Vankuver, Kanada

Zasto bi isao u Vankuver na slepo? Standard zivota ce ti biti jako nizak. Minimalci su svuda u Kanadi manje vise jednaki - + $1 a Vankuver je ubedljivo najskuplji sto se tice smestaja. Ako eventualno hoces da radis kao sto kazes u struci, Toronto bi ti bio bolji izbor izbor za poslove tipa racunovodstvo ili barem neki enrty level poslovi kao Office clerk/data entry clerk. U Vankuveru bas nema toliko posla.

Hvala puno Botex na iskrenom odgovoru, imam jos neke nedoumice pa reko da pitam.
S obzirom da cu ici sam koja bi od prilike suma novca bila potrebna za "rasirit krila i poletjet ka nekom novom jatu" ako izuzmemo kartu i sta mogu ocekivati od poslova van struke kao sto pominjes supermarket, restoran etc dal se moze normalno ziveti od istih ili pak nesto i ustedeti za pohadjanje neke skole/kursa npr.
Zaboravih da napomenem ,da posedujem Kanadsko drzavljanstvo (otac 70ih morao da ode i tokom boravka od 7godina dobio drzavljanstvo a ja isto preko njega, mada jos nigde izvan zemlje nisam bio a i kako bi kad u Srbiji ne zivim vec prezivljavam) i da li to ista menja u moju korist sem cekanja vize.

pa drzavljanstvom si prebrodio najvazniju stepenicu..mozes legalno da radis....

jako je tesko reci koliko ti novca treba za pocetak....
najbolje je da u pocetku imas cimera,da delite troskove stanovanja
recimo jedan studio (garsonjera) je oko 600-800 cad.
internet 40, osiguranje 30, mesecna karta za prevoz 110, hrana 300-500
..drugim recima ako nadjes (na primer) supermarket posao gde ces neto dobiti 1600cad, na kraju meseca si sigurno na nuli, a mozda moras i da dodas od svog novca
naravno posle nekog vremena se to promeni, nadje se bolji posao itd....

sto se tice skole, to kad dodjes raspitaj se kako i sta.....
s obzirom da imas njihovo drzavljanstvo, ne bi me cudilo da mozes i neko finansiranje od drzave da dobijes za dokvalifikaciju i slicno
u svakom slucaj na biro rada bi mogao da se prijavis, pa da ti oni pomognu oko trazenja posla

Mnogo ti hvala na informacijama, sada imam bolju sliku o tome gde sta kako.
Sto se tice grada gde otici neznam ni sam, Vankuver sam izbacio u prvi plan posto tamo bih mozda imao kod nekog i stanovati ( podrazumeva se uz placanje troskova) . Mada, da cuo sam da su i Vankuver i Toronto dosta skupi sto se tice smestaja. A Calgary je dosta dobar za posao uz pristojne cene smestaja.
Koliko bi mi trebalo da igra ulogu u odabiru grada mogucnost da budem kod nekoga dok se ne snadjem u odnosu na mogucnosti grada.

Ako imas nekoga u Vankuveru onda je naravno bolje tamo zapoceti.

Pozdrav svim....iako sam procitala svaku vasu stranicu i saznala pozitivne stvari koje mogu da se i na nas odnose ,ali ja bih i vama licno postavila pitanje da budem sigurna 100%....
Evo ovako ...mi planiramo da palimo za kanadu ,naravno prvo muz aplicirali smo preko neta na dosta oglasa za varioce ,posto je moj muz po struci varioc ima preko 4 g radnog iskustva u fabrici gde je posle unapredjen u poslovodju tog pogona a i privatno vari ,ima 31g i imamo tri sina (12,8 i 2,5).
Za sada imamo Srpske pasose ,al uskoro cemo imati i Madjarske(EU) bas iz tog razloga jer smo teli bilo gde da odemo samo da vto nije Srbija .....hvala unapred

Izgleda da ce nekretnine u Kanadi da puknu. Vankuver ce biti prvi.... sto su mozda dobre vesti za nove emigrante.

Pre svega pozdrav svima koji prate ovu temu. Molila bih samo malo podrobniju informaciju vezano za nekretnine, naročito u Vankuveru. Po čemu ste zaključili da će da "puknu" i u kom smislu?

