Vantelesna oplodnja

• Začetnik teme Začetnik teme sladja
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Mali cicak, da to je na KCV, na odeljenju za prevenciju tromboze.
Bila sam jutros, primila me dr Mitic iako nisam kod nje imala zakazano, ali bila je slobodna tada. Uzela osnovne podatke, pitala me da li je neko iz porodice imao trombozu, infarkte, da li mi je mama imala spontane pobacaje...Napisala mi je gomilu analiza koje treba da uradim, a kad dobijem rezultate poslace me da uradim i odredjene genetske testove. Problem je sto to sve traje i traje....tek za dve nedelje idem na ove prve pretrage, pa se rezultat ceka 2 do 3 nedelje pa tek onda na genetske. Pitam se hocu li sve to stici pre VTO koja bi mogla biti u novembru, decembru.
Posto meni ne prave problem spontani pobacaji, problem mi je nemogucnost zatrudnjivanja, pa sam je pitala da li eventualna trombofilija moze uticati na nemogucnost zaceca. Odgovorila mi je da postoje studije koje upucuju na to ali da za sada to podrucje nije dovoljno istrazeno. Ono sto je sigurno jeste da utice na spontane.
Pošto je ovo jedina cura koju primećujem na ovom delu foruma,a koja nije trudnica :) pokušaću da joj pomognem...
Mali, potrudi se da sve nalaze odradiš.Nadam se da si dobila nalaze i za stečene i za urođene trombofilije.Istina ,one ne ometaju začeće,ali izazivaju spontani u 1. i 2. trimestru.Jedna drugu ne uslovljavaju. Ja sam otkrila da sam homzigot na genu MTHFR,što znači da imam urođenu trombofiliju nasleđenu od oba roditelja- a oni to pojma imali nisu. Treapija postoji-fraxiparin ,clexan ili slično,od dana ET-a ,pa do 6. nedelje posle porođaja...ako se otkrije neka vrsta tromb.
Ja inače i imam gušću krv, ali ne pijem aspirin.
Naravno,ako se utvrdi da imaš neku vrstu tromb.,odmah kod hematologa da ti prepiše terapiju, da budeš mirna.
Samo polako,red,po red...i SREĆNO!
Drage trudnice, svima puno sreće u vašim trudnoćama!!

Cicak neznam sta je eos ali valjda ce se neko javiti ko zna.
Zloki bravo za cure! ima dosta batica ovde pa ce da se merkaju.
Zule jeste to taj krajnji rezultat sve sto je ispod 1:250 preporucuje se ac tebi je super preko tog rezultata

ahahahahahah Pariz! Shvatam ovo kao kritiku :zper::zper::zper::zper:
stvarno smo mi debele uzurpirale temu, ali šta ću kad mi ovde draže nego na kutku za trudnice! ako sve ostale pređu, prelazim i ja ahahahhaha

kako si nam ti???? kada će se kod tebe nešto događati na VTO planu???? ili si nam već trudna pa ćutiš???

i molim ofisirušu ukoliko nas čita da javi novosti? da li krenula kod macana ili šta se dešava?

ljubim vas sve!

Zsuki pitala u apoteci i da to je femibion.Malo je preskup, pretpostavljavam da je to pakovanje za mesec dana?

Meni je tek pre 2 nedelje dr Novakovka savetovala da pijem vitamine. Rekla mi je možeš Femibion ili Mamavit, šta ti više odgovara. Femibion je mnogo skuplji, ali po meni (po njoj) tolika razlika u ceni ne opravdava kvalitet, i u suštini to je isto, osim što Femibion ima nešto malo što nam nije neophodno. Kaže ako imate gomilu para, onda kupite Femibion, ja nemam gomilu...:p

Ha ha nemam ni ja, i ja isto tako mislim da tu nema neke razlike, jedino što sam čula od drugarica da mamavita izaziva mučnine, a meni je toga preko glave.Rekla mi je snaja da je ona pila prenatal od Natural Welsa da je negde oko 1000 din pakovanje za 3meseca.A videla sam na netu da je fembion pakovanje 2x30 tableta.Pogledaću danas po apotekama.

