Quantcast

Veber: Ulaskom u dijalog priznata nezavisnost

комшија

Buduća legenda
Poruka
43.582
https://www.danas.rs/politika/vlasi-ostavka-haradinaja-bez-uticaja-na-dijalog-beograda-i-pristine/

Vlasi: Ostavka Haradinaja bez uticaja na dijalog Beograda i Prištine

Ostavka premijera Kosova Ramuša Haradinaja neće uticati na tok i ishod razgovora sa Srbijom, a inače od tih razgovora nema ništa do kraja godine, a dotle, mnogo će se toga desiti i promeniti, ne samo na Kosovu već i u Srbiji, ocenio je politički analitičar iz Prištine Azem Vlasi.

Piše: FoNet 22. jula 2019. 22.19

Vlasi je ocenio da ostavka Haradinaja nije dobra, ali je bila nužna. Na pitanje koliko će to uticati na političku situaciju na Kosovu, ali i regionu, Vlasi je rekao da će na Kosovu sada cela politička i stranačka aktivnost i pažnja okrenuti vanrednim izborima do kojih bi logično trebalo doći.

„A postoji i mogućnost da dođe do neke rekonstrukcije Vlade sa izborom novog premijera do redovnih izbora što bi opet odvratilo pažnju političke javnosti jer ni to nije lak posao. Zahtevalo bi to novo prestrojavanje u vladajućoj koaliciji“, oenio je Vlasi, prenosi portal Vijesti. ba.

„Pozvan je da daje iskaz pred tužiteljstvom kao osumnjičeni a ne kao svedok. On je sam dobro objasnio da nije u redu da u takvom svojstvu daje iskaz kao premijer već kao građanin. To ne znači niti da će biti optužen, a time niti da će mu biti suđeno“, rekao je Vlasi.

Ostaje da se vidi šta će dalje biti, ali to nije njegov politički kraj, smatra on.

„On je već prošao procedure Haškog tribunala i odatle izašao slobodan. Malo ko veruje da protiv njega ima nekih novih dokaza koji u toj proceduri nisu bili poznati. Zato ova epizoda može njemu doneti nove političke poene“, kaže je Vlasi.
„Budućnost Kosova ne ovisi od ovakvih situacija niti od osobne sudbine bilo kojega pojedinca“, kaže Vlasi i dodaje, „Neće ovo uticati ni na tok i ishod razgovora sa Srbijom. Inače od tih razgovora nema ništa do kraja ove godine. A dotle, mnogo će se toga desiti i promeniti. Ne samo na Kosovu već i u Srbiji“, ocenio je Vlasi.
 

комшија

Buduća legenda
Poruka
43.582
https://www.slobodnaevropa.org/a/haradinaj-kosovo-sud-hag/30071507.html (VIDEO)

Haradinaj ispitan u Hagu, branio se ćutanjem

578084

Ramuš Haradinaj u razgovoru sa predstavnicima medija posle ispitivanja u sudu, Hag

Kosovski premijer u ostavci Ramuš Haradinaj branio se danas ćutnjom i tako završio današnje ispitivanje pred Specijalizovanim tužilaštvom u Hagu u svojstvu osumnjičenog. Kazao je da ne očekuje optužnicu. "Danas sam se javio kao osumnjičeni kako bi obavio zakonsku obavezu na osnovu poziva Specijalizovanog tužilaštva. Dobio sam pravni savet da uopšte ne odgovaram na pitanja. Time sam završio obavezu prema sudu. Druge obaveze nemam", kazao je Haradinaj po izlasku iz zgrade tužilaštva.


Istakao je da nije upoznat o čemu se radi u njegovom slučaju.


"Tražili smo objašnjenje [zašto je pozvan] ali nismo dobili, radi se o mojoj ulozi u OVK (Oslobodilačka vojska Kosova) ali ne nešto konkretno. Iskoristio sam pravo koje mi pruža zakon, da se branim ćutnjom i s ovim sam završio svoj zadatak. Nisam dobio konkretne informacije, osim toga da se priča o mojoj ulozi u OVK", kazao je Haradinaj.


"Ne očekujem optužnicu jer znam svoje zakonsko stanje", dodao je kosovski premijer u ostavci.


Haradinaj je nešto pre 10 časova ušao u zgradu suda. Posle njega je ušla i njegova supruga Anita, koja je nakon nekoliko minuta napustila zgradu.


Prava osumnjičenog, o kojima se obaveštava pre ispitivanja, predviđaju pravo da bude obavešten da postoje osnovi sumnje da je izvršio krivično delo iz nadležnosti Specijalizovanih veća, pravo da se brani ćutanjem, pri čemu se to pravo ne uzima u obzir prilikom utvrđivanja krivice ili nevinosti.

Specijalizovano tužilaštvo, odnosno Specijalni sud, je kosovski sud sa sedištem u Hagu koji sprovodi istragu zločina protiv čovečnosti, ratnih zločina i drugih krivičnih zločina u vezi navoda iz Izveštaja Saveta Evrope 2011. godine.


U tom izveštaju piše da su zločine navodno počinili pripadnici OVK u periodu od 1998. do 2000. godine. Ovaj sud ima nadležnost nad krivičnim delima izvršenim na Kosovu između 1. januara 1998. i 31. decembra 2000. godine. Iako kosovski, sud finansira Evropska unija i u njemu radi međunarodno osoblje.


Umesto na Kosovu, sud se nalazi u Hagu a jedan od razloga je bojazan od zastrašivanja svedoka "budući da se radi o osetljivom pitanju i tome da se mogući osumnjičeni od pojedinih delova kosovskog društva mogu smatrati borcima za slobodu", saopštila je Vlada Holandije još 2016. kada je odlučila da udomi ovaj sud.


Istovremeno, bivši predsednik Skupštine Kosova Jakup Krasnići, koji je jutros stigao u zgradu Specijalizovanog tužilaštva u Hagu, napustio je zgradu tužilaštva, pritom izjavljujući da je ispunio svoju dužnost ali nije kazao kako je postupio pred tužiocem. Krasnići je tokom rata na Kosovu bio portparol i član Štaba OVK.


578085

Jakup Krasnići ulazu u zgradu suda, Hag

Haradinaj je 19. jula podneo ostavku sa premijerske pozicije upravo zbog poziva iz Haga. Kako je rekao, time je želeo da zaštiti Kosovo.


"Nisam mogao da državu odvedem pred istražitelja. Iz tog razloga sam podneo ostavku, kako bih očuvao čast države, predsednika Vlade", kazao je on u intervjuu za RSE.


Pojedini na Kosovu ovaj sud smatraju nepravednim budući da će, kako kažu, suditi samo jednoj etničkoj grupi, dok će navodni zločini kosovskih Srba ostati nekažnjeni.Ovo je inače treći put da Haradinaj odlazi za Hag. Ostavku sa premijerske pozicije podneo je i 2005. kada se dobrovoljno predao Haškom tribunalu gde je bio optužen za ratne zločine. Sedam godina kasnije, 2012. je oslobođen svih optužbi. Bilo je to ponovljeno suđenje, nakon što je isti sud 2008. godine doneo oslobađajuću presudu po optužbama u vezi kršenja ratnih zakona.


Haradinaja, bivšeg komandanta OVK-a u zoni pod nazivom Dugađini prva optužnica je teretila za okrutno postupanje, torturu i ubistva ljudi zatočenih u improvizovanim logorima.

578086


Kosovski zakon o Specijalizovanim većima i tužilaštvu na osnovu kojeg funkcioniše ovaj Sud predviđa da se nikome neće suditi pred drugim sudom na Kosovu za dela za koja mu je već suđeno pred nekim sudom, ili pred Međunarodnim sudom za krivično gonjenje.


