Vaše mišljenje o građanima/ provincijalcima

Na primer u Nju Jorku se komshije vrata do vrata ne poznaju. Shto je strava.
E a moja zgrada je mala i svi se znaju ali su odnosi jako zamrsheni kao u nashoj nestabilnoj vladi, labave koalicije i ekstremne opozicije..elem, seljaci (mislim na dzibere) to jako dobro koriste i primetio sam imaju
osobinu da ne zzele da prihvate gradjanski fazon nego i dalje furaju selo.
To se najbolje da videti s'proleca, kad im pochne gradjevinska sezona onda non-stop neshto budze, prave nadogradnje..proshiruju ostave, prave radionice..prave roshtilj ispred zgrade..jednostavno fali im imanje..E onda dodje Policija ..hvala bogu sada ce i komunalna murja da radi..i taaako brdoviti Balkan.
A gde ti živiš?

Inače, ja sam rodjena beogradjanka. I moji roditelji, i njihovi roditelji, generacijama unazad. Pa šta? Zašto bi to bilo kome smetalo? Zašto to smeta mom svekru, koji, evo, već treću godinu mog braka sa njegovim sinom, ne može da svari da mu je snaja beogradjanka. Zakazan datum venčanja, pozvani ljudi, sve sredjeno, a on i dalje , ko švaba tra-la-la - nemoj, sine, beogradjanku, ne valja ti to, nećeš sa njom lepo živeti, nećeš se sa njom 'leba najesti, loše su to žene, pokvarene...I što je još gore, da mu je unuka rodjena u Beogradu. Ne znam, jednostavno ne znam.
Udala sam se, napustila Beograd, došla u manji grad, samo da živim sa čovekom koga volim. Mogla sam da insistiram da živimo u Beogradu, i uspela bih u tome, ali čemu? Svekar mi je invalid, zaova mi je invalid. Nisam mogla da odvojim jedino zdravo muško u kući od njih, onda ne bi imao ko da ih pogleda, da im pruži ruku kad zatreba. NI sina ni snaje ne bi bilo tu, a ovako smo tu. I opet ne valjam. Zašto? Gluposti, pa beogradjanka sam!
Nije bitno što sam im uvek tu, kao ćerka a ne snaja, nije bitno što sam dobra domaćica ( a jesam ), nije bitno što je njegov sin srećan sa mnom, nije bitno što živimo kao golubovi i što gledamo jedno drugo kao malo vode na dlanu, nije bitno što imamo zdravo i napredno dete.... ne! Bitno je da je njemu beogradjanka ušla u kuću, a on to nije želeo! Čast izuzetku u vidu moje svekrve, koja je jednom rečju sjajna žena. Ali svekar bi više voleo da mu je sin oženio devojku iz okruženja, makar se već do sada i razveo, samo da nije beogradjanka...
Eto... Beogradjani ništa ne valjaju...
Toliko o mentalitetu, kulturi i svemu ostalom.
A gde si se udala? z:(

Treba ovo da postavis kao temu...tek bi onda bio fajt :lol:
Rastrgaće je :lol:

Ima toga, ali je uglavnom laž. Jer, ako prizna da živi možda i gore nego u rodnom mestu, nije uspeo, nije dostigao cilj.

Inače, ja sam rodjena beogradjanka. I moji roditelji, i njihovi roditelji, generacijama unazad. Pa šta? Zašto bi to bilo kome smetalo? Zašto to smeta mom svekru, koji, evo, već treću godinu mog braka sa njegovim sinom, ne može da svari da mu je snaja beogradjanka. Zakazan datum venčanja, pozvani ljudi, sve sredjeno, a on i dalje , ko švaba tra-la-la - nemoj, sine, beogradjanku, ne valja ti to, nećeš sa njom lepo živeti, nećeš se sa njom 'leba najesti, loše su to žene, pokvarene...I što je još gore, da mu je unuka rodjena u Beogradu. Ne znam, jednostavno ne znam.
Udala sam se, napustila Beograd, došla u manji grad, samo da živim sa čovekom koga volim. Mogla sam da insistiram da živimo u Beogradu, i uspela bih u tome, ali čemu? Svekar mi je invalid, zaova mi je invalid. Nisam mogla da odvojim jedino zdravo muško u kući od njih, onda ne bi imao ko da ih pogleda, da im pruži ruku kad zatreba. NI sina ni snaje ne bi bilo tu, a ovako smo tu. I opet ne valjam. Zašto? Gluposti, pa beogradjanka sam!
Nije bitno što sam im uvek tu, kao ćerka a ne snaja, nije bitno što sam dobra domaćica ( a jesam ), nije bitno što je njegov sin srećan sa mnom, nije bitno što živimo kao golubovi i što gledamo jedno drugo kao malo vode na dlanu, nije bitno što imamo zdravo i napredno dete.... ne! Bitno je da je njemu beogradjanka ušla u kuću, a on to nije želeo! Čast izuzetku u vidu moje svekrve, koja je jednom rečju sjajna žena. Ali svekar bi više voleo da mu je sin oženio devojku iz okruženja, makar se već do sada i razveo, samo da nije beogradjanka...
Eto... Beogradjani ništa ne valjaju...
Toliko o mentalitetu, kulturi i svemu ostalom.

