Vantelesna oplodnja

• Začetnik teme Začetnik teme sladja
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Prosli smo drugostepenu danas! Sad cekam poziv za Jevremovu i moju prvu vto!
Srecna sam i osecam se kao da mi je palo bar pola tereta sa srca.
Posle sam otisla kod mog ginekologa u dom zdravlja po opravdanje za posao i odsustvo, nije htela da me primi iako mi je juce rekla da dodjem. Vikala sam na sestre, one na mene al bas me briga:D. Otisla sam kod nacelnice, pozalila se i ona mi je sve zavrsila.
Od sad pa na dalje sve radim privatno i sve placam, najmanje sto mi treba je nervoza.
Jedva cekam da krenem sa terapijom! Pusa svima na neizmernoj podrsci i javljam se u toku terapije:D

Doktorka je odustala od probnog transfera (džaba sam vas davila) tako da i dalje nemam pojma šta je to. Kaže da nije bilo nikakvih problema kod prvog IVF-a pa ne bi trebalo da bude ni sad. Čekam još koji dan da dobijem mecu pa 3. dan počinjem da se bockam. Javljam se.....

Drage moje, da li je neko radio na torlaku Asa test?
Da li se radi iz krvi?

.

Postkoitalni test (PCT)

Ovaj test nam daje uvid u interreakciju spermatozoida sa cervikalnom sluzi. Test se izvodi u sredini menstrualnog ciklusa, 12-14 dan ciklusa, kada postoje optimalni uslovi u cervikalnom kanalu za dugo održavanje vitalnosti spermatozoida.
Pacijentima se savetuje da imaju seksualni odnos u to vreme i da se na pregled jave najranije tri sata posle toga. Uzima se mala količina cervikalne sluzi iz gornjih delova cervikalnog kanala i pod mikroskopom se vrši procena nalaza. Procenjujemo broj spermatozoida prodrlih u cervikalni kanal, tip njihove pokretljivosti, njihovu vitalnost, što je od neprocenjive vrednosti u proceni oplodne sposobnosti spermatozoida. Poskoitalni test nam može dati naznake postojanja antispermatozoidnih antitela u cervikalnoj sluzi, što može biti dodatan veoma ozbiljan uzrok neplodnosti. Ukoliko u cervikalnoj sluzi lekar verifikuje postojanje skupina slepljenih, u mestu pokretnih ili nepokretnih spermatozoida, savetovaće određivanje titra antispermatozoidnih antitela u cervikalnoj sluzi i u samom ejakulatu.

