Vaspitacica pretukla 3-godisnje dete

trejsi:
Za Gosta poliglotu:
Evo ja ne bih volela da sam na tvom mestu. I ne vidim zasto bi sada neko proveravao bracnog druga, kakve to ima veze sa tvojim prepucavanjem s ostalim forumasima. Da li mislis da ti zbog svojih primanja imas bolji brak od nas ovde ili da si bolja osoba? Daj oladi malo.
Za ove sto pisu o peglama, nozevima, buteru i mekanim kostima: grozno je i pricati o tome sta moze izdrzati dete.
Hade da vodimo malo konstruktivnije i smirenije ove razgovore, pogotovu sto je tema jako vazna, govorimo o deci i odnosu prema njima.

Devojcice,ajde oladi.
Ma,daj,daj,daj mi daj.......... :lol:

Lepo receno trejsi. Ako Gost misli da pare kupuju sve u zivotu, onda brateee, bas je zalutala na ovaj svet. I sto govori 3 jezika, mozda, ali verovatno ne zna da ih pise. Pa i ja govorim ruski, engleski i francuski i to sam naucila ovde, a ne u inostranstvu gde je mnogo lakse propricati jer si stalno okruzen tim jezikom. A to da se u Srbiji deca zlostavljaju, pa toga mnogo vise ima na zapadu. Meni je pola familije po svetu, tako da sam poprilicno upucena sta se sve radi van Srbije.

Iako vec ima odgovora na pisanje ove svetske zene, ja ipak ne mogu da se uzdrzim...
Strasno je kad neko do te mere generalizuje kao sto doticna sve nas balkanske divljake "trpa u isti kos".
Dakle, pametna i obrazovana gospodjo udata za doktora(BTW: to gde nam je suprug na drustvenoj lestvici, oduvek se posebno vrednovalo - nije Nusic dzabe napisao "Gospodju ministarku"), ti si samo dobar primer za onaj pomenuti "kukolj" koji postoji u svakom narodu, a ovom prilikom mislim na stav i odnos prema sopstvenom narodu i sredini iz koje si potekla. Pitam se samo kako si medju takvim divljacima ti izrasla u tako humanu "svetsku" zenu?! Gde si odrasla, ko te je vaspitavao, skolovao?
Nisam nesto posebno naklonjena velicanju niti sopstvenog niti bilo kojeg drugog naroda, drustva ili vrednosti. Ali, ni potcenjivanju i ponizavanju bilo koga. Ne razumem toliku gorcinu. Tvoj pogled sa visine, ponizavanje i pljuvanje po svemu i svima koji cine jedno drustvo je toliko plitko, ruzno i uvredljivo da moram da reagujem...
A u vezi teme, nesto se pitam kakva bi bila (ili jesu?) deca koju ti vaspitavas i koja se uce vrednostima od nekoga ko je u stanju da sam sebe postavi toliko iznad citave jedne nacije, drustva, ljudi od kojih i sama potice?! Kako bi reagovala i kako bi se ponasala kada bi neko dete ("koje sme sve da radi") u bezazlenom decjem obracunu npr. ujelo tvoje dete? Zatvorila ga mesec dana i pricala mu kako ne sme to da radi?! Ako smem da se izjasnim, ali ja bih radje da me udare pa da zavrsimo sa tim... Salu na stranu, da li stvarno mislis da je svaka metoda koja iskljucuje udarce - humana?!
Apsolutno sam protiv toga da se deca pod obavezno vaspitavaju batinama. Ali, niti je svako dete isto, niti svaki roditelj. Sustina je pronaci metod koji daje rezultate i ono sto dete razume. Neki put neko dete jednostavno mora da dobije batine kako bi bilo zasticeno (poznajem nemirno dete koje je zabave radi istrcavalo na veoma prometan put. Nikakva ubedjivanja, razgovori, price, obecanja... nisu pomogli. Nekoliko udaraca po guzi - jesu.)
Malo sam sita lekcija sa zapada i prihvatanju svih odlika "civilizovanog" drustva zdravo za gotovo. Sta cu kad poznajem i ljude koji zive "tamo", kad po nekad nesto i procitam (u zatucanoj, zaostaloj, primitivnoj Srbiji), pogledam po neki film... pa eto slucajno znam da se deca na razlicite nacine (savremene valjda) zlostavljaju i u tom savrsenom tudjem svetu, da zasticeni psihopata surovo pobije ni krive ni duzne malisane (pa jos bude oslobodjen jer je bolestan), da roditelji siluju sopstvenu decu, zapostavljaju ih zarad sopstvenih potreba i zadovoljstava, a o tome koliko u trci za materijalnim blagostanjem (da, zaradjuju cesto za mesec dana nasu godisnju platu) roditelji uopste provode vremana sa svojom decom i ko ih uopste vaspitava i posvecuje im ljubav i paznju - ne bih ovom prilikom.
I da... da ne zaboravim. Samo ti lepo zivi svoj mali sebicni zivot sa iskrivljenom slikom o svetu i uverenjem kako si se izdigla tako visoko iznad nas, primitivnih Balkanaca, ali cisto da znas - hvala lepo, ne bih se menjala. A sto se pismenosti tice - da, sustina je bitnija od forme, ali obicno svrseni srednjoskolci u Srbiji znaju i da pisu na maternjem jeziku.