Takođe, ako neko zna odnosno imao je iskustva sa podizanjem kredita, molila bih da ukratko prense ovde svoje iskustvo, tipa period zaposlenosti pre apliciranja za morgage (6 meseci?), max. visina kredita u odnosu na platu, prosečne kamatne stope i period otplate, potrebno učešće....

Unapred hvala na odgovorima.

Pre svega pozdrav svima koji prate ovu temu. Molila bih samo malo podrobniju informaciju vezano za nekretnine, naročito u Vankuveru. Po čemu ste zaključili da će da "puknu" i u kom smislu?

Takođe, ako neko zna odnosno imao je iskustva sa podizanjem kredita, molila bih da ukratko prense ovde svoje iskustvo, tipa period zaposlenosti pre apliciranja za morgage (6 meseci?), max. visina kredita u odnosu na platu, prosečne kamatne stope i period otplate, potrebno učešće....

Unapred hvala na odgovorima.

Trentne kamatne stope su male i racuna se da ce biti tako do 2015 (prilicno smo vezani za americku ekonomiju sto se tice stopa)
Evo skorasnji link:
http://www.cbc.ca/news/business/story/2012/07/16/crea-housing-sales-june.html
Ne verujem da ce trziste tek tako puci, ali doci ce do smanjivanja cena, pogotovu sad posto je drzava ustanovila max 25 godina za kredite, pa nije vise toliko pristupacno.
Sto se tice samog uzimanja kredita mogu pricati samo iskustva za Albertu i Kalgari koji se prilicno dobro drzi.
Zavisno kakve poslove imate i kolike su vam plate cimace vas manje ili vise. U AB je potrebno 5% obaveznog ucesca, ali ako date 20% onda ste oslobodjeni obaveznog osiguranja kredita.
Takodje property tax je ovde oko 0,6% koji se placa uz ratu ili godisnje, kao i zivotno osiguranje. Takodje placate osiguranje kuce (pozar , poplave liability) koje nije mnogo.
Ako uzmete towhouse (kuce u kompleksu) placate i condo fee 150-300$ zavisno od lokacije i sta sve sadrzi.
Svaka provincija ima svoja pravila i za prvu kupovinu kuce postoje neke povlastice.
Max godina otplate je 25 godina s tim sto se kredit redefinise na svakih npr 5 godina(max 10godina, min 6meseci). Mozete uzeti sa fiksnom ili varijabilnom kamatom i uslovi su jako sareni od banke do banke.
Ako te bas detaljno zanima kreni da gledas po sajtovima banaka, npr td trust ili scotiabank.

Hvala puno na brzom i jasnom odgovoru.
Koliko shvatam ti si u Kalgariju, gde je cena nekretnina mnogo niža nego u Vankuveru. Nikako mi nije jasno na osnovu čega toliko visoke cene u Vankuveru, da li je moguće da je toliko bolji za život. Taman šlagvort za još jedno pitanje- dali su i plate u istoj srazmeri u odnosu na cene nekretnina? Da li su toliko veće plate u Vankuveru?
Jesi/ste li se dobro uklopili i navikli na život tamo? Mene muči i ta njihova klima, ali nadam se da nije za neizdržati:!

Hvala puno na brzom i jasnom odgovoru.
Koliko shvatam ti si u Kalgariju, gde je cena nekretnina mnogo niža nego u Vankuveru. Nikako mi nije jasno na osnovu čega toliko visoke cene u Vankuveru, da li je moguće da je toliko bolji za život. Taman šlagvort za još jedno pitanje- dali su i plate u istoj srazmeri u odnosu na cene nekretnina? Da li su toliko veće plate u Vankuveru?
Jesi/ste li se dobro uklopili i navikli na život tamo? Mene muči i ta njihova klima, ali nadam se da nije za neizdržati:!

Cene su visoke uglavnom zbog bogatih Kineza koji tamo i dalje dosta kupuju. Oni sa srednjim primanjima uglavnom beze u prigradska naselja tipa Surrey/Lengley.
Moze se reci da je mesto odise sarmom i kulturom u odnosu na Kalgari, ali od toga se ne zivi.
Sto se tice plata prosecan prihod familije je oko 85K$ u AB i oko 65K$ u BC. Imas na http://www.statcan.gc.ca/tables-tableaux/sum-som/l01/cst01/famil108a-eng.htm
Ne mogu sad da nadjem, ali skoro sam nasao prosecna plata je 76K u AB a 66K u BC.
Ko razmislja o vremenu kad se seli, taj bolje da se ne pomera, ceo zivot ce se zaliti. Surovo ali istinito, takodje veoma ogranicavajuce, bez ljutnje. To sam cuo puno puta u Srbiji "znas ja bih mozda i dosao tamo da zivim, ali mnogo je hladno" !?

