Vankuver, Kanada

dassal, komsija sale i bilo ko drugi ko je u vankuveru duze ili krace,

spremam se da se sa porodicom preselim u vas lepi grad pa me interesuje da li neko ima vremena da napise nesto realno o zivotu u vankuveru, tj. na primer, u kom delu grada zivi, u kom delu grada su cene stanova ok a da je zgodno za one koji ce raditi u industriji da putuju na posao jer ima industrijskih zona u relativnoj blizini, obzirom da deca treba da krenu u skolu, kakve su u tom delu grada skole, kakva je procedura za upis u skolu, kako je deci koja ne govore dobro ili uopste engleski u nizim razredima osnovne skole, koliko casova esl-a ili kako to vec zovu imaju, da li to imaju sve skole, kako se krecu cene... bilo sta sto bilo kome padne na pamet a sto bi moglo da nam pomogne da stvorimo neku realnu prestavu o tome sta nas ceka

najlepse hvala:)

E dobro nam dosli Novi Mornari na nasoj Beloj Ladji,
Ne znam da li ste vec stigli ili tek stizete, ali u svakom slucaju puno odgovora na vasa pitanja su vec ovde ,pa ne bi bilo lose da procesljate malo ovaj nas mali forum od pocetka...
Ako vas nesto interesuje posebno,a ne mozete da nadjete odgovor pitajte nas ponovo ...
...
Da probam da odgovorim na neka od vasih pitanja...
Mi zivimo u Port Moody-ju,jedno 100m od obale ,u samom centru gradica,sto nam se vrlo svidja...
Sve je bukvalno na dohvat ruke,skole,univerzitet,prodavnice ,restorani sportski centar,mall-ovi...sume, jezera,parkovi,recice za pecarose...
Sto se tice iznajmljivanja stanova ili kupovine to nije problem,mozete mi se javiti na privatni mail da probam da pomognem...
Skola za decu ima svugde okolo i to ne bi trebalo da je problem...
Kupovina jeftinog auta za prevoz umesto skytrain/bus linija isto nije teska,najlakse preko www.craigslist.ca
Koliko znam postoje skole za ucenje engleskog drustvene i privatne,a ima i mala skolica za nase klince u crkvi na Canada Way ulici...
Eto toliko za sada...

Puno pozdrava,
Kapetan od Belu Ladju
:snesko5:

ne bi nas davili sigurno.mene licno zanima sve.pretpostavljam da nema mnogo razlike u odnosu na toronto.mi smo u pocetnoj fazi pa nam je svaki detalj vazan pa i to sa vrticima.ako mozes prekopiraj,please.:p

Vrtici od 700 - 1200 CAD u zavisnosti da li su family, family group, group private ili group government......
Family postoje dve opcije - kada porodica u koju dajete dete ima svoju decu onda mogu do dvoje dece sa strane da cuvaju (total 4) ili family do 8 dece (postoje licenced i registred non-licenced) ali su svi koji se bave cuvanjem na neki nacin registrovani kod vlasti....ima i nasih zena koje to rade, takodje registrovanih i to sad zavisi sta ko moze i hoce da priusti...
Mi smo hteli grupno i drzavno u koje je tesko ubaciti se zbog lista cekanja, mi smo imali srece i cekali smo kratko.....kosta 1037 CAD za uzrast do 3 godine posle cega kosta 750 cad mesecno.....imaju sve uslove, hranu, 1 vaspitacica na 4 dece.....raspitate se pojurite na sve strane i to je to! Ukoliko nemate sredstava ili jedno radi drzava stimulise max 60% cene dok oboje ne nadju posao.....
Bili smo, verovali ili ne da pogledamo private group child care od 1200 CAD mesecno gde deca nemaju ni hranu u toj ceni......neverovatno, objasnili su nam da su deca iz razlicitih kulturnih sredina i navika i da je to razlog zasto ne daju hranu, pokazali nam prazan frizider sa malim posluzavnicima gde lepo stavis ujutro hranu za svoje dete!!!!! Logor, klasican, poludeo sam i znao da jednu sekundu ne bih ostavio dete tamo! Radi se o tome sto private rade za profit a goverment sav dobijeni novac ulazu u sredstva i osoblje.
Ovo je prica se odnosi na Vankuver:whistling: iz naseg iskustva, za Toronto ne znam, nadam se da je malo jeftinije....