Anonymous:
tako da umesto da se ljutito obracate na moj nacin pisanja ,a ne na sadrzaj,bolje bi bilo da proverite gde su vam bracni drugovi.ponekad mi je bilo smesno kad bi videla kako pojedine zene prave magarce od muzeva,a ponekad mi je bilo i smesno da vidim kako su pojedini muskarci uvidjali sta se desava ali su toliko bili mlakonje da nisu nista rekli sve dok novac dolazi kuci. :roll:
Kakve ovo ima veze s mozgom? Sta je pesnik hteo da kaze?

koji seljaci.
da ste samo malo bolje procitali pismo moje i pisma pre shvatili bi zasto sam pisala to sto sam pisala.to je odgovor na budalu koja se obrecnula zasto sam anonimus pa sam mu objasnila malo podublje tko sam i sta radim.buduci da vas ne interesuje tema oko zlostavljanja dece ,nego da samo gledate kako nekom da spustite. da ste bili malo pazljiviji i citali sve iz pocetka videli bi da sam ja samo od pocetka dosla na forum sa jednom mislju,a to je: "ONAJ TKO SE SLAZE DA DECU TREBA BATINATI TREBA DA IDE KOD PSIHIJATRA!!!"
mnogi su se nasli uvredjeni pa su pisali svakojake odgovore,ali ti odgovori nisu bili u skladu sa temom.na kraju nisu znali sta vise da recu,pa su se jos poceli obrecati na to da sam nepismena i anonimna osoba.ovo je bilo namenjeno njima,a ne da se raspravlja kao tema ovde. blago Srbiji kad ima ovakve ljude.I na kraju da odgovorim onima koji se obracaju i pitaju za drustvenu ljestvicu mene i moga muza:hvala na "zabrinutosti", ali moj muz je jako kotiran jer je jedan od retkih specijalista koji je dobio da radi i prije priznavanja diplome,sto govori o njegovom znanju.ali ako vam to nije dovoljno,evo jos jedne stvari(buduci da vi zivite samo od traceva i ponizavanja drugih): imamo kliniku u Beogradu i Novom Sadu tako da ste i vi uvazena gospodo nekad svratili kod nas zbog pomoci,buduci da svracaju razna gospoda.ali cisto sumnjam..., tako da se ne trebate misliti oko jadne pokondirene tikve,jer da sam ja bila kao ona nikad ne bih postigla ovo sto imam...,ali pre svega imam zdrav razum i time se ponosim...za kraj jos jednom da napisem(buduci da se sa budalama ne moze raspravljati i uvidjam da gubim vreme pa se vise necu ni javljati :lol: ) ONAJ TKO MISLI DA DETE TREBA DA SE UDARI I IZBATINA I TO OD STRANE OSOBE KOJA JE ODGOVORNA ZA NJEGOVO ZDRAVLJE I SIGURNOST, MORA H I T N O DA POSETI PSIHIJATRA.
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :P :P :P :P :D :D :D :D

A sto se pismenosti tice - da, sustina je bitnija od forme, ali obicno svrseni srednjoskolci u Srbiji znaju i da pisu na maternjem jeziku.

sa ovim se ne bih slozio.ima mnogih koji izadju iz srednje skole nepismeni i rade na odgovornim mestima samo zato sto je mamica ili tatica na odgovornom mestu ili sto imaju novac da potplate.tako da je dosta toga pred cim mi zatvaramo oci i zato nam je drustvo takvo kakvo je.
pa tako i sa vaspitacicom-interesuje me da li je provela jedan dan u zatvoru???? koliko sam upoznat sa nasim drustvom,cisto sumnjam. a na zapadu ne samo da bi bila u zatvoru nego bi platila debelu cenu za to.tako da treba malo manje da se uzdizemo nasim ponosom i drustvom jer je ocito da nesto ne valja. bio sam i u inostranstvu i zivim u Beogradu,ali cisto kad vidim sta pisete muka mi je. prosetajte se jednom uvecer oko 12.h. pa cete videti kako smo odgojili decu. ali usput pripazite da ne idete sami jer bi mozda ostali i bez glave.

