Vankuver, Kanada

Pozdrav

Zovem se Nikola.Imam 18 godina.
Zivim u Srbiji,situacija kao sto znate je veoma teska.Mi smo porodica siromasna..Tesko se dolazi do posla.
Da li ima neka iskrena i postena osoba da mi pomogne oko papira.
Bio bih joj veoma zahvalan.

Pozz

:snesko5::snesko5::snesko5:
Pozdrav

Zivim u Srbiji,situacija kao sto znate je veoma teska.Mi smo porodica siromasna..Tesko se dolazi do posla.

Pozz
Zdravo Nikola,
Drago mi je da si se ukljucio na nasu Belu Ladju,nadam se da cemo uspeti da ti pomognemo.
Kao prvo molim te procitaj u detalje ovaj forum ,ima puno linkova i informacija o zivotu ovde ,15000km od nase domovine,Srbije.
Kad budes procitao sve detaljno mozes otici na kanadski zvanicni link za ljude koji zele ovamo.
Pise sve detaljno koji su uslovi,koji profili skole/zanati se traze , naravno i detalji o znanju engleskog/francuskog jezika...
Ako budes imao dodatnih pitanja bice mi drago ako budemo mogli da ti pomognemo...
Pozdrav iz Vankuvera
Kapetan od Belu Ladju

Pozdrav

Pozz

NIkola, veoma detaljno iscitaj ove forume i kanadski zvanicni sajt za imigraciju.
Iskreno sa 18 godina i verovatno jos nezavrsenom srednjom skolim nemas nikakve sanse da dodjes redovnim putem. Sad obicno dolaze judi sa visegodisnjim, iskusvtom, visokim obrazovanjem i deficitarnim zanimanjima.
Da dodjes u sledecih par godina, jedina sansa ti je da se ozenis za Kanadjanku, ne vidim druge opcije.
Ja sam otisao sa 38, tako da imas sasvim dovoljno vremena da se pripremis ako zaista zelis da dodjes.
Moj savet, uzim i uci engleski sto vise mozes. Gledaj sta mozes da upises ili da pocnes da radis posao koji je na isti deficitarnih zanimanja.
Ozbiljne odgovore forum ne moze da ti ponudi, moras sam da se potrudis!
Pre nego sto sam poceo bilo kakvo spremanje papira prvi mesec sam samo citao zvanicne sajtove i forume. Isto savetujem i tebi.
Kad sve pazljivo iscitas, videces da ti i nece trebati tudja pomoc oko spremanja papira.

Srecno!

Zavrsio sam srednju skolu za kuvara(u najjacoj skoli za kuvara u Srbiji)
Znam srednji nivo engleskog.
I malo nemackog.

@nikola

ako nemas zavrseni fakultet jako tesko ces sakupiti dovoljno bodova za emigraciju putem federal skilled worker

evo sta bih ja uradio da sam na tvom mestu:

moras prvo malo iskustva da steknes (nisam razumeo da li si tek zavrsio skolu ili vec radis negde kao kuvar)
za bilo koji konkurs za posao trazice ti na intervju da malo opises sta si to radio, tj koje su tvoji kvaliteti.

istina je da su kuvari trazeni, ali nemoj traziti posao po gradovima...
nego prvi domaci zadatak, internet i mapu u ruke
iz google-aj sva skijalista, sve nacionalne parkove, sve severne lokacije gde vade naftu itd... tu treba da konkurises, jer kanadjani nece tu da rade jer je ili mnogo hladno ili su satnice male, pa je tu sansa za strane radnike..

ako nesto nisi razume, slobodno me kontaktiraj

pozz

@nikola

ako nemas zavrseni fakultet jako tesko ces sakupiti dovoljno bodova za emigraciju putem federal skilled worker

evo sta bih ja uradio da sam na tvom mestu:

moras prvo malo iskustva da steknes (nisam razumeo da li si tek zavrsio skolu ili vec radis negde kao kuvar)
za bilo koji konkurs za posao trazice ti na intervju da malo opises sta si to radio, tj koje su tvoji kvaliteti.

istina je da su kuvari trazeni, ali nemoj traziti posao po gradovima...
nego prvi domaci zadatak, internet i mapu u ruke
iz google-aj sva skijalista, sve nacionalne parkove, sve severne lokacije gde vade naftu itd... tu treba da konkurises, jer kanadjani nece tu da rade jer je ili mnogo hladno ili su satnice male, pa je tu sansa za strane radnike..