Zakon inače ovlašćuje tužioce da ispitaju potencijalne osumnjičene i prikupljaju dokaze. Prilikom ispitivanja, osumnjičeni neće biti primoran da sebe optuži ili da prizna krivicu, precizira se u Zakonu.


Osumnjičeni se takođe upozorava da se svaka izjava koja je zapisana može koristiti kao dokaz. Osumnjičeni ima pravo i na pomoć branioca po vlastitom izboru.


Nakon što se utvrdi da postoji osnovana sumnja da je osoba krivično odgovorna za krivično delo iz nadležnosti Specijalizovanih veća, tužilac priprema optužnicu i podnosi je, uz propratni materijal, Specijalizovanim većima.

Ova institucija, formirana nakon što je Skupština Kosova usvojila potrebno zakonodavstvo, postala je potpuno funkcionalna jula 2017. kada je usvojen Pravilnik o postupku i dokazima za vođenje krivičnog postupka.


Na istrazi navodnih zločina, trenutno radi treći po redu tužilac - Džek Smit.


Prvi tužilac Specijalnog istražnog tima Amerikanac Klint Vilijamson je nakon istrage 2014. saopštio da je došao do dokaza koji su dovoljni za podizanje optužnice. Nakon formiranja suda, istragu navoda o zločinima nastavlja tužilac Dejvid Švendimen, takođe Amerikanac, ali on je u martu 2018. godine, umesto 2020, otišao sa te pozicije nakon isteka mandata u američkoj diplomatskoj službi. Na njegovo mesto dolazi novi američki tužilac Džek Smit.

Da bi se podigla optužnica, Specijalizovani tužilac mora da se uveri da "postoji dobro utemeljena sumnja da je osumnjičeni izvršio ili da je učestvovao u izvršenju krivičnog dela iz nadležnosti Specijalizovanih veća", na osnovu Pravilnika o postupku.


Ispitivanja visoko rangiranih osoba iz nekadašnje OVK u Specijalizovanom tužilaštvu Kosova sa sedištem u Hagu, traju od januara ove godine. Iz organizacije ratnih vetarana Kosova, prethodno su za Radio Slobodna Evropa (RSE) izneli da je na razgovor do sada pozvano više od 40 osoba u različitim kapacitetima.

/ Predsednik Kosova Hašim Tači
Pročitajte i ovo: Post Scriptum: Kosovski specijalni sud, jedinstven slučaj u svetu


Specijalni sud je četvrti po redu koji se bavi istragom navodnih zločina pripadnika OVK. Pre njega, ovim pitanjem bavio se i UNMIK, (misija UN-a na Kosovu) Haški tribunal i EULEX (Misija EU za vladavinu zakona).


Najstrožija kazna koju Specijalni sud može izreći osuđenoj osobi je kazna doživotnog zatvora. Zatvorska kazna će se izdržavati u državi koju odredi predsednik Specijalnog suda, a iz spiska država koje izraze spremnost da prihvate osuđene osobe.


Do sada ni jedna optužnica nije podignuta.
 

комшија

Buduća legenda
Poruka
43.582
https://www.danas.rs/politika/blic-bolton-u-beogradu-do-kraja-avgusta-ili-pocetkom-septembra/

Blic: Bolton u Beogradu do kraja avgusta ili početkom septembra

Do kraja avgusta, eventualno do početka septembra Beogradi i Prištinu bi mogao da poseti savetnik američkog predsednika Džon Bolton, saznaje list Blic.
Piše: Beta 06. avgusta 2019. 09.45

Kako je Blic preneo, SAD u isto vreme kreću u ofanzivu kada se radi o rešavanju pitanja Kosova odnosno ponovno pokretanje dijaloga izmedju Beograda i Prištine.

Taj list je podsetio da je Bolton prošle godine izjavio da SAD ne isključuju teritorijalne korekcije i time dao zeleno svetlo razgraničenju Srba i Albanaca.
 

eremita

Zaslužan član
Poruka
111.857
10. avgust 2019 |
https://www.telegraf.rs/vesti/politika/3090831-srbija-postavila-najvaznije-ciljeve-u-bezbednosti-i-odbrani-jedan-se-tice-kim/komentari/svi
Srbija postavila najvažnije ciljeve u bezbednosti i odbrani: Jedan se tiče KiM

U Vladi Srbije objašnjavaju da su strategije nacionalne bezbednosti i odbrane promenjene zbog promena u okruženju i svetu


Nacrtima strategija nacionalne bezbednosti i odbrane utvrđeni su osnovni nacionalni interesi države i time osigurana bezbednost i sigurnost svih njenih građana, rekli su u Vladi Srbije za Novosti povodom usvajanja ovih dokumenata.


Država je u oblasti odbrane i bezbednosti sebi postavila četiri najvažnija cilja, a to su efikasna odbrana, očuvanje KiM u sastavu Srbije, jačanje međunarodnog položaja i sprečavanja separatističkog delovanja, prenosi list.
Vlada Srbije usvojila je u četvrtak nacrte Strategije nacionalne bezbednosti i Strategije odbrane, a ovi dokumenti će se na jesen naći pred narodnim poslanicima.
Odredba o jasno proklamovanoj vojnoj neutralnosti najkrupnija je promena u usvojenim strategijama, koje kao i prethodne stoje na stanovištu da je nelegalna secesija južne pokrajine najkrupniji bezbednosni rizik za Srbiju, kao i za države regiona, prenosi list.
U Vladi Srbije za taj list objašnjavaju da su strategije nacionalne bezbednosti i odbrane promenjene zbog promena u okruženju i svetu, što zahteva i prilagođavanje naše bezbednosne politike.
- Oružana agresija na Srbiju u narednom periodu malo je verovatna, ali se ne može u potpunosti isključiti, a istovremeno, protivpravno jednostrano proglašena nezavisnost KiM neprihvatljiva je za Srbiju, jer ugrožava njene nacionalne vrednosti i interese - ovo su najvažniji delovi usvojenih nacrta - prenose Novosti.
Neutralnost je proklamovana još 2007. ali je iz prethodnih dokumenata usvojenih dve godine kasnije izostavljena.
U radnoj verziji dokumenta ističe se i da "Srbija neće priznati jednostrano proglašenu nezavisnost svoje južne pokrajine, ali će u interesu regionalne stabilnosti i što boljih srpsko-albanskih odnosa nastaviti dijalog sa privremenim institucijama samouprave u Prištini do postizanja dugoročno održivog i obostrano prihvatljivog dogovora".

(Telegraf.rs/Tanjug)
 

комшија

Buduća legenda
Poruka
43.582
https://www.danas.rs/politika/zemlje-kvinte-pozvale-srbiju-i-kosovo-da-sto-pre-obnove-dijalog-jer-status-kvo-nije-odrziv/

Zemlje Kvinte pozvale Srbiju i Kosovo da što pre obnove dijalog jer status kvo nije održiv

Vlade zemalja Kvinte pozvale su Srbiju i Kosovo da što je moguće brže obnove dijalog pod okriljem EU i da se uzdrže od koraka koji onemogućavaju postizanje sporazuma „neophodnog obema državama u cilju postizanja širih evroatlantskih integracija“.Piše: Beta 13. avgusta 2019. 12.50

U zajedničkom saopštenju, vlade Francuske, Nemačke, Italije, Velike Britanije i SAD navele su da su spremne da kroz podršku visokom predstavniku EU povećaju svoju ulogu u postizanju dogovora Srbije i Kosova, ali da to ne mogu da učine „dok obe strane ne pokažu spremnost na kompromis, dok ne uklone prepreke i ne nastave da razgovaraju“.

„Za Kosovo to znači ukidanje taksi (na uvoz robe) koje je nametnulo Srbiji. Za Srbiju to znači prekid kampanje za povlačenje priznanja nezavisnosti Kosova“, navodi se u saopštenju koje je medijima prosledila Ambasada SAD u Beogradu.