Anonymous:
koji seljaci.
da ste samo malo bolje procitali pismo moje i pisma pre shvatili bi zasto sam pisala to sto sam pisala.to je odgovor na budalu koja se obrecnula zasto sam anonimus pa sam mu objasnila malo podublje tko sam i sta radim.buduci da vas ne interesuje tema oko zlostavljanja dece ,nego da samo gledate kako nekom da spustite. da ste bili malo pazljiviji i citali sve iz pocetka videli bi da sam ja samo od pocetka dosla na forum sa jednom mislju,a to je: "ONAJ TKO SE SLAZE DA DECU TREBA BATINATI TREBA DA IDE KOD PSIHIJATRA!!!"
mnogi su se nasli uvredjeni pa su pisali svakojake odgovore,ali ti odgovori nisu bili u skladu sa temom.na kraju nisu znali sta vise da recu,pa su se jos poceli obrecati na to da sam nepismena i anonimna osoba.ovo je bilo namenjeno njima,a ne da se raspravlja kao tema ovde. blago Srbiji kad ima ovakve ljude.I na kraju da odgovorim onima koji se obracaju i pitaju za drustvenu ljestvicu mene i moga muza:hvala na "zabrinutosti", ali moj muz je jako kotiran jer je jedan od retkih specijalista koji je dobio da radi i prije priznavanja diplome,sto govori o njegovom znanju.ali ako vam to nije dovoljno,evo jos jedne stvari(buduci da vi zivite samo od traceva i ponizavanja drugih): imamo kliniku u Beogradu i Novom Sadu tako da ste i vi uvazena gospodo nekad svratili kod nas zbog pomoci,buduci da svracaju razna gospoda.ali cisto sumnjam..., tako da se ne trebate misliti oko jadne pokondirene tikve,jer da sam ja bila kao ona nikad ne bih postigla ovo sto imam...,ali pre svega imam zdrav razum i time se ponosim...za kraj jos jednom da napisem(buduci da se sa budalama ne moze raspravljati i uvidjam da gubim vreme pa se vise necu ni javljati :lol: ) ONAJ TKO MISLI DA DETE TREBA DA SE UDARI I IZBATINA I TO OD STRANE OSOBE KOJA JE ODGOVORNA ZA NJEGOVO ZDRAVLJE I SIGURNOST, MORA H I T N O DA POSETI PSIHIJATRA.
Ako je neko nesto i rekao, a tu podrazumevam i sebe, za tvoje pisanje, bar nije bio prost kao ti. To samo prica kakva si i potvrdjuje moje komentare o tebi. Ja ponekad bijem svoje dete i nemam nameru da idem kod psihijatra jer smatram da sam u pravu kada je izudaram recimo kada se popne na stolicu i krene da uzme dzezvu sa vrelom kafom. Mislim da je bezbolnije da je izudaram nego da lezi u bolnici sa teskim opekotinama. Ali to ne podrazumeva da moje dete sme da bije neko drugi, a ako vaspitac smatra da nije za kolektiv onda treba da pozove soc. radnika i udalji moje dete iz kolektiva a ne da primenjuje fizicke mere :x :x :x :!: :!: :!:

gajde:
A sto se pismenosti tice - da, sustina je bitnija od forme, ali obicno svrseni srednjoskolci u Srbiji znaju i da pisu na maternjem jeziku.

sa ovim se ne bih slozio.ima mnogih koji izadju iz srednje skole nepismeni i rade na odgovornim mestima samo zato sto je mamica ili tatica na odgovornom mestu ili sto imaju novac da potplate.tako da je dosta toga pred cim mi zatvaramo oci i zato nam je drustvo takvo kakvo je.
pa tako i sa vaspitacicom-interesuje me da li je provela jedan dan u zatvoru???? koliko sam upoznat sa nasim drustvom,cisto sumnjam. a na zapadu ne samo da bi bila u zatvoru nego bi platila debelu cenu za to.tako da treba malo manje da se uzdizemo nasim ponosom i drustvom jer je ocito da nesto ne valja. bio sam i u inostranstvu i zivim u Beogradu,ali cisto kad vidim sta pisete muka mi je. prosetajte se jednom uvecer oko 12.h. pa cete videti kako smo odgojili decu. ali usput pripazite da ne idete sami jer bi mozda ostali i bez glave.
CITAM, CITAM I NE MOGU DA VERUJEM DA SAM PROCITALA OVAKO NESTO. :cry:
Da li to svi ostali znaju da vaspitavaju decu osim nas SRBA ? SRAMOTA ! JA IMAM 10 -NJEG SINA . Imamo obicaj da se porodicno prosetamo Knezom doduse do 22:00 i verujte vratimo se svaki put iz setnje , a da nam dlaka sa glave ne fali.Ali mi nismo mafioze, a mafiozama je izuzetno rizicno setati i po sopstvenoj kuci, a kamoli po ulicama .
DA LI tamo gde ste Vi bili postoje opasni, naoruzani , tiposi ili su svi tako posteni da svi mogu da setaju ulicama cele noci bez straha da ce biti napadnuti iz bilo kog razloga jer svoje potomke vaspitavaju na pravilan nacin? :lol: Da li tamo ima podmicivanja svih pa i postenih sudija :?:
Da li roditelji smeju da dozvole deci da izlaze do kasno , bez straha od narko-dilera, od ljudi iz raznih udruzenja poput sektaskih ,od makroa itd.?

