predsednikom i premijerom, Milom Đukanovićem i Duškom Markovićem.
 

dragon x

Buduća legenda
Poruka
27.273
Rusija želi nestabilan region a upravo su SAD ti koji iza zavjese guraju takse i stvaraju nestabilnost. One su zaslužne i što se stvorila takva situacija sa nelegalnom secesijom pokrajine, te više od polovine svjetskog stanovništva ne priznaje tu secesiju.

Baš dobro što postavljaš ove tekstove komšija, da se vidi kakvi su to licemjeri i podlaci.

Rusija je za rješenje u okviru međunarodnog prava a da se ono poštovalo ne bi bilo ni nelegalne agresije NATO-a ni nelegalne secesije. Zapad poznaje samo pravo sile i jačeg, ugnjetavački nastrojen razara svako društvo u čije pore se uvuče njegov uticaj.
 

комшија

Buduća legenda
Poruka
43.582
https://www.danas.rs/politika/haradinaj-niko-u-sad-nije-za-podelu-kosova-dobijali-su-pogresne-poruke-sa-balkana/

Haradinaj: Niko u SAD nije za podelu Kosova, dobijali su pogrešne poruke sa Balkana

Premijer Kosova u ostavci Ramuš Haradinaj izjavio je danas u Prištini da niko u SAD nije za podelu Kosova, da su uvek bili uz Kosovo, ali da su dobijali pogrešne sugestije sa Balkana.
Piše: Beta 11. septembra 2019. 16.33 Izmenjeno: 16.37

Haradinaj je na konferenciji za medije rekao da pogrešne sugestije nisu slane samo sa srpske strane već i sa kosovske strane, prenosi prištinska kablovska televizija Klan Kosova.
„Postoje dva sveta – Srbija sa njenim saveznicima koji rade protiv nas i naš svet koji odvraća Srbiju na unutrašnjem planu. Ne zavisimo od Srbije niti nam je potrebno navijanje Srbije za unutrašnja pitanja Kosova. Izbegli smo podelu Kosova i svaki aspekt slabljenja Kosova“, kazao je Haradinaj.

Upitan da kaže šta misli o odlasku Džona Boltona sa funkcije savetnika za nacionalnu bezbednost američkog predsednika, Haradinaj je rekao da ima poštovanja prema njemu, da je bio uključen u mnoge globalne teme.
„Što se tiče pitanja Balkana i Kosova ja mislim da su se greške događale na Balkanu a ne u Vašingtonu“, kazao je Haradinaj.

Prema njemu pogrešne sugestije u Vašington su odlazile sa Balkana, „razume se od predsednika Srbije Aleksandra Vučića“, jer je njegov državni interes podela Kosova, ali, kako je rekao, grešaka je bilo i od „strane drugih“.
„Na granici Kosova se deli granica uticaja Amerike i Rusije i mi smo na liniji fronta. Ubeđen sam da je Amerika uvek sa Kosovom. Niko u Americi nije za podelu Kosova. Amerika je uvek bila uz Kosovo, ali su sugestije sa Balkana bile pogrešne“, kazao je odlazeći kosovski premijer.

Haradinaj je ponovio da će se taksa od 100 odsto za robu koja se uvozi iz Srbije i Bosne i Hercegovine ukinuti međusobnim priznanjem.
„Srbija može nastaviti da se skriva iz takse, ali posledice neće osetiti samo Kosovo“, kazao je Haradinaj.
 

комшија

Buduća legenda
Poruka
43.582
https://www.danas.rs/politika/pacoli-ceska-je-potvrdila-snaznu-podrsku-nezavisnom-kosovu/

Pacoli: Češka je potvrdila snažnu podršku nezavisnom Kosovu

Zamenik premijera i ministar inostranih poslova Kosova u ostavci Bahdžet Pacoli je večeras izjavio da je Češka, kroz izjavu njenog ministra inostranih poslova Tomaša Petričeka, potvrdila snažnu podršku Kosovu kao nezavisnoj i suverenoj državi.