Vlade pet zemalja su navele da je „posle godina stagnacije došlo vreme da se stavi tačka na sukobe iz devedesetih“ i da se „kroz pregovore u duhu dobre volje postigne sporazum prihvatljiv obema stranama koji će obezbediti bezbednu i prosperitetnu budućnost za gradjane Kosova i Srbije“.

Vlade Francuske, Nemačke, Italije, Velike Britanije i SAD ujedinjene su u nameri da se postigne puna normalizacija u odnosima Beograda i Prištine kroz sveobuhvatni, politički održiv i pravno obavezujući sporazum koji će doprineti regionalnoj stabilnosti. Status kvo onemogućava napredak Kosova i Srbije ka članstvu u EU i jednostavno nije održiv“, navodi se u saopštenju.

U saopštenju se navodi da vlade pet zemalja žele da građani Kosova i Srbije „uživaju plodove održivog mira“ i da su spremne da u tome pomognu „na svaki mogući način“.
 

eremita

Zaslužan član
Poruka
111.857
https://www.danas.rs/politika/zemlje-kvinte-pozvale-srbiju-i-kosovo-da-sto-pre-obnove-dijalog-jer-status-kvo-nije-odrziv/

Zemlje Kvinte pozvale Srbiju i Kosovo da što pre obnove dijalog jer status kvo nije održiv

Vlade zemalja Kvinte pozvale su Srbiju i Kosovo da što je moguće brže obnove dijalog pod okriljem EU i da se uzdrže od koraka koji onemogućavaju postizanje sporazuma „neophodnog obema državama u cilju postizanja širih evroatlantskih integracija“.Piše: Beta 13. avgusta 2019. 12.50

U zajedničkom saopštenju, vlade Francuske, Nemačke, Italije, Velike Britanije i SAD navele su da su spremne da kroz podršku visokom predstavniku EU povećaju svoju ulogu u postizanju dogovora Srbije i Kosova, ali da to ne mogu da učine „dok obe strane ne pokažu spremnost na kompromis, dok ne uklone prepreke i ne nastave da razgovaraju“.

„Za Kosovo to znači ukidanje taksi (na uvoz robe) koje je nametnulo Srbiji. Za Srbiju to znači prekid kampanje za povlačenje priznanja nezavisnosti Kosova“, navodi se u saopštenju koje je medijima prosledila Ambasada SAD u Beogradu.

Vlade pet zemalja su navele da je „posle godina stagnacije došlo vreme da se stavi tačka na sukobe iz devedesetih“ i da se „kroz pregovore u duhu dobre volje postigne sporazum prihvatljiv obema stranama koji će obezbediti bezbednu i prosperitetnu budućnost za gradjane Kosova i Srbije“.

Vlade Francuske, Nemačke, Italije, Velike Britanije i SAD ujedinjene su u nameri da se postigne puna normalizacija u odnosima Beograda i Prištine kroz sveobuhvatni, politički održiv i pravno obavezujući sporazum koji će doprineti regionalnoj stabilnosti. Status kvo onemogućava napredak Kosova i Srbije ka članstvu u EU i jednostavno nije održiv“, navodi se u saopštenju.

U saopštenju se navodi da vlade pet zemalja žele da građani Kosova i Srbije „uživaju plodove održivog mira“ i da su spremne da u tome pomognu „na svaki mogući način“.
Đurić odgovorio Kvinti: Srbija neće odustati od svoje borbe
13.08.2019. Vestionline, Tanjug


Marko Đurić

Srbija će nastaviti i dalje da se rukovodi sopstvenim interesima, rekao je danas direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Ðurić povodom saopštenja Kvinte i istakao da se ne mogu u istu ravan stavljati oni koji krše CEFTA sporazum i oni koji se brane od protivpravnog članstva dela svoje teritorije u međunarodnim organizacijama.

– Ne može biti veštačke uravnilovke jer nije isto kada se neko brani od protivpravnog članstva u međunarodnim organizacijama i kada neko krši CEFTA sporazum i međunarodne ugovore – rekao je Ðurić na vanrednoj konferenciji za novinare.
Ðurić je rekao da je za Srbiju sporno i to što se u saopštenju jasno vidi kakav ishod žele zemlje Kvinte i kakvom će ishodu težiti i kakav će pritisak vršiti
.


Zemlje Kvinte pozvale su danas Prištinu i Beograd da što pre obnove dijalog i istakle da Priština mora da ukine takse, a Beograd da obustavi kampanju za povlačenje priznanja nezavisnosti Kosova.
 

комшија

Buduća legenda
Poruka
43.582
https://www.danas.rs/politika/brnabic-priprema-javnost-za-podelu-kosova/

Diplomate i opozicioni političari o najnovijoj poruci predsednice Vlade o kosovskom problemu

Brnabić priprema javnost za podelu Kosova

Srpske vlasti nastavljaju da pripremaju javnost za scenario podele Kosova, kažu za Danas predstavnici diplomatskih krugova i opozicioni političari, komentarišući najnoviju poruku premijerke Ane Brnabić da je „priznanje Kosova u sadašnjim granicama crvena linija preko koje Srbija neće preći“.1566027056400.png


Piše: Marija Stojanović 17. avgusta 2019. 08.47 Izmenjeno: 08.59

Naši izvori ističu da je jasno da se zvanični Beograd najviše uzda u predsednika SAD Donalda Trampa i njegove saradnike da će podržati razgraničenje kao rešenje za Kosovo, ali da ostaje veliko pitanje kako ubediti Nemačku da podrži takvu opciju, te da li će kosovski Albanci pristati da daju bilo kakve ustupke, imajući u vidu da nisu podržali raniju priču Hašima Tačija o „teritorijalnim korekcijama“.

Diplomate navode da su srpski zvaničnici zaoštrili retoriku prema Kvinti – SAD, Velika Britanija, Nemačka, Italija i Francuska, što pokazuju i izjave ministra spoljnih poslova Ivice Dačića da Srbija neće odustati od lobiranja za povlačenje priznanja Kosova, ali da se, istovremeno, nadaju da će podela Kosova „ponovo biti na briselskom stolu“. U tom kontekstu, izvori Danasa preciziraju da je zvanični Beograd ohrabren izjavama pojedinih stručnjaka za Zapadni Balkan iz SAD, koji tvrde da će Trampova administracija podržati razgraničenje.

I Sanda Rašković Ivić, potpredsednica Narodne stranke, kaže za Danas da „izgleda da premijerka Brnabić najavljuje priznanje Kosova u nekim drugim granicama“.
– Ona to ne govori „iz svoje glave“, već najavljuje Vučićevu politiku i priprema građane. Sve treba da izgleda kao teška borba za KiM, a, u stvari, radi se o zbrzavanju kapitulacije zarad Vučićevog opstanka na vlasti. Sve je jasnije da se on ponaša kao trgovac koji je uzeo novac, a robu nije isporučio. Brnabićkina izjava je samo amortizovanje buduće isporuke, smatra Rašković Ivić.

U razgovoru za Tanjug predsednica srpske vlade je ponovila stav predsednika Srbije Aleksandra Vučića da Srbija „neće dozvoliti da Priština sve dobije, a Beograd sve izgubi“.
– U ovom trenutku treba da vidimo koliko najviše možemo da dobijemo, a najmanje da izgubimo i da budemo racionalni i realni po tom pitanju. Ali da Srbija sve izgubi, a Priština sve dobije – to nije prihvatljivo, a ni fer rešenje… Ali Kosovo nije tu da se kupuje ili prodaje… Treba se vratiti na polje međunarodnog prava i pravde… Evropske integracije trebalo bi da zavise od drugih standarda, a ne od političke odluke koja ima veze sa KiM, kazala je Brnabić.