Mafioza imamo, narko dilera imamo,udruzenja homoseksualaca imamo,makroa imamo, podmicivanja svih i svakoga imamo,psihopata imamo, sektasa imamo...DA LI SVEGA TOGA IMA U INOSTRANSTVU ILI SAMO OVDE KOD NAS SRBA, JER NEMAMO POJMA DA VASPITAVAMO DECU . :?:
JOS NESTO ,moram da dodam: imam brata i setru u Nemackoj. Odrasli su tamo. Brat je ozenjen zenom POREKLOM iz Srbije, sestra Nemcem.ONI kada dodju leti... oni se svi" pogube "od odusevljenja kako mi ovde slobodno setamo, veselo se druzimo pored toga sto nemamo takav komforan zivot kao oni.Moj zet Nemac ,dolazi kako kaze ,da uziva. :wink:

Prosto ne mogu da verujem kakvih sve ljudi ima. Gospodja koja pljuje po svemu sto je srpsko a odgajila je majka Srbija je najgora moguca vrsta ljudi. Da ne pominjem njeno spominjanje kako visoko kvotira njen muz na drustvenoj lestvici i gde sve imaju klinike. Uzas i to ne blagi! Mozda je vama gospodjo na zapadu bolje i mozda vam je taj zapad dao ono sto Srbija nije, ali vi ste ostali ono sto jeste bili i dok ste bili u Srbiji, zatucana shabanka, ne seljanka, jer ima seljanki koje su i kulturnije i inteligentnije od vas, vec prava shabanka. Mislite ako imate toliko para da se time moze i pamet kupiti? Ocigledno je na vama da ne moze i da nikada nece moci. Zao mi vas je zaista i bas lepo sto nas vise necete gnjaviti na forumu, pustite nas nekulturne srbe da sami brinemo nasu muku i probleme bez vas tako pokondirenih bivsih srpkinja....Po vama a ne po nama mi ispadamo najgora nacija definitivno, jer takvi kao vi odu i osete malo para i odmah pljuju po svojoj narodnosti. Sramota stvarno. Dobro se zamislite nad sobom, ali zaista doobro. I mozda koja poseta psihijatru ne bi bila ni vama naodmet, da vidite gde leze te vase silne frustracije oko love i oko srpstva.

Makimaki, potpuno si u pravu da vaspitac ne sme da primenjuje metode fizickog kaznjavanja po guzi ili ne daj Boze po drugim delovima tela i potpuno si u pravu oko saradjivanja vaspitaca,strucne sluzbe i roditelja. :) :) :) TO JE TO STO SVI TREBA DA RAZUMEJU, NISTA KOMPLIKOVANO :!:

dete gost:
gajde:

Da li to svi ostali znaju da vaspitavaju decu osim nas SRBA ? SRAMOTA ! JA IMAM 10 -NJEG SINA . Imamo obicaj da se porodicno prosetamo Knezom doduse do 22:00 i verujte vratimo se svaki put iz setnje , a da nam dlaka sa glave ne fali.Ali mi nismo mafioze, a mafiozama je izuzetno rizicno setati i po sopstvenoj kuci, a kamoli po ulicama .
DA LI tamo gde ste Vi bili postoje opasni, naoruzani , tiposi ili su svi tako posteni da svi mogu da setaju ulicama cele noci bez straha da ce biti napadnuti iz bilo kog razloga jer svoje potomke vaspitavaju na pravilan nacin? :lol: Da li tamo ima podmicivanja svih pa i postenih sudija :?:
Da li roditelji smeju da dozvole deci da izlaze do kasno , bez straha od narko-dilera, od ljudi iz raznih udruzenja poput sektaskih ,od makroa itd.?