samo da kazem sve pohvale, ovako radi pravi covek a takvih je retko danas z:girl:

Ali, eto, nije joj se vratilo kako treba :roll:

sad cemo skrenuti s teme, mislim i ja sam kad sam je sad pohvalila...to je druga tema..nema veze, vratice se, mozda ce jednom shvatiti da je to sto je ona uradila velika stvar...100 ljudi 100 cudi...bitno je da je ona jedna jaka osoba i zasluzuje sve pohvale, ta cinjenica treba da je ispuni i da se sto manje obazire na negativne komentatre...tesko je...ali ona je iznad svih njih i to je i dokazala, ne mislim samo na selidbu (posto je jedino taj deo vezan za temu) nego i na ostatak price, mnogo bitniji deo price

Nisam, samo gledamo iz druge perspektive ;)
Tebi kao Beograđaninu tvoj život ne izgleda ništa posebno, i ne misliš da imaš više mogućnosi i boljih uslova od drugih. Međutim, za one koji žive po selendrama, to je nešto sasvim drugačije, i to tvoje ništa posebno je dobar život...
Da nije ovako kao što kažeš, svi oni koji su otišli za Bg bi se i vratili, ali niko odavde ko je otišao se ne vraća, svima tamo bolje... ;)

Ja mislim da su srećni :lol:

z:shock:

pu pu daleko bilo z:lol:

Ja na 3 strane tupim o tome da ne zivim u bg a sad ispadoh beogradjanin z:lol:

Moji pradeda i deda su bili rodjeni beogradjani ja nisam i ne planiram da budem.

A to sto se ne vracaju nema veze sa dobrim zivotom u bg vec sa mentalitetom.

Znam mnoge koji u manjim mestima imaju kuce i mogu da se zaposle ali ce radije da se nabijaju u 20 kvadrata za 300 evra mesecno i da rade u trafici nego da priznaju da nisu uspeli u bg ili ne daj boze da se vrate u rodno mesto jer bg eto ima muzeje,bioskope,pozorista itd.

Jedino sto nikad nisu ni usli u muzej u beogradu al aj sad z:lol:

Moji pradeda i deda su bili rodjeni beogradjani ja nisam i ne planiram da budem.

Znam mnoge koji u manjim mestima imaju kuce i mogu da se zaposle ali ce radije da se nabijaju u 20 kvadrata za 300 evra mesecno i da rade u trafici nego da priznaju da nisu uspeli u bg ili ne daj boze da se vrate u rodno mesto jer bg eto ima muzeje,bioskope,pozorista itd.

Hahahah! Bas me lepo nasmeja! Te pojedinosti ne znam ;)
A, da, ti si Kragujevčanin ;)

ja vec uradila blago poredjenje, nije mi namera da te ubedjujem niusta, ti imas svoja uverenja, kao i vecina ljudi iz malih mesta kad je bg u pitanju

da li znas zasto se ljudi ne vrate u rodno mesto posle zivotarenja u bgu...ne zato sto im sjajno...nije im ni malo sjajno, potucaju se po ovom sivilu da bi navatali neku crkavicu da plate kiriju i jedu pastete, jer im za drugo ne ostane kad plate racune i kirije...ne vracaju se jer bi taj povratak bio priznanje poraza, prihvatanje cinjenice da su "zarobljeni" ponovo u tom svom rodnom mestu...totalno zanemarujuci dobre strane svog rodnog mesta...moze i u aleksincu da se radi u kisosku, ne moras da se mucis po bg s tim poslom samo da bi bio u bg...jer ako u ovom famoznom bgu nemas dovoljno para nemas onda nista od njega, onda si samo jos u goroj situaciji nego u svom rodnom mestu, tu barem imas svoje prijatelje, rodbinu, svoj krov na glavom...mislis li da se beogradjani provode za dz :lol:...ljutska glupost nema granica....

dakle nemoj mastati o sjajnom zivotu u bg samo zato sto vidis izvestaj sa rts u kome snimaju knez mihajlovu okicenu ukrasima i ljude kako setaju... trnovite su staze u toj knez mihajlovoj...