hvala dassal i za priv poruku, hvala kapetane ove ladje

sasvim sigurno vecini na forumu nece biti smaranje bilo kakvo objasnjenje toga kako stvari funkcionisu, posebno iz ugla porodice koja tek treba da stigne i zeli da se pripremi unapred koliko moze, tako da ne brinete, ne smarate sigurno (bar) vecinu.

neko moje iskustvo iz razgovora s ljudima, ne na ovom forumu, inace, je da nakon nekog vremena pocnu da zaboravljaju sa kakvim su se problemima susretali kada su prvo stigli u svoju novu domovinu, bila to kanada ili neka druga zemlja, pa ti pricaju na temu kako bi oni takav problem resavali sada, a ne tada, a to su dve veoma razlicite stvari. hvala vam sto niste ti takvi.

i gnjavicu vas jos, sasvim sigurno;)))

Vrtici od 700 - 1200 CAD u zavisnosti da li su family, family group, group private ili group government......
Family postoje dve opcije - kada porodica u koju dajete dete ima svoju decu onda mogu do dvoje dece sa strane da cuvaju (total 4) ili family do 8 dece (postoje licenced i registred non-licenced) ali su svi koji se bave cuvanjem na neki nacin registrovani kod vlasti....ima i nasih zena koje to rade, takodje registrovanih i to sad zavisi sta ko moze i hoce da priusti...
Mi smo hteli grupno i drzavno u koje je tesko ubaciti se zbog lista cekanja, mi smo imali srece i cekali smo kratko.....kosta 1037 CAD za uzrast do 3 godine posle cega kosta 750 cad mesecno.....imaju sve uslove, hranu, 1 vaspitacica na 4 dece.....raspitate se pojurite na sve strane i to je to! Ukoliko nemate sredstava ili jedno radi drzava stimulise max 60% cene dok oboje ne nadju posao.....
Bili smo, verovali ili ne da pogledamo private group child care od 1200 CAD mesecno gde deca nemaju ni hranu u toj ceni......neverovatno, objasnili su nam da su deca iz razlicitih kulturnih sredina i navika i da je to razlog zasto ne daju hranu, pokazali nam prazan frizider sa malim posluzavnicima gde lepo stavis ujutro hranu za svoje dete!!!!! Logor, klasican, poludeo sam i znao da jednu sekundu ne bih ostavio dete tamo! Radi se o tome sto private rade za profit a goverment sav dobijeni novac ulazu u sredstva i osoblje.
Ovo je prica se odnosi na Vankuver:whistling: iz naseg iskustva, za Toronto ne znam, nadam se da je malo jeftinije....

hvala dassal,puno.
prave info su zlata vredne.;)

Poslacu ti odgovor na private, da ne davimo ljude detaljima...
Pozdrav

Joj, narode, pa vi nemate pojma koliko nama ovde trebaju takva iskustva, dajte sto vise price.

Mi isto planiramo da idemo za Vancouver nekad, mada smo se poslednjih par dana smorili, kada smo citali ovaj http://www.canadaimmigrantblog.com blog. I zakljucili smo da to nije sve bas tako bajno, kako mi ovde zamisljamo, sto ne znaci da treba da se odustaje, samo se treba dobro pripremiti pretpostavlja. Zato molimo vas, podelite sa vama sto vise licnih iskustava ili iskustava vasih prijatelja.