Mafioza imamo, narko dilera imamo,udruzenja homoseksualaca imamo,makroa imamo, podmicivanja svih i svakoga imamo,psihopata imamo, sektasa imamo...DA LI SVEGA TOGA IMA U INOSTRANSTVU ILI SAMO OVDE KOD NAS SRBA, JER NEMAMO POJMA DA VASPITAVAMO DECU . :?:
JOS NESTO ,moram da dodam: imam brata i setru u Nemackoj. Odrasli su tamo. Brat je ozenjen zenom POREKLOM iz Srbije, sestra Nemcem.ONI kada dodju leti... oni se svi" pogube "od odusevljenja kako mi ovde slobodno setamo, veselo se druzimo pored toga sto nemamo takav komforan zivot kao oni.Moj zet Nemac ,dolazi kako kaze ,da uziva. :wink:

Gospodjo,ja ne pisem iz inostranstva nego iz Beograda i znam o cemu pricam.inace sam dete inspektora,a onda mozes samo da pomislis sta sam sve cuo i video u svom detinjstvu,pa i sada.

gajde:
dete gost:
gajde:

Gospodjo,ja ne pisem iz inostranstva nego iz Beograda i znam o cemu pricam.inace sam dete inspektora,a onda mozes samo da pomislis sta sam sve cuo i video u svom detinjstvu,pa i sada.
Shvatila sam da da zivite u Beogradu, ali shvatitila sam da ste bili i u inostranstvu i da na osnovu vase posete ili boravka u inostranstvu pricate o nasem drustvu koje ne valja, jer setnja nocu oko 12 sati nije bezbedna zbog dece koje smo mi vaspitali ili vaspitavamo na nacin koji nije valjan , za razliku od zapada :)
Ja nisam dete inspektora , ali sam sasvim svesna da u svakom drustvu , pa i ovde, u nasem ,ima i pozitivaca i negativaca,vaspitanih i nevaspitanih,dobrih i losih, zdravih i bolesnih ... ali ne mislim da je nase drustvo prenaglaseno ili naglaseno negativno, vec sasvim normalno onakvo kakva su sva drustva u svim drzavama na nasoj planeti Zemlji.Te prema tome, takva su i nasa deca ovozemaljska i ne plasim se da prosetam ulicama grada kao sto se necu plasiti ni za svoje dete , naravno ako ,ne daj Boze :!: :!: zaluta u krimi drustvo ili neko drugo udruzenje protiv cega su se boriti trudeci se da ga vaspitam i pripremim za ovozemaljski zivot koji nije lak i koji moze da bude opasan i uzasno opasan po zivot i zdravlje. Neka nam svima Bog pomogne da se nasa deca ne plase zivota koji nije med i mleko,oprezno ziveci i uzivajuci u zivotu :!: :)

Anonymous:
gajde:
dete gost:
gajde:

Shvatila sam da da zivite u Beogradu, ali shvatitila sam da ste bili i u inostranstvu i da na osnovu vase posete ili boravka u inostranstvu pricate o nasem drustvu koje ne valja, jer setnja nocu oko 12 sati nije bezbedna zbog dece koje smo mi vaspitali ili vaspitavamo na nacin koji nije valjan , za razliku od zapada :)
Ja nisam dete inspektora , ali sam sasvim svesna da u svakom drustvu , pa i ovde, u nasem ,ima i pozitivaca i negativaca,vaspitanih i nevaspitanih,dobrih i losih, zdravih i bolesnih ... ali ne mislim da je nase drustvo prenaglaseno ili naglaseno negativno, vec sasvim normalno onakvo kakva su sva drustva u svim drzavama na nasoj planeti Zemlji.Te prema tome, takva su i nasa deca ovozemaljska i ne plasim se da prosetam ulicama grada kao sto se necu plasiti ni za svoje dete , naravno ako ,ne daj Boze :!: :!: zaluta u krimi drustvo ili neko drugo udruzenje protiv cega su se boriti trudeci se da ga vaspitam i pripremim za ovozemaljski zivot koji nije lak i koji moze da bude opasan i uzasno opasan po zivot i zdravlje. Neka nam svima Bog pomogne da se nasa deca ne plase zivota koji nije med i mleko,oprezno ziveci i uzivajuci u zivotu :!: :)
DA, TO SAM JA , OVAJ GOST JE DETE GOST :!: :) Izvinite , nije bilo namerno :)

Anonymous:
koji seljaci.

Super je sto si nam svima podublje objasnila, doduse nisam bas shvatila sta, ali... ja zivim u primitivnoj Srbiji pa mi nije za zameriti sto ne kopcam bas najbolje. Ne znam da li spadam u one koji "nisu znali sta vise da recu", ali sam veoma fascinirana podatkom o uspesnosti, strucnosti i uvazenosti gospodina supruga.
No, osnovni razlog zasto se javljam iako mi je gospodja lepo ukazala na to da "se sa budalama ne moze raspravljati i uvidjam da gubim vreme" je taj sto kao ljubitelj knjizevnosti i pozorista i skroman poznavalac istih ne mogu da dopustim da se "Gospodja ministarka" poistoveti sa "Pokondiranom tikvom" bar kad su knjizevna dela u pitanju. Nusic i Sremac jesu obradili slicnu drustvenu pojavu (istu onu koja nam se ovde javlja u "savremenoj" varijanti - valjda zato sto glavna junakinja zivi u "savremenom" svetu), ali to nije razlog da mesamo ova dva dela. Narocito ne ako smo tako visoko na drustvenoj lestvici.
Uzgred, ne znam da li ja to ne znam da citam ili slabo pamtim, ali nesto se ne secam da se ovde moglo procitati kako "decu treba prebijati".

