mali pariz
Zainteresovan član
- Poruka
- 315
Pošto je ovo jedina cura koju primećujem na ovom delu foruma,a koja nije trudnicaMali cicak, da to je na KCV, na odeljenju za prevenciju tromboze.
Bila sam jutros, primila me dr Mitic iako nisam kod nje imala zakazano, ali bila je slobodna tada. Uzela osnovne podatke, pitala me da li je neko iz porodice imao trombozu, infarkte, da li mi je mama imala spontane pobacaje...Napisala mi je gomilu analiza koje treba da uradim, a kad dobijem rezultate poslace me da uradim i odredjene genetske testove. Problem je sto to sve traje i traje....tek za dve nedelje idem na ove prve pretrage, pa se rezultat ceka 2 do 3 nedelje pa tek onda na genetske. Pitam se hocu li sve to stici pre VTO koja bi mogla biti u novembru, decembru.
Posto meni ne prave problem spontani pobacaji, problem mi je nemogucnost zatrudnjivanja, pa sam je pitala da li eventualna trombofilija moze uticati na nemogucnost zaceca. Odgovorila mi je da postoje studije koje upucuju na to ali da za sada to podrucje nije dovoljno istrazeno. Ono sto je sigurno jeste da utice na spontane.

Mali, potrudi se da sve nalaze odradiš.Nadam se da si dobila nalaze i za stečene i za urođene trombofilije.Istina ,one ne ometaju začeće,ali izazivaju spontani u 1. i 2. trimestru.Jedna drugu ne uslovljavaju. Ja sam otkrila da sam homzigot na genu MTHFR,što znači da imam urođenu trombofiliju nasleđenu od oba roditelja- a oni to pojma imali nisu. Treapija postoji-fraxiparin ,clexan ili slično,od dana ET-a ,pa do 6. nedelje posle porođaja...ako se otkrije neka vrsta tromb.
Ja inače i imam gušću krv, ali ne pijem aspirin.
Naravno,ako se utvrdi da imaš neku vrstu tromb.,odmah kod hematologa da ti prepiše terapiju, da budeš mirna.
Samo polako,red,po red...i SREĆNO!
Drage trudnice, svima puno sreće u vašim trudnoćama!!