A ja sam na Google maps setala kroz Vancouver i odusevila se delom koji se zove West End....:heart::heart::heart:

Joj, narode, pa vi nemate pojma koliko nama ovde trebaju takva iskustva, dajte sto vise price.

Mi isto planiramo da idemo za Vancouver nekad, mada smo se poslednjih par dana smorili, kada smo citali ovaj http://www.canadaimmigrantblog.com blog. I zakljucili smo da to nije sve bas tako bajno, kako mi ovde zamisljamo, sto ne znaci da treba da se odustaje, samo se treba dobro pripremiti pretpostavlja. Zato molimo vas, podelite sa vama sto vise licnih iskustava ili iskustava vasih prijatelja.

A ja sam na Google maps setala kroz Vancouver i odusevila se delom koji se zove West End....:heart::heart::heart:

E pa bas lepo da si setala pomocu Gugla,

Internet je stvarno uspeo da poveze svet i ljude i eto i mi na nasoj Beloj Ladji divanimo jedni s drugima po celom svetu...
Lepo si zakljucila da nije uvek sve onako kako covek zamislja ali to nije nista cudno.Nekada se desava da je stvarnost grublja od zamisljanja, a nekad moze biti i lepsa i prijatnija...
Inace West End je medju lepsim i skupljim delovima Vankuver podrucja / ako planiras da kupis tamo kucicu tesko ces naci ispod 1M$/,ali ja sam se sam iznenadio koliko ima jos lepsih pejzaza u okolini,npr, Visler,Vankuver ostrva,Sunshine obala...Ima jako puno da se vidi i prodje, a malo slobodnog vremena...

Veliki pozdrav
Kapetan od Belu Ladju

Pozdrav svim mornarima i vodji.

Gos'n kapetane,gde se svi razbezase?
Kako je gore u lepom Vancouveru?

Hvala na Pozdravu,
Valjda mi se Mornari seckaju u nasoj Beloj Ladji,uzduz i popreko po ovoj nasoj maloj planeti...
Tek kad stignes na drugu stranu, ukapiras koliko je malena i lepa...
PS: u Vankuveru izvrsno ,suncano prolecno vreme,ovdasnji misle da je nesto poranilo...
Pozdrav
Kapetan od Belu LAdju

Pozdrav ljudi,

ma nije stigao medical jos uvek, evo 3 meseca prodjose od kada smo poslali u Bec dokumenta. Kako neko vec pre mene rece svako je slucaj za sebe, ili dok provere... Ma ako treba cekacemo jos 3 ali da bude sigurno :)

pozzz...

Pozdrav ljudi,

ma nije stigao medical jos uvek, evo 3 meseca prodjose od kada smo poslali u Bec dokumenta. Kako neko vec pre mene rece svako je slucaj za sebe, ili dok provere... Ma ako treba cekacemo jos 3 ali da bude sigurno :)

pozzz...

Evo bas sad je http://forum.krstarica.com/member.php?u=97396
dobila poziv da im se pasosi viziraju.Ne bih da te smorim ali pogledaj,mislim da su njoj posle trazenja dokumenata do medicala proslo dve god.Sve zavisi.

we will prevail !

1000cad, jesu njoj dali posle 2 godine ali zavisi da li je aplicirala posle Nov. 2008, jer do tada je proces trajao od dve do tri godine mislim, to je stari deo procesa. Novi je zapoceo od Nov. 2008 i od tada se proces aplikacije skratio na godinu dana tj od min. 6 meseci do 12 max. Mi smo aplicirali u Julu 2009 ali mislim da ce doci uskoro.

Veliki pozdrav!

Ljudi imam pitanjce za vas staru gardu i saborce:
da li je moguce da na sajtu ambasade u Becu postoji tracking system gde se ukuca ref. no. B0******** kako bi saznali u kom delu procesa je aplikacija???

Veliki pozrav!

Ljudi imam pitanjce za vas staru gardu i saborce:
da li je moguce da na sajtu ambasade u Becu postoji tracking system gde se ukuca ref. no. B0******** kako bi saznali u kom delu procesa je aplikacija???

