Vaše mišljenje o građanima/ provincijalcima

Jedini pedigre koji uvažavam: inteligencija+ljudskost.
Slažem se! ;)

nego di nam nestade autorka imam pitanjce

sta su gradjani a sta provincijalci...mislim da mi objasni naslov izgleda sam malko otupavela, oce to od ovog smoga
Pa, otišla sam da spavam, ne sedim do gluvih doba za kompom ko vi z:p
Hahahaha! Pa, to je diskutabilno pitanje, pa ne bih da se rasplinjujem ;)
Inače, ne pravim podele prema tome, nego prema kućnoj kulturi, vaspitanju, manirima, otesanosti itd... ;)

Pa to i ja pitala...al' joj nesto upalo u oko...malo je prevrtala, stize ona.... sigurno vadi....:lol:
Ma, bila sam u dubokom snu z:poz:

Srbija radi, Beograd se gradi
Upravo sam dosao kuci iz Beograda i mogu da vam kazem samo jedno - treba ga sravniti sa zemljom
onda sve to lepo izorati, politi naftom, zapaliti pa opet dinamitom dici u vazduh.
Da se sa Meseca vidi crna rupa! Ne bi zalio truda i detaljisanja oko toga uopste...
Daj, objasni čemu ovolika negativnost? z:(

Незнам које су ти побуде да отвараш овакву тему. Малограђанштина,таштина,препотентност,мазохизам, ....
Очигледно да су набројане и остале (негативне) особине у теби самој па сада сва дрхтиш од узбуђења шта се дешава са коментарима и како се ,,закрвиле'' стране како ти сама рече.Прочитао сам коментаре само на овој првој страни и могу да предпоставим како ће се коментарисати надаље.
Моје мишљење не истичем јер по овом питању уопште немам ама баш никакво мишљење.
:roll:
Šta te muči, cakani?!

sve ce polako da propadne
sve ce da unakaze
Već jesu :rida:

Misliš li da ne bi šerpicom podgrevao bazen da je stvarno iz Bg a ne iz Brusa?
Hahaha! Ne znam.
To je za neku drugu temu ;)

oni koji su iz Bg-a(ili nekog drugog večeg grada) i smatraju da su samo zbog toga iznad ljudi koji su sa sela ili iz nekog manjeg grada su veći malograđani od tih seljaka koji žive na selu...z:(

treba biti i veliki čovek a ne samo živeti u velikom gradu...z;)
Slažem se! z:poz:

Al si ti neobavestena z:lol:
Nisam, samo gledamo iz druge perspektive ;)
Tebi kao Beograđaninu tvoj život ne izgleda ništa posebno, i ne misliš da imaš više mogućnosi i boljih uslova od drugih. Međutim, za one koji žive po selendrama, to je nešto sasvim drugačije, i to tvoje ništa posebno je dobar život...
Da nije ovako kao što kažeš, svi oni koji su otišli za Bg bi se i vratili, ali niko odavde ko je otišao se ne vraća, svima tamo bolje... ;)

isto važi i za ljude iz malih mesta koji misle da su Beograđani loši i uobraženi ljudi samo zato što žive u njemu...z:)
Ja mislim da su srećni :lol:

Slažem se :(
I ja sam na najmanje takvih naišla...

Varaš se! Ima hiljadu više prednosti velikog grada i da živiš u vuko*ebini, bilo bi ti jasno... Da je tako kao što kažeš, Beograđani bi se selili u Kuršumliju, Aleksinac, Veliku Planu, Tutin... a ne obratno ;)
Iz te perspektive ne možeš da sagledaš situaciju...

Mozda nisam u toku sa temom, mrzi me da citam sve ali svejedno....ne razumem....

Sve ima svoje prednosti i svoje mane. Kao prvo, vidjala sam vuko*ebine, kako ti kazes, ali nije svako mesto osim Beograda vuko*ebina.

Beograd ima svoje prednosti, ali ja ih posebno ne vidim... zivi se ili zivotari svuda. Zavisi samo sta hoces od zivota. Ko ima prevelika ocekivanja, ceo svet mu je mali a ne neki pishljivi Beograd...z;)

Putovala sam sa penzionerima igrom slucaja, da pravim mami drustvo, a i da mi doope vidi put za male pare, svratismo u jedan manji grad i da vidis, umesto obilaska, ljudi se pobise na pijaci za jaja, sir i ostalo... sve duplo jeftinije. Vajni standard Beograda...