1568235852200.png


Piše: Beta11. septembra 2019. 22.48

„Naše prijateljstvo i partnerstvo je jako kao kamen. Pozivam sve da na padnu u zamku Beograda da šire vesti koje nemaju nikakve veze sa realnošću. Nema nikakvog povlačenja priznanja Kosova već samo put napred da Kosovo postane snažnije i ravnopravni deo međunarodne zajednice. Ja sam zahvalan mom kolegi Tomašu Petričeku za njegovu i podršku češkog naroda i Republike Češke“, napisao je Pacoli na fejsbuku.

Ministar spoljnih poslova Češke je danas izjavio kako njegova zemlja neće promeniti odnos prema nezavisnosti Kosova.

“Vlada Češke, koja je dogovorna za spoljnu politiku, nije promenila stav prema Kosovu ili o nekoj državi Zapadnog Balkana. Mi ćemo nastaviti da podržavamo dijalog između Srbije i Kosova i njihov putka Evropskoj uniji“, napisao je češki šef diplomatije na frejsuku odgovarajući tako na izjavu predsednika Češke Miloša Zemana, datu danas u Beogradu, da će preduzeti inicijativu za povlačenje priznanja Kosova od strane njegove Vlade.
 

комшија

Buduća legenda
Poruka
43.582
https://www.danas.rs/politika/americki-senator-objasniti-narodima-kosova-i-srbije-da-je-sporazum-u-njihovom-interesu/

Američki senator: Objasniti narodima Kosova i Srbije da je sporazum u njihovom interesu

Američki senator Ron Džonson izjavio je da „mora da se objasni narodima Kosova i Srbije da je sporazum koji im se možda ne dopada – u njihovom najboljem interesu“.

ron-dzonson-epa-678x381[1].jpg


Piše: Beta 12. septembra 2019. 08.32

U razgovoru za ukrajinski servis Glasa Amerike, američki senator koji je prošle nedelje posetio i Beograd i Prištinu, poručio je da je na liderima Srbije i Kosova, da odluče da li mogu da postignu sporazum.

„Proteklih nekoliko godina sam dosta angažovan na ovom pitanju. Mislim da lideri obe zemlje uvidjaju da je u obostranom interesu da ostave razlike iza sebe i postignu dogovor“, rekao je Džonson.
On je dodao da „obe zemlje žele veće američko angažovanje“.

„Mislim da ćemo im ga ponuditi, ali ne u smislu nametanja i pritiska, već samo podrške njihovim naporima i stvaranju uslova gde će lideri obe zemlje moći da računaju na podršku Amerike i Evrope, pošto postignu dogovor“, rekao je.
Prema njegovim rečima, od dogovora će biti mnogo koristi u smislu daljih integracija u evropsku ekonomiju, veće slobode putovanja, uspešnije ekonomije, jer kada se postigne dogovor biće lakše privući strane investicije
 

комшија

Buduća legenda
Poruka
43.582
https://www.danas.rs/politika/pacoli-ruskom-ambasadoru-priznacete-kosovo-pre-ili-kasnije/

Pacoli ruskom ambasadoru: Priznaćete Kosovo pre ili kasnije

Kosovski ministar spoljnih poslova u ostavci Bedžet Pacoli ocenio je danas da se podela Kosova „nikada neće dogoditi“ i dodao da je to ideja koja postoji „samo u snovima Kremlja i Beograda“.

1568530890100.png


Piše: Beta 14. septembra 2019. 18.45

Reagujući na izjavu ruskog ambasadora u Beogradu Aleksandra Bocan-Harčenka da ne razume zašto bi podela Kosova predstavljala predsedan u Evropi, Pacoli je na svom Tviter profilu naveo da je „jedini presedan koji je ikada napravljen u Evropi bio onaj koji je napravila Rusija, svojom agresijom na prostoru bivšeg SSSR-a“.

„Teritorijalni integritet Kosova je nedodirljiv i priznaćete ga pre ili kasnije“, poručio je Pacolu ruskom ambasadoru a preneo portal Kosovo onlajn.
 