Matorka moram da uradim brdo neki analiza pre serklaža,rekla je izmedju 18 i 20 nedelje, radiće mi u Betaniji, mislim da pod anestezijom, ako sam je razumela dobro.Hvala svima
na čestitkama. Jel znate kako se zovu vitamini nešto počinje sa fi.... koji se piju u drugom periodu? Ja ne zapamti danas :)
Zloki, ne verujem da ce ti davati bilo kakvu anesteziju...
Ne mogu da tvrdim ali kad sam ja radila punkcije, ni lokalna nije dolazila u obzir...
Naravno, ako ti insistira, dace ti oni anesteziju ali kod totalne beba ostaje bez kiseonika, a i kod lokalne ima nesto, ne znam sta, znam samo da mi je Ljubic rekao da ne preporucuje ali ako zelim, preuzimam rizik na sebe...
Meni bilo zao bebe, pa sam stisla zube i izdrzala... Ja bar mogu da biram ono sto je najbolje za bebu... Beba ne moze...
Tako da, moj ti je savet bez anestezije ako moze!

A jel pijes vec neke vitamine? Ili tek sad pocinjes sa tim na f?

Zsuki pitala u apoteci i da to je femibion.Malo je preskup, pretpostavljavam da je to pakovanje za mesec dana?
Ja sam usla u 4-i mesec, pijem i dalje folnu, gvozdje, utrogetan itd... I nisu mi pominjali taj femibion!? Vec da nastavim sa ovim... Bas cudno!?
A sta je sastav tog vitamina?
Mali Cicak, i ja sam bila u to vreme, mozda smo se srele:))
Posle sam otisla do Merkatora da vidim sta ima i naravno zaustavila se gore kod one radnje sa kolicima. Jos uvek me cekaju jedna koja sam smeknula pred pola godine, valjda se nece prodati dok ja ne zatrudnim:hahaha:

Zlobnice, cestitam na devojcicama, to je tako lepo i ja bih zelela dve:heart::heart:
Od mladjih(posto sam zagledala) sam videla samo jednu devojku u belom, bele pantalone, bela majica, bela torba... Pomislih mozda si ti!?

Da vam ispricam kako su me danas ponevirali(sto bi moja baba rekla:lol:)!

Nakon konsultacije sa lekarom prekko tel.on mi kaze da cu utrogestan piti do kraja trudnoce a fraksiparin cu takodje vrlo verovatno primati do kraja trudnoce(iako nemam urodjene trombofilije)...

Elem, kad cu vec sve to da cepam do kraja, odem ja u DZ ovde kod mene, kod ginekologa i trazim joj da mi ispise recept za utrogestan(cena:560din, sa receptom:260din), sve lekove sam naravno placala sama, a kad izracunam na recept, samo za utrogestan mogu da ustedim 3000din mesecno(pijem 3x1 od 200 dnevno)...
Elem, poce ona meni, jeste imali spontani:Ne, sterilitet:Pa rekoh bese, sad sam trudna... I tako ti ona meni kaze: recept pisemo samo ako ste imali spontanih ili se lecite od steriliteta. Pitam ja nju: vi znate sta je utrogesta?! Zasto bi on trebao nekome ko se leci od steriliteta, kad je to progesteron, hormon za trudnocu!! Natuca ona meni nesto i ispise recept za utrogestan pod sifrom sterilitet! Kaze, ne znam hoce li vam i dati tako veliku kolicinu(8 kutija mesecno), mozda i nece hteti!!!
:eek:

A za fraksiparin mi nije htela ispisati, kaze nemate urodjene trombofilije! Ja kazem, nadam se da nemam, nisam ispitivala, i hvala dragom Bogu ako nemam, ovo koristim zbog hipera... I uostalom kakve veze ima za sta ga koristim kad ga moram koristiti a trudnica sam!? Ko da ja ne bi volela da mi ga ukinu, bila bi srecna do neba!!
Ne ne, ne sme ona meni to da ispise... A ja samo na fraksiparin mesecno trosim 12.000dinara, gde je utrogestan, aspirin, folna, gvozdje itd...