gajde:

Pa kad je pismenost u pitanju - slazem se da sam malo preterala i vasa opaska je sasvim na mestu. Pretpostavljam da Vi spadate u one ciji "mamica i tatica" nisu (ili nisu bili) na mestima odakle Vam mogu obezbediti dobar i odgovoran posao niti su nekoga potplatili.
Tacno je da drustvo u kome zivimo nije "cisto" i idealno, ali je to neka druga tema. Na taj deo Vaseg komentara, ljudi su vec stavili svoje, pa da se ne ponavljam. Naravno da nam mnogo toga nedostaje, naravno da mnogo toga nije reseno niti sredjeno, ali nismo svi losi, glupi, zli, nasilni... i nesposobni da vaspitavamo decu! Ne uzdizem "nase drustvo", ali ne mogu bas ni da ga blatim i ponizavam i tvrdim kako tu bas nista ne valja! Volela bih da vidim koje je to drustvo idealno i gde se to moze "u sitne sate" setati ulicama potpuno slobodno, bez ikakve opasnosti da se coveku nesto desi? Ja u svom gradu ne da mogu, nego jos uvek to i radim...

dete gost:
Makimaki, potpuno si u pravu da vaspitac ne sme da primenjuje metode fizickog kaznjavanja po guzi ili ne daj Boze po drugim delovima tela i potpuno si u pravu oko saradjivanja vaspitaca,strucne sluzbe i roditelja. :) :) :) TO JE TO STO SVI TREBA DA RAZUMEJU, NISTA KOMPLIKOVANO :!:
Mislim da sam to vec pisala, mene nije bilo sramota da trazim pomoc psihologa kada je moje dete imalo problem u ponasanju, niti sam burno reagovala na primedbe ped. sestara o ponasanju mog deteta, tako da smo ubrzo resili problem i sada Mina bez problema ide u vrtic. A sta se desava ako u grupi postoji dete koje je ekstra nemirno i nevaspitano, roditelji ni da cuju primedbe, vaspitac zove soc. radnika da proceni da je dete nepodobno za kolektiv, a soc. radnik odgovori vaspitacu da sam dovede dete u red? Ovo pitam jer kod moje cerke u grupi ima takav klinac. Dolazi sa bakterijama a vaspitacica ne moze nista jer ima potvrdu lekara da je dete zdravo. Kakvi su bre to roditelji?

makimaki:
dete gost:
Mislim da sam to vec pisala, mene nije bilo sramota da trazim pomoc psihologa kada je moje dete imalo problem u ponasanju, niti sam burno reagovala na primedbe ped. sestara o ponasanju mog deteta, tako da smo ubrzo resili problem i sada Mina bez problema ide u vrtic. A sta se desava ako u grupi postoji dete koje je ekstra nemirno i nevaspitano, roditelji ni da cuju primedbe, vaspitac zove soc. radnika da proceni da je dete nepodobno za kolektiv, a soc. radnik odgovori vaspitacu da sam dovede dete u red? Ovo pitam jer kod moje cerke u grupi ima takav klinac. Dolazi sa bakterijama a vaspitacica ne moze nista jer ima potvrdu lekara da je dete zdravo. Kakvi su bre to roditelji?

E to je da podivljaš!
Meni je bivša vaspitačica rakla da tačno zna da su takvi slični roditelji nabavili blanko opravdanja tj potvrde i da ih sami popunjavaju a da im dete tegli slince od pola metra mesecima.
Šta je u glavama tih roditelja?
Šta misle da time dobijaju?

makimaki:
dete gost:
Makimaki , vaspitac ne sme da zove soc. radnika da bi on procenio da nije podobno dete za kolektiv .Vaspitac ono sto moze i sto mu profesija dozvoljava je samo da predlozi roditelju da se zakaze sastanak sa soc. radnikom ili pedagogom ili psihologom ustanove i to je sve sto vaspitac moze u takvoj situaciji.Dalje radi strucna sluzba sa roditeljima, ako su iscrpljene predhodne mogucnosti (vaspitac i roditelj, vaspitac- roditelj-soc. rsdnik ili pedagog ili psiholog) Dakle, radi se temeljno i profesionalno.Da li se tako radi u svim predskolskim ustanovama, ne znam ,ali u mojoj se rad i mi imamo pedagoga koji zajedno sa soc. radnikom dva puta sedmicno obilazi svaki objekat nase ustanove .
A sto se tice zdravstvenog zivota u vrticu se primaju deca sa lekarskim potvrdama pedijatara.Tu ni med.sestra na preventivi, ni med. sestre u jaslicama ni vaspitaci nemogu nista da urade , jer je lekarska potvrad bas to , potvrda da je dete zdravo i da moze u kolektiv . :)