Poslednja izmena:
Pa nije da je zanemarljiva klima, kao i podtak da skoro 40% kanadske populacije pije antidepresve upravo zbog takve klime, a Vankuver je naročito poznat po kiši-gore nego u Londonu.
No, kao što reče to je stvarno najmanja stvar za prilagođavanje. Nego, evo još jednog konkretnog pitaja: kako imamo decu (16 i 12) interesuje me naravno školovanje. Sin (16) će sada u 2. razred gimnazije, a ćerka (12) u 6. razred osnovne škole. Tamo koliko je meni poznato školstvo je besplatno, a naravno postoje i privatne škole koji tako žele da uče. Da li je tako i za fakultete? Postoje li besplatni univerziteti ili se svi plaćaju?

Pa nije da je zanemarljiva klima, kao i podtak da skoro 40% kanadske populacije pije antidepresve upravo zbog takve klime, a Vankuver je naročito poznat po kiši-gore nego u Londonu.
No, kao što reče to je stvarno najmanja stvar za prilagođavanje. Nego, evo još jednog konkretnog pitaja: kako imamo decu (16 i 12) interesuje me naravno školovanje. Sin (16) će sada u 2. razred gimnazije, a ćerka (12) u 6. razred osnovne škole. Tamo koliko je meni poznato školstvo je besplatno, a naravno postoje i privatne škole koji tako žele da uče. Da li je tako i za fakultete? Postoje li besplatni univerziteti ili se svi plaćaju?

Meni je zanemarljivo, ali ja sam izuzetak. Depresive ne piju zbog klime veruj mi znam to iz prve ruke, depresivi se piju iz drugih razloga. Narocito ne ovde u AB gde su prilicno ponosni na svoje vreme. Mislim da o vremenu mogu da sude oni koji su tamo ziveli, u Vankuveru je kisa kao magla jako sitna, ali nije mi nesto smetala previse.
Osnovno i srednje skolstvo je besplatno, postoje i privatne skole. Narano svi se pridrzavaju programa Alberte. Privatne skole su najbolje, cena je prosecno oko 1K $ mesecno po detetu, pa navise. Takodje katolicke skole imaju bolji rejting u odnosu na javne skole.
U AB postoji listing skola, tj kako su ocenjene.Sto se tice univerziteta, nisam u toku.

Ljudi su ovde navikli na kisu, nije to nista strasno. Retko ko nosi kisobran sa sobom, vec svi imaju dukseve sa kapuljacama (hoodies) pa ako je bas kisa, onda to stave preko glave.
Sto kaze @KanadjaninAB vise je to para nego prava kisa, onakva kakvu znamo iz Srbije. Mada se u Beogradu i po takvoj kisi izlazi, seta, ide u provod, ... itd.