antispermatozoidna antitela

Svaki čovek ima urođeno razvijen imunološki, odbrambeni mehanizam, koji štiti njegov integritet od štetnih spoljašnjih uticaja. Ukoliko na bilo koji način dođe do prodora takvih agenASA u organizam, aktiviraće se imunološki odbrambeni sistem stvarajući specifična antitela čiji je zadatak da eliminiše i neutrališe njegov štetni uticaj. Spermatozoidi, kao belančevinaste strukture, predstavljaju stranu belančevinu za organizam žene. Ukoliko iz bilo kog razloga dođe do kontakta belančevinskih struktura spermatozoida sa imunološkim sistemom kod žene, on će te strukture "prepoznati" kao stranu belančevinu i započeti sa proizvodnjom specifičnih antispermatozoidnih antitela (ASA). antispermatozoidna antitela mogu biti stvorena kao posledica sistemskog imunološkog odgovora na kontakt sa antigenima spermatozoida ili kao posledica lokalnog imunološkog odgovora na te antigene. U prvom slučaju postoje cirkulišuća antitela koja će biti izlučena putem produkata žlezdanog epitela kanala grlića materice, materične sluznice ili žlezda sluznice jajovoda. Zahvaljujući tome čitav reproduktivni trakt žene biće prekriven antispermatozoidnim antitelima. Ukoliko se spermatozoid nađe u takvoj sredini antitela će se vezivati za njegovu površinu, učiniti ga nepokretnim i onemogućiti njegov prodor prema jajnoj ćeliji.
U drugom slučaju antispermatozoidna antitela će biti stvorena lokalno užlezdanom tkivu kanala grlića materice. Ukoliko se to desi, već u prvom kontaktu spermatozoida sa cervikalnom sluzi doći će do njegove imobilizacije i sprečavanja daljeg prodora prema jajovodu. U oba slučaja do oplodnje jajne ćelije neće doći. Takvu neplodnost označavamo NEPLODNOŠĆU IMUNOLOŠKOG POREKLA.
Kao i kod žene i imunokompetentni sistem muškarca reaguje na isti način ukoliko dođe do prodora spermatozoida ili njihovih delova u taj sistem. Samo na prvi pogled taj imunološki odgovor može izgledati nelogično, međutim razlog za to je sasvim logičan. U toku embrionalnog razvoja paralelno sa stvaranjem sopstvenih belančevinskih sistema svaki organizam paralelno razvija i mehanizam prepoznavanja sopstvenih belančevina, dakle stvara imunotoleranciju na njih. Ukoliko tog mehanizma ne bi bilo, dolazilo bi do autoimune destrukcije uz nesagledive posledice po organizam. Spermatozoidi kao specifične belančevinaste strukture počinju da se stvaraju u testisima tek u pubertetu, pa ukoliko dodje do njihovog prodora u imunokompetentni sistem muškarca, on ih prepoznaje kao "stranu belančevinu" i tako se prema njoj ponaša. Stvaraju se autoimuna antitela koja neutrališu spermatozoide jer se još u semenoj tečnosti nakon ejakulacije za njih vezuju ASA koja se tu nalaze. Rezultat će biti smanjena pokretljivost spermatozoida i nemogućnost njihovog prodora prema jajnoj ćeliji.
Ukoliko na osnovu PCT-a ili pojave skupina slepljenih spermatozoida u semenoj tečnosti posumnjamo na imunološki problem, uradiće se testovi čiji je zadatak da otkriju anstispermatozoidna antitela u krvi oba partnera u cervikalnoj sluzi ili semenoj tečnosti. Današnji testovi su visoko specifični pa se dijagnoza može postaviti brzo i sigurno, što je od velikog značaja za usmeravanje terapijskih postupaka.

Autor: Prof. Dr Milenko Bujas

skandia, milice, mali pariz, padar.......i sve ostale koje mi zelite srecu...hvala vam puno!
Zsuki, da znas da mi je preko potrebno i abrakadabra.......i hokuspokus.......i sve moguce magije ovoga sveta.
Vec 2 dana osecam sve svoje PMS sindrome /jedan po jedan, bez greske/, tako da sam jako tuzna zbog toga.
Plasim se da cu uveliko dobiti menstruaciju i pre termina za proveru bete.

HEART 84 odmori se psihicki i fizicki pa u nove pobede,jednom mora da uspe,jednostavno mora.
Da vam se i ja javim,moja mrvica nije vise mrvica,sada se vide rucice kojima mrda,nozice,telo,glavica,pravi mali coveculjak:).Ja i mm smo bili odusevljeni,zelim vam svima koje cekate da osetite tu lepotu,jer zaista vredi biti strpljiv za takav osecaj:heart:.Mi smo dvanaesta nedelja,jos imamo mucnine(ali to su slatke muke):D.Dajem vam svu pozitivnu energiju da istrajete.I ja sam ponekad bila ocajna i mislila da meni mozda nije sudjeno ali ipak je pozitivnost i vera ono sto me je odrzalo I na kraju donelo najlepsu nagradu,ovo srculence u mom stomaku:heart::heart::heart:LJubim vas sve

Zvezdice ti bolovi uopste nisu merodavni, moj sin ti je cist dokaz toga. Znaci klasican pms sam imala sa nervozom, grudi bole, krsta bole, raspolozenje promenljivo, imala sam utisak da mi non stop nesto curka. Ali ipak nije bilo tako, i ako sam ja bila ubedjena 1000% da nije uspelo.
Bet kuca srce u najvece a bebica mase rucicama i nozicama, uzivaj, mucnine prestaju do 14-15 nedelje.

Zvezdice draga,nemoj da brines.... Svaka zena drugcije reaguje na terapiju i ima drugacije simptome,lijepo ti je i Milica napisala.... Negativno razmisljanje ne vodi nicemu.... Uzivaj,odmaraj i misli na svoje mrvice.....

skandia, milice, mali pariz, padar.......i sve ostale koje mi zelite srecu...hvala vam puno!
Zsuki, da znas da mi je preko potrebno i abrakadabra.......i hokuspokus.......i sve moguce magije ovoga sveta.
Vec 2 dana osecam sve svoje PMS sindrome /jedan po jedan, bez greske/, tako da sam jako tuzna zbog toga.
Plasim se da cu uveliko dobiti menstruaciju i pre termina za proveru bete.