комшија

Buduća legenda
Poruka
43.582
https://www.danas.rs/politika/zvanicni-beograd-se-optuzuje-za-pritiske-i-podizanje-tenzija-prema-kosovskim-srbima/

Zvanični Beograd se optužuje za pritiske i podizanje tenzija prema kosovskim Srbima

Zvanični Beograd je pojačao pritisak na kosovske Srbe da glasaju za Srpsku listu na izborima na Kosovu 6. oktobra, kažu za radio Slobodna Evropa (RSE) predstavnici koalicije „Sloboda“, Partije kosovskih Srba i Samostalne liberalne stranke, koje pripadaju srpskoj zajednici.

1202foto-EPA-EFE-DJORDJE-SAVIC-678x381[1].jpg


Piše: Beta 15. septembra 2019. 22.32

Prema njihovom mišljenju, pritisak se na razne oblike vrši i na predstavnike, aktiviste i simpatizere srpskih političkih subjekata, kako bi im umanjili izborne šanse.

Rada Trajković iz koalicije „Sloboda“ kaže za RSE da se pritisak na kosovske Srba ostvaruje i kroz pretnje gubitkom posla ako glasaju za kandidate iz drugih srpskih političkih subjekata i ističe da najveći pritisak dolazi iz Beograda.
„Nažalost, trenutno najveći pritisak na Srbe dolazi iz Beograda, iz nekih neformalnih centara, s obzirom da imamo informacije da je grupa ljudi bliska mafiji, ili sama mafija, ne znam, smeštena u Ekološkom centru kod jezera Gazivoda.
Prema onome što kažu Srbi sa severa, dolazak tih ljudi služi zastrašivanju Srba“, kaže Trajković.

Aleksandar Jablanović, lider Partije kosovskih Srba kaže da je pritisak na srpske državljane, koji je postojao i pre, povećan uoči izbora od 6. oktobra.
„Mi kao stranka imamo veliki i strašan pritisak ovde na severu, koji izazivaju institucije Vlade Srbije, kao i odredjene kriminalne strukture, koje su dobro poznate kosovskoj policiji i predstavnicima medjunarodne diplomatije na Kosovu. Pored sprečavanja normalnog političkog delovanja, ovde postoji veliki strah, a taj strah rezultat je stalnih pretnji i nasilja Srba nad Srbima“, kazao je Jablanović.

Po njemu, cilj Beograda je usmeren ka zastrašivanju svih Srba koji misle drugačije od tamošnje zvanične politike, od njih se zahteva da se pokore i slušaju direktive koje dolaze iz Beograda, a koje dolaze preko više neformalnih kriminalnih, a ne službenih krugova.

Lider Samostalne liberalne stranke Slobodan Petrović, takodje je govorio o pritiscima na pristalice stranaka koje su na ovim izborima rivali SL.
„Imamo nekoliko činjenica. Otpušten čovek iz Štrpca. On je predsednik našeg saveta u opštini Štrpce. Tamo je radio u zdravstvu, a nadredjeni su ga otpustili zbog toga što nije ispoštovao zahtev za raspuštanjem Saveta SLS i javno izašao i nije podržao Srpsku listu“, rekao je Petrović.

Na vanrednim parlamentarnim izborima, 6. oktobra, učestvuju četiri srpska politička subjekta. Oni se takmiče za 10 mesta koja se garantuju srpskoj zajednici u Skupštini Kosova, koja ima 120 mesta.
 

комшија

Buduća legenda
Poruka
43.582
https://www.danas.rs/politika/clanovi-sls-na-udaru-srpske-liste/

Političari sa KiM lojalni Beogradu bez komentara na optužbe o pritiscima pred kosovske izbore

Članovi SLS na udaru Srpske liste

Predstavnici Srpske liste nisu želeli juče za naš list da komentarišu tvrdnje političkih protivnika da na različite načine vrše pritisak na Srbe na Kosovu da glasaju za tu listu na parlamentarnim izborima, zakazanim za 6. oktobar.