ako nesto nisi razume, slobodno me kontaktiraj

pozz

To mu je odlican primer, mislim da bi mu najbolje bilo da konkurise za poslove na severu Alberte gde razvijena naftna industrija, Grand Prairie, Fort Mcmurray, itd.
Tamo satnice nisu male, cak su vise nego bilo gde u Kanadi, bas zbog vremenskih uslova i hladnih temperatura.
Dosta ljudi nece tamo da ide i da zivi, ali mislim da postoji sansa za iseljenje za one koji su spremni da potpisu neku vrstu kontrakta na 2-3 godine i obavezu se da ce tamo da se presele, rade i zive.
Sto se tice skole, zanati su najplaceniji i najlakse je naci posao, naravno ako nisi neki ekstra strucnjak u svom polju, jer ima Kanada svojih i doktora i inzinjera i svega ostalog.
Sto se tice kuvara, ljudi moraju da jedu, sada hoces li se zaposliti u White Spot-u ili Sheraton-u, to je do znanja, iskustva i srece.

Vankuveraši,
ako mi vjerna ljuba skupi lovu da dodje ovamo i vjenčamo se formalno,ako me ne budu tretirali kao potencijalnog ratnog zločinca i ako sve to skupa ne bude trajalo 28 godina da dobijem papire - ima li dobrovoljac da mi bude kum kad to u Vancouveru budemo ljudski obavljali :) ?

Poslednja izmena od moderatora:
cao drustvo,mi smo dvije drugarice sa potencijalnom idejom dolaska u Vankuver radi dosadasnjih informacija o gradu i mogucem zivotu u njemu.mi smo sa visokom strucnom spremom(Ja sam po zanimanju Spec.Fizioterapeut sa iskustvom od nekoliko god,a drugarica je diplomirani arhitekta)sa naprednim znanjem engleskog i italijanskog jezika.
radi naseg dobro poznatog stanja u drzavi i nemogucnosti daljeg napredovanja u nasim profesijama,imamo veliku ideju(volju prije svega)da probamo novo iskustvo u Vankuveru..
da li biste bili ljubazni da nam pomognete oko info za nasa interesovanja...
unaprijed se zahvaljujemo za vasu dobru volju da nam pomognete..

cao drustvo,mi smo dvije drugarice sa potencijalnom idejom dolaska u Vankuver radi dosadasnjih informacija o gradu i mogucem zivotu u njemu.mi smo sa visokom strucnom spremom(Ja sam po zanimanju Spec.Fizioterapeut sa iskustvom od nekoliko god,a drugarica je diplomirani arhitekta)sa naprednim znanjem engleskog i italijanskog jezika.
radi naseg dobro poznatog stanja u drzavi i nemogucnosti daljeg napredovanja u nasim profesijama,imamo veliku ideju(volju prije svega)da probamo novo iskustvo u Vankuveru..
da li biste bili ljubazni da nam pomognete oko info za nasa interesovanja...
unaprijed se zahvaljujemo za vasu dobru volju da nam pomognete..

volje uvek ima....ali pojasni nam malo kako si mislila da dodjete u Vancuver?
ponuda za posao, aplikacija za FSW ili turisticka ..pa sta bude bice...

Hvala sto ste se ukljucili:-) Planirale smo konkurisati za posao, pa me zanima kolika je trazenost naseg zanimanja tamo? Na koji vremenski period se mogu dobiti papiri ako tamo idemo prvi put radi posla? Trenutne cijene stana za iznajmljivanje kolike su?

Hvala sto ste se ukljucili:-) Planirale smo konkurisati za posao, pa me zanima kolika je trazenost naseg zanimanja tamo? Na koji vremenski period se mogu dobiti papiri ako tamo idemo prvi put radi posla? Trenutne cijene stana za iznajmljivanje kolike su?

sto se tice posla, sve je individualno...trazenje posla putem interneta...jako tesko i uz puno srece...
preporuka i prijatelj u Kanadi..mnogo vece sanse

Work Permit se od ove godine dobija na 24 meseca.
Cene stanova variraju od mesta stanovanja...ali recimo za vas dve, stan sa jednom spavacom sobom od 700-1200 cad