Premijerka tvrdi da je Srbija u ovom trenutku daleko od bilo kakvog rešenja. Kako je naglasila: „Beograd je tolerisao mnoge provokacije Prištine zbog mira i stabilnosti, ali su takse stvorile atmosferu u kojoj više nije moguć nikakav dijalog. Čim takse budu ukinute i mi smo spremni da nastavimo dijalog“.
Brnabić je, takođe, ocenila da „zamrznuti konflikt – zamrznuta stabilnost nikome ne odgovara, ponajmanje Srbima na KiM, ali ni svim građanima Srbije, te da nije dobra za celokupan ekonomski napredak države“.
– Predsednik Aleksandar Vučić uspeo je da jednu temu koja je bila završena i zatvorena ponovo stavi na sto i da danas svi žele da čuju šta je za Srbiju prihvatljivo rešenje… Bivše vlasti od 2008. nisu uradile ništa da bi zaštitile Ustav Srbije, a posle odluke tadašnjeg Ministarstva spoljnih poslova usledilo je po Beograd loše mišljenje Međunarodnog suda pravde da jednostrano proglašena nezavisnost Kosova nije suprotna međunarodnom pravu, ukazala je ona.

Haradinaj: dostavljen nacrt sporazuma

Kosovski premijer Ramuš Haradinaj poručio je da se slaže sa stavom Kvinte da je neophodna normalizacija odnosa Prištine i Beograda, ali je dodao da je njegova vlada tim državama dostavila nacrt sveobuhvatnog sporazuma između Kosova i Srbije, navode prištinski mediji, a prenosi FoNet. Prema rečima Haradinaja, taj nacrt obuhvata glavne teme vezane za međusobno priznanje dve države u postojećim granicama. „Ponavljam – dijalog bez uslova i odlaganja“, naveo je on. Obraćajući se „servilnima“, Haradinaj je poručio da je za njega i Alijansu za budućnost Kosova, čiji je lider, „prijateljstvo sa zapadnim saveznicima večno i sveto“. „Naši odnosi sa partnerima su zasnovani na iskrenosti, ne na servilnosti. Zahvaljujući takvim odnosima, Kosovu je povereno stvaranje vojske, sprečena je podela Kosova, ostvareno je stoprocentno vlasništvo Kosova nad rudnikom Trepča“, naveo je Haradinaj.
 

комшија

Buduća legenda
Poruka
43.582
https://www.danas.rs/politika/kosovska-policija-cuva-kosovsku-zastavu-na-tvrdjavi-u-novom-brdu/

Kosovska policija čuva kosovsku zastavu na tvrđavi u Novom Brdu

Kosovska policija se nalazi pored tvrđave Novo Brdo gde je juče ponovo istaknuta kosovska zastava, zbog čega su i srpska zajednica na Kosovu i deo javnosti u Srbiji žestoko proestvovali, javlja tv N1.
Piše: Beta 17. avgusta 2019. 22.57

Postavljanje kosovske zastave na srednjovekovnu tvrđavu u Novom Brdu, izazvalo je zadnjih dana u srpskoj javnosti nezadovoljstvo i kritike usmerene kosovskim institucijama.

Direktor Instituta za zaštitu kulturnih spomenika Kosova Ismet Hajrulahu, koji je danas nadgledao radove na tvrđavi, kaže da nema zakona koji zabranjuje postavljanje zastave na bilo kojem objektu pa bili oni i od posebnog značaja.
„Simboli Republike Kosovo su postavljeni u okviru manifestacije Dani Artane, i iste možemo postaviti na bilo kom mestu unutar Kosova.
Nema zakona koji zabranjuje postavljanje državne zastave Kosova“, rekao je Hajrulahu.
Tvrđavu trenutno obezbeđuje kosovska policija, što ranije nije bio slučaj. Njeni predsatvnici kažu da nema posebnog razloga da se tvrđava obezbeđuje, ali i da policija redovno sprovodi plan obilaska tvrđave kao što je slučaj sa svim drugim objektima od posebnog značaja.

Građani obližnjih sela sa srpskom većinom koja pripadaju opštini Novo Brdo, nisu bili raspoloženi da iznesu mišljenje o ovoj temi.

Uz pomoć i finansijska sredstva Evropske unije, 2015. godine je počela je rekonstrukcija novobrdske tvrđave. U njoj je bila angažovana beogradska firma Koto, kao specijalizovana kompanija za rekonstrukciju tvrđave iz 14 veka.
Samo godinu dana nakon završetka rekonstrukcije, na tvrđavi u Novom Brdu počeli su da se obrušavaju zidovi.

 

Branko Lori

Elita
Poruka
21.823
BIVŠI AMBASADOR SAD VILIJAM MONGOMERI POVODOM SAOPŠTENJA DRŽAVA KVINTE: Ceo proces oko Kosova je varka, poziv za vraćanje dijalogu vrhunac hipokrizije

BEOGRAD - Ceo proces oko Kosova je nepošten, a vrhunac hipokrizije međunarodne zajednice je poziv Beogradu i Prištini da se vrate dijalogu, a da pri tom nije sankcionisala Prištinu zbog nepoštovanja dogovora i uvođenja taksi, kaže bivši američki ambasador Vilijam Montgomeri, povodom saopštenja Kvinte.
"Dobio sam vaših pet pitanja i moj odgovor je da su svih pet sasvim na mestu i da u potpunosti razumem zašto Tanjug i srpski narod žele da čuju poštene odgovore na njih. Međutim, neprijatna realnost je da ceo taj proces nije pošten. On je varka", ističe Montgomeri u odgovoru na pitanja koja mu je Tanjug uputio nakon saopštenja pet najuticajnijih zapadnih zemalja.
Američka spoljnopolitička zajednica, objašnjava Montgomeri, kao i mnogi važni igrači u EU, a pre i iznad svega Angela Merkel, doneli su odluku o Kosovu 1999. godine i nisu ga ni trunku promenili za 20 godina.

"Istina o kojoj govorim jasna je od Briselskog sporazuma postignutog pre nekoliko godina. Kosovskim Albancima se nije svideo sporazum i jednostavno su odbili da ga primene. Ono što je najvažnije, nije zaživela Zajednica srpskih opština. I suočena sa tim odbijanjem i unilateralnim uvođenjem taksi na srpsku robu međunarodna zajednica nije preduzela baš ništa", kaže Montgomeri.

Onima kojima je stalo, to šalje poruku da reč kosovskih Albanaca i predstavnika EU nema nikakvu težinu, objašnjava bivši američki diplomata i pita: "Zašto bi Srbija pristala na dodatne ustupke, a da za uzvrat dobija prazna obećanja?".

Vrhunac hipokrizije međunarodne zajednice je, ističe on, pozivati Beograd i Prišitnu da se vrate za pregovarački sto, a istovremeno ne nametnuti striktne sankcije kosovskim Albancima zbog toga što ne sprovode postignute dogovore i kontraproduktivnih akcija kao što su Haradinajeve takse.

Montgomeri ističe da je potpuno siguran da su predsednik Srbije Aleksandar Vučić i kosovski predsednik Hašim Tači, uz snažnu podršku EU i SAD, mogli da dođu do trajnog rešenja za kosovski problem.
"Ali, podrške nije bilo. Naprotiv. Angela Merkel je lično blokirala jedino moguće rešenje prhvatljivo za obe strane. Nakon toga, Haradinajeva pozicija na Kosovu je ojačala i šanse za rešenje su iščezle", kaže bivši američki diplomata.

Haradinaj je, kaže Mongtomeri, glavni izvor nestabilnosti u regionu i odsustvo reakcije na njegove poteze je velika greška.

Prema njegovom mišljenju, problem koji trenutno Srbija ima nije problem sa američkom administracijom, već sa Evropskom unijom.