0403foto-Stanislav-Milojkovic-678x381[1].jpg


Piše: Marija Stojanović 17. septembra 2019. 11.33 Izmenjeno: 11.48

S druge strane, izvori Danasa sa političke scene Kosova nezvanično kažu da „i ovoga puta Srpska lista, lojalna zvaničnom Beogradu, radi sve ono što je radila godinama unazad – dakle, vrše veliki pritisak“. Kako ističu naši sagovornici, „Srpska lista upotrebljava sve resurse kako nijedan mandat u kosovskom parlamentu ne bi pripao njihovim rivalima – Samostalnoj liberalnoj stranci, Partiji kosovskih Srba i koaliciji „Sloboda“.
Milica Andrić Rakić, novinarka portala KoSSev, komentariše za Danas da iako kampanja još nije zvanično počela, „pojačane su političke aktivnosti pojedinih partija, u prvom redu Srpske liste“.

– Kampanja Srpske liste stoji na dva stuba – s jedne strane, kao i do sada, javnosti se obraćaju reaktivnim saopštenjima nakon intervjua ili postupaka osoba koje doživljavaju kao političke neistomišljenike. U tom smislu najčešći predmet njihove antikampanje saopštenjima i pre objavljivanja kandidature, ali i nakon, jeste Rada Trajković. Međutim, kroz saopštenja su se bavili i onim što oni vide kao moralne vrednosti politički aktivnih Srba na Kosovu, poput lidera koalicije „Sloboda“ Nenada Rašića, lidera Partije kosovskih Srba Aleksandra Jablanovića, lidera Samostalne liberalne stranke Slobodana Petrovića, ali i organizacijama i pojedincima koji otvoreno pozivaju na bojkot izbora, poput Narodnog pokreta Srba sa KiM Otadžbine, objašnjava ona.

Naša sagovornica ističe da „s druge strane, Srpska lista, koja je sa izuzetkom saopštenja, dugo bila povučena iz javnosti, sada počela da obilazi porodice koje žive u teškim uslovima, i to uglavnom južno od Ibra“.
– Druge političke opcije nemaju vidljivu kampanju na severu, ali su saglasne u tvrdnjama da postoji pritisak Srpske liste na glasače i članove drugih partija. Pod najvećim udarom, čini se, jeste Samostalna liberalna stranka, koja je saopštila da je jedna osoba, član ove partije, dobila otkaz iz državne institucije Republike Srbije u Štrpcu, a da je druga, čiji je član porodice, suspendovana iz državne institucije Republike Srbije u Gračanici. Obe osobe označile su ove postupke nadređenih kao političko proganjanje, ali slične političke pojave nisu prijavljivali politički neutralni građani, tako da je teško oceniti da li je i u kojoj meri zastupljeno zastrašivanje glasača. U prethodnim izborim ciklusima vesti o listama glasača i broju glasova iz jedne porodice koji treba obezbediti bile su učestale, ali kako se bližio datum samih izbora, ukazuje Milica Andrić Rakić.

Kako je preneo TV N1 na svom portalu, Aleksandar Jablanović rekao je da „mi kao stranka imamo veliki i strašan pritisak ovde na severu, koji izazivaju institucije Vlade Srbije, kao i određene kriminalne strukture, koje su dobro poznate kosovskoj policiji i predstavnicima međunarodne diplomatije na Kosovu“.
– Pored sprečavanja normalnog političkog delovanja, ovde postoji veliki strah, a taj strah rezultat je stalnih pretnji i nasilja Srba nad Srbima, tvrdi Jablanović, koji smatra da je „cilj Beograda usmeren ka zastrašivanju svih Srba koji misle drugačije od tamošnje zvanične politike, od njih se zahteva da se pokore i slušaju direktive koje dolaze iz Beograda, a koje dolaze preko više neformalnih kriminalnih, a ne službenih krugova“.