dete gost:
Makimaki , vaspitac ne sme da zove soc. radnika da bi on procenio da nije podobno dete za kolektiv .Vaspitac ono sto moze i sto mu profesija dozvoljava je samo da predlozi roditelju da se zakaze sastanak sa soc. radnikom ili pedagogom ili psihologom ustanove i to je sve sto vaspitac moze u takvoj situaciji.Dalje radi strucna sluzba sa roditeljima, ako su iscrpljene predhodne mogucnosti (vaspitac i roditelj, vaspitac- roditelj-soc. rsdnik ili pedagog ili psiholog) Dakle, radi se temeljno i profesionalno.Da li se tako radi u svim predskolskim ustanovama, ne znam ,ali u mojoj se rad i mi imamo pedagoga koji zajedno sa soc. radnikom dva puta sedmicno obilazi svaki objekat nase ustanove .
A sto se tice zdravstvenog zivota u vrticu se primaju deca sa lekarskim potvrdama pedijatara.Tu ni med.sestra na preventivi, ni med. sestre u jaslicama ni vaspitaci nemogu nista da urade , jer je lekarska potvrad bas to , potvrda da je dete zdravo i da moze u kolektiv . :)
A sta ukoliko roditelj nece da saslusa vaspitaca o ponasanju svog deteta, a pritom se jos i uvredi? Dete nastavlja da maltretira drugu decu. Vaspitacice jedino sto mogu je da ga posalju u cosak, on pocne da se baca po podu i da vristi. Dete verovatno samo trazi paznju, a zbog takvog ponasanja niko nece da se igra sa njim. Pokusala sam da pricam sa Minom, jer mu ona i uzvrati batine, da se malo igra sa njim posto je i on dete i trazi nekog da se igra sa njim, nasta mi je ona odgovoril da ne moze jer smrdi. Zao mi ga je, dete je kao lutka, i nije ono krivo sto su mu roditelji kreteni.

makimaki:
dete gost:
A sta ukoliko roditelj nece da saslusa vaspitaca o ponasanju svog deteta, a pritom se jos i uvredi? Dete nastavlja da maltretira drugu decu. Vaspitacice jedino sto mogu je da ga posalju u cosak, on pocne da se baca po podu i da vristi. Dete verovatno samo trazi paznju, a zbog takvog ponasanja niko nece da se igra sa njim. Pokusala sam da pricam sa Minom, jer mu ona i uzvrati batine, da se malo igra sa njim posto je i on dete i trazi nekog da se igra sa njim, nasta mi je ona odgovoril da ne moze jer smrdi. Zao mi ga je, dete je kao lutka, i nije ono krivo sto su mu roditelji kreteni.
U slucaju da roditelj ne zeli da prihvati neprijatne informacije o ponasanju svoga deteta, ja bi kontaktirala naseg pedagoga ili soc. radnika.Ono sto bi oni najverovatnije uradili, bio bi boravak u grupi ,onoliko koliko procene da im je potrebno radeci timski samnom ,samo sa detetom na promeni takvog ponasanja ,sto bi garantovano dovelo do pozitivnog resenja.

A to sto Mina ne zeli da se igra sa njim jer je neprijatnog mirisa to znaci da je dete higijenski zapusteno . U toj situaciji bi se obratila za pomoc med. sestri na preventivi i pedijatru vrtica.
OVO JE SVE KAKO BI SE JA PONASALA U TAKVOJ SITUACIJI, a kako ce se ponasati ili kako se ponasa vaspitac Vase Mine ...to zavisi od organizacije posla u vrticu u koji ide Mina . :)

makimaki:
To je upravo ono sto sam vam rekla u jednom od postova. Roditelj ne saradjuje, vaspitac je pozvala soc. radnika i ona je rekla da se vaspitac sam pobrine za dete. Inace, kazu da to nije nista u odnosu na ponasanje detetove sestre.
Mkimaki,ja sam Vam samo opisala postupak kako bi trbalo da se radi i kako mi radimo, a to kako rade u Mininom vrticu to je njihova interna stvar.Nas soc. radnik, sigurno ne bi odreagovao na takav nacin! :)