"Doduše, tačno je da američka spoljnopolitička zajednica i dalje veoma blagonaklono gleda na kosovske Albance. To se neće promeniti", dodao je on.
"Stoga, najviše čemu Srbija može da se nada u skorijem periodu jeste neka vrsta 'zamrznutog konflkta', za čiju je eskalaciju dovoljna jedna jedina provokacija ili incident", zaključio je Vilijam Montgomeri u nekoj vrsti autorskog teksta u odgovor na nekoliko pitanja koja mu je Tanjug uputio.

Između ostalog - ako nema "crvenih linija" u dijalogu, kako se čulo od američkih zvaničnika, u čemu je problem što Srbija lobira protiv kosdovske nezavisnosti, koji je to prostor na kojem Srbija moze da traži zadovoljenje bar dela svojih interesa, šta bi Aleksandar Vučić po meri Zapada trebalo da uradi po pitanju Kosova da bi ušao u istoriju, kako mu predlaže Edvard Džozef, i da li to može da se nađe na istoj liniji sa njegovim i sa interesima srpskog naroda i države.
 

комшија

Buduća legenda
Poruka
43.582
BIVŠI AMBASADOR SAD VILIJAM MONGOMERI POVODOM SAOPŠTENJA DRŽAVA KVINTE: Ceo proces oko Kosova je varka, poziv za vraćanje dijalogu vrhunac hipokrizije

BEOGRAD - Ceo proces oko Kosova je nepošten, a vrhunac hipokrizije međunarodne zajednice je poziv Beogradu i Prištini da se vrate dijalogu, a da pri tom nije sankcionisala Prištinu zbog nepoštovanja dogovora i uvođenja taksi, kaže bivši američki ambasador Vilijam Montgomeri, povodom saopštenja Kvinte.
"Dobio sam vaših pet pitanja i moj odgovor je da su svih pet sasvim na mestu i da u potpunosti razumem zašto Tanjug i srpski narod žele da čuju poštene odgovore na njih. Međutim, neprijatna realnost je da ceo taj proces nije pošten. On je varka", ističe Montgomeri u odgovoru na pitanja koja mu je Tanjug uputio nakon saopštenja pet najuticajnijih zapadnih zemalja.
Američka spoljnopolitička zajednica, objašnjava Montgomeri, kao i mnogi važni igrači u EU, a pre i iznad svega Angela Merkel, doneli su odluku o Kosovu 1999. godine i nisu ga ni trunku promenili za 20 godina.

"Istina o kojoj govorim jasna je od Briselskog sporazuma postignutog pre nekoliko godina. Kosovskim Albancima se nije svideo sporazum i jednostavno su odbili da ga primene. Ono što je najvažnije, nije zaživela Zajednica srpskih opština. I suočena sa tim odbijanjem i unilateralnim uvođenjem taksi na srpsku robu međunarodna zajednica nije preduzela baš ništa", kaže Montgomeri.

Onima kojima je stalo, to šalje poruku da reč kosovskih Albanaca i predstavnika EU nema nikakvu težinu, objašnjava bivši američki diplomata i pita: "Zašto bi Srbija pristala na dodatne ustupke, a da za uzvrat dobija prazna obećanja?".

Vrhunac hipokrizije međunarodne zajednice je, ističe on, pozivati Beograd i Prišitnu da se vrate za pregovarački sto, a istovremeno ne nametnuti striktne sankcije kosovskim Albancima zbog toga što ne sprovode postignute dogovore i kontraproduktivnih akcija kao što su Haradinajeve takse.

Montgomeri ističe da je potpuno siguran da su predsednik Srbije Aleksandar Vučić i kosovski predsednik Hašim Tači, uz snažnu podršku EU i SAD, mogli da dođu do trajnog rešenja za kosovski problem.
"Ali, podrške nije bilo. Naprotiv. Angela Merkel je lično blokirala jedino moguće rešenje prhvatljivo za obe strane. Nakon toga, Haradinajeva pozicija na Kosovu je ojačala i šanse za rešenje su iščezle", kaže bivši američki diplomata.

Haradinaj je, kaže Mongtomeri, glavni izvor nestabilnosti u regionu i odsustvo reakcije na njegove poteze je velika greška.

Prema njegovom mišljenju, problem koji trenutno Srbija ima nije problem sa američkom administracijom, već sa Evropskom unijom.

"Doduše, tačno je da američka spoljnopolitička zajednica i dalje veoma blagonaklono gleda na kosovske Albance. To se neće promeniti", dodao je on.
"Stoga, najviše čemu Srbija može da se nada u skorijem periodu jeste neka vrsta 'zamrznutog konflkta', za čiju je eskalaciju dovoljna jedna jedina provokacija ili incident", zaključio je Vilijam Montgomeri u nekoj vrsti autorskog teksta u odgovor na nekoliko pitanja koja mu je Tanjug uputio.

Između ostalog - ako nema "crvenih linija" u dijalogu, kako se čulo od američkih zvaničnika, u čemu je problem što Srbija lobira protiv kosdovske nezavisnosti, koji je to prostor na kojem Srbija moze da traži zadovoljenje bar dela svojih interesa, šta bi Aleksandar Vučić po meri Zapada trebalo da uradi po pitanju Kosova da bi ušao u istoriju, kako mu predlaže Edvard Džozef, i da li to može da se nađe na istoj liniji sa njegovim i sa interesima srpskog naroda i države.
1566124596600.png
 

комшија

Buduća legenda
Poruka
43.582
https://www.danas.rs/politika/pompeo-normalizacija-odnosa-s-kosovom-ce-ojacati-stabilnost-srbije/

Pompeo: Normalizacija odnosa s Kosovom će ojačati stabilnost Srbije

Američki državni sekretar Majk Pompeo izjavio je večeras, posle razgovora sa srpskim predsednikom Aleksandrom Vučićem u Njujorku, da će normalizacija odnosa s Kosovom ojačati stabilnost i prosperitet Srbije, Zapadnog Balkana i transatlantske zajednice.


1566338336100.png


Piše: Beta 20. avgusta 2019. 21.32

Pompeo je na Tviteru napisao da je sa Vučićem imao „produktivan ručak“ na kojem su razgovarali „o dijalogu Kosova i Srbije“ i pristupanju Srbije Evropskoj uniji.
„Produktivan ručak s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem o dijalogu Kosova i Srbije i pristupanju Srbije Evropskoj uniji. Normalizacija odnosa s Kosovom će ojačati stabilnost i prosperitet Srbije, Zapadnog Balkana i transatlantske zajednice“, naveo je šef američke diplomatije, uz sliku na kojoj se rukuje s Vučićem.
Vučić i Pompeo su razgovarali na marginama sednice Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija o situaciji na Bliskom istoku.
 

tadija001

Primećen član
Poruka
745
Vučić i Pompeo su razgovarali na marginama sednice Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija o situaciji na Bliskom istoku.
Da su razgovarali na marginama to verujem (oni svi razgovaraju sa Vucicem na marginama), ali da je Pompeo razgovarao sa Vucicem o situaciji na Bliskom Istoku, to cak i botovi prihvataju sa rezervom..

Da ga je Pompeo pitao za gondolu na Kalishu, ili fontanu na Slaviji, to bi jos moglo da prodje..
 

комшија

Buduća legenda
Poruka
43.582
Da su razgovarali na marginama to verujem (oni svi razgovaraju sa Vucicem na marginama), ali da je Pompeo razgovarao sa Vucicem o situaciji na Bliskom Istoku, to cak i botovi prihvataju sa rezervom..