Ova nasa drzava stvarno treba da ide u 3 lepe piccke materine!!! Kad trudnicama nisu u stanju da obezbede lekove!
Cela plata ti ode samo na to!!!

Čičak tek počinjem da pijem prenatal, do sad sam pila samo folnu,Prenatal je kompleks vitmina.Ta priča oko anestezije mi nema logike jer da bebe ostaju bez kisika kako bi poradjali žene na carski rez? Tad se daje totalna anestezija.

Ja bila bdanas u Janković apoteci na keju, femibion 2 1500 din. U njihovoj radnji na telepu 1590 din ahahhahah ali nisu primeli kreditnu maestro pa sam popizdela i otišla u Galen tamo je 1690 i kupila. eto Fem 2 ima 60 kapsula, ali to ti je ipak doza za mesec jer je jedna vitaminska tableta a druga kapsula omega 3. Femibion je kod nas tek nedavno odobren, zato ga neki lekari i ne znaju. Koliko sam ja upućena, on sadrži folnu kiselinu u nekoj drugoj folmi, valjda metafolin, koji organizam može u potpunosti upotrebiti, dok običnu folnu prvo treba pretvoriti u aktivan oblik, a neki organizni nisu u stanju da ga u to pretvore. Barem tako pišu ovi iz marketinga Femibion tima hahahhahahhahha
ja ga pijem od kad sam krenula na VTO jer Zadori preporučuje taj vitamin. pa rekoh da nastavim i sad! Čujem da od elevita i mamavita može biti mučnina, ja ih nemam od femibiona, ali ja ni inače nemam mučnine pa neznam.
Probajte jeftinuju varijantu, ako nemate "za bacanje" ne može to biti baš tolika razlika.....pa ako vam bude muka, uvek možete preći na skupocene. Mislim da je u mađarskoj nešto jeftinij nego kos nas, ali ne drastično. Možda oko 1100 din, ako se dobro sećam.

ja kontam da treba jesti voća, povrćs, mesa, melčnih proizvoda i to je to :)

Čičak tek počinjem da pijem prenatal, do sad sam pila samo folnu,Prenatal je kompleks vitmina.Ta priča oko anestezije mi nema logike jer da bebe ostaju bez kisika kako bi poradjali žene na carski rez? Tad se daje totalna anestezija.

I ja pijem folnu, ali mi ne pominju da pređem na nešto drugo... sem na ferefolik, to je kombinacija gvožđa i folne... baš ću pitati dr.sledeće nedelje da li bi trebala početi sa nekim vitaminima...

Meni je super Prenatal Dietfarmov... baš ga danas gledam u apoteci i pade mi na pamet da bi ga mogla početi ali ne znam smem li pored svih ostalih lekova koje pijem... a pila sam ga još dok sam pokušavala da ostanem trudna... cena je 1200 dinara, 30+30 tableta je... po dve dnevno...

Žena kad se porađa na carski, čim se jednom da totalna anestezija, beba se mora što pre poroditi... logično...;)

Nisam ni ja to znala, ali mi se cimerka iz bolnice porodila nedavno u 7-om mesecu(tek ušla:neutral:)... i to 'samo' zato što joj puklo slepo crevo... a nema operacija dok si trudna... i prvo su joj radili carski, porodili bebu... pa onda operacija slepog...