A zasti bih se selila u Tutin? Iiz Beograda se ne selim jer ga volim, bez obzira na mane. To je moj rodni grad.

Zato što vidim da svako ko je odavde otišao tamo živi, a mi što smo ostali životarimo

Ima toga, ali je uglavnom laž. Jer, ako prizna da živi možda i gore nego u rodnom mestu, nije uspeo, nije dostigao cilj.

Inače, ja sam rodjena beogradjanka. I moji roditelji, i njihovi roditelji, generacijama unazad. Pa šta? Zašto bi to bilo kome smetalo? Zašto to smeta mom svekru, koji, evo, već treću godinu mog braka sa njegovim sinom, ne može da svari da mu je snaja beogradjanka. Zakazan datum venčanja, pozvani ljudi, sve sredjeno, a on i dalje , ko švaba tra-la-la - nemoj, sine, beogradjanku, ne valja ti to, nećeš sa njom lepo živeti, nećeš se sa njom 'leba najesti, loše su to žene, pokvarene...I što je još gore, da mu je unuka rodjena u Beogradu. Ne znam, jednostavno ne znam.
Udala sam se, napustila Beograd, došla u manji grad, samo da živim sa čovekom koga volim. Mogla sam da insistiram da živimo u Beogradu, i uspela bih u tome, ali čemu? Svekar mi je invalid, zaova mi je invalid. Nisam mogla da odvojim jedino zdravo muško u kući od njih, onda ne bi imao ko da ih pogleda, da im pruži ruku kad zatreba. NI sina ni snaje ne bi bilo tu, a ovako smo tu. I opet ne valjam. Zašto? Gluposti, pa beogradjanka sam!
Nije bitno što sam im uvek tu, kao ćerka a ne snaja, nije bitno što sam dobra domaćica ( a jesam ), nije bitno što je njegov sin srećan sa mnom, nije bitno što živimo kao golubovi i što gledamo jedno drugo kao malo vode na dlanu, nije bitno što imamo zdravo i napredno dete.... ne! Bitno je da je njemu beogradjanka ušla u kuću, a on to nije želeo! Čast izuzetku u vidu moje svekrve, koja je jednom rečju sjajna žena. Ali svekar bi više voleo da mu je sin oženio devojku iz okruženja, makar se već do sada i razveo, samo da nije beogradjanka...
Eto... Beogradjani ništa ne valjaju...
Toliko o mentalitetu, kulturi i svemu ostalom.

Ja sam zivi primerak koji je, doduse dosta davno, dosao u Bg i tu ostao. Volim Beograd barem isto kao i svoj rodni grad - ako ne i vise. Ali moram da primetim da me u poslednje vreme malko smorio - guzva i neljubaznost, a vrlo cesto i agresivnost, postali su redovna pojava medj stanovincima, kojih je cini mi se, vise dodjosa no Beogradjana. Ne razumem ljude koji dodju u ovaj grad, tu zive godinama, i nikada ni ne pocnu da ga dozivljavaju kao svoj. Jer kad bi svi koji ovde zive oplemenjivali umesto opoganjivali svoj zivotni prostor (citaj Bg), bila bi jedna milina. Sada...iskreno... iako imam dobar posao, i stan... malecku porodicu...da imam uslova sutra bih otisla da zivim negde van grada. A posto sam svesna da se u seoski ili palanacki mentalitet ne bih uklopila u zivotu, najbolje bi mi bilo da odem na vr' planine di nema nigde nikog :lol:

Aman ljudi......moj grad je onaj u kome je moj dom. Sticajem okolnosti to je Beograd.
Volim ga. Pruža mogućnosti ali i traži. Pa ni kod babe nema džabe. Normalno da košta, normalno da ima sve od parkova do akademije nauka, srazmerno broju stanovnika. Naravno da ima smoga jer ima ko zna koliko vozila, naravno da ima pasa lutalica kad ima ovoliko ljudi (za one koji ne znaju psi lutalice žive gde i ljudi......ni jednoga nema na vrškoj čuki), naravno da ima droge, probisveta, mafijaša opet srazmerno broju ljudi. Naravno da ima kulturnih i nekulturnih žitelja i naravno da je ogromno gradilište i naravno da je prljav pored toliko duša.....e, sad, kad bi svaka duša bacila smeće u kantu ili kontejner moj grad bi bio mnogo manje štrokav, ali to je već kućevno nevaspitanje.
Svakako da ima mnogo više mogućnosti nego mali grad ili kako reče otvarač teme vuko*jebina.......ali svako može doći i pokušati.....pa izvolte.
Što se tiče odnosa Beogradjana prema drugima koji nisu iz Beograda.......živ sam primer da to nije tako, a ako neko i ima drugačije iskustvo onda je ono zasnovano na pojedinim slučajevima koji već zavise od karaktera te osobe.
Što se tiče odnosa stanovnika koji nisu iz Beograda prema meni koja jesam, i tu mi je iskustvo pozitivno....udata sam za jednog takvog iz "unutrašnjosti" , njegovi i dalje žive tamo i ja nemam problem ni sa kim, evo već 25 godina koliko traje naš brak. Redovno odlazimo, pomažemo u velikim radovima, nije me sramota da kopam papriku, kukuruz, tovarim seno, berem kukuruz, vilizim vinograd.......sramota bi me bilo da skrstim ruke i izigravam gospodju a onda napunim gepek namirnicama.
Čovek je čovek gde god živeo kao što je i idiot idiot gde god živeo.