Da ga je Pompeo pitao za gondolu na Kalishu, ili fontanu na Slaviji, to bi jos moglo da prodje..
Не значи то *на маргинама* (иначе то је енглески израз) скупа о Блиском Истоку да су они причали (и) о Блиском Истоку, него управо супротно - то значи да је Мајкл Помпео усред важне конференције о Блиском истоку одвојио своје време за нешто што нема везе са главном темом - у овом случају да се Пицоустом каже да се припреми да потпише Правно-Обавезујући Споразум који ће омогућити улазак Косова у УН, као и за чланство Косова и Србије у НАТО и ЕУ (ово друго као део будуће Балканске конфедерације са Албанијом, Црном Гором, Македонијом и БиХ).
 
Poslednja izmena:

tadija001

Primećen član
Poruka
745
Не значи то *на маргинама* (иначе то је енглески израз) скупа о Блиском Истоку да су они причали (и) о Блиском Истоку, него управо супротно - то значи да је Мајкл Помпео усред важне конференције о Блиском истоку одвојио своје време за нешто што нема везе са главном темом - у овом случају да се Пицоустом каже да се припреми да потпише Правно-Обавезујући Споразум који ће омогућити улазак Косова у УН, као и за чланство Косова и Србије у НАТО и ЕУ (ово друго као део будуће Балканске конфедерације са Албанијом, Црном Гором, Македонијом и БиХ).
Ti si (u zadnjoj recenici komentara) napisao da su razgovarali o situaciji na Bliskom Istoku, ja kazem da nisu, i ti onda mene "ispravljas" i kazes da nisu !!!..

Pa mi onda skreces paznju na engleski izraz "margina" ( Latin margo, margin- ‘edge’. )..

skoncentrisi se komsija..
 

комшија

Buduća legenda
Poruka
43.582
https://www.danas.rs/dijalog/licni-stavovi/kosovo-i-po-koju-cenu/

Kosovo i po koju cenu?

Kao što svi iz ličnog iskustva znamo sve što činimo ima svoju cenu.
Piše: Nenad Ž. Petrović 21. avgusta 2019. 16.30 Izmenjeno: 23.23

Tako je i u politici. Spadam u onaj minoran broj Srba koji su od početka bili za priznanje Kosova kao države i to ne samo zbog toga što je to gotova stvar i što je to realnost već uvažavajući one dublje razloge koje su na vreme, još pre sto godina, navodili Dimitrije Tucović i drugi političari iz Srpske socijaldemokratske stranke: Nije se smelo vojnim pohodom nametati jednom belom evropskom narodu neka vrsta kolonijalnog sistema i tretirati ih (do danas) kao manje vrednih „crnja“ kojima rastu repovi i koji su nesposobni za civilizaciju pa eto Srbija (koja je 1912. godine bila daleko-daleko odmakla na putu civilizacije!) treba da ih evropeizira i uljudi.
Kakva budalaštine, kakav apsurd da neko koje juče iskočio iz blata i opanaka drugoga civilizuje?! Dok kuka nad kulturtregerskom nadmenošću Beča nad sobom!

No sada se postavlja praktično pitanje: Hoćemo li tapšati Vučiću i SNS-u ukoliko oni na neki (okolišni) način priznaju „tzv. Kosovo“ koje će postati Republika Kosovo sa kojom će se i fudbalske utakmice igrati uz intoniranje himni? Šta bi takav „pravno obavezujući ugovor“, o kome se već godinama zucka po čaršiji da se Vučić pred nekim negde faktorom obavezao da će ga sprovesti, značio po nas? Koju bi to cenu ispostavilo? ž

Da li ćemo doživeti da vidimo u Oslu Vučića i Tačija kako nasmejani i zagrljeni primaju Nobelovu nagradu za mir? Da postanu svetski superstarovi? Spasitelji mira u ovom delu Evrope a to znači i u celoj Evropi? Pa da Vučića i njegove trpimo na vlasti još najmanje deset godina? Da posle takve svoje svetske promocije u lidera on do vrhunca dovede svoju arogantnost i bezobrazluk a da svojim čaušima dopusti i pravo prve bračne noći nad podanicama u svojim vilajetima (opštini)? I da na sve to Brisel i ostali faktori žmure jer najvažnije je imati svog pouzdanika koji će glajhšaltovati na trusnom području.
Moj odgovor na gore postavljena pitanje je: NE!

Po tu cenu ne želim regulisanje odnosa sa Kosovom, po cenu da postanemo zgažena govna ispod potpetica plebejskog ološa koji se prevarom i drskošću dočepao vlasti. Uostalom, ako je činjenica da ogromna većina Srba nije mentalno spremna za priznanje Kosova, to samo znači da stvari treba prepustiti neumitnom protoku vremena i budućim generacijama koje će biti lišene emocija i patetike da one to reše. Stvari će se prirodno dovesti na svoje mesto. To se može desiti za dvadeset, trideset, pedeset godina. Zašto bismo sada rešavali taj problem po cenu da na dugi vremenski period ustoličimo najveće demagoge i štetočine? Sa pogubnim posledicama po slobode pa i živote sviju nas?

Čuli smo od predsednika Francuske da narodi i oni koji ih predvode treba da budu hrabri u svojim odlukama. Lepe ideje. To bi u prevodu značilo ono što i mnogi domaći „komentatordžije“, kolumnisti, freelanceri… odavno zahtevaju: opozicija treba da izađe na sredu i prihvati kao svoju politiku priznanje Kosova. To je sve lepo rečeno, visokomoralno i pošteno ali to možemo da pišemo mi koji nemamo iza sebe neku političku organizaciju i samim tim nemamo šta ni da izgubimo, mi koji se ne nadmećemo za vlast već svakoj prilježno upisujemo u raboš nedostatke.

Pretpostavimo da sutra npr. Dragan Đilas obznani da on i njegova politička organizacija stupaju u političku borbu protiv Vučića i ovog režima sa programom priznanja Kosova zarad ubrzanog ulaska u EU. To bi bilo jako hrabro. I šta bi se onda desilo? Rastrgli bi ga Pink, Informer, Alo, Srpski telegraf… Izgubio bi pola od onog (inače nevelikog) broja birača na koje sada može da računa. Sitničava računica, to sa biračima? Ali partije zato i postoje da se bave takvom računicom, one žive od izbora do izbora, tu nema idealizma, sistem je takav i pojedinačni hrabri ispadi neće ga promeniti. Da li bi u tom pretpostavljenom slučaju Đilasu nešto pomogla verbalna podrška Jelisejske palate ili Brisela ili koga trećeg? Ne bi. Jer ne bi ovde glasali Makron, Merkelova, Tramp… već Pera, Laza i Žika koji gutaju Informer i Pink.

Vučić je u idealnoj poziciji prevaranta koji igra na sve strane i sve vuče za nos. Tako njegovu politiku razumeju i njegove pristalice i birači: Znaju oni da je on mnogo toga obećao Zapadu. Ali to je njegova lukava i vešta politika, on vara te glupane i neće nikada izvršiti obećanje. Ima prostora da ih dribla odavde do večnosti. Nije važno šta je on izjavio na nekom zatvorenom sastanku sa državnicima Zapada niti šta je posle toga izgovorio na konferenciji za novinare – za SNS-ovce je politička smernica ono što svakog jutra osvane u tabloidima.

A to su najcrnji šovinizam i mržnja prema Zapadu uz šlihtanje Rusiji i Kini. To je naša stvarna politika a ono što šef zašećereno govori i javno i tajno to je samo magarčenje tih glupih zapadnjaka kojima muzemo pare i investicije. Tako SNS-ovci vide politiku. I misle da će to zaista moći unedogled tako.
Konačno, uzalud je nadanje mnogih naših naivčina da će Zapad, kada konačno uvidi da ih je Vučić lagao sve ove godine, njega smaknuti očas posla preko noći. Tako je i Staljin govorio da treba samo „malim prstom da makne“ pa će srušiti Tita. Smenjivanje ovog režima moraćemo da obavimo mi, niko nam neće na gotovo pokloniti ništa. Bojim se samo da će i ta cena biti skupa.
 