Vrachar,
hvala sto si se i ti uključio u temu, a hvala i Kanađaninu na svim odgovorima. Drago mi je zbog vas koji ste otišli i koji ste pored svih početnih muka ipak uspeli da izdvojite vremena da ga posvetite nama ovde na forumu ili Vračar na svom blogu (ja sam onaj pozdrav sa Novog Beograda). Puno nam znače sva vaša iskustva i informacije, naročito jer su ovakve stvari velike životne odluke, koje mogu i koje će svakako preokrenuti naše živote za 180*.
Ono što vi ne možete je da odlučite umesto nas, a to je ono što nas (mene možda više nego supruga) najviše muči. Deca su oduševljena i pošto inače vole da putuju misle da je ideja fenomenalna. Pitanje je koliko su realna u svojem shvatanju odlaska i poimanja "novog" života.
Mi svakako ne bismo (što reče Vračar) objavljivali familiji, prijateljima....jer smatram da bi to samo bila otežavajuća okolnost više. Tu naravno ne mislim na moje i njegove roditelje, tj. čuvene bake i deke. Oni su svesni ovde situacije, iako smatraju da nismo ugroženi ninakoji način (stambeno, materijalno....), ali velika neizvesnost za budućnost, svakodnevni stres oko banalnosti, nevaspitanje, nekultura, bahatost koji su sada pravilo života, a ne izuzetak, doveli su do toga da nam je "kap prelila čašu".
Još nismo napravili spisak za i protiv, ali to ćemo čim majstori (menjamo PVC) izađu iz kuće, sesti da svi zajedno napravimo. Vračar je u pravu da se neke prilike ukazuju samo jednom u životu, pa i meni sada taj "crv" radi u glavi. Imali smo mi i ranije prilike za inostranstvo (pre 10 god), ali uvek je bilo neko ALI... Sada mislim da je poslednji voz kada bismo mogli otići i iskoristiti priliku dok smo u nekim mlađim godinama. Što se tiče dece, možda je njima idealno vreme, sin bi imao 2 godine da usavrši jezik pred fakultet, a ćerka i više. Sin bi inače imao šanse možda za neku stipendiju iz matematike ili fizike (dakle science), a ćerka za neku sportsku (bavi se atletikom i osvojila je brojne medalje).
I tada (pre 10 god) bili su komentari tipa: "Šta njima fali ovde, zašto bi išli negde u tuđinu.....?" svi aludirajući na to da imamo stan i posao. Nažalost, ispade da to nije dovoljno za normalan i srećan život, naši kriterijumi su malo viši. Ne mislim da smo zbog toga neki snobovi ili sl. ali jednostavno ne možemo da se mirimo više sa ovom apatijom i situacijom u zemlji. Prosto imamo neke zdrave ambicije i to nas vuče napred. Ali kako nismo svi sitog kova, svako ima svoje poimanje srećnog života.
Baš sam se raspisala (kao da će to da reši moju dilemu), ali eto malo da približim našu situaciju.

Veliki pozdrav i čitao se!

Vladster,
ne verujem da se znamo iz kraja, jer sam se tu preselila po udaji, ali su mi deca tu odrasla. Lep kraj za porodicu, sve blizu-vrtić, škola, pijaca, dom zdravlja, reka....
Sad sam veliki lokalpatriota iako sam sa Dorćola :) Ovo je ipak mnogo bolji kraj za decu.

Vrachar,
piši kakva je situacija sa nekretninama u Vankuveru, u kom ste kraju i koji biste preporučili?

Kanađanin,
pošto vidim da si tu, molim te da napišeš malo kako ste se vi snašli i da li ste zadovoljni odlukom da odete u CA. Suprug je dobio ponudu $60.000 annual (naravno gross), što bi ako smo dobro izračinali za BC poreske odbitke bilo nešto ispod 4000 mesečno neto. Da li je po tebi to dovoljno za neki pristojan život za početak dok se i ja ne snađem za posao?

Kanađanin,
pošto vidim da si tu, molim te da napišeš malo kako ste se vi snašli i da li ste zadovoljni odlukom da odete u CA. Suprug je dobio ponudu $60.000 annual (naravno gross), što bi ako smo dobro izračinali za BC poreske odbitke bilo nešto ispod 4000 mesečno neto. Da li je po tebi to dovoljno za neki pristojan život za početak dok se i ja ne snađem za posao?

To je vrlo individualno, vise puta je pisano o troskovima. Procitaj Vracarov blog, ima dosta konkretnih informacija. Ja bih raunao oko 3,5K neto u vasem slucaju, mada muz izdrava vas troje, to bi trebalo da bude presudno u taksama.
U pocetku se pare trose jako brzo, ali kad se ustalite to bi trebalo da vam bude dovoljno. Posle pocetnih troskova tako nesto je nama bilo dovoljno.
Moj savet je veoma dobro ispitate celu okolinu gde muz radi, kako ce da putuje, gde bi vam deca mogla ici u skolu, gde biste mogli stanovati itd... i to sve pre nego sto dodjete.
Ono sto nisam voleo u BC-ju jeste totalno deranje novih imigranata za osiguranje auta, tim pre sto ima samo jedna osiguravajuca kuca u BC-ju. Ono sto je dobro tamo jeste sto ni ne morate imati auto u pocetku, gradski saobracaj nije los. U Kalgariju si jednostavno primoran da imas auto, osim ako ne zivis uz glavne linije voza, mada mi je osiguranje auta vise nego duplo manje nego sto je bilo kad sam bio u BC-ju kao novi imigrant.
Nadam se da ce firma platiti neke troskove, obicno je tako, oko nalaska stana, preseljenja itd.
Srecno.