Pozdrav svima.Unapred se izvinjavam,jer pretpostavljam da negde na forumu vec ima taj odgovor ali ja zbog male bebe zaista nemam mnogo vremena.Mi smo u procesu,naveli smo Toronto kao zeljeni grad ali sam negde procitala da Alberta daje zdravstveno osiguranje od prvog dana dolaska pa me to zainteresovalo zbog dece.E sada da li moram da obavestavam ambasadu ako zelim da promenim mesto odlaska?I kakva je Alberta,osim sto je hladno?:) Hvala unapred

Pozdrav svima.Unapred se izvinjavam,jer pretpostavljam da negde na forumu vec ima taj odgovor ali ja zbog male bebe zaista nemam mnogo vremena.Mi smo u procesu,naveli smo Toronto kao zeljeni grad ali sam negde procitala da Alberta daje zdravstveno osiguranje od prvog dana dolaska pa me to zainteresovalo zbog dece.E sada da li moram da obavestavam ambasadu ako zelim da promenim mesto odlaska?I kakva je Alberta,osim sto je hladno?:) Hvala unapred

Pozdrav, ne morate da sletite tamo gde ste naveli destinaciju. To pise negde na njihovom sajtu, ali mrzi me sad da trazim.
Jeste Alberta daje osnovno zdravstveno osiguranje od prvog dana i besplatno je.
Ne dozivljavaju svi Albetru na isti nacin, ali mogu da kazem da su ljudi prilicno gostoljubivi, i da ima dosta posla trenutno, nracito ako ste inzenjeri, programeri ili zdravstveni radnici.
Sta ste po zanimanju ako nije tajna?

Pozdrav dragi ljudi. Doslo vreme da i ja pocnem da razmisljam o odlasku. Da neduzim precu odma na stvar. Ono sto me zanima je vezano za posao.Imam 29 godina ekonomista sam po zanimanju, imam iskustva u osiguranju (autoosiguranju preciznije), menadzer sam bio u restoranu, radio u supermarketu na kasi...Zanima me koliko tesko je naci posao u struci, koliko je tesko naci "po sletanju" bilo kakav posao da se prezivi dok se trazi posao u struci? Da li se vise ceni knjigovodstvo ili racunovodstvo u Kanadi? Imam nameru da polozim kurs za racunovodju u Srbiji da li bi mi se ta diploma uvazila ili postoji neki bolji nacin za bavljenje tom vrstom posla u Kanadi( online curs tamo, vecernja skola ...). Hvala puno na odvojenom vremenu.

Pozdrav dragi ljudi. Doslo vreme da i ja pocnem da razmisljam o odlasku. Da neduzim precu odma na stvar. Ono sto me zanima je vezano za posao.Imam 29 godina ekonomista sam po zanimanju, imam iskustva u osiguranju (autoosiguranju preciznije), menadzer sam bio u restoranu, radio u supermarketu na kasi...Zanima me koliko tesko je naci posao u struci, koliko je tesko naci "po sletanju" bilo kakav posao da se prezivi dok se trazi posao u struci? Da li se vise ceni knjigovodstvo ili racunovodstvo u Kanadi? Imam nameru da polozim kurs za racunovodju u Srbiji da li bi mi se ta diploma uvazila ili postoji neki bolji nacin za bavljenje tom vrstom posla u Kanadi( online curs tamo, vecernja skola ...). Hvala puno na odvojenom vremenu.

najbitnije od svega...radna dozvola
posao tipa supermarket, restoran...nadjes posao za 7 dana (ako iole normalno izgledas i u mogucnosti si da se sporazumevas na engleskom)
posao u struci zahteva vreme, verovatno i pohadjanje neke skole, kursa....jer nista iz Srbije ti nece priznati..i sto je jos vaznije nemas kanadsko iskustvo

Hvala puno Botex na iskrenom odgovoru, imam jos neke nedoumice pa reko da pitam.
S obzirom da cu ici sam koja bi od prilike suma novca bila potrebna za "rasirit krila i poletjet ka nekom novom jatu" ako izuzmemo kartu i sta mogu ocekivati od poslova van struke kao sto pominjes supermarket, restoran etc dal se moze normalno ziveti od istih ili pak nesto i ustedeti za pohadjanje neke skole/kursa npr.
Zaboravih da napomenem ,da posedujem Kanadsko drzavljanstvo (otac 70ih morao da ode i tokom boravka od 7godina dobio drzavljanstvo a ja isto preko njega, mada jos nigde izvan zemlje nisam bio a i kako bi kad u Srbiji ne zivim vec prezivljavam) i da li to ista menja u moju korist sem cekanja vize.

Back