комшија

Buduća legenda
Poruka
43.582
https://www.slobodnaevropa.org/a/kosovo-predizborne-koalicije/30119346.html

Predizborno Kosovo: Koalicije kao nužnost

Predsednik Skupštine Kosova Kadri Veselji, odlazeći premijer Kosova Ramuš Haradinaj i gradonačelnik Prištine Špend Ahmeti na pres-konferenciji


20. avgust/kolovoz, 2019.

Predsednik Skupštine Kosova Kadri Veselji, odlazeći premijer Kosova Ramuš Haradinaj i gradonačelnik Prištine Špend Ahmeti na pres-konferenciji


Uoči sednice Skupštine Kosova, zakazane za četvrtak (22. avgust), na kojoj bi trebalo da aktuelni parlamentarni saziv bude raspušten, političke partije vrše poslednje kalkulacije o nastupanju na prevremenim parlamentarnim izborima.
Predizbornu koaliciju ozvaničili su Alijansa za budućnost Kosova (AAK), premijera u ostavci Ramuša Haradinaja, i Socijaldemokratska partija (PSD), gradonačelnika Prištine Špenda Ahmetija.

Oni će na izborima, kada se budu zakazali u slučaju raspuštanja Skupštine, nastupiti sa jednom listom čiji će nosilac biti Haradinaj. Na konferenciji za novinare, Haradinaj i Ahmeti su rekli da su otvoreni za dalje proširivanje koalicije.
Socijaldemokratska partija nastala je kada je 12 poslanika opozicionog pokreta Samoopredeljenje odlučilo da napuste taj pokret i formiraju novu stranku koja je do sada delovala kao opoziciona.

Nenad Rikalo

Pročitajte i ovo: Haradinaj razrešio dužnosti ministra Nenada Rikala

Špend Ahmeti je nakon potpisanog sporazuma sa AAK rekao da su pred Kosovom teške godine, bilo da se radi o dijalogu sa Srbijom ili o obećanjima o borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala.
"Svakako je potrebna jedna ozbiljna koalicija koja je spremna da se suoči sa ovim izazovima", kazao je Ahmeti.
"Stvaramo osnovu za pobedu", rekao je Haradinaj, takođe dodajući da su otvoreni i za ostale partije.

Hoće Kurtija za premijera

S druge strane, u razgovorima o predizbornoj koaliciji su još dve opozicione partije, pokret Samoopredeljenje (VV) Aljbina Kurtija i Demokratski savez Kosova (LDK) Ise Mustafa.
Kamen spoticanja je premijerska pozicija. Samoopredeljenje ne odustaje od toga da Kurti bude kandidat za premijera.

Aljbin Kurti

Aljbin Kurti

Demokratski savez Kosova je, u međuvremenu, saopštio da će na izborima najverovatnije nastupiti sam, ali nisu isključili mogućnost koalicije sa političkim partijama, osim sa Demokratskom partijom Kosova (PDK).
Pokret Samoopredeljenje inače je kritikovao predizbornu koaliciju AAK-PSD, navodeći da je ona samoozvaničena i da je PSD iz opozicije pružao podršku Haradinaju dok je bio premijer.
Ovaj pokret pre svega zamera Haradinaju i što je formirao vladu sa PDK, Kadrija Veseljija.
Većina partija na Kosovu izjasnilo se, za sada, da neće stupati u koaliciju sa PDK. Iz te stranke još uvek nema zvaničnih informacija o njihovom nastupanju na izborima, baš kao ni iz Socijaldemokratske inicijative (Nisma) Fatmira Ljimaja, Alijanse novo Kosovo (AKR) Behdžeta Pacolija.

Održivije predizborne koalicije

Inače, na Kosovu gotovo je nemoguće da jedna partija formira vlast, stoga su predizborne ili postizborne koalicije neophodne.
Analitičar Artan Muhadžiri kaže i da su koalicije koje su sklopljene pre izbora održivije, ali upozorava da se moraju sklapati oprezno i bez kršenja principa.
"To je upravo jedan od razloga zašto ni jedna vlada do sada nije uspela da okonča svoj mandat. Zato što su se postizborne koalicije sklapale uzimajući u obzir matematiku, odnosno postizanje 61 glasa za formiranje vlade, a ne na osnovu jasnih principa i zdrave politike za dugoročno zajedničko funkcionisanje", izjavio je Muhadžiri.

U aktuelnom sazivu Skupštine Kosova koja broji 120 mesta, LDK ima 25 poslaničkih mandata, PDK 23, VV 19, AAK 12, PSD 12, Srpska lista ima 10 mandata, Socijaldemokratska Inicijativa 8, a parlamentarna grupa 6+ (koja okuplja poslanike ispred turske, bošnjačke, romske, aškalijske i egipćanske zajednice) ima šest poslanika, dok je njih petoro bez parlamentarne grupe.
Od 120 poslaničkih mesta, 20 pripada manjinskim zajednicama. Oni su do sada bili deo vladajućih koalicija.
 

комшија

Buduća legenda
Poruka
43.582
https://srbin.info/politika/bosko-konacno-je-priznao-da-ce-da-izda-kosmet-sto-i-bler-nije-dao-izjavu-za-rts/

БОШКО: Коначно је признао да ће да изда Космет! Што и Блер није даo изјаву за РТС?

Александар Вучић је коначно јавно објавио да ће признати независност Косова. Тражи нешто ситно, било шта заузврат, да би причао да је нешто добио, али нема дилеме да је спреман на узајамно признање са лажном државом Косово како је и обећао када га је Запад довео на власт и да је то акт издаје.

1566457577800.png


22.08.2019


Овако је лидер Двери Бошко Обрадовић прокоментарисао Вучићеву посету Њујорку, после које је председник Србије изјавио да Америка тражи међусобно признање Косова и Србије, али да је потребно да и Србија добије „нешто“.

Обрадовић је прокоментарисао и наводе да је састанак у Њујорку Вучићу уговорио његов саветник НАТО злочинац Тони Блер.

– Ма, није могуће? Не верујем. Вучић да је узео за саветника ратног злочинца који нас је бомбардовао? То он никада не би урадио. Него, ако је ово тачно што се не слика и са Блером и што и Блер не даде изјаву за РТС да га Србадија види после 20 година поново на месту злочина? – поставио је питање лидер Двери.

Он је такође одбацио најаве Владимира Ђукановића да ће Вучић увести ред у Српској напредној странци и обрачунати се са корупцијом, оценивши да би онда први на листи за одстрел били Вучићев брат и отац, брат Ане Брнабић, брат Синише Малог, као и „Небојшин тата“ (отац Необјше Стефановића).


 

комшија

Buduća legenda
Poruka
43.582
Dakle na Kosovu nijedna partija nije u stanju da postane alfa i omega kao SNS. Oni su u nekom dosovskom ciklusu kao mi nekad. (...)
Да, на Косову влада демократија у односу на Вучићеву Србију. Косовски медији су слободни као што су били овде од Петог октобра до доласка Вучића на власт, и сходно томе теве дуели између припадника режима и опозиције су нормална ствар на Косову.
 