Provincija je u glavi.
A onaj ko misli da će rešiti svoj status i životne probleme preseljenjem u veći grad - nek izvoli.
Veći grad je veća džungla i teža borba za opstanak.
Meni je i NS postao prebukiran. Nekada je bio divan gradić.
Onda su ga divljaci (građevinci) preorali uzduž i popreko i prave od njega još jedan Beograd. :(

Управо то! Мислим да је НС град који је изгубио своj дух и највише променио свој изглед за последњих 20 година! Просто се некако ''београдизирао'' у негативном смислу речи и по изгледу и по атмосфери.z:(

Ima toga, ali je uglavnom laž. Jer, ako prizna da živi možda i gore nego u rodnom mestu, nije uspeo, nije dostigao cilj.

Inače, ja sam rodjena beogradjanka. I moji roditelji, i njihovi roditelji, generacijama unazad. Pa šta? Zašto bi to bilo kome smetalo? Zašto to smeta mom svekru, koji, evo, već treću godinu mog braka sa njegovim sinom, ne može da svari da mu je snaja beogradjanka. Zakazan datum venčanja, pozvani ljudi, sve sredjeno, a on i dalje , ko švaba tra-la-la - nemoj, sine, beogradjanku, ne valja ti to, nećeš sa njom lepo živeti, nećeš se sa njom 'leba najesti, loše su to žene, pokvarene...I što je još gore, da mu je unuka rodjena u Beogradu. Ne znam, jednostavno ne znam.
Udala sam se, napustila Beograd, došla u manji grad, samo da živim sa čovekom koga volim. Mogla sam da insistiram da živimo u Beogradu, i uspela bih u tome, ali čemu? Svekar mi je invalid, zaova mi je invalid. Nisam mogla da odvojim jedino zdravo muško u kući od njih, onda ne bi imao ko da ih pogleda, da im pruži ruku kad zatreba. NI sina ni snaje ne bi bilo tu, a ovako smo tu. I opet ne valjam. Zašto? Gluposti, pa beogradjanka sam!
Nije bitno što sam im uvek tu, kao ćerka a ne snaja, nije bitno što sam dobra domaćica ( a jesam ), nije bitno što je njegov sin srećan sa mnom, nije bitno što živimo kao golubovi i što gledamo jedno drugo kao malo vode na dlanu, nije bitno što imamo zdravo i napredno dete.... ne! Bitno je da je njemu beogradjanka ušla u kuću, a on to nije želeo! Čast izuzetku u vidu moje svekrve, koja je jednom rečju sjajna žena. Ali svekar bi više voleo da mu je sin oženio devojku iz okruženja, makar se već do sada i razveo, samo da nije beogradjanka...
Eto... Beogradjani ništa ne valjaju...
Toliko o mentalitetu, kulturi i svemu ostalom.

Oni nemaju problem sa Beograđanima, oni imaju problem sa samim sobom..

Pa, Marko Miljković, učesnik VB je prijavio da je iz Bgd, a zapravo je tamo studirao, a došao je iz Brusa... :roll:

Dosta dobro ;)

Slažem se :(
I ja sam na najmanje takvih naišla...

Varaš se! Ima hiljadu više prednosti velikog grada i da živiš u vuko*ebini, bilo bi ti jasno... Da je tako kao što kažeš, Beograđani bi se selili u Kuršumliju, Aleksinac, Veliku Planu, Tutin... a ne obratno ;)
Iz te perspektive ne možeš da sagledaš situaciju...