Veliki pozrav!

'Fala na pozdravu Novi Mornaru na nasoj Ladji,
Na zalost nemam odgovor na tvoje pitanje,ali ako si sve regularno popunio treba ti samo malo paznje i strpljenja...
Pozdrav
Kapetan od Belu Ladju

Pozdrav ljudi, evo mi smo ukucali nas ref .no. na sajtu i dobili smo dogovor u smislu:

"A decision has been made on your application. The office will contact you concerning this decision".

Da li je neko od vas dobio ovakav ili slican status i za koje vreme je dobio odgovor iz ambasade u Becu?

Sve najbolje i veliki pozdrav svim dragim saborcima

zdravo svima!

posto djavo ne da mira, setali malo po forumima i videli da neki forumasi navode da su im iz beca naknadno, znaci, nakon sto su poslali onu prvu turu papirologije, trazili da posalju jos papira, tipa M obrasci, fotokopije radne knjizice i sl. (koliko smo razumeli - to nas podseca na ono sto su svojevremeno grci, pre nego smo dobili biometrijske pasose i 'aber' da putujemo na more bez vize, trazili). nije nam bilo jasno da li su to trazili ljudima koji su aplicirali po 'staroj' ili po 'new and improved' (?!tek cemo videti) proceduri. ima li neko neku informaciju u vezi s ovim? ne mili nam se ni dodatan trosak oko prevodjenja dodatne hrpe papira, ni ponovni bliski susret trece vrste sa ovdasnjom birokratijom:rtfm:, a ni to da zahtev za jos dokazivanja, pokazivanja neminovno znaci da ce cela stvar jos da se oduzi. any info would be greatly appreciated esp. from 'new and improved' applicants;)

U pravu si ,skilled-worker varijanta je najsigurnija iako procedura puno duze traje.Inace ja sa suprugom pokusavam za Kanadu od 2000godine.,kada smo isli na iseljenicki program dobili smo odbijenicu zato sto su primali samo fakultetski obrazovane ljude ,a mi oboje imamo samo srednju skolu.Pa sam probao kao vozac kamiona na radnu dozvolu i mozda bih i uspio da nisam isao preko agencije Konektus i tu sam izgubio najvise vremena.lLjudi jesu isli preko te agencije i bila je regularna ,ali dok sam ja dosao na red pocela je kriza i agencija propala.Tada sam pokusavo sam ,saljuci e-mailove, tacnije par stotina direktno kanadskim firmama ,ali sve su bile odbijenice zbog krize.Zato sam se prekvalifikovao kao varioc jer mislim da imam vece sanse sa tim poslom.Eto ukratko o mojim pokusajima za Kanadu.Ne znam zasto me toliko vuce bas tamo,ali izgleda da zasad nemam srece.U svakom sloucaju hvala i veliki pozdrav kapetane.
Pozdrav Kornjaci, budi ljubazan pa mi reci dokle si stigao sa odlaskom posto i ja pokusavam da odem na isti nacin pa me zanima sta su i drugi uradili. Unapred zahvalan.

Ljudi moze nesto konkretno u vezi posla u Vankuveru?
Koliko je tesko naci posao? Kakvi su poslodavci ? I ako znate koji su najtrazeniji poslovi trenutno?
Mislim bilo koja inforamcija bila bi vise nego korisna

Sta se desava sa komsijom Saletom i ostalima iz Vankuvera? Nije valjda da ne stizete od posla da nam prenosite atmosferu sa zapada? Nemate pojma koliko bi nam to znacilo...
:think:

Radi se :-) To je nabolji odgovor. Vreme je dobro, relativno toplo, ali ne kao u Srbiji.
Guzva u saobracaju, uvek trazim alternativne rute do posla. Zivot je relativno skup, ali u odnosu na ono sto Kanada i Vankuver pruzaju, isplati se!

Back