комшија

Buduća legenda
Poruka
43.582
https://www.danas.rs/politika/tramp-zeli-sporazum-o-kosovu-u-finisu-svoje-kampanje/

Diplomate o licitiranju datumima mogućeg dogovora Beograda i Prištine

Tramp želi sporazum o Kosovu u finišu svoje kampanje

Trampova administracija nesumnjivo želi da se postigne konačni sporazum o Kosovu pre američkih predsedničkih izbora u novembru 2020. godine, jer bi to bio „ogroman plus“ za Trampovu kampanju, ali za njegovu poziciju bilo bi još bolje da to bude učinjeno neposredno pre izbora, a ne u junu, kada će se na to i zaboraviti.
Piše: Marija Stojanović 23. avgusta 2019. 07.47 Izmenjeno: 08.22


U Srbiji će se tek krajem maja ili početkom juna sledeće godine formirati nova vlada, posle izbora, pa ni zvanični Beograd neće biti spreman za prihvatanje sporazuma u tom periodu, kažu za Danas nezvanično pojedini predstavnici diplomatskih krugova, komentarišući tvrdnje pojedinih medija da je plan američke administracije da sporazum Beograda i Prištine bude potpisan do leta naredne godine.
Naši izvori, takođe, ocenjuju da ne zvuče realno medijski navodi da bi dve strane mogle ponovo da sednu za pregovarački sto već polovinom septembra, i napominju da je izvesnija mogućnost da to bude učinjeno u kasnu jesen ili početkom zime.

„Nerealno je da razgovori između Beograda i Prištine budu nastavljeni polovinom septembra, jer će parlamentarni izbori na Kosovu biti održani krajem septembra ili početkom oktobra. Moraće da se sačeka na izbor nove kosovske vlade, kako bi Priština formirala pregovarački tim, a to ne može da se desi pre novembra ili decembra“, objašnjavaju diplomate. Podsetimo, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je nakon susreta sa američkim državnim sekretarom Majkom Pompeom kazao da dijalog o Kosovu može „u najboljem slučaju“ da bude nastavljen u decembru.
Sagovornici Danasa napominju da SAD „jesu zaokupljene Severnom Korejom, Iranom i Venecuelom, ali će narednih meseci Kosovo biti više u fokusu njihovog interesovanja“.

– EU nije imala kapaciteta da uspešno okonča pregovore Beograda i Prištine, a Tramp je konačno stabilizovao svoj spoljnopolitički tim kojeg su prethodno potresale stalne kadrovske promene. Tačno je da SAD traže od kosovske vlade da ukine takse na robu iz Srbije, ali, istovremeno, zahtevaju da Srbija ne blokira prijem Kosova u međunarodne organizacije i insistiraju na tome da Srbija prizna kosovsku nezavisnost. Krajnji cilj Amerike jeste da se suzbije uticaj Rusije u Srbiji i na Balkanu i da sve zemlje Zapadnog Balkana uđu u NATO i kasnije u EU, ukazuju diplomate.
Gregori Rejmond, profesor međunarodnih odnosa na Univerzitetu Bojsi u Ajdahu, navodi za Danas da je dijalog Beograda i Prištine „veoma važan za Sjedinjene Države“ zbog „stabilizacije ovog regiona, ali teško je zamisliti kako će pregovori biti nastavljeni dok su na snazi kosovske takse“.

– Sastanak srpskog predsednika sa američkim državnim sekretarom iznova je naglasio da Vašington veruje da takse moraju da budu ukinute, a dijalog nastavljen. Zvaničnici u Prištini bi već trebalo da budu svesni takvog američkog stava, pa je teško reći da li će promeniti mišljenje nakon novog poziva SAD da ukinu takse. Ipak, sastanak Vučića i Pompea i javne poruke koje je poslao državni sekretar mogu da imaju uticaja na Prištinu ukoliko su koordinirani sa privatnim razgovorima Vašingtona i Prištine, konstatuje Rejmond.
Eliminacija „ruskih ljudi“ iz Vlade i službi
SAD će učiniti sve da se iz Vlade i vrha službi bezbednosti posle sledećih izbora u Srbiji eliminišu „ruski ljudi“, tvrde diplomatski izvori Danasa. Kako saznajemo, predstavnici SAD ukazuju čelnim ljudima Srbije na potrebu da krenu putem Rumunije, čiji se predsednik Klaus Johanis već dva puta zvanično sreo sa Trampom, a Vašington planira velike investicije u ovu balkansku zemlju i ukidanje viza za njene državljane.
„S druge strane, Rumunija nije dozvolila da ruska oklopna vozila budu transportovana u Srbiju preko njene teritorije i protivi se izgradnji Severnog toka dva, što je ključni ruski projekat, prema mišljenju zvaničnog Vašingtona, za dovođenje nekih zemalja EU u energetsku zavisnost od Rusije“, objašnjavaju diplomate.
 

комшија

Buduća legenda
Poruka
43.582
https://www.danas.rs/politika/koje-srpske-partije-ce-ucestvovati-na-izborima-na-kosovu/

Koje srpske partije će učestvovati na izborima na Kosovu?

U iščekivanju raspisivanja vanrednih parlamentarnih izbora, predizborna euforija na Kosovu uveliko je prisutna.
Piše: RTK2 25. avgusta 2019. 10.40

Govori se o mogućim predizbornim koalicijama, u toku su pregovori, mi smo istraživali koje će političke partije Srba uzeti učešće i da li su koalicije već dogovorene.

Srpska lista će učestvovati na predstojećim parlamentarnim izborima, a njen predsednik Goran Rakić je, nakon konferencije za medije u Severnoj Mitrovici pozvao na jedinstvo.

Samostalna liberalna stranka je spremna za učešće na predstojećim parlamentarnim izborima, potvrdio je za RTK2 predsednik SLS-a Slobodan Petrović napomenuvši da je neizvesno da li će nastupiti samostalno.
„I u jednoj i u drugoj varijanti smo uvek dobijali veliku podršku naših građana, što i očekujem na ovim izborima. Da li ćemo sami ili ćemo ići u koaliciji sa nekim imaćemo formulaciju u narednom periodu, imamo kapacitet i za jednu i za drugu opciju. U svakom slučaju ukoliko bude još političkih opcija na našoj listi oni će imati obavezu da se bore za interese srpske zajednice, za bolji i kvalitetniji život naših ljudi“, rekao je Petrović.

Učešće na predstojećim parlamentarnim izborima na Kosovu sigurno će uzeti Progresivno demokratska stranka Nenada Rašića koji tvrdi da će dati svoj maksimum i dodaje da je sada je neizvesno u kom formatu će nastupiti.
„Smatramo da je bitan momenat za učešće zbog svih dešavanja i loše zastupljenosti srpskih političkih predstavnika, zbog svih okolnosti koje su nas dovele do stanja gde Srbi kao narod na Kosovu žive najgore u poslednjih 20 godina jer nemamo dobro institucionalno predstavljanje, a to je najveći problem. Mi ćemo sigurno učestvovati jer znam da možemo da donesemo kvalitet u celom tom procesu, izvesno je da će biti određenih koalicija, bilo da su u pitanju političke partije, građanske inicijative, samostalni individualci, formalne i neformalne grupe, ali nije još kristalno jasno šta će i kad da se desi“, kazao je Rašić.

Samostalni političar i bivši ministar za povratak Slaviša Petković kaže da su u toku pregovori o širokoj koaliciji, a ko će je činiti objaviće u utorak.
„Otprilike će se znati kostur te koalicije koja je dosta široka, ima tu stranaka, građanskih inicijativa, samostalnih ličnosti. Ništa mi ne radimo tajno, između ostalih tu je gospodin Nenad Rašić sa svojom strankom, Rada Trajković sa svojin pokretom, Dragiša Mirić sa svojom strankom, postoje i još neki pregovori sa ljudima sa severa“, rekao je Petković za RTK2.

Savez za Srbiju za Kosovo još nije doneo definitivnu odluku o učešću na prevremenim parlamentarnim izborima. U neformalnom razgovoru koordinator ovog saveza i lider i Narodne partije Nenad Radosavljević je rekao da će konkretne informacije imati narednih dana.

Sa predsednikom Partije kosovskih Srba Aleksandrom Jablanovićem RTK2 nije uspeo da stupi u kontakt.
 
Top