Ja bila bdanas u Janković apoteci na keju, femibion 2 1500 din. U njihovoj radnji na telepu 1590 din ahahhahah ali nisu primeli kreditnu maestro pa sam popizdela i otišla u Galen tamo je 1690 i kupila. eto Fem 2 ima 60 kapsula, ali to ti je ipak doza za mesec jer je jedna vitaminska tableta a druga kapsula omega 3. Femibion je kod nas tek nedavno odobren, zato ga neki lekari i ne znaju. Koliko sam ja upućena, on sadrži folnu kiselinu u nekoj drugoj folmi, valjda metafolin, koji organizam može u potpunosti upotrebiti, dok običnu folnu prvo treba pretvoriti u aktivan oblik, a neki organizni nisu u stanju da ga u to pretvore. Barem tako pišu ovi iz marketinga Femibion tima hahahhahahhahha
ja ga pijem od kad sam krenula na VTO jer Zadori preporučuje taj vitamin. pa rekoh da nastavim i sad! Čujem da od elevita i mamavita može biti mučnina, ja ih nemam od femibiona, ali ja ni inače nemam mučnine pa neznam.
Probajte jeftinuju varijantu, ako nemate "za bacanje" ne može to biti baš tolika razlika.....pa ako vam bude muka, uvek možete preći na skupocene. Mislim da je u mađarskoj nešto jeftinij nego kos nas, ali ne drastično. Možda oko 1100 din, ako se dobro sećam.

ja kontam da treba jesti voća, povrćs, mesa, melčnih proizvoda i to je to :)

slažem se za ishranu... ali ovi doktori su toliko dosadni sa šećerom, ne znam da li su vama pominjali ali meni su svi rekli, iako mi je šećer ok, da ne jedem grožđe, dinje... slatkiše... mojoj drugarici čak rekao samo jabuku da sme... :eek: ja naravno jedem sve, obožavam voće...:rumenko:
Od mesa, kažu da su bifteci najbolji, crvena mesa su puna proteina... a meni biftek ružan jako... :neutral: suv nekako, ali kad se mora nije teško...;)
Povrće i mlečni se naravno svi preporučuju... mada neko negde napisa da nešto za mleko, ne sećam se šta, da kao ne valja, znam da sam se začudila...:confused:

I ja pijem folnu, ali mi ne pominju da pređem na nešto drugo... sem na ferefolik, to je kombinacija gvožđa i folne... baš ću pitati dr.sledeće nedelje da li bi trebala početi sa nekim vitaminima...

Meni je super Prenatal Dietfarmov... baš ga danas gledam u apoteci i pade mi na pamet da bi ga mogla početi ali ne znam smem li pored svih ostalih lekova koje pijem... a pila sam ga još dok sam pokušavala da ostanem trudna... cena je 1200 dinara, 30+30 tableta je... po dve dnevno...

Žena kad se porađa na carski, čim se jednom da totalna anestezija, beba se mora što pre poroditi... logično...;)

Nisam ni ja to znala, ali mi se cimerka iz bolnice porodila nedavno u 7-om mesecu(tek ušla:neutral:)... i to 'samo' zato što joj puklo slepo crevo... a nema operacija dok si trudna... i prvo su joj radili carski, porodili bebu... pa onda operacija slepog...

Ne znam evo i suprug kaže da je rekla da pod anestezijom, pitala sam baš drugaricu, ona je imala tri trudnoće, sva tri puta radili joj serklaž pod anestezijom. Kako god moram da ga uradim :(

Cicak, dobro si prosla za Utrogestan, meni moja dr iz DZ nije htela da napise ni recept za njega jer on kao nije na listi ili sta vec pa za njega ne daju recepte. Bas me je iznervirala. Ja sam jedno vreme tukla 3x200 dnevno, bankrotirala sam zbog njega.
Necu da se zalim; koliko smo novaca do sad potrosili na lecenje steriliteta, utrogestan je nista. Ali iznerviram se i ja tako, najvise na tamo neke leve doktore koji samo znaju da pametuju i cuvaju drzavnu kasu kao da je njihova licno. Ja radim skoro 10 god, uredno su za mene placeni svi doprinosi i drzava svakog meseca dobija svoj deo, i zato poludim kad od njih ne mogu ni lek na recept da dobijem.
Sva sreca pa sam relativno na vreme reagovala kad je sterilitet u pitanju i nisam pustila da me razvlace po DZ godinama kao neke zene koje poznajem, nego sam sama uvek morala da ispitam sta mi sve treba i gde da idem. Da sam cekala moju dr, verovatno bi mi jos proveravala Hlamidiju i Ureaplazmu i cesala se po glavi sta bi moglo da bude u pitanju. Kod nas ako sama ne trazis da ides na VTO, niko se nece dosetiti da ti napise uput ni posle par godina lecenja. A i kad im trazis uput za Betaniju npr, kao da trazis da te posalju besplatno na Sejsele na odmor, tako te gledaju u cudu.