Kampanja od 25. septembra

U Centralnoj izbornoj komisiji Kosova danas će biti izvučeni brojevi redosleda stranaka, koalicija i pojedinca koji učestvuju na prevremenim parlamentarnim izborima, prenela je Beta. Na izborima učestvuje 25 političkih subjekata, od toga 20 stranaka, četiri koalicije i jedan nezavisni kandidat. Portparol CIK-a Valjmir Eljezi rekao je da će izvlačenju brojeva, pored predstavnika stranaka i koalicija koje učestvuju na izborima, prisustvovati i predstavnici diplomatskih predstavništava na Kosovu, predstavnici evropske posmatračke misije i predstavnici civilnog društva akreditovani za praćenje izbora. CIK je odlučio da do 27. septembra bude rok za prijavljivanje posmatrača iz političkih subjekata koji učestvuju na izborima, dok je do 1. oktobra rok za prijave za međunarodne posmatraće i medije. Izborna kampanja počinje 25 septembra i završava se 4. oktobra
 

комшија

Buduća legenda
Poruka
43.582
https://www.danas.rs/politika/trajkovic-tuzena-zbog-izjava-u-danasu-i-na-tv-n1/

Šta piše u tužbi koju je Milan Radoičić podneo protiv srpske političarke sa KiM

Trajković tužena zbog izjava u Danasu i na TV N1

Uvaženi građanin Milan Radoičić, koji je doskora tvrdio da je on subjekt kosovskog, a ne srpskog pravosudnog sistema, tužio me je za povredu časti i ugleda pred Višim sudom u Beogradu, tražeći nadoknadu od pet miliona dinara.

0203foto-FoNet-Aleksandar-Levajkovic-678x381[1].jpg


Piše: Mirjana R. Milenković 17. septembra 2019. 08.31

Od njegovih optužbi braniću se poligrafom, jer predsednik države Aleksandar Vučić taj metod najviše uvažava. Sam je nekoliko puta išao na poligraf, a i Radoičić je prošao poligraf povodom optužbi za ubistvo Olivera Ivanovića, gde je tvrdio da je potpuno čist. Na poligrafu vam je istina stopostotna – kaže za Danas Rada Trajković, predsednica Evropskog pokreta Srba na KiM. Ona tako reaguje na tužbu Milana Radoičića, kontroverznog biznismena sa KiM i potpredsednika Srpske liste, koja je podneta početkom septembra.
Rada Trajković za naš list navodi da „ni pod razno“ nije očekivala tužbu potpredsednika Srpske liste. „On je očigledno procenio da nam je pravosuđe u službi mafije, ali ja ipak verujem u pravosuđe. Postoje čestiti ljudi i možda ja padnem kod nekog čestitog sudije. Konačno je mafija rešila da poštuje institucije države i videćemo da li te institucije funkcionišu u korist mafije“, objašnjava Trajkovićeva i dodaje da tužba, uoči kosovskih izbora, asocira pomalo na vreme Olivera Ivanovića. „NJega su počeli da ganjaju sa sudskim procesima, a završeno je sa ubistvom. To im je valjda red poteza, ali se ja samo Boga plašim i nikog drugog“, zaključuje sagovornica Danasa.

Objašnjenja advokata

I advokat Trajkovićeve Vladimir Gajić smatra da je tužba samo nastavak zastrašivanja Rade Trajković od strane tužioca Milana Radoičića.
„To povezujem i stavljam u kontekst činjenice da je tužilaštvo skoro odbacilo krivičnu prijavu Rade Trajković koja je bila u vezi sa tim postupkom u Prištini i u vezi sa njenim komentarima koje je davala i reakcijama predsednika Srbije Aleksandra Vučića i Marka Đurića gde su oni nju otvoreno prozvali da je svedok i osoba zbog koje se u pritvoru nalazi nekoliko osumnjičenih za ubistvo Olivera Ivanovića. Nakon toga je, kao što se zna, policija napravila bezbednosnu procenu i procenila da je njoj život ugrožen i već nekoliko meseci ona se nalazi pod zaštitom MUP-a Srbije. I zato postavljam pitanje – a od koga joj preti opasnost? I u tom kontekstu vidim ovu tužbu, da se kroz parnični postupak eventualno utvrdi da je Radoičićev ugled ugrožen njenim izjavama koje daje javno u vezi sa motivima onih koji su ubili Olivera Ivanovića. Koji ugled može da ima čovek koji se nalazi u bekstvu, koji je osumnjičen u jednom takvom slučaju kakvo je ubistvo Olivera Ivanovića. Ostavićemo to sudu u parnici da oceni“, ističe advokat Gajić. Podvlači da sve što je u vezi sa Radom Trajković i tim orkestriranim napadom na nju ima veze sa političkom situacijom na Kosovu.