Apsolutno saglasna.......
Ovako.......mi imamo dvoje deca i sa nama živi muževljeva sestričina. Divna devojka iz okoline Niša koja je završila fakultet i došla da živi kod nas. Zaposlila se van struke, jeste prijavljena i ima zdravstveno osiguranje i platu od 250E koju potroši na sebe, autobusku kartu do svojih, kupi markicu za prevoz, cigarete, doručak, neki komadić garderobe sebi (jako je skromna), malo osnovne kozmetike, račun ma mobilni,po neku kafu u kafiću i nema više......ni leba ni s leba, što narod kaže. Normalno da u kući ne daje ništa, nema potrebe, kad ima za nas ima i za nju, znači nema troška stanarine, komunalija, hrane.........i šta bi radila da mi nismo tu......kako bi živela u Beogradu......nikako. O povratku u svoje mesto i ne razmišlja.........pa to bi bilo tek priznavanje poraza.....
Ako nemate solidna primanja od Beograda imate samo samotnu muku i nevolju.....svi vaši su daleko, nemate kome da se požalite......gledam to svaki dan i teško mi je.......ja bih odustala do sada 100 puta.....

Veliki grad- provincija -> stalne prepirke i razmimoilaženja u stavovima...

Upravo je zbog jedne takve rasprave malopre zatvorena tema Slike forumaša.

Građani i provincijalci, zanima me šta vi mislite o onim drugima? Ali, iskreno, i bez vređanja ako je moguće... ;)

Mislim da je mentalitet metropole vs provincije stvar nekog licnog set up-a, vaspitanja, sirine... sirine, prevashodno.

Pozivanje na svoje poreklo, kao i diskriminacija "onih drugih" svojstveno je ljudima koje svoje nedostatke i osecanje nize vrednosti zele kompenzovati prostom cinjenicom o svom poreklu, u nedostatku pravih argumenata.

Di si zemljak :zskace:

Da, poneli su svoj mentalitet sa sobom, i tu se na zalost, prica zavrsavaz:(

Da, poneli su svoj mentalitet sa sobom, i tu se na zalost, prica zavrsavaz:(

Хмм...овако речено испада да су људи рођени у велеграду сви одреда одрасли по музејима и позориштима, а да су људи из провинције таквог менталитета да им је култура мислена именица.z:(
Претпостављам да ниси то хтела да кажеш....него да је бити грађанин или малограђанин ствар главе (васпитања, културе, образовања...), а не места рођења и живота....z;)....и да се то неће променити пуким мењањем места живљења....

Управо то! Мислим да је НС град који је изгубио своj дух и највише променио свој изглед за последњих 20 година! Просто се некако ''београдизирао'' у негативном смислу речи и по изгледу и по атмосфери.z:(

Zasto vredjas Beograd? :confused:
Novi Sad se mozda razvija u veci grad - to ne znaci da se "beogradizira", pobogu.

Ako ne razumes Beograd, nemoj komentarisati, molim te.

ne razumem zašto je potrebno da pljujete po nekome, u ovom slučaju po Beogradjanima da bi ste rekli svoje mišljenje. Ispade da mi nikad nismo bili u pozorištu, da gazimo po gov......, da smo svi odreda nekulturni, štrokavi i nevaspitani bez kulture življenja, da nam nedostaju imanja pa zato zidamo i prezidjujemo, da smo svoj seljački mentalitet poneli sa sobom ....i svašta još nešto, ne mogu da se setim.....dodiše samo jedan zagovara totalno sravnjenje sa zemljom ........
Nema potrebe za tim. Svako živi tamo gde može......a sad, može to da voli ali i ne mora. Ko voli nek uživa tu gde jeste u svim lepotama svog grada, malog ili velikog svejedno. Ko ne voli gde živi i kako živi, neka nauči da uživa u tome ili neka pokuša nešto da menja.

Svi kada dovoljno odrastemo donosimo odluke gde ćemo, kako i sa kim živeti. Prema tome, odluke ste doneli živite sa njima ne omalovažavajući druge koji su takodje doneli svoje odluke.

a jel se status Beograđanina stiče rođenjem u tom gradu il životom u tom gradu :think:...ili u oba slučajaz:)?

Neko je rekao da treca generacija nosi frak........ (ne secam se ko)

@tema ne razumem zasto neki mrze i pljuju Beogradjane, nikada necu to razumeti.......... ispadne na kraju da ne mrze i ne pljuju Beogradjane, vec svoje zemljake z:lol:

osim toga zasto oni koji zive u Beogradu i neprekidno pljuju po njemu, zasto oni koji ga ne vole i ne prihvataju ga kao svoji grad se ne vrate svojim kucama. Bilo bi im lepse i valjda bi bili srecniji.

Poslednja izmena:
Neko je rekao da treca generacija nosi frak........ (ne secam se ko)

@tema ne razumem zasto neki mrze i pljuju Beogradjane, nikada necu to razumeti.......... ispadne na kraju da ne mrze i ne pljuju Beogradjane, vec svoje zemljake z:lol:

Sto je najsmesnije, oni ne razumeju da se tu ne radi o Begradu konkretno nego o urbanoj sredini kojoj oni sami ne pripadaju.
A odlika provincijskog mentaliteta i jeste strah i odbijanje svega sto im nije savrseno poznato (zbog nacina zivota na koji su navikli).

Back