Odgovor Anonymous-u:Sobzirom da smo procitali kako deca imaju "privilegije"u inostranstvu,znaci li to da mi roditelji treba da dopustimo da nasa deca nama budu roditelji???Ili treba da sacekamo da maloletnicka delikvencija toliko poraste u nasoj zemlji kao u inostranstvu pa da jos i nesmem moje dete da pitam gde ce,sa kim se druzi jer Boze moj ono ce da mi udari samar,umesto da sam ja njemu na vreme to uradila prvi put kada se bacio na pod od histerije sto nije po njegovom ili sam mozda isla na "seanse"kod psihijatra umesto da sam se na vreme uhvatila u kostac sa problemima mog deteta i reagovala kako treba?!Mislim "neznam".Objasnite mi.Da li bi taj moj poset psihijatru trebao da resi problem agresivnog deteta?sada cu vam ja reci nesto kao majka dvoje dece!!!Dete se vaspitava do 3-4 godine,i to KUCI!!!Znaci kada dete pocinje da svlaci stvari sa stola,baca igracke ili dira nesto sto nije za njega dobije po ruci!Zasto?Zato sto detetu od 1 god.nemozete pricom objasniti da to nije dobro da moze da se povredi i sebe i druge.Ako detetu od godinu-dve pricate onda ste VI zreli za psihijatra,jer vas to dete nista nerazume.Ono reaguje samo na bol.Ne mislim na PREBIJANJE kako je ovde odpocetka termin reci.Da je to dete PREBIJENO,bilo bi u BOLNICI,a doticna BRIZNA MAMA bi sedela pored svog deteta,ne bi pokretala TUZBU!!!Inace mozda bi se trebalo pozabaviti sa tom BRIZNOM MAMOM.Verovatno bi u inostranstvu to dete vec davno bilo udaljeno od takve MAME,koja je NAJVECI NEPRIJATELJ svom detetu!!!!

Luna ns:
Odgovor Anonymous-u:Sobzirom da smo procitali kako deca imaju "privilegije"u inostranstvu,znaci li to da mi roditelji treba da dopustimo da nasa deca nama budu roditelji???Ili treba da sacekamo da maloletnicka delikvencija toliko poraste u nasoj zemlji kao u inostranstvu pa da jos i nesmem moje dete da pitam gde ce,sa kim se druzi jer Boze moj ono ce da mi udari samar,umesto da sam ja njemu na vreme to uradila prvi put kada se bacio na pod od histerije sto nije po njegovom ili sam mozda isla na "seanse"kod psihijatra umesto da sam se na vreme uhvatila u kostac sa problemima mog deteta i reagovala kako treba?!Mislim "neznam".Objasnite mi.Da li bi taj moj poset psihijatru trebao da resi problem agresivnog deteta?sada cu vam ja reci nesto kao majka dvoje dece!!!Dete se vaspitava do 3-4 godine,i to KUCI!!!Znaci kada dete pocinje da svlaci stvari sa stola,baca igracke ili dira nesto sto nije za njega dobije po ruci!Zasto?Zato sto detetu od 1 god.nemozete pricom objasniti da to nije dobro da moze da se povredi i sebe i druge.Ako detetu od godinu-dve pricate onda ste VI zreli za psihijatra,jer vas to dete nista nerazume.Ono reaguje samo na bol.Ne mislim na PREBIJANJE kako je ovde odpocetka termin reci.Da je to dete PREBIJENO,bilo bi u BOLNICI,a doticna BRIZNA MAMA bi sedela pored svog deteta,ne bi pokretala TUZBU!!!Inace mozda bi se trebalo pozabaviti sa tom BRIZNOM MAMOM.Verovatno bi u inostranstvu to dete vec davno bilo udaljeno od takve MAME,koja je NAJVECI NEPRIJATELJ svom detetu!!!!
:oops: Izvini,Luna ns nije meni namenjen tvoj komentar , ALI IPAK moram, da odreagujem svojim komentarom na tvoj komentar.
Dete, t.j. novorodjence zna sta mu pricate , a kamoli dete od godinu , dve , tri ... ! Deca do tri godine uce povezujuci verbalnu sa neverbalnom komunikacijom. Dakle kada detetu do tri godine nesto zelite da objasnite morate mu i pokazati sta moze da se dogodi, ALI JASNO tisim i smirenim tonom ( pokazite mu da to sa stola moze da padne , naravno ne obarajuci , vec samo pokretom, da to moze da ga boli i da ce posle toga plakati! Sva prica bi trebala da bude pracena ozbiljnim, namrgodjenim izrazom lica !Pratite sta ce da uradi ..., ali iz
iskustva Vam tvrdim da ce da razmislja gledajuci u ono sto je hteo ,na primer, da obori ). Dodir , koji bi trebao da predstavlja MAMIN ILI TATIN udarac sake po guzi ili kako Vi predlazete po ruci, TEK posle ,ako je dete i dalje uporno da uradi nesto sto moze da predstavlja opasnost po njega samog i po okolinu . Budite ubedjeni da su deca mnogo razumnija ljudska stvorenja od nas starijih . :)

Back