On smatra da tužilac Radoičić očekuje da će na ovaj način obezbediti jednu sudsku potvrdu da su mu povređeni čast i ugled i da će biti ekskludiran iz postupka koji se vodi u Prištini, što je, kako dodaje, jedna ogromna glupost.
„Isključiva nadležnost za ubistvo Olivera Ivanovića je na tužilaštvu u Prištini, iz razloga što je sadašnja vlast na osnovu Briselskog sporazuma svu sudsku vlast prenela na državne organe u Prištini“, smatra advokat Rade Trajković. Na pitanje zbog čega se postupak vodi pred Višim sudom u Beogradu, a ne u Prištini, i advokat Trajkovićeve, ali i advokat Milana Radoičića Goran Petronijević kažu da je to stoga što i tužilac i tužena imaju Srbiju kao mesto prebivališta, a da je visina tužbenog zahteva od pet miliona bila presudna da se o tužbi odlučuje u Višem sudu u Beogradu.
Na pitanje zašto Beograd, advokat Radoičića kaže da je jedan od razloga i to što je predsednica Evropskog pokreta Srba sa KiM uglavnom beogradskim medijima davala zlonamerne izjave o Radoičiću, pa je zato i nadležnost suda u Beogradu i po pitanju krivičnog i parničnog postupka. Jedan postupak protiv nje se, kaže Petronijević, vodi za naknadu nematerijalne štete, a drugi je zbog krivičnog dela uvrede.

„Da li oni imaju nekih međusobnih, neraščišćenih računa ne znam i neću da ulazim u to, ali u odnosu na njene nastupe i način kako je u nizu nastupa pominjala potpredsednika Srpske liste, gospođa Trajković je vrlo uvredljivo u dužem vremenskom periodu 2018. i 2019. u medijima iznosila zlonamerne neistine o Milanu Radoičiću, stavljajući ga u veoma negativan kontekst i dovodeći ga u vezu sa ubistvom Olivera Ivanovića. Očigledno je ona to nije govorila u žaru političke borbe, već iz ličnih ili eventualno naručenih motiva. Podsećamo da je Radoičić potpredsednik najveće političke partije srpskog naroda na Kosovu i Metohiji – Srpske liste, a da su ovakvi nastupi Rade Trajković prouzrokovali pokretanje nekakvog postupka pred kosovskim sudom očigledno sve zajedno sa namerom da se Milanu Radoičiću život, boravak i političko delovanje na Kosovu i Metohiji onemogući“, napominje Petronijević i dodaje da je to sve kvalifikovalo kao osnov za podnošenje tužbe.

Petronijević kaže da nije zagovornik teze da je u političkoj kampanji sve dozvoljeno. „Politika je plemenita disciplina i na taj način se treba odnositi prema njoj. Međutim, to što je Trajkovićeva izjavljivala bilo je dovoljno da se pokrene postupak protiv nje po nalogu klijenta. Radoičić je, naime, 2. septembra ove godine podneo i privatnu krivičnu tužbu zbog krivičnog dela uvrede, uz prethodno podnetu tužbu zbog povrede ugleda i časti 1. avgusta ove godine.“ Advokat Radoičića, međutim, nije želeo da komentariše tvrdnju Trajkovićeve da je on „stari branilac ekipe iz KiM“.