Moj muz je redovan pposetilac ginekologa od kada sam trudna,uzima recepte za gynipral i verapamil a kupuje u apoteci sve sto mi treba pa tako saznao da utrogestan ide na recept i ode od kokoske koja je menjala mog docu da uzme recepte pa zatrazi i recept za utrogestan,a ova nema pojma da ide na recept.On se izdere i kaze joj da nema pojma sa zivotom a ona njemu pokaze hrpu recepata koje je platila iz svog dzepa.On joj kaze,pa verujem,zato sto nista ne znate ,ni sta ide ni sta ne ide na recept.Rekao joj,nije vas sramota da ja znam a vi ne znate da utrogestan ide na recept.Ona mu silne sifre pokazivala pod kojima je utrogestan pa kao zato nije znala.:zcepanje:
Cicak,to za anesteziju gresis,glupost veruj mi!

Ne znam evo i suprug kaže da je rekla da pod anestezijom, pitala sam baš drugaricu, ona je imala tri trudnoće, sva tri puta radili joj serklaž pod anestezijom. Kako god moram da ga uradim :(
Rekoh ti, to je ono što ja znam i što su meni rekli dok sam bila u bolnici...
Ja sam za prvu punkciju tražila bar lokalnu i on mi tako reče...

Verovatno serklaž mora... ne razumem se u to...
Cicak, dobro si prosla za Utrogestan, meni moja dr iz DZ nije htela da napise ni recept za njega jer on kao nije na listi ili sta vec pa za njega ne daju recepte. Bas me je iznervirala. Ja sam jedno vreme tukla 3x200 dnevno, bankrotirala sam zbog njega.
Necu da se zalim; koliko smo novaca do sad potrosili na lecenje steriliteta, utrogestan je nista. Ali iznerviram se i ja tako, najvise na tamo neke leve doktore koji samo znaju da pametuju i cuvaju drzavnu kasu kao da je njihova licno. Ja radim skoro 10 god, uredno su za mene placeni svi doprinosi i drzava svakog meseca dobija svoj deo, i zato poludim kad od njih ne mogu ni lek na recept da dobijem.
Sva sreca pa sam relativno na vreme reagovala kad je sterilitet u pitanju i nisam pustila da me razvlace po DZ godinama kao neke zene koje poznajem, nego sam sama uvek morala da ispitam sta mi sve treba i gde da idem. Da sam cekala moju dr, verovatno bi mi jos proveravala Hlamidiju i Ureaplazmu i cesala se po glavi sta bi moglo da bude u pitanju. Kod nas ako sama ne trazis da ides na VTO, niko se nece dosetiti da ti napise uput ni posle par godina lecenja. A i kad im trazis uput za Betaniju npr, kao da trazis da te posalju besplatno na Sejsele na odmor, tako te gledaju u cudu.
Razumem te...
Ja sam danas otišla, odeljenje prazno, pitam ima li doktorica koga, nema... kažu sačekajte... sat vremena sam čekala, a nije bila pauza... pa dok je ona obavila neke razgovore oko letovanja... ma da popizdiš... e to mene nervira... pa mamu ti ebem, sama sedim na odeljenju i ti odeš, umesto da me primiš... i pustiš da čekam sat vremena...:roll::evil:
A to što ne znaju da tumače zakone i kome se ispisuje recept kome ne... to je njihov problem ne moj...
Moj muz je redovan pposetilac ginekologa od kada sam trudna,uzima recepte za gynipral i verapamil a kupuje u apoteci sve sto mi treba pa tako saznao da utrogestan ide na recept i ode od kokoske koja je menjala mog docu da uzme recepte pa zatrazi i recept za utrogestan,a ova nema pojma da ide na recept.On se izdere i kaze joj da nema pojma sa zivotom a ona njemu pokaze hrpu recepata koje je platila iz svog dzepa.On joj kaze,pa verujem,zato sto nista ne znate ,ni sta ide ni sta ne ide na recept.Rekao joj,nije vas sramota da ja znam a vi ne znate da utrogestan ide na recept.Ona mu silne sifre pokazivala pod kojima je utrogestan pa kao zato nije znala.:zcepanje:
Cicak,to za anesteziju gresis,glupost veruj mi!
Kažem ti, ja samo prenosim šta je meni rečeno za anesteziju dok sam ležala u Višegradskoj...:neutral:

Pa jel ti na kraju ispisala recept za utrogestan?

meni kaže, samo spontani i sterilitet!!!:dash::dash::dash:

Ma doktori po DZ su užasni.Ja sam išla danas kod moje dr da mi ispiše recept za utrogestan i upute za analize koje su mi potrebne za serklaž, i naravno ona ne radi danas. I njena sestra mi kaže dodjite u ponedeljak, kao da nije to mogao da ispiše neko od lekara koji su radili.A kad ih zoveš telefonom ne daj bože da neko podigne slušalicu.

Ma doktori po DZ su užasni.Ja sam išla danas kod moje dr da mi ispiše recept za utrogestan i upute za analize koje su mi potrebne za serklaž, i naravno ona ne radi danas. I njena sestra mi kaže dodjite u ponedeljak, kao da nije to mogao da ispiše neko od lekara koji su radili.A kad ih zoveš telefonom ne daj bože da neko podigne slušalicu.

Meni sestra na šalteru na kraju kaže ''50 dinara participacija''... ja je gledam, pa joj kažem nemam ništa kod sebe(stvarno, sem papira) i ona ništa... ja kažem Ok, idem dole kod muža po 50 dinara, a ona kao Ok...:eek::eek::eek: ej zbog 50 dinara da trčim sa trećeg sprata gore dole...:roll:
I krenem ja, sretnem mamu srećom, da mi ona pare, ja odnesem, i vidim na šalteru piše trudnicama ne naplaćuju... i ja mrtva ladna kažem Od kad naplaćujete trudnicama? Ona me gleda, ja ponovim... A tek će ona:Jao izvini nisam znala da si trudna...:roll::roll::roll::dash:

slažem se za ishranu... ali ovi doktori su toliko dosadni sa šećerom, ne znam da li su vama pominjali ali meni su svi rekli, iako mi je šećer ok, da ne jedem grožđe, dinje... slatkiše... mojoj drugarici čak rekao samo jabuku da sme... :eek: ja naravno jedem sve, obožavam voće...:rumenko:
Ти си имала идеалне шећере, и само напред, слободно навали на воће, оно је n пута боље од разних чоколада, еурокремова, бомбона, индустријских сладоледа....
Od mesa, kažu da su bifteci najbolji, crvena mesa su puna proteina... a meni biftek ružan jako... :neutral: suv nekako, ali kad se mora nije teško...;)
Povrće i mlečni se naravno svi preporučuju... mada neko negde napisa da nešto za mleko, ne sećam se šta, da kao ne valja, znam da sam se začudila...:confused:
Млеко може имати алергене ако се краве наопако хране, али ако приватно знаш некога ко има говеда/овце/козе, а храни их само испашом и сеном, или у хладније доба силажом, без вештака разних фирми, нема бриге, млеко је ОК.

Jeste Cicak,dala mu je recept za Utrogestan.Ali je opet pogresila jer nije smela ni jedan recept da pise dok lezim u klinickom centru.Tek kad izadjem sa odeljenja.To mu je sledeci put rekla.Dok si u bolnici,sve sto ne dobijes sa odeljenja moras da kupis,a kad izadjes sa otpusnom onda ides u DZ da ti da terapiju sa otpusne liste.
Drugo,danas je druga dr opet pogresila,moj dr nije radio a trebao je, pa je druga dr dala mom muzu recept za ginipral i to 3 kutije.Smela je samo jednu da napise da imam do ponedeljka dok moj dr ne dodje na posao.Trudnice ne placaju nigde participaciju!

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back