Što se tiče početnih troškova, sve nam je jasno-treba nam sve od kašike do kreveta. Što se tiče firme (sponzora) oni plaćaju smeštaj prvih mesec dana i mužu put. Firma se nalazi u Burnaby, pa smo se skoncentrisali tu u okolini za stanove. Bilo bi mi drago da se uključi i Vračar sa svojim iskustvom u Port Moodiju, jer je to prilično blizu muževljeve firme. Interesuje nas naravno kakav je kraj, škole u okolni (i srednje i osnovne). U kom delu grada ste bili vi Kanađanin? Koji kraj preporučuješ?
Što se osiguranja tiče, ja radim 8 godina u osiguranju i mogla bih izdati potvrde za oboje o (ne)prijavljenim štetama u tom periodu. Koliko sam čula to može znatno da utiče na cenu osiguranja. E sada kod njih je malo drugačiji sistem nego kod nas. Kod nas ljudi uzimaju obavezno (ao) osiguranje, a kasko ako baš moraju (čitaj leasing, credit) ili su vlasnici skupih vozila, pa žele da ih osiguraju (retko). U zap. zemljama se bar delimični (kako ga mi zovemo) kasko podrazumeva, a po mogućstvu i full casco.
Kad smo već kod teme vozila, koje mislim da je ipak potrebno četvoročlanoj porodici, molila bih te za informaciju o cenama polovnih do 5 godina starih vozila (tu mislim na neku srednju klasu-toyota, ford...), kao i o parkong zonama u Vancouveru. Da li postoje i koja je cena istih?
Izvini što sam "napala" sa pitanjima, ali teško je naći nekog "našeg" ko je tamo i može da ti da prave info iz prve ruke :hvala:
Ne znam zašto mi ne rade smajlići-verovatno nemam dovoljan broj poruka:think:

Što se tiče početnih troškova, sve nam je jasno-treba nam sve od kašike do kreveta. Što se tiče firme (sponzora) oni plaćaju smeštaj prvih mesec dana i mužu put. Firma se nalazi u Burnaby, pa smo se skoncentrisali tu u okolini za stanove. Bilo bi mi drago da se uključi i Vračar sa svojim iskustvom u Port Moodiju, jer je to prilično blizu muževljeve firme. Interesuje nas naravno kakav je kraj, škole u okolni (i srednje i osnovne). U kom delu grada ste bili vi Kanađanin? Koji kraj preporučuješ?
Što se osiguranja tiče, ja radim 8 godina u osiguranju i mogla bih izdati potvrde za oboje o (ne)prijavljenim štetama u tom periodu. Koliko sam čula to može znatno da utiče na cenu osiguranja. E sada kod njih je malo drugačiji sistem nego kod nas. Kod nas ljudi uzimaju obavezno (ao) osiguranje, a kasko ako baš moraju (čitaj leasing, credit) ili su vlasnici skupih vozila, pa žele da ih osiguraju (retko). U zap. zemljama se bar delimični (kako ga mi zovemo) kasko podrazumeva, a po mogućstvu i full casco.
Kad smo već kod teme vozila, koje mislim da je ipak potrebno četvoročlanoj porodici, molila bih te za informaciju o cenama polovnih do 5 godina starih vozila (tu mislim na neku srednju klasu-toyota, ford...), kao i o parkong zonama u Vancouveru. Da li postoje i koja je cena istih?
Izvini što sam "napala" sa pitanjima, ali teško je naći nekog "našeg" ko je tamo i može da ti da prave info iz prve ruke :hvala:

Mi smo ziveli u severnom Bunraby-ju, blizu Laugheed stanice, odlican kraj , sve je blizu, a prilicno miran. Bunraby je prilicno velik i zavisi sta trazite. Sto se tice kola i stanova mozete pogledati kreglistu: vancouver.craigslist.ca/ da vidite okvirno cene, a kad dodjete mozete polako obilaziti autoplaceve. Slobodno se cenkajte, makar za besplatnu promenu ulja ili kupone za benzin. Npr za nova auta se moze naci veleprodajna cena, uvek u predstavnistvu mozete reci dacu vam 3% iznad vp cene i to je to. Sve najbolje fazone saznacete od onih koji tu zive ceo zivot. Nama su kola sluzila iskljucivo za soping i odlazak na posao. U grad smo isli metroom, previse vremena provedes u autu i parking je skup.
Sto se tice osiguranjan na ICBC sajtu ces naci sve informacije.http://www.icbc.com/autoplan
Port Moody je odlican takodje, moj savet vam je da trazite mesto blizu posla, makar jedno od vas da bude blizu kuce.