Aaaa, pa necemo tako da se igramo draga! Lepo ti je napisala Milicica, sve je to individualno i bas nista ne mora da znaci! A ti moras biti vesela, da bi tvoje mvice bile srecne i uzivale kod svoje mame! Drzim fige jako, jako! Ne predaj se, jos samo malo i debeeeela siiiii! CMOK
Evo i ja da javim da imam 5 folikula, svi su otprilike iste velicine i u utorak ocekujem aspiraciju!
Heart, bas mi je zao, ali znas ono sto zna i svaka od nas, moramo dalje do pobede, moramo! Odmori se i radi stvari koje te cine srecnom, znam da jako boli, ali proci ce! Grlim te i ljubim!

Drage moje kod mene stoje sledece stvari, krenula sam odmah u nove pobede, vec bila kod dr. Ljubica i predlozeno je sledece, posle pet neuspelih pokusaja , sto sam i negde ocekivala

1. kariotipizacija oba partnera
2.histeroskopija sa biopsijom endometrijuma, histopatoloskom i mikrobioloskom analizom tkiva
3. laproskopija sa ovarijalnom dijatermijom sta god mu to znacilo, cini mi se da je neko na forumu vec pricao o tome, ako se setite napisite, a ja cu jos malo da procesljam po netu.

Zanima me da li je neka od vas histero. i laparo. radila kod dr. Ljubica i kakva su vam iskustva i gde ste radile da li privatno ili drzavno.

Ljubim vas sve puno, puno

Drage moje kod mene stoje sledece stvari, krenula sam odmah u nove pobede, vec bila kod dr. Ljubica i predlozeno je sledece, posle pet neuspelih pokusaja , sto sam i negde ocekivala

1. kariotipizacija oba partnera
2.histeroskopija sa biopsijom endometrijuma, histopatoloskom i mikrobioloskom analizom tkiva
3. laproskopija sa ovarijalnom dijatermijom sta god mu to znacilo, cini mi se da je neko na forumu vec pricao o tome, ako se setite napisite, a ja cu jos malo da procesljam po netu.

Zanima me da li je neka od vas histero. i laparo. radila kod dr. Ljubica i kakva su vam iskustva i gde ste radile da li privatno ili drzavno.

Ljubim vas sve puno, puno

Ja sam radila histero i laparoskopiju na Betaniji, nije nista strasno i ne boli jako.Ja sam dosla u bolnicu u utorak uvece, u sredu su me operisali, a u petak sam isla kuci. Za par dana bices kao nova. Malo bole rane, ali brzo prodje. Posle 7 dana skidaju konce, ja sam par dana imala malo i temperaturu. Drzim ti fige i nemoj se plasiti!Cmok

Drugarice drage, ja sam juce zaboravila da se zahvalim na odgovorima ,bas sam smor! Grlo me je proslo, izlecila sam ga propolisom i cajem od zalfije! Hvala vam puno! Uh, al jajnici me bas bole, a imam samo 5 folikula. Prosli put me nisu tako boleli, al vajda tako treba! Jedva cekam da privedem kraju ovo bockanje i da ljuljuskam moje mrvice! Optimista sam ovog puta, a ako bude bilo lepih embriona, mozda neki i zamrznem! Sve vas ljubim!

Cao devojke,moram da vam kazem da sam skupila sve rezultate za drzavnu vto i da me je doktor uputio u NF a ne u Visegradsku,iako sam prosle godine tamo isla i imam tamo fasciklu sa dokumentima.Bas brinem kako cu sad doci do NF,jer se ljudi ne javljaju na telefon.Sta da radim,da dodjem sa overenim uputima od strane komisije iz rzzo-a pravokodnjih ili kako?I da li da uzimam tufasciklu iz Visegradske?Moji rezultati su sledeci...Molim misljenje!

Treci dan ciklusa

AMH 2,8 ng/ml
Estradiol- 67,56
Testosteron 0,53
Progesteron 0,77
LH 3,19
FSH 8,50
FT3 3,1
FT4 9,6
TSH 2,2
Kortizol-jutarnji 240
Prolaktin 114,120,139 (u 9,10,11 sati)