Kao dokaz predočeni navodi iz medija

U tužbi protiv Trajkovićeve kao dokaz uglavnom se navode izjave koje je ona u poslednje dve godine davala dnevnom listu Danas i televiziji N1. U prilog tužbe dostavljeni su i tekstovi u Danasu: Prava vlast u Mitrovici Milan Radoičić; Da li će Vučić izolovati mafiju; Rešenje ubistva kad padnu vlasti; Podela najokrutnije rešenje; Za potpredsednika SL izabran gospodar severa; Pogledajte, Radoičić u prvom redu ispred Vučića, Verujem da je spot o Ivanoviću napravljen u kancelariji za KiM.
U obrazloženju tužbe se navodi da je tužilac porodičan čovek, da je potpredsednik Srpske liste i poznat javnosti na teritoriji cele Srbije, a pogotovo na Kosovu i Metohiji i da uživa poštovanje ljudi kroz svu podršku koju pruža na kritičnom prostoru naše zemlje.
„Tužena Rada Trajković u svim tim tekstovima Radoičića naziva mafijom, čime ga označava kao krivično odgovorno lice i kao pripadnika različitih kriminalnih organizacija. Naglašavamo da tužilac nije oglašen krivim niti u jednom postupku, a tužena bi da poseduje bilo kakav dokaz o nekom obliku inkriminišućeg ponašanja morala da prijavi nadležnim organima. Način na koji iznosi tvrdnje govori da nema nikakvih saznanja, te da reči i optužbe iznosi sa uvredljivom namerom i težnjom za povredom časti i ugleda tužioca“, navodi se u tužbi protiv Trajkovićeve i dodaje da Radoičić trpi nesagledive posledice, da posao obavlja otežano, a da mu je porodica izložena porugama i napadima.
 

комшија

Buduća legenda
Poruka
43.582
https://www.danas.rs/politika/babis-odbio-da-u-ime-vlade-odlucuje-o-povlacenju-priznanja-kosova/

Babiš odbio da u ime vlade odlučuje o povlačenju priznanja Kosova

Češki premijer Andrej Babiš razgovarao je večeras na redovnom neformalnom sastanku sa predsednikom Češke Milošom Zemanom o ideji Zemana da Češka povuče priznanje Kosova i saopštio je novinarima da će o tome razgovarati na sastanku o koordinaciji češke spoljne politike, jer on kao premijer ne može da odluči o tome sam, u ime vlade.

Andrej-Babis-678x381[1].jpg


Piše: Beta 16. septembra 2019. 22.13 Izmenjeno: 22.44

„Rešavaćemo to na sastanku o koordinaciji spoljne politike. Tamo će biti ministar unutrašnjih poslova, ministar spoljnih poslova, predsednik Senata, predsednik Poslaničkog doma. To će biti tema razmene mišljenja sa ostalim kolegama iz vlade“, kazao je Babiš novinarima nakon sastanka sa Zemanom u zamku Lani kraj Praga.
Češki premijer naglasio je da ne može da odlučuje o tome sam, kao premijer u ime vlade, a iako je prošle sedmice kazao da ne vidi razlog da Češka menja svoju politiku i povlači priznanje Kosova iz 2008. godine, večeras nije kategorično isključio ni takvu mogućnost.
„To ne kažem. Raspravljao sam o tome sa predsednikom. Predsednik je kazao da je naš stav bio takav i zato što smo bili dve sedmice u NATO, da je to bila neka politička odluka, ali da je njegov stav prema priznanju Kosova negativan“, rekao je Babiš.

Predsednik Zeman se danas u razgovoru sa Babišom pozvao na rezoluciju Poslaničkog doma češkog parlamenta u kojoj poslanici zahtevaju od vlade premijera Mireka Topolaneka da ne priznaje jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova.

„Drugi argument je to što se sud u Hagu bavi i zločinima izvršenim na kosovskoj teritoriji. Morate da priznate da ako su vodeći političari na čelu sa premijerom pod istragom za ratne zločine, to je nešto drugo nego kada bi bili pod istragom za privredni kriminal. Pretpostavljam da ću na savetovanju zvaničnika, to su četiri čoveka, pokušati da primenim te argumente i, ili će mi to poći za rukom ili ne, to je život“, izneo je prošle sedmice Zeman češkim novinarima, koji su ga pratili tokom posete Beogradu, svoj drugi argument u prilog povlačenju priznanja.

Zeman je prošlog četvrtka na kraju posete Beogradu češkim novinarima kazao da ne bi tražio povlačenje priznanja ako bi u Prištini na vlast došle demokratske stranke neopterećene prošlošću, mada u to ne veruje jer po njegovim rečima nažalost demokratske stranke imaju na Kosovu veoma slabu reprezentaciju.