Burnaby je kraj sa najvecim brojem srpskih doseljenika. Preporuciti ulicu je apsolutno nemoguce, jer to zavisi od trenutne ponude kao i od vrste apartmana/kuce koji zelite da rentirate. Subjektivno meni se svidja okolina Patterson, a blizu je i sky station. U svakom slucaju nema potrebe da idete u Port Moody.
Sto se tice automobila, obavezno ponesite bilo kakvu potvrdu od osiguravajuce kuce da niste trazili isplatu stete (preko 10 god, maksimalni popust). Takodje ponesite internacionalnu dozvolu sa kojom mozete da vozite prva tri meseca. Posle toga morate polagati teoriju i prakticnu voznju da bi ste dobili BC dozvolu. Osiguranje zavisi od vrednosti automobila i pokrivenosti polise. Moguce je samo basic (trece lice) osiguranje pa sve do punog osiguranja sa raznim pogodnostima (dolazak servisera na tel poziv, zamensko vozilo). Evo dva primera za premiju vozila....Ako kupite auto od 15-20k , osnovno osiguranje ce vam biti oko $80, a puno osiguranje oko $180 (oba primera sa max popustom). Bez popusta za ovaj drugi primer ($180) placali biste oko $300-$330 mesecno.
Sto se tice izbora kola, Kanadjanin je vec odgovorio, samo sto na cenu koju vidite u oglasima pri prenosu automobila morate platiti jos 12% tax
Parking zone su prakticno svuda u Metro area, ali kao residenti kupite godisnju kartu za parking koja vazi u vasem kraju. Na pr. za downtown je oko $70 godisnje. Problem nastaje ako idete na posao kolima pa tamo nema obezbedjenog parkinga....
U Burnaby se uglavnom ne placa parking u zonama, ali je limitiran na 1-2h da smete biti parkirani na jednom mestu. U downtown, na parking aparatima cena sata je oko $3-$4, dok u garazama ide i do $10 po satu parkiranja.
Inace mesecna pretplatna karta za Sky train je oko $115.

nadam se da sam bar delimicno odgovorio na pitanja...pozz

Poslednja izmena:
Botexag i KanadjaninAB,
hvala na odgovorima:hvala: svaka info je dobrodošla, kao i linkovi, gde se sam možeš informisati o dosta toga. Saveti su od neprocenjive vrednosti:ok:
Na mapi Burnaby ne deluje previše veliki, ali ne možeš baš objektivno da proceniš. Slažem se sa Botexag da nećemo moći sad previše da biramo, jer šta bude tog momenta u ponudi-to je to. Pokušaćemo da gledamo da budemo blizu škola, jer ne znam kako ide sa prevozom za decu, da li je organizovan, ili idu gradskim ili pešice? Možda ih roditelji voze? Interesuje nas apartman sa 3 spavaće, što je u proseku ako sam dobro videla od $1200-1500. Da li na to idu ostali troškovi komunalije, struja, telefon, taj condo fee?
Za internacionalnu (međunarodnu) vozačku znamo (ponećemo naše), ali imam pitanje vezano za sina. Pošto je sada i ovde dozvoljeno da deca sa 16 idu na časove vožnje, a da polažu tek sa 17, da li nam se isplati da to odradi ovde (časove), a da tamo samo polaže? Još uvek je cena časova oko 250e, što je verovatno dosta jevtinije nego tamo. Da li bi oni uopšte priznali ovdašnje časove bez polaganja?
Botexag,
ako sam te dobo razumela, mi bismo i u Burnaby plaćali godišnji parking tu gde stanujemo ili? Možda najbolje naći stan sa garažom ili obezbeđenim parkingom. Kad već toliko koštaju, bar bi trebali imati parking:think:

Back