Pa, lagodniji život, bolji uslovi sa manje muke... Mogla bih da do sutra nabrajam, ali ti ne možeš to da vidiš, jer nisi živela u selendri... ;)

Pa, zanima me vaše mišljenje, ovo je baš zanimljiva tema...
Sinoć se pobiše oko ovoga...

Reci iz koje si provincije, pa ću da ti kažem :rotf:

Zato što vidim da svako ko je odavde otišao tamo živi, a mi što smo ostali životarimo ;)

da pa po uvodnom postu je jasno da ne zivis u bg
zivela sam u leskovcu 10 godina rodjena sam u bg, sada ponovo zivim u bg, dakle odlicno znam kako se zivi i van beograda
bila sam u nekoliko gradova po srbiji na duze vreme, bukvalno zivela po nekoliko danana, mesec i sl...dakle parola il se uklopi u okolinu za to vreme il bezi odatle
bila i idalje sam u kontaktu s nekim ljudima koji su dosli u bg u potrazi za boljim zivotom

dakle odlicno znam kako je to van bg i u njemu

ja vec uradila blago poredjenje, nije mi namera da te ubedjujem niusta, ti imas svoja uverenja, kao i vecina ljudi iz malih mesta kad je bg u pitanju

da li znas zasto se ljudi ne vrate u rodno mesto posle zivotarenja u bgu...ne zato sto im sjajno...nije im ni malo sjajno, potucaju se po ovom sivilu da bi navatali neku crkavicu da plate kiriju i jedu pastete, jer im za drugo ne ostane kad plate racune i kirije...ne vracaju se jer bi taj povratak bio priznanje poraza, prihvatanje cinjenice da su "zarobljeni" ponovo u tom svom rodnom mestu...totalno zanemarujuci dobre strane svog rodnog mesta...moze i u aleksincu da se radi u kisosku, ne moras da se mucis po bg s tim poslom samo da bi bio u bg...jer ako u ovom famoznom bgu nemas dovoljno para nemas onda nista od njega, onda si samo jos u goroj situaciji nego u svom rodnom mestu, tu barem imas svoje prijatelje, rodbinu, svoj krov na glavom...mislis li da se beogradjani provode za dz :lol:...ljutska glupost nema granica....

dakle nemoj mastati o sjajnom zivotu u bg samo zato sto vidis izvestaj sa rts u kome snimaju knez mihajlovu okicenu ukrasima i ljude kako setaju... trnovite su staze u toj knez mihajlovoj...

Slažem se! ;)

Pa, otišla sam da spavam, ne sedim do gluvih doba za kompom ko vi z:p
Hahahaha! Pa, to je diskutabilno pitanje, pa ne bih da se rasplinjujem ;)
Inače, ne pravim podele prema tome, nego prema kućnoj kulturi, vaspitanju, manirima, otesanosti itd... ;)

pa napravila si je onog momenta kada si stavila taj naslov

ono sto ja znam je da je gradjanin onaj koji zivi u gradu
ali sta je provincijalac? onaj koji zivi van bg predpostavljam... jel to onaj kozi takodje u gradu ali nije bg pa je odmah markiran?

Na primer u Nju Jorku se komshije vrata do vrata ne poznaju. Shto je strava.
E a moja zgrada je mala i svi se znaju ali su odnosi jako zamrsheni kao u nashoj nestabilnoj vladi, labave koalicije i ekstremne opozicije..elem, seljaci (mislim na dzibere) to jako dobro koriste i primetio sam imaju
osobinu da ne zzele da prihvate gradjanski fazon nego i dalje furaju selo.
To se najbolje da videti s'proleca, kad im pochne gradjevinska sezona onda non-stop neshto budze, prave nadogradnje..proshiruju ostave, prave radionice..prave roshtilj ispred zgrade..jednostavno fali im imanje..E onda dodje Policija ..hvala bogu sada ce i komunalna murja da radi..i taaako brdoviti Balkan.

Малограђанштина, лутко, малограђанштина!
Pa, ne vidim šta je problem?! :roll: Svako ima pravo na svoje mišljenje...

ne vracaju se jer bi taj povratak bio priznanje poraza, prihvatanje cinjenice da su "zarobljeni" ponovo u tom svom rodnom mestu...
Moguće :think:

dakle nemoj mastati o sjajnom zivotu u bg samo zato sto vidis izvestaj sa rts u kome snimaju knez mihajlovu okicenu ukrasima i ljude kako setaju... trnovite su staze u toj knez mihajlovoj...
Znam da jesu ;)

Back