Češko Ministarstvo spoljnih poslova upozorilo je 12. septembra povodom najave predsednika Češke Miloša Zemana da će pokušati da vidi da li je moguće povlačenje priznanja Kosova, da je Češka Republika Kosovo priznala kao državu u potpunosti i definitivno, a da nikada do sada Češka nije povukla svoje priznanje nijedne države.
„Češka Republika ima nesumnjiv interes da očuva međunarodne sporazume sa Republikom Kosovo uključujući tu i obaveze koje proističu iz njih za obe strane“, stoji u saopštenju MSP-a.

MSP je istaklo da je Češka potpisala sa Kosovom da kao država naslednica stupa u bilateralne međunarodne sporazume iz perioda od 1936. do 1999. godine još iz vremena Čehoslovačke i bivše Jugoslavije, a da su se sa sporazumima o readmisiji i o izbegavanju dvostrukog oporezivanja složili svojim potpisom, odnosno punomoćjem i tadašnji predsednik Vaclav Klaus i sadašnji Miloš Zeman, uprkos tome što su dosledni protivnici priznavanja nezavisnosti Kosova.

U Češkoj se na Zemanovu inicijativu oko Kosova gleda uglavnom kao na još jedan od provokativnih praznih gestova bez ikakve realne osnove, učinjen da bi se dopao Srbima.
Po oceni predstavnika češke opozicije, posebno one koja je 1999. godine bila odlučno protiv bombardovanja Jugoslavije, reč je i o Zemanovom osećaju krivice i izvinjenju srpskom narodu, za to što je kao češki premijer dao saveznicima u NATO pristanak u ime Češke da se bombarduje Srbija zbog Kosova, a budući da NATO odlučuje konsenzusom, mogao je tu odluku svojim vetom da minira.
 

комшија

Buduća legenda
Poruka
43.582
https://www.danas.rs/politika/senator-vucic-spreman-na-sporazum-sa-kosovom-ljut-zbog-taksi/

Senator: Vučić spreman na sporazum sa Kosovom, ljut zbog taksi

Senator iz savezne države Konektikat Kris Marfi, koji je sa Ronom Džonsonom nedavno boravio u poseti Prištini i Beogradu, veruje da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić „spreman da sklopi sporazum sa Kosovom i da prizna njegovu nezavisnost, ali je trenutno ljut kao osica zbog takse od 100 odsto“.

Beta-vck40irjl6[1].jpg


Piše: Beta 18. septembra 2019. 11.11

„Obojica ga ubeđujemo da se što pre vrati za pregovarački sto, a on nam navodi da će biti spreman da ponovo razgovara čim se takse ukinu“, naveo je Marfi, kako prenosi Kossev, u blogu objavljenim na sajtu Medium Corporation nakon završetka posete dvojice senatora Kosovu, Srbiji, Ukrajini i Nemačkoj.

„Naš sastanak s Vučićem je važan, jer Trampova administracija posvećuje malo pažnje još uvek tinjajućim sukobima na Balkanu. Naše posete mestima kao što su Beograd i Priština verovatno će ostati zabeležene kao posete američkih delegacija na najvišem nivou koje će ove zemlje doživeti za vreme Trampovog mandata. Važno je da Amerikanci posećuju mesta poput Srbije, koja takođe ima jake veze sa Rusijom, kako bi naš odnos sa njom opstao“, ocenio je Marfi.

Prenoseći impresije iz Prištine, Marfi je napisao da je to jedan od njegovih „najdražih gradova u svetu“, da je Kosovo „najmlađa država u Evropi, a ulice su pune energije i vitalnosti“.

„U našoj državi (Konektikat) žive desetine hiljada (uglavnom Albanaca) imigranata iz ovog dela sveta, a mnogi uspešni Amerikanci albanskog porekla u našoj zemlji podržavaju škole i nevladine organizacije u mestima kao što je Priština. Oni koji su glasali za mene žele da budem snaga mira na Balkanu i zato sam ih poslušao“, naveo je on